محققان آمریکایی در بررسیهای خود که نـتـایج آن را در نـــشـــریـه مـــعــتـبــر Nature Communications منتشر کردهاند، به این نتیجه رسیدند که هرچه مقدار انسولین در مغز بیشتر باشد، دوپامین بیشتری آزاد میشود و همین امر، آنچه را ما برای خوردن انتخاب میکنیم تحت تاثیر قرار میدهد. این محققان معتقدند که انسولین نقش قویتر و پررنگیتری نسبت به آنچه قبلا تصور میشد در تنظیم آزادسازی دوپامین، بازی میکند. دوپامین یک نوروترانسمیتر است که به کنترل مراکز پاداش و لذت در مغز کمک میکند.
این یافتهها دوباره تاکید میکنند که با افزایش سطح انسولین، این هورمون کمک میکند ماشه بازجذب دوپامین کشیده شود. آنها همچنین برای نخستینبار نشان دادند که اثر خالص، افزایش سطح دوپامین است. این محققان شاید نخستین افرادی باشند که مطرح کردهاند نقش انسولین در خط سیر دوپامین ممکن است انتخاب نوع غذا را تحت تاثیر قرار داده و آن را توجیه کند.
در یک گروه از آزمایشها روی موشها، مشخص شد افزایش سطح انسولین باعث میشود دوپامین 20 تا 55 درصد بیشتر در منطقه استریاتال مغز آزاد شود. این ناحیه، منطقهای است که اثرات دوپامین روی مغز حس میشود و پاسخ بدن را به گرفتن پاداش کنترل میکند. این افزایش با بالا رفتن سطح فعالیت انسولین همزمان است، به طوریکه انسولین هر نوع قندی را که در غذا وجود دارد و خورده میشود، فرآوری میکند. این روند برخلاف بازجذب دوپامین است که در دیگر نواحی مغز به فرد میگوید اشتهای وی رضایتبخش است.
در آزمایش دیگری، به موشها نوعی غذای کمکالری داده شد که 10 برابر حساسیت بیشتر برای افزایش سطح انسولین در مغز داشت. به بیان دیگر، آزاد شدن دوپامین فقط پس از یکدهم افزایش سطح انسولین که در رژیمهای غذایی معمول دیده میشود، رخ داد. در مقابل، موشهایی که غذای پرکالری دریافت کردند، همه واکنشپذیری استریاتال مغزشان را به انسولین از دست دادند.
با توجه به یافتههای فوق، بهنظر میرسد با نقش جدیدی برای انسولین، به عنوان قسمتی از سیستم پاداش مغز، مواجه هستیم. این موضوع پیشنهاد میکند، موشها و احتمالا انسانها، انتخاب میکنند غذای پرکربوهیدرات یا کمچرب مصرف کنند تا انسولین بیشتری ترشح شود و به بیشترین حد رهاسازی دوپامین در مغز دست یابند.
این یافتهها از این جهت مهم است که افزایش سطح انسولین بهطور مزمن و کاهش حساسیت به انسولین در مغز، در ارتباط تنگاتنگ با چاقی و دیابت نوع 2 قرار دارد که هردو هم بسیار شایع هستند.
این تیم تحقیقاتی قصد دارد در آینده به این موضوع بپردازد که چگونه انسولین بر کنترل مغز پستانداران در زمینه انگیزه غذایی و راههای پاداش تاثیر میگذارد و آیا تغییرات در حساسیت انسولین که در اثر چاقی ایجاد میشود، برگشتپذیر یا قابل پیشگیری هستند یا خیر.
منبع: Medical News Today