سالم‌ترین عادت‌های غذایی در گوشه و کنار دنیا
از مصرف زیاد سبزیجات میان چینی‌ها تا لبنیات در بین سوئدی‌ها

17 تیر 1404 ساعت: 01:4

ترجمه: یوسف صالحی
آیا می‌دانید که ژاپنی‌ها کمترین میزان چاقی را در میان مردمان سراسر جهان دارند و امید به زندگی در آنها بسیار بالا است؟ بسیاری از محققان بر این باورند که سبک زندگی سالم در کنار پیروی از الگوهای غذایی مناسب، راز سلامت و کنترل وزن در میان ژاپنی‌هاست. یکی از عادت‌های غذایی رایج در میان ژاپنی‌ها، این است که وعده‌های غذایی را در حجم کمتر و تعداد دفعات بیشتر مصرف می‌کنند. ژاپنی‌ها عادت دارند که ماهی و سبزیجات را در برنامه غذایی روزانه‌شان داشته باشند. ژاپنی‌ها معمولا سبزی‌ها را بیشتر از میوه‌ها مصرف می‌کنند تا فیبر غذایی، ویتامین‌ها و املاح بیشتری دریافت کرده باشند. از طرف دیگر، بیشتر ژاپنی‌ها ترجیح می‌دهند که مصرف خوراکی‌های حاوی قند و شکر یا غذاهای فراوری‌شده را در رژیم غذایی­شان به حداقل ممکن برسانند. سبزی‌های ریشه‌ای، جایگاه ویژه‌ای در رژیم غذایی روزانه ژاپنی‌ها دارند. نکته جالب دیگر این است که مصرف سوپ در وعده صبحانه، در میان ژاپنی‌ها بسیار رایج است و آنان بر این باورند که خوردن سوپ در وعده صبحانه به حفظ سلامت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک می‌کند. در ادامه این مطلب در صفحه «سفره سالم» این هفته به بررسی سایر عادت‌های غذایی سالم در میان کشورهای مختلف جهان می‌پردازیم.


چینی‌ها و عادت به مصرف سبزیجات تازه و انواع خوراک
بعد از ژاپنی‌ها، مردم چین هم عادت‌های غذایی بسیار سالمی دارند که به حفظ سلامت و تناسب اندام آنها کمک می‌کنند. چینی‌ها عادت دارند که در کنار وعده‌های غذایی اصلی بیشتر از سبزیجات تازه استفاده کنند و غذاهای خود را به‌جای سرخ کردن یا کباب کردن، به‌صورت خوراک آماده مصرف کنند. آنها حتی ماهی یا انواع گوشت‌ها را هم به شکل خوراک‌های آبکی تهیه و مصرف می‌کنند. چینی‌ها بر این باورند که خوراک‌های آبکی که حاوی یک ماده پروتئینی در کنار سبزیجات هستند، به حفظ سلامت سیستم گوارشی، بهبود عملکرد روده‌ها و افزایش قدرت سیستم ایمنی کمک می‌کند. از طرف دیگر، حتی بیشتر چینی‌ها در سال‌های اخیر ترجیح می‌دهند که به‌جای قاشق و چنگال از چوب‌های مخصوص غذاخوری یا چاپستیک برای غذا خوردن کمک بگیرند. آنها معتقدند که غذا خوردن با چاپستیک درواقع سرعت خوردن را کاهش می‌دهد و باعث پیشگیری از پرخوری در وعده‌های غذایی اصلی می‌شود. چینی‌ها معمولا از بشقاب‌های کوچک‌تر برای سرو غذا استفاده می‌کنند و حتما چای سبز را در میان‌وعده‌های غذایی خود می‌گنجانند.


برزیلی‌ها و مصرف غذاهای فراوری‌نشده
یکی دیگر از کشورهایی که مردمان آنجا عادت‌های غذایی سالمی را دنبال می‌کنند، برزیل است. غذاهای سنتی برزیلی، حجم زیادی از حبوبات (مخصوصا لوبیا) را در خود جای داده‌اند و معمولا به‌صورت خوراک‌های حاوی حبوبات و سبزیجات سرو می‌شوند. از طرف دیگر، برزیلی‌ها به همراه کردن سبزی‌هایی مانند هویج و کرفس با انواع گوشت‌های سفید و قرمز علاقه زیادی دارند. از آنجایی که چاشنی‌ها درواقع منابع پنهانی برای دریافت کالری، سدیم و قند افزوده هستند، بنابراین مقامات بهداشتی برزیل در سال‌های اخیر همواره مردم را به مصرف کمتر چاشنی‌ها تشویق کرده‌اند و به این ترتیب، مردم برزیل عادت کرده‌اند که کمتر از خوراکی‌های فراوری‌شده استفاده کنند و انواع محصولات تازه را بیشتر در رژیم غذایی خود بگنجانند.


یونانی‌ها و عادت به مصرف فراوان ماهی
رژیم غذایی یونانی‌ها زیرمجموعه‌ای از رژیم غذایی مدیترانه‌ای است. رژیم غذایی مدیترانه‌ای در طول دو دهه گذشته همواره در صدر فهرست بهترین و سالم‌ترین رژیم‌های غذایی جهان قرار داشته است. برنامه غذایی و عادت‌های خوراکی‌ یونانی‌ها به گونه‌ای است که آنها حجم بالایی از ماهی، روغن زیتون، سبزی‌ها، میوه‌های تازه، نان یا پاستای سبوس‌دار را در برنامه روزانه‌شان قرار می‌دهند. رژیم غذایی یونانی مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای، حجم زیادی از مواد غذایی گیاهی را در خود جای داده است و پیروی از آن در طولانی‌مدت می‌تواند به حفظ تناسب اندام، بهبود عملکرد سیستم گوارشی و حفظ سلامت سیستم قلبی‌ـ‌عروقی کمک کند.


فرانسوی‌ها و مصرف محصولات غذایی باکیفیت
فرانسوی‌ها بر این باورند که کیفیت ماده غذایی از کمیت آن مهم‌تر است. به همین دلیل هم شما می‌بینید که نان‌های غنی‌شده و باکیفیت همراه با پنیرهای باکیفیت، جایگاه ویژه‌ای در رژیم غذایی فرانسوی‌ها دارند. فرانسوی‌ها می‌گویند که حاضرند وعده‌های غذایی اصلی را کوچک‌تر و کم‌حجم‌تر کنند اما درنهایت محصولات غذایی سالم‌تر و باکیفیت‌تر را مصرف کنند. علاوه بر نان و پنیر، انواع خوراک‌های برپایه سبزیجات، ماهی و مرغ هم طرفداران زیادی در میان فرانسوی‌ها دارند؛ تا جایی که مردمان این کشور توجه ویژه‌ای به طبخ ماهی با روش‌های بسیار متنوع نشان می‌دهند.


سوئدی‌ها و مصرف لبنیات فراوان
براساس گزارش‌های فوربس، امید به زندگی در میان سوئدی‌ها بالای ۸۱ سال و نرخ چاقی در میان آنها نیز کمتر از ۱۱ درصد است. مهم‌ترین عادت غذایی سوئدی‌ها این است که حجم بالایی از لبنیات (مخصوصا شیر و ماست) را به‌صورت روزانه مصرف می‌کنند. سوئدی‌ها در کنار لبنیات، علاقه زیادی به نان‌های سبوس‌دار، غلات کامل، ماهی و انواع توت دارند. نکته جالب اینجاست که تقریبا بیشتر سوئدی‌ها ترجیح می‌دهند که رژیم غذایی روزانه‌شان حاوی کلسیم و فیبر فراوان باشد. همین امر باعث شده است که سوئدی‌ها نیز رژیم غذایی سالمی داشته باشند.
 منبع: WebMD