بایدها و نبایدهای جراحی زیبایی در دوران کرونا
30 September 2020 ساعت: 11:9



 کارشناسان تاکید دارند که در دوران کرونا، جراحی زیبایی غیرضروری انجام نشود و در صورت ضرورت نیز مردم فقط به جراحان زیبایی مراجعه کنند
در دوران بحران کرونا، اعمال جراحی غیرضروری در بسیاری از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی لغو شده است. با این وجود همچنان تبلیغات اعمال زیبایی در گوشه و کنار شهرها و بخصوص در فضای مجازی دیده می‌شود. بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که در دوران بحران کرونا، مردم تا حد امکان از انجام عمل‌های زیبایی غیرضروری خودداری کنند و در صورت ضرورت یا برای انجام جراحی‌های ترمیمی صرفا به متخصصان جراحی زیبایی مراجعه کنند.

برخی از جراحان زیبایی و پلاستیک هشدار می‌دهند که با توجه به محدود شدن اعمال زیبایی در مراکز درمانی، برخی افراد غیرمتخصص از شرایط پیش آمده، سوء استفاده می‌کنند و با وعده‌های واهی، متقاضیان عمل‌های زیبایی را جذب می‌کنند. در این زمینه نیز مردم باید هوشیاری بیشتری به خرج بدهند تا در این دام‌ها گرفتار نشوند.

بابک نیکومرام، نایب رئیس انجمن جراحان زیبایی و پلاستیک ایران نیز هشدار می‌دهد: «جراحان عمومی اجازه جراحی زیبایی را ندارند و مردم نباید با تبلیغات وسوسه شوند. تبلیغات جراحی زیبایی در فضای مجازی و تبلیغات گسترده اغوا کننده است. در شرایط کنونی برخی پزشکان غیرمتخصص زیبایی و پلاستیک اقدام به جراحی در این زمینه بصورت غیرقانونی می‌کنند. از مردم می‌خواهیم آگاهی خود را بالا برده و فریب تبلیغات را نخورند. اعمال زیبایی باید فقط توسط جراحان زیبایی و پلاستیک انجام شود تا دچار عارضه جبران‌ناپذیر نشوند. به عنوان مثال پروتز سینه مانند شیمی درمانی بوده و فقط باید توسط جراح زیبایی انجام شود یا در زمینه لیپوساکشن با تایید دیوان عدالت اداری جراح عمومی می‌تواند این عمل را انجام دهد.»

او خاطرنشان می‌کند: «اگر نظارتی از سوی وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی بر اعمال زیبایی توسط افراد غیرمتخصص نشود تا چند سال دیگر قیافه ایرانیان عجیب و غریب مانند بینی عمل کرده و ابرو کشیده و غیره خواهد شد. انجمن زیبایی و پلاستیک ایران آمادگی دارد با همکاری سایر انجمن‌ها قوانینی را برای اعمال جراحی تعیین کند. برخی تکنسین‌های جراحی، بیمار برای جراحان عمومی برای اعمال زیبایی معرفی کرده و پورسانت می‌گیرند. از مردم می‌خواهیم فریب نخورند. در شرایط کرونایی که شاید تا سه سال دیگر با این ویروس کشور درگیر است، اعمال زیبایی باید ادامه یابد، اما در اولویت نیست.» همچنین عبدالجلیل کلانتری، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم هشدار می‌دهد: «از مردم می‌خواهیم مراقب جان خود باشند و در این شرایط کرونایی کار غیرضروری و غیر اورژانسی را انجام ندهند. از مردم می‌خواهیم فریب تبلیغات در فضای مجازی را نخورند.»

قبل از جراحی، اعتبار مراکز درمانی را استعلام کنید

درآمد بسیاری از مراکز درمانی، بخصوص در بخش خصوصی از طریق انجام عمل‌های جراحی الکتیو یا همان جراحی‌های غیرضروری تامین می‌شود. با شیوع کرونا، بسیاری از این جراحی‌ها متوقف شده و استقبال مردم نسبت به انجام این جراحی‌ها نیز کمتر شده است.

همایون جوهرچی، متخصص جراحی زیبایی و پلاستیک در گفتگو با سپید به وضعیت جراحی‌های زیبایی در دوران کرونا اشاره می‌کند و می‌گوید: «واقعیت این است که خیلی از مراکز درمانی به دلیل کاهش عمل‌های زیبایی با کاهش درآمد شدید مواجه هستند. وقتی یک مرکز درمانی نتواند دخل و خرجش را تنظیم کند، در نتیجه مجبور می‌شود که کلا آن مرکز درمانی را تعطیل کند. این اتفاق باعث می‌شود که ارائه سایر خدمات درمانی نیز خود به خود کمتر شود، زیرا وقتی یک مرکز درمانی تعطیل می‌شود، همه خدمات آن مرکز درمانی متوقف خواهد شد.»

او تاکید می‌کند: «با وجود آنکه توقف اعمال زیبایی منجر به کاهش درآمد جراحان زیبایی می‌شود، اما اغلب جراحان زیبایی خودشان تاکید دارند که مردم تا حد امکان اعمال زیبایی غیرضروری را در دوران کرونا به تاخیر بیندازند. اگر هم افرادی به اعمال زیبایی ترمیمی نیاز دارند و یا اینکه اصرار به انجام جراحی زیبایی دارند، توصیه اکید ما این است که حتما از مراکز درمانی معتبر، خدمات بگیرند. خیلی اوقات می‌بینیم بیماران به کلینیک‌های نامعتبر برای جراحی زیبایی مراجعه می‌کنند. مراجعه به این کلینیک‌های نامعتبر و غیرقانونی یا مراجعه به افرادی که تخصصی در جراحی زیبایی و پلاستیک ندارند، امکان دارد بیمار را دچار عوارض هولناک و جبران‌ناپذیری کند.»

این متخصص جراحی زیبایی و پلاستیک تصریح می‌کند: «مردم حتما در مراجعه به پزشک یا مراکز درمانی از اعتبار آنها مطمئن شوند و قبل از انجام جراحی زیبایی، تخصص پزشک و اعتبار مرکز درمانی را استعلام کنند. همین اتفاق می‌تواند آمار شکایت‌ها و قصور پزشکی را به شدت کاهش دهد.»

سوء استفاده افراد غیرحرفه‌ای برای جذب متقاضیان جراحی زیبایی

برخی تکنیسین ها و افراد غیرحرفه‌ای از محدود شدن اعمال زیبایی در مراکز درمانی به نفع خود بهره‌برداری می‌کنند و گاهی با انتشار تبلیغات در فضای مجازی، بیماران را به اعمال زیبایی در دوران کرونا تشویق می‌کنند.

حامد باطنی، رئیس انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران نیز نسبت به انجام جراحی‌های زیبایی غیرقانونی در شرایط کرونا هشدار می‌دهد. او در مورد انجام جراحی‌های زیبایی غیرقانونی در شرایط کرونایی توسط تکنسین‌ها و افراد غیرحرفه‌ای، می‌گوید: «متاسفانه در ایامی که به دلیل کرونا، انجام جراحی‌های غیرضروری متوقف شده بود، برخی از تکنسین ها و افراد غیرحرفه‌ای به حوزه اعمال پلاستیک و زیبایی روی آوردند که این مساله عواقبی را برای بیماران به همراه داشته است. بیماران برای پیشگیری از عواقب جراحی‌های پلاستیک و زیبایی باید حتما به جراحان حاذق مراجعه کنند که فعالیت آنها از طریق مراکز قانونی همچون وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی مورد تایید قرار گرفته باشد. در غیر این صورت جراحی پلاستیک می‌تواند عوارض غیر قابل بازگشتی برای آنها به همراه داشته باشد.»

او تاکید می‌کند: «با توجه به شرایط همه‌گیری ویروس کرونا، تغییرات زیادی در همه جنبه‌های زندگی افراد از جمله ارائه خدمات پزشکی در حوزه‌های مختلف ایجاد شد. در ابتدای گسترش بیماری کرونا، فعالیت‌های پزشکی که از نظر حیاتی برای بیماران ضروری نبود متوقف شد، ولی به ترتیب بر حسب صلاحدید وزارت بهداشت، فعالیت‌های پزشکی مختلف از جمله اعمال پلاستیک و زیبایی به صورت کامل آغاز شد. درواقع، جراحان پلاستیک با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی و دستورالعمل‌های ابلاغی از سوی وزارت بهداشت، اعمال مربوط پلاستیک و زیبایی را انجام دادند.»

باطنی یادآور می‌شود: «به نظر می‌رسد کرونا تا مدت زمان طولانی ادامه داشته باشد. بنابراین انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های لازم را برای اعضای انجمن اعلام کرده است و امیدوارم که بتوانیم خدمات بهینه‌تری را به بیماران ارائه دهیم.»

او هشدار می‌دهد: «وضعیت کنونی، گستردگی و شیوع مداخلات زیبایی در سطح جامعه را افزایش داده است. افراد غیرحرفه‌ای بدون توجه به رعایت دستورالعمل‌ها و آیین نامه‌ها اقدام به جراحی زیبایی می‌کنند که برای بیماران عارضه‌ ایجاد می‌شود. نباید سلامت مردم به خطر بیفتد و از بیماران می‌خواهیم که قبل از انجام هرگونه عمل زیبایی به مهارت و دانش پزشکی و تخصص پزشک در زمینه جراحی زیبایی آگاهی کسب کنند. در شرایط کرونایی همه استانداردها را لحاظ و اعمال زیبایی را محدود کرده‌ایم.»

نباید جراحی‌های علمی و استاندارد، محدود شود

در شرایطی که بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که جراحی زیبایی در دوران کرونا باید تا حدامکان متوقف شود، اما برخی متخصصان نیز نسبت به اعمال هرگونه محدودیت برای جراحی زیبایی انتقاد می‌کنند. به اعتقاد آنها، اعمال محدودیت برای جراحی‌های استاندارد موجب می‌شود که بازار جراحی زیبایی به دست افراد غیرحرفه‌ای بیفتد و یک بازار زیرزمینی شکل بگیرد.

محمد مهدی طرزی، عضو انجمن جراحان پلاستیک ایران نیز نسبت به اعمال محدودیت برای انجام عمل‌های زیبایی انتقاد می‌کند و به سپید می‌گوید: «اول اینکه معلوم نیست که دوران کرونا تا چه زمانی ادامه داشته باشد. دوم اینکه باید در نظر داشت که هر فردی که می‌خواهد عمل زیبایی انجام دهد، قبل از عمل کاملا از نظر پزشکی، بررسی دقیق می‌شود. اغلب مراجعان نیز جوان هستند. به همین دلیل، جای تعجب است که با ممنوع کردن عمل‌های زیبایی بخواهند کرونا را کنترل کنند. در نظر بگیرید که خیلی از حرکت‌های جمعی مثل حضور در اماکن عمومی و اجتماعات، راه انتقال شدیدتر و وسیع‌تر بیماری کرونا است. در این وضعیت اینکه ما برای کنترل کرونا، راه حل‌های دیگری مثل کنترل اجتماعات را رها کنیم و منع قانونی برای اعمال زیبایی بگذاریم، نوعی رها کردن اصل مشکل و توجه نکردن به راه حل اصلی است.»

او تاکید می‌کند: «در برخی کلینیک‌ها، معمولا روزانه سه عمل زیبایی انجام می‌شود. هر بیمار نیز معمولا یک همراه دارد که هم در قبل و هم در بعد از عمل، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی نیز انجام می‌شود. بیمار قبل از عمل هم کلی آزمایش پزشکی می‌گذراند. در چنین شرایطی اینکه ما ناقلان جدی بیماری کرونا را رها کنیم و محدودیت را از جراحی‌های زیبایی آغاز کنیم، چندان اتفاق منطقی نیست.»

این عضو انجمن علمی راینولوژی یادآور می‌شود: «وزارت بهداشت باید آماری ارائه دهد که مثلا در زمانی که رفته رفته اعمال جراحی «الکتیو» آزاد شده است، چند درصد از آن بیماران به کرونا مبتلا شده‌اند. یعنی مشخص کنند چند درصد افراد جامعه از طریق انجام عمل جراحی الکتیو، دچار کرونا شده‌اند و چند درصد مبتلایان هم افرادی بوده‌اند که هیچ عمل جراحی نداشته‌اند. وقتی این آمارها مشخص باشد، آن وقت می‌توانند بر اساس آمارهای علمی و مستند، تصمیم‌گیری کنند و نه بر اساس پیش فرض‌های ذهنی. اینکه ما مثلا اعمال زیبایی را کلا کنسل کنیم، به این امید که آمار کرونا کمتر شود، تصمیم منطقی نیست. این اتفاق به معیشت بسیاری از پزشکان و به اقتصاد بسیاری از کلینیک‌ها و مراکز درمانی، آسیب می‌زند. در این مسیر باید بر اساس آمارهای دقیق، تصمیم‌گیری شود و نه بر اساس کلیات و حدسیات.»

او خاطرنشان می‌کند: «کلینیک‌های جراحی زیبایی، فقط منبع درآمد پزشکان نیست. هر کلینیک به طور متوسط حدود 60 پرسنل دارد. اگر مجموعه این پرسنل به دلیل سختگیری‌ها بیکار شوند، 60 خانواده هم آسیب می‌بینند. با توجه به افزایش افسارگسیخته تورم، بیکاری این نیروها در این مقطع زمانی می‌تواند ضربات اقتصادی سنگینی به معیشت بسیاری از خانواده‌ها بزند. حرف ما این است که برای کنترل کرونا باید یک سری اصلاحات جدی در سطح جامعه انجام دهند. مثلا محدودیت تردد و اجتماعات اجرایی شود. این رفتارهای منطقی برای کاهش آمار کرونا، بسیار بیشتر جواب می‌دهد و دنیا نیز به همین سمت رفته است. در تصمیم‌گیری‌ها باید بحث اقتصاد سلامت را هم مدنظر داشت تا زمینه بیکاری در بین جامعه پزشکی و ورشکستگی مراکز درمانی فراهم نشود.»

در شرایطی که اغلب کارشناسان به مردم توصیه می‌کنند که جراحی‌های زیبایی غیرضروری در دوران کرونا را به تعویق بیندازند، در این بین خود مردم نیز باید با هوشیاری بیشتری در مواجهه با تبلیغات اعمال زیبایی برخورد کنند. هوشیاری بیشتر مردم موجب خواهد شد که بازار غیرقانونی جراحی‌های زیبایی شکل نگیرد.
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد