استفاده از غضروف بینی برای ترمیم غضروف مفصل زانو

12 اردیبهشت 1404 ساعت: 01:2

پژوهشگران سوئیسی می‌گویند می‌توان از غضروف دیواره بینی برای ترمیم حتی پیچیده‌ترین آسیب‌های غضروف مفصل زانو استفاده کرد.

این پژوهشگران که نتایج کارشان را در ژورنالScience Translational Medicine  منتشر کرده‌اند، می‌گویند سلول‌های غضروف تیغه بینی دارای ویژگی‌های خاصی هستند که برای بازسازی غضروف مناسب هستند، به‌عنوان‌مثال این سلول‌ها می‌توانند با التهاب در مفاصل مقابله کنند.

پارگی غضروف زانو می‌تواند مشکلات طولانی‌مدتی برای افراد فعال ایجاد کند، زیرا این بافت خودبه‌خود بهبود نمی‌یابد. غضروف یک لایه محافظ بین سر استخوان‌ها در مفاصل تشکیل می‌دهد و از دست دادن غضروف در نهایت منجر به بیماری آرتروز می‌شود.

این پژوهشگران توضیح می‌دهند که فرایند جدید ترمیم زانو شامل استخراج سلول‌ها از یک قطعه کوچک از تیغه بینی بیمار و سپس رشد دادن سلول‌ها در آزمایشگاه بر روی داربست ساخته شده از الیاف نرم است. سپس غضروف تازه رشد کرده به شکل مورد نیاز بریده و در مفصل زانو کاشته می‌شود.

این پژوهشگران برای کارآزمایی بالینی جدید خود، ۹۸ بیمار را در کلینیک‌های چهار کشور متفاوت انتخاب کردند.

این کارآزمایی دو رویکرد درمانی متفاوت را مقایسه کرد: یکی پیوند غضروف‌هایی را که فقط دو روز قبل از جراحی رشد کرده بودند، و دیگری پیوند غضروف‌هایی که به مدت دو هفته رشد کرده بودند. شرکت‌کنندگان به مدت دو سال تحت‌نظر قرار گرفتند و آنها مرتباً وضعیت سلامتی و عملکرد زانوی ترمیم‌شده‌شان را گزارش می‌کردند.

به گفته این پژوهشگران، نتایج بهبودهای واضحی را در هر دو گروه نشان داد، اما افرادی که غضروف‌های بالغ‌تر را دریافت کرده بودند، وضعیت بهتری داشتند.

در این گروه افراد حتی در سال دوم پس از عمل روند بهبودی ادامه یافت و بهبودی‌شان از افراد دریافت‌کننده غضروف‌های چند روز رشد کرده پیشی گرفت.

تصویربرداری با ام‌آر‌آی نشان داد که پیوند غضروف بالغ‌تر منجر به ترکیب بافتی بهتر در محل کاشت می‌شود و حتی به غضروف طبیعی مجاور نیز سود می‌رساند.

به گفته این پژوهشگران، نکته قابل‌توجه این بود که بیمارانی که آسیب‌های بزرگ‌تری داشتند، از پیوندهای غضروف‌های با زمان طولانی‌تر رشد بیشتر سود برده بودند. این موضوع درباره بیمارانی که درمان‌های قبلی غضروف با سایر روش‌ها برای آنها ناموفق بودِ، هم صدق می‌کرد.

این پژوهشگران قصد دارند در مرحله بعدی اثربخشی این روش را برای درمان آرتروز یا استئوآرتریت، یعنی ساییدگی مفصل ناشی از تخریب غضروف زانو نیز آزمایش کنند.

این پژوهشگران نتیجه‌گیری ‌می‌کنند که در صورت موفق بودن این آزمایش‌ها که این روش می‌تواند جایگزینی برای جراحی تعویض مفصل زانو باشد.
منبع: هلث‌دی