معاون علمی و فناوری رییس جمهور:
معاون علمی و فناوری رییس جمهور صنعت غذا را بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و گفت: «در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم وبخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک میکند.»
در صنعت غذا یک دنیا کار روی زمینمانده داریم
بخش خصوصی باید ورود کند
9 اسفند 1399 ساعت: 13:12
بخش خصوصی باید ورود کند
9 اسفند 1399 ساعت: 13:12
معاون علمی و فناوری رییس جمهور صنعت غذا را بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و گفت: «در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم وبخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک میکند.»
به گزارش سپید، سورنا ستاری روز شنبه در مراسم افتتاح فاز سوم مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی، با اشاره به اهمیت توسعه مراکز رشد و شرکتهای فناورانه در کاهش وابستگی به واردات در کشور بیان کرد: «نمیتوانیم با تفکر سایر دولتها در حوزه تولید و واردات، کشور را اداره کنیم، چراکه اقلیم و شرایط آب و هوایی متفاوت است، باید به پتانسیل موجود در صنعت غذا توجه و شرکتهای قوی راه اندازی کنیم.»
وی ادامه داد: «خط تولید شرکتهای فناورانه باید بومیسازی شود و تمام طراحیهای آن در داخل کشور صورت گیرد. مهم این است مغز سیستم دست ما باشد و تمام تغییرات را با تصمیمات خود اعمال کنیم.»
ستاری با اشاره به لزوم حضور شرکتهایی با طرح و ایده داخلی در پارکهای علم و فناوری، تصریح کرد: «تولید و تجاریسازی باید در بخش خصوصی صورت گیرد. هزینه کردن بخش خصوصی در حوزه R&D (تحقیق و توسعه)، کلید تجاریسازی است و سرمایه گذاری روی ایده پردازان جوان و اندیشمند و حمایت از پروژههای تحقیقاتی بسیار کمک کننده خواهد بود.»
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، صنعت غذا را بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و گفت: «در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم و بخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک میکند.»
وی در پایان بر ضرورت استفاده از پتانسیل موجود در دانشکدههای مهندسی و اهمیت ایجاد ارتباط بین رشتهای در حوزه صنایع غذایی تاکید کرد.
وی ارزش صنایع غذایی در اقتصاد مقاومتی را بسیار بالا دانست و افزود: «۱۰ درصد اقتصاد صنعتی، ۱۵ درصد وجه اشتغالی و ۱۲ الی ۱۵ درصد ارزش افزوده استحصالی، سهم صنعت غذایی کشور است. همچنین ۲ هزار و ۵۰۰ کارگاه از مجموع ۱۳ هزار کارگاه متوسط تولیدی، در همین حوزه فعالیت میکنند.»
زالی در خصوص آسیبهای این صنعت تصریح کرد: «استفاده بهینه از ظرفیت تولید۵۰ میلیون تنی در داخل کشور صورت نمیگیرد و نیاز به توسعه کمی و کیفی در این زمینه به شدت حس میشود. همچنین باید از فرصت صادرات جهانی که ناشی از بروز چالش بحران کرونا و تحریمها ایجاد شده، استفاده کرد.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: «پیشبینی میشود در سال آتی، برنج، غلات و حبوبات سهم گرانتری در بازار جهانی داشته باشد. در سال اخیر استراتژی اقتصادی کشور چین مبتنی بر ذخیره این محصولات بوده است تا نیاز آینده کشورها را تامین کند. اگرچه در طول سالیان اخیر صادرات مواد غذایی در کشور رشد شتابانی را تجربه کرده، اما این رشد در تناظر با تمام استعدادهای بالقوه و بالفعل داخلی، به ویژه با توجه به شرایط اقلیمی حاکم در کشور نیست.»
زالی بیان کرد: «استفاده از فناوریهای نوین در صنعت غذایی که بن مایه اصلی شکل گیری مرکز رشد و نوآوری است، بسیار اهمیت دارد. این مهم با هدف بالابردن کمیت و کیفیت تولید، توجه به فرآیندهای تولید و پردازش با رویکرد حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری مواد غذایی باید حاصل شود.»
وی صنایع غذایی را یکی از پررقابتترین عرصههای صنعتی در کشور دانست و افزود: «وجه غالب کشورهای صنعتی در این زمینه، امتزاج فناوریهای نوین با صنعت غذاست؛ بهره گیری از فناوریهایی همچون نانو، لیپوزومها، پلاسمای سرد و پالسهای الکتریکی.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: «از فرآیند تولید تا بستهبندی باید در مراکز رشد صنایع غذایی مورد توجه قرار گیرد. نکته بسیار مهم این است که بخش عمده دورریز محصولات غذایی، پیش از رسیدن به دست مصرف کننده صورت میگیرد. در حالی که در کشورهای توسعه یافته، اینگونه نیست و محصولات پس از رسیدن به دست مصرف کننده، دورریز دارند.»
وی ادامه داد: «سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بارها اعلام کرده است هر شهروند ایرانی، بالغ بر ۱۳۴ کیلوکالری در روز، محصولات غذایی را هدر میدهد. اگر فرض کنیم از ۹۰ میلیارد متر مکعب مصرف سالیانه آب، ۸۰ میلیارد متر مکعب سهم صنعت کشاورزی است، میزان اهمیت این هدررفت را درک میکنیم. این آمار با کیفیت مواد غذایی ارتباطی مستقیم دارد.»
زالی دورریز مواد غذایی در ایران را هفت برابر فرانسه اعلام کرد و گفت: «دورریز مواد غذایی در مجموع ۲۷ کشور اروپایی، ۹۰ میلیون تن در سال گزارش شده که این آمار در کشور ما ۳۵ میلیون تن در سال، یعنی معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد صادرات مواد نفتی است. استفاده بهینه از فناوریهای نوین در مراکز رشد میتواند در این حوزه بسیار کمک کننده باشد.»
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باید به سهم صنایع غذایی در صادرات، اشتغالزایی، تحریم زدایی و تجلی اقتصاد مقاومتی و لزوم ایجاد شرایط تسهیل یافته برای وجود تنوع غذایی توجه ویژه شود.
زالی با اشاره به لزوم حمایت از نسل جوان دانشجویی و نگاههای مبتکرانه و خلاقانه در مرکز، عنوان کرد: «مرکز رشد، محل تجلی تمام خلاقیتهای صنعت غذایی است. توجه به بازار داخلی و خارجی، توجه به سبد غذایی مطلوب و مورد تقاضای ایرانیان، توجه به ریزمغذیها، استفاده از سبد غذایی متنوع در پاسخ به رژیمهای غذایی متداول در کشور، افزایش سطح ایمنی در مواد غذایی و حرکت به سمت تولید مواد غذایی فراسودمند باید اولویت مرکز رشد قرار گیرد.»
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی در پایان عنوان کرد: «انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور باید برای تبدیل این مرکز رشد به کریدوری مطمئن برای ایده پردازی و تجاریسازی تلاش کند. بیشک فعالیت در سایه همکاریهای معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، مسئولیت اجتماعی این انستیتو را چندین برابر خواهد کرد.»
وی ادامه داد: «خط تولید شرکتهای فناورانه باید بومیسازی شود و تمام طراحیهای آن در داخل کشور صورت گیرد. مهم این است مغز سیستم دست ما باشد و تمام تغییرات را با تصمیمات خود اعمال کنیم.»
ستاری با اشاره به لزوم حضور شرکتهایی با طرح و ایده داخلی در پارکهای علم و فناوری، تصریح کرد: «تولید و تجاریسازی باید در بخش خصوصی صورت گیرد. هزینه کردن بخش خصوصی در حوزه R&D (تحقیق و توسعه)، کلید تجاریسازی است و سرمایه گذاری روی ایده پردازان جوان و اندیشمند و حمایت از پروژههای تحقیقاتی بسیار کمک کننده خواهد بود.»
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، صنعت غذا را بعد از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، بزرگترین صنعت در کشور خواند و گفت: «در این صنعت یک دنیا کار روی زمین مانده داریم و بخش خصوصی باید ورود کند، این بخش است که تجارت را درک میکند.»
وی در پایان بر ضرورت استفاده از پتانسیل موجود در دانشکدههای مهندسی و اهمیت ایجاد ارتباط بین رشتهای در حوزه صنایع غذایی تاکید کرد.
سهم ۱۰ درصدی صنایع غذایی در اقتصاد صنعتی کشور
علیرضا زالی، رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه مرکز رشد و نوآوری میتواند حلقه وصل صنایع غذایی وبخش خصوصی و کریدوری برای پردازش ایدههای فناورانه و سرمایه گذاران باشد، گفت: «راه اندازی مرکز رشد در انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، به پیشنهاد و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گرفت.»وی ارزش صنایع غذایی در اقتصاد مقاومتی را بسیار بالا دانست و افزود: «۱۰ درصد اقتصاد صنعتی، ۱۵ درصد وجه اشتغالی و ۱۲ الی ۱۵ درصد ارزش افزوده استحصالی، سهم صنعت غذایی کشور است. همچنین ۲ هزار و ۵۰۰ کارگاه از مجموع ۱۳ هزار کارگاه متوسط تولیدی، در همین حوزه فعالیت میکنند.»
زالی در خصوص آسیبهای این صنعت تصریح کرد: «استفاده بهینه از ظرفیت تولید۵۰ میلیون تنی در داخل کشور صورت نمیگیرد و نیاز به توسعه کمی و کیفی در این زمینه به شدت حس میشود. همچنین باید از فرصت صادرات جهانی که ناشی از بروز چالش بحران کرونا و تحریمها ایجاد شده، استفاده کرد.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: «پیشبینی میشود در سال آتی، برنج، غلات و حبوبات سهم گرانتری در بازار جهانی داشته باشد. در سال اخیر استراتژی اقتصادی کشور چین مبتنی بر ذخیره این محصولات بوده است تا نیاز آینده کشورها را تامین کند. اگرچه در طول سالیان اخیر صادرات مواد غذایی در کشور رشد شتابانی را تجربه کرده، اما این رشد در تناظر با تمام استعدادهای بالقوه و بالفعل داخلی، به ویژه با توجه به شرایط اقلیمی حاکم در کشور نیست.»
زالی بیان کرد: «استفاده از فناوریهای نوین در صنعت غذایی که بن مایه اصلی شکل گیری مرکز رشد و نوآوری است، بسیار اهمیت دارد. این مهم با هدف بالابردن کمیت و کیفیت تولید، توجه به فرآیندهای تولید و پردازش با رویکرد حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری مواد غذایی باید حاصل شود.»
وی صنایع غذایی را یکی از پررقابتترین عرصههای صنعتی در کشور دانست و افزود: «وجه غالب کشورهای صنعتی در این زمینه، امتزاج فناوریهای نوین با صنعت غذاست؛ بهره گیری از فناوریهایی همچون نانو، لیپوزومها، پلاسمای سرد و پالسهای الکتریکی.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: «از فرآیند تولید تا بستهبندی باید در مراکز رشد صنایع غذایی مورد توجه قرار گیرد. نکته بسیار مهم این است که بخش عمده دورریز محصولات غذایی، پیش از رسیدن به دست مصرف کننده صورت میگیرد. در حالی که در کشورهای توسعه یافته، اینگونه نیست و محصولات پس از رسیدن به دست مصرف کننده، دورریز دارند.»
وی ادامه داد: «سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) بارها اعلام کرده است هر شهروند ایرانی، بالغ بر ۱۳۴ کیلوکالری در روز، محصولات غذایی را هدر میدهد. اگر فرض کنیم از ۹۰ میلیارد متر مکعب مصرف سالیانه آب، ۸۰ میلیارد متر مکعب سهم صنعت کشاورزی است، میزان اهمیت این هدررفت را درک میکنیم. این آمار با کیفیت مواد غذایی ارتباطی مستقیم دارد.»
زالی دورریز مواد غذایی در ایران را هفت برابر فرانسه اعلام کرد و گفت: «دورریز مواد غذایی در مجموع ۲۷ کشور اروپایی، ۹۰ میلیون تن در سال گزارش شده که این آمار در کشور ما ۳۵ میلیون تن در سال، یعنی معادل ۵۰ تا ۶۰ درصد صادرات مواد نفتی است. استفاده بهینه از فناوریهای نوین در مراکز رشد میتواند در این حوزه بسیار کمک کننده باشد.»
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باید به سهم صنایع غذایی در صادرات، اشتغالزایی، تحریم زدایی و تجلی اقتصاد مقاومتی و لزوم ایجاد شرایط تسهیل یافته برای وجود تنوع غذایی توجه ویژه شود.
زالی با اشاره به لزوم حمایت از نسل جوان دانشجویی و نگاههای مبتکرانه و خلاقانه در مرکز، عنوان کرد: «مرکز رشد، محل تجلی تمام خلاقیتهای صنعت غذایی است. توجه به بازار داخلی و خارجی، توجه به سبد غذایی مطلوب و مورد تقاضای ایرانیان، توجه به ریزمغذیها، استفاده از سبد غذایی متنوع در پاسخ به رژیمهای غذایی متداول در کشور، افزایش سطح ایمنی در مواد غذایی و حرکت به سمت تولید مواد غذایی فراسودمند باید اولویت مرکز رشد قرار گیرد.»
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی در پایان عنوان کرد: «انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور باید برای تبدیل این مرکز رشد به کریدوری مطمئن برای ایده پردازی و تجاریسازی تلاش کند. بیشک فعالیت در سایه همکاریهای معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، مسئولیت اجتماعی این انستیتو را چندین برابر خواهد کرد.»
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد