روزنامه 20 آذر 1401

20 آذر 1401 ساعت: 15:9

صفحه 2

نکاتی درباره داروی ژاپنی کرونا

وزارت بهداشت ژاپن و شرکت داروسازی ژاپنی «شیونوگی»، تولیدکننده داخلی اولین داروی خوراکی کروناویروس در این کشور که با نام تجاری «زوکووا» (Xocova) عرضه می‌شود، قراردادی را با هدف تامین دوزهای لازم برای مداوای یک میلیون بیمار کووید امضا کرده‌اند.

به گزارش سپید، این وزارتخانه در ابتدا قصد داشت توزیع گسترده این دارو را در میان مراکز بهداشتی و درمانی از اوایل ماه دسامبر (ماه جاری میلادی) آغاز کند اما زمان توزیع سراسری آن را جلو انداخت و از ۲۸ نوامبر پخش دارو را آغاز کرد.

با این حال، متخصصان این وزارتخانه در حال حاضر تاکید دارند که داروی «زوکووا» نباید برای زنان باردار یا زنانی که ممکن است باردار باشند، تجویز شود و همچنین ممکن است بیمارانی که داروهای خاص مصرف می‌کنند نیز از مصرف آن منع شوند.

با توجه به این محدودیت‌ها، وزارت بهداشت ژاپن قصد دارد جهت رعایت نکات ایمنی، طی حدود دو هفته‌ اول، توزیع این قرص را تنها به مراکز درمانی و داروخانه‌هایی محدود کند که قبلا قرص پاکسلووید را تجویز کرده‌اند. پاکسلووید یک داروی خوراکی ساخت شرکت آمریکایی فایزر است که با زوکووا عملکرد یکسانی دارد.

به گزارش شبکه ان اچ کی، این وزارتخانه می‌گوید: «پس از این دوره‌ آزمایشی حدودا دو هفته‌ای، هیچ محدودیت خاصی برای عرضه زوکووا وجود نخواهد داشت. این وزارتخانه سامانه‌ای را راه‌اندازی خواهد کرد تا مراکز بهداشتی و درمانی و داروخانه‌های تعیین شده از سوی استانداری‌ها بتوانند در چارچوب آن قرص زوکووا را تجویز یا تهیه کنند.»ایسنا

 

نحوه مشارکت در کارآزمایی واکسن کرونای رازی ویژه کودکان و نوجوانان اعلام شد

کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس ساخت موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، ویژه کودکان و نوجوانان ۵ تا ۱۷ ساله آغاز و نحوه مشارکت در این طرح اعلام شد.

به گزارش سپید، علی اسحاقی با بیان اینکه بیماری کووید۱۹ از حدود سه سال پیش در نقاط مختلف جهان و به خصوص کشور ایران گسترش پیدا کرد و جان بسیاری از انسان‌ها را گرفت، اظهار کرد: «از ابتدای گسترش این بیماری در ایران تاکنون هفت موج ابتلا به این بیماری رخ داده و به نقطه اوج رسید و سپس فروکش کرد و پیش‌بینی می‌شود این اتفاق باز هم تکرار شود.»

وی گفت: «با توجه به نتایج تحقیقات انجام شده، واکسیناسیون می‌تواند نقش به سزایی در پیشگیری از ابتلا، بستری و مرگ ناشی از بیماری داشته و در این میان واکسیناسیون کودکان و نوجوانان و حضور آن‌ها در مدرسه در کنار همدیگر می‌تواند بسیار مهم باشد.»

اسحاقی به واکسنی که علیه این ویروس در موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی ساخته شده، اشاره کرد و گفت: «این موسسه با قریب به ۱۰۰ سال تجربه و تخصص در تحقیق و تولید انواع واکسن‌ها و سرم‌های درمانی، افتخار دارد با تکیه بر دانش و تجارب تیم‌های زبده و متخصص شامل اعضای هیات علمی و دانشمندان موسسه، علاوه بر واکسن‌های سرخکسرخجه-اوریون-دیفتریکزاز و فلج اطفال، واکسن رازی کوو پارس را بر پایه دانش و تکنیک صد درصد ایرانی و با لحاظ تمام ضوابط و استانداردهای بین‌المللی و ملی اختراع و تولید کند.»

رئیس موسسه رازی تصریح کرد: «رازی کووپارس، یک واکسن پروتئین نوترکیب است که نتایج تحقیقات آن در بزرگسالان نشان داد واکسنی بی‌خطر بوده و ایمنی زایی و اثربخشی قابل قبولی دارد. همچنین بر اساس مستندات علمی تائید شده از سوی وزارت بهداشت، این واکسن از ایمن‌ترین و بی‌خطرترین واکسن‌های کووید۱۹ معرفی شده است.»

به گفته اسحاقی، تزریق این واکسن برای کودکان و نوجوانان ۵ تا ۱۷ سال در قالب کارآزمایی شروع شده و با توجه به خصوصیات ویژه آن همچون، مقدار دوز پایین و استفاده از دوز داخل‌بینی بعد از دوزهای تزریقی، در مقایسه با سایر واکسن‌ها، می‌تواند یک پیشنهاد مناسب برای واکسیناسیون کودکان و نوجوانان باشد تا سلامت این افراد و خانواده آن‌ها و در نهایت جامعه را حفظ کند.

رئیس موسسه رازی، ضمن دعوت برای مشارکت در مطالعه بالینی واکسن رازی در کودکان و نوجوانان اظهار کرد: «شرکت در این طرح، محققان موسسه را در مسیر اعتلای کشور یاری خواهد رساند.»

برای هماهنگی جهت حضور در این طرح یا کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره‌های ۰۲۶۳۴۹۸۸۵۲۵ و ۰۲۶۳۴۹۸۸۵۲۴ تماس گرفته و یا به آدرس وب سایت https: //covpars۳.rvsri.ac.ir مراجعه کنید. درصورت ارسال عدد ۱ به شماره پیامک  ۱۰۰۰۱۱۰۰۰۷۷۰۰۰ نیز کارشناسان با شما تماس خواهند گرفت.ایسنا

 

آخرین وضعیت کرونا در کشور

شناسایی۳۸ بیمار جدید

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیه‌ای از شناسایی ۳۸ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور از روز جمعه تا شنبه خبر داد.

به گزارش سپید، در این اطلاعیه آمده است:

تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۴۴ هزار و ۷۸۹ نفر د.ز اول، ۵۸ میلیون و ۵۵۴ هزار و ۷۷۴ نفر د.ز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۸۶ هزار و ۵۲۷ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۸۶ هزار و ۹۰ دوز رسید.

از روز جمعه تا شنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۲۱ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۱۰۵ نفر رسید.

متاسفانه ۶ نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۶۵۸ نفر رسید.

خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۵ هزار و ۴۶۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۷۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۵۴ میلیون و ۶۳۰ هزار و ۷۳۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۹۵ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۵۱ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

 

 

صفحه3

رئیس اداره پزشکان و دارو سازمان تامین‌اجتماعی:

پزشکان ۹۷ درصد نسخ خود را «الکترونیک» نوشتند

نسخه‌پیچی الکترونیکی داروخانه‌ها به ۹۵ درصد رسید

رئیس اداره پزشکان، دارو و پاراکلینیک اداره کل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی آماری از وضعیت نسخه‌نویسی و نسخه‌پیچی دارو ارائه کرد و گفت: «از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه، ۹۷ درصد نسخ طرف قرارداد، به صورت الکترونیک ثبت شده است.»

به گزارش سپید، سلیمه رحیمی مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، آخرین وضعیت نسخه‌نویسی و نسخه پیچی نسخ الکترونیک را تشریح و اظهار کرد: «در حال حاضر می‌توان گفت که تقریباً تمامی پزشکان مجهز به سخت‌افزار و نرم‌افزار مورد نیاز جهت نسخه‌نویسی الکترونیک هستند.»

وی افزود: «بر اساس آخرین آمار دریافتی از سامانه‌های مکانیزه سازمان تامین اجتماعی بیش از ۹۵ درصد نسخ پزشکان به شکل الکترونیک تجویز شده و حاکی از همکاری بسیار خوب پزشکان در اجرای سراسری طرح نسخه الکترونیک است.»

وی در ادامه بر اهمیت طرح نسخه¬ الکترونیک و همکاری پزشکان، داروخانه‌ها و مراکز پاراکلینیک تاکید و گزارشی از پیشرفت نسخه الکترونیک طی هفت ماهه نخست سال جاری به شرح جداول زیر اعلام کرد و گفت که نسخه‌نویسی و نسخه پیچی الکترونیک از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است:

نسخه‌نویسی الکترونیک

تصویر شماره 1

باتوجه به اطلاعات جدول فوق،  ‌مجموع نسخ صادر شده، ۸۰ میلیون و ۸۶۷ هزار و ۳۸۵ مورد بوده که از این میزان ۷۸ میلیون و ۳۱۳ هزار و ۵۴ نسخه به صورت الکترونیک و ده میلیون و ۴۵۴ هزار و ۲۱۱ نسخه به صورت کاغذی نوشته شده است.

به عبارت دیگر می‌توان گفت که از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه ۹۷ درصد نسخ طرف قرارداد، به صورت الکترونیک ثبت شده است.

نسخه‌پیچی دارویی الکترونیکی

جدول شماره 2

همچنین از ۶۸ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۵۲۶ نسخه دارویی، ۶۵ میلیون و ۳۸ هزار و ۵۹۵ نسخه به صورت الکترونیک در داروخانه‌ها پیچیده شده و سه میلیون و ۳۳۶ هزار و ۹۳۱ مورد نسخه‌پیچی کاغذی انجام شده است.

بنابراین از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه ۹۵ درصد نسخه‌پیچی دارویی، به صورت الکترونیک اقدام شده است.

نسخه پیچی پاراکلینیک الکترونیکی

جدول شماره 3

مجموع نسخ پاراکلینیک صادر شده طی هفت ماه اول امسال ۲۸ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۲۱۲ مورد بوده که ۲۳  میلیون و ۶۸۱ هزار و ۷۱۳ مورد به صورت الکترونیک و چهار میلیون و ۵۴۸ هزار و ۴۹۹ مورد به صورت کاغذی پیچیده شده است.

براین اساس از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه ۸۴ درصد نسخه پیچی پاراکلینیک، به صورت الکترونیک بوده است.

 

 

صفحه 4

رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران:

گروه‌های زیادی عطای پزشکی را به لقای آن بخشیده‌اند

تعرفه‌های ناعادلانه زخم کهنه جامعه پزشکی

رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران با اشاره به اینکه سالیان متمادی است که تعرفه‌های پزشکی فریزشده است، گفت: «هزینه مطب‌ها و مراکز درمانی با درآمدها همخوانی نداشته و اغلب همکاران برای تامین معاش زندگی خود به کارهایی غیر از طبابت روی می‌آورند.»

به گزارش سپید، ایرج خسرونیا در گفت‌وگو با سازمان نظام پزشکی، با بیان اینکه همواره تعرفه‌های خدمات پزشکی از تورم موجود در جامعه عقب‌تر بوده است، اظهار کرد: «هزینه مطب‌ها و مراکز درمانی با درآمدها همخوانی نداشته و پایین بودن تعرفه‌های پزشکی موجب شده است تا اکثر همکاران به مشاغلی مانند ساخت و ساز، سکه فروشی، دلار فروشی، مسافرکشی و... روی آورده یا مهاجرت کنند.»

وی با اشاره به اینکه در تعیین تعرفه‌های پزشکی باید کار کارشناسی انجام شود، افزود: «50 درصد جامعه پزشکی درآمد زیر خط فقر دارند و 30 الی 40 درصد همکاران از درآمد معمولی برخوردار بوده و شاید 10 درصد پزشکانی که دانش بالایی داشته و خدمات جراحی به بیماران ارائه می‌دهند و کارشان استرس بالایی دارد از درآمد مطلوبی برخوردارباشند که همین عده اندک معیار تعیین تعرفه برای کل جامعه پزشکی قرار می‌گیرند.»

وی ادامه داد: «درآمد 10 درصد جامعه پزشکی که نتیجه سال‌ها تلاش و درس خواندن و استرس و اضطراب بالاست، نباید ملاک تعیین تعرفه خدمات پزشکی قرار گیرد بلکه عواملی مانند تورم موجود در جامعه، هزینه‌های جانبی مانند اجاره بهای مطب، حقوق پرسنل، مالیات، حق بیمه تامین اجتماعی و ...باید در تعیین و ابلاغ تعرفه خدمات پزشکی مد نظر باشد.»

رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران با اشاره به ا فزایش هزینه‌ها و پایین بودن درآمد‌ها گفت: «در تعیین تعرفه‌های پزشکی باید کار کارشناسی دقیق انجام شده و بهای تمام شده خدمات استخراج شود. همواره در تعیین تعرفه‌ها تورم موجود در جامعه لحاظ نمی‌شود و با افزایش هزینه‌ها و پایین ماندن درآمدها تناسبی بین دخل و خرج وجود نداشته و بسیاری از همکاران تمایل خود را به طبابت از دست داده و آن را رها می‌کنند.»

خسرونیا خاطرنشان کرد: «اقشار و گروه‌های مختلف پزشکی بابت هزینه‌ها واقعاً زیر فشار هستند و با گرانی‌های پیش رو نمی‌توانند از عهده هزینه‌های خود برآیند. با این اوضاع اقتصادی و تعرفه‌های ناعادلانه طی سال‌های اخیر گروه زیادی عطای پزشکی را به لقای آن بخشیده، طبابت را رها کرده‌اند.»

 

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:

باید از افت کیفیت آموزشی رشته‌های دندانپزشکی پیشگیری کنیم

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر کیفیت آموزش، از انجام کارهای تحقیقاتی در زمینه تعیین ظرفیت رشته دندانپزشکی خبر داد و گفت: «با برنامه‌ریزی انجام شده در دبیرخانه شورای آموزش دندانپزشکی باید از افت کیفیت آموزشی در رشته‌های دندان پزشکی پیشگیری کنیم.»

به گزارش سپید، ابوالفضل باقری فرد در نشست اعضای بورد گروه دندانپزشکی ضمن بیان این مطلب تاکید کرد: «در برنامه هفتم توسعه، باید تمهیداتی در زمینه افزایش انگیزه اعضای هیئت علمی و ارتقاء کیفیت رشته‌های دندانپزشکی در نظر گرفته شود.»

وی بیان کرد: «با توجه به وجود 15 هزار و 500 دانشجوی رشته دندانپزشکی و دو هزار عضو هیئت علمی باید تمهیداتی در برنامه هفتم توسعه برای افزایش اساتید این حوزه لحاظ شود.»

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه، اعضای هیئت علمی، مهم‌ترین سرمایه در حوزه آموزش هستند، افزود: «حدود سه هزار نفر در بوردهای تخصصی از جمله در بورد دندانپزشکی حضور دارند که محور اصلی آنها، آموزش است، در نتیجه انتظار می‌رود از ظرفیت آنها برای ایجاد تغییرات بنیادی و تحولات نوین استفاده و معضلات این حوزه  برطرف شود.»

باقری فرد با تاکید بر کیفیت آموزش از انجام کارهای تحقیقاتی در زمینه تعیین ظرفیت رشته دندانپزشکی خبر داد و افزود: «با برنامه‌ریزی انجام شده در دبیرخانه شورای آموزش دندانپزشکی باید ازافت کیفیت آموزشی در رشته‌های دندانپزشکی پیشگیری کنیم.»

به گزارش روابط عمومی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، اصلاح نظام پرداخت، استفاده از اعضای هیات علمی و اساتید دندانپزشکی در شهرستان‌ها از دیگر نکات برجسته در بیانات معاون آموزشی وزارت بهداشت بود.

 

رییس سازمان رفاه شهرداری تهران خبر داد

افزایش اسکان موقت همراهان بیمار تا ۲۵۰۰ نفر

رییس سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران اعلام کرد که با توجه به آغاز فصل سرما آماده اسکان موقت همراهان بیمار از یک تا پنج شب در همراه سراهای زیر مجموعه خود هستیم.

به گزارش سپید، احمد احمدی صدر در این باره افزود: «با توجه به برودت هوا، از خانواده بیمارانی که اطراف معابر و خیابان‌های منتهی به برخی بیمارستان‌ها در انتظار بهبود وضع بیمار خود هستند تقاضا داریم برای اسکان موقت و شرایط مطلوب به بخش مددکاری بیمارستان مراجعه کنند تا پس از صدور معرفی نامه از سوی واحد مددکاری بیمارستان در همراه سراهای سازمان رفاه و خدمات اجتماعی اسکان یابند.»

رییس سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به ظرفیت 2 هزار و 500 نفری این سازمان گفت: «بطور مستقیم در 5 همراه سرایی که در مجاورت بیمارستان‌های قلب شهید رجایی، مفید، امام خمینی (ره)، بهارلو و امام حسین( ع) وجود دارد 500 نفر اسکان پیدا می‌کنند و در هتل‌ها و مراکز طرف قرارداد ما هم تا 2 هزار نفر امکان اسکان موقت داریم.»

بنا براعلام روابط عمومی سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران، وی با اشاره به افتتاح دو همراه سرا تا ۱۰ روز آینده گفت: «خدمات حمایتی و اجتماعی ارائه شده رایگان خواهد بود و افراد دارای شرایط می‌توانند از یک تا پنج شب در این همراه سراها اسکان موقت داشته باشند.»

 

 

صفحه 5

رحیمیان، عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی مطرح کرد

صادرات تجهیزات پزشکی در بن بست

۸ ماه انتظار برای صدور مجوز

عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، از سیاست‌های اداره کل تجهیزات پزشکی انتقاد کرد و گفت: «قیمت‌گذاری دستوری و استثمارگونه برای محصولات داخلی، باعث نابودی تولید می‌شود.»

به گزارش سپید، رامین رحیمیان در گفت‌گو با مهر، وضعیت تولید تجهیزات پزشکی را بسیار نابسامان خواند و افزود: «بخشی از مشکلات ما ناشی از شرایط اقتصادی حاکم بر کشور است، اما بخش دیگر مشکلات ما مربوط به وزارت بهداشت و اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو است که در دو سال اخیر تشدید شده است.»

وی ادامه داد: «تصمیمات و سیاست‌های اشتباه اداره کل تجهیزات پزشکی، منجر به کاهش بازده تولید شده است؛ به طوری که مجبور شده‌ایم ظرفیت تولیدات خود را از سه شیفت به یک شیفت تقلیل دهیم.»

این تولید کننده ایمپلنت‌های ارتوپدی، با انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری و استثمارگونه اداره کل تجهیزات پزشکی گفت: «این قیمت‌گذاری‌ها توسط بزرگ‌ترین مشتری کالاهای تولیدی که وزارت بهداشت باشد، صورت می‌گیرد و همین موضوع می‌تواند شبهه تضاد منافع را متصور سازد.»

رحیمیان همچنین از تأخیرهای طولانی مدت اداره کل تجهیزات پزشکی در صدور پروانه صادرات انتقاد کرد و افزود: «بعضاً برای صدور پروانه صادرات که یک هفته زمان می‌برد، تا دو سال منتظر می‌مانیم و دست آخر هم نهایی نمی‌شود.»

وی ادامه داد: «محصولات ما می‌بایست به صورت پکیج در اختیار مشتری داخلی و خارجی قرار گیرد، اما مشاهده می‌کنیم که اداره کل تجهیزات پزشکی، برای یک قطعه پروانه صادر می‌کند و برای یک قطعه دیگر، پروانه صادر نمی‌کند و همین موضوع منجر به بروز مشکل در فرایند فروش کالای ما می‌شود.»

رحیمیان با انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری اداره کل تجهیزات پزشکی گفت: «قیمت‌هایی که در سایت رسمی اداره کل تجهیزات پزشکی اعلام می‌شود، به شدت ناعادلانه است زیرا بر اساس اعلام بانک مرکزی، از سال ۹۸ تا امسال، سالیانه ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش نرخ تورم داشته‌ایم که تورم در سطح جامعه همیشه بالاتر بوده است. با این حال، در دو سال گذشته تورم تولید بالای ۳۰۰ درصد بوده، اما قیمت محصولات ما کمتر از ۳۰ درصد افزایش داشته است.»

وی افزود: «البته این افزایش قیمت بعد از قطع ارز ترجیحی بوده است، به طوری که تا یک ماه و نیم پیش، ۹ درصد افزایش قیمت اعمال شده بود.»

این تولید کننده ایمپلنت‌های ارتوپدی تاکید کرد: «بعد از قطع ارز ترجیحی، مواد اولیه را با ارز ۲۹ هزار تومانی وارد می‌کنیم.»

رحیمیان، سیاست‌های اداره کل تجهیزات پزشکی را در راستای نابودی تولیدات داخلی دانست و افزود: «به عنوان مثال، در سال ۹۶، یک پیچ کورتیکال که برای شکستگی اندام‌ها استفاده می‌شود، از کمپانی لهستانی با ۸ دلار وارد شد. امسال، همین محصول تولید داخل را ۳۶ هزار تومان قیمت‌گذاری کرده‌اند. یعنی، محصول ما امسال به یک هشتم قیمت سال ۹۶ فروخته می‌شود؛ در حالی که کیفیت محصول ما خیلی بهتر از کالای وارداتی است.»

وی با عنوان این مطلب که در تولید ایمپلنت‌های ارتوپدی هیچ کمبودی نداریم، گفت: «یکی از راه‌های ادامه حیات تولید محصولات «های‌تک»، صادرات است. ما تا سال گذشته در سه شیفت کار می‌کردیم که می‌توانستیم یک شیفت آن را به صادرات اختصاص دهیم اما، وقتی پروسه صدور مجوز طولانی می‌شود و یا اجازه صادرات نمی‌دهند، حیات صنعت به خطر می‌افتد.»

عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی تاکید کرد: «کالای پزشکی برای صادرات می‌بایست گواهی استاندارد اختصاصی از وزارت بهداشت بگیرد که نشان بدهد کالای صادراتی در کشور مبدا مجوز مصرف دارد.»

وی افزود: «صادرات کالاهای پزشکی، به رقابت وابسته است و مشتری نمی‌تواند ۸ ماه منتظر کالای ما باشد؛ بنابراین سراغ کشور دیگری می‌رود.»

 

رییس اداره غدد و متابولیک دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت مطرح کرد

کمبود و گرانی تجهیزات نمونه‌گیری از پاشنه پای نوزادان

لزوم پوشش بیمه‌ای این خدمات

رییس اداره غدد و متابولیک دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به کمبود و گرانی تجهیزات نمونه‌گیری از پاشنه پای نوزادان گفت: «غربالگری از پاشنه پای نوزادان (جهت غربالگری کم‌کاری تیروئید نوزادان) بر کاغذ فیلتر هنوز تحت پوشش نیست، ولی اقدامات پوشش بیمه‌ای آن شروع شده است.»

به گزارش سپید، شهین یاراحمدی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه وراثت در ۵ تا ۱۰ درصد موارد در بروز اختلالات تیروئیدی مؤثر است، گفت: «بیماری‌های تیروئید جزو بیماری‌های شایع بشر است و حدود ۲۰۰ میلیون نفر در جهان دچار بیماری‌های تیروئیدی هستند. این بیماری‌ها در کشور در سنین مختلف بخصوص در نوزادان، زنان باردار و سالمندان شایع است. به همین دلیل از حدود ۱۷ سال قبل وزارت بهداشت اقدام به غربالگری نوزادان (با نمونه‌گیری از پاشنه پا بر کاغذ فیلتر مخصوص در سن ۳ تا ۵ روزگی) کرده و تاکنون بیش از ۵۸ هزار نوزاد بیمار را شناسایی و درمان و از بروز عقب ماندگی ذهنی و معلولیت در آنها پیشگیری کرده است.»

وی افزود: «در زنان باردار هم انجام آزمایش تیروئید، جزو آزمایش‌های ضروری است و در صورت وجود اختلال، درمان انجام می‌شود و بعلاوه در دوران بارداری از قرص‌های فولیک اسید یُد دار یا مولتی ویتامین‌های حاوی یُد مصرف می‌شود.»

رییس اداره غدد و متابولیک دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به ادغام خدمات تشخیصی و درمانی مرتبط با تیروئید در نظام شبکه اظهار کرد: «برنامه کشوری غربالگری بیماری کم‌کاری تیروئید نوزادان یکی از موفق‌ترین برنامه‌های ادغام یافته در نظام سلامت کشور است که در نظام شبکه اجرا می‌شود و پوشش ۹۹.۵ درصد دارد. این خدمت پیشگیرانه برای همه نوزادان ایرانی و غیر ایرانی ارائه می‌شود. همچنین برنامه تجویز یدوفولیک و مولتی ویتامین‌های حاوی ید در زنان باردار در نظام شبکه، در حال اجراست. به علاوه انجام آزمایش‌های تیروئیدی تحت پوشش سازمان‌های بیمه‌گر از جمله بیمه روستایی است. همچنین آزمایش‌های تشخیصی پاراکلینیک همچون سونوگرافی و اسکن تیروئید نیز تحت پوشش بیمه است.»

طراح و مدیر برنامه کشوری غربالگری نوزادان درخصوص برنامه غربالگری بیماری‌های متابولیک نوزادان گفت: «غربالگری بیماری‌های متابولیک نوزادان از سال ۱۳۹۶ آغاز شده و در حال حاضر، در تعدادی از شهرهای کشور در حال اجرا است (در مناطق تحت پوشش ۱۷ دانشگاه از ۶۳ دانشگاه علوم پزشکی کشور) و در صورت تمایل والدین و پرداخت هزینه، آزمایشات غربالگری انجام می‌شود. نوزادان اتباع نیز در صورت پرداخت هزینه انجام آزمایشات می‌توانند غربالگری و پیگیری شوند.»

وی ادامه داد: «برنامه کشوری غربالگری نوزادان برای بیماری کم‌کاری تیروئید نوزادان، PKU و بیماری فاویسم با استفاده از نمونه‌گیری از پاشنه پا بر یک کاغذ فیلتر مخصوص انجام می‌شوند و پوشش برنامه، ۹۹.۵ درصد جمعیت نوزادان کشور است.»

وی افزود: «البته متاسفانه در حال حاضر در اجرای برنامه کشوری غربالگری بیماری کم کاری تیروئید نوزادان با کمبود و گران شدن تجهیزات نمونه‌گیری از پاشنه پا (کاغذ فیلتر مخصوص و لانست ایمن برای خون‌گیری از پاشنه پای نوزاد) و کیت‌های آزمایشگاهی مربوطه مواجه هستیم.»

وی همچنین با اشاره به اینکه داروهای مربوط به اختلالات تیروئیدی در داخل کشور تولید می‌شود، بیان کرد: «خوشبختانه با کمبود این داروها مواجه نیستیم. همچنین داروها و خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری تیروئید تحت پوشش سازمان‌های بیمه‌گر هستند. اما غربالگری از پاشنه پای نوزادان بر کاغذ فیلتر هنوز تحت پوشش نیست، ولی اقدامات تحت پوشش بیمه درآوردن آن شروع شده است.»

 

 

صفحه 6

نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس:

عطاری‌ها مجاز به فروش داروهای شیمیایی و گیاهی نیستند

عضو کمیسیون بهداشت مجلس با تاکید بر اینکه عطاری‌ها مجاز به فروش داروهای شیمیایی و گیاهی نیستند و تنها می‌توانند گیاهان دارویی را عرضه کنند، گفت: «متاسفانه عطاری‌ها در حال حاضر اقدام به فروش دارو به صورت کپسول، قرص و شربت می‌کنند که اغلب یا تقلبی بوده و یا داروهایی هستند که به صورت فله خریداری و تغییر شکل داده می‌شوند و در حال حاضر هم مراجعه مردم به این مراکز به دلیل کمبود و نبود دارو افزایش یافته است.»

به گزارش سپید، همایون سامه یح نجف‌آبادی در گفت‌و‌گو با خانه ملت در مورد اظهارات اخیر دبیرکل طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت مبنی بر اینکه صدور مجوز فعالیت عطاری‌ها در تهران منوط به گذراندن دوره‌های آموزشی شده است، گفت: «عطاری‌ها در گذشته و زمانی که داروخانه‌های فعلی در دسترس نبود مراکز بسیار خوب و سودمندی بودند که به مردم خدمات‌أرسانی می‌کردند و بر اساس علم آن زمان بیماران توسط آنها درمان می‌شدند.»

وی افزود: «اینکه صدور مجوز فعالیت عطاری‌ها در تهران منوط به گذراندن دوره‌های آموزشی شده هر کسی می‌تواند مبلغی را پرداخت و آموزش ببیند و مدرک عطاری بگیرد و به طور قطع اگر فرد متعهد نباشد و تحصیلات آکادمیک و علمی نداشته باشد افزایش تخلفات در حوزه عطاری‌ها را در پی دارد.»

نماینده مردم کلیمیان در مجلس یازدهم ادامه داد: «مراکزی برای طب سنتی وجود دارد و پزشکان متخصصی در این حوزه تحصیل کردند که در حال فعالیت هستند و کارکرد و بهره‌وری آن‌ها مطلوب و خوب است؛ افراد متخصص در این حوزه می‌توانند به صورت علمی به مردم خدمات‌رسانی کرده و مردم هم با خیال راحت از اطلاعات و تجربیات آنها استفاده کنند و اینکه افراد تنها با گذراندن دوره آموزشی وارد این حوزه شوند به هیچ وجه منطقی و علمی نیست.»

سامه یح نجف‌آبادی با تاکید بر اینکه به هیچ وجه نباید به افراد فاقد تخصص و صلاحیت اجازه ورود به حوزه طب سنتی و سلامت مردم را داد، گفت: «عطاری‌ها مجاز به فروش داروهای شیمیایی و گیاهی نیستند و تنها می‌توانند گیاهان دارویی را عرضه کنند؛ متاسفانه عطاری‌ها در حال حاضر علاوه بر فروش داروهای گیاهی که اطلاعات کافی هم درمورد آنها ندارند اقدام به فروش دارو به صورت کپسول، قرص و شربت می‌کنند که اغلب آنها یا تقلبی و یا داروهایی هستند که به صورت فله خریداری و تغییر شکل داده می‌شوند در واقع داروهای کاهش و افزایش وزن و ریزش مو توسط عطاری‌ها عرضه و به فروش می‌رسند در حالی که این داروها نه تنها مشکلی را حل نمی‌کنند بلکه عوارض جانبی بسیار بالایی دارند.»

وی در مورد بازدید و نظارت بر فعالیت این مراکز گفت: «در حال حاضر به دلیل اینکه بسیاری از داروهایی که مردم احتیاج دارند در داروخانه‌ها موجود نیست بنابراین به ناچار به این مراکز مراجعه می‌کنند و مراجعه مردم به عطاری‌ها افزایش یافته است؛ سرکشی‌ها و بازرسی‌ها از عطاری‌ها انجام می‌شود اما همچنان شاهد تخلفات بیشمار این مراکز هستیم و نیاز است تشدید نظارت و ساماندهی آنها در دستور کار قرار گیرد.»

 

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی:

هلال‌احمر با تولید ۴۰ هزار ست دیالیز به کمک بیماران کلیوی رفت

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی با اشاره به اینکه در یک هفته گذشته بالغ بر ۴۰ هزار ست دیالیز در مجموعه تجهیزات پزشکی هلال احمر تولید شده است، تاکید کرد: «رفع مشکلات بیماران خاص در دستور کار هلال احمر قرار گرفته است.»

به گزارش سپید به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی جمعیت هلال احمر؛ علیرضا عسکری با اشاره به اهم تولیدات شرکت تجهیزات پزشکی هلال احمر گفت: «از تاریخ ۱۲ تا ۱۹ آذرماه ۷ هزار و ۹۹۲ عدد صافی دیالیز اف ۸۰ و ۷ هزار و ۹۹۲ عدد صافی دیالیز اف ۷ تولیده شده است.»

وی افزود: «در این بازه زمانی ۷ هزار و ۹۹۲ عدد صافی دیالیز اف ۸ و ۴۰ هزار و ۳۲۰ عدد ست دیالیز نیز تولید شده است تا نیاز بیماران خاص با سرعت بیشتری برطرف شود.»

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر ادامه داد: «در راستای رفع نیاز بیماران کلیوی، ۹ هزار و ۷۲۰ گالن ۵ لیتری محلول دیالیز و ۲۷ هزار و ۹۸۴ عدد «سوکارت» نیز تولید و روانه بازار شده است.»

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی خاطرنشان کرد: «توجه به رفع نیاز بیماران از اولویت‌های اصلی جمعیت هلال احمر است، در همین راستا از مهم‌ترین برنامه‌های شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران، تداوم و توسعه تولید محصولات راهبردی به ویژه محصولات مورد نیاز برای درمان بیماران کلیوی و دیالیزی است که این روند با استفاده از تمامی ظرفیت‌ها ادامه خواهد یافت.»

 

 

صفحه 7

مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر:

تفکیک بیماران نادر قابل قبول نیست

بیمه باید برای همه باشد

مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر با اشاره به آخرین وضعیت بیمه بیماران نادر گفت: «در حالی که حدود 390 بیماری نادر کشور شناسایی شده است تنها 32 بیماری تحت پوشش قرار گرفته است.»

به گزارش سپید، حمیدرضا ادراکی در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به پوشش بیمه برخی از بیماران نادر اظهار کرد: «در حال حاضر تعداد محدودی از بیماران تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند. قرار است طبق قانون مصوب مجلس و ابلاغ دولت به تمام دستگاه‌ها، تمام بیماران نادر تحت پوشش بیمه با صندوقی که به نام این بیماران ایجاد شده، بروند.»

وی افزود: «تا امروز حدود 32 بیماری تحت پوشش این بیمه رفته‌اند، اما تا امروز حدود 390 بیماری را در کشور شناسایی کرده‌ایم. انتظار ما این است که تمامی بیماران و بیماری‌های نادر تحت پوشش بیمه بروند. در این میان نباید بیماری‌هایی که تعداد شمول آنها کم‌تر از یک بیماری دیگر است مورد غفلت قرار بگیرد.»

ادراکی با تأکید بر اینکه هر بیماری حق دارد تحت پوشش بیمه قرار گرفته و درمانش را با این بیمه آغاز یا ادامه دهد، گفت: «بسیاری از بیماران هزینه‌های بسیار سنگینی را پرداخت می‌کردند، اما حال که این بیمه فراهم شده و قانون هم ابلاغ کرده انتظار بیماران این است که هرچه زودتر این کار عملیاتی شود و همه آن‌ها تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.»

وی بیان کرد: «حال که بیمه سلامت به صورت جدی ورود کرده، باید این کار را زودتر انجام دهند، حتی اگر می‌خواهد گروه گروه این بیماران را تحت پوشش قرار دهند، پیشنهاد ما این است که این کار را با فاصله کم‌تری انجام دهند، حیات این بیماران به درمان آنها بستگی دارد، چنانچه تأخیری در این کار صورت بگیرد ممکن است جان آنها به خطر بیفتد و وضعیت اسفباری ایجاد خواهد شد.»

وی تأکید کرد: «بیماری نادر نخست باید درمان مستمری داشته باشد، دوم این درمان باید هرچه زودتر آغاز شود، سوم با توجه به اینکه عمده داروهای این بیماران از خارج کشور وارد می‌شود و وابسته به ارز بوده و گران است با پوشش بیمه پایه و تکمیلی بیماران نادر این امور هرچه زودتر انجام گیرد.»

ادراکی در ادامه رابطه با موضوع نشان‌دار شدن یا تست ژنتیکی که قرار است برای بیماران نادر به عنوان پیش‌شرط بیمه شدن آنها انجام شود، گفت: «چنین چیزی گفته شده است در حالی که ما قبلا از طریق سامانه ثبنا این بیماران را رجیستر کرده و اطلاعات کامل آنها را به وزارت بهداشت و بیمه سلامت ارائه کرده‌ایم، بنابراین نباید مشکلی برای این بیماران وجود داشته باشد.»

وی ادامه داد: «بیماران را نباید تفکیک کرد، بیماری، بیماری است، باید داروی آن تأمین و درمان انجام شود، این تفکیک کردن‌ها به نظر من نتیجه‌‌ای را حاصل نمی‌کند. خوشبختانه 5 هزار میلیارد تومان را به بیماران نادر اختصاص داده‌اند و سال دیگر هم احتمالا افزایش خواهد یافت. حال که این بودجه وجود داشته و همه کارهای آن انجام شده باید این بودجه را برای بیماران هزینه کرد و دارو هرچه زودتر به بیمار برسد.»

مدیرعامل بنیاد بیماران نادر بیان کرد: «در صورت بیمه شدن بیمار، تغییرات زیادی در زندگی این بیماران حاصل می‌شود، نخست انجام درمان، دوم کاهش تأخیر در درمان  و عوارض آن و سوم نوتوانی و بازگشت آنها به محیط خانه، خانواده، کار و زندگی است. با این سه هدف حتما باید به فکر درمان بیماران نادر باشیم.»

ادراکی همچنین در مورد کمبودهای دارویی و تجهیزات پزشکی برای بیماران نادر نیز گفت: «مسأله کمبود تجهیزات پزشکی که برای بازتوانی و نوتوانی بیماران نادر ضروری است وجود دارد، بسیاری از بیماری‌ها تضعیف کننده بدن آن‌ها است و این در حالی است که این افراد باید به اجتماع، خانه، خانواده، تحصیل و ... بازگردند.»

وی بیان کرد: «داروی 32 بیماری که الان تحت پوشش رفته‌اند تقریبا تأمین شده است، اما باید به فکر بیماری‌های دیگر باشیم، الان بیماری مانند میاستنی گراویس که هنوز جزئی از این نیست به سختی پیدا می‌شود. الان داروی IVIG که مورد نیاز بسیاری از بیماران نادر برای جبران نقص ایمنی آنها به کار می‌رود به سختی یافت می‌شود.»

ادراکی یادآور شد: «برخی از داروها نیز وجود دارند که برای گروهی از بیماری‌ها بیمه نبوده اما برای یک بیماری دیگر بیمه هستند. این یک معضل است و فاقد کارشناسی بوده و باید این قانون اصلاح شود.»

 

 

صفحه 8-9

چگونه «پزشک‌نماها» را بشناسیم؟ 

بحران پزشک‌نماها؛ بحرانی که با سکه شدن بازار جراحی‌های زیبایی بیشتر رخ نشان داده و بسیاری فارغ از داشتن یا نداشتن تخصص در این حوزه، وارد آن شده و به هر نحوی پولی به جیب می‌زنند؛ چالشی که کارشناسان حوزه سلامت معتقدند که قابل نظارت و پیشگیری است، اما با این شرط که همه دستگاه‌های نظارتی و متولیان سلامت با هدف مقابله با این پدیده دست در دست هم داده و مجازات‌های این سودجویان از سلامت مردم را جدی‌تر و بازدارنده کنند...

به گزارش سپید، شیرین شجاعی_ مدیر کل نظارت، ارزشیابی و اعتباربخشی سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با ایسنا، در زمینه پحث پزشک‌نماها و همچنین درباره بحث تبلیغات پزشکی و قوانین مربوط به این حوزه گفت: «باید توجه کرد که کلیه اعضای سازمان نظام پزشکی برای انجام تبلیغات باید از سازمان نظام پزشکی مجوز تبلیغات دریافت کنند. بنابراین اعضای جامعه پزشکی اگر بخواهند در رسانه‌ها اعم از صدا و سیما، فضای مجازی، پخش تراکت، ارسال پیامک و ... تبلیغ کنند، باید با مجوز سازمان نظام پزشکی باشد.»

وی با بیان اینکه مجوز تبلیغات سازمان نظام پزشکی کاملا قانون‌مند است و سال‌هاست که بر روی مباحث آن کار شده است، گفت: «اینکه درج چه کلمه‌ای مجاز و درج چه کلمه‌ای غیرمجاز است و نحوه درج تبلیغات مشخص شده است. به عنوان مثال موضوع رایجی که دائما مشکل ایجاد می‌کند، این است که بسیاری از همکاران پزشک در تبلیغات‌شان از کلمانی مانند «پرداخت قسطی»، «تخفیف»، «درمان ۱۰۰ درصدی» و ... استفاده کرده یا به وفور کلمه «زیبایی» را استفاده می‌کنند. در حالی که بسیاری از این موارد طبق قانون تبلیغات مجاز، نباید وارد تبلیغات پزشکی شود. در عین حال عکس‌های مستهجن نباید در هیچ تبلیغ پزشکی بیاید. حتی عکس صورت فرد هم نباید در تبلیغات پزشکی باشد. اینکه چشم فردی را می‌پوشانند و بقیه صورت را منتشر می‌کنند نیز درست نیست و همه این موارد قوانین دارد.»

شجاعی با بیان اینکه متاسفانه یکسری همکاران‌مان از قوانین تبلیغات پزشکی بی‌اطلاع هستند، گفت: «از طرفی یکسری از افراد هم توجهی به دریافت مجوز تبلیغات پزشکی ندارند. در عین حال برخی هم پزشک‌نما هستند.»

وی ضمن توصیه به مردم برای اطمینان از پزشک بودن فردی که به عنوان پزشک به او مراجعه می‌کنند، گفت: «مردم می‌توانند در جست‌وجوگر اینترنت بنویسند «جست‌وجوی اعضای نظام پزشکی». وقتی این عبارت را بنویسید، سایت نظام پزشکی باز می‌شود یا می‌توانید به آدرس https: //membersearch.irimc.org/ مراجعه کنید. بنابراین در سامانه جست‌وجوی پزشک سازمان نظام پزشکی، نام پزشک مورد نظر را درج کنید. اگر پزشک معتبر و از اعضای سازمان نظام پزشکی باشد، تمام مشخصات او برای مردم ارائه می‌شود. در این صورت مردم می‌توانند پزشکان معتبر را از پزشک‌نماها متمایز کنند.»

شجاعی با بیان اینکه در عین حال اخیرا سامانه‌ مجوز تبلیغات پزشکان، به سیستم جست‌وجوی اعضای سازمان نظام پزشکی متصل شده است، گفت: «نام این سامانه «سیتا» است که مخفف سامانه یکپارچه تبلیغات امور پزشکی است و یکسال به صورت پایلوت اجرا شد و ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱ از آن رونمایی شد. این سامانه به سامانه جست‌وجوی پزشک متصل شده و مردم با جست‌وجوی پزشک مورد نظرشان می‌توانند مشاهده کنند که این پزشک آیا مجوز تبلیغات دارد یا خیر. بنابراین با رونمایی از سامانه سیتا، مجوز تبلیغات در اختیار عموم مردم قرار گرفته و مردم به صورت آنلاین می‌توانند از مجوز تبلیغات پزشک مطمئن شوند. به عنوان مثال یک فردی ممکن است پزشک باشد، اما درباره یک جراحی زیبایی یک تبلیغ اغواگرانه انجام دهد. با وجود این سامانه مردم می‌توانند مطمئن شوند که آیا تبلیغ پزشک درست است یا خیر و مهم‌تر از آن مردم به راحتی می‌توانند مداخله‌گران غیر مجاز در حوزه پزشکی را شناسایی کنند.»

وی ادامه داد: «حتی مردم در صورت شناسایی یک فرد غیرپزشک، می‌توانند وارد ‌بخش گزارش تخلفات سازمان نظام پزشکی شده و گزارش دهند که یک فرد غیر پزشک، ‌در فلان آدرس تبلیغات پزشکی انجام می‌دهد و در صورت تمایل شماره تماس خود را هم در سامانه سازمان درج کنند و ما هم این گزارش‌ها را پیگیری می‌کنیم. باید توجه کرد که نظارت از سوی سازمان نظام پزشکی وجود دارد، اما آنقدر کشور پهناور و این حوزه گسترده است که گاهی ممکن است تخلفی هم در حوزه نظارتی کشف نشود که در این زمینه گزارش‌های مردمی راهگشاست. زیرا تخلف در حیطه پزشکی، سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.»

شجاعی در ادامه گفت: «در عین حال همکاران پزشک می‌توانند با مراجعه به سامانه صدور پروانه آنلاین به آدرس https: //parvaneh.irimc.org/ توضیحات دستورالعمل تبلیغات در حوزه پزشکی را مطالعه کنند. کلمات ممنوعه در تبلیغات پزشکی، ادعاهای ممنوعه در امور پزشکی، تبلیغات مجاز مربوط به هر یک از گروه‌های پزشکی و ... در این دستورالعمل‌ تدوین شده است. هر یک از اعضای سازمان نظام پزشکی با ورود به میزکار شخصی خود در این سامانه می‌توانند تبلیغات مجاز در حیطه خودش را مشاهده کرده و با طی مراحلی در همین سامانه، درخواست صدور مجوز تبلیغات را ارائه دهند. اعتبار این مجوزها هم بر اساس نوع تبلیغ متفاوت است. برخی از آن‌ها اعتبار سه ماهه و برخی اعتبار یکساله دارند.»

وی با بیان اینکه حدود ۲۱۰ نظام پزشکی در سطح کشور وجود دارد، گفت: «همه شعب نظام پزشکی، دادستانی انتظامی نظام پزشکی، دادیاری و هیات بدوی دارند که در هر شهری نظارت بر عهده این‌ بخش‌هاست؛ به طوری که زمانیکه تخلفی رخ می‌دهد، آن را بررسی کرده و مجازات‌های متناسب را صادر می‌کنند. ما سیستم‌های بازدارنده داریم. مجازات‌هایی برای پیشگیری از تخلف در نظام پزشکی وجود دارد. مجازات‌ها بر اساس تکرار شوندگی و متناسب با جرم بوده و از تذکر شفاهی شروع می‌شود، تا تذکر کتبی با درج در پرونده و بعد درج در نشریات محل طبابت و سپس محرومیت از طبابت از سه ماه تا یکسال در محل طبابت، تا کل کشور و پس از آن محرومیت از طبابت یکسال تا پنج سال در کل کشور و در پایان هم محرومیت دائمی از طبابت در کل کشور خواهد بود.»

شجاعی ادامه داد: «حال اگر فرد متخلفی در حوزه پزشکی شناسایی شود که تبلیغات غیرمجاز انجام می‌دهد، بعد از بررسی‌ها مشخص شود که اصلا پزشک نیست، در این شرایط برخورد با سازمان نظام پزشکی نیست، بلکه ما به معاونت درمان آن شهر اطلاع می‌دهیم و دادسرای عمومی انقلاب در این زمینه اقدام می‌کنند.»

وی درباره چالش برخورد با پزشک‌نماها و مجازات‌هایی که گفته می‌شود بازدارنده نیست، گفت: «قوانین قبلی که در زمینه برخورد با افراد پزشک‌نما وجود داشت و حتی تا حبس تعزیری و ... هم به این افراد حکم داده می‌شد، متاسفانه چند سال قبل مجازات‌ها را کم کردند و همین موضوع باعث شده که مجازات‌ها بازدارنده نباشد.»

شجاعی درباره وضعیت تخلفات تعرفه‌ای پزشکی گفت: «زمانیکه مردم تخلفاتی مانند تخلفات تعرفه‌ای را مشاهده کردند، باید به نظام پزشکی شهرشان مراجعه کنند. در عین حال در صورتی که مستندات داشته باشند و تخلف اتفاق افتاده باشد، رسیدگی می‌شود و اگر اثبات شود که پزشک پولی خارج از تعرفه دریافت کرده است، با او برخورد انتظامی می‌شود.»

وی با اشاره به تعرفه‌های پایین و غیرواقعی در حوزه پزشکی گفت: «آیا مردم باور می‌کنند دریافتی یک جراح در بیمارستان‌های دولتی، از عمل آپاندیس، عمل فتق کشاله ران، عمل شکستگی ترقوه و بسیاری از عمل‌های دیگر زیر ۱۰۰ هزار تومن است!؟ بله دریافتی یک جراح در بیمارستان‌های دولتی برای این عمل‌ها زیر ۱۰۰ هزار تومان بوده که آن هم با تاخیر در پرداخت‌های بیمه پس از چندین ماه همراه است. حال اگر خدای نکرده همین بیمار فوت کند، جراح باید ۸۰۰ میلیون تومان دیه بدهد. این سیاست اشتباه است مسئولین و تصمیم گیران باید هزینه واقعی این خدمات را از طریق بیمه‌ها به کادر درمان پرداخت کنند تا هم به مردم فشاری وارد نشود و هم کادر درمان با انگیزه و علاقه بیشتر بتوانند فعالیت کنند، اما سیاست‌های فعلی سبب بی‌انگیزگی کادر درمان و افزایش مهاجرت یا پرداختن به سایر کارها و متاسفانه گاها زمینه ساز برخی تخلفات شده است.»

وی درباره وضعیت نصب کارتخوان در مطب‌ها نیز گفت: «سازمان نظام پزشکی به عنوان یک نظام حرفه‌ای خصوصی که عهده‌دار مسئولیت‌های دولتی، اجتماعی و عمومی است، مسئولیت صنفی هم دارد و مسئولین صنفی هیچ وقت نمی‌گویند که بی‌قانونی خوب است.»

شجاعی گفت: «بنابراین قطعا ما از اجرای قانون استقبال می‌کنیم. با این حال اجرای قانون در حوزه پزشکی هم باید مانند همه اقشار باشد. تاکید ما هم این است که همه اقشار باید کارتخوان نصب کنند. نباید انگشت اتهام را فقط به سمت جامعه پزشکی گرفت. جامعه پزشکی هم مانند سایر اقشار است و بسیاری از اعضای جامعه پزشکی کارتخوان نصب کرده‌اند و اندک‌شماری ممکن است تخلف داشته باشند.»

 

 

صفحه 10

کرونا در جهان

جدیدترین آمار مبتلایان، فوتی‌ها و بهبودیافتگان

بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۵۳ میلیون و ۶۰ هزار و ۱۱۷ نفر رسیده، مرگ شش میلیون و ۶۵۷ هزار و ۳۶۹ بیمارتایید شده و همچنین ۶۲۸ میلیون و ۷۷۷ هزار و ۹۸۹ نفر از مبتلایان نیز بهبود یافته‌اند.

به گزارش سپید، همچنین براساس جدول جهانی «ورلداُمتر»، آمریکا با بیش از ۱۰۱ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.

در اروپا نیز هم اکنون فرانسه با ثبت بیش از ۳۸ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۲ هزار قربانی، هم اکنون بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.

بنابر جدول به‌روز شده در پایگاه اطلاع‌رسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارش‌های رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشته‌اند تا صبح روز شنبه به ترتیب به شرح جدول است.

همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۶۷ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۵۲ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.

روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

 

تلاش چین برای تقویت سیستم درمانی همزمان با تسهیل محدودیت‌های کرونایی

مقامات بهداشتی پکن می‌گویند: «در حالیکه تلاش‌ها برای کاهش محدودیت‌های کرونایی در این کشور کلید خورده اما به دلیل نگرانی از احتمال افزایش موارد ابتلا به کووید در هفته‌های آتی، تمرکز روی اطمینان از تامین تجهیزات پزشکی و تقویت سیستم مراقبت‌های بهداشتی تشدید شده است.»

به گزارش سپید، چین روز شنبه اعلام کرد که بررسی و کنترل کامیون‌داران و خدمه کشتی‌هایی که کالاها را به داخل این کشور حمل می‌کنند، از نظر آلودگی احتمالی آنها به ویروس کرونا متوقف می‌کند تا روند حذف سیاست «کووید صفر» در این کشور سرعت گیرد.

این اقدام اگرچه به لحاظ اقتصادی برای این کشور و مردم آن امیدبخش است اما در عین حال نگرانی‌ها در مورد احتمال افزایش چشمگیر موارد ابتلا و در نتیجه ایجاد اختلال در سیستم مراقبت‌های پزشکی و بیمارستانی را تشدید کرده است.

با توجه به اینکه پکن با تغییر رویکرد خود و فاصله گرفتن از محدودیت‌های سختگیرانه از این پس به انجام تست‌های کم‌تری نیاز دارد و به افرادی که علائم خفیف دارند یا بدون علامت هستند اجازه می‌دهد در خانه قرنطینه شوند، از سوی دیگر تمرکز بر اطمینان از تدارک کافی دارو و تجهیزات پزشکی و نیز تقویت سیستم مراقبت‌های بهداشتی این کشور بیشتر می‌شود چراکه کارشناسان می‌گویند، تسهیل محدودیت‌ها می‌تواند به سرعت کادر درمان را تحت فشار قرار دهد.

به گزارش رویترز، اوایل سال جاری میلادی و در بحبوحه قرنطینه‌های گسترده، بسیاری از شبکه‌های زنجیره تامین کالا در چین به دلیل مقررات مربوط به افرادی که در سیستم حمل و نقل کالا ملزم به نشان دادن نتایج منفی آزمایش کووید یا کدهای بهداشتی در نقاط بازرسی بودند، دچار اختلال شد و اکنون مقامات بهداشتی می‌گویند که برداشتن این محدودیت‌ها، ضامن عرضه روان داروها و سایر اقلام پزشکی مانند کیت‌های آنتی ژن خواهد بود.ایسنا

 

 

صفحه 11-12

نظام سلامت در بحران کمبود جدی پرستار

عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت: شاخص استاندارد پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی 1.8 پرستار است که میانگین کشوری در این زمینه کمتر از یک است

در بسیاری از مراکز درمانی، هر پرستار همزمان بجای چند نیرو کار می‌کند. کمبود پرستار در اغلب مراکز درمانی نیز کاملا مشهود است. نمایندگان جامعه پرستاری بارها هشدار داده‌اند که در صورت تداوم مشکل کمبود پرستار باید منتظر تشدید فرسودگی در کادر پرستاری باشیم. 

اگرچه برای جذب پرستاران جدید نیز وعده‌های متعددی داده شده است، اما نمایندگان جامعه پرستاری می‌گویند همچنان جذب نیروهای جدید پرستاری در پیچ‌وخم بروکراسی‌های اداری گرفتار شده است. 

فعالان جامعه پرستاری هشدار می‌دهند که تداوم این وضعیت در نهایت به افت کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی نیز منجر خواهد شد. 

عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم با اشاره به مشکل کمبود پرستار گفت: «به حدود 100 هزار پرستار دیگر در کشور نیاز داریم.»

وی با اشاره به کمبود پرستار در کشور، گفت: «در حال حاضر کشور با کمبود جدی پرستار مواجه است و خود وزارت بهداشت به دنبال این است از هر طریقی جذب پرستار داشته باشد.»

معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: «شاخص استاندارد پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی 1.8 پرستار است که میانگین کشوری در این زمینه کمتر از یک است و همین امر نشان دهنده کمبود شدید پرستار در کشور است.»

عبادی گفت: «اگر تنها عرصه بیمارستانی و تعداد تخت را در نظر بگیریم در حال حاضر حدود 70 تا 80 هزار پرستار کم داریم و اگر عرصه جامعه و بهداشت را هم لحاظ کنیم حدود 100 هزار پرستار نیاز داریم.»

معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به تلاش‌ها برای جذب بیشتر نیروهای پرستاری، گفت: «اخیرا از طریق قانون تبدیل وضعیت ایثارگران توانسته ایم 12 هزار پرستار را تبدیل وضعیت کرده و امنیت شغلی آنها را بیشتر کنیم.»

عبادی تصریح کرد: «همچنین مجوز استخدامی که در سال 1399 صادر شده بود، جذب آن در سال گذشته صورت گرفت و از 55 هزار نیرویی که در وزارت بهداشت جذب شدند حدود 19 هزار نفر آنها پرستار بودند. بنابراین طی دو سال گذشته استخدام و تبدیل وضعیت 31 هزار پرستار در کشور صورت گرفته است.»

عبادی با اشاره به قبولی سالانه 9 هزار نفر در رشته پرستاری گفت: «اگر زمینه برای جذب این افراد فراهم شود قادر خواهیم بود طی بازه 10 ساله کمبود پرستار در کشور را جبران کنیم.»

وی خاطرنشان کرد: «البته این کمبود زمانی با این وضعیت جبران می‌شود که افزایش تخت‌های بیمارستانی و خروجی و بازنشستگی پرستاران و مشکلات دیگر را نداشته باشیم که اگر همه اینها را هم لحاظ کنیم سالانه به جذب حداقل 10 هزار پرستار نیاز داریم که طی 10 سال بتوانیم کمبود پرستاران کشور را جبران کنیم.»

عبادی ابراز امیدواری کرد: «در سال جاری با رایزنی‌های صورت گرفته با امور استخدامی، مجوزهای خوبی برای جذب نیرو در وزارت بهداشت صادر شود تا بتوان از این طریق پرستاران بیشتری را جذب کرد.»

وی در ادامه در خصوص برخی شایعات مطرح شده مبنی بر اخراج برخی پرستاران پس از فروکش کردن شیوع کرونا، گفت: «برخی رشته‌های علوم پزشکی مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و پرستاری "تعهد خدمت" دارند. بر این اساس دانشجویان فارغ‌التحصیل رشته پرستاری به مدت 24 ماه تعهد دارند تا در جایی که وزارت بهداشت مشخص می‌کند به مردم ارائه خدمت کننند و این امر به منزله استخدام نیست.»

وی افزود: «در شرایط کرونا با توجه به نیاز و ضرورت، مدت "تعهد خدمت" تا 48 ماه قابل تمدید شد و این تمدید طرح به معنای استخدام نیست.»

عبادی گفت: «در حال حاضر هم مدت زمان اجرای طرح برخی از پرستاران به پایان رسیده است. این طور نیست که این افراد استخدام بوده باشند و بخواهیم پس از پایان کرونا آنها را اخراج کنیم.»

نسبت پرستار به جمعیت، نصف حداقل استانداردهای جهانی

نسبت پرستار به جمعیت در ایران، نصف حداقل استانداردهای جهانی برآورد می‌شود. با بحران کرونا، نیاز به خدمات پرستاری نیز تشدید شد. در این بین، استخدام شرکتی پرستاران به عنوان راهی موقت برای رفع مشکل کمبود نیرو انجام شد؛ راه‌حل غیرعلمی که به گفته برخی نمایندگان جامعه پرستاری، چیزی دست کم از استثمار نداشت. در چنین شرایطی که  همچنان راه‌حل علمی برای مشکل کمبود نیروی پرستار به اجرا درنیامده است، برخی از فعالان جامعه پرستاری نسبت به تبعات کمبود نیروی پرستاری، بخصوص در بخش مراقبت‌های ویژه هشدار می‌دهند. 

پیشتر نیز محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری هم با اشاره به همین مشکلات گفته بود: «در بخش‌ مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها، وقتی چند بیمار با هم بدحال بشوند، به دلیل کمبود نیرو، پرستار فقط می‌تواند به یک بیمار خدمت کند. در اینجا سلامت مردم آسیب می‌بیند و سلامت مردم خط قرمز سازمان نظام پرستاری است.»

میرزابیگی ادامه داد: «برای جبران کمبود ۱۰۰ هزار پرستار در کشور قاعدتا باید با روند معقولی مجوزهایی به وزارت بهداشت برای استخدام‌ها داده شود. با توجه به بحران کمبود نیروی انسانی در پرستاری، تعدیل پرستاران طرحی و شرکتی جایز نیست. 

تبعیض مضاعف در حق پرستاران شرکتی

نیروهای شرکتی وزارت بهداشت حدود ۳۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. در حالی که آنها مشمولان قانون کار هستند، اما از حقوق و مزایای قانونی نیروهای رسمی، بی‌بهره‌اند. همچنین این نیروهای شرکتی در خط مقدم مبارزه با کرونا بودند، اما حقوق و مزایایی برابر با نیروهای رسمی نیز ندارند. نیروهای پیمانی وزارت بهداشت بارها نسبت به وضعیت حقوق و دستمزدهای خود اعتراض کرده‌اند. سال قبل نیز گروهی از پرستاران شرکتی با ارسال نامه‌ای به سران سه قوا و مقام‌های عالی کشور، نسبت به وضعیت شغلی خود اعتراض کردند.

باید در نظر داشت که جمع قابل توجهی از کادر درمان را نیروهای شرکتی تشکیل می‌دهند که قرارداد کاری محکمی ندارند و از مزایای شغلی چندانی هم برخوردار نیستند. این افراد در حالی که پا به پای نیروهای رسمی در مهار کرونا نقش داشته‌اند، اما عواید و درآمدی کمتری از همکاران خود دارند. همین مساله موجب نارضایتی نیروهای شرکتی نظام سلامت شده است. حتی برخی از این نیروها با قراردادهای موقت به کار گرفته می‌شوند و بعد از فروکش کردن هر موج کرونا نیز اخراج می‌شوند.

 

 

صفحه13-14

در سایه دلخوشی به مرگ و میر کم‌تعداد

زنگ بازگشت کرونا در زمستان به گوش می‌رسد

مهری اپیدمیولوژیست: این احتمال وجود دارد که این فرم اومیکرون  بهمن و اسفند و حتی دی‌ماه کشور را درگیر کند

بیماری سرکش کرونا مدتی است در ایران رام شده و جز آمار ابتلاهای دو رقمی و تک مرگ‌هایی که رخ می‌دهد چندان خبری از آن نیست با این حال همزمان با این موضوع همچنان نگرانی‌هایی برای بازگشت پیک‌های آن وجود دارد.

کرونا پس از تقریبا دو سال تاختن در جهان و ابتلاهای بسیاری از ساکنان کره زمین اکنون آن چهره ترسناک خود را کنار گذاشته ودیگر همانند روزهای اولیه نه کسی از آن می‌ترسد و نه جهان را به قرطینه‌ای خود خواسته فرا می‌خواند. اگرچه خیال جهان تا حدی از وضعیت کنونی کرونا راحت شده است و حتی برنامه‌ریزی برای برداشتن شرایط اضطرار آن از سوی سازمان جهانی بهداشت مطرح شده است اما در چین و ایتالیا همچنان مردم را به بیمارستان‌ها می‌کشاند. از آن سو نگرانی برای سویه‌های جدید آن نیز وجود دارد. سویه‌ها و زیرسویه‌هایی که هم می‌توانند سرعت انتقال را افزایش دهند و دوباره پیک‌های بزرگی را موجب شود.

خاموشی بیماری یا رفع اضطرار؟

اگرچه رفع شرایط اضطرار به گفته حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی «به معنی خاموشی ویروس نیست» و تنها شرایط را کمتر نگران کننده توصیف می‌‌کند.

سوری در این رابطه اظهار کرد: «پایان مرحله اضطراری به معنی خاموش شدن اپیدمی نیست؛ بلکه به معنی کاهش تهدیدهایی است که از سوی بیماری بر علیه جامعه وجود دارد، چرا که در حال حاضر واریانت‌های جدید مانند یک آتش‌بس پس از یک جنگ تمام عیار و پر التهاب بوده و معلوم نیست که آیا این التهاب دوباره شروع خواهد شد یا باید منتظر خیزش‌های بیماری در جامعه باشیم یا خیر؟ در واقع در آتش‌بسی هستیم که معلوم نیست تا کی طول خواهد کشید.»

وی تأکید کرد: «وقتی می‌گوییم پاندمی یعنی بیماری حداقل در دو منطقه از مناطق ششگانه سازمان جهانی بهداشت اپیدمی دارد. الان التهاب اپیدمی در منطقه جنوب شرقی آسیا در جریان است در مناطق دیگری این التهاب را نمی‌بینیم این بدین معنی است که اپیدمی خاموش نشده اما دیگر شرایط اضطرار را ندارد. اپیدمی، طغیان و پاندمی سه واژه متفاوت هستند. وقتی می‌گوییم طغیان بدین معنی است که بیماری در یک محدوده زمانی و مکانی خاص گروهی از افراد را بیمار کرده است، در اپیدمی بیماری در سطح یک شهر، استان یا کشور متمرکز است. پاندمی هم وقتی است که بیماری از مرزها عبور کرده و حداقل در دو منطقه سازمان جهانی بهداشت فعال باشد.»

سوری بیان کرد: «الان هم طغیان‌ها و هم اپیدمی‌هایی در چین و برخی کشورهای اطراف آن وجود دارد. طغیان بیماری می‌تواند کنترل شود یا اینکه تبدیل به اپیدمی شود. در سال ۹۸ ما طغیان کرونا را در قم داشتیم که اگر کنترل می‌شد به گیلان، تهران و سایر نقاط کشور کشیده نمی‌شد و تبدیل به اپیدمی نمی‌شد. اکنون هم باید رصد کنیم ببینیم اگر طغیانی در جایی از کشور وجود دارد سریع با اعزام تیم‌های واکنش سریع این طغیان‌ها را کنترل کنیم. متأسفانه نه رصدی صورت می‌گیرد نه تیم واکنشی وجود دارد.»

به گفته وی باید آمادگی داشت تا همانند سال ۹۸ غافلگیر نشد، هم اوضاع اپیدمی را در شرق و جنوب شرفی آسیا رصد کرد و هم اینکه ساختارهای بهداشتی و درمانی و جامعه خود را برای این موضوع آماده کرده و آماده نگهداشت.

سوری بیان کرد: «متأسفانه به نظر می‌رسد یک نوع رها شدگی در کنترل اپیدمی حاصل شده و به نوعی با موارد جدید و مصون نگه داشتن جامعه به محض ورود ویروس جدید یا واریانت‌ها امکان مقابله نداشته باشیم. سطح ایمنی به دلیل فاصله‌ای که با آخرین زمان واکسیناسیون در جامعه، به وجود آمده، بسیار ضعیف شده است. برای آنچه که پیش روی ما هست ما نیاز به یک نقشه راه داریم، سناریوهای احتمالی را مسیریابی کرده و مسیرهایی را که ممکن است برای کنترل اپیدمی‌های بعدی به کار ببرند تدوین و تبیین کنیم. به نظر می‌رسد چنین اتفاقی رخ نداده و برای اپیدمی‌های بعدی آمادگی چندانی نداریم.»

وی یادآور شد: «مردم هم به شکل عادی زندگی بازگشته و رفتارهای عادی محافظتی هم به حد صفر رسیده است در حال حاضر با توجه به تغییرات ژنی که در ویروس کرونا اتفاق افتاده و در چین شاهد آن هستیم، جامعه ما هم آماده پذیرش یک پیک جدید کرونا است. بر همین اساس باید هشدارها به جامعه داده شود و آمادگی ایجاد کنیم.»

اومیکرون در اسفند

گفته‌های سوری در مورد آمادگی برای پیک جدید در حالی است که برخی از پیشبینی‌ها  حاکی از احتمال پیکی از بیماری کرونا در زمستان است این موضوع را روز گذشته شهنام عرشی سرپرست بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد و گفت: «احتمال می‌دهیم در اسفند ماه، با موجی از سویه‌های جدید اومیکرون در کشور مواجه شویم. همه گیری سویه‌های اومیکرون بالا است، اما شدت و مرگ و میر آن کمتر است. فعلاً هر آنچه با موج‌های جدید بیماری کووید ۱۹ مواجه شویم، از سویه‌های اومیکرون است.»

وضعیت ایران چه خواهد بود؟

در همین حال احمد مهری اپیدمیولوژیست در گفت‌وگو با سپید با بیان اینکه برآورد این است که اگر کرونا در ایران اوج بگیرد احتمالا اومیکرون خواهد بود، گفت: «اگر بر اساس ماهیت طبیعی بیماری مبنی بر اینکه اپیدمی در فصل سرد رخ بدهد نگاه کنیم احتمال اینکه پیک بعدی بیماری در زمستان رخ دهد وجود دارد.»

وی افزود: «یک‌سری اتفاقات در کشور رخ داده است، کسی دیگر واکسن نمی‌زند، ایمنی این واکسن‌ها در بدن و همچنین ایمنی ناشی از ابتلای قبلی به کرونا نیز کم شده است. هم زمان شاخص مرگ و میر هم کمتر شده است و عموما کشورها با توجه به اینکه اومیکرون مرگ و میر کمتری داشته است این برآورد را دارند که کرونا ممکن است آنها را درگیر نکند. با توجه به این اتفاقات این احتمال وجود دارد که این فرم اومیکرون  بهمن و اسفند و حتی دی‌ماه کشور را درگیر کند با این حال شدت بیمار و مرگ و میر آن کم خواهد بود.»

مهری ادامه داد: « این احتمال وجود دارد که اومیکرون جهشی نداشته باشد، با این حال فرم کنونی توانایی ایجاد پیک داشته و موارد کاهشی را یکباره افزایشی کند.»

او همچنین در مورد وضعیت کرونا در جهان و تأثیر آن در ایران نیز گفت: «آنچیزی که در پیک‌های قبلی شاهد بودیم این بود که بیماری قبلا در اروپا اوج می‌گرفت و پیک می‌زد، پس از آن ما شاهد پیک در ایران بودیم. این تکرار پیک‌ها موجب می‌شود تا رویدادها را هم در ایران پیشبینی کنیم. اکنون افزایش بیماری در برخی از کشورهای اروپایی کاملا مشهود بوده و همین موضوع موجب می‌شود تا برای ایران در فصل زمستان افزایش موارد بیماری را پیشبینی کنیم.»

وی یادآور شد: «نکته‌ای که وجود دارد این است که با توجه به اینکه شاخص مرگ و میرها افزایش پیدا نمی‌کند، کشورها هم حاضر نمی‌شوند تا برای تست‌های تشخیصی هزینه کنند، در نتیجه تفاوت آمار در بین کشورها می‌تواند به لحاظ سیاست تستینگ باشد. عدم هزینه برای تست‌های تشخیصی اشتباه است.»

این اپیدمیولوژیست بیان کرد: «برخی از کشورها نظام مراقبت دیده‌وری دارند، که بر اساس آن نمونه‌ای از جمعیت را انتخاب کرده تا تشخیص دهند چه نسبتی از بیماری آنفلوآنزا، کرونا یا سرما خوردگی است و برخی از این نمونه‌ها را برای تشخیص جهش آن به آزمایشگاه ارسال می‌کنند، این اقدام بسیار خوبی است و می‌تواند در پیشگیری، کنترل و مدیریت بیماری کمک کنند.»

 

 

صفحه 15

فعالان بازار از مشکلات متعددی می‌گویند که منجر به کمبود لوازم پزشکی شده است

کمبود گسترده کالای پزشکی

کندی تخصیص ارز و گرفتاری‌های گمرکی، کمبود نقدینگی، قیمت‌گذاری دستوری و ... از عمده‌ترین مشکلات فعالان بازار لوازم پزشکی هستند

حدود ۲۰۰ قلم تجهیزات پزشکی در بازار کمیاب است. این نکته را فعالان بازار تجهیزات پزشکی می‌گویند و توضیح می‌دهند که بیماران قلبی و افراد مبتلا به عارضه‌های چشمی یا شنوایی بیشترین مشکل را برای تامین تجهیزات مورد نیاز خود دارند. لوازم ارتوپدی هم به گفته فعالان این بازار به دشواری پیدا می‌شود.

تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی اما از گرفتاری‌های عدیده‌شان برای تامین ارز مورد نیاز خود می‌گویند. آنها توضیح می‌دهند که از سال ۹۷ تاکنون تنها حدود یک دهم ارز مورد نیازشان تخصیص داده شده است و البته قیمت‌گذاری دستوری و کمبود نقدینگی هم تولیدکنندگان را آزار می‌دهد.

کمبود ۲۰۰ قلم تجهیزات پزشکی

بازار تجهیزات پزشکی ایران بازار گسترده‌ای با حدود ۸۰۰ تولیدکننده و حدود دو هزار شرکت واردکننده و حدود دو هزار و ۵۰۰ شرکت توزیع کننده است.

انجام اغلب جراحی‌ها نیازمند تجهیزات پزشکی است و از سوی دیگر برای خیلی از بیماران متقاضی عمل جراحی قلب، مغز، ارتوپدی، چشم و، نیازمند اقلام این صنعت و بازار است اما حالا فعالان این بازار می‌گویند که پس از کمبود گسترده در بازار دارو، بازار تجهیزات پزشکی هم با کمبود حدود ۲۰۰ قلم کالا درگیر شده است.

محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که حوزه تجهیزات پزشکی از مدیریت ناکارآمد رنج می‌برد، به مهر گفت: «ما باید دست تولیدکنندگان را بگیریم، اما عملاً مقاومت می‌کنیم. در این حوزه همچنان مافیا در شبکه تجهیزات پزشکی وجود دارد.»

این اظهارنظر در حالی از سوی یک نماینده مجلس مطرح می‌شود که شاهد صدور مجوز برای واردات ۴۵۰۰ یونیت دندانپزشکی به کشور بوده ایم، به طوری که سازمان بازرسی کل کشور نیز به این پرونده ورود کرده و پیگیر ماجرا است.

محسنی بندپی افزود: «مشکل ما این است که در حال حاضر همه اقتصاد بر عهده بخش دولتی است و به سمت دولتی شدن پیش رفته‌ایم. امروز به جایی رسیده‌ایم که دولت به تنهایی توان پیش‌بردن این ماجرا را ندارد و ما ناگزیریم بخش خصوصی را به بازی بگیریم. اگر بخواهیم به شکوفایی و توسعه برسیم، گریزی از اینکه این بخش تقویت شود، نداریم. ما سرمایه‌دارانی داریم که نیاز به یک ریال تسهیلات بانکی ندارند و از منابع خودشان می‌خواهند در توسعه کشور استفاده کنند.»

عباس رجبی رئیس کارگروه ارتوپدی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، با عنوان این مطلب که در کشور دو تولید کننده پروتز زانو داریم که با توجه به کمبود در زمینه این نوع پروتز، امکان افزایش ظرفیت تولید وجود دارد، هم به همین رسانه توضیح داده است: «متاسفانه به جای حمایت از تولید داخل، به واردات بها داده می‌شود. به طوری که وزارت بهداشت برای مواد اولیه تولید پروتز زانو، ۲۰۰ یورو به تولید کننده داخلی می‌دهد، اما برای واردات یک پکیج پروتز زانو، ۷۵۰ تا ۱۳۰۰ یورو می‌دهد.»

او با اشاره به کمبود پروتز زانو در کشور، افزود: «نکته‌ای که تولید کننده داخلی را آزار می‌دهد، این است که به ما می‌گویند کم و محدود تولید کنید. اما، دست وارد کننده را باز گذاشته اند که با توجه به نیاز کشور، واردات داشته باشد.»

این در حالی است که تولید کنندگان و تأمین کنندگان تجهیزات پزشکی، بروز چنین مشکلاتی را ناشی از سیاست‌های اشتباه و نادرست اداره کل تجهیزات پزشکی می‌دانند.»

یک دهم ارز مورد نیاز تخصیص داده می‌شود

در این میان تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی می‌گویند که در ایران تکنولوژی تولید برخی تجهیزات پزشکی وجود ندارد و دولت باید برای واردات این اقلام ارز پرداخت کند اما پروسه تخصیص ارز برای واردات تجهیزات پزشکی هفت خوان رستم است.

فعالان این بازار می‌گویند که به عنوان مثال بخش عمده‌ای از تجهیزات پزشکی مرتبط با قلب وارداتی است و تخصیص ارز نیمایی هم به سختی صورت می‌گیرد. ضمن اینکه اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو برای ثبت سفارش در این زمینه کند و سلیقه‌ای عمل می‌کند.

فعالان بازار تجهیزات پزشکی توضیح می‌دهند که یکی دیگر از مشکلات عمده آنها کمبود نقدینگی است. آنها با اشاره به جهش‌های مکرر نرخ ارز و آب رفتن سرمایه واردکنندگان تجهیزات پزشکی می‌گویند که بسیاری از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی هم به خرید اقساطی و خرید با چک روی آورده‌اند و تامین نقدینگی کافی برای واردکنندگان با چالش مواجه شده است.

قیمت‌گذاری نامناسب تجهیزات و ملزومات پزشکی، رسوب مواد اولیه و ماشین‌آلات خطوط تولید در گمرکات، مطالبات شرکت‌های تولیدکننده از بخش‌های دولتی و... برخی دیگر از مشکلاتی است که فعالان بازار تجهیزات پزشکی به آن اشاره می‌کنند.

بر اساس اعلام انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات و ملزومات پزشکی در حال حاضر بالغ بر ۸۰۰ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در ایران فعالیت می‌کنند و نیاز ارزی این صنعت چه در حوزه قطعات و مواد اولیه ماشین‌آلات و چه در زمینه محصولات آماده طبق آمار وزارت بهداشت حدود ۴.۶ میلیارد دلار است اما گزارش‌های بانک مرکزی از روند تخصیص ارز واردات به این صنعت در دو سال گذشته حاکی از آن است که ارز تخصیص یافته برای واردات ملزومات و تجهیزات پزشکی کاهش قابل توجه داشته است. 

بر اساس گزارش انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات و ملزومات پزشکی که در ایسنا منتشر شده است میزان ارزی که از سال ۱۳۹۷ تاکنون برای بخش تجهیزات پزشکی تخصیص داده شده، به ۴۰ میلیون دلار هم نمی‌رسد!

فعالان این صنعت همچنین به گرفتاری‌های متعدد نقل و انتقال پول و البته مشکلات گمرکی تاکید دارند و می‌گویند که دولت باید کریدور سبز برای واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات خطوط تولید ایجاد کنیم و ترخیص کالاها از گمرکات در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود تا بازار کالاهای مهمی مانند تجهیزات پزشکی با مشکل مواجه نشود.