تخم مرغ سفید یا قهوهای؛ مساله این است!
رنگ متفاوت پوسته تخم مرغ از رنگدانه های تولیدی مرغ ناشی میشود. رنگدانه اصلی در تخمهای قهوهای به نام پروتوپرفیت IX شناخته میشود که از هِم، ترکیبی که رنگ قرمز را به خون میبخشد، شکل گرفته است.
آیا تخم مرغهای قهوهای سالمتر از تخم مرغ سفید هستند؟
21 اسفند 1395 ساعت: 17:12
21 اسفند 1395 ساعت: 17:12
رنگ متفاوت پوسته تخم مرغ از رنگدانه های تولیدی مرغ ناشی میشود. رنگدانه اصلی در تخمهای قهوهای به نام پروتوپرفیت IX شناخته میشود که از هِم، ترکیبی که رنگ قرمز را به خون میبخشد، شکل گرفته است.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از عصر ایران، هنگامی که موضوع رنگ تخم مرغ مطرح میشود، هر فردی ترجیح خود را دارد. برخی افراد بر این باورند که تخم مرغهای قهوهای سالمتر و طبیعیتر هستند، در شرایطی که دیگران معتقدند تخم مرغهای سفید تمیزتر بوده یا از طعم بهتری سود میبرند. اما آیا تفاوتی بین تخم مرغهای قهوهای و سفید فراتر از رنگ پوسته آنها وجود دارد؟
به گزارش «اتوریتی نیوتریشن»، تخم مرغ میتواند رنگهای مختلفی داشته باشد، اما در فروشگاهها بیشتر با دو رنگ سفید و قهوهای مواجه میشوید. با این وجود، بسیاری از مردم نمیدانند دلایل رنگهای متفاوت پوسته تخم مرغ چیست.
پاسخ ساده است؛ رنگ تخم مرغ به نژاد مرغ بستگی دارد. به عنوان مثال، مرغهای لگ هورن سفید تخمهایی با پوسته سفید میگذارند، در شرایطی که مرغهای پلیموث راکس و رود آیلند ردز تخم مرغهایی قهوهای میگذارند. برخی نژادهای مرغ مانند آراکانا، آمراکانا، دونگسیانگ و لوشی حتی تخمهایی آبی یا سبز آبی نیز میگذارند.
رنگ متفاوت پوسته تخم مرغ از رنگدانه های تولیدی مرغ ناشی میشود. رنگدانه اصلی در تخمهای قهوهای به نام پروتوپرفیت IX شناخته میشود که از هِم، ترکیبی که رنگ قرمز را به خون میبخشد، شکل گرفته است.
رنگدانه اصلی در پوسته تخمهای آبی رنگ به نام بیلیوردین شناخته میشود، که این مورد نیز از هِم ناشی میشود. این همان رنگدانه ای است که رنگی زرد به صفرا، مایع گوارشی، میبخشد.
اما در شرایطی که ژنتیک عاملی کلیدی در تعیین رنگ تخم مرغ است، عوامل دیگری نیز میتوانند بر آن تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، با افزایش سن مرغهایی که تخم قهوهای میگذارند، آنها به سمت گذاشتن تخمهای بزرگتر و کمرنگتر تمایل دارند. محیط زندگی، رژیم غذایی و سطوح استرس نیز ممکن است بر رنگ پوسته تخم مرغ تاثیرگذار باشند.
این عوامل میتوانند سایه تیرهتر یا روشنتر به پوسته تخم مرغ ببخشند، اما لزوماً خود رنگ را تغییر نمیدهند. عامل کلیدی در تعیین رنگ پوسته تخم مرغ همچنان نژاد مرغ است.
آیا تخم مرغهای قهوهای سالمتر از همتایان سفید رنگ خود هستند؟
اغلب، مردم تخم مرغهای قهوهای را ترجیح میدهند زیرا بر این باورند که آنها طبیعیتر و سالمتر از تخم مرغهای سفید هستند.
اما حقیقت این است که تمامی تخم مرغها، بدون در نظر گرفتن اندازه یا رنگ، از نظر مواد مغذی مشابه یکدیگر هستند. هم تخم مرغهای سفید و هم تخم مرغهای قهوهای مواد غذایی سالم محسوب میشوند. یک تخم مرغ معمولی حاوی مقدار زیادی از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین کیفیت بالا است، که همگی در مجموعهای با کمتر از 80 کالری گرد هم آمدهاند.
اما دانشمندان تخم مرغهای قهوهای را با تخم مرغهای سفید مقایسه کردهاند تا ببینند آیا تفاوتی بین آنها وجود دارد یا خیر. چندین مطالعه نشان دادهاند که رنگ پوسته تخم مرغ هیچ اثر چشمگیری بر کیفیت و محتوای تخم مرغ ندارد. این به معنای آن است که رنگ پوسته تخم مرغ تاثیری بر سالم بودن یا نبودن آن ندارد. تنها تفاوت در این زمینه رنگدانه پوسته است.
با این وجود، عوامل دیگری میتوانند بر ترکیب تغذیهای یک تخم مرغ تاثیرگذار باشند. محیط زندگی مرغ میتواند اثری چشمگیر به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، تخمهای تولیدی از مرغهایی که اجازه داشتند زیر نور خورشید پرسه بزنند، سه تا چهار برابر ویتامین D بیشتری نسبت به تخمهای تولیدی از مرغهایی داشتهاند که در محیطهای بسته پرورش داده شده بودند.
نوع غذایی که مرغ مصرف میکند نیز میتواند بر محتوای مواد مغذی تخم آن نیز تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال، مرغهایی که با یک رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 تغذیه میشوند، تخمهایی با سطوح بالاتر از اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به حالت عادی میگذارند. زمانی که مرغها از رژیم غذایی سرشار از ویتامین D برخوردار بودند نیز اثری مشابه درباره ویتامین D مشاهده شده است.
آیا رنگ تخم مرغ در طعم آن تاثیرگذار است؟
برخی افراد بر این باورند که تخم مرغهای قهوهای طعم بهتری نسبت به تخم مرغهای سفید دارند، در شرایطی که دیگران طعم تخم مرغهای سفید را بهتر میدانند. اما همانند محتوای تغذیهای، تفاوت خاصی بین طعم تخم مرغهای سفید و قهوهای وجود ندارد. با این وجود، این به معنای آن نیست که تمامی تخم مرغها طعمی مشابه دارند.
اگرچه رنگ پوسته تخم مرغ تغییری در مزه آن ایجاد نمیکند، عوامل دیگر مانند نوع خوراک، تازگی و چگونگی پخت تخم مرغ ممکن است بر طعم آن تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، مرغهایی که با یک رژیم غذایی سرشار از چربی تغذیه شدهاند، تخمهایی خوشمزهتر نسبت به مرغهایی که با رژیم غذایی کم چربی تغذیه شده بودند، تولید کردند. همچنین، احتمال تولید تخمهایی با مزه ماهی در میان مرغهایی که با مقادیر زیاد روغن ماهی، انواع مشخصی از چربیها یا حتی ویتامینهای A و D تغذیه شدهاند، بیشتر است.
رژیم غذایی مرغهایی که در خانه پرورش یافتهاند با مرغهایی که به طور مرسوم در مرغداری پرورش مییابند، مشابه نیست که ممکن است بر عطر و طعم تخمهای آنها تاثیرگذار باشد.
افزون بر این، هرچه تخم مرغ مدت زمان بیشتری نگهداری شده باشد، احتمال تغییر مزه آن نیز بیشتر میشود. نگهداری تخم مرغ در مکانی با دمای ثابت و پایین مانند یخچال میتواند به حفظ عطر و طعم آن برای مدت زمانی طولانیتر کمک کند.
به همین دلایل است که برخی معتقدند تخم مرغهای خانگی طعم بهتری نسبت به تخم مرغهایی که به طور مرسوم تهیه شدهاند، دارند. تخم مرغهای خانگی روند پردازش و حمل را تجربه نمیکنند و از این رو، ممکن است سریعتر و تازهتر از تخم مرغهایی که از مغازه خریداری میکنید، راهی بشقاب غذای شما شوند.
روش پخت تخم مرغ نیز میتواند بر عطر و طعم آن تاثیرگذار باشد. طی یک مطالعه پژوهشگران به بررسی چگونگی تاثیر روغن ماهی، که برای افزایش سطوح امگا-3 به کار گرفته میشود، در تغذیه مرغها و تغییر عطر و طعم تخم مرغها پرداختند. در همین راستا، مشخص شد تخم مرغهای عادی و نمونههای به دست آمده از مرغهایی که روغن ماهی تغذیه شده بودند، هنگامی که به صورت نیمروی همزده درست میشوند، عطر و طعم مشابهی دارند. اما در حالت آب پز تخم مرغهایی تولید شده توسط مرغهای تغذیه شده با روغن ماهی عطر و طعم گوگردی بیشتری داشتند.
به گزارش «اتوریتی نیوتریشن»، تخم مرغ میتواند رنگهای مختلفی داشته باشد، اما در فروشگاهها بیشتر با دو رنگ سفید و قهوهای مواجه میشوید. با این وجود، بسیاری از مردم نمیدانند دلایل رنگهای متفاوت پوسته تخم مرغ چیست.
پاسخ ساده است؛ رنگ تخم مرغ به نژاد مرغ بستگی دارد. به عنوان مثال، مرغهای لگ هورن سفید تخمهایی با پوسته سفید میگذارند، در شرایطی که مرغهای پلیموث راکس و رود آیلند ردز تخم مرغهایی قهوهای میگذارند. برخی نژادهای مرغ مانند آراکانا، آمراکانا، دونگسیانگ و لوشی حتی تخمهایی آبی یا سبز آبی نیز میگذارند.
رنگ متفاوت پوسته تخم مرغ از رنگدانه های تولیدی مرغ ناشی میشود. رنگدانه اصلی در تخمهای قهوهای به نام پروتوپرفیت IX شناخته میشود که از هِم، ترکیبی که رنگ قرمز را به خون میبخشد، شکل گرفته است.
رنگدانه اصلی در پوسته تخمهای آبی رنگ به نام بیلیوردین شناخته میشود، که این مورد نیز از هِم ناشی میشود. این همان رنگدانه ای است که رنگی زرد به صفرا، مایع گوارشی، میبخشد.
اما در شرایطی که ژنتیک عاملی کلیدی در تعیین رنگ تخم مرغ است، عوامل دیگری نیز میتوانند بر آن تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، با افزایش سن مرغهایی که تخم قهوهای میگذارند، آنها به سمت گذاشتن تخمهای بزرگتر و کمرنگتر تمایل دارند. محیط زندگی، رژیم غذایی و سطوح استرس نیز ممکن است بر رنگ پوسته تخم مرغ تاثیرگذار باشند.
این عوامل میتوانند سایه تیرهتر یا روشنتر به پوسته تخم مرغ ببخشند، اما لزوماً خود رنگ را تغییر نمیدهند. عامل کلیدی در تعیین رنگ پوسته تخم مرغ همچنان نژاد مرغ است.
آیا تخم مرغهای قهوهای سالمتر از همتایان سفید رنگ خود هستند؟
اغلب، مردم تخم مرغهای قهوهای را ترجیح میدهند زیرا بر این باورند که آنها طبیعیتر و سالمتر از تخم مرغهای سفید هستند.
اما حقیقت این است که تمامی تخم مرغها، بدون در نظر گرفتن اندازه یا رنگ، از نظر مواد مغذی مشابه یکدیگر هستند. هم تخم مرغهای سفید و هم تخم مرغهای قهوهای مواد غذایی سالم محسوب میشوند. یک تخم مرغ معمولی حاوی مقدار زیادی از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین کیفیت بالا است، که همگی در مجموعهای با کمتر از 80 کالری گرد هم آمدهاند.
اما دانشمندان تخم مرغهای قهوهای را با تخم مرغهای سفید مقایسه کردهاند تا ببینند آیا تفاوتی بین آنها وجود دارد یا خیر. چندین مطالعه نشان دادهاند که رنگ پوسته تخم مرغ هیچ اثر چشمگیری بر کیفیت و محتوای تخم مرغ ندارد. این به معنای آن است که رنگ پوسته تخم مرغ تاثیری بر سالم بودن یا نبودن آن ندارد. تنها تفاوت در این زمینه رنگدانه پوسته است.
با این وجود، عوامل دیگری میتوانند بر ترکیب تغذیهای یک تخم مرغ تاثیرگذار باشند. محیط زندگی مرغ میتواند اثری چشمگیر به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، تخمهای تولیدی از مرغهایی که اجازه داشتند زیر نور خورشید پرسه بزنند، سه تا چهار برابر ویتامین D بیشتری نسبت به تخمهای تولیدی از مرغهایی داشتهاند که در محیطهای بسته پرورش داده شده بودند.
نوع غذایی که مرغ مصرف میکند نیز میتواند بر محتوای مواد مغذی تخم آن نیز تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال، مرغهایی که با یک رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 تغذیه میشوند، تخمهایی با سطوح بالاتر از اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به حالت عادی میگذارند. زمانی که مرغها از رژیم غذایی سرشار از ویتامین D برخوردار بودند نیز اثری مشابه درباره ویتامین D مشاهده شده است.
آیا رنگ تخم مرغ در طعم آن تاثیرگذار است؟
برخی افراد بر این باورند که تخم مرغهای قهوهای طعم بهتری نسبت به تخم مرغهای سفید دارند، در شرایطی که دیگران طعم تخم مرغهای سفید را بهتر میدانند. اما همانند محتوای تغذیهای، تفاوت خاصی بین طعم تخم مرغهای سفید و قهوهای وجود ندارد. با این وجود، این به معنای آن نیست که تمامی تخم مرغها طعمی مشابه دارند.
اگرچه رنگ پوسته تخم مرغ تغییری در مزه آن ایجاد نمیکند، عوامل دیگر مانند نوع خوراک، تازگی و چگونگی پخت تخم مرغ ممکن است بر طعم آن تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، مرغهایی که با یک رژیم غذایی سرشار از چربی تغذیه شدهاند، تخمهایی خوشمزهتر نسبت به مرغهایی که با رژیم غذایی کم چربی تغذیه شده بودند، تولید کردند. همچنین، احتمال تولید تخمهایی با مزه ماهی در میان مرغهایی که با مقادیر زیاد روغن ماهی، انواع مشخصی از چربیها یا حتی ویتامینهای A و D تغذیه شدهاند، بیشتر است.
رژیم غذایی مرغهایی که در خانه پرورش یافتهاند با مرغهایی که به طور مرسوم در مرغداری پرورش مییابند، مشابه نیست که ممکن است بر عطر و طعم تخمهای آنها تاثیرگذار باشد.
افزون بر این، هرچه تخم مرغ مدت زمان بیشتری نگهداری شده باشد، احتمال تغییر مزه آن نیز بیشتر میشود. نگهداری تخم مرغ در مکانی با دمای ثابت و پایین مانند یخچال میتواند به حفظ عطر و طعم آن برای مدت زمانی طولانیتر کمک کند.
به همین دلایل است که برخی معتقدند تخم مرغهای خانگی طعم بهتری نسبت به تخم مرغهایی که به طور مرسوم تهیه شدهاند، دارند. تخم مرغهای خانگی روند پردازش و حمل را تجربه نمیکنند و از این رو، ممکن است سریعتر و تازهتر از تخم مرغهایی که از مغازه خریداری میکنید، راهی بشقاب غذای شما شوند.
روش پخت تخم مرغ نیز میتواند بر عطر و طعم آن تاثیرگذار باشد. طی یک مطالعه پژوهشگران به بررسی چگونگی تاثیر روغن ماهی، که برای افزایش سطوح امگا-3 به کار گرفته میشود، در تغذیه مرغها و تغییر عطر و طعم تخم مرغها پرداختند. در همین راستا، مشخص شد تخم مرغهای عادی و نمونههای به دست آمده از مرغهایی که روغن ماهی تغذیه شده بودند، هنگامی که به صورت نیمروی همزده درست میشوند، عطر و طعم مشابهی دارند. اما در حالت آب پز تخم مرغهایی تولید شده توسط مرغهای تغذیه شده با روغن ماهی عطر و طعم گوگردی بیشتری داشتند.
برچسب ها
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد