رئیس‌جمهور در اختتامیه سی‌امین جشنواره علوم پزشکی رازی:
برای ایران از جان باید مایه گذاشت

4 اسفند 1403 ساعت: 09:12

رئیس‌جمهور با تاکید بر لزوم ارج‌گذاری به علما و دانشمندان، اظهار داشت: در این وضعیت که ما قرار گرفته‌ایم برای حل مشکلات یک راه‌حل بیشتر نداریم و آن تکیه به عالمان و دانشمندان و کسانی است که معتقدند باید برای ایران از جان مایه گذاشت.

علی ابراهیمی
به گزارش سلامت، دکتر مسعود پزشکیان ظهر روز دوشنبه 29 بهمن‌ماه و در آیین اختتامیه «سی‌امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی»، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع صمیمی و بزرگ اساتید و دانشجویان علوم پزشکی، اظهار داشت: همان‌گونه که وزیر محترم بهداشت گفتند علم و عالمی می‌تواند مشکلات ما را حل کند که عامل باشند والا مشکلات به صرف کسب علم حل نمی‌شوند.


بنده به‌عنوان پزشک حتی برای جانی‌ها و قاتل‌ها هم طبابت می‌کنم
وی با اشاره به اینکه انسان به اعتبار دانایی مسجود ملائکی شد که خداوند را عبادت و تسبیح می‌کردند، افزود: اینجاست که ارزش علم مشخص می‌شود؛ علم و دانایی از هر چیز دیگری والاتر است و آنچه انسان را در هستی خلیفه و برتر می‌کند دانایی و علم است. درنتیجه اگر بخواهیم مشکلات را حل کنیم و اگر بخواهیم به اعتبار جاری بودن روح الهی در وجودمان خدایی کار کنیم باید به نیت عمل و تلاش برای رفع مشکلات، علم و دانایی کسب کنیم.


دکتر پزشکیان با بیان اینکه خداوند سقفی برای رشد انسان قرار نداده است، تصریح کرد: علم و دانایی به انسان توانایی تغییر و اصلاح می‌دهد؛ لذا ما از کسانی که در راه شکافتن جهل و نمایان کردن نور دانش تلاش می‌کنند با جدیت پشتیبانی و حمایت می‌کنیم تا آنها نیز متقابلاً دانایی و توانایی خود را در مسیر حل مشکلات جامعه به کار بگیرند.


رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه هنر این نیست که ما دانایی و علم و توانایی‌های خود را در جایی دیگر عرضه کنیم، گفت: هنر این است که توانایی برآمده از دانایی خود را برای حل مشکلات و گرفتاری‌هایی که در کشورمان با آنها مواجه هستیم به کار بگیریم؛ این جایگاهی است که برازنده عالم، عامل معتقد و داناست. اینکه انسان بداند و بتواند یک بحث است و اینکه بداند، بتواند و بخواهد مشکلات جامعه را حل کند، بسیار بالا و والاتر است. دکتر پزشکیان افزود: شما دانشمندان بزرگ آمریکایی را ببینید که کشور خود را رها می‌کنند و سال‌ها به نقاط محروم و دورافتاده مثلاً آفریقا می‌روند تا مشکل و گرهی را از کار بشر باز کنند، این افراد هستند که می‌توانند فضای روشن‌تر و آگاهی بیشتری در جهان ایجاد کنند. رئیس‌جمهور در با اشاره به فشارهایی که به کشورمان وارد می‌شود، خاطرنشان کرد: من بارها تاکید کرده‌ام که ما به دنبال جنگ نیستیم؛ اساساً بنده به لحاظ حرفه‌ای و به‌عنوان یک پزشک حتی برای جانی‌ها و قاتل‌ها نیز طبابت می‌کنم و محاکمه آنها مسئولیت دیگران است؛ من به‌عنوان یک انسان و ما به‌عنوان یک کشور به دنبال صلح و آرامش هستیم و این را خیلی خوب می‌فهمیم. دکتر پزشکیان اظهار داشت: متاسفانه کسانی که منطقه را برهم زده و به‌راحتی انسان‌ها را بمباران کرده و زیر خروارها خاک مدفون می‌کنند، مدعی دفاع از حقوق بشر هستند و ما را متهم به نقض حقوق بشر می‌کنند؛ کسانی که بیش از ۱۸ هزار کودک و حدود ۱۰ هزار زن بی‌گناه و بی‌دفاع را در غزه قتل‌عام کردند. رئیس‌جمهور افزود: اینگونه کشتار می‌کنند و دم از کسی برنمی‌آید، اما وقتی در کشور ما خون از بینی کسی بیاید فریاد برمی‌آورند که حقوق بشر نقض شد. اینکه ما هم مشکل داریم که امری بدیهی است، اما شما پیدا کنید که چه کسی مشکل ندارد؛ اینکه چنین کسانی مدعی هستند که آنها حقوق بشر را رعایت کرده و مدافع حقوق انسان‌ها هستند و ما نیستیم، این نهایت بی‌انصافی است.


رئیس‌جمهور با تاکید بر لزوم ارج‌گذاری به علما و دانشمندان، تصریح کرد: در این وضعیت که ما قرار گرفته‌ایم برای حل مشکلات یک راه‌حل بیشتر نداریم و آن تکیه به عالمان و دانشمندان و کسانی است که معتقدند باید برای ایران از جان مایه گذاشت. ما نیازمند افرادی هستیم که علی‌رغم همه ناملایمات تلاش می‌کنند گرهی از مشکلات کشور باز کنند و رفتار اینان شایسته تقدیر و معنا دهنده به عشق است. ما در دولت و جایگاهی که قرار داریم تا آنجایی که از دستمان بربیاید و علیرغم محدودیت‌هایمان از این تلاش‌ها پشتیبانی می‌کنیم. دکتر پزشکیان در ادامه بر نوآوری در کسب ثروت در فعالیت‌های دانشگاهی تاکید و اظهار داشت: پتانسیل‌های زیادی در دانشگاه و محیط کارمان برای خلق ثروت داریم و ضرورتی ندارد که برای این کار نگاهمان صرفاً به منابع دولتی باشد. آن زمانی که رئیس دانشگاه بودم خیلی وقت‌ها از سوی دولت به ما پولی نمی‌دادند درواقع در سال‌های ۷۴ تا ۷۶ پولی نبود، ولی با مشارکت مردم و اعضای هیئت‌علمی هر کاری که می‌خواستیم و لازم بود انجام دادیم و به دلیل همان موفقیت‌ها بود که بعداً ما را معاون وزیر کردند و برای طی این مراتب هیچ پشتوانه‌ای جز علمی و توان کارشناسی نداشتیم. رئیس‌جمهور در ادامه به خدمات یکی از خیرین سلامت در شیراز اشاره و خاطرنشان کرد: کارهایی که جناب آقای مالک حسینی در شیراز انجام داد با پول دولت نبوده و نیست و اصلاً با این منابع چنین کارهایی نمی‌توان انجام داد. هر کدام از شما عزیزان می‌توانید این کار را انجام دهید، فقط ما برای شما نباید مشکل ایجاد کنیم که تلاش می‌کنیم مسیر را تسهیل کنیم.دکتر پزشکیان به هماهنگی سران قوا برای حل مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: روسای قوا با کمال میل آماده همکاری و همراهی هستند. آنچه کشور ما را قدرتمند می‌کند وحدت کلمه و انسجام داخلی است و آنچه در دشمن طمع ایجاد می‌کند اختلافات و درگیری‌های ما و جنگ‌های بی‌خودی است که ممکن است در میان ما ایجاد شود. انشاءالله با کمک شما و رهنمودهای مقام معظم رهبری، در جهت عزت و اعتلای کشور از بحران‌ها خارج می‌شویم. ما می‌توانیم و قادریم همه مشکلات را از سر راه برداریم، فقط کافی است آن باور و اراده در ما ایجاد شود که ایجاد شده است و ما به شما عزیزان افتخار می‌کنیم.


ضرورت تکریم عالمان و دانشمندان
دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت هم در اختتامیه سی‌امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی که با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، اظهار داشت: اعتقاد داریم توسعه هر کشور منوط به پیشرفت علمی است و هیچ توسعه‌ای رخ نمی‌دهد مگر اینکه پیش‌نیاز آن یعنی رشد علمی و تکریم عالمان محقق شود. وی افزود: در طول تاریخ اگر به عالمان بها و ارزش داده شد، حکومت‌ها به رشد و توسعه خواهند رسید و هر کجا که عالم و عمل مورد توجه قرار نگرفت دوره رکود، نزول و کاهش سرعت توسعه کشورها بوده است.
وزیر بهداشت با اشاره به رفتار ناشایست با عالمان در قرون وسطی در اروپا، گفت: وقتی عالمی مثل گالیله یک مبنای علمی را مطرح می‌کرد برخی افراد که تفکرات خشک و متحجر داشتند با عالمان برخورد و حتی تهدید به سوزاندن آنها می‌کردند تا عذرخواهی کند. گالیله پس از عذرخواهی پایش را به زمین کوبید و در دلش گفت که من باز هم می‌گویم زمین می‌چرخد و مبانی که مخالفان علم مطرح می‌کنند، نادرست است. دکتر ظفرقندی تاکید کرد: اگر بخواهیم کشوری توسعه‌یافته باشیم و منافع ملی در صدر اهدافمان قرار گیرد راهی نداریم مگر اینکه به پیش‌نیاز توسعه یعنی علم و تحقیقات و تکریم عالمان را سرلوحه کار خودمان قرار دهیم. وی اهمیت دادن به دانش و دانشگاه‌ها از سوی همه ارکان حکومت را موجب توسعه کشورها، ارتقای شاخص‌ها و زندگی مردم دانست و با اشاره به رشد مجموعه‌های مختلف با استفاده از ظرفیت‌های ارزشمند بخش‌های تحقیق و توسعه، گفت: یک کارخانه اگر واحد تحقیق و توسعه نداشته باشد در طول زمان مقهور بازار می‌شود و از بین می‌رود و کشورها هم همین‌گونه هستند.


جایگاه 17‌ام ایران در تولید علم جهان
وزیر بهداشت وضعیت رشد علمی ایران در میان کشورها را مناسب ارزیابی کرد و گفت: در رتبه 17 تولید علم و رتبه 15 دنیا در حوزه استنادات قرار داریم. همچنین تولید علم کشورمان در حوزه داروسازی در رتبه 8، در حوزه دندانپزشکی در رتبه 11 و در حوزه پرستاری در رتبه 13 جهان است، اما باید به آینده بنگریم که اگر حمایت‌ها قطع شود و مشکلات برطرف نشود نمی‌توانیم رشد صعودی داشته باشیم. اعتقاد داریم طلب علم یک فریضه واجب است.
وی اضافه کرد: همچنین 28 درصد اعضای هیئت‌علمی از حوزه پزشکی هستند، اما 37 درصد از تولیدات علمی را همین 28 درصد انجام می‌دهند. علاوه بر این 52 درصد از پژوهشگران برتر یک درصد پر استناد کشور هم از حوزه پزشکی هستند. دکتر ظفرقندی در پایان به وضعیت مناسب کاربرد علوم در حوزه‌های دارو، تجهیزات پزشکی و واکسن در کشور اشاره کرد و گفت: خوشبختانه وضعیت کشور در زمینه پیوند سلول‌های بنیادی، ژن‌درمانی و سلول درمانی مناسب است و جایگاه خوبی در دنیا داریم که امیدوارم با همه ارکان مسئول و افرادی که دلشان برای ایران و مردم می‌تپد و باور دارند که علم باید در خدمت مردم قرار گیرد و دانشگاه‌ها به سمت نسل چهارم بروند، بتوانیم کشورمان را آباد و سربلند کنیم.


ضرورت تامین منابع مالی برای ارتقای رتبه‌های علمی
دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت هم در سی‌امین جشنواره علوم پزشکی رازی با بیان اینکه تکریم محققان موجب کسب دوباره رتبه‌های برتر عملی می‌شود، گفت: حضور رئیس‌جمهور در این جشنواره پس از سال 84 تاکنون نشان‌دهنده توجه به پژوهش در علوم پزشکی است. وی افزود: بعد از ۲۰ سال دوباره رئیس‌جمهور برای تکریم محققان در جشنواره رازی حضور یافته است. اگر به محققان احترام بگذاریم دوباره می‌توانیم رتبه‌های بالای علمی را به دست آوریم. دکتر آخوندزاده ادامه داد: با اینکه ارزش ریالی جایزه‌های جشنواره افزایش یافته، ولی برای این دوره اعتبار کمتری هزینه کردیم چون کیفیت را ارتقا دادیم. دکتر آخوندزاده با اشاره به انتخاب 12 محقق برتر در بخش حقیقی و برگزیدگی 25 دانشگاه، مرکز رشد، شرکت‌های فناوری و دانش‌بنیان در بخش حقوقی، اظهار داشت: داشتن برنامه، نیروی انسانی مجرب، بودجه مناسب، صنعت خصوصی پویا و حضور در مجامع علمی بین‌المللی موجب رشد و توسعه علمی کشور در بخش پژوهش و تحقیقات خواهد شد، اما مهم‌ترین عامل تکریم دانشمندان است که در جشنواره‌هایی مثل رازی با حضور مسئولان ارشد کشور محقق می‌شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ویژگی سی‌امین جشنواره رازی را توجه به کیفیت به‌جای کمیت برشمرد و گفت: نسبت به سال گذشته برگزیدگان کمتری داریم زیرا در جشنواره سی‌ام محققان را بر اساس تراز ملی آنها انتخاب کردیم. انتخاب برگزیدگان باید حداقل گردش پنج‌ساله داشته باشد برای همین در جشنواره سی‌ام رازی افرادی برگزیده می‌شوند که در پنج سال گذشته برگزیده نشده بودند. وی در پایان با اشاره به عدم تامین منابع مالی در برنامه هفتم توسعه برای ارتقای رتبه علمی کشور خواستار توجه به بودجه بخش پژوهش علوم پزشکی کشور شد.


گفتنی است در این مراسم از برگزیدگان سی‌امین جشنواره علوم پزشکی رازی با اهدای لوح و جوایزی تقدیر به عمل آمد.
اسامی نفرات برتر به شرح زیر است:
- دکتر سیدعلی ملک‌حسینی، دکترای تخصصی پزشکی جراحی عمومی(تقدیر ویژه به پاس راه‌اندازی روش درمانی جدید در پیوند کبد)
- دکتر نیما رضایی، دکترای تخصصی ایمنی شناسی (رتبه اول گروه محققین کمیته علوم بالینی و سلامت)
- دکتر نضال صراف‌زادگان، دکترای تخصصی بیماری‌های قلب و عروق (رتبه دوم گروه محققین کمیته علوم بالینی و سلامت)
دکتر وفا رحیمی‌موقر، دکترای تخصصی پزشکی جراحی مغز و اعصاب(رتبه سوم گروه محققین کمیته علوم بالینی و سلامت)
- دکتر مهدی عبدلی شادباد، دکترای حرفه‌ای پزشکی عمومی(برگزیده محقق دانشجو گروه محققین کمیته علوم بالینی و سلامت)
- دکتر نادر سالاری، دکترای تخصصی آمار زیستی(رتبه سوم گروه محققین کمیته علوم پایه پزشکی)
- دکتر سامان سرگزی، دکترای تخصصی بیوشمی بالینی(برگزیده جوان گروه محققین کمیته علوم پایه پزشکی)
- دکتر علیرضا حاجی‌زاده علیلو، دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی(برگزیده محقق دانشجو گروه محققین کمیته علوم پایه پزشکی)
- دکتر حسین قدیری هروانی، دکترای تخصصی فیزیک پزشکی(رتبه اول گروه فناوران کمیته فناوری سلامت)
- دکتر سیدعلی موسوی شایق، دکترای تخصصی بیومکانیک(رتبه سوم گروه فناوران کمیته فناوری سلامت)
- دکتر محمد عبدالاحد، دکترای تخصصی نانوبیوالکترونیک(رتبه اول گروه مخترعان کمیته فناوری سلامت)
- دکتر امیر امیرخانی، دکترای تخصصی داروسازی-سم‌شناسی(برگزیده فناور دانشجو کمیته فناوری سلامت).