دو بررسی جدید نشان می دهد که نوزادان و کودکان نوپا ممکن است در هنگام خواب در معرض مواد شیمیایی زیانباری قرار گیرند که در تشکهایشان یافت میشوند.
به گزارش هلثدی نیوز یکی از بررسیها نشان میزدهد که نمونههای هوای گرفته شده از 25 اتاق خواب کودک حاوی میزانهای بالای چندین ماده شیمیایی بالقوه خطرناک از جمله فتالاتها و مواد بازدارنده شعله است.
این پژوهشگران که یافتههایشان را در ژورنال Environmental Science and Technology Letters منتشر کردهاند، گزارش کردند که بیشترین میزان این مواد شیمیایی در اطراف تخت کودکان ۶ماهه تا ۴ساله وجود داشته است.
پژوهشگران در بررسی دوم ۱۶ تشک کودک را که بهتازگی خریداری شده بودند تجزیهوتحلیل کردند و به این نتیجه رسیدند که احتمالاً منبع اصلی این ماده شیمیایی در اتاق خواب کودکان است.
بر اساس یافتههای این بررسی که در ژورنال Environmental Science & Technology منتشر شده است، وقتی پژوهشگران دمای بدن و وزن کودک را روی تشک شبیهسازی کردند، انتشار مواد شیمیایی به طور چشمگیری افزایش یافت.
پژوهشگران کانادایی در دانشگاه تورنتو که این بررسی را انجام دادهاند، میگویند خواب برای رشد مغز، به ویژه برای نوزادان و کودکان نوپا، حیاتی است. اما یافتهها این پژوهشها نشان میدهند که بسیاری از تشکها حاوی مواد شیمیایی هستند که میتوانند به مغز بچهها آسیب بزنند و این زنگ خطری برای تولیدکنندگان و سیاستگذاران است تا مطمئن شوند اقلامی که برای خواب کودکان به کار میروند، بیخطر هستند و از رشد سالم مغز حمایت میکنند. به گفته این پژوهشگران، فتالاتها و مواد بازدارنده شعله اندازهگیریشده در این بررسی اثر مختلکننده بر هورمونها دارند. مواد مختلکننده هورمونی - مواد شیمیایی که با سیستم هورمونی بدن تداخل میکنند - با مشکلات مغزی از جمله اختلالات یادگیری، کاهش ضریب هوشی، مشکلات رفتاری و اختلال حافظه مرتبط هستند.
به گفته این پژوهشگران، کودکان به طور منحصربهفردی در برابر قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی آسیبپذیر هستند، زیرا مغز آنها هنوز درحالرشد است و سرعت تنفس آنها 10 برابر بیشتر از بزرگسالان است. کودکان همچنین نسبت به بزرگسالان پوست نفوذپذیرتری دارند و نسبت مساحت پوست بدن به وزن بدنشان، ۱۰ برابر بیشتر از بزرگسالان است.
کارشناسان میگویند مواد بازدارنده شعله سابقهای طولانی از لحاظ آسیب رساندن به عملکرد شناختی و توانایی یادگیری کودکان ما دارند و نگرانکننده است که این مواد شیمیایی هنوز در تشکهای کودکان یافت میشوند، به خصوص اینکه میدانیم این مواد هیچ مزیت ایمنی ثابتشدهای در برابر آتش ندارند. این پژوهشگران میگویند تولیدکنندگان باید در مورد مواد شیمیایی مورد استفاده در تشکهای کودکان هوشیارتر باشند و مقررات قویتری در مورد استفاده از آنها مورد نیاز است.
درعینحال به گفته این پژوهشگران، والدین میتوانند با پاک کردن محل خوابشان – برداشتن بالشها، پتوها و اسباببازیهای غیرضروری، قرار گرفتن کودکان در معرض این مواد شیمیایی را کاهش دهند.
این پژوهشگران همچنین افزودند والدین باید به طور مکرر ملافه و رختخواب بچهها را بشویند و تازه کنند، زیرا اینها میتوانند مانعی محافظتی در برابر مواد شیمیایی تشک ایجاد کنند.
به گفته آنها، پارچههای رنگ نشده یا رنگ خنثی احتمالاً ایمنتر هستند، زیرا به مواد شیمیایی به نام فیلترهای UV نیاز ندارند که به رنگهای قوی اضافه شوند تا از محو شدن آنها در نور خورشید محافظت کنند.