یک بررسی جدید نشان می دهد که بیماری های مغزی مانند سکته مغزی، زوال عقل و افسردگی عوامل خطرساز مشترکی دارند و تغییر هر یک از آنها میتواند خطر ابتلا به هر سه بیماری را کاهش دهد.
به گزارش هلثدی نیوز پژوهشگران ژورنال مغز و اعصاب، جراحی مغز و اعصاب و روانپزشکی گزارش دادند توجه عوامل خطرساز متفاوتی مانند فشار خون، قند خون، کلسترول، فعالیت بدنی، خواب، استرس، مصرف الکل و سیگار کشیدن میتواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سه بیماری مغزی مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.
دکتر سانجولا سینگ، پژوهشگر ارشد و سرپرست این بررسی در آزمایشگاه های مراقبت از مغز در بیمارستان عمومی ماساچوست، گفت: «تحقیق ما 17 عامل خطرساز قابلتغییر مشترک میان سکته مغزی، زوال عقل و/یا افسردگی اواخر عمر را شناسایی کرد و نشان داد که افراد می توانند برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری های مغزی مرتبط با سن اقدامات متفاوتی را انجام دهند.» این پژوهشگران همچنین میگویند حداقل 60 درصد سکتههای مغزی، 40 درصد موارد زوال عقل و 35 درصد از تشخیصهای افسردگی در اواخر عمر با عوامل خطرساز مرتبط با سبک زندگی مرتبط هستند. دکتر جاسپر سنف، پژوهشگر ارشد و پژوهشگرا پسادکترا در آزمایشگاه مراقبت از مغز در بیمارستان عمومی ماساچوست میگوید: «زوال عقل، سکته مغزی و افسردگی در اواخر عمر به هم مرتبط و درهم تنیده شدهاند، بنابراین اگر به یکی از آنها مبتلا شوید، احتمال زیادی وجود دارد که در آینده به دیگری مبتلا شوید.»
پژوهشگران در این تحقیق برای بررسی آنچه که تفاوت ایجاد می کند، داده های 59 تحقیق قبلی در مورد عوامل خطرساز مرتبط با سلامت مغز را جمعآوری کردند.
پژوهشگران با آنالیز این بررسیها، عوامل خطرسازی را که دست کم در دو عارضه از این سه عارضه مشترک هستند، شناسایی کردند. آنها همچنین تأثیر نسبی هر عامل را بر احتمال مرگ زودهنگام یا کاهش کیفیت زندگی افراد تخمین زدند. این پژوهشگران دریافتند از 17 عامل خطرساز شناسایی شده، فشار خون بالا و بیماری شدید کلیوی بیشترین تأثیر را بر خطر سکته مغزی، زوال عقل و افسردگی اواخر عمر دارند.
سایر عوامل خطرساز مهم عبارتند از چاقی، قند خون، کلسترول، مصرف الکل، رژیم غذایی، کاهش شنوایی، درد، فعالیت بدنی، هدف در زندگی، خواب، سیگار کشیدن، مشارکت اجتماعی و استرس.
این پژوهشگران همچنین درگیر شدن در فعالیت های اوقات فراغت مانند بازی با پازل را مورد بررسی قرار دادند که با کاهش خطر ابتلا به بیماری نیز همراه بود.
سنف گفت: «از آنجایی که این بیماریها عوامل خطرساز همپوشانی دارند، اقدامات پیشگیرانه میتواند منجر به کاهش بروز بیش از یکی از این بیماریها شود و به این ترتیب فرصتی برای کاهش همزمان بار بیماریهای مغزی مرتبط با افزایش سن فراهم میآید.»
کارشناسان میگویند گرچه مراقبتهای بهداشتی به طور فزایندهای پیچیدهتر میشوند، این یافتهها به ما یادآوری میکنند که پیشگیری از بیماری میتواند بسیار ساده باشد، چرا که بسیاری از شایعترین بیماریها عوامل خطرساز یکسانی دارند.