«  آذر 1403    »
شیدسچپج
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
روزنامه 15 دی 1401

15 دی 1401 ساعت: 13:10


صفحه 2

سخنگوی وزارت بهداشت خبر داد

انجام تست کرونا در مبادی مرزی

مسافران مبتلا قرنطینه می‌شوند

سخنگوی وزارت بهداشت، از انجام تست کرونا در مبادی مرزی کشور خبر داد.

به گزارش سپید، پدرام پاک آیین گفت: «به دنبال دستورات رئیس جمهور در ستاد ملی مقابله با کرونا، واحدهای نمونه‌گیری در مبادی مرزی کشور فعال‌تر شدند.»

وی با عنوان این مطلب که به دانشگاه‌های علوم پزشکی در مبادی مرزی ابلاغ شده که مراقبت‌های بهداشتی را افزایش دهند، افزود: «این مراقبت‌ها شامل مسافرانی است که از کشورهای آلوده به سویه‌های جدید، وارد ایران می‌شوند.»

پاک آیین ادامه داد: «افرادی که از کشورهای آلوده وارد ایران می‌شوند، باید تست منفی از ۷۲ ساعت قبل را همراه داشته باشند.»

سخنگوی وزارت بهداشت افزود: «افرادی که تست آنها مثبت باشد، در همان مبادی مرزی قرنطینه می‌شوند.»مهر

 

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران:

پیک جدید کرونا شدیدتر خواهد شد

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، نسبت به افزایش موارد ابتلا به زیرسویه‌های جدید اومیکرون در کشور هشدار داد.

به گزارش سپید، ایرج خسرونیا در گفت‌وگو با مهر، به علائم زیرسویه‌های جدید اشاره کرد و گفت: «ممکن است شروع بیماری با گلودرد باشد، اما در روزهای بعد با اسهال و استفراغ همراه می‌شود.»

وی با عنوان این مطلب که برخی افراد ممکن است مثل سویه‌های قبلی بدون علامت باشند، افزود: «برخی افراد هم با علائم ضعیف مبتلا می‌شوند که ممکن است در بیمارستان و ‌بخش‌های ICU بستری شوند.»

خسرونیا با ابراز نگرانی از وضعیت بیماری در پیک جدید گفت: «در روزهای آینده با افزایش موارد ابتلا مواجه خواهیم شد و پیش‌بینی می‌شود بیماری در بین برخی افراد همچون سالمندان و کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند، شدیدتر شود.»

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، با عنوان این مطلب که ترس مردم از کرونا ریخته و دیگر مثل گذشته نیستند، ادامه داد: «مردم دیگر ماسک نمی‌زنند، به مهمانی و مسافرت می‌روند و پروتکل‌ها را فراموش کرده‌اند. همین امر، می‌تواند به تشدید بیماری در پیک جدید منجر شود.»

وی از رسانه‌ها خواست قبل از اینکه دیر شود، نسبت به آگاه‌سازی مردم و اطلاع‌رسانی از وضعیت بیماری، مانع از شدت گرفتن بیماری شوند.

 

شناسایی ۱۱۳ بیمار جدید کووید۱۹

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و‌ آموزش پزشکی در اطلاعیه‌ای از شناسایی ۱۱۳ بیمار جدید کووید۱۹ خبر داد.

به گزارش وبدا، در این اطلاعیه آمده است:

تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۵۹ هزار و ۸۷۷ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۷ هزار و ۵۰۹ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۴۴ هزار و ۲۰۲ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۷۱ هزار و ۵۸۸ دوز رسید.

همچنین از روز سه‌شنبه تا چهارشنبه ۱۱ هزار و ۹۱۶ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

از روز سه‌شنبه تا چهارشنبه ۱۴ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۱۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۴۵ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار و ۵۴۱ نفر رسید.

از روز سه‌شنبه تا چهارشنبه هیچ یک از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست ندادند و مجموع جان باختگان این بیماری، در عدد ۱۴۴ هزار و ۶۹۶ نفر ماند.

خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۶ هزار و ۲۹۴ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۱۳۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در‌ بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۵۴ میلیون و ۷۹۶ هزار و ۷۱۵ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۶۲ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۸۲ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

  

صفحه3

وزیر بهداشت در حاشیه جلسه دولت تشریح کرد

آخرین وضعیت سویه جدید کرونا در کشور

وزیر بهداشت با اشاره به مشاهده شدن سویه‌های جدید اومیکرون در کشور اظهار کرد: «سیاست ما کم کردن سفرها و قرنطینه نیست.»

به گزارش سپید، بهرام عین‌اللهی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با مشاهده شدن مواردی از سویه‌های جدید اومیکرون در کشور گفت: «همانطور که اشاره کردید در یکی دو هفته پیش سویه‌های جدید اومیکرون یعنی «بی کیو وان» و «بی کیو وان وان» در کشور مشاهده شده است و این دال بر این موضوع است که این ویروس اکنون در جامعه وجود دارد. این ویروسی است که انتشار آن به سرعت انجام می‌گیرد و می‌تواند همه‌گیری ایجاد کند.»

وی افزود: «بنابراین برای پیشگیری از این موضوع بهترین راه این است که کسانی که از زدن واکسن‌شان شش ماه گذشته است، حتما مجددا واکسیناسیون انجام دهند. به خصوص افراد پرخطر و افراد مسن حتما این کار را انجام بدهند. در جاهایی که فضا بسته است و احتمال آلودگی بیشتر است به مردم توصیه می‌کنیم که حتما پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، ماسک بزنند و فاصله اجتماعی را نیز رعایت کنند.»

این مقام مسئول در وزارت بهداشت تصریح کرد: «طبق صحبتی که با وزیر راه داشتیم پیشنهاد ما این است که در هواپیما، اتوبوس و قطار و جاهایی که فضا بسته است به خصوص در هواپیما چون هوا خارج نمی‌شود و گردش می‌کند و اگر یک ویروس وجود داشته باشد می‌تواند همه افراد را آلوده کند حتما مسافران ماسک بزنند.»

وزیر بهداشت تصریح کرد: «ما الآن همه نوع واکسن و در واقع پلتفرم‌ها را در کشور داریم. خوشبختانه هر شش نوع پلتفرم در کشور تولید می‌شود و در حال حاضر نزدیک به پنج میلیون واکسن کرونا ذخیره در کشور هست. امکان تولید داریم و به سرعت می‌توانیم هر چقدر که نیاز است را تولید کنیم.»

عین‌اللهی در پاسخ به این سوال که در صورت تشدید گسترش سویه‌های جدید کرونا در کشور آیا ممکن است که قرنطینه و محدودیت‌هایی ایجاد شود، با توجه به اینکه ما در آینده نزدیک سفرهای نوروزی را نیز در پیش رو خواهیم داشت، گفت: «فکر نمی‌کنم. سیاست ما کم کردن سفرها و قرنطینه نبوده است و در این مدت نیز نشان دادیم که تقریبا همه محدودیت‌ها را برداشتیم. ما از سیستم قرنطینه هوشمند استفاده می‌کنیم. بر اساس همان سامانه‌ای که وزارت کشور دارد. مثلا برای فروش بلیت و انجام سفر برای افرادی که واکسن نزده باشند محدودیت ایجاد می‌شود و ما از این روش استفاده می‌کنیم.»

وزیر بهداشت در ‌بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه در سالی که از سوی مقام معظم رهبری سال دانش بنیان نامگذاری شده است، حدود ۳۴۰ مرکز دانش بنیان ایجاد کرده‌ایم، گفت: «در روزهای اخیر نمایشگاه فناوری بازار را نیز داشتیم که در آنجا نیز ۱۳۹۱ محصول دانش بنیان در حوزه سلامت از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور به عرصه نمایش گذاشته شده است.»

وی با بیان اینکه حدود ۳۷۲۴ اختراع در حوزه سلامت در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور داشته‌ایم، تصریح کرد: «حدود ۲۵ درصد ‌بخش دانش بنیان در کل کشور در اختیار حوزه سلامت است. در همین چارچوب ۱۱ مرکز علمی فناوری ایجاد شده و هشت مرکز رشد و جهش علمی کشور از رتبه ۱۶ به ۱۵ ارتقاء پیدا کرده و این نشان دهنده فعالیت دانشمندان در کشور است.»

وی همچنین گفت: «همانطور که اطلاع داریم به تازگی دانشگاه علوم پزشکی تهران شعبه‌ای را در کربلا ایجاد کرده است.»

وزیر بهداشت همچنین در پاسخ به این سوال که یک شرکت دانش بنیان در کشور اقدام به تهیه پانسمان‌هایی برای بیماران پروانه‌ای کرده است و آیا این اقدام شرکت دانش بنیان باعث می‌شود که ما از آوردن پانسمان‌های مورد نیاز این بیماران از خارج از کشور بی‌نیاز شویم و از دیگر سو آیا ورود دارو و تجهیزات پزشکی در کشور مورد تحریم است؛ چرا که آمریکایی‌ها می‌گویند این حوزه مورد تحریم نیست، تصریح کرد: «چون بانک‌های ما تحریم هستند، بنابراین دارو و تجهیزات هم تحریم هستند. چون ما باید پول این دارو و تجهیزات را از طریق بانک‌ها پرداخت کنیم، بنابراین با توجه به تحریم بودن بانک‌ها، تحریم شامل دارو و تجهیزات نیز هست، ولی ما از راه‌هایی که وجود داشته تا کنون توانسته‌ایم دارو و تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کنیم.»

وی اضافه کرد: «تولید یک شرکت دانش بنیان در حوزه سلامت و دارو وقتی به تایید سازمان غذا و دارو برسد می‌تواند در کشور عملیاتی شود و در این حوزه بحث کیفیت و کارآمدی مورد توجه ما است.»ایسنا

 

صفحه 4

معاون درمان وزارت بهداشت اعلام کرد

موج هشتم کرونا روی شاخه صعودی

مراجعه روزانه ۱۰هزار بیمار سرپایی تنفسی به بیمارستان‌ها

معاون درمان وزارت بهداشت ضمن اشاره به موج هشتم کرونا در کشور، با بیان اینکه در حال حاضر از نظر میزان تخت بیمارستانی، ذخیره دارو و پرسنل، مشکل خاصی در بیمارستان‌ها نداریم، گفت: «احتمالا موج هشتم از موج‌های قبلی خفیف‌تر خواهد بود؛ با این حال اصلا نمی‌توان بی‌احتیاطی کرد.»

به گزارش سپید، سعید کریمی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت آمادگی بیمارستان‌ها برای مقابله با پیک هشتم کرونا گفت: «خوشبختانه فعلا از نظر وضعیت بیمارستانی شرایط باثباتی داریم. در حال حاضر حدود یک درصد تخت‌های بیمارستانی‌ ما به بیماران محتمل، مشکوک و قطعی کووید۱۹ اختصاص دارد زیرا ما بعد از مثبت شدن تست PCR موارد مشکوک و محتمل را کووید حساب می‌کنیم. بنابراین می‌توان گفت که یک درصد تخت‌های بیمارستانی کشور به بیماران تنفسی اختصاص دارد.»

وی با بیان اینکه از نظر میزان تخت بیمارستانی، ذخیره دارو و پرسنل، مشکل خاصی در بیمارستان‌ها نداریم، گفت: «از نظر میزان بستری آی‌سی‌یو نیز کم‌تر از دو درصد آی‌سی‌یوهایمان اشغال است. بنابراین نگرانی از جهت بیمارستانی وجود ندارد و باتوجه به شروع موج هشتم، بیشتر بحث اطلاع‌رسانی به مردم اهمیت دارد؛ چراکه اکنون روی شاخه صعودی موج قرار داریم و ممکن است طی چند هفته آینده تعداد بیماران کرونا افزایش یابد.»

کریمی ادامه داد: «البته باتوجه به واکسیناسیون خوبی که سال گذشته انجام شد و ابتلا وسیعی که اتفاق افتاد، وضعیت ایمنی مردم ایران بد نیست؛ اما از آنجایی که شش ماه از آخرین نوبت واکسیناسیون گذشته، ‌سطح ایمنی مقدار کاهش یافته است. بنابراین حتما باید توصیه‌های بهداشتی را که ستاد ملی کرونا هم اعلام کرد، مورد توجه قرار گیرند. به طوری که افرادی که اصلا واکسن تزریق نکرده‌اند، توصیه می‌شود واکسن را تزریق کنند و افراد بالای ۱۸ سالی هم که از آخرین نوبت واکسیناسیون‌شان شش ماه گذشته، توصیه می‌شود یک نوبت دیگر تزریق واکسن را انجام دهند. همچنین رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی نیز اکیدا و شدیدا توصیه می‌شود؛ مانند استفاده از ماسک در فضاهای سربسته، ‌بحث فاصله‌گذاری و ...»

وی همچنین گفت: «افرادی که علامت دارند و بیمار می‌شوند، حداقل پنج روز در خانه قرنطینه باشند. افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند مانند بیماران قلبی، تنفسی، کلیوی، مبتلایان به نقص ایمنی، افراد با سن بالا و ... حتما خود مراقبتی داشته باشند؛ از حضور در فضاهای شلوغ، جاهایی که تجمع بوده و احتمال ابتلا وجود دارد و... پرهیز کنند.»

معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه به نظر می‌آید که احتمالا موج هشتم کرونا از موج‌های قبلی خفیف‌تر باشد، گفت: «با این حال اصلا نمی‌توان بی‌احتیاطی کرد. زیرا اگر بی‌احتیاطی اتفاق بیفتد، ممکن است برایمان عوارض ایجاد کند. انشاالله با همکاری مردم، کمک کادر درمان و همه مسئولان بتوانیم با کم‌ترین عوارض و مشکلات از این موج هم عبور کنیم.»

کریمی درباره میزان مراجعات بیمارستانی کرونا گفت: «در بیمارستان هر کسی که با علائم بیماری تنفسی مراجعه می‌کند، بلافاصله از او تست نمی‌گیرند. بنابراین می‌توان گفت روزانه ۱۰ هزار مراجعه روزانه در حوزه کل بیماران تنفسی داریم که به بخش سرپایی مراجعه می‌کنند. از این تعداد حدود ۳۰۰ نفر در روز بستری می‌شوند. تعداد مبتلایان قطعی روزانه کووید که دو رقمی و فوتی‌های ناشی از کرونا نیز کم‌تر از ۱۰ مورد است. البته که یک نفر فوتی هم زیاد است، اما باتوجه به درگیری‌هایی که سال‌های گذشته داشتیم و تا ۷۰۰ مرگ روزانه هم داشتیم، فعلا خداراشکر شرایط باثبات است.»

معاون درمان وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه پیش‌بینی می‌کنیم که در موج فعلی، شرایط خفیف‌تری را نسبت به موج هفتم تجربه کنیم، ‌گفت: «البته همه این‌ها پیش‌بینی است. ما باید پیشگیری کنیم که پیشگیری هم با رعایت دستورالعمل‌هاست.»

کریمی درباره وضعیت دپوی سرم و داروهای کرونا در بیمارستان‌ها گفت: «در بیمارستان‌ها در زمینه سرم و دارو مشکل خاصی نداریم. ظاهرا در توزیع در مراکز خصوصی و داروخانه‌ها و ... کمبودها و سهمیه‌بندی‌هایی وجود دارد. گفته می‌شود که تولید و واردات را افزایش داده‌اند. امیدواریم که این مشکلات و کمبودهای دارویی و سرم و ... هرچه سریع‌تر رفع شود. در بیمارستان‌ها به مردم اطمینان می‌دهیم که فعلا مشکل جدی وجود ندارد، اما در حوزه بیماران سرپایی که به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند، کمبودهایی دیده می‌شود که امیدواریم رفع شود.»

معاون درمان وزارت بهداشت درباره زمان مراجعه بیماران کرونا به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی گفت: «وقتی علائم در بیمار خفیف و در حد یک سرماخوردگی است، همان درمان‌های حمایتی و تسکینی موثر است، اما بیمارانی که به بیماری‌های زمینه‌ای مبتلا هستند، حتما سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنند تا بررسی‌های کامل انجام شود. بیماران عادی هم که بیماری زمینه‌ای ندارند، در صورتیکه تنگی نفس پیدا کردند، تب طولانی و علائم غیرعادی پیدا کردند، حتما بلافاصله مراجعه کنند یا اگر از علائم‌شان چند روز گذشت و رو به بهبود نرفتند، بلکه بدتر شده و علایم غیرعادی مشاهده کردند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنند و اگر جدی باشد، بررسی‌های تکمیلی برایشان انجام می‌شود. علائم هم شامل همان تب، بدن درد، سرفه، در موارد درگیری ریه نیز تنگی نفس و ... است.»

 

صفحه 5

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامه‌ای به رئیس جمهور:

تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها راهکار مناسبی برای کاهش آلودگی هوا نیست

باید قانون اجرا شود

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها راهکار مناسبی برای کاهش آلودگی هوا نیست بر ضرورت اجرای قوانین این حوزه تاکید کرد.

به گزارش سپید به نقل از خانه ملت، متن نامه حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان و رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در مورد آلودگی هوا خطاب به سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور به شرح زیر است:

حضرت آیت‌الله رئیسی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام علیکم؛ 

همان گونه که مطلعید با کاهش شدید نزولات آسمانی و شرایط آب و هوایی به ویژه سرعت باد از یک طرف و سرد شدن هوا و پدیده وارونگی  وپایداری جوی و افزایش عوامل آلاینده از طرف دیگر، دولت محترم کمافی‌السابق اصلی‌ترین برخورد را در حوزه ترددهای شهری دانسته و اعمال می‌کند و در این راستا گویا تنها قشر دانش‌آموز ودانشجو و معلمان هستند که باید در خانه بمانند تا هوا بهتر شده و یا بارانی ببارد و تنفس نیمه پاک را به ریه‌های مجروح کلانشهرنشین‌ها هدیه دهد غافل از آنکه این راهکار اصلا راه حل مناسبی برای پاییز و زمستان شهرهای بزرگ نیست ودر این زمینه همچون سایر چالش‌ها عمل به قانون بهترین وسیله است زیرا که به تصویب عقل جمعی رسیده است و از همان مسیر نیز امکان به‌روزرسانی فوری در قالب طرح‌ها و لوایح فوریتی میسر است.

یکی از این قوانین، قانون هوای پاک است که در تیر ماه سال 96 به تصویب رسید و کمی بعد به آن سازمان از سوی رئیس جمهور وقت برای اجرا در 34 ماده ابلاغ شد.

این قانون که در نخستین ماده آن، آلودگی هوا را حتی از اسباب کاهش سطح رفاه عمومی تلقی می‌کند، سازمان محیط زیست را مسئول نظارت بر حسن اجرای خود و تهیه آیین نامه فنی در زمینه کنترل آلودگی‌ها دانسته و احکامی را متوجه آن سازمان می‌داند که در صورت رعایت به هر شاهد و دلیلی که خود بگویید، شاهد این گونه ناتوانی در مقابل ذرات میکرومتری ناچیز نبودیم.

این قانون را به دلیل تشدید مشکلات و استمرار بی‌وقفه هوای ناسالم در اغلب روزهای سال، مهجورترین قانون موضوع مبتلا به جامعه بوده که دلیل آن نه ضعف قانون که سلب مسئولیت یا فرافکنی از طرف مجریانی است که قانون آن‌ها را به عنوان عامل یا ناظر معرفی نموده، اکنون تهران به عنوان پایتخت بلاد اسلامی با حدود 10میلیون نفر جمعیت اتاق گازی شده که به جای 1000متر دارای سقفی کم‌تر از 200 متر شده است که چندین برابر بیشتر از استانداردهای جهانی است.

اسلام عزیز ما دین سلامت و پاکیزگی است و به ما حکم می‌کند که طهارت و پاکیزگی را در ابعاد وجودی خود و اجتماع‌مان گسترش دهیم شرایط امروز ما کرونایی است که خود ساخته‌ایم و متاسفانه فرقی که کروناها با هم دارند این است که واکسن برخی از اقسام آن نظیر هوای مسموم نه در کارخانه‌ها که در اراده‌ها ساخته و پرداخته می‌شوند.

از این رو شاهد آنیم که چگونه یک موضوع عینی و ملموس مثل آلودگی به دو فاکتور انتزاعی و ناملموس؛ یکی کاهش رفاه عمومی (ماده 1 قانون هورای پاک ) ودیگری فقدان اراده ناشی از تخطی از قانون، بستگی داشته و مرتبط است.

اینکه سال گذشته را با 114 روز و امسال تا به امروز، 139 روز هوای ناسالم داشته‌ایم عبارت صحیحی است که صحیح‌تر از آن این است که 700 روز دوسال گذشته، عوامل انسان ساخته آلودگی هوا در سکوت و ترک فعل مجریان قانون، هزاران بیمار به مردم تحمیل کرده و تنها در تهران بیش از صد هزار عمر در سال به واسطه استنشاق ذرات آلوده و آلاینده موجود در فضای شهری از بین رفته است، به‌راستی این حکایت حاکی از وخامت بیش از اندازه حوزه مدیریت محیط زیست نیست؟ محیط زیستی که متولیان آن به شهادت قوانین حاکم نه تنها سازمانی به این نام که در معنای عام کلمه شامل استاندارد، وزارت نیرو و وزارت نفت (به دلیل تامین سوخت نیروگاه‌ها از راه سوخت‌های مایع و نیز ا همال در کاهش سهم 59 درصدی منابع متحرک) نیز می‌شود؛ اگر قانون نداشتیم، مجلس را هم می‌افزودیم البته که نظارت هم از شقوق اصلی خدمت در کسوت نمایندگی است و باید فصلی جدا گشود.

توفیق روزافزون حضرتعالی را از خداوند منان خواهانم.

 

 

 

صفحه 6

معاون دفتر پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی خبر داد

 شناسایی 1.6 میلیون «معلول» در کشور

پیگیر توسعه برنامه‌های «پیشگیری از معلولیت» هستیم

معاون دفتر پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی کشور از ثبت 1.6 میلیون معلول در بانک اطلاعاتی سازمان بهزیستی کشور خبر داد و افزود: «جهت کاهش آمار معلولین باید توسعه برنامه‌های پیشگیری از معلولیت با جدیت در دستور کار قرار گیرد.»

به گزارش سپید، شبنم جهانشاد در حاشیه برگزاری نشست تخصصی طرح «بررسی شیوع و علل آسیب‌ها و اختلالات دائمی منجر به کم توانی (معلولیت‌ها)» که چهارشنبه (14 دی) در کرمانشاه برگزار شد، در جمع خبرنگاران با اشاره به ثبت یک میلیون و 600 هزار معلول در بانک اطلاعاتی سازمان بهزیستی سطح کشور گفت: «این تعداد آمار معلولانی است که به سازمان بهزیستی مراجعه داشته‌اند و آمار دقیقی از سایر افراد معلول در کشور نداریم.»

وی با بیان اینکه تمام افراد دارای محدودیت عملکردی به بهزیستی مراجعه نمی‌کنند، گفت: «برخی افراد تمایل ندارند به نهادهای حمایتی مانند بهزیستی مراجعه داشته باشند.»

جهانشاد با بیان اینکه سازمان بهزیستی کشور تنها بر روی حمایت از معلولین تمرکز ندارد، گفت: «یکی از کارهای اصلی ما در این حوزه بحث پیشگیری است و فعالیت‌های گسترده‌ای در این زمینه در حال انجام است.»

وی تاکید کرد: «اگر فعالیت‌های پیشگیرانه بهزیستی صورت نگیرد قطعا تعداد معلولان کشور بیشتر از شرایط فعلی بود، لذا در نظر داریم این برنامه‌ها را توسعه دهیم.»

به گزارش ایسنا، جهانشاد در تشریح برخی از مهم‌ترین برنامه‌های پیشگیری از معلولیت‌ها در سازمان بهزیستی از غربالگری شنوایی نوزادان به عنوان یکی از مهم‌ترین این طرح‌ها یاد کرد و افزود: «در این طرح، نیروهای بهزیستی در تمام بیمارستان‌های دولتی و خصوصی حضور داشته و کار غربالگری نوزادان را در سه ماهه ابتدایی تولد آنها انجام می‌دهند.»

وی افزود: «سالانه بیش از 95 درصد موالید کشور غربالگری شنوایی می‌شوند.»

جهانشاد خاطرنشان کرد: «در 9 ماهه ابتدای امسال 480 هزار نوزاد تحت غربالگری شنوایی قرار گرفته‌اند.»

این مسئول در ادامه از غربالگری بینایی کودکان سه تا شش ساله هم به عنوان یکی از مهم‌ترین طرح‌های بهزیستی در حوزه پیشگیری از معلولیت‌ها یاد کرد و افزود: :در این زمینه هم سالانه 75 درصد کودکان کشور در این رنج سنی تحت غربالگری بینایی قرار می‌گیرند.»

وی افزود: «در نیمه ابتدایی امسال غربالگری بینایی 1.2 میلیون کودک انجام گرفته و پیش‌بینی می‌شود این آمار تا پایان سال به 4.4 میلیون نفر برسد، چرا که عمدتا والدین درنیمه دوم سال جهت غربالگری بینایی کودکان مراجعه می‌کنند.»

جهانشاد خاطرنشان کرد: «با غربالگری‌های صورت گرفته در حوزه شنوایی و بینایی اقدامات درمانی از همان سنین پایین شروع شده و از ایجاد معلولیت‌های بینایی و شنوایی در دوران بزرگسالی پیشگیری می‌شود.»

این مسئول در ادامه از اجرای برنامه مشاوره ژنتیک به عنوان یکی دیگر از طرح‌های مهم در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها یاد کرد و افزود: «در این طرح به صورت اختیاری مشاوره ژنتیک به زوجین قبل از ازدواج، قبل از بارداری و حین بارداری داده می‌شود.»

وی افزود: «در این طرح که از سال 1374 آغاز شده، تاکنون 1.8 میلیون نفر تحت مشاوره ژنتیک قرار گرفته و از این تعداد 7700 سقط قانونی صورت گرفته است.»

جهانشاد گفت: «این برنامه اختیاری است و هم اکنون با رضایت خانواده‌ها مشاوره ژنتیک برای آن‌ها صورت می‌گیرد.»

وی افزود: «سالانه 120 هزار نفر تحت مشاوره‌های این برنامه قرار می‌گیرند و پیش‌بینی می‌شود امسال این تعداد به 140 هزار نفر برسد.»

این مسئول به اجرای برنامه آگاه‌سازی جهت پیشگیری معلولیت‌ها هم اشاره کرد و افزود: «این برنامه برای سالمندان و دانش‌آموزان از سال 1395 اجرایی شده است و تاکنون 1.5 میلیون دانش‌آموز و 150 هزار سالمند تحت پوشش برنامه‌های آن قرار گرفته‌اند.»

وی افزود: «در دوران کرونا اجرای این طرح با محدودیت‌هایی مواجه شد، اما از سال گذشته برنامه‌ها در این حوزه از سر گرفته شده و در نظر داریم زنان سرپرست خانوار را هم به محدوده آموزش‌های خود اضافه کنیم.»

جهانشاد در پایان تاکید کرد: «قطعا در تمام زمینه‌ها پیشگیری بهتر از درمان است و در این زمینه توصیه می‌شود افرادی که در خانواده خود و یا نزدیکان معلولیتی دارند، حتما مراقبت‌های لازم را قبل از ازدواج و بارداری انجام داده تا از افزایش معلولیت‌ها در سطح جامعه کاسته شود.»

 

 

 

صفحه 7

شفائی، عضو کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای‌عالی نظام پزشکی: 

بخش خصوصی برای استاندارد نگاه داشتن کیفیت خدمات، اغلب به تعرفه بالاتری نیاز دارد

عضو کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای‌عالی نظام پزشکی با بیان اینکه بیماران تحت پوشش بیمه‌ها، هزینه‌های خود را منطبق بر تعرفه قراردادی بیمه‌ها دریافت می‌کنند که معمولا کم‌تر از هزینه واقعی در ‌بخش خصوصی بوده و فقط در ‌بخش‌های زیر نظر دولت و خود بیمه‌ها رعایت می‌شود، گفت: «اینکه چنین تعرفه‌ای، تا چه حد می‌تواند «کیفیت» خدمات را حفظ کند، بحث دیگری بوده اما آنچه مسلم است، این کیفیت هرگز «ایده آل» نخواهد بود؛ به همین دلیل، ‌بخش خصوصی برای استاندارد نگاه داشتن کیفیت خدمات، اغلب به تعرفه بالاتری نیاز دارد.»

به گزارش سپید، محمد شفائی در گفت‌وگو با سازمان نظام پزشکی، با اشاره به اینکه اصولا برای چانه زنی‌ها و بحث‌های تعرفه‌ای صنوف مختلف، دو سطح حفظ و ارتقای قدرت خرید صنف را در نظر می‌گیرند، بیان کرد: «طبیعتا، فعالان و تشکل‌های صنفی، ارتقای قدرت خرید مجموعه خود را در نظر دارند و دردمندانه، وقتی پای دولت در «پرداخت» تعرفه به میان می‌آید، حتی «حفظ» قدرت خرید هم سرابی بیش نخواهد بود.»

وی با اشاره به اینکه تأمین «سلامت» یک بحث کاملا حساس و جزو «وظایف» حاکمیت‌ها است، افزود: «از سویی، خدمات پزشکی جزو گران‌ترین خدمات اجتماعی جوامع مختلف است که به دلیل سرعت «به روز شدن» و پیشرفت بی‌وقفه، روز به روز گران‌تر هم می‌شود. به همین دلایل ساده، هیچ دولتی از سویی جرأت نادیده گرفتن خدمات سلامت مردمش و از سوی دیگر توان بر عهده گرفتن هزینه‌های مالی ‌بخش خدمات را ندارد؛ لذا «مدیریت» اقتصادی‌ بخش سلامت را در قالب «بیمه» انجام می‌دهد.»

وی ادامه داد: «در اغلب موارد، سقف هزینه‌هایی که این بیمه‌ها تعهد می‌کنند محدود بوده و هزینه بسیاری از خدمات لاکچری و زیبایی و... را تقبل نمی‌نمایند و بیماران تحت پوشش بیمه‌ها، هزینه‌های خود را منطبق بر تعرفه قراردادی بیمه‌ها دریافت می‌کنند که معمولا کم‌تر از هزینه واقعی در ‌بخش خصوصی است و فقط در ‌بخش‌های زیر نظر دولت و خود بیمه‌ها رعایت می‌شود.»

عضو کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای‌عالی نظام پزشکی گفت: «اینکه چنین تعرفه‌ای، تا چه حد می‌تواند «کیفیت خدمات» را حفظ کند، بحث دیگری بوده اما آنچه مسلم است، این کیفیت هرگز «ایده آل» نخواهد بود؛ به همین دلیل، ‌بخش خصوصی برای استاندارد نگاه داشتن کیفیت خدمات، اغلب به تعرفه بالاتری نیاز دارد.»

شفائی با اشاره به اینکه در کشورهایی که جان و سلامت انسان‌ها ارزش بیشتری دارد، با افزایش سهم بودجه سلامت از بودجه عمومی و نگاه علمی به سطح‌بندی خدمات و استفاده بهینه از نیروهای بخش خصوصی، سعی در حفظ تعادل و جلوگیری از افزایش فاصله تعرفه‌های دولتی و خصوصی می‌شود، اذعان کرد: «اما در کشورهایی مثل ایران که خدمات دولتی مشمول انواع سوبسید بوده و نیروی کار پزشکی با تکیه بر قوانین عجیبی چون «طرح نیروی انسانی» و «تعهد» و «سربازی» و... به ثمن بخس در اختیار دولت قرار دارد، این هزینه‌ها به شدت با ارقام واقعی خویش فاصله دارد و با سیاست‌های غلط و ادامه دار، این فاصله سال به سال بیشتر هم می‌شود.»

به گفته وی این روند طبیعتا با شیفت و افزایش مراجعات از‌بخش خصوصی به ‌بخش‌های دولتی همراه بوده و در نتیجه، کاهش پیش رونده و ناگزیر کیفیت خدمات پزشکی را به دنبال دارد و لذا ‌بخش دولتی را روز به روز با استهلاک بیشتر مواجه نموده است. اما با توجه به این که سیو مالی وسوسه انگیزی در پی دارد، به جای برنامه‌ریزی برای مدرن کردن سیستم بهداشت و درمان و حفظ و تقویت ‌بخش خصوصی، روز به روز ‌بخش سلامت را بیشتر در گرداب «دولتی‌سازی  فرو می‌برد.

وی ادامه داد: «با روند موجود و فریز تعرفه‌ها که به طرز فاجعه آمیزی از نرخ واقعی عقب مانده، ‌بخش خصوصی به سمت نابودی سوق داده شده و باید پرسید، با عنایت به شعارهای تکراری و تأکید مقامات بر «خصوصی‌سازی، نابود کردن «عمدی»‌بخش خصوصی درمان، چه هدفی را در پشت پرده دنبال می‌نماید.»

عضو کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای‌عالی نظام پزشکی اذعان کرد: «به نظر می‌رسد تعیین تعرفه‌های ‌بخش خصوصی که گام به گام و در طول زمان و بر خلاف مشاغل دیگر، از دست نهادهای صنفی پزشکی خارج شده، خدمات سلامت را به عنوان در دسترس‌ترین نماد دلسوزی برای معیشت مردم قرار داده است.»

وی افزود: «یعنی عده‌ای با پروپاگاندای خود و با بولد کردن برخی دریافتی‌های نادر و نیز تبلیغات غیر صادقانه بر روی درآمد پزشکان و فرار مالیاتی آن‌ها و برخی از مشکلات موجود در حیطه خدمات پزشکی که اتفاقا تعیین تعرفه آن‌ها در دست خود پزشکان نیست، آن‌ها را یک قشر مرفه بی‌درد جلوه دهند و سپس با انقباض تعرفه و تأکید بر اینکه «اجازه ندادیم پزشکان زیاده خواه جیب شما را بیشتر خالی کنند»، برای خود در اذهان مردم، مقبولیت ایجاد نمایند.»

رییس انجمن صنفی پزشکان مازندران ادامه داد: «البته که اکثر مردم واقعیات را می‌فهمند و از صاحبان این پروپاگاندا می‌پرسند؛ اگر «شما نگذاشتید»، پس چرا دائم از فرار مالیاتی پزشکان می‌نالید و جلوی آن را نمی‌گیرید؟! اگر شما نگذاشتید، چرا به عدم استفاده از دستگاه پوز توسط برخی از پزشکان، شکل گناه کبیره می‌دهید؟ اگر اینهمه توانایی دارید، چرا داروهای ساده مورد استفاده توسط مردم، ناگهان اینقدر کمیاب و در عین حال «گاها» چندین و چند برابر شده؟»

وی اضافه کرد: «آیا ارزش مثلا ده هزار تومان اضافه‌ای که بیمار به عنوان دستمزد پزشک خویش پرداخت می‌کند، بیش از دویست، سیصد هزار تومان مازادی است که بابت دارو پرداخت می‌کند؟! آن ده هزار تومان، بیمار را به زیر خط فقر پرتاب می‌کند و این چند صد هزار تومان نه؟»

عضو کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای‌عالی نظام پزشکی خاطرنشان کرد: «به نظر می‌رسد، شکل تربیت نیروی انسانی ‌بخش درمان و متولی‌گری دولت در این مورد، باعث شکل‌گیری سفت و سخت‌ترین تصدی‌گری دولتی در کشور و استفاده نابجا از ظرفیت‌های دولتی برای فشار بر این بخش خدماتی مهم شده است؛ مسئله‌ای که در کیفیت رو به سقوط خدمات پزشکی نقش مهمی دارد.»

شفائی با اشاره به اینکه استفاده از هر نوع فرمولی در تعیین تعرفه‌های پزشکی، رقمی بالاتر از پیشنهاد «دولت» در هر سال به دست می‌دهد، تصریح کرد: «به هر نحوی که به تعرفه‌های پزشکی نگاه می‌کنیم، ناعادلانه است؛ رشد تعرفه‌های پزشکی در سال‌های اخیر حتی در قیاس با افزایش حقوق قشر کارگر و کارمندی که در بحث‌های اقتصادی همیشه نماد مظلومیت بوده‌اند، عقب‌تر بوده است.»

وی یادآور شد: «با هیچ توجیهی، این همه «ظلم مرکب» به حساس‌ترین شغل خدماتی کشور، و عنوان عقب مانده‌ترین رشد تعرفه‌ای کشور برای این قشر فرهیخته، توجیه نمی‌شود.»

 

 

 

صفحه 8

 سخنگوی سازمان انتقال خون:

سطح ذخیره خون در کشور قابل قبول است

نیاز به خون همیشگی است

سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: «در حال حاضر میانگین سطح ذخایر خون در کشور ۹.۶ روز است که سطح قابل قبولی است و در شرایط از سبز قرار داریم، اما باید توجه کرد که نیاز به خون و محصولات خونی همیشگی است و اهدای خون به طور مستمر باید انجام شود.»

به گزارش سپید، عباس صداقت در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به اینکه در یکی دو هفته و چند روز گذشته با تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و همینطور آلودگی و سردی هوا مواجه بودیم، در بحث تامین خون با مشکلی مواجه نبودیم و سطح ذخایر خون در کشور در شرایط کاملاً قابل قبول و در شرایط سبز قرار دارد .

وی ادامه داد: «با فعال‌سازی شبکه ملی خون‌رسان در کشور، تمام نیازهای مراکز درمانی که شامل بیش از ۹۰۰ بیمارستان که دارای بانک خون هستند توانستیم نیاز صددرصدی آنها را پاسخگو باشیم.»

صداقت تصریح کرد: «همچنین در سازمان انتقال خون استانداردها را بالا برده‌ایم، پیش از این تعریف میانگین سطح ذخیره خون شامل چهار تا پنج روز بود، اما امسال این سطح ذخیره را دو برابر و درحد ۸ تا ۹ روز را تعریف کرده‌ایم و این موضوع را به استان‌های کشور ابلاغ کرده‌ایم تا بتوانیم مدیریت بهتری در جهت تأمین خون و ذخیره خون را پیش‌بینی کنیم.»

سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه تهران مرجع و بزرگ‌ترین پذیرنده بیمار از سراسر کشور است و در حال حاضر در تهران سطح میانگین ذخیره خون نزدیک به ۱۰ روز است که شرایط خوبی است، افزود: «در شرایطی که در تهران سردی و آلودگی هوا و همچنین تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها را داشتیم شرایط خوبی قرار دارد و توانسته‌ایم تمام درخواست‌های تامین خون در تهران را به صورت صد در صد پاسخگو باشیم.»

وی ادامه داد: Lاین در حالی است که سال گذشته در همین موقع میانگین تامین خون در تهران ۶۸ درصد بود در حالی که امسال توانستیم صد درصد نیاز خون در تهران را پاسخگو باشیم، اما در برخی از استان‌های کشور به دلیل اینکه بیماران تالاسمی بیشتر در آنها وجود دارند، مانند استان مازندران، سیستان و بلوچستان و فارس این بیماران به طور همیشگی و مرتب نیاز به خون و محصولات خونی دارند، سطح ذخیره خون در این استان‌ها در حدود ۶ روز است، اگر چه این سطح ذخیره نسبت به سال گذشته قابل قبول است، اما باید سطح ذخیره در این استان‌ها تقویت شود.»

وی تاکید کرد: «همه هدف ما در سازمان انتقال خون این است که با بهره‌گیری از شبکه ملی خون‌رسان هیچ بیمار و هیچ پزشک درمانگری برای تامین خون دغدغه نداشته باشد.»

سخنگوی سازمان انتقال خون از مردم درخواست کرد با توجه به اینکه نیاز به خون و فرآورده‌های خونی همیشگی است در حال حاضر نیاز فوری برای اعلام فراخوان برای اهدای خون نداریم، اما از آنجایی که این نیاز همیشگی است و همچنین بیمارانی مانند تالاسمی و برای همیشه و به طور مکرر و مرتب نیاز به دریافت خون و محصولات خونی دارند و همچنین انجام اعمال جراحی که مصرف بالای خون را می‌طلبد و از سوی دیگر وجود سوانح و حوادث غیر مترقبه که نیاز به خون در آنها نیز احساس می‌شود توصیه می‌شود که اهداکنندگان خون موضوع اهدای خون را در برنامه همیشگی زندگی خود قرار دهند و با اهدای خون یاری‌گر سازمان انتقال خون و نجات دهنده جان بیماران نیازمند به خون باشند.

صداقت تاکید کرد: «اهدای خون مربوط به فصل و زمان خاصی نیست و اهداکنندگان خون به طور مرتب و همیشگی اهدای خون را در نظر داشته باشندو نجات دهنده جان بیماران نیازمند به خون باشد.»

 

 

 

صفحه 9

کوچکی‌نژاد، نماینده مردم رشت در مجلس:

هیات رئیسه طرح استیضاح وزیر بهداشت را اعلام وصول کند

نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی گفت: «انتظار می‌رود با توجه به درخواست نمایندگان، هیات رئیسه مطابق با آیین نامه طرح استیضاح وزیر بهداشت را زودتر اعلام وصول کند.»

به گزارش سپید، جبار کوچکی نژاد در تذکری شفاهی در جلسه علنی چهارشنبه مجلس شورای اسلامی خطاب به هیات رئیسه بیان کرد: «طبق آیین نامه زمانی که تعدادی از نمایندگان درخواست استیضاح وزیری را مطرح می‌کنند هیات رئیسه موظف است سریعاً این درخواست را به کمیسیون مربوطه ارجاع دهد و کمیسیون هم بررسی‌های لازم را انجام دهد.»

وی در ادامه اظهار کرد: «طرح استیضاح وزیر بهداشت مدتی است که مطرح شده است اما هیات رئیسه بدون هیچ قانونی آن را نگه داشته است و به آیین نامه عمل نمی‌کند، انتظار داریم هیات رئیسه مطابق آیین نامه، طرج استیضاح وزیر بهداشت را اعلام وصول کند.»ایسنا

 

 

رئیس انجمن هموفیلی ایران:

داروی بیماران هموفیلی تا پایان دی توزیع می‌شود

رئیس انجمن هموفیلی ایران گفت: «تولید داروی بیماران هموفیلی آغاز شده و تا پایان دی ماه توزیع خواهد شد.»

به گزارش سپید، نازنین فرزادی‌فر در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به این پرسش که «چرا بیماران هموفیلی با کمبود دارو مواجه شده‌اند؟» بیان داشت: «‌کمبود داروی بیماران هموفیلی در خصوص فاکتور 8 بوده که دلیل آن مشکل مواد اولیه در شرکت تولید کننده سامان دارو بوده است.»

 

وی ادامه داد: «دو ماه تولید دارو متوقف شده بود اما حالا تولید شروع شده و تا پایان دی‌ماه داروی مورد نیاز بیماران هموفیلی به مرحله عرضه در داروخانه‌ها خواهد رسید.»

رئیس انجمن هموفیلی ایران با بیان اینکه بیماران هموفیلی با مواجه شدن با کمبود داروی مورد نیاز دچار استرس شده‌اند، افزود: «در شرایط فعلی هر بیمار هموفیلی که نیازمند دارو بود و دارو نداشت می‌تواند به بیمارستان‌های دولتی مراجعه کرده و بیمارستان‌ها نیز موظف هستند داروی این بیماران را تامین کنند.»

فرزادی‌فر تاکید کرد: «‌داروی بیماران هموفیلی تا پایان دی ماه در داروخانه‌ها توزیع خواهد شد.»

 

ضرورت انجام غربالگری‌های حین بارداری در زوجین نابارور بهبودیافته

مدیرمرکز درمان ناباروری ابن سینا با تاکید بر اینکه نگاه و نظر اصلی این مرکز درمانی در عین باردار شدن زوجین نابارور، تولد نوزاد سالم است، گفت: «پس از آغاز بارداری به دنبال درمان ناباروری، مادر نباید رها شود بلکه باید ۹ ماه تحت کنترل دقیق قرار گیرد.»

به گزارش سپید، علی صادقی‌تبار در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر لزوم توجه به سلامت مادر و جنین در حین و پس از بارداری و پرداخت به آن در کنگره «نگاهی جامع بر ناباروری؛ از تشخیص تا تولد نوزاد سالم» گفت: «در قانون جوانی جمعیت با هدف جلوگیری از سقط‌های عمدی متاسفانه برخی سختی‌هایی برای جامعه پزشکی دیده شده است و به دنبال آن پزشکان از برخی مشاوره‌های غربالگری بر حذر شدند که این منجر به این می‌شود که خدایی ناکرده در سال‌های آتی شاهد افزایش میانگین تولد فرزندان معلول باشیم.»

وی با اشاره به اینکه اگرچه پرداختن به موضوعات قانون جوانی جمعیت قواعد درستی هم دارد، تصریح کرد: «ندرتاً برخی از پزشکان یا مراکز پزشکی با تجویز بی‌دلیل غربالگری‌ها نگرانی‌هایی برای خانواده ایجاد کرده و حتی سبب ختم بارداری در برخی مادران می‌شدند، اما به هیچ عنوان نباید به دلیل کج رفتاری افرادی معدود، جامعه را برای دریافت خدمات غربالگری با سختی مواجه کنیم. در قانون جوانی جمعیت مواردی دیده شده است که برغم مشورت درست پزشک، ممکن است خطایی توسط بیمار شکل گیرد که در این موارد حتی ممکن است پزشک مجرم تلقی شود.»

وی تاکید کرد: «در کنگره «نگاهی جامع بر ناباروری؛ از تشخیص تا تولد نوزاد سالم» البته موضوع ما غربالگری نیست و این غربالگری توسط وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و سایر مراجع مرتبط مشخص شده و جامعه پزشکی هم شاخص‌های آن را رعایت می‌کند. بنای ما بر این است که خانم‌های نابارور از ابتدای درمان تا تولد یک نوزاد سالم، تحت کنترل باشند؛ ولی طبیعی است که انجام غربالگری برای این مادران تحت کنترل و ضوابط خاص آن ضروری است تا مادر دچار اضطراب و نگرانی نشود و تصمیمات اشتباه نگیرد.»

صادقی تبار افزود: «ما معتقدیم پس از آغاز بارداری به دنبال درمان ناباروری، مادر نباید رها شود بلکه باید ۹ ماه تحت کنترل دقیق قرار گیرد. مرکز درمان ناباروری ابن سینا با اختصاص یکی از هشت کلینیک تخصصی خود تحت عنوان «کلینیک سلامت مادر و جنین» موفق شده است که شاخص سلامت مادران باردار را رشد دهد. تجربه ثابت کرده است که کنترل بارداری در این کلینیک‌های تخصصی سبب می‌شود مادر عوارض کمی در دوران باردری تجربه کند و در نهایت نوزاد سالمی به دنیا آورد. این موضوع سبب شده است تا شاخص تولد نوزدان نارس در مادرانی که درمان ناباروری خود را در کلینیک ابن سینا انجام داده‌اند، بسیار پایین باشد؛ در صورتی که این آمار در جوامع بیش از این است.»

مدیرمرکز درمان ناباروری ابن سینا افزود: «در مادران باردار گروهی از مادران با مشکل سقط مکرر وجود دارند و وقتی این افراد تحت کنترل و درمان مرکز ما قرار می‌گیرند با خطر کم‌تری از سقط و زایمان زودرس روبرو می‌شوند. نگاه و نظر اصلی ما در عین باردار شدن زوجین نابارور، تولد یک نوزاد سالم است.»

 

 

 

صفحه10

آخرین آمارهای جهانی کرونا

رتبه ۱۸ ایران در جدول جهانی کرونا

آمار فوتی‌ها از ۶.۷ میلیون نفر در جهان گذشت

بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۶۶ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۳۴۳ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۷۰۱ هزار و ۵۷۴ بیمار نیز تایید شده است.

به گزارش سپید، براساس آمار رسمی ارائه شده در جدول جهانی «ورلداُمتر»، از روز سه‌شبنه تا چهارشنبه کرونا در جهان جان ۱۴۰۳ نفر را گرفته است. همچنین ۳۵۰ هزار و ۲۷۹ ابتلای جدید جهانی نیز به ثبت رسیده است.

آمارها در عین حال نشان می‌دهد که آلمان با ثبت ۳۰۷ فوتی، بیشترین شمار مرگ‌های کووید را در جهان داشته و پس از آن ژاپن با ۲۲۳ فوتی بالاترین تلفات را ثبت کرده است.

همچنین آمریکا با بیش از ۱۰۲ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.

در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.

بنابر جدول به‌روز شده در پایگاه اطلاع‌رسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارش‌های رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشته‌اند تا ظهر روز چهارشنبه به ترتیب به شرح جدول است.

همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۱ هزار و ۴۲۸ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۹۶ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.

روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۹ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

 

 

واکنش تند چین به محدودیت‌های سفر

مقامات چین از لزوم انجام آزمایش کرونا که اخیراً روی مسافران چینی اعمال شده، انتقاد کرده و کشورهایی که برای مسافران چینی محدودیت سفری تعیین کرده‌اند را به اجرای اقدامات متقابل تهدید کرده‌اند.

به گزارش سپید، پس از آن‌که شماری از کشورها از اعمال محدودیت‌هایی برای مسافران مبدأ چین خبر دادند، دولت چین آن‌ها را به اجرای اقدام متقابل تهدید کرد.

چین اکنون به دلیل لغو ناگهانی محدودیت‌ها و مقررات کرونایی درگیر شیوع سراسری ویروس کرونا شده است.

کشورهایی، همچون ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، هند، ژاپن و چندین کشور اروپایی دیگر به دلیل نگرانی‌ها درباره احتمال ظهور انواع جدید کرونا از مقررات سختگیرانه‌ای برای مسافرانی خبر دادند که از چین به این کشورها سفر می‌کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: «ما شدیداً با تلاش برای بهره‌گیری از مقررات مربوط به کووید برای اهداف سیاسی مخالفیم و اقدامات متقابلی را بر اساس اصل عمل متقابل انجام خواهیم داد.»

این اظهارنظرها تا به امروز تندترین نظرات چین درباره این موضوع بوده است. استرالیا و کانادا نیز این هفته به فهرست رو به رشدی از کشورهایی پیوستند که مسافران چینی را ملزم به انجام آزمایش کووید قبل از سوار شدن به هواپیما می‌کنند.

«الیزابت بورن»، نخست‌وزیر فرانسه نیز از مقررات کرونایی سفر دفاع کرده است. از روز چهارشنبه، هر کسی که از چین به فرانسه سفر می‌کند، باید آزمایش منفی کووید را که در ۴۸ ساعت گذشته انجام شده است، ارائه دهد.ایسنا

 

مقررات کروناییِ ژاپن برای مسافران چینی

رسانه‌های داخلی ژاپن می‌گویند دولت این کشور در بحبوحه افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در چین، کنترل‌های موقت مرزی را برای مسافرانی که از چین وارد این کشور می‌شوند، تشدید خواهد کرد.

به گزارش سپید، منابع دولتی ژاپن می‌گویند که این مقررات از روز یک‌شنبه آتی اعمال خواهد شد.

این تصمیم بر اساس وضعیت همه‌گیری در چین در تعطیلات سال نو میلادی و محدودیت‌های مرزی اعمال‌شده توسط سایر کشورها گرفته شد.

بر اساس این طرح جدید، افرادی که از چین وارد می‌شوند، باید تحت آزمایش دقیق‌تر و کَمیتی آنتی‌ژن یا آزمایش پی‌سی‌آر قرار گیرند. مسافران پروازهای مستقیم از چین باید نتیجه منفی تست کرونا را نیز نشان دهند.

به گزارش ان اچ کی، مقامات ژاپن قصد دارند با رصد کردن اوضاع در چین، واکنش انعطاف‌پذیری نشان دهند.ایسنا

 

 

 

صفحه 11-12

گردشگری سلامت در کلاف مشکلات حل نشده

کارشناسان می‌گویند همچنان دلالان غیرقانونی در صنعت توریسم درمانی جولان می‌دهند

دوران کرونا موجب شد که زیرساخت‌های حداقلی صنعت گردشگری سلامت هم دچار فروپاشی شود. برخی شرکت‌های فعال در این صنعت، سرمایه‌ها را بیرون کشیدند و برخی دیگر از شرکت‌های قانونی فعال در صنعت توریسم درمانی هم مجبور به تعدیل نیرو شدند، به این امید که دوباره گردشگری سلامت جان بگیرد و به روزهای گذشته‌اش برگردد. اگرچه کرونا موجب شد که صنعت توریسم درمانی آسیب ببیند، اما کارشناسان تاکید دارند که قبل از دوران کرونا هم نتوانسته بودیم که از ظرفیت گردشگری سلامت، بهره ببریم و یا اینکه زیرساخت‌های محکمی برای این صنعت ایجاد کنیم. 

مریم محمدپور، فعال صنعت گردشگری سلامت هم با اشاره به عمده مشکلات صنعت توریسم درمانی گفت: «زمانی شاهد استقبال بسیار زیاد گردشگران از حوزه سلامت ایران بودیم، اما این امر پایدار نبود و هر سال کمتر شد و این امر به دلیل عملکرد نامناسب مسئولان در این حوزه است. بیشترین دلال‌ها همان رانندگان و واسطه‌های فعال در شهرهای مرزی هستند. اینها همان افرادی هستند که دست گردشگران سلامت را در مرز می‌گیرند و بدون آنکه ساز و کار داشته باشند و ناچار به پاسخگویی برای عملکرد خود باشند، در حوزه گردشگری سلامت ورود کرده و مشکلات عدیده‌ای را به وجود آورده‌اند.»

محمدپور معتقد است: «اصلی‌ترین مافیا در حوزه گردشگری سلامت در همان مرزهای کشور شکل می‌گیرد و به بدترین نحو مانع ورود هر نوع ساز و کار، هر شرکت و هر سیستم به حوزه گردشگری سلامت فعال در مرزهای کشور می‌شوند. پیشانی ورود گردشگری سلامت به ایران وجهه مناسبی ندارد و گردشگران سلامت با قشری روبه‌رو می‌شوند که نماینده عموم جامعه ایرانی نیستند. نباید فراموش کرد که رانندگان تاکسی که نخستین کسانی هستند که گردشگران با آن‌ها روبه‌رو می‌شوند، سفیران یک کشور به حساب می‌آیند و برخوردهای اولیه همیشه در ذهن گردشگر باقی می‌ماند، این در حالی است که آموزش‌های لازم به آن‌ها داده نشده و گردشگران با افراد آموزش نیافته روبه‌رو می‌شوند.»

وی به ایلنا یادآور شد: «علاوه بر مسائل و مشکلات مالی، به دلیل‌عدم مسئولیت‌پذیری برخی از دلالان شاهد از دست رفتن این بیماران نیز بوده‌ایم. مهم‌ترین لطمه‌ای که به بیماران که توسط دلالان وارد کشور می‌شوند آن است که آن‌ها دغدغه‌ای برای حفظ و بهبود شرایط بیمار ندارند و در این خصوص نیز به جایی پاسخگو نیستند. دلال درکی از سفر، گردشگری و حتی پزشکی ندارد و فقط به تنها چیزی که فکر می‌کند و اهمیت می‌دهد پول است؛ این در حالی است که اگر گردشگران سلامت با آژانس فعال در حوزه گردشگری به ایران سفر کنند، می‌توانند به واقع معنای گردشگری سلامت را درک کنند.»

او تاکید کرد: «روزگاری وجهه بسیار خوبی در این حوزه داشتیم و بدون آنکه تلاش خاصی انجام دهیم، گردشگران خواستار سفر به ایران برای استفاده از خدمات پزشکی و سلامت بودند، اما با وجود تلاش‌هایی که صورت گرفت، به دلیل آنکه موثرترین بازیگران در این زمینه دلالان بودند، شاهد کاهش چشمگیر در خصوص درخواست برای استفاده از خدمات سلامتی ایران هستیم. از دیگر سو، مسیرهای دیگری مانند هند و ترکیه وارد این حوزه شده‌اند که به سرعت در حال پیشرفت هستند و مسافران جذب مسیرهای شناخته شده می‌شوند.»

 

امیدها به احیای دوباره گردشگری سلامت

صاحبنظران حوزه توریسم درمانی بر این باورند که باید به فکر تقویت زیرساخت‌های صنعت گرشگری سلامت باشیم تا بتوانیم با رقبای منطقه‌ای و بین‌المللی در این عرصه‌ی درآمدزا رقابت کنیم. 

برخی کارشناسان گردشگری سلامت اعتقاد دارند که ما فقط از حدود 15 درصد ظرفیت‌های صنعت گردشگری سلامت خود استفاده می‌کنیم. حمایت دولت از فعالان گردشگری سلامت می‌تواند موجب شود که هم این سهم 15 درصدی افزایش پیدا کند و هم فعالان جامعه پزشکی بتوانند با زیان کمتری از دوران رکود گردشگری سلامت، عبور کنند.

در طی چند سال اخیر نیز برخی شرکت‌های خصوصی با همکاری جامعه پزشکی به راه‌اندازی شرکت‌های جذب گردشگر سلامت اقدام کرده‌اند تا دست دلالان غیرقانونی در این حوزه بسته شود. درآمد این شرکت‌های قانونی نیز بسیار کاهش یافته است و خیلی از این شرکت‌ها به تعدیل گسترده نیرو روی آورده‌اند.

فعالان گردشگری سلامت می‌گویند اگر در این مقطع بحرانی از آنها حمایت نشود، موج تعطیلی‌ها و بیکاری‌ها در حوزه توریسم درمانی افزایش پیدا می‌کند. قبلا پیش‌بینی می‌شد که صنعت گردشگری سلامت به رشد قابل توجهی برسد، اما شیوع بیماری کرونا همه این آمارها و احتمالات را به هم زد و صنعت گردشگری سلامت در ایران را به نقطه شروع بازگرداند.

 

ریزش شدید در حوزه جذب بیماران خارجی

باید در نظر داشت که بخش عمده‌ای از زیان مالی کرونا بر گردشگری سلامت، متوجه جامعه پزشکی نیز شد. بسیاری از بیمارستان‌های خصوصی با دریافت هزینه ارزی از بیماران خارجی، چراغ بیمارستان را روشن نگه می‌داشتند. با وجود کاهش جذب بیماران خارجی، این بیمارستان‌ها و مراکز درمانی نیز دچار مشکلات مالی شدند.

پاندمی کرونا موجب شد که صنعت گردشگری و تمام زیرشاخه‌های آن دچار شکست سنگینی شوند. بخصوص در بخش گردشگری سلامت، ریزش شدیدی در حوزه جذب بیمار خارجی اتفاق افتاد. این مساله موجب شد که بسیاری از شرکت‌های تسهیلگر در صنعت توریسم درمانی، عطای این کار را به لقایش ببخشند و وارد صنعتی دیگر شوند.

هادی شهودی، عضو هیات مدیره یکی از شرکت‌های تسهلیگر در حوزه گردشگری سلامت نیز در گفتگو با سپید به دغدغه فعالان توریسم درمانی اشاره می‌کند و می‌گوید: «در دوران پاندمی کرونا، مجبور شدیم که تعدیل نیروی گسترده‌ای انجام دهیم تا شرکت بتواند زنده بماند. هر بار با اوج‌گیری بیماری کرونا، میزان جذب گردشگران سلامت هم کاهش پیدا می‌کرد. حتی گاهی تا چندین هفته، حتی یک بیمار خارجی هم نداشتیم.»

شهودی تاکید می‌کند: «بخش دیگری از مشکل ما هم به سخت شدن صدور روادید برای بیماران خارجی برمی‌گردد که دردسرهای زیادی ایجا کرده است. یعنی گاهی اوقات با کلی سختی و تلاش، بیمار خارجی را به انجام عمل جراحی در ایران راضی می‌کنیم، اما فرآیند صدور ویزا آنچنان سخت و طولانی می‌شود که بیمار خارجی ترجیح می‌دهد به کشور دیگری برود.»

 

 

 

 

صفحه 13-14

اورژانس تهران اعلام کرد 

افزایش ۴۰ درصدی ماموریت‌های قلبی - تنفسی 

پایتخت، همچنان در وضعیت قرمز آلودگی

آلودگی هوا در تهران رکورد تداوم آلودگی روزانه را زده است. حتی دورکاری شهروندان و تعطیلی مدارس هم دیگر جواب نمی‌دهد. این وضعیت در حالی است که بر اساس اعلام اورژانس تعداد مراجعان به دلیل این موضوع افزایش پیدا کرده است.

روز گذشته اورژانس تهران از افزایش مأموریت‌ها به دلیل آلودگی هوا خبر داد. بر این اساس در هفته اول دی‌ماه 30 درصد مأموریت‌ها مربوط به بیماران قلبی و تنفسی بوده است که این میزان مأموریت در هفته اخیر به 40 درصد رسیده است. این در حالی است که به گفته اورژانس این آمار در خردادماه امسال 18 درصد بوده است.

تهران در وضعیت قرمز  آلودگی

افزایش بیماران قلبی و تنفسی در حالی است که هوای تهران بین وضعیت وضعیت قرمز و بنفش قرار دارد، عمده ایستگاه‌های تهران هوای ناسالم و برخی از آنها نیز بسیار ناسالم را نشان می‌دهند. از سوی دیگر وضعیت اراک هم دست کمی از تهران ندارد و چه بسا بدتر از آن باشد.‌

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای تهران در روز چهارشنبه اکنون با میانگین ۱۶9 و در شرایط ناسالم است همچنین ۲۹ ایستگاه در شرایط آلوده قرار دارند که از این تعداد شرایط ۲۷ ایستگاه در وضعیت «قرمز» قرار دارند.

 

 بر این اساس کیفیت هوا در ایستگاه‌های اقدسیه ، دانشگاه شهید بهشتی، شهرداری منطقه ۲، شریف، پونک، پاسداران، دانشگاه علم و صنعت،  شهرداری منطقه ۴، تربیت‌ مدرس، ژئوفیزیک، ستاد بحران، گلبرگ، شهرداری منطقه ۱۰، شهرداری منطقه ۱۱، پارک رازی، شهرداری منطقه ۱۲، میدان امام خمینی، پیروزی، پارک شکوفه، مسعودیه، شهرداری منطقه ۱۵، شادآباد، پارک قائم، شهرداری منطقه ۱۹، شهرری، شهرداری منطقه ۲۱ و شهرداری منطقه ۲۲ در وضعیت ناسالم برای همه قرار داشتند. همچنین کیفیت ایستگاه‌های دانشگاه تهران و شهرک چشمه در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس بود. همچنین دانشگاه علم و صنعت با شاخص ۱۹۰ آلوده‌ترین ایستگاه‌ سنجش کیفیت هوای تهران ثبت شد.

این ششمین روز متوالی است که هوای تهران در وضعیت ناسالم برای همه افراد قرار دارد. آن گونه که پیشبینی شده است این وضعیت برای امروز نیز قرار است تکرار شود و در واقع تهرانی‌ها یک هفته کامل را بدون هوایی سالم سپری کرده‌اند.

چرا تهران بحرانی شد؟

از ابتدای سال هوای تهران در وضعیت مناسبی قرار نداشت و در همان روزها برخی از کارشناسان پیش‌بیینی کرده بودند که با سردتر شدن هوا کیفیت هوا به مراتب بدتر خواهد شد و حتی برخی از مقامات وزارت بهداشت گفته بودند که اگر مصوبات قانون هوای پاک اجر نشود در بر روی همان پاشنه خواهد چرخید و چه بسا تعداد مرگ‌های منتسب به آلودگی نیز افزایش پیدا کند.

عباس شاهسونی رئیس کارگروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در این رابطه گفت: «مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در سال گذشته  به نسبت قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. از سال ۱۳۹۵ که محاسبه مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا را آغاز کرده‌ایم تا امروز هر سال بر روند مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا افزوده شده است. اگر قانون هوای پاک با همین روند پیش برود، هیچ تغییر در کاهش روند مرگ‌ها رخ نخواهد داد.»  

وی با اشاره به ۲۰ هزار مرگ منتسب شده به آلودگی هوا در سال گذشته نیز گفت: «متأسفانه آلودگی هوا سالانه یک میلیارد دلار بر وزارت بهداشت هزینه مستقیم تحمیل می‌کند، اما هیچ نهادی در این رابطه پاسخ‌گو نیست.»

وی همچنین در رابطه با تداوم آلودگی هوا در کشور به ایلنا گفت: «دلیل این تداوم‌، عدم اجرای قانون هوای پاک است. در این قانون اگرچه متولی و ناظر اجرای قانون مشخص است، اما هیچ کسی نسبت به آن جوابگو نیست. اگرچه در قانون هوای پاک وظایف ارگان‌ها مانند وزارت نفت، وزارت نیرو، وزارت صنعت معدن، تجارت و… مشخص شده است اما به مفاد آن عمل نمی‌شود. حتی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی هم گزارشی تهیه کرده که در آن مشخص شده، نهادها و ارگان‌ها یا به وظایف خود ضعیف عمل کرده‌اند یا اینکه اصلا به آن عمل نکرده‌اند.» 

این مقام وزارت بهداشت یادآور شد: «همین موضوع یعنی‌ عدم عمل به وظایف تعیین شده در قانون هوای پاک منجر به تدام هوای آلوده در کلانشهرها شده است و اگر همین روند تداوم داشته باشد، باید انتظار بیماری‌ها و مرگ‌های منتسب بیشتری را داشته باشیم. وزارت بهداشت مسئول اجرای قانون هوای پاک نیست مسئول اجرای این قانون و مسئول ناظر آن هم مشخص است، مجریان باید پاسخگوی‌ عدم اجرای این قانون باشند.» 

سخنان شاهسون به گونه‌ای دیگر از سوی سرپرست مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست نیز تکرار شد. داریوش گل‌علیزاده در این رابطه اظهار کرد: «متاسفانه تاکنون در کشورمان به اندازه اهمیت موضوع آلودگی هوا، به این مساله پرداخته نشده است، یعنی اعتبارات مورد نیاز جهت اجرای راهکارهای لازم برای مبارزه با آلودگی هوا تخصیص داده نشده و در سال‌های گذشته، عمدتا برنامه جامعی با پیش بینی بودجه مورد نیاز برای مقابله با این پدیده اجرا نشده است.»

وی افزود: «بیشتر برنامه‌هایی که تا کنون در حوزه مبارزه با آلودگی هوا مطرح شده، صرفا روی کاغذ مانده و اعتبارات مورد نیاز برای اجرای آن تامین نشده است. همین مساله نیز باعث شده که این برنامه‌ها که اغلب به صورت قانون، آیین نامه یا بخشنامه رسمی تدوین شده است، عملا به نوعی به توصیه نامه تبدیل شود و تاثیر زیادی در کاهش آلودگی هوای کلانشهرهای کشور نداشته باشد. تکالیف قانون هوای پاک که می‌تواند باعث کاهش میزان آلایندگی هوای کلانشهرها شود، کاملا معلوم است و منابع آن نیز از گذشته مشخص شده است؛ از جمله این تکالیف نیز می‌توان به توزیع سوخت استاندارد در سراسر کشور، از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده، توسعه و به‌روزرسانی ناوگان حمل و نقل عمومی، کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی از طریق گسترش نیروگاه‌های تجدیدپذیر و مواردی از این دست اشاره کرد که در سال‌های گذشته، اقدامات انجام شده برای اجرای آن‌ها کافی نبوده است.»

متهمان آلودگی هوا

به گفته مقامات شرکت کنترل کیفیت هوا آمارها نشان می دهد سهم اصلی آلودگی منابع آلاینده متحرک ۸۳ درصد و سهم ذرات معلق ۶۰ درصد است. ۵۸ درصد میزان آلودگی هوای تهران مربوط به ناوگان فرسوده حمل و نقل است. به گفته محمد مهدی میرزایی قمی مدیرعامل این شرکت تاکسی و وانت فرسوده تنها ۷ درصد ناوگان تهران را تشکیل می دهند اما سهم آلایندگی آنها ۳۸ درصد است که این آمار در بخش موتور سیکلت فرسوده در مقایسه با موتور سیکلت تولید جدید ۱۲ درصد، خودرو سواری فرسوده نسبت به سواری تولید جدید ۲۶ درصد و کامیون فرسوده نیز تا ۵۰ برابر آلودگی بیشتری ایجاد می کنند.

در روز گذشته سخنگوی شهرداری تهران نوع مصرف سوخت را یکی از متهمان آلودگی هوا دانست. در همین حال رئیس کمیسیون شورای شهر تهران نیز خواستار پاسخگویی سازمان استاندارد در مورد کیفیت سوخت‌ خودروها شد. 

با این حال با توجه به افزایش دی‌اکسید گوگرد در هوای تهران، مازوت سوی نیروگاه‌ها و صنایع سنگین نیز به عنوان یکی دیگر از متهمان مطرح شده است. این در حالی است که روز گذشته علی سلاجقه مازوت سوزی برای تهران تکذیب کرد و گفت: «ما در اطراف شهر تهران مازوت‌سوزی نداریم، چون نیروگاه بعثت مازوت نمی‌سوزاند، ولی موضوعی که در اینجا وجود دارد، تراکم است و اتفاقی که افتاده فارغ از حد توان شهر است که باید مدیریت شود. در قزوین مازوت‌سوزی داریم و در استان البرز هم وجود دارد، اما در شهر تهران مازوت‌سوزی وجود ندارد.»

 

 

 

 

صفحه 15

رییس سازمان غذا و دارو در شرایط کمبود گسترده دارو مدعی شد؛

رضایت بیماران از دارویار!

حیدر محمدی در یک برنامه تلویزیونی گفت که اگر نظرسنجی برگزار شود مردم درباره طرح دارویار ابراز رضایت می‌کنند

شمار مبتلایان به کرونا در ایران و البته مرگ و میرهای ناشی از آن افزایش داشته است و در همین شرایط گزارش‌های تکان‌دهنده‌ای از میزان آلایندگی هوای کلانشهرها منتشر می‌شود.

با این حال اسپری‌های تنفسی در داروخانه‌ها کمیاب است و بسیاری از بیماران تنفسی را به زحمت انداخته است اما اسپری‌های تنفسی تنها مورد کمبود اقلام دارویی نیست و بنا به گزارش سازمان غذا و دارو حداقل ۱۰۹ قلم دارویی دیگر کمیاب است.

تشدید کمبود دارو در بازار ایران در شرایطی رخ می‌دهد که هیچ گزارش دقیقی از وضعیت  بازار دارو در دسترس نیست و وزارت بهداشت گزارش‌های متناقضی در این زمینه منتشر کرده است.

با اوج گرفتن کمبود دارو، بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت تا آستانه استیضاح پیش رفته است اما حالا حیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو در ادعایی عجیب و در یک برنامه تلویزیونی گفته است که اگر نظرسنجی بگذارند، بیشتر مردم از اجرای طرح دارویار راضی هستند!

کمبود اسپری‌های تنفسی

گزارش‌های نگران‌کننده از وضعیت هوای استان‌های ایران و البته تعطیلی پی‌درپی مدارس و دانشگاه‌ها در حالی منتشر می‌شود که ابتلا به کرونا سیر صعودی داشته است اما در همین وضعیت بازار ایران با کمبود گسترده دارو و از جمله اسپری‌های تنفسی مواجه شده است.

در همین زمینه دبیر انجمن داروسازان خراسان‌رضوی هم در گفتگو با شهرآرا توضیح می‌دهد: «موجودی دارو‌های تنفسی کم است و به اندازه‌ای نیست که جوابگوی بیماران باشد.»

محمدرضا افخمی البته به بهتر شدن وضعیت بازار دارو نسبت به چند ماه پیش که کمبود‌ها بسیار بود، نیز اشاره و بیان می‌کند: «برای تامین دارو‌های تنفسی به اندازه نیاز اقدام شده، اما هنوز شرایط به روال طبیعی بازنگشته است.»

او درباره دارو‌های تنفسی کمیاب در بازار  خاطرنشان می‌کند: «اکنون بیشتر اسپری‌های تنفسی مانند سروتاید، سروفلو، نازونکس، نمونه‌های خارجی آتروونت، فلومیست و کی‌پی‌تیوا از جمله دارو‌های کمیاب‌اند.»

افخمی ابراز امیدواری می‌کند که موجودی این دسته از دارو‌ها تا اوج‌گیری مجدد کرونا بهتر و برای تأمین آن فکری اساسی شود.

به گفته او، به غیر از دارو‌های تنفسی، وضعیت اغلب دارو‌های دیگر نیز به‌همین‌صورت است و هنوز کمبود‌ها رفع نشده، اما وضعیت بهتر شده است.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد هم در گفتگو با همین رسانه کمبود دارو‌های تنفسی را تایید می‌کند.

ناصر وحدتی با تاکید بر اینکه این دارو‌ها کمیاب است، اما نایاب نیست، به این پرسش که آیا نبود دارو‌های تنفسی در آستانه شیوع موج بعدی کرونا مشکل‌ساز خواهد شد، این‌طور پاسخ می‌دهد: «خوشبختانه هنوز این بیماری اوج نگرفته است، اما اگر شدت شیوع آن بیشتر شود، اهمیت این دارو‌ها نیز دوچندان خواهد شد. البته باید توجه داشت طبق گزارش‌ها سویه کرونای کنونی که شیوع دارد، علائم گوارشی دارد. امیدواریم این سویه علائم تنفسی نداشته باشد.»

او با بیان اینکه پیگیر تامین این دسته از دارو‌ها هستیم، خاطرنشان می‌کند: «همچنین اکنون ذخایر دارویی شرکت‌ها بهتر شده و همان‌طور که مسئولان گفته‌اند برنامه‌هایی برای بهتر شدن ظرفیت انبار‌های دارویی طی یکی دو ماه آینده وجود دارد.»

مردم از اجرای دارویار رضایت دارند!

با تمام این اوصاف اما وزارت بهداشت نه تنها زیر بار کمبودهای دارویی نمی‌رود که این بار رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت در اظهارنظری عجیب گفته است که مردم از اجرای طرح دارویار رضایت دارند!

رئیس سازمان غذا و دارو در واکنش به کمبود گسترده دارو در بازار گفت: «در زمینه رفع کمبود آنتی‌بیوتیک‌ها مجبور به واردات شدیم تا ذخایر دارویی به ۶۰ درصد برسد و در آینده نیز بدون شک نگرانی درباره تامین دارو نداریم.»

به گزارش فارس حیدر محمدی با حضور در برنامه زنده کشیک سلامت گفت: «متاسفانه از ۱۵ هزار میلیارد تومان مصوبه ستاد تنظیم بازار برای تامین دارو در کشور، بانک‌های عامل حداکثر دو هزار میلیارد تومان آن را تاکنون پرداخت کرده‌اند.»

او همچنین گفت: «می‌پذیریم که باید از مردم عذرخواهی کنیم که چرا انقدر صبر کردیم تا کمبودها افزایش پیدا کند، اختلاف نرخ ارز ترجیحی با آزاد زیاد شود تا جایی‌که نتوانیم به تامین‌کنندگان ارز اختصاص بدهیم و بعد اجرای طرح دارویار را آغاز کردیم؛ این طرح را دیر شروع کردیم و این اشتباه را می‌پذیریم.»

رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: «هدف طرحی که به اسم دارویار نام‌گذاری شد، اصلاح سیاست ارزی بود که انجام شد؛ اگر اختلاف ارز دولتی و ارز نیمایی زیاد نبود، ما موافق اصلاح قیمت‌ها بودیم. اما قرار بود اعتبارات درست انجام بشود و شرکت‌های بیمه بدهی‌‌شان را به مراکز درمانی پرداخت کنند که یا با تاخیر انجام شد و یا حتی به‌صورت کامل انجام نشده است.»

او با اشاره به اینکه اکنون افرادی که پیش از این، از ارز ترجیحی منتفع بودند، از مخالفان طرح دارویار هستند، افزود: «هر طرحی نقایصی دارد؛ از نقایص این طرح می‌توان به اجرای دیرهنگام کاهش ارزش افزوده، عدم تامین نقدینگی توسط بانک‌های عامل و عدم اصلاح حقوق و عوارض گمرکی اشاره کرد. 

محمدی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه پس چرا اکنون هم مردم، هم پزشکان، هم داروخانه‌ها و هم شرکت‌های بیمه از اجرای طرح دارویار گله‌مند هستند، گفت: «نمی‌دانم چرا می‌گویند همه ناراضی هستند، اگر یک نظرسنجی از مردم درباره طرح دارویار انجام شود، مشخص می‌شود که چه کسانی ناراضی هستند!»

در ادامه محمدی با تاکید بر اینکه اصلاح سیاست‌های ارزی اقدام درستی بود،‌ ادامه داد: «اگر سری به داروخانه‌ها بزنیم، متوجه بهبود شرایط می‌شویم؛ البته کمبود دارو وجود دارد اما ذخایر دارویی ما بهبود پیدا کرده است. پرداخت از جیب مردم در مورد همه داروهایی که اصلاح سیاست ارزی شده، نه تنها ریالی تغییر نکرده که حتی کاهش هم داشته است.»

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: «اگر غیر از این اتفاقی می‌افتد، خلاف است؛ اختلاف قیمت را باید شرکت‌های بیمه بپردازند. اما زمانی که شرکت‌های تولیدکننده با افزایش قیمت مواد اولیه مواجه می‌شوند، باید نقدینگی آن تامین شود که تاکنون بانک‌های عامل آن را به‌صورت کامل پرداخت نکرده‌اند که اگر ۱۵ هزار میلیارد تومان پرداخت شود، این نقیصه هم برطرف می‌شود.»

او تاکید کرد: «در حال حاضر مشکل ما نقدینگی است و اگر این مشکل حل شود، مخالفان اجرای طرح دارویار از اجرای آن استقبال هم خواهند کرد. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مشکلات مالی موجود دیده شده و با صحبت با اعضای کمیسیون بهداشت مجلس امیدواریم بودجه سلامت به نفع مردم تصویب شود. »

محمدی در پاسخ به این پرسش که برخی می‌گویند اهداف پنهانی وجود دارد که به نفع واردکنندگان دارو است، گفت: «در زمینه رفع کمبود آنتی‌بیوتیک‌ها مجبور به واردات شدیم تا ذخایر دارویی به ۶۰ درصد برسد و در آینده نیز بدون شک نگرانی درباره تامین دارو نداریم. ۹۸ درصد بازار دارو، تولید داخلی است و واردات دارو برای ما مانند سم است اما وقتی با کمبود داروی مواجه می‌شویم، مجوز واردات آن صادر می‌شود.»

این اظهارات عجیب و البته ضد و نقیض متولیان بازار دارو در شرایطی مطرح می‌شود که سازمان غذا و دارو اخیرا یکبار گفته است که با تشدید کمبود نقدینگی در کارخانه‌های دارو، کمبودهای دارویی در بهمن امسال بیشتر می‌شود و بار دیگر مدعی است که به کمبودهای بازار دارو فائق آمده‌اند!