مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم شناسنامهدار شدن محصولات کشاورزی گفت: «وجود آلایندهها در محصولات کشاورزی قابل پیگیری نیست.»
بهروز جنت (مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو) گفت: «وزارت بهداشت به عنوان ناظر سلامتی مردم و فرآوردههای سلامتمحور وظیفه دارد یکسری از معیارها را در فرآوردههای غذایی کنترل کند. بعضی از این معیارها، ضوابط و مسائلی که باید کنترل شود از ابتدای تولید محصول ممکن است همراه آن باشد و در نتیجه در فرآوری و بستهبندی و اصلاحاتی که انجام میشود، این مواد آلاینده قابل تغییر یا قابل اصلاح نیستند.»
وی با تاکید بر ضرورت شناسنامهدار شدن محصولات کشاورزی افزود: «درحال حاضر وقتی در سطح بازار یک محصول کشاورزی کنترل و مشخص میشود میزان سم یا فلزات سنگین آن از قبیل نیترات و نیتریت یا غلظت مواد باقیمانده از کودهای شیمیایی در آن بالا است، این مساله به دلیل نبودن نظام رهگیری قابل کنترل و پیگیری نیست.»
مدیرکل نظارت و ارزیابی بر فرآوردههای خوردنی و آشامیدنی با بیان اینکه در صورت آلاینده بودن محصولات کشاورزی به سموم و آفات نباتی طبیعتا آن مواد غذایی باید حذف و معدوم شود یا کاربرد دیگری پیدا کند، ادامه داد: «وقتی نظام رهگیری و ردیابی محصول وجود دارد تمام محصولاتی که دارای این شماره سری ساخت یا کد رهگیری هستند از سراسر کشور جمع میشود و در نتیجه حفظ سلامت مردم به خوبی صورت میگیرد و با کنترل یک یا دو محصول کل محصول نامرغوب از دسترس مردم خارج میشود.»
وی افزود: «در نتیجه اعمال رهگیری مواد خوراکی و کشاورزی انجام اقدامات اصلاحی نیز ممکن میشود و بعد از آزمایش یک محصول و تشخیص آلوده بودن آن وزارت بهداشت میتواند به همکاران وزارت کشاورزی عدم انطباق را اطلاع دهد سپس آنها این مساله را پیگیری کرده و منبع آن محصول را پیدا میکنند و با آموزش کشاورز در خصوص زمان سمپاشی یا استفاده از سم درست یا بررسی خاک و... از بروز دوباره این مشکل در آینده پیشگیری کند.»
جنت یکی از بزرگترین مشکلات در مسیر شناسنامهدار شدن محصولات کشاورزی را بستهبندی نشدن محصولات کشاورزی دانست و گفت: «سیستم کشاورزی در کشور ما سنتی است و باید تعاونیهای روستایی تشکیل شود که وقتی محصولی از یک استانی جا به جا میشود از ابتدا کد رهگیری بگیرد، سپس در شرکتهایی که بهطور مثال وابسته به تعاونیهای روستایی هستند؛ بستهبندی شوند و در آخر محصولات در بستهبندیهای شکیل به دست مردم برسد.»
وی با تاکید بر اینکه اعمال سیستم کدرهگیری و بستهبندی محصولات کشاورزی موجب کاهش تلفات محصولات در جا به جاییها میشود، اظهار کرد: «آمار دقیقی از تلفات محصولات کشاورزی ندارم و این آمار را باید از مسئولان وزارت کشاورزی جویا شد، ولی گاها ممکن است؛ بسته به نوع محصولات ۳۰ تا ۶۰ درصد تلفات محصول در جا به جاییها داشته باشیم که اگر این محصولات بستهبندی شود، هم از لحاظ سلامتی و هم از لحاظ اقتصادی، پیشرفت چشمگیری خواهیم داشت.»
مدیرکل نظارت و ارزیابی بر فرآوردههای خوردنی و آشامیدنی با بیان اینکه انجام وظیفه حفظ سلامتی از سوی وزارت بهداشت تا شناسنامهدار شدن محصولات کشاورزی در این حوزه معطل مانده است، گفت: «در وزارت بهداشت نظام ردگیری و رهیابی محصولات فرآوری راه افتاده و به سرعت درحال گسترش است.»
وی ادامه داد: «این نظام در کالاهای وارداتی تقریبا کامل است و در تولید هم آغاز شده است و در صنایع حساس مثل صنایع لبنی و پروتئینی تمهیدات نظام رهگیری و ردیابی مدرن پیگیری میشود.»
به گفته وی باقیمانده سموم و آفات نباتی در محصولات میتواند موجب سرطان و در برخی مواقع ممکن است حالت شبه هورمونی داشته باشند که موجب ناباروری و اختلال در رشد کودکان شود.
جنت تصریح کرد: «اگر مواردی از بالا بودن سموم و آفات نباتی در محصولات اتفاق بیفتد، بدون وجود نظام رهگیری و ردیابی، مستند درست و نظام کنترلی قدرتمندی علیرغم همه تلاشهای وزارت بهداشت و وزارت کشاورزی برای مواجهه با این مسائل نداریم.»