یک فرمولاسیون ساخته شده با روغن طبیعی مرکبات میتواند به بیماران سرطانی کمک کند تا از خشکی دهان که یک عارضه جانبی رایج و دردناک پرتودرمانی است، رهایی یابند.
این فرمولاسیون که بوسیله دانشگاه استرالیای جنوبی و دانشگاه استنفورد ایجاد شده است. لیمونن - روغن مرکبات موجود در لیمو، لیموترش و پرتقال - را با چربیهای سالم (لیپید) مخلوط میکند.
مخلوط انها با هم، جذب روغن را برای بدن آسانتر می کند و عوارض جانبی رایج مانند خشکی دهان و درد معده را کاهش میدهد. این مخلوط جدید در بررسیهای آزمایشگاهی 180 برابر بیشتر از لیمونن خالص محلول بود. و در کارآزمایی اولیه، جذب را در بدن بیش از 4000 درصد افزایش داد.
خشکی دهان تا 70 درصد از بیمارانی را که برای سرطانهای سروگردن پرتودرمانی میشوند، دچار خود میکند و میتواند صحبت کردن و بلع را بسیار دشوار کند و کیفیت زندگی را کاهش دهد. لیا رایت، یکی از پژوهشگران، استاد مهندسی شیمی در دانشگاه آدلاید استرالیا، گفت: «بیماران سرطانی که پرتودرمانی و سایر درمانهای پزشکی را دریافت میکنند، مرتباً دچار خشکی دهان میشوند که نه تنها از بلع راحت آنها جلوگیری میکند، بلکه میتواند پیامدهای منفی و بالقوه تهدیدکنندهای برای زندگیشان داشته باشد.»
مدتهاست که معلوم شده است لیمونن به تولید بزاق کمک میکند، اما برای تاثیربخشی مناسب آن نیاز به مصرف مقادیر بالای آن وجود دارد. این مقادیر اغلب باعث ایجاد عوارض جانبی مانند سوء هاضمه و آروغ زدن میشوند.
کلایو پرستیج، سرپرست این بررسی و رئیس گروه تحقیقاتی نانوساختار و تحویل دارو در دانشگاه استرالیای جنوبی میگوید این فرمولاسیون جدید این مشکل را حل میکند.
پرستیج گفت: «مزایای درمانی لیمونن به خوبی شناخته شدهاند. از آن به عنوان یک عامل ضد التهاب، آنتی اکسیدان و تقویت کننده خلق و خو استفاده میشود، و این روغن همچنین می تواند هضم و عملکرد روده را بهبود بخشد. اما فرار بودن و حلالیت پایین لیمونن استفاده از آن را به عنوان یک درمان خوراکی محدود کرده است.» رایت اضافه کرد گرچه لیمونن را می توان مستقیما به طور خوراکی مصرف کرد، اما معمول خوردن آن به خوبی تحمل نمی شود، به خصوص در افرادی که دهان خشک دارند. او افزود: «بهعلاوه، جذب پایین آن مانع از رسیدن مؤثر آن به غدد بزاقی - محل هدف- میشود.»
رایت میگوید: «این فرمول لیمونن-لیپیدی ابداعی و بسیار تأثیرگذار میتواند یک دران خوراکی ساده و مؤثر برای خشکی دهان در اختیار بگذارد و تسکین و راحتی طولانیمدت، بهبود سلامت دهان و دندان و کیفیت زندگی بالاتر بیماران سرطانی را در دوران سخت بیماریشان باعث شود.»
این یافتهها اخیرا در ژورنال بین المللی داروسازی منتشر شده است.
منبع: هلثدی