«  آذر 1403    »
شیدسچپج
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
روزنامه 17 آذر 1401

17 آذر 1401 ساعت: 16:9

صفحه 2

معاون بهداشت وزارت بهداشت:

مشکلی در تامین واکسن آنفلوآنزا نیست

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: «در خصوص بیماری کرونا باید به وضعیت کشورهای اطرافمان نگاه کنیم؛ زیرا برخی از کشورها در طول دو هفته گذشته شرایط خوبی نداشته‌اند.»

به گزارش سپید، حسین فرشیدی گفت: «واکسن آنفلوآنزا به شکل خوبی در کشور توزیع شده است و گروه‌های در معرض خطر در اولویت قرار گرفته‌اند. مشکلی در زمینه تامین آن در سراسر کشور نداشته‌ایم.»

به گفته وی واکسن کرونا به کشور وارد نشده و به اندازه کافی در ایران وجود دارد. توصیه وزارت بهداشت این است افرادی که شش ماه از نوبت قبلی تزریق واکسن کرونای‌شان گذشته است، نسبت به تلقیح واکسن اقدام کنند.

وی ادامه داد: «اکثر استان‌های کشور در وضعیت آبی هستند. در خصوص بیماری کرونا باید به وضعیت کشورهای اطرافمان نگاه کنیم. برخی از کشورها در طول دو هفته گذشته شرایط خوبی نداشتند و در کشورهایی مانند ژاپن ، چین و انگلیس آمار ابتلا و مرگ و میرها زیاد گزارش شده است.»

معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: «هیچ تداخلی در خصوص غربالگری و آنچه که در قوانین آمده، وجود ندارد و وزارت بهداشت به طور جدی پیگیر طرح افزایش جوانی جمعیت است.»باشگاه خبرنگاران جوان

 

محققان یک گام نزدیک‌تر به واکسن موثر «اچ‌آی‌وی»

تصور می‌شود برای اینکه واکسن HIV تاثیر بیشتری داشته باشد، باید بدن را وادار به ساخت آنتی‌بادی‌های خاصی کند که می‌تواند طیف وسیعی از سویه‌های HIV را خنثی کند.

به گزارش سپید، در مطالعه اولیه، محققان دریافتند که یک واکسن آزمایشی HIV قادر به القای پاسخ سیستم ایمنی است که برای تولید آنتی‌بادی‌های «خنثی‌کننده» علیه ویروس ضروری است.

این یافته‌ها از مطالعه بر روی ۴۸ بزرگسال سالم که دو دوز واکسن یا دو دوز دارونما (ماده غیرفعال) دریافت کردند، به دست آمد.

از ۳۶ شرکت کننده‌ای که واکسن را دریافت کردند، در ۳۵ نفر افزایش قابل توجهی در سلول‌های نادر سیستم ایمنی مشاهده شد که پیش ساز آنتی بادی‌های خنثی کننده گسترده علیه HIV هستند.

دانشمندان از دهه ۱۹۸۰ در تلاش برای ساخت واکسن اچ آی وی بوده‌اند که گه گاه بارقه‌های امید و ناامیدی را به دنبال داشته است. اچ‌آی‌وی به دلایل متعددی یک دشمن سرسخت است؛ یکی از دلایل اصلی، توانایی آن در جهش سریع و تولید سویه‌های جدید هنگام انتقال از فردی به فرد دیگر است.

واکسن‌های سنتی علیه بیماری‌های ویروسی مانند سرخک، آنفلوانزا یا کووید، با تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید آنتی‌بادی علیه ویروس کار می‌کنند. آنتی بادی‌ها پروتئین‌های تخصصی هستند که مهاجمان خارجی را می‌شناسند، روی آن‌ها می‌چسبند و آنها را خنثی می‌کنند.

محققان توضیح می‌دهند که رویکرد سنتی واکسن در مورد HIV کارساز نبوده است. محققان واکسن‌هایی ساخته‌اند که با موفقیت آنتی‌بادی تولید می‌کنند اما این آنتی‌بادی‌ها عفونت HIV را خنثی نکردند.

«جولیانا مک الراث» محقق ارشد این مطالعه جدید، می‌گوید: «ما نتوانسته‌ایم واکسن اچ‌آی‌وی بسازیم زیرا انجام آن واقعاً بسیار سخت است.»

با این حال، پیشرفت‌های مهمی در سال‌های اخیر حاصل شده است. بیش از یک دهه پیش، دانشمندان کشف کردند که برخی از افراد مبتلا به HIV قادر به تولید bnAbs در برابر این ویروس هستند. در آزمایشگاه،bnAbs می‌تواند طیف وسیعی از سویه‌های HIV را خنثی کند، زیرا پروتئین‌های خاص HIV را اغلب حتی زمانی که ویروس جهش پیدا می‌کند، را شناسایی می‌کند.

مشکل این است که وقتی HIV به بدن حمله می‌کند، سیستم ایمنی معمولاً چنین bnAbs را تولید نمی‌کند. بنابراین سوال برای محققان این است، آیا واکسیناسیون می‌تواند آن را ترغیب به انجام این کار کند؟

از طریق سال‌ها تحقیق در مورد نحوه تعامل دقیق bnAbs با HIV، دانشمندان نسل جدیدی از کاندیداهای واکسن را ایجاد کرده‌اند که در مراحل مختلف توسعه هستند.

در مطالعه جدید یکی از این واکسن‌ها به نام eOD-GT۸ ۶۰mer آزمایش شد. این واکسن یک ایمونوژن مهندسی شده است، ماده‌ای که باعث ایجاد پاسخ ایمنی می‌شود. این ایمونوژن برای تحریک و گسترش برخی از سلول‌های B کمیاب که پتانسیل تولید bnAbs ضد HIV را دارند، طراحی شده است.

در میان ۳۶ داوطلبی که واکسن دریافت کردند، هیچ مشکل ایمنی وجود نداشت و همه به جز یکی پاسخ ایمنی مورد نظر محققان را نشان دادند. اما این تنها اولین گام در یک فرآیند پیچیده است.

به گزارش مهر، مک الراث گفت: «این واکسن شروع کار است. تقویت‌کننده‌های بیشتری لازم است تا این سلول‌های پیش‌ساز به bnAbs بالغ تبدیل شوند تا بتوانند در برابر HIV حفاظت ایجاد کنند.»

 

آمار کرونا در کشور

فوت یک نفر و شناسایی ۴۱ بیمار جدید

روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد کرونا از روز سه‌شنبه تا چهارشنبه جان یک نفر را گرفت و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۴۴ هزار و ۶۴۹ نفر رسید.

به گزارش سپید، از روز سه‌شنبه تا چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۴۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۲۵ نفر از آنها بستری شدند.

براساس گزارش وزارت بهداشت، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به هفت میلیون و ۵۵۹ هزار و ۹۹۹ نفر رسید.

تاکنون هفت میلیون ۳۳۵ هزار و ۳۸۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۷۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تاکنون ۵۴ میلیون و ۶۱۲ هزار و ۳۰۴ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

تاکنون ۶۵ میلیون و ۱۴۳ هزار و ۵۳۰ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۵۳ هزار و ۵۲۳ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۸۴ هزار و ۳۸۳ نفر، دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۸۱ هزار و ۴۳۶ دوز رسید.

اکنون هیچ شهرستانی در وضعیت قرمز قرار ندارد اما سه شهرستان در وضعیت نارنجی، ۹۴ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۵۱ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

 

 

صفحه 3

در بخشنامه معاون درمان وزارت بهداشت به دانشگاه‌های علوم پزشکی تاکید شد

پذیرش بدون قید و شرط مصدومین حوادث و فوریت‌های پزشکی در اورژانس بیمارستان‌ها

معاون درمان وزارت بهداشت در بخشنامه‌ای به معاونین درمان دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور تاکید کرد که مصدومین حوادث و فوریت‌های پزشکی در اورژانس بیمارستان‌ها باید بدون قید و شرط، پذیرش شوند.

به گزارش سپید به نقل از وبدا، متن این بخشنامه به شرح زیر است:

معاون محترم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی

به استحضار می‌رساند مطابق با تعدادی از گزارشات دریافتی، ادعا شده است بعضی از مراکز درمانی، از پذیرش آسیب دیدگان اغتشاشات امتناع می‌کنند و به دلایلی مانند «احتمال تسری آشوب به مراکز» یا بعضا «داشتن گرایش سیاسی و عقیدتی متفاوت»، آسیب دیدگان را به سایر مراکز ارجاع می‌دهند. با توجه به ابلاغ بخشنامه‌ها، دستورالعمل‌ها و ضوابط استاندارد اورژانس‌های بیمارستانی، پذیرش بدون قید و شرط بیماران اورژانسی، ارائه خدمات اولیه و فوریت‌های مورد نیاز مصدومین کلیه حوادث، سوانح و فوریت‌های پزشکی و در صورت داشتن توانایی و امکانات، ادامه درمان از وظایف اصلی اورژانس و گروه پزشکی شاغل در کلیه بیمارستان‌های دولتی، عمومی غیردولتی، خیریه و خصوصی می‌باشد و در صورت نیاز به اعزام بیمار، تثبیت وضع بالینی و تضمین رفع مخاطرات فوری و اخذ پذیرش از طریق هماهنگی با مرکز پایش مراقبت‌های درمانی و ستاد هدایت MCMC و انتقال بیمار منطبق با دستورالعمل جامع اعزام و انتقال بیماران بین مراکز درمانی از تکالیف بیمارستان‌ها می‌باشد و همواره بر بهبود فرآیندها و انطباق عملکرد اورژانس‌های بیمارستانی با ضوابط ابلاغی تاکید شده است.

بنابراین، هرگونه کوتاهی در امر پذیرش و ارائه خدمات تشخیصی و درمانی لازم به بیماران اورژانسی، تخلف و «ترک فعل» محسوب می‌شود و مشمول مجازات مندرج در تخلفات انتظامی پزشکان(مواد 2، 3، 6 آیین نامه)، تعزیراتی(ماده 3 قانون) و قضایی(ماده 1 قانون خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی) می‌باشد. لذا خواهشمند است دستور فرمایید ضمن ابلاغ این بخشنامه به کلیه بیمارستان‌های تحت پوشش و اطلاع‌رسانی کامل به کلیه گروه پزشکی شاغل در اورژانس، بر پذیرش بی‌قید و شرط کلیه بیماران و مصدومین حوادث از هر گرایش و عقیده سیاسی تاکید شود و بر روند اجرای آن به صورت مستمر نظارت بعمل آید و در صورت تخلف احتمالی بیمارستان‌ها و گروه پزشکی از حداکثر ظرفیت‌های قانونی در اختیار(تذکر ماده 33 آیین نامه بیمارستان‌ها) و ارجاع متخلفین به حوزه‌های انتظامی، تعزیراتی و قضایی استفاده گردد.

 

مدیرکل نظارت، ارزشیابی و اعتبار بخشی سازمان نظام پزشکی:

«ویزیت گروهی بیماران» از سوی پزشکان تخلف است

مدیرکل نظارت، ارزشیابی و اعتبار بخشی سازمان نظام پزشکی درباره مباحثی مبنی بر ویزیت گروهی بیماران از سوی برخی پزشکان متخصص گفت: «ویزیت گروهی در راستای حفظ حریم شخصی بیمار و حفظ محرمانگی، تخلف است.»

به گزارش سپید، شیرین شجاعی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره قوانین مرتبط با بازگشایی مطب در ساختمان‌های تجاری و مسکونی گفت: «درباره بازگشایی مطب، باید توجه کرد که طبق قوانین از سال‌های قبل اعلام نشده که بازگشایی مطب از سوی پزشکان، کسب و کاری تجاری است و بر این اساس اعلام شد که پزشکان برای مطب هم می‌توانند در ملک تجاری و هم در ملک مسکونی مطب را دایر کنند.»

وی گفت: «البته بازگشایی مطب در ملک مسکونی و تجاری، قوانین و آیین‌نامه‌های خاص خود را دارد که از سوی وزارت بهداشت ارائه شده است.»

وی همچنین درباره آنچه که تحت عنوان «ویزیت گروهی بیماران از سوی برخی پزشکان متخصص» مطرح می‌شود، گفت: «طبق قوانین، ویزیت گروهی تخلف است و نباید انجام شود. حریم شخصی بیمار باید حفظ شود.»

شجاعی ادامه داد: «معمولا عمده پزشکان ویزیت گروهی انجام نمی‌دهند، اما اگر گزارش شود به آن رسیدگی می‌کنیم و در عین حال نیاز به مستندات هم دارد.»

شجاعی تاکید کرد: «بنابراین ویزیت گروهی برای حفظ حریم شخصی بیمار و حفظ محرمانگی تخلف است.»

 

تامین بیش از ۶ میلیون قوطی شیرخشک رژیمی

رئیس اداره شیرخشک رژیمی و غذای ویژه سازمان غذا و دارو از تامین بیش از شش میلیون قوطی شیرخشک رژیمی از ابتدای سال‌جاری تا پایان آبان ماه خبر داد.

به گزارش سپید، بهادر صیدمحمدیان از تامین بیش از شش میلیون قوطی شیرخشک رژیمی از ابتدای سال تا پایان آبان‌ماه خبر داد و گفت: «سه میلیون و ۲۲۴ هزار قوطی وارداتی و سه میلیون و ۳۹ هزار و ۳۸۷ قوطی تولید داخل بوده است.»

وی با اشاره به راه‌اندازی سامانه زنجیره تامین شیرخشک رژیمی و غذای ویژه از اوایل سال ۱۴۰۱ افزود: «امور مربوط به نظارت، کنترل و رصد این فرآورده‌ها با راه‌اندازی این سامانه، انجام و تحت نظارت دقیق و مستقیم سازمان غذا و دارو و معاونت‌های غذا و دارو در اختیار بیماران قرار می‌گیرد.»

به گفته رئیس اداره شیرخشک رژیمی و غذای ویژه سازمان غذا و دارو از تاریخ اول آبان ماه امسال تا ۱۰ آذر، بالغ بر یک میلیون و ۹۰ هزار قوطی شیرخشک رژیمی و ۵۶۰ هزار قوطی (ساشه غذای ویژه) بیمارستانی در سراسر کشور توزیع شده است.

بنابر اعلام مرکز اطلاع‌رسانی سازمان غذا و دارو، صید محمدیان گفت: «برای اولین بار بر اساس اعلام نیاز معاونت‌های غذا و دارو، جلسات بازخوانی متعددی با تامین‌کنندگان انواع شیرخشک رژیمی توسط اداره کل امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل انجام می‌شود تا برنامه‌ریزی لازم به منظور تامین فرآورده‌ها در هر گروه بیماری به‌موقع انجام شود.»

 

 

صفحه 4

رئیس پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران مطرح کرد

«آلودگی هوا» عامل مشترک همه بیماری‌های غیرواگیر

مرگ سالانه ۱۰۰ هزار نفر به دلیل فشار خون

رئیس پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه بیش از نیمی از مبتلایان به فشار خون از بیماری خود بی‌اطلاع هستند از مرگ سالانه ۱۰۰ هزار نفر در اثر این بیماری خبر داد.

به گزارش سپید، افشین استوار در گفت‌وگو با ایلنا، در مورد وضعیت بیماری فشار خون در کشور اظهار کرد: «بالای ۵۰ درصد از افراد مبتلا به فشار خون اطلاعی از بیماری خود ندارند، بسیاری از افراد نسبت به بیماری خود آگاهی ندارند و باید آن‌ها را آگاه کرد، این در حالی است که سالانه بیش از ۱۰۰ هزار مرگ ناشی از فشار خون در کشور وجود دارد.»

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: «در قبل از کرونا با توجه به اهمیت اطلاع‌رسانی به افراد در مورد فشار خون کمپینی در وزارت بهداشت راه‌اندازی شد. در آن زمان برداشت ما این بود که ۸۰ درصد از علل مرگ در کشور ناشی از بیماری‌های غیر واگیر است که ۱۰۰ هزار نفر آن به دلیل فشار خون جان خود را از دست می‌دهند. لذا با هدف آگاهی‌رسانی به مردم و سیاست‌مداران و ایجاد حساسیت در سطح ملی در مورد اهمیت آگاهی در مورد فشار خون این کمپین راه‌اندازی شد. دو مقاله از این کمپین آماده و نتایج این مطالعه در آن‌ها آمده است.»

وی ادامه داد: «در این مطالعه ما فشار خون حدود ۳۰ میلیون نفر را در یک مدت ماهه اندازه گرفتیم که ۲۶ میلیون نفر از آن‌ها غیرتکراری بودند، نزدیک ۵ میلیون نفر بیمار مبتلا به فشار خون شناسایی شدند که نزدیک ۸۰۰ هزار نفر از آن‌ها جدید بوده و اطلاعی از بیماری فشار خون نداشتند.»

استوار تأکید کرد: «الگوی توزیع جغرافیایی بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، چاقی و فشار خون در کشور تقریبا مشابه است و این بیماری‌ها در شمال دربرگیری بیشتری دارند. البته باید این نکته را یادآور شد که در این استان‌ها جمعیت سالمند بیشتری هم زندگی می‌کنند، به طور مثال جمعیت سالمند گیلان دو برابر جمعیت سیستان و بلوچستان است.»

وی اظهار کرد: «عوامل خطر فشار خون مانند استعمال دخانیات در برخی از استان‌های غربی نیز بیشتر است.»

رئیس سابق مرکز مدیریت بیماری‌های غیر واگیر وزارت بهداشت همچنین در رابطه با تأثیر پارازیت‌ها بر بیماری‌های غیرواگیر نیز اظهار کرد: «واقعیت این است که در حال حاضر مطالعه‌ای در کشور انجام نشده است تا ببینیم چه عوارضی را به وجود می‌آورد یا خیر؟ اینکه مطالعه‌ای انجام نشده به این معنی نیست که عوارضی ندارند اما نمی‌دانیم که تأثیر دارد یا خیر؟ یا روی چه چیزی تأثیر دارد و بر روی چه چیزی تأثیر ندارد و بر اساس چه مکانیسمی می‌تواند این تأثیر را اعمال کند.»

وی تأکید کرد: «پارازیت یک مواجهه محیطی است که مانند آلودگی هوا، سر و صدا، امواج موبایل و امواج وای‌فای باید مورد مطالعه قرار بگیرند. وقتی یک مطالعه علمی انجام نشود، در وضعیت‌ عدم آگاهی به سر می‌بریم.»

استوار در مورد نقش آلودگی هوا در افزایش بیماری‌های غیرواگیر نیز اظهارکرد: «ما قبلا چهار بیماری غیر واگیر و چهار عوامل خطر آن را مطرح می‌کردیم؛ بیماری‌های قلبی، سرطان، دیابت و بیماری‌های مزمن تنفسی بودند اکنون بیماری‌های روانی اضطراب و افسردگی نیز به این بیماری‌ها افزوده شده است. عوامل خطر نیز چهار عامل تغذیه، کم تحرکی، مصرف سیگار و الکل بودند که از سال ۲۰۲۰ نیز آلودگی هوا به این چهار عامل اضافه و تبدیل به ۵ عامل شده است. آلودگی هوا در واقع عامل مشترک همه بیماری‌های غیر واگیر است، سرطان، دیابت، بیماری‌های مزمن تنفسی و حتی بیماری‌های عصبی و روانی است.»

 

رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت اعلام کرد

«ذرات معلق» مهم‌ترین آلاینده هوای تهران

ورود وزارت بهداشت به ماجرای «ابر متان»

رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره اخبار مبنی بر وجود ابر متان در جنوب تهران گفت: «در این زمینه وزارت بهداشت در حال مطالعه است و هنوز نتیجه قطعی به دست نیامده است، اما باید بدانیم این گاز علاوه بر تاثیر بر گرمایش جهانی، برای سلامت انسان هم خطرناک است.»

به گزارش سپید، عباس شاهسونی در گفت‌وگو با ایسنا، ‌با اشاره به اینکه اکنون مهم‌ترین آلاینده در هوای کلانشهر تهران ذرات معلق PM۲.۵ است، گفت: «این ذرات اثرات زیادی بر سلامت انسان دارد و مهم‌ترین عامل خطرناک در هوا برای انسان‌ها است.»

وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین عامل ایجاد آلودگی ذرات معلق PM۲.۵، وسایل نقلیه، خودروهای سنگین، دیزلی و فرسوده هستند،‌ تصریح کرد: «در مورد معاینه فنی موتورسیکلت‌ها نیز اقدامی صورت نگرفته است؛ به شکلی که ما ۱۱.۵میلیون موتورسیکلت در کشور داریم که ۹۰ درصد این تعداد فرسوده هستند و عمدتا معاینه فنی آن‌ها انجام نمی‌شود. در مورد کامیون‌ها و خودروهای دیزلی هم می‌بایست این خودروها مجهز به فیلتر دوده شوند که این اقدام هم انجام نشده است.»

شاهسونی در خصوص اخبار اخیر منتشر شده درباره وجود ابر متان در جنوب تهران نیز اظهار کرد: «در این زمینه وزارت بهداشت در حال مطالعه است و هنوز نتیجه قطعی به دست نیامده است، اما باید بدانیم که متان به عنوان مهم‌ترین گاز گلخانه‌ای در پدیده گرمایش جهانی شناخته می‌شود که اثر آن از سایر گازهای گلخانه‌ای مانند CO۲، نیتروژن اوکساید و بخار آب در پدیده گرمایش جهانی بیشتر است. البته به غیر از آثار متان بر گرمایش جهانی، این گاز برای سلامت انسان هم خطرناک است.»

رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان گفت بوی بدی که گاها در روزهای آلوده استشمام می‌شود به وجود گاز متان بازمی‌گردد یا خیر؟ توضیح داد: «متان گازی بی‌بو، بی‌رنگ و سبک‌تر از هوا است؛ بنابراین وقتی تولید می‌شود به سرعت به بالا صعود می‌کند و تاثیری بر بوی هوا ندارد.»

وی در پاسخ به این سوال که آیا بارش باران طی روزهای اخیر در تهران تاثیری در کاهش آلودگی هوا داشته است یا خیر؟ بیان کرد: «بارش باران در صورتی که بالاتر از ۷ میلی‌متر باشد می‌تواند تاثیر خوبی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد.»

رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت تاکید کرد: «مهم‌ترین توصیه ما در روزهای آلوده به مردم این است که ترجیحا تا حد امکان حضور خود در فضای باز را کاهش دهند و در صورتی که نیاز به خروج از منزل بود از ماسک مناسب استفاده کنند. گروه‌های حساس بخصوص زنان باردار، کودکان، سالمندان و افرادی که بیماری‌های قلبی و تنفسی حضور خود در جوامع را به حداقل برسانند.»

 

 

صفحه 5

رئیس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت با اشاره به حضور ایران در اجلاسیه بین‌المللی سلامت ازبکستان عنوان کرد

تقویت دیپلماسی سلامت در حوزه سلامتی مادر و کودک

رئیس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به برگزاری اجلاسیه ازبکستان گفت: «ایران تلاش می‌کند دیپلماسی سلامت در حوزه سلامتی مادر و کودک را تقویت کند.»

به گزارش سپید، فاطمه محمدبیگی در گفت‌وگو با خانه ملت با اشاره به حضور خود در اجلاسیه سلامت الکترونیک در کشور ازبکستان گفت: «اجلاسیه سلامت الکترونیک با حضور کشورهای آسیایی و اروپایی با هدف تبادل نظر ملل مختلف در حوزه سلامت در کشور ازبکستان در حال برگزاری است.»

نماینده مردم قزوین در مجلس یازدهم افزود: «در این سمینار تخصصی انتقال تجربیات کشورهای مختلف از جمله ایران در راستای سلامت الکترونیک در اختیار کشورهای آسیای میانه قرار می‌گیرد؛ در ۲ روز ابتدایی این کنفرانس مسائل مربوط به کشورهای آسیایی میانه مطرح می‌شود و در دو روز پایانی تجربیات کشور ایران در راستای سلامت الکترونیک در اختیار کشورهای حاضر در اجلاسیه قرار می‌گیرد.»

رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور تعدادی از کشورهای اروپایی در اجلاسیه ازبکستان اظهار کرد: «کشور ایران در تلاش است در این کنفرانس تجربیات خود را در حوزه سلامت مادر و کودک در اختیار کشورهای منطقه قرار دهد، همچنین در این سمینار جمعی از مسئولان بهداشت و درمان کشورهای اروپایی هم حضور دارند و بی تردید از تجربیات جدید کشورهای اروپایی بهره‌مند خواهیم شد.»

رئیس کمیته سلامت الکترونیک کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به تقویت دیپلماسی سلامت در اجلاسیه ازبکستان خاطرنشان کرد: «ایران تلاش می کند دیپلماسی سلامت در حوزه سلامتی مادر و کودک را تقویت کند.»

 

رئیس اداره بیماری‌های عضلانی، اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت:

۴۶ درصد زنان و ۲۸ درصد مردان ایرانی بالای ۵۰ سال پوکی استخوان دارند

رئیس اداره بیماری‌های عضلانی، اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «۴۶ درصد زنان و ۲۸ درصد مردان بالای ۵۰ سال کشور دچار پوکی استخوان هستند و مصرف ویتامین دی و کلسیم از دوران کودکی تا پیری حائز اهمیت است.»

به گزارش سپید، فاطمه حاجی ولی زاده افزود: «پوکی استخوان بیماری خاموش و بدون علامت بوده که به مرور باعث ضعیف شدن و شکنندگی استخوان‌ها در مفصل ران، مچ دست و ستون فقرات می‌شود و فرد مبتلا باید تحت درمان قرار گرفته و از روند بیماری جلوگیری شود.»

وی اظهار داشت: «درصد افرادی که دچار شکستگی لگن می‌شوند فوت می‌کنند و اگر زنده بمانند دچار محدودیت‌های حرکتی و معلولیت می‌شوند و به عصا احتیاج پیدا می‌کنند یا دچار تغییر شکل و انحراف در ستون فقرات می‌شوند و کیفیت زندگی آن‌ها کاهش می‌یابد.»

ولی زاده تصریح کرد: «بر اساس مطالعات انجام شده در کشور پوکی استخوان در ۲۰ تا ۵۰ درصد موارد ناشی از شکستگی‌های وارد شده بر فرد باعث مرگ و میر می‌شود و بیش از ۱۷۰ هزار مورد شکستگی ناشی از این بیماری در کشور اتفاق می‌افتد.»

به گفته وی، باید تلاش کنیم افراد دچار شکستگی نشوند. اگر کسی دچار پوکی استخوان شود متاسفانه رها می‌شود و تحت درمان قرار نمی‌گیرد. باید این افراد را هم شناسایی و هم درمان کنیم، زیرا این بیماری در ۸۰ درصد موارد باعث عدم توانایی فرد شده و در ۵۰ درصد دیگر موارد باعث مشکل در راه رفتن و استفاده از عصا و کمک دیگران می‌شود.

رئیس اداره بیماری‌های عضلانی، اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت اظهار داشت: «با توجه به اهمیت بیماری پوکی استخوان برای جلوگیری از آن و حفظ سلامت استخوان‌ها مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین، کلسیم، ویتامین D بسیار ضروری است.»

ولی زاده افزود: «فعالیت‌های بدنی منظم و خودداری از مصرف دخانیات نیز می‌تواند استخوان‌ها را در برابر پوکی استخوان محکم کرده و از عوارض جبران ناپذیر آن بر سلامت جلوگیری کند.»

به گزارش ایرنا، بررسی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران نشان می‌دهد، زنان بالای ۵۰ سال (بویژه پس از یائسگی) و مردان بالای ۶۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند.

حدود ۷۰ درصد (بیش از دو سوم) زنانی که در معرض خطر پوکی استخوان و شکستگی هستند برای تشخیص پوکی استخوان مراجعه نکردند و اقدامات تشخیصی برایشان انجام نشده، این مطالعات نشان می‌دهد، فاز اولیه درمان حداقل ۳ و یا ۵ سال طول می‌کشد و مهم است که افراد بدانند باید درمان خود را کامل کنند تا نتیجه مناسب بگیرند.

بر اساس این مطالعات، بیش از ۸۵ درصد زنانی که درمان را آغاز می‌کنند پیش از یک سالگی درمان خود را رها کرده و دوره درمانی را تکمیل نمی‌کنند و پایبندی به درمان وجود ندارد. در طول درمان پزشک معالج بطور مرتب اثر بخشی درمان را از طریق انجام سنجش تراکم استخوان پایش می‌کند و در صورتی که درمان اثربخشی لازم را نداشته باشد اقدامات تکمیلی انجام می‌شود.

 

 

صفحه 6

جدیدترین آمار مبتلایان و فوتی‌های کرونا در جهان

بنابر جدیدترین آمار رسمی همه‌گیری کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در جهان تاکنون به ۶۵۰ میلیون و ۹۵۲ هزار و ۶۶۱ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۴۹ هزار و ۹۲۰ بیمار کووید۱۹ نیز تایید شده است.

به گزارش سپید، همچنین براساس جدول جهانی «ورلداُمتر»، آمریکا با بیش از ۱۰۰.۹ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.

در اروپا نیز هم اکنون فرانسه با ثبت بیش از ۳۸.۱ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۲ هزار قربانی، هم اکنون بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.

بنابر جدول به‌روز شده در پایگاه اطلاع‌رسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارش‌های رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشته‌اند تا صبح روز چهارشنبه به ترتیب به شرح جدول است.

همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۵۹ هزار و ۹۵۸ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۴۸ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.

روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

 

شاخص طول عمر در اروپا یک سال کاهش یافت

بر اساس گزارش «سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا» (OECD)، در پی همه‌گیری کرونا، امید به زندگی در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۱ نسبت به قبل از آن بیش از یک سال کاهش یافته است.

به گزارش سپید، این سازمان اروپایی در پاریس اعلام کرد که این بالاترین کاهش برای اکثر کشورها از زمان جنگ جهانی دوم بوده است. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که امید به زندگی در سال ۲۰۲۱ کمی بیش از ۸۰ سال است.

این گزارش می‌گوید، به ویژه کودکان و جوانان در اروپا طی دو سال همه‌گیری بیش از همه رنج برده‌اند.

این سازمان در گزارش خود می‌افزاید، در این بازه زمانی خدمات امداد روانی-اجتماعی به مرزهای ظرفیت خود رسید زیرا تقاضا برای آن افزایش بی‌سابقه‌ای یافته بود.

پاندمی کرونا باعث شد تا ضعف‌های سیستم‌های بهداشتی اروپا بهتر هویدا شوند، به ویژه در مناطقی که سال‌ها با کمبود بودجه مواجه بودند.

به گزارش دویچه وله، این پژوهش همچنین از افزایش هزینه‌های مراقبت‌های بهداشت و درمان در تقریباً تمام کشورهای اتحادیه اروپا در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ خبر می‌دهد.ایسنا

 

 

صفحه 7-8

مراکز توانبخشی، کم‌توان و ناتوان

تعداد مراکز ارائه دهنده خدمات توانبخشی در بسیاری از شهرهای ایران کافی نیست

با وجود اهمیت بالای خدمات توانبخشی، همچنان با کمبود شدید تخت‌های توانبخشی روبرو هستیم. بسیاری از کارشناسان نظام سلامت نیز نسبت به کمبود تخت‌های توانبخشی هشدار داده‌اند و تاکید دارند که کمبود این تخت‌ها می‌تواند حتی گاهی به افزایش آمار مرگ و میر برخی بیماران منجر شود. جدای از کمبود تخت توانبخشی، تعداد مراکز ارائه دهنده خدمات توانبخشی هم در بسیاری از شهرهای ایران کافی نیست. 

کارشناسان تاکید دارند که هم‌اکنون بسیاری از خدمات حوزه طب فیزیکی و توانبخشی، تحت پوشش بیمه‌های درمانی نیست و همین موضوع، اشکال جدی ایجاد کرده است. مثلا خدمات مهمی مثل کاردرمانی، ارتوپدی فنی، بعضی از خدمات گفتار درمانی، خدمات مرتبط با لیزر پرتوان و خدمات مرتبط برای رفع دردهای اسکلتی و عضلانی نیز مشمول پوشش بیمه‌های درمانی نیست. بنابراین این مردم هستند که برای دریافت این خدمات باید همه هزینه‌ها را پرداخت کنند و بار اصلی هزینه‌ها در این بخش به دوش مردم می‌افتد.

بسیاری از فعالیت‌های تشخیصی و درمانی در حوزه طب فیزیکی و توانبخشی با کمک دستگاه‌ها و تجهیزات تخصصی انجام می‌شود. هزینه تامین این دستگاه‌ها، قطعات یدکی و تعمیرات آن نیز به شدت بالا رفته است و هم‌اکنون دخل و خرج بسیاری از مراکز توانبخشی، تناسب منطقی با همدیگر ندارد. خیلی از این تجهیزات ضروری نیز مشمول ارز دولتی نیست. خیلی از مراکز ارائه خدمات طب فیزیکی و توانبخشی نیز به شکل اجاره است و هزینه اجاره این مراکز نیز افزایش چشمگیری داشته است. 

بهنام حاجی آقایی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم به ضرورت پوشش حمایت بیمه‌ها از هزینه‌های سنگین خدمات توانبخشی تاکید کرد و گفت: «جانبازان و پرسنل نیروهای مسلح، از خدمات بیمه‌ای مخصوص به خود استفاده می‌کنند، اما سایر متقاضیان خدمات ارتوز و پروتز ناچار هستند از پوشش بیمه‌های تکمیلی استفاده کنند و یا هزینه کامل را باید به صورت نقدی متقبل شوند.» 

مغفول ماندن جایگاه توانبخشی در نظام سلامت کشور

کارشناسان نظام سلامت تاکید دارند که حمایت بیشتر از مراکز توابخشی می‌تواند مانع از ورشکستگی این مراکز شود. همچنین افزایش تخت‌های توانبخشی، بخصوص در مناطق محروم نیز در نهایت موجب افزایش دسترسی مردم به خدمات توانبخشی خواهد شد. این اتفاق موجب می‌شود که عدالت بیشتری در توزیع خدمات سلامت، برقرار شود. 

محمد علی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با اشاره به اینکه اجرای دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی در کشور شکل نگرفته است، گفت: «جایگاه توانبخشی در نظام سلامت کشور مغفول مانده است. به رغم تاکیدات مقام معظم رهبری در سیاست‌های ابلاغی حوزه سلامت در سال ۹۳؛ نقش توانبخشی در نظام سلامت مغفول مانده است.»

وی افزود: «یکی از معضلات جدی که نظام سلامت را تهدید می‌کند بحران نیروی انسانی است که نقش آن در توسعه هر کشوری بیش از ۷۰ درصد است. اگر تمام زیرساخت‌های دیگر را در اختیار داشته باشیم، اما نیروی انسانی کارآمد نداشته باشیم نقش سایر منابع هم بی‌اثر خواهد بود.»

محسنی بندپی با اشاره به اینکه در تربیت نیروی انسانی اگر از شاخص‌های بین‌المللی جلوتر نباشیم، عقب‌تر هم نیستیم، ادامه داد: «اما در نگهداشت نیروی انسانی در جامعه پزشکی موفق نبوده‌ایم. این زنگ خطری است که آینده سلامت کشور را تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.»

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه در اسناد بالادستی، نقش توانبخشی را بلافاصله بعد از پیشگیری و بهداشت و درمان داریم، تصریح کرد: «در مجلس شورای اسلامی مصمم هستیم که توانبخشی را از سطح سه به سطح یک خدمات بیاوریم. امروز با بحث تغییر چهره بیماری‌ها و شیوع بالای سکته‌های قلبی و مغزی، تصادفات و بحث بی‌حرکتی ممتد روبرو هستیم که نه تنها افراد سالمند، بلکه کودکان جامعه را هم تهدید می‌کند. در این قسمت، از شاخص‌های بین‌المللی جلوتر هستیم. همه این موارد دست به دست هم می‌دهد که نظام سلامت، رویکردی جدیدی داشته باشد و سیاست‌گذاران، طور دیگری به این حوزه نگاه کنند.»

محسنی بندپی با اشاره به اینکه اختصاص ۸.۵ تا ۹ درصد از GDP کشور به نظام سلامت، نارضایتی مردم، قانونگذاران و مجریان را در پی خواهد داشت، به مبحث دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی نیز اشاره و تاکید کرد: «این طرح می‌تواند بار سنگینی را از دوش نظام سلامت بردارد و خدمات را با کیفیت بهتر و بیشتر و با هزینه کمتر به بیماران ارائه کند.»

وی عنوان کرد: «کشورهای توسعه یافته ۳۰ سال پیش به سمت DPT رفته اند؛ نه فیزیوتراپیست‌ها در نظام سلامتشان تصمیم‌گیر بوده اند و نه در سیاستگذاری‌ها حضور داشته‌اند. برای نجات نظام سلامت و پیشگیری از هزینه‌ها این طرح را اجرا کرده‌اند.»

نباید از خاطر برد که در همه بیمارستان‌های کشور، خدمات جامع طب توانبخشی ارائه نمی‌شود، در حالی که باید در همه مراکز دانشگاهی و درمانی که زیرمجموعه وزارت بهداشت است، شرایطی پیش بیاید که حداقل در بیمارستان‌های مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ، یک مرکز جامع طب توانبخشی وجود داشته باشد که همه خدمات مرتبط به توانبخشی را ارائه دهد. یعنی در این مرکز جامع باید پزشک متخصص توانبخشی، فیزیوتراپیست، کاردرمان، گفتار درمان، کارشناس ارتوپدی فنی، پرستار توانبخشی و مددکار حضور داشته باشد. چنین مرکز جامعی باید هم بخش سرپایی و هم بخش بستری نیز داشته باشد.

 

 

صفحه 9-10

سپید گزارش می‌دهد

قبای آلودگی همیشگی، بر پیکر هوای تهران

در حالی که تهران در این روزها کمتر هوای قابل قبولی داشته است بسیاری از ناظران بر این اعتقاد هستند که عمده تکالیف قانون هوای پاک بر زمین مانده است 

گویی آلودگی هوا را به قبای تهران دوخته‌اند، باران هم که می‌آید سلامت هوا چندان تغییری نمی‌کند، تنها وضعیت از ناسالم برای گروه‌های حساس به قابل قبول شیفت می‌کند. در این میان وزارت بهداشت همچنان نسبت به وضعیت سلامت شهروندان هشدار می‌دهد و سازمان محیط زیست هم نسبت به عدم اجرای قانون هوای پاک هشدار می‌دهد.

در حالیکه تهران چند روزی بود هوای قابل قبولی را برای شهروندان داشت اما این هوای قابل قبول دولت مستعجل بود و روز چهارشنبه دوباره آلودگی بر پیکر هوای تهران نشست. در همین حال هواشناسی و مدیریت بحران شهر تهران هشدار دادند که این آلودگی بیشتر خواهد شد.  اداره کل هواشناسی با صدور هشدار زرد رنگ از پایداری و سکون نسبی جو و عدم وزش باد قابل ملاحظه و افزایش آلاینده‌های جوی به‌ویژه ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در مناطق جنوبی و غربی و مرکزی استان تهران از چهارشنبه تا جمعه (۱۶ تا ۱۸ آذر) خبر داد و بر اثر این مخاطره جوی انباشت نسبی آلاینده‌ها، افزایش شاخص‌های آلودگی جو و کاهش کیفیت هوا در حد ناسالم برای گروه‌های حساس پیش‌بینی کرد.

اداره کل هواشناسی استان تهران برای جلوگیری ازآسیب‌های ناشی از این مخاطره اجتناب از حضور در فضای باز برای افراد دارای سابقه بیماری‌های قلبی و ریوی، اجتناب از رفت و آمدهای غیر ضروری به نواحی پرتردد برای افراد سالمند و خردسال، مدیریت تردد خودروهای آلاینده و انجام اقدامات لازم توسط دستگاه‌های اجرایی ذیربط را توصیه کرد.

 هشدار زرد رنگ به این معنی است که پدیده‌ای جوی رخ خواهد داد و ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. این هشدار برای آگاهی مردم صادر می‌شود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیده‌ای جوی داشته باشند که از حالت معمول کمی شدت بیشتری دارد. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدارها قرار می‌گیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند. 

هشدار مدیریت بحران

در همین حال حامد یزدی مهر مدیرکل مدیریت بحران استان تهران با اشاره به هشدار زرد آلودگی هوا در پایتخت گفت:‌ «برابر اعلام سازمان هواشناسی پایداری و سکون نسبی جو از چهارشنبه ۱۶ آذر تا پایان روز جمعه ۱۸ آذر ماه پیش بینی شده است. از طرفی دیگر عدم وزش باد قابل ملاحظه و به تناسب آن افزایش آلاینده‌های جوی از مخاطرات این وضعیت جوی محسوب می‌شود.»  

وی با بیان اینکه طبق این پیش‌بینی مناطق جنوبی، غربی و مرکزی استان تهران تحت تأثیر این مخاطره هستند، گفت: «با توجه به انباشت نسبی آلاینده‌ها و افزایش شاخص‌های آلودگی جو و کاهش کیفیت هوا در حد ناسالم برای گروه‌های حساس از افراد دارای بیماری زمینه‌ای می‌خواهیم از تردد در فضای باز اجتناب کنند. همچنین لازم است که بیماران قلبی و ریوی و افراد سالمند و خردسال نیز از تردد غیرضروری در سطح شهر پرهیز کنند و با جدی گرفتن هشدارها در خانه بمانند.»

یزدی مهر با بیان اینکه مدیریت بحران استان تهران نیز در این خصوص از آمادگی لازم برخوردار است، گفت: «به دستگاه‌های امدادی و اجرایی نیز تاکید شده که اقدامات لازم را برای این شرایط انجام داده و تمهیدات مربوطه را اتخاذ کنند. همچنین لازم است که نسبت به تردد خودروهای آلاینده تمهیدات لازم اندیشیده شود.»

این هشدارها در حالی است که تا  امروز تهران تنها دو روز هوای پاک داشته است، از آن سو 144 روز هوای قابل قبول، 109 روز ناسالم برای گروه‌های حساس،10 روز ناسالم، 2 روز بسیار ناسالم و دو روز هوای خطرناک داشته است. با توجه به اینکه بیش از سه ماه و نیم تا پایان سال مانده است این احتمال وجود دارد که تعداد روزهای ناسالم و آلوده بیشتر هم شود.

قانون هوای پاک و تکالیف بر زمین مانده

علی‌رغم این وضعیت ایران از جمله کشورهایی است که قانون هوای پاک دارد و در آن تکالیف متعددی بر عهده ارگان‌ها و نهادهای مختلف گذاشته شده است. با این حال به گفته ناظرین تنها بخش‌های کمی از این تکالیف انجام شده و انبوهی از آنها تلنبار شده است.  داریوش گل‌علیزاده، سرپرست مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست درباره مهمترین گره‌های حل نشدن مساله آلودگی هوا و تداوم این معضل در دهه‌های اخیر در شهرهای بزرگ کشور به ویژه تهران گفت: «متاسفانه تاکنون در کشورمان به اندازه اهمیت موضوع آلودگی هوا، به این مساله پرداخته نشده است، یعنی اعتبارات مورد نیاز جهت اجرای راهکارهای لازم برای مبارزه با آلودگی هوا تخصیص داده نشده و در سال‌های گذشته، عمدتا برنامه جامعی با پیش بینی بودجه مورد نیاز برای مقابله با این پدیده اجرا نشده است.بیشتر برنامه‌هایی که تا کنون در حوزه مبارزه با آلودگی هوا مطرح شده، صرفا روی کاغذ مانده و اعتبارات مورد نیاز برای اجرای آن تامین نشده است. همین مساله نیز باعث شده که این برنامه‌ها که اغلب به صورت قانون، آیین نامه یا بخشنامه رسمی تدوین شده است، عملا به نوعی به توصیه نامه تبدیل شود و تاثیر زیادی در کاهش آلودگی هوای کلانشهرهای کشور نداشته باشد.»

گل علیزاده با تاکید بر این که اغلب تکالیف اصلی قانون هوای پاک (مصوب سال ۹۶ مجلس شورای اسلامی) به درستی اجرایی نشده است، گفت: «تکالیف قانون هوای پاک که می‌تواند باعث کاهش میزان آلایندگی هوای کلانشهرها شود، کاملا معلوم است و منابع آن نیز از گذشته مشخص شده است؛ از جمله این تکالیف نیز می‌توان به توزیع سوخت استاندارد در سراسر کشور، از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده، توسعه و به‌روزرسانی ناوگان حمل و نقل عمومی، کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی از طریق گسترش نیروگاه‌های تجدیدپذیر و مواردی از این دست اشاره کرد که در سال‌های گذشته، اقدامات انجام شده برای اجرای آن‌ها کافی نبوده است.»

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست ادامه داد: «در چند سال اخیر برخی اقدامات پیش‌بینی‌شده در قانون هوای پاک اجرایی شده، اما نحوه اجرای این اقدامات به گونه‌ای نبوده است که بتواند تاثیر زیادی روی بهبود کیفیت هوای کلانشهرها بگذارد. به طور مثال، در فرآیند شماره‌گذاری خودروهای تولید داخل یا خودروهای وارداتی، شرکت‌های بازرسی مربوطه، نظارت مناسبی روی رعایت استانداردهای آلایندگی تعیین شده توسط سازمان محیط زیست دارند، اما کارایی کاتالیست، کنیستر و سایر قطعات مربوط به آلایندگی بسیاری از این خودروها، مدتی بعد از تردد آن‌ها در سطح شهر یا جاده از دست می‌رود و چون رانندگان، این قطعات را به موقع تعویض نمی‌کنند، عملا خوردوهای در حال تردد، استاندارد آلایندگی خود را مدتی بعد از شماره‌گذاری از دست می‌دهند.»

وی در ادامه تاکید کرد: «علاوه بر خودروهای بنزینی، بخش مهمی از آلودگی هوای کلانشهرها ناشی از تردد خودروهای دیزلی آلاینده است که نقش زیادی را در انتشار ذرات معلق آلاینده کوچکتر از ۲.۵ میکرون به عنوان مهمترین شاخص آلودگی هوا دارند و اساسا وقتی فیلترهای جاذب دوده خودروهای دیزلی به موقع تعویض نمی‌شود، آلایندگی این خودروها تشدید می‌شود.»

چندی قبل وزارت بهداشت نسبت به عدم اجرای قانون هوای پاک انتقاد کرد، حتی عباس شاهسونی رئیس کارگروه سلامت هوا و تغیر اقلیم وزارت بهداشت با بیان اینکه قانون هوای پاک متولی مشخصی ندارد از احتمال افزایش آلودگی‌ها و در نتیجه بیماری‌ها و مرگ‌های منتسب خبر داد.

برنامه‌های آتی برای اجرای قانون هوای پاک

این هشدارها و انتقادات در حالی است که روز گذشته طی جلسه‌ای در وزارت کشور عملکرد دستگاه‌ها در اجرایی تکالیف قانون هوای پاک بررسی و برنامه‌هایی برای اجرای این قوانین مصوب شد. 

به گزارش سپید و بر اساس اعلام پایگاه خبری وزارت کشور در این نشست اعتبار و منابع مالی دستگاه‌ها به تفکیک برای اجرای هر چه قوی‌تر قانون هوای پاک، احصا و مقرر شد پیشبینی اعتبارات در منابع بودجه‌ای کشور برای سال آینده مورد توجه جدی قرار گیرد. همچنین تامین ۳۰درصد از افزایش سالانه ظرفیت مورد نیاز برق کشور از انرژی های تجدید پذیر، محور دیگر این نشست بود که مقرر شد وزارت نیرو و دستگاه‌های مربوطه برنامه عملیاتی خود را ارائه و براساس یک جدول زمان بندی نسبت به تحقق آن برنامه ریزی کنند.

همچنین در اجرای ماده ۹ و ۱۰ قانون هوای پاک، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سراسر کشور هم برنامه نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی کشور را تا سال ۱۴۰۴ ارائه و بودجه و اعتبارات لازم را از سازمان برنامه و بودجه درخواست کرد. تکمیل شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی رخدادهای طبیعی همچون سیل و طوفان دستور کار دیگر نشست امروز بود و دراین زمینه هم مقرر شد شبکه راداری و ارتباطی لازم تهیه شود تا در تصمیم گیری های مقتضی در شرایط حساس به خصوص آلودگی هوا به فوریت مورد استفاده قرار گیرد.وزارت صمت هم مکلف شده است برنامه ارتقا تولید فناوری درحوزه خودرو و موتور سیکلت را ارائه دهد.

 

 

صفحه 11

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران: 

هشدار کمبود دارو را سیاه نمایی دانستند

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: «کمبود دارو را از سال گذشته هشدار داده بودیم، اما گفتند سیاه نمایی می‌کنید.»

به گزارش سپید، ایرج خسرونیا در گفت‌وگو با مهر، در واکنش به ادعای مصرف بیش از اندازه دارو در هشت ماه نخست امسال که باعث بروز کمبود دارو در کشور شده است، افزود: «من با این نظریه مخالفم زیرا مصرف دارو به خصوص آنتی‌بیوتیک‌ها در ایران نسبت به سایر کشورها بیشتر است و هیچ فرقی با سال‌های گذشته ندارد.»

وی در توضیح دلایل بروز کمبودهای دارویی در کشور گفت: «مشکلاتی که در عدم کنترل بازار دارو پیش آمد و همچنین، سهل انگاری بعضی از شرکت‌های تولید دارو و وارد کنندگان دارو، باعث شد که در تأمین مواد اولیه تولید دارو با مشکل و کمبود مواجه شویم که عمدی یا غیرعمدی بودن آن مشخص نیست.»

خسرونیا ادامه داد: «از سوی دیگر، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیز در مدیریت بازار دارویی کشور اهمال کردند.»

وی با عنوان این مطلب که از سال گذشته همه می‌گفتند خطر کمبود دارو وجود دارد، گفت: «متأسفانه این هشدار را سیاه نمایی تلقی کردند، اما دیدیم که دچار کمبود شویم.»

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران به قاچاق دارو نیز اشاره کرد و افزود: «قاچاق دارو به کشورهای همسایه و اطراف، یکی دیگر از دلایل بروز کمبود دارو در کشور بود.»

خسرونیا در خصوص اثرات اجرای طرح دارویاری نیز گفت: «این طرح روی کاغذ خوب بود، اما در اجرا با مشکلاتی برای بیماران همراه بوده است.»

 

جولان مافیا در بازار تجهیزات پزشکی

چه کسانی رانت می‌گیرند؟

حبیب احسنیپور اصل، خبرنگار حوزه سلامت

حوزه تجهیزات پزشکی کشور با ۳ میلیارد دلار گردش مالی که در سال دارد، جولانگاه مناسبی برای حضور سودجویان و مافیا است. اما، سوالی که در این بین باید برای آن پاسخ مناسبی داشت، این است که چه کسانی و چگونه از رانت تجهیزات پزشکی برخوردار میشوند.

برای اینکه به بیراهه نرویم، بهتر است ابتدا به نامه داود گودرزی دبیر قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی که به وزیر بهداشت نوشته است، گریزی بزنیم.

در این نامه به وجود تعارض منافع در سازمان غذا و دارو اشاره شده و اینکه برخی از مدیران این سازمان، بعد از اینکه وارد فعالیت اقتصادی میشوند، از رانت سابقه مدیریتی خود نهایت را بهره را میبرند.

در حال حاضر، حدود دو هزار تولید کننده، دو هزار شرکت وارد کننده و تأمین کننده و دو هزار و ۵۰۰ توزیع کننده فعال تجهیزات و ملزومات پزشکی در کشور فعالیت دارند. یعنی، قریب به ۶۵۰۰ مجموعه فعال در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی داریم که خروجی آنها، گردش مالی ۳ میلیارد دلاری را رقم میزند.

اگر عدد ۳ میلیارد دلار را با ارز ۳۵ هزار تومانی بسنجیم، رقمی بیش از ۱۰۵ هزار میلیارد تومان میشود.

تفسیر این اعداد و ارقام، نشان میدهد که بازار تجهیزات پزشکی هم میتواند به محلی برای سودجویی تبدیل شود. فقط به شرطی که از رانت استفاده کنید!!

در نامه دبیر قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی، خطاب به وزیر بهداشت آمده است: سازمان غذا و دارو، یکی از ارکان اساسی وزارت بهداشت تلقی میشود اما حضور ذینفعان در حوزه سیاست گذاری و نظارت در این سازمان باعث بروز تعارض منافع در این حوزه گردیده است. به عنوان مثال؛ پدیده دربهای گردان به صورت متعدد در این سازمان قابل مشاهده است به طوری که برخی از مدیران بعد از پایان دوران مسئولیت وارد بخش خصوصی شده و با استفاده از رانتهای اطلاعاتی و نیز ارتباطات و نفوذ در سازمان، اقدام به سوءاستفاده از جایگاه قبلی خود می‌کنند.

این در حالی است که خیلی از تولیدکنندگان و تأمین کنندگان تجهیزات و ملزومات پزشکی، برای کسب مجوز، میبایست مدت زیادی را پشت در اتاق مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو، منتظر بمانند. در آن سوی ماجرا، برخی دیگر به راحتی، کالاهایی را وارد میکنند که مشابه آنها در داخل کشور تولید میشود و نیاز داخلی را تأمین میکند. مثال روشن این موضوع، واردات چند هزار یونیت دندانپزشکی به کشور بوده است که باعث شد پای سازمان بازرسی کل کشور هم به این پرونده باز شود.

ایروان مسعودی اصل بازرس کل امور بهداشت و درمان سازمان بازرسی کل کشور، با بیان اینکه سازمان بازرسی با واردات تجهیزاتی که نمونه داخلی آن در کشور به صورت مستقل تولید میشود نه اینکه مونتاژ باشند برخورد خواهد کرد، گفت: هیأتی از بازرسان سازمان بازرسی طی ماههای گذشته در اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو مستقر شده و با بررسیهای انجام شده و برگزاری جلسات و نشستهایی با فعالین این حوزه آسیب شناسی جامعی انجام داده و گزارشی با پیشنهادهای اصلاح ساختاری و فرآیندی در حال تهیه و ارسال به وزارت بهداشت است که قطعاً با اجرای صحیح و کامل پیشنهادهای لازمالاجرای سازمان بازرسی کل کشور بخش زیادی از مشکلات این حوزه قابل رفع خواهد بود.

به نظر میرسد، جایگاه سازمان غذا و دارو به عنوان پاشنه آشیل وزارت بهداشت، از حساسیت خاصی برخوردار است که اگر نتوانیم در ثبات مدیریتی این سازمان موفق عمل کنیم، حوزه سلامت کشور به شدت آسیب زا خواهد بود.

 

 

 

صفحه 12

اتاق بازرگانی تهران در پژوهشی آسیب‌های نرخ‌های دستوری صنعت دارو را بررسی کرد

مصائب قیمت‌گذاری دستوری

کاهش سرمایه‌گذاری در صنعت دارو و خروج سرمایه از این صنعت بخشی ازآسیب‌های نرخ‌گذاری دستوری دارو در ایران است

کاهش سرمایه‌گذاری در صنعت دارو و خروج سرمایه از این صنعت از تبعات نرخ‌گذاری دستوری دارو است. این نتیجه پژوهشی است که به تازگی اتاق بازرگانی تهران پیرامون قیمت‌گذاری دستور صنایع دارو انجام داده است. 

در این پژوهش تاکید شده است که متوسط سود در نظر گرفته شده برای داروسازی ۲۵ درصد هزینه تمام شده دارو است که بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی را با مشکل مواجه کرده است.

هشدار اتاق بازرگانی درباره قیمت دستوری دارو

اتاق بازرگانی تهران در پژوهشی مشترک با دانشگاه شریف به بررسی ابعاد مختلف قیمت‌گذاری دارو در ایران و تبعات آن پرداخته است.

پژوهشگران در بخشی از این مطالعه به بررسی آثار و تبعات قیمت‌گذاری دستوری در صنعت دارو پرداخته‌اند. بنا بر یافته‌های این پژوهش، برای محاسبه قیمت‌های عادلانه در صنعت داروسازی، چندین روش به اجرا درمی‌آید که عمده‌ترین آن در ایران محاسبه بر مبنای هزینه تمام شده است. در این روش، متوسط سود در نظر گرفته شده برای داروسازی ۲۵ درصد هزینه تمام شده داروست که بسیاری از تولیدکنندگان دارو را دچار مشکل کرده است.

در این پژوهش آمده است که برخی داروهای زیست‌فناوری در سال‌های اخیر، بر اساس روش مقایسه‌ای با قیمت دارو در کشورهای مشابه از نظر درآمدی مانند ترکیه و یونان قیمت‌گذاری می‌شود که این روش تا حدودی موفق بوده و موجب رشد آن بخش از صنعت داروسازی شده است. با این حال، تعداد معدودی از داروهای تولید داخل نیز به روش ارزش ادراکی مشتری قیمت‌گذاری شده است.

در این بررسی، تصریح شده است در حالی که بزرگترین خریدار دارو از شرکت‌های دارویی، دولت و سازمان‌های حمایتی وابسته هستند، قیمت‌گذار دارو نیز نماینده دولت یعنی وزارت بهداشت است.

بنابراین به طور طبیعی دولت تمایل دارد  برای کاهش هزینه‌های خود، داروها را ارزان‌تر تهیه کند. این امر، موجب افزایش انگیزه تولیدکنندگان دارو برای دستکاری صورت‌های مالی شرکت‌های دارویی می‌شود. از دیگر آسیب‌های صنعت دارو نیز می‌توان به ناآشنایی مدیران بالادستی بخش بهداشت و درمان کشور با مفاهیم اقتصادی اشاره کرد.

در مطالعه و بررسی اتاق تهران و اندیشکده کسب‌وکار شریف، به برخی تبعات قیمت‌گذاری در صنعت دارو کشور نیز اشاره شده از جمله آنکه سیاست موجود به کمبود دارو دامن زده و سرمایه‌گذاری جدید در صنعت دارو کمتر اتفاق افتاده است.

قاچاق معکوس دارو، افزایش سرانه مصرف دارو، تخصیص غیربهینه یارانه دارو، به صرفه نبودن تحقیق و توسعه و نیز شکل نگرفتن رقابت، از آن جمله است.

با این حال، پژوهشگران این مطالعه، به راهکارهایی نیز برای برون‌رفت از آسیب‌های قیمت‌گذاری دستوری در صنعت دارو دست پیدا کرده‌اند. آنها بر این باورند که برای رفع قیمت‌گذاری دستوری در این بخش، لازم است به دو حیطه شیوه قیمت‌گذاری و تهیه فهرست داروهای مشمول قیمت‌گذاری به طور مجزا پرداخته شود.

روش پیشنهادی استفاده از مزایده با حضور بیمه‌هاست. به این شکل که بیمه‌ها به عنوان نماینده سمت تقاضا با تولیدکنندگان دارویی وارد چانه‌زنی می‌شوند.

همچنین در کنار این روش لازم است درباره فهرست داروهای مشمول قیمت‌گذاری تجدیدنظر صورت گیرد و فقط داروهای اساسی مورد نیاز جامعه در صورت نیاز به شیوه کاربردی و مناسب قیمت‌گذاری شود و باقی داروها با توجه به تقاضای بازار و میزان عرضه دارو توسط بازار قیمت‌گذاری شود.

اصلاح ترکیب کمیسیون قیمت‌گذاری نیز از جمله این راهکارها است که از سوی پژوهشگران این مطالعه پیشنهاد شده است که بر این اساس، ترکیب اعضای این کمیسیون لازم است شامل متخصصان اقتصاد و مدیریت باشد.

نرخ‌های دستوری و کمبود نقدینگی

در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش تمام صنایع کشور نقدینگی است و برخی از صنایع همچون دارو با چالش دیگری همچون قیمت‌گذاری دستوری هم مواجه هستند.

فعالان صنعت دارو توضیح می‌دهند که کمبود نقدینگی مساله‌ای جدا از قیمت‌گذاری دستوری نیست و در واقع یکی از تبعات قیمت‌گذاری دستوری و به زیان‌دهی افتادن تولید داروست.

صاحبان صنایع دارو تاکید می‌کنند با تغییر نرخ ارز دولتی به نیمایی، نیاز به سرمایه در گردش شرکت‌های دارویی حدود ۵ تا ۶ برابر افزایش یافته است. یعنی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به بیش از ۲۸ هزار تومان رسیده است.

آنها توضیح می‌دهند میزان افزایش قیمتی که  سازمان غذا و دارو برای انواع دارو اعمال کرده هزینه‌های تولید را پوشش نمی‌دهد و  در مواردی تولید دارو  را از صرفه اقتصادی خارج کرده است و در صورتی که معضل قیمت‌گذاری دستوری مرتفع نشود چالش‌ نقدینگی صنایع دارو تشدید شده و بسیاری از کارخانه‌های تولید دارو را ورشکسته می‌کند.

فرسودگی تجهیزات و ماشین‌آلات کارخانه‌های دارو از دیگر مشکلاتی است که فعالان صنعت به آن اشاره می‌کنند و توضیح می‌دهند که به دلیل تحریم واردات ماشین‌آلات صنایع دارو با مشکل مواجه شده و بخشی از کمبودهای دارویی به این مساله برمی‌گردد.

قیمت‌گذاری دستوری عامل کاهش سرمایه‌گذاری

برخی دیگر از فعالان صنعت دارو هم با اشاره به تبعات قیمت‌گذاری دستوری می‌گویند که این موضوع سبب کاهش سرمایه‌گذاری در صنعت دارو و خروج سرمایه از کشور شده است.

چندی پیش الیاس کهزادی، عضو سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم در پاسخ به این سوال که چرا قیمت‌گذاری منطقی دارو در چند سال اخیر همواره به عنوان مطالبه اصلی شرکت‌های داروسازی مطرح شده است، گفته است که طی چند سال گذشته هزینه‌های دستمزد و سربار با تورم متوسط ۴۵ درصدی افزایش یافته است. بهای خرید مواد اولیه نیز در این سال‌ها در مجموع حدود ۸ تا ۹ برابر شده است. این در حالی است که قیمت فروش محصولات دارویی با نسبتی بسیار پایین‌تر رشد کرده است و در نتیجه عملکرد شرکت‌های تولید کننده دارو به مرز زیان دهی رسیده است. در این شرایط بدیهی است که برای ایجاد امکان بقا برای این شرکت‌ها نیاز است تا اصلاح و منطقی‌سازی قیمت دارو انجام گیرد.»

او در پاسخ به این سوال که چرا این مطالبه تا امروز به درستی پاسخ داده نشده است، افزود: «دلایل مختلفی برای این عدم پاسخ‌دهی مناسب وجود داشته است. یکی از مهم‌ترین دلایل آن تصمیمات سیاسی دولت در این زمینه بوده است. البته از سوی دیگر مشکلی که صنایع دارویی با آن مواجه هستند این است که بدنه کارشناسی و کمیته‌های تخصصی مسئول قیمت‌گذاری دارو با سازوکارهای این صنعت و پیچیدگی‌های هزینه‌های تولید آشنا نیستند و سرمایه‌گذاری لازم برای به روز نگه‌داشتن کارخانه‌های تولید دارو به‌درستی درک نمی‌شود.»

کهزادی در گفتگو با پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق بازرگانی ایران گفت: «در حال‌حاضر قیمت‌ها و مبنای قیمت‌گذاری‌های فعلی به هیچ وجه از نظر اقتصادی منطقی نیست؛ به دلیل اینکه در رویکرد فعلی قیمت‌های فروش بسیار به بهای تمام‌شده تولید نزدیک شده است. از طرف دیگر قیمت‌گذاری محصولات این حوزه بدون توجه به تورم انباشت شده چند سال گذشته هزینه‌های تولید صورت می‌گیرد.»

او در پاسخ به این سوال که اصلاح قیمت‌ها در حوزه دارو باید بر چه مبنایی صورت گیرد، توضیح داد: «به نظر می‌رسد روش مناسب برای اصلاح قیمت‌ها در شرایط حاضر، روش قیمت‌گذاری بر اساس هزینه باشد. البته به شرطی که درصد سودی که لحاظ می‌شود مناسب و منطقی باشد. این شیوه قیمت‌گذاری در این حوزه باعث می‌شود که علاوه بر ایجاد امکان فعالیت مطلوب برای شرکت‌های داروسازی، زمینه لازم برای تحقیق، توسعه بازسازی و نوسازی نیز در صنایع دارویی کشور ایجاد شود.»

کهزادی در پاسخ به این سوال که اگر چنین اصلاحاتی انجام نشود چه عواقبی در انتظار صنعت دارو و تأمین نیاز دارویی کشور خواهد بود، افزود: «در این زمینه، موضوع زمان نیز بسیار حائز اهمیت است. یعنی علاوه بر منطقی‌سازی قیمت دارو که یک امر حیاتی است، بستگی دارد این اصلاحات با چه مدت تأخیر صورت بگیرد. به ازای هر روز تأخیر در اصلاح نرخ فروش دارو، صنعت صدمه جدی‌تری می‌بیند که این صدمات شامل مواردی مانند ضعیف شدن شرکت‌ها، ورشکستگی بسیاری از شرکت‌ها و نهایتاً خروج سرمایه از صنعت توسط سرمایه‌گذاران خواهد بود.»

او گفت: «نتیجه هریک از این موارد برابر است با کمبود دارو، کاهش اشتغال، افزایش بیکاری، افزایش خروج ارز و حتی خروج سرمایه از کشور که در نهایت نظام سلامت و نظام اقتصادی کشور را با چاش‌های جدی مواجه خواهد کرد.»