ایرانیان سالانه 11هزار میلیارد خرج فست فود میکنند
3 شهریور 1395 ساعت: 15:6
3 شهریور 1395 ساعت: 15:6
در نشست خبری کنگره تغذیه ایران ناامنی غذایی هفت استان کشور، هزینهکرد 11هزار میلیارد تومان در سال برای فست فود و همچنین تاکید بر ضرورت راهاندازی هلدینگهای غذایی برای نظارت بر مواد غذایی، مطرح شد.
![](/uploads/posts/2016-08/1472037487_burger.jpg)
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، کوروش جعفریان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست خبری دومین کنگره بینالمللی و چهاردهمین کنگره تغذیه ایران، ضمن هشدار نسبت به افزایش بیش از اندازه مصرف فست فود در کشور، گفت: «سالیانه 11هزار میلیارد تومان در ایران هزینه مصرف فست فود میشود. مصرف غذای خانگی هم به شدت افت پیدا کرده است. در آمریکا حدود 30 تا 40درصد وعدههای غذایی خارج از خانه مصرف میشود. این رقم در ایران حدود20درصد اعلام شدهاست.»
وی راهکار برطرف شدن مشکلات حوزه تغذیه کشور را راهاندازی هلدینگهای غذایی و برندسازی در این حوزه دانست و افزود: «یکی از معضلات امروز ما در زمینه تغذیه، نان است که به دلایل مختلفی سالم نیست؛ چراکه میزان نمک و جوش شیرین و ... در آن بالا است. ما در کشور چندین هزار نانوایی داریم که هرکدام با تابلوی خود فعالیت میکنند. حتی فست فودها هم باید برند داشته باشند. اگر همه این نانواییها در قالب برندهای مختلف فعالیت کنند، سیستم نظارت نیز میتواند به خوبی عمل کند، چون طرف حساب آنها یک برند است و اگر تخلفی صورت گرفت، مسئولیت آن با برند متخلف است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: «بالاترین سیستمهای نظارتی هم نمیتواند نانواییهای ما را کنترل کند. تا زمانی که این هلدینگها را راه نیندازیم، هیچکدام از مشکلات این حوزه حل نمیشود.» جعفریان همچنین به موضع افزایش آلرژی در بین جمعیت کشور نیز اشاره کرد و گفت: «هر کدام از محصولات صنعتی مثل نگهدارندهها و طعم دهندهها و... درصورت استفاده بهعنوان یک آلرژن عمل کنند. باید مشخصات دقیق رنگهای خوراکی روی لیبل مواد غذایی نوشته شود.»
وی افزایش آلرژی را به دلیل افزایش آلرژنها دانست و افزود: «تغذیه در این مورد میتواند نقش ایجاد کننده یا تشدید کننده داشته باشد. این مورد با سیستم ایمنی بدن نیز ارتباط دارد. در گذشته مردم بیشتر با عوامل خطر قوی روبرو میشدند، اما امروز کودکان ما به حدی بهداشتی پرورش مییابند که سریع بیمار میشوند.»
جعفریان توصیه کرد: «کودکان در سن کمتر از یکسال، یعنی زمانی که هنوز سیستم ایمنی آنها قوی نشده است، در معرض مواد آلرژیزا مانند نان، عسل و ... قرار نگیرند.» مدیر برنامههای علمی این کنگره، به موضوع امنیت تغذیهای در ایران نیز اشاره کرد و گفت: «ما در کشور رصدخانهای برای بررسی این موضوع نداریم که تمام اطلاعات تغذیهای آن جامع باشد. گرسنگی، مساله سادهای نیست. وقتی اعلام میشود که30درصد از مردم ایران گرسنه هستند، باید مشخص شود که منظور از این گرسنگی چه بودهاست؟ بسیاری از خدمات تغذیهای کشور فاقد استانداردهای لازم است. سند ملی امنیت تغذیهای نیز درحال حاضر تنها یک کاغذ است و ضمانت اجرایی ندارد. تمام سازمانها باید برای اجرای آن دست به دست هم دهند، تمام مجموعه وزارت بهداشت در زمینه بهبود وضعیت تغذیهای کشور و تامین امنیت آن20درصد اثرگذار است.80درصد آن خارج از دست وزارت بهداشت و مربوط به سازمانهای دیگر است.»
جعفریان، مشکل عمده حوزه تغذیه کشور را نداشتن همکاری بین بخشهای مختلف دانست و گفت: «در ایران تعیین نوع واردات مواد غذایی دست چه کسی است؟ در کشور آمریکا 16سازمان بر این موضوع نظارت میکنند.10سال است که ما میگوییم 30درصد مردم کم خونی و حدود 80درصد آنها کمبود ویتامین D دارند. این موضوع با مکمل حل نمیشود. ما به دختران نوجوان در مدارس قرص سولفات میدهیم که به معده آسیب میزند. آنها نیز آن را دور میریزند، باید مشکلات را بهطور ریشهای حل کنیم.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران از مدیریت ورود مکملهای غذایی و همچنین عرضه آنها در کشور انتقاد کرد و گفت: «وزارت بهداشت تنها میتواند ادعای کارخانه تولید کننده مکمل در خصوص حضور محصول در کشور مبداء، مجوز قانونی ورود آن و همچنین تایید محصول از نظر صحت ادعای آن را بررسی کند، اما بررسی عوارض آن خارج از توان وزارت بهداشت است. حتی FDA آمریکا نیز نمیتواند عوارض تمام مکملها را بررسی کند.»
وی راهکار برطرف شدن مشکلات حوزه تغذیه کشور را راهاندازی هلدینگهای غذایی و برندسازی در این حوزه دانست و افزود: «یکی از معضلات امروز ما در زمینه تغذیه، نان است که به دلایل مختلفی سالم نیست؛ چراکه میزان نمک و جوش شیرین و ... در آن بالا است. ما در کشور چندین هزار نانوایی داریم که هرکدام با تابلوی خود فعالیت میکنند. حتی فست فودها هم باید برند داشته باشند. اگر همه این نانواییها در قالب برندهای مختلف فعالیت کنند، سیستم نظارت نیز میتواند به خوبی عمل کند، چون طرف حساب آنها یک برند است و اگر تخلفی صورت گرفت، مسئولیت آن با برند متخلف است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: «بالاترین سیستمهای نظارتی هم نمیتواند نانواییهای ما را کنترل کند. تا زمانی که این هلدینگها را راه نیندازیم، هیچکدام از مشکلات این حوزه حل نمیشود.» جعفریان همچنین به موضع افزایش آلرژی در بین جمعیت کشور نیز اشاره کرد و گفت: «هر کدام از محصولات صنعتی مثل نگهدارندهها و طعم دهندهها و... درصورت استفاده بهعنوان یک آلرژن عمل کنند. باید مشخصات دقیق رنگهای خوراکی روی لیبل مواد غذایی نوشته شود.»
وی افزایش آلرژی را به دلیل افزایش آلرژنها دانست و افزود: «تغذیه در این مورد میتواند نقش ایجاد کننده یا تشدید کننده داشته باشد. این مورد با سیستم ایمنی بدن نیز ارتباط دارد. در گذشته مردم بیشتر با عوامل خطر قوی روبرو میشدند، اما امروز کودکان ما به حدی بهداشتی پرورش مییابند که سریع بیمار میشوند.»
جعفریان توصیه کرد: «کودکان در سن کمتر از یکسال، یعنی زمانی که هنوز سیستم ایمنی آنها قوی نشده است، در معرض مواد آلرژیزا مانند نان، عسل و ... قرار نگیرند.» مدیر برنامههای علمی این کنگره، به موضوع امنیت تغذیهای در ایران نیز اشاره کرد و گفت: «ما در کشور رصدخانهای برای بررسی این موضوع نداریم که تمام اطلاعات تغذیهای آن جامع باشد. گرسنگی، مساله سادهای نیست. وقتی اعلام میشود که30درصد از مردم ایران گرسنه هستند، باید مشخص شود که منظور از این گرسنگی چه بودهاست؟ بسیاری از خدمات تغذیهای کشور فاقد استانداردهای لازم است. سند ملی امنیت تغذیهای نیز درحال حاضر تنها یک کاغذ است و ضمانت اجرایی ندارد. تمام سازمانها باید برای اجرای آن دست به دست هم دهند، تمام مجموعه وزارت بهداشت در زمینه بهبود وضعیت تغذیهای کشور و تامین امنیت آن20درصد اثرگذار است.80درصد آن خارج از دست وزارت بهداشت و مربوط به سازمانهای دیگر است.»
جعفریان، مشکل عمده حوزه تغذیه کشور را نداشتن همکاری بین بخشهای مختلف دانست و گفت: «در ایران تعیین نوع واردات مواد غذایی دست چه کسی است؟ در کشور آمریکا 16سازمان بر این موضوع نظارت میکنند.10سال است که ما میگوییم 30درصد مردم کم خونی و حدود 80درصد آنها کمبود ویتامین D دارند. این موضوع با مکمل حل نمیشود. ما به دختران نوجوان در مدارس قرص سولفات میدهیم که به معده آسیب میزند. آنها نیز آن را دور میریزند، باید مشکلات را بهطور ریشهای حل کنیم.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران از مدیریت ورود مکملهای غذایی و همچنین عرضه آنها در کشور انتقاد کرد و گفت: «وزارت بهداشت تنها میتواند ادعای کارخانه تولید کننده مکمل در خصوص حضور محصول در کشور مبداء، مجوز قانونی ورود آن و همچنین تایید محصول از نظر صحت ادعای آن را بررسی کند، اما بررسی عوارض آن خارج از توان وزارت بهداشت است. حتی FDA آمریکا نیز نمیتواند عوارض تمام مکملها را بررسی کند.»
برچسب ها
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد