ضعف در نظام برآورد و توزیع شیر خشک؛ ریشه کمبود، رانت و نابسامانی در بازار

3 خرداد 1404 ساعت: 14:3

عضو کمیسیون بهداشت مجلس خواستار اصلاح فرآیند توزیع، تقویت نظارت و طراحی سامانه‌ای شفاف برای توزیع عادلانه و هدفمند شیر خشک به نوزادان و بیماران خاص شد و هشدار داد که ادامه روند فعلی موجب اتلاف منابع یارانه‌ای و گسترش بازار غیررسمی شیر خشک خواهد شد.

به گزارش سپیدآنلاین، منصور علیمردانی در گفت‌وگو با خانه ملت با اشاره به مشکل کمبود و توزیع شیر خشک در کشور، گفت: یکی از مشکلات مدیریتی جدی ما، نبود تخمین دقیق از میزان نیاز شیر خشک برای نوزادان است، شیرخواران از بدو تولد تا 2 سالگی، بسته به سن، وزن و نوع تغذیه، به مقدار متفاوتی از شیر خشک نیاز دارند و به‌طور میانگین مصرف شیر خشک در ماه بین ۴ تا ۸ قوطی برای هر نوزاد برآورد می‌شود اما در ۶ ماه اول زندگی که کودک تنها از شیر تغذیه می‌کند، مصرف بیشتر است و پس از آن با ورود غذای کمکی کاهش می‌یابد.

وی ادامه داد: در حال حاضر دولت برای هر نوزاد، ماهانه شیر خشک یارانه‌ای با قیمت حدود ۲۰۰ هزار تومان در نظر گرفته که تقریباً ۴۰۰ هزار تومان کمتر از قیمت کشورهای همسایه است این در حالی است که با استفاده از کد ملی نوزاد، امکان دریافت ۲۰ قوطی شیرخشک در ماه وجود دارد یعنی بیش از نیاز واقعی نوزادان و این مازاد عرضه، زمینه ایجاد رانت، فروش آزاد یا حتی قاچاق شیر خشک را فراهم کرده است.

علیمردانی یادآور شد: ما عملاً در حال توزیع ۱۲ قوطی شیرخشک به‌عنوان یارانه به هر نوزاد هستیم در حالی‌که نیاز واقعی کمتر از این مقدار و ماهانه ۴ تا ۸ قوطی است و با این سیاست ناعادلانه با کمبود شیرخشک در برخی مناطق و رسوب در برخی مناطق دیگر مواجه هستیم.


نماینده مردم ابهر، خرمدره و سلطانیه در مجلس دوازدهم با اشاره به مشکلات توزیع شیر خشک‌های ویژه، افزود: برخی از شیر خشک‌ها مانند «پپتی جونیور» که ویژه نوزادان با مشکلات گوارشی خاص است باید با نسخه پزشک و به‌صورت هدفمند توزیع شوند با این حال، در مقطعی این نوع شیر خشک به‌صورت غیرهدفمند بین داروخانه‌های منتخب توزیع شد که موجب شد برخی شهرها که مصرف‌کننده ندارند سهمیه بگیرند و برخی بیماران واقعی دچار کمبود شوند.

وی تأکید کرد: اگر توزیع این محصولات بر اساس کد ملی و نسخه پزشک انجام می‌شد و اطلاعات مصرف‌کنندگان واقعی در سامانه‌ای ثبت می‌شد از قاچاق و رسوب شیرخشک در نقاط کم‌نیاز جلوگیری می‌شد.

عضو کمیسیون بهداشت مجلس بر ضرورت اصلاح نظام توزیع شیرخشک به ویژه شیرخشک ویژه تاکید کرد و ادامه داد: بر اساس گزارش مسئولان مربوطه محموله‌های جدیدی از شیرخشک وارد کشور شده و توزیع آن نیز آغاز شده است اما تا زمانی که زیرساخت داده‌محور برای مدیریت این توزیع وجود نداشته باشد همچنان با نابسامانی در دسترسی، رانت و نارضایتی عمومی به‌ویژه برای شیر خشک‌های ویژه که فقط باید در داروخانه‌ها توزیع شود مواجه خواهیم بود.