دکتر علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در نشست خبری هفته سلامت، به ضرورت توجه به تغییرات اقلیمی و آثار آن بر سلامت عمومی اشاره کرد و از پیگیریهای دولت در راستای کاهش آلودگی هوا و توسعه انرژیهای پاک خبر داد.
دکتر علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در نشست خبری هفته سلامت روز یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ با اشاره به اهمیت موضوع تغییرات اقلیمی و آثار آن بر سلامت عمومی، گفت: «این موضوع یکی از مسائل بسیار جدی است که خوشبختانه از سال گذشته در سطح ملی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این موضوع نهتنها در دستور کار وزارت بهداشت بوده بلکه در هیئت دولت و حتی در سطح ریاستجمهوری نیز مطرح شده و پیگیریهایی جدی صورت گرفته است.»
رییسی یکی از مهمترین محورهای این پیگیریها را مسئله آلودگی هوا دانست و افزود: «در کنار ریزگردها، آلودگیهای شیمیایی و زیستمحیطی نیز جایگاه ویژهای دارند. طبق آمار موجود، سالانه بیش از ۴۰ هزار مرگ در کشور بهدلیل آلودگی هوا رخ میدهد که برآورد هزینههای ناشی از آن به بیش از ۱۲ میلیارد دلار میرسد. این رقم نشاندهنده ضرورت پرداختن به این موضوع بهعنوان یکی از اصلیترین چالشهای سلامت عمومی است.»
وی با بیان اینکه تنها حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از عوامل موثر بر سلامت در حیطه اختیارات وزارت بهداشت است، ادامه داد: «۷۵ تا ۸۰ درصد دیگر به حوزههایی چون انرژی، صنعت، حملونقل و محیط زیست مربوط میشود. در این میان، وزارت بهداشت نقش مهمی در رصد عوامل خطر، هشداردهی، اطلاعرسانی و مطالبهگری ایفا میکند.»
رییسی همچنین از اقداماتی که در راستای کاهش آلودگی هوا در حال پیگیری است، صحبت کرد و گفت: «از جمله این اقدامات، توسعه انرژیهای پاک با استفاده از پنلهای خورشیدی است. خوشبختانه کشور ما با برخورداری از بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در سال، ظرفیت مناسبی برای استفاده از انرژی خورشیدی دارد. پنلهای خورشیدی وارداتی در حال ترخیص از گمرک هستند و قرار است در نهادهای دولتی و سایر مراکز مورد استفاده قرار گیرند.»
وی همچنین به توجه ویژه به خودروها و موتورسیکلتهای برقی بهعنوان راهکاری موثر برای کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها اشاره کرد و افزود: «این راهکار بهویژه در تهران که یکی از بزرگترین کلانشهرهای کشور است، اهمیت زیادی دارد.»
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین با اشاره به مشکلات ناشی از کیفیت پایین بنزین و ساختار ناکارآمد خودروهای داخلی در مصرف سوخت، تصریح کرد: «این دو عامل مهم در تشدید آلودگی هوا باید بهطور جدی مورد رسیدگی قرار گیرند.»
رییسی در ادامه به پدیده ریزگردها و تأثیر آن در مناطق جنوبی کشور نظیر خوزستان و بوشهر اشاره کرد و گفت: «این پدیده عمدتاً منشا خارجی دارد و نیازمند همکاریهای بینالمللی برای مقابله موثر است.»
وی همچنین به تأثیرات تغییرات اقلیمی، خشکسالی، کمبود آب و فرونشست زمین بر سلامت عمومی اشاره کرد و افزود: «این عوامل مستقیماً سلامت عمومی را تحتتاثیر قرار دادهاند.»
رییسی در پایان اظهار کرد: «بنابراین پیشنهاد نامگذاری روزی در هفته سلامت با محوریت تغییرات اقلیمی و سلامت عمومی کاملاً منطقی و ضروری است و امیدواریم بتوانیم با اجماع و همکاری بینبخشی، در این مسیر گامهای موثرتری برداریم.»