عبداللهی عنوان کرد:
رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه غذای ناسالم مشکلات حادی در کشور به وجود میآورد، انسجام بخشیدن به تحقیقات غذا و تغذیه در کشور با ایجاد شبکه ملی تحقیقات را خواستار شد.
لزوم ایجاد شبکه ملی تحقیقات غذا و تغذیه در کشور
6 March 2016 ساعت: 18:3
6 March 2016 ساعت: 18:3
رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه غذای ناسالم مشکلات حادی در کشور به وجود میآورد، انسجام بخشیدن به تحقیقات غذا و تغذیه در کشور با ایجاد شبکه ملی تحقیقات را خواستار شد.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، زهرا عبداللهی در مراسم افتتاحیه اولین کنگره کمیتههای تحقیقات دانشجویی جنوب غرب کشور در دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اظهار کرد: «وقتی درخصوص امنیت غذایی صحبت میشود، به واژهای به نام امنیت تغذیهای برخورد میکنیم. در دنیا گفته میشود برای داشتن امنیت تغذیه ابتدا باید امنیت غذایی برقرار شود. امنیت تغذیهای تنها با تامین غذای سالم و کافی و با دسترسی اقتصادی و فرهنگ و دانش تغذیهای برای انتخاب درست مواد غذایی حاصل نمیشود.»
عبداللهی با اشاره به دو نوع سوءتغذیه عنوان کرد: «از لحاظ سوءتغذیه ناشی از کمبود دریافت در کشور مشکل مهمی وجود ندارد، اما با بیشخواری یا اضافهخواری مواجه هستیم. مطالعات سبد غذایی که در سال91 انجام شده، نشان میدهد انرژی دریافتی مردم بیشتر از حد مطلوب است؛ بهطوری که افراد نشاسته، قند، نمک و چربی را بیشتر و لبنیات، سبزی و میوه را از مقدار توصیهشده کمتر مصرف میکنند.»
وی خاطرنشان کرد: «اگرچه سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال کاهش یافته اما شیوع چاقی در این گروه سنی و در گروههای سنی دیگر افزایش داشته است. در آخرین مطالعه بزرگ کشوری که هر 11سال در زمینه ریزمغذیها انجام میشود، مشاهده شده کمخونی در تمام گروههای سنی درحال بهبود، اما درخصوص برخی ریزمغذیهای دیگر، مشکلات کمبود بیشتر شده است.»
عبداللهی تصریح کرد: «پژوهشگران باید در زمینههای مداخلات تغذیهای، نیاز به مدلهای چندبخشی و بینبخشی و کاربردی و پروژههای توانمندسازی تحقیق کنند. همچنین درخصوص غنیسازی مواد غذایی با ریزمغذیها نیاز به مطالعات به صورت پایلوت است. درخصوص الگوی مصرف مردم، بیماریهای مزمن، بیماریهای مرتبط با تغذیه، بیماریهای ناشی از سوءتغذیه، بررسی کمبود ریزمغذیها به تفکیک استان، دسترسی زیستی و علتهای سوءتغذیه در برخی مناطق کشور باید مطالعه و تحقیق انجام شود.»
عبداللهی با اشاره به نقاط تمرکز برای ارتقای پژوهشهای غذا و تغذیه گفت: «باید با تاکید بر پژوهشهای تحلیلی بهمنظور یافتن وسعت و علل مشکلات تغذیهای و ایمنی غذایی و راههای رفع آنها مطالعه شود. همچنین درخصوص زمینههای استراتژیک باید نقش رژیم غذایی در پیشگیری و درمان بیماریها، زیستدسترسی ریزمغذیها، زمینههای فرهنگی و رفتاری تغذیه، سیاستهای غذایی، اثر سیاستهای کلان اقتصادی و کشاورزی بر سبدغذایی مردم و راهاندازی نظام پایش غذا و تغذیه مورد بررسی قرار گیرد.»
عبداللهی درخصوص انسجام بخشیدن به تحقیقات غذا و تغذیه در کشور عنوان کرد: «باید با ایجاد شبکه ملی تحقیقات غذا و تغذیه، ایجاد کمیته یا شورای بین دانشکدهای، تقویت دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی و پیگیری اجرایی شدن تحقیقات غذا و تغذیه برای رسیدن به این هدف اقدام کرد.»
عبداللهی با اشاره به دو نوع سوءتغذیه عنوان کرد: «از لحاظ سوءتغذیه ناشی از کمبود دریافت در کشور مشکل مهمی وجود ندارد، اما با بیشخواری یا اضافهخواری مواجه هستیم. مطالعات سبد غذایی که در سال91 انجام شده، نشان میدهد انرژی دریافتی مردم بیشتر از حد مطلوب است؛ بهطوری که افراد نشاسته، قند، نمک و چربی را بیشتر و لبنیات، سبزی و میوه را از مقدار توصیهشده کمتر مصرف میکنند.»
وی خاطرنشان کرد: «اگرچه سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال کاهش یافته اما شیوع چاقی در این گروه سنی و در گروههای سنی دیگر افزایش داشته است. در آخرین مطالعه بزرگ کشوری که هر 11سال در زمینه ریزمغذیها انجام میشود، مشاهده شده کمخونی در تمام گروههای سنی درحال بهبود، اما درخصوص برخی ریزمغذیهای دیگر، مشکلات کمبود بیشتر شده است.»
عبداللهی تصریح کرد: «پژوهشگران باید در زمینههای مداخلات تغذیهای، نیاز به مدلهای چندبخشی و بینبخشی و کاربردی و پروژههای توانمندسازی تحقیق کنند. همچنین درخصوص غنیسازی مواد غذایی با ریزمغذیها نیاز به مطالعات به صورت پایلوت است. درخصوص الگوی مصرف مردم، بیماریهای مزمن، بیماریهای مرتبط با تغذیه، بیماریهای ناشی از سوءتغذیه، بررسی کمبود ریزمغذیها به تفکیک استان، دسترسی زیستی و علتهای سوءتغذیه در برخی مناطق کشور باید مطالعه و تحقیق انجام شود.»
عبداللهی با اشاره به نقاط تمرکز برای ارتقای پژوهشهای غذا و تغذیه گفت: «باید با تاکید بر پژوهشهای تحلیلی بهمنظور یافتن وسعت و علل مشکلات تغذیهای و ایمنی غذایی و راههای رفع آنها مطالعه شود. همچنین درخصوص زمینههای استراتژیک باید نقش رژیم غذایی در پیشگیری و درمان بیماریها، زیستدسترسی ریزمغذیها، زمینههای فرهنگی و رفتاری تغذیه، سیاستهای غذایی، اثر سیاستهای کلان اقتصادی و کشاورزی بر سبدغذایی مردم و راهاندازی نظام پایش غذا و تغذیه مورد بررسی قرار گیرد.»
عبداللهی درخصوص انسجام بخشیدن به تحقیقات غذا و تغذیه در کشور عنوان کرد: «باید با ایجاد شبکه ملی تحقیقات غذا و تغذیه، ایجاد کمیته یا شورای بین دانشکدهای، تقویت دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی و پیگیری اجرایی شدن تحقیقات غذا و تغذیه برای رسیدن به این هدف اقدام کرد.»
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد