فرصت ۵ ساله ایران برای نجات ساختار جمعیتی

1 خرداد 1404 ساعت: 10:3

نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با تأکید بر ضرورت اجرای بی‌وقفه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، نسبت به کاهش شدید جمعیت زنان در سن باروری و بی‌اثر شدن مشوق‌های فرزندآوری طی 5 سال آینده هشدار داد و خواستار ورود جدی دستگاه‌ها و نهادهای نظارتی برای مقابله با ترک فعل در این حوزه شد.

به گزارش سپیدآنلاین، فاطمه محمدبیگی در گفت‌وگو با خانه ملت ضمن گرامیداشت هفته ملی جمعیت، اعلام کرد که با وجود گذشت ۴ سال از تصویب و ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اجرای این قانون همچنان با تعلل و ناهماهنگی دستگاه ها مواجه است.

وی افزود: متاسفانه با وجود تأکیدات مسئولان ارشد نظام و درخواست مکرر مردم، برخی از دستگاه‌ها همچنان در اجرای قانون ضعیف عمل می‌کنند البته هرچند بخش‌هایی از دولت عملکرد بهتری نسبت به گذشته داشته‌اند اما هماهنگی کلی در اجرای قانون با عمق بحران جمعیتی کشور هم‌راستا نیست.


نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس دوازدهم با بیان اینکه کشور به سرعت در حال ورود به دوره سالمندی و تک‌فرزندی است، گفت: هر سال حدود ۵ درصد از جمعیت زنان در سن باروری را از دست می‌دهیم و این روند به معنای از دست رفتن فرصت طلایی پنجره جمعیتی است و اگر در ۵ سال آینده اقدامات مؤثری صورت نگیرد پس از آن ارائه مشوق‌های فرزندآوری کارساز نخواهد بود چرا که جمعیت زنان واجد شرایط باروری در کشور به شدت کاهش خواهد یافت.


محمدبیگی با اشاره به گلایه‌های مردمی از روند کند ارائه تسهیلات حمایتی ادامه داد: تأمین مسکن، تسهیلات بانکی و بسته‌های حمایتی همچنان با تأخیر و صف‌های طولانی مواجه است و مردم به شدت از عملکرد وزارت راه و شهرسازی و صمت گلایه دارند؛ انتظار داشتیم میزان وام‌ها و کمک‌های حمایتی متناسب با تورم افزایش پیدا کند اما این اتفاق نیفتاده و موجب نارضایتی گسترده شده است.

وی با اشاره به اینکه ۳۴ ماده از قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در حوزه سلامت و مربوط به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، تصریح کرد: دولت باید سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی (GDP) را به حوزه جمعیت اختصاص دهد و با اولویت دادن به سیاست‌های جمعیتی، زیرساخت‌های حمایت از خانواده‌ها را تقویت کند.


رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس با ابراز نگرانی از روند افزایشی زایمان‌های سزارین، گفت: یکی از بندهای مهم قانون جوانی جمعیت، کاهش نرخ سزارین غیرضروری است اما در حال حاضر رکورد تازه‌ای در افزایش آمار سزارین ثبت شده و شاهد افزایش ۵ درصدی آن هستیم و این موضوع فوریت دارد و باید با اصلاح سیاست‌ها کنترل شود.

وی با اشاره به افزایش مصرف شیر خشک در کشور،  افزود: افزایش مصرف شیر خشک برخلاف اهداف سیاست‌های جمعیتی است و باید با ترویج تغذیه با شیر مادر، هم سلامت مادران و هم رشد طبیعی نوزادان را تضمین کنیم؛ شیر مادر باعث تقویت سیستم ایمنی کودک، کاهش بیماری‌های عفونی، افزایش بهره هوشی و حتی کاهش بروز برخی بیماری‌ها در مادر مانند سرطان پستان می‌شود.

محمدبیگی تاکید کرد: فرزندآوری تنها یک ضرورت جمعیتی نیست بلکه به طور مستقیم با ارتقای سلامت زنان و کودکان در ارتباط است بنابراین باید حمایت از تغذیه طبیعی و کاهش وابستگی به شیر خشک در دستور کار وزارت بهداشت قرار گیرد.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خواستار تقویت انجمن‌های مردمی فعال در حوزه خانواده، سبک زندگی اسلامی-ایرانی و جمعیت شد و ادامه داد: انجمن‌هایی نظیر انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر و سایر گروه‌های مردمی باید تحت حمایت مالی و ساختاری دولت و نهادهای خیریه قرار گیرند و اجرای پویش‌هایی مانند نفس و بسته حفظ حیات جدید ضروری است البته حمایت بودجه‌ای از این طرح‌ها ناکافی بوده و نیازمند بازنگری است.


این نماینده مردم در مجلس دوازدهم با تأکید بر اهمیت نقش دبیرخانه ستاد ملی جمعیت گفت: برای اینکه این دبیرخانه بتواند به وظایف خود به‌درستی عمل کند نیازمند ساختار اداری مستقل، چارت سازمانی مشخص، تأمین نیروی انسانی و مکان مستقل برای استقرار ستاد است؛ ابزار نظارت میدانی و توزیع بودجه باید در اختیار این ستاد قرار گیرد تا قانون جوانی جمعیت به‌درستی اجرا شود.


وی خواستار ورود نهادهای نظارتی و قضایی به موضوع اجرای ناقص قانون شد و گفت: سازمان بازرسی کل کشور، قوه قضاییه و دیگر دستگاه‌های نظارتی باید به موضوع جمعیت ورود و ترک‌فعل‌های صورت‌گرفته در این حوزه را پیگیری قانونی و با متخلفان برخورد کنند.


محمدبیگی در پاسخ به پرسشی درباره دستگاه‌هایی که عملکرد بهتری در اجرای قانون جوانی جمعیت داشته‌اند، یادآور شد: سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت نسبت به گذشته عملکرد بهتری داشته اند اما هنوز با سطح مطلوب فاصله دارند و نیازمند تلاش جدی‌تر برای تحقق اهداف این قانون هستیم.