صفحه 2
در نامه رئیس کمیسیون بهداشت مجلس خطاب به رئیس جمهور عنوان شد
هشدار نسبت به شیوع دوباره کرونا
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای به رییس جمهور نسبت به شیوع مجدد ویروس کرونا هشدار داد.
به گزارش سپید، متن نامه حسینعلی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به سید ابراهیم رییسی رییسجمهور به شرح زیر است:
«حضرت آیتالله جناب آقای دکتر رئیسی
ریاست محترم جمهور و رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا
با تقدیم سلام
احتراماً همانگونه که حتما استحضار دارید دوران سخت شیوع بیماری کووید19که به فضل الهی و با درایت و برنامهریزیهای مسئولین کشورمان خصوصا در دوره کنونی قوه مجریه و نیز با هوشیاری و همت همگانی شهروندان به نزولیترین آمارهای مبتلایان و صدمه دیدگان در کشور عزیزمان منتهی گردیده، با غفلت یا تغافل از بازگشت این ویروس منحوس میتواند خدای ناکرده تکرار شده و بازهم تلفات روزافزون به بار آورد. این احتمال با توجه به اخبار شیوع در آسیای جنوب شرقی و برخی از کشورهای اروپایی و غیر اروپایی، احتمالی قوی و خطری بسیار جدی است.
این کمیسیون حسب وظیفه این نکته را به محضر حضرتعالی به عنوان پیش آگهی لازم و صدور دستورات مقتضی برای جلوگیری از آسیبهای حداقلی محتمل تقدیم میدارد و انتظار دارد مسئولین ذیربط نیز با تمام توان از آن پشتیبانی نموده و علاج واقعه قبل از وقوع نمایند.
توفیقات روزافزونتان را از درگاه الهی مسئلت دارم.»ایسنا
هشدار شیوع همزمان کرونا و آنفلوانزا در ژاپن
پزشکان متخصص در ژاپن نسبت به همهگیری همزمان ویروس کرونا و آنفلوآنزا در زمستان هشدار میدهند.
به گزارش سپید، موارد ابتلا به کووید۱۹ در سراسر ژاپن در آستانه تعطیلات سال نو در حال افزایش است.
همزمان، آمار بیماران حاکی از آن است که ممکن است فصل آنفلوآنزا در توکیو، ایواته و چهار استان دیگر این کشور هم شروع شده باشد.
موارد تازه ابتلا به ویروس کرونا در سراسر این کشور در یک هفته منتهی به روز پنجشنبه گذشته، ۱.۱۲ برابر بیش از هفت روز پیش از آن بوده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی ان اچ کی، پزشکان میگویند در حال حاضر برخی از بیمارستانهای ژاپن برای پذیرش بیمارانی که به دلایلی به غیر از ابتلا به کرونا نیاز به درمان فوری دارند، با مشکل مواجه هستند.ایسنا
یک روز بدون فوتی دیگر کرونایی در کشور
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیهای از تجربه یک روز بدون فوتی دیگر کرونا در کشور خبر داد.
به گزارش سپید، در این اطلاعیه آمده است:
تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۵۵۵ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۷۹۹ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۹۶ هزار و ۴۰۰ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۰۶ هزار و ۷۵۴ دوز رسید.
از روز جمعه تا شنبه ۳ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۴۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۱۷ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۷۳۱ نفر رسید.
از روز جمعه تا شنبه هیچ یک از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست ندادند و مجموع جان باختگان این بیماری، در عدد ۱۴۴ هزار و ۶۷۳ نفر ماند.
خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۵ هزار و ۹۰۱ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
۶۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۵۴ میلیون و ۷۱۹ هزار و ۷۰ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۷۶ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۶۹ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
صفحه 3
وزیر بهداشت:
از مردم میخواهیم سالانه یک بار واکسن کرونا تزریق کنند
وزیر بهداشت گفت: «آمار و اطلاعات کرونا در دیگر کشورها نگران کننده است؛ به طوری که در روزهای اخیر در کشورهایی همچون ژاپن، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، مرگ و میر بیماران کووید۱۹ سه رقمی بوده است. از طرفی ایران در منطقهای قرار گرفته که در اطراف آن، میزان ابتلا به کرونا افزایشی است اما بزرگترین عامل حفظ سلامت ما در مقابل کرونا، واکسیناسیون است.»
به گزارش سپید، بهرام عیناللهی در حاشیه نشست سلامت پژوهان و مدیران حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مجتمع شهدای سلامت اظهار داشت: «واکسیناسیون کاری بسیار ساده و برای همه به آسانی قابل انجام است. از مردم تقاضا داریم که سالانه یک بار واکسن کرونا را تزریق کنند و اگر فردی امسال، واکسن کرونا را تزریق نکرده حتما به این کار اقدام کند.»
وی افزود: «تا وقتی کرونا از بین نرفته، لازم است هر سال مانند آنفلوآنزا، واکسن تزریق شود. همچنین افرادی که پرخطر و دارای بیماریهای زمینهای یا ضعف سیستم ایمنیاند و یا سالمندان، در صورت حضور در تجمعات، حتما از ماسک استفاده کنند. در حال حاضر که سه ماه است میزان مرگ و میر کرونا در کشور، یک رقمی و برخی روزها صفر است، بهترین زمان واکسیناسیون است.»
عیناللهی با بیان اینکه تا کنون حدود ۱۵۶ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است، ادامه داد: «در ماههای اخیر، سرعت واکسیناسیون کاهش چشمگیری یافته و امیدواریم با وضعیت کنونی کرونا، مردم از واکسیناسیون استقبال کنند.»
وزیر بهداشت گفت: «از ابتدای دولت سیزدهم جلسات متعددی با دانشمندان و پژوهشگران حوزههای مختلف داشته و از نظرات آنها بهرهمند شدهایم. دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز از دانشگاههای پیشتاز کشور است که در برخی از شاخصهای پژوهشی در رتبه برتر قرار دارد.»
عیناللهی با بیان اینکه حرکت علمی کشور با قدرت ادامه دارد، افزود: «در سالهای قبل، شهرکها و پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان، رونق چندانی نداشت اما امروز زیرساختهای مناسبی برای فعالیتهای پژوهشی در حوزه سلامت ایجاد شده که به پیشرفت علمی کشور منجر میشود و گواه آن ارتقای رتبه علمی ایران در دنیا از 16 به 15 است.»
وی یادآور شد: «رویداد فن بازار سلامت روزهای 11 و 12 دی ماه برگزار میشود که از رسانهها دعوت میکنیم با حضور در این رویداد ملی، پیشرفتهای علمی و فناوری حوزه سلامت را در جامعه بازتاب دهند.»
وزیر بهداشت تصریح کرد: «بسیاری از محصولاتی که در گذشته به کشور وارد میشد، امروزه در دانشگاههای علوم پزشکی تولید میشوند. سرعت رشد علمی در دنیا 5 و در حوزه علوم پزشکی در ایران 8.33 است که نشان از شتاب مناسب رشد علمی کشور دارد. در حال حاضر ۹۰۰ مرکز تحقیقاتی در حوزه سلامت در کشور فعالیت دارند که به کاهش واردات محصولات و خودکفایی در عرصه دارو، تجهیزات پزشکی و روشهای درمانی، کمکی چشمگیر کردهاند.»
عیناللهی از ایجاد پژوهشگاه سلامت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان یکی از اقدامات ارزشمند و ماندگار یاد کرد و گفت: «ممکن است برخی از مراکز تحقیقاتی با فعالیت پراکنده و جزیرهای، دچار موازی کاری شوند؛ اما با تجمیع آنها در قالب پژوهشگاه و پژوهشکده، شاهد هم افزایی و هماهنگی بین بخشی هستیم و پژوهشگاه دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز که تجربه موفقی در کشور است تا یک ماه آینده افتتاح میشود.»
وی با اشاره به فعالیت شرکتهای تولید دارو و تجهیزات پزشکی در مشهد مقدس گفت: «یکی از پیشرفتهترین و بزرگترین شرکتهای سرمسازی در مشهد مستقر است و صندوق پژوهشی در این استان توانسته است به شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی، تسهیلات مناسبی اختصاص دهد.»
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: «در کمیسیون علمی و فناوری دولت، آیین نامه روزآمدی در جهت معافیتهای مالیاتی و تسهیلات بانکی برای تقویت پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان تدوین شده که به زودی در هیأت دولت مطرح خواهد شد.»
به گزارش وبدا، عیناللهی تاکید کرد: «تجاریسازی و تولید انبوه در حوزه پژوهش، نیاز بنیادین نظام تحقیقاتی کشور است و از این رو تبدیل ایده به محصول و پس از آن، تجاریسازی محصول، اهمیت ویژهای دارد.»
وجود ۲ میلیون دوز «واکسن نورا» در انبارها
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله(عج) با بیان اینکه ۲ میلیون دوز واکسن نورا در انبارها مانده است، گفت: «پروژه پلاسمادرمانی به یک پروژه ملی تبدیل شده بود و مزایای زیادی نیز داشت اما نیمهکاره رها شد.»
به گزارش سپید، حسن ابوالقاسمی در حاشیه همایش «باقرالعلوم» در دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله در گفتوگو با تسنیم اظهار کرد: «دستیابی به دانش بومی و ایرانی واکسن نوترکیب نورا، یکی از دستاوردهای حوزه تحقیقات دانشگاه بوده که به تازگی مجوز کارآزمایی بالینی بین 12 تا 18 سال را نیز از وزارت بهداشت اخذ کرده است.»
وی افزود: «3 میلیون دوز واکسن نورا به وزارت بهداشت تحویل داده شده و وزارت بهداشت 2 میلیون دوز از این واکسن را هنوز از ما خریداری نکرده و این واکسنها در انبار مانده است. با توجه به تاکید وزیر بهداشت مبنی بر لزوم تزریق سالانه یک دوز واکسن کرونا در کشور آمادگی برای عرضه واکسنها به وزارت بهداشت وجود دارد.»
ابوالقاسمی ادامه داد: «مطالعه و مستندات واکسن نورا در یک مجله معتبر خارجی به چاپ رسیده است و مطالعات فازهای بعدی نیز در مجلات معتبر به چاپ خواهد رسید. واکسن نورا عارضه خاصی ندارد و آنتیبادی زیادی نیز تولید میکند.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله(عج) خاطرنشان کرد: «اگر روند بروکراسی تایید واکسن نورا تسهیل میشد 6 ماه زودتر میتوانستیم این واکسن را عرضه کنیم.»
وی درباره پروژه پلاسمادرمانی نیز یادآور شد: «پروژه پلاسمادرمانی با همکاری سازمان انتقال خون به یک پروژه ملی تبدیل شد و مزایای زیادی نیز داشت اما در کشور ما به دلیل آغاز واکسیناسیون، از سوی کمیته قبلی وزارت بهداشت متوقف شد که اتفاق خوبی نبود و به معنای سطحینگری نسبت به انجام این پروژههاست. این پروژه نباید متوقف میشد زیرا بیماران زیادی در بیمارستان بقیهالله با روش پلاسمادرمانی از کرونا بهبود یافتند و در کشورهایی مانند آمریکا این پروژههای درمانی همچنان تداوم دارد و نباید پروژههای تحقیقی و درمانی را نیمهکاره رها کرد.»
صفحه 4
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت توضیح داد
وضعیت پیوند ارگانها و نسوج از افراد مرگ مغزی
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، درباره وضعیت پیوند ارگانها و نسوج از افراد مرگ مغزی، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش سپید، پیوند عضو از افراد مرگ مغزی، یکی از راههای نجات بیمارانی است که در صف پیوند قلب، ریه، روده، کلیه، پانکراس و…، قرار دارند.
آن طور که گفته میشود، ارگان یک فرد مرگ مغزی را میتوان برای ۸ نفر استفاده کرد. در واقع، میتوان جان ۸ بیمار نیازمند عضو حیاتی را نجات داد. در همین حال، نسوج فرد مرگ مغزی نیز برای ۵۳ بیمار قابل استفاده است. بنابراین، پیوند عضو، حیاتیترین راه نجات بیمارانی است که روی تخت بیمارستان چشم انتظار پیوند عضو هستند.
ساناز دهقانی رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت در گفتوگو با مهر، پیوند کلیه را شایعترین پیوند عضو دانست و گفت: «۶۰ درصد موارد پیوند کلیه از افراد مرگ مغزی است و ۴۰ درصد پیوند کلیه نیز از دهنده زنده صورت میگیرد.»
وی با اشاره به کاهش عمل پیوند عضو با شروع پاندمی کرونا افزود: «خوشبختانه در پیوند کلیه داریم به وضعیت قبل از روزهای کرونا بر میگردیم زیرا در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰، موارد پیوند کلیه در کشور نصف شده بود.»
دهقانی به موضوع سرانجام هدیه ایثار به دهنده و گیرنده کلیه اشاره کرد و گفت: «این هدیه همچنان پابرجاست و فکر میکنم دو میلیون تومان باشد.»
وی در خصوص بیماران در انتظار پیوند کلیه در کشور افزود: «۲۰ هزار نفر در انتظار پیوند کلیه هستند که بعضاً بین ۶ ماه تا دو سال، در نوبت پیوند میمانند.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت ادامه داد: «نوبت پیوند کلبه در کشوری مثل آمریکا ممکن است به ۸ سال هم برسد.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، موضوع پیوند قلب از فرد زنده یا همان قلب فروشی را تکذیب کرد و گفت: «هر آنچه تحت عنوان آگهی فروش یا پیوند قلب از افراد زنده، میبینیم، سوءاستفاده بوده و چنین اقدامی قابل انجام نیست.»
وی با عنوان این مطلب که قلب یک ارگان زنده است که نمیتوان آن را از یک فرد زنده گرفت، افزود: «پیوند قلب فقط از افراد مرگ مغزی انجام میشود.»
دهقانی با تاکید بر این موضوع که پیوند قلب فقط در مراکز درمانی بخش دولتی انجام میشود، گفت: «پروسه پیوند قلب، مثل عمل آپاندیس نیست که بتوان به راحتی انجام داد.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت ادامه داد: «به هیچ عنوان عمل پیوند قلب در بخش خصوصی انجام نمیشود.»
دهقانی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است فرد با رضایت خودش بخواهد قلبش را بفروشد و این کار در بخش خصوصی انجام شود، گفت: «اصلاً و به هیچ عنوان چنین کاری شدنی نیست زیرا تعداد کسانی که در کشور پیوند قلب انجام میدهند حدود ۱۰ تا ۱۲ نفر بیشتر نیست.»
وی افزود: «نباید به چنین شایعاتی که فقط قصد سوءاستفاده دارند، توجه کرد.»
دهقانی گفت: «در حال حاضر حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر در کشور در لیست پیوند قلب قرار دارند که فقط وزارت بهداشت به این لیست دسترسی دارد.»
وی افزود: «متأسفانه هر سال بین ۲۵ تا ۳۰ درصد افرادی که در لیست انتظار پیوند قلب هستند، به دلیل نبود قلب پیوندی، فوت میکنند.»
دهقانی گفت: «اولویت پیوند قلب، بر اساس وضعیت بیمار که در لیست انتظار قرار دارد، صورت میگیرد چه بسا یک نفر که امروز وارد لیست شده باشد، زودتر از فرد دیگری که یک سال است در این لیست قرار دارد، پیوند شود.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، در ارتباط با اهمیت پیوند روده گفت: «سال گذشته در کل دنیا فقط ۹۹ مورد پیوند روده انجام شده است که ۸۰ درصد موارد مربوط به آمریکا بوده و ۹ مورد نیز در ایران انجام شده است.»
دهقانی ادامه داد: «در ایران، فقط در یک مرکز پیوند روده انجام میشود که بیمارستان ابوعلی سینا در شیراز است.»
وی تاکید کرد: «اهمیت پیوند روده از اینجا مشخص میشود که تعداد موارد آن در ایران با کل موارد پیوند روده در اروپا برابری میکند.»
دهقانی گفت: «پیوند روده فقط از بیمار مرگ مغزی صورت میگیرد.»
وی افزود: «شرایط پیوند روده به قدری حساس است که ممکن است بیمار تا ۳ ماه بعد از پیوند در بیمارستان بماند.»
دهقانی در ارتباط با نوبت پیوند روده نیز گفت: «لیست انتظار این بیماران فقط در اختیار وزارت بهداشت است.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، در واکنش به پیوند کبد از افراد زنده اظهار داشت: «پیوند کبد هم فقط از بیمار مرگ مغزی صورت میگیرد و تنها، والدین میتوانند قسمتی از کبد خود را به فرزند، خواهر و برادر اهدا کنند و امکان اهدا به غیر فامیل درجه یک وجود ندارد.»
دهقانی ادامه داد: «در واقع، به غیر از پیوند کلیه، امکان پیوند سایر ارگانها از غیر افراد مرگ مغزی، امکان پذیر نیست.»
به گفته وی، دو درصد پیوندها در کل دنیا مربوط به پیوند کبد است.
دهقانی با عنوان این مطلب که هیچ پیوند عضوی در مراکز درمانی بخش خصوصی انجام نمیشود، افزود: «در کشور ما فقط ۲ تا ۳ مرکز، پیوند کبد را انجام میدهند.»
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، با اشاره به تقسیمبندی پیوند ارگان و نسوج از افراد مرگ مغزی گفت: «پیوند نسوج تا ۴۸ ساعت بعد از مرگ مغزی هم امکان پذیر است.»
دهقانی با عنوان این مطلب که امکان پیوند ۵۳ بافت از بیمار مرگ مغزی وجود دارد، افزود: «پیوند از نسوج، باعث نجات فرد از معلولیت میشود.»
وی از پیوند قرنیه، استخوان، پوست، تاندون و…، به عنوان پیوند نسوج نام برد.
رئیس اداره پیوند وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که به دلیل کمبود اهدای عضو از مرگ مغزی همواره ۷ تا ۱۰ نفر از لیست بیماران در انتظار فوت میکنند، گفت: «اطلاعرسانی درست از روند اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی، باعث میشود که خانوادهها با آگاهی که دارند، برای اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی اقدام کنند و به این صورت، کمتر شاهد فوت بیمارانی خواهیم بود که در صف انتظار برای دریافت عضو پیوندی هستند.
ابراهیمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی:
پزشکان بیکار در مناطق محروم کشور بکار گرفته شوند
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفت: :پزشکان بیکار در مناطق محروم کشور بکار گرفته شوند.»
به گزارش سپید، یحیی ابراهیمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: «با توجه به اینکه در مناطق محروم کشور نیاز به پزشک وجود دارد پیشنهاد میشود از پزشکان بیکاری که در جامعه وجود دارد با ایجاد زیرساختهای لازم استفاده شود.»
وی اضافه کرد: «هماکنون ۳۰ تا ۴۰ هزار پزشک بیکار در کشور داریم و نیاز است برای این افراد شغل ایجاد و سپس ظرفیت پذیرش را افزایش دهیم.»
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: «در مناطق محروم میتوان از ظرفیت این پزشکان بیکار استفاده شود و نیاز است آنها ساماندهی شوند.»
ابراهیمی گفت: «در مناطق محروم نیاز است بستههای حمایتی برای پزشکان از جمله کارانه، حقوق بهتر و خانه مسکونی در نظر گرفته شود تا آنان بتوانند در این مناطق خدمات ارائه دهند.»
وی افزود: «با تربیت پزشک، آنها بالاجبار دو سال در مناطق محروم خدمت میکنند اما پس از سپری کردن این زمان، کلانشهرهایی نظیر تهران، اصفهان و شیراز را برای ادامه فعالیت انتخاب میکنند و مناطق محروم خالی از پزشک میشود.»
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «باید به گونهای سیاستگذاری شود که اولا برای تخصص از بومیهای همان منطقه استفاده شود تا پس از طی دو ساله دوره خود به کلانشهرها مهاجرت نکنند، ثانیا مورد حمایت قرار گیرند به گونهای که درآمد پزشک در مناطق محروم با پزشکی که در مرکز است متفاوت باشد.»
ابراهیمی خاطرنشان کرد: «متاسفانه این موضوع برعکس شده و پزشکی که در تهران است چندین برابر پزشکی که در مناطق محروم است درآمد دارد.»
صفحه 5
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامهای خطاب به رئیس جمهور تاکید کرد
ضرورت توجه به رفع موانع مالی و اجرایی سد راه سازمان انتقال خون به عنوان تنها مرجع تامین کننده خون
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامهای به رئیس جمهور بر ضرورت رفع موانع مالی و اجرایی سد راه سازمان انتقال خون ایران به عنوان تنها مرجع تامین کننده خون و فرآوردههای آن در کشور تاکید کرد.
به گزارش سپید به نقل از خانه ملت، متن نامه حسینعلی شهریاری خطاب به سید ابراهیم رئیسی به شرح زیر است:
حضرت آیت الله جناب آقای دکتر رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم؛
احتراماً به استحضار میرساند سازمان انتقال خون ایران به عنوان تنها مرجع تامین کننده خون و فرآوردههای آن در کشور و به منظور ارتقای سلامت بیماران دریافت کننده خون و فراوردههای آن و حفظ پیشگامی خود در سطح کشورهای منطقه، ضرورت دارد اقدامات سهگانه شرح داده شده ذیل را (با ذکر دلایل علمی و توجیهی و هزینه اثربخشی آن) اجرایی کند.
میسر شدن این مهم نیازمند عنایت ویژه حضرتعالی به سلامت جامعه و صدور دستورات مقتضی در مورد تامین و تخصیص بودجه و رفع موانع مالی و اجرایی آن از سوی تمامی دستگاههای ذیربط (سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و بانکهای عامل، سازمان غذا و دارو، گمرک و ...) است:
1-تولید خون کم لکوسیت: منافع فرایند کاهش لکوسیت عبارتند از: کاهش واکنشهای تب زای غیر همولیتیک ناشی از تزریق خون(FNHTRs)، جلوگیری از انتقال برخی ویروسها مانند CMV، کاهش آلو ایمونیزاسیون HLAو مقاومت پلاکتی همچنین باعث کاهش مرگ و میر در جراحیهای قلب و بیماران بدحال و بحرانی میشود.
علاوه برآن باعث بهبود مراقبت از بیماران و کاهش هزینههای بیمارستانی میشود به نحوی که در بیمارانی که خون کم لکوسیت دریافت کردهاند میزان مرگ و میر 1% کمتر از بیمارانی است که خون غیر کم لکوسیت دریافت نمودند. علاوه بر آن کاهش 2% در تبهای بعد از تزریق و به همان نسبت، کاهش 2% در مصرف آنتی بیوتیک بیماران اتفاق افتاده است.
همچنین استفاده از خون کم لکوسیت در بیماران جراحی قلب منجر به کاهش مرگ و میر از 5.3% به 3.2% بود و مدت زمان بستری بیمارانی که خون کم لکوسیت دریافت کردند 1.2 روز کمتر از بیمارانی بود که خون غیر کم لکوسیت دریافت کردند (9.5 روز بجای 10.7 روز) و در نوزادانی که خون کم لکوسیت دریافت میکنند مدت زمان تهویه مکانیکی و مدت زمان بستری در NICU کاهش مییابد.
در آمریکا در بیماران جراحی قلب هزینه هر بیمار بستری با تزریق خون کم لکوسیت از 4000 دلار به 2300 کاهش یافت با در نظر گرفتن 750000 جراحی قلب سالیانه و کاهش 1700 دلاری هر بستری سالانه 1.28 میلیارد دلار صرفه اقتصادی دارد تنها همین فایده در جراحی قلب، 2 تا 3 برابر بیشتر از کل هزینه leukoreduction Universal است.
بنابراین نه تنها باعث کاهش موربیدیتی و مورتالیتی در گیرندگان خون میشود بلکه از معدود مواردی هست که باعث صرفه جویی در هزینههای نظام سلامت هم خواهد شد.
2-تستهای غربالگری مولکولی (NAT): رسالت سازمان انتقال خون ایران، تامین خون و فرآوردههای خون با حداکثر سطح سلامت برای بیماران و مراکز درمانی میباشد. این مهم با استفاده از روشهای با تکنولوژی بالا مانند تکنیک آزمایش اسید نوکلئیک (NAT) برای آزمایشات غربالگری اهداکنندگان خون میتواند حاصل شود؛ سالانه بیش از 60 میلیون اهدای خون در سراسر جهان توسط NAT آزمایش میشود و در این صورت، خطر باقیمانده انتقال ویروسهای (HIV، HBV و HCV) از طریق خون و فرآوردههای خونی را میتوان تقریباً به صفر رساند. تامین سلامت خون و راه اندازی این اقدامات در سازمان انتقال خون نیاز به تامین بودجه مناسب و توجه ویژه دارد.
3-نیاز به تامین دستگاه Next Generation Sequencing: پیوند سلولهای بنیادی خونساز درمان بالقوه برای بسیاری بدخیمیها /سرطانهای خونی و همچنین بیماریهای ارثی صعبالعلاج خونی (نظیر تالاسمی، آنمی داسی شکل، آنمی آپلاستیک)، نقایص ایمنی، بیماریهای متابولیک ارثی و تومورهای سایر بافتها و اعضای بدن بوده و در بسیاری موارد پیوند سلولهای بنیادی خونساز از فرد سالم به بیمار درمان بالقوه بهبود و یا تنها گزینه باقیمانده برای نجات جان بیمار است و به علت کوچکی بانک HLA ایرانی شانس یافتن اهداکننده غیر خویشاوند مناسب پیوند بسیار کم بوده بنابراین برای گسترش بانک HLA نیاز مبرم به راه اندازی روشهای تایپینگ با دقت و سرعت و ظرفیت بالا است که علاوه بر نجات زندگی بیماران و عواقب ناشی از دارو و درمان بیماری از خروج ارز نیز جلوگیری خواهد شد.
درمان قطعی 80 بیماری خونی با سلولهای بنیادی
مسئول مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در سازمان انتقال خون ایران، درمان قطعی 80 نوع بیماری مختلف خونی را از جمله کاربردهای سلولهای بنیادی خونساز عنوان کرد و افزود: «اگر سلولهای بنیادی فردی دچار مشکل باشد با پیوند سلولهای بنیادی میتواند از بروز بیماری خونی جلوگیری کند.»
به گزارش سپید، رضا گلستانی گفت: «کار سلولهای بنیادی خونساز، تشکیل سلولهای خونی مانند گلبولهای قرمز برای انتقال اکسیژن در بدن، تولید گلبول سفید برای دفاع از ایمنی بدن و تولید پلاکت برای جلوگیری از خونریزی است.»
وی درمان قطعی 80 نوع بیماری مختلف خونی را از جمله کاربردهای سلولهای بنیادی خونساز عنوان کرد و افزود: «اگر سلولهای بنیادی فردی دچار مشکل باشد و یا گلبولهای سفید و قرمز و پلاکتهای بدنش ناقص باشد با پیوند سلولهای بنیادی میتواند از بروز بیماریهای خونی جلوگیری کند.»
مسئول مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در سازمان انتقال خون ایران اظهارکرد: «ما سالانه 2 هزار بیمار نیازمند پیوند سلولهای بنیادی خون ساز در کشور داریم که حدود 1300 پیوند در سال انجام میشود و از این موارد هم معمولاً 60 درصد از پیوند سلولهای خونی خود فرد است، 20 درصد از خویشاوندان و 20 درصد دیگر هم که کسی را پیدا نمیکنند باید از غیر خویشاوند، سلول بگیرند.»
گلستانی افزود: «ما با داوطلبان خون در سازمان انتقال خون صحبت میکنیم و اگر تمایل داشتند میتوانند به افرادی که باید از غیر خویشاوند سلولهای بنیادی دریافت کنند، سلولهای بنیادی خون خود را اهدا کنند.»
وی با بیان اینکه بیش از 200 مرکز اهدای خون در کشور وجود دارد، گفت: «تمام قومیتهای کشور به این مراکز دسترسی دارند و یک اعتماد مردمی خوبی به این مراکز وجود دارد.»
به گزارش فارس، مسئول مرکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در سازمان انتقال خون ایران تخصیص بودجه ملی و مناسب به این مراکز را ضروری دانست و افزود: «در حال حاضر همه امکانات برای جذب اهدا کنندگان مهیاست و مشکلی در جذب نداریم اما اگر بودجه به ما برسد نیازهای بیشتری را پوشش خواهیم داد.»
صفحه 6
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت عنوان کرد
وجود ۱۲۰۰ شرکت دانشبنیان در حوزه سلامت
ایران رتبه نخست منطقه را در تولید علم دارد
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به وجود ۱۲۰۰ شرکت دانشبنیان در حوزه سلامت گفت: «ایران رتبه نخست منطقه در تولید علم و دانش است.»
به گزارش سپید، یونس پناهی در همایش باقرالعلوم در دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله، با اشاره به جایگاه بالای علم و دانش در کشورهای توسعه یافته اظهار کرد: «اگر بتوانیم در دنیا سلطه درست علمی داشته باشیم، اولین ابزار مورد نیاز آن، کسب مرجعیت علمی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.»
وی افزود: «یکی از جدیترین اجزای مرجعیت علمی، تولید علم و دانش است. ایران در تولید علم در منطقه رتبه اول و در دنیا رتبه پانزدهم را دارد.»
به گفته پناهی، سرعت تولید علم در دانشگاههای علوم پزشکی بیش از غیرپزشکی است و اگر با همین سرعت پیش برویم در سال 2039 در زمینه تولید علم به سایر کشورها میرسیم و بنابراین شتاب تولید علم در کشور ما باید افزایش پیدا کند.
وی اضافه کرد: «حدود 8000 شرکت دانشبنیان داریم که 1200 مورد از آنها شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت است. در حوزه شرکتهای دانشبنیان باید رشد بیشتری داشته باشیم و تعداد شرکتهای دانشبنیان باید دو برابر شود. در حال حاضر میزان رشد سالانه شرکتهای دانشبنیان 16 درصد است.»
پناهی ادامه داد: «در منطقه از نظر شاخصهای فناوری سرعت خوبی نداریم. یکی از مهمترین مولفههای رشد شاخصهای علمی و فناوری، داشتن نیروهای نوآور و فناور است و مولفه بعدی، میزان هزینهکرد و بودجه است.»
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: «32 درصد تولید علم در کشور ما برگرفته از همکاریهای بینالمللی است و این آمار در منطقه و کشورهایی مانند مصر و عربستان، بالای 70 درصد است. در همین راستا کمیتهای برای دیپلماسی علمی شکل دادیم و تمایل داریم دانشگاههای مختلف کشور بتوانند ارتباطات بینالمللی را تقویت کنند.»
وی با بیان اینکه یکی از تهدیدهای حوزه سلامت ما، بار بیماریهاست، خاطرنشان کرد: «براساس بررسی انجام شده در سال 2019، بیماریهای قلبی و عروقی، نورولوژی و سرطانها شایعترین بیماریها هستند و در این راستا از دانشگاههای علوم پزشکی میخواهیم که در راستای پیشگیری، تشخیص و مداخله این بیماریها، عمل کنند. دانشگاهها همچنین باید در زمینه تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی، اعتیاد و جمعیت نیز نقش مهمی ایفا کنند.»
به گزارش تسنیم، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت یادآور شد: «قانون جوانی جمعیت به معاونت تحقیقات وزارت بهداشت ماموریت داده که به بررسی علل آسیبهای جمعیتی بپردازد در این راستا، پنج درصد بودجههای تحقیقاتی باید به حوزه جمعیت اختصاص یابد.»
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت:
سامانه پرونده الکترونیک سلامت (سپاس) آماده بهرهبرداری است
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با اعلام اینکه سامانه سپاس آماده بهرهبرداری است، از ارتقای زیرساختهای الکترونیک نظام ارجاع برای اجرای برنامه پزشکی خانواده خبر داد.
به گزارش سپید، امین بیگلرخانی در حاشیه اجلاس معاونان درمان دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سالن همایشهای رازی در گفتوگو با وبدا اظهار داشت: «خوشبختانه زیرساختهای الکترونیک نظام ارجاع و بازخوراند از قبل تدارک دیده شده و هم اکنون در حال ارتقای آن هستیم.»
وی با بیان اینکه مشکلات احتمالی در مراکز پایلوت برنامه در حال رصد شدن هستند، افزود: «تمام سامانههای مجری برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع از جمله سامانههای سطوح یک باید گواهینامه تبادل اطلاعات با پرونده الکترونیک را از مرکز فناوری اطلاعات وزارت بهداشت دریافت کنند. این گواهینامه تضمینی برای تبادل اطلاعات آنان خواهد بود.»
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت بیان کرد: «جایگاه تمام ذینفعان برنامه اعم از بیمهها، بخش خصوصی و پرونده الکترونیک سلامت و نوع تبادل اطلاعات آنها در سامانههای مربوطه برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع مشخص شده است.»
بیگلرخانی ادامه داد: «سیاستگذاریهای لازم برای ایجاد فضای فعالیت برای کسب و کارهای خصوصی، دانش بنیانها و استارتاپها نیز در برنامه فراهم شده تا آنان سهم بازار بیشتری از پنلهای نسخهنویسی بیمههای پایه، در این برنامه داشته باشند.»
وی یادآور شد: «پزشکان همکار برنامه این اختیار را خواهند داشت که هم از پنلهایی که بیمهها در اختیارشان قرار دادهاند و هم از طریق پنلهایی که استارتاپها در اختیارشان گذاشتهاند در اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع مشارکت کنند.»
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در خصوص آمادهسازی سامانه سپاس گفت: «با هماهنگی بیمههای پایه، اطلاعات مربوط به نسخه الکترونیک به صورت بر خط در حال اضافه شدن به پرونده الکترونیک است. اطلاعات بستریها و مراقبتهای اولیه بهداشتی را هم از قبل در اختیار داشتیم. بنابراین امیدواریم همزمان با تدوین قانون رعایت حریم خصوصی بیماران، سامانه سپاس هم بهرهبرداری برسد.»
وی با اشاره به اینکه در سه ماه آینده برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع برای شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر در سطوح درمانی اجرایی میشود و طبق زمانبندی از سال آینده این برنامه به صورت کشوری اجرا خواهد شد، گفت: «زیرساختهای اجرای کشوری برنامه پزشکی خانواده فراهم است فقط نقاط کوری برای ارتباط اینترنتی در برخی مناطق کشور وجود دارد که باید با هماهنگی وزارت ارتباطات مرتفع شود. در خصوص برخی کمبودهای تجهیزات الکترونیک مراکز بهداشتی و درمانی هم در کارگروه داخلی وزارت بهداشت درصدد رفع مشکل هستیم.»
صفحه 7
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی خبر داد
افزایش ۵ برابری جریمه نقدی احتکار دارو
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی، از مجوز شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا به این سازمان برای افزایش ۵ برابری جریمه نقدی احتکار، امتناع از عرضه، کم فروشی یا گران فروشی در حوزه دارو خبر داد.
به گزارش سپید، محمد علی اسفنانی در گفتوگو با خانه ملت، در بیان نحوه برخورد با تخلفات حوزه دارو توسط سازمان تعزیرات حکومتی گفت: «معاونت پیشگیری و مدیرکل حمایت از مصرف کنندگان بلافاصله بعد از اینکه مطلع شدیم حوزه دارو با مشکل مواجه شده است بخشنامهای به کلیه ادارات کل در استانها صادر کرده تا نسبت به بررسی وضعیت دارو در استان خود اقدام و نتیجه را اعلام کنند. همچنین به دانشگاههای علوم پزشکی هم بخشنامه کردیم که با توجه به کمبود دارو نسبت به معرفی افرادی که اقدام به احتکار یا امتناع از عرضه دارو کرده بودند، اقدام کنند.»
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی ادامه داد: «طبق روال قانونی رسیدگی به پروندههای پزشکی باید از طریق دانشگاههای علوم پزشکی و بازرسان مربوطه آنها صورت بگیرد و تاکنون پروندههایی که توسط آنها تشکیل شده است رسیدگی شده و با افرادی که اقدام به احتکار دارو کرده بودند یا مرتکب جرایمی در حوزه امتناع از عرضه یا گران فروشی یا عرضه داروهای تاریخ گذشته شده باشند برخورد شدید قانونی شده و این روند ادامه دارد.»
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع تخلفات در سازمان تعزیرات تصریح کرد: «اداره کل گشتهای سازمان تعزیرات حکومتی هم یک بخشنامهای به دانشگاههای علوم پزشکی داد و اعلام آمادگی کرد که در سراسر کشور هر کجا که نیاز به گشتهای مشترک باشد که شعب سیار ما هستند، اقدام کرده و منتظر نمیمانند که گزارش تخلفات تهیه و در سازمان تعزیرات رسیدگی شود، بلکه رییس شعبه به همراه اعضای مجموعه خود در محل تخلف حضور پیدا کرده و ضمن رسیدگی به شکایات، حکم صادر و اجرا میکنند.»
این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نحوه مجازات افرادی که مرتکب تخلفاتی در حوزه دارو شده باشند، یادآور شد: «مجازات احتکار دارو 70 درصد ارزش کالای احتکار شده به عنوان جریمه نقدی و عرضه داروهای کشف شده در سطح بازار به مردم از طریق داروخانهها و بیمارستانها است.»
وی در پاسخ به اینکه آیا مجازاتهای تعیین شده برای تخلفات حوزه دارو از بازدارندگی لازم برخوردار است، افزود: «ما یک دستورالعملی از شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا داریم که بر اساس آن جریمه نقدی برای احتکار، گران فروشی و کم فروشی که 70درصد ارزش داروها بوده را میتوانیم تا 5 برابر افزایش دهیم و رقم قابل توجهی را تشکیل میدهد. ضمن اینکه داروی احتکار شده بعد از کشف در بازار عرضه خواهد شد که این اقدام دو نتیجه مطلوب دارد یکی اینکه هم داروی کمیاب در بازار عرضه میشود و هم با متخلفان برخورد سخت قانونی خواهد شد.»
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی تاکید کرد: «مردم میتوانند موارد تخلف در حوزه دارو را از طریق تلفن همراه به سامانه 135 گزارش دهند که به طور شبانهروزی به درج و رسیدگی به شکایات میپردازد بنابراین مردم میتوانند گزارش گران فروشی، کم فروشی یا احتکار دارو را در سامانه با مستنداتی که در اختیار دارند بارگذاری کرده و کد پیگیری دریافت کنند.»
یک مقام وزارت بهداشت اعلام کرد
ایران در آستانه گواهی حذف بیماری مالاریا
رئیس اداره مراقبت از بیماریهای منتقله به وسیله ناقلین گفت: «ایران در چهار سال گذشته مورد مثبت مبتلا به بیماری مالاریا نداشته است از این رو در آستانه گواهی حذف بیماری مالاریا قرار دارد.»
به گزارش سپید، احمد رئیسی شنبه ۳ دی در هماندیشی برنامه حذف مالاریا در استان بوشهر اظهار کرد: «متأسفانه به دلیل درگیری بیش از دو سال با کرونا بسیاری از شاخصهای بیماریهای واگیر و حتی شاخصهای سلامتی تحت تأثیر قرار گرفته است.»
وی با بیان اینکه شاخصهای بهداشتی نه تنها در کشور بلکه در همه دنیا متأثر از کرونا بوده است، افزود: «خوشبختانه با تلاشهای صورت گرفته در حال برطرف کردن این نقایص هستیم.»
رئیس اداره مراقبت از بیماریهای منتقله به وسیله ناقلین با بیان اینکه کشور ما خوشبختانه چهار سال پیاپی است که هیچ مورد مثبتِ بومی مالاریا نداشته است، عنوان کرد: «تداوم این وضعیت بوده که ما هماکنون در آستانه دریافت گواهیِ حذف مالاریا از سازمان بهداشت جهانی هستیم.»
به گفته رئیسی، با دریافت این گواهی، ایران جزو کشورهای سبز از حیث مالاریا قرار میگیرد.
این مقام مسئول بهداشتی با بیان اینکه سبز بودن از حیث مالاریا نه تنها از نظر بهداشت مهم است بلکه آثار مثبت اقتصادی و اجتماعی نیز دارد، گفت: «در این صورت سرمایهگذاران میتوانند با خیال امن برای سرمایهگذاری اقدام کنند.»
این نشست دو روزه با حضور مقامات و کارشناسان وزارت بهداشت به همراهی دانشگاههای جنوب و جنوب شرقی کشور برای تبیین اهداف برنامه حذف مالاریا و اتخاذ سیاستهای جدید دوران بعد از کرونا برگزار شد.ایسنا
صفحه 8
رئیس انجمن ترومبوز و هموستاز ایران:
تنها داروی تزریقی بیماران هموفیلی وارد کشور شد
رئیس انجمن ترومبوز و هموستاز ایران با اعلام ورود اولین و تنها داروی تزریقی زیر جلدی برای پیشگیری (Prophylaxis) از خونریزی در بیماران مبتلا به هموفیلی A به کشور گفت: «به زودی و با نظارت و همکاری وزارت بهداشت دسترسی بیماران هموفیلی A دارای شرایط دریافت دارو به آن فراهم خواهد شد.»
به گزارش سپید، پیمان عشقی با اشاره به اینکه داروی امیسیزوماب جهت پیشگیری از خونریزی در بیماران مبتلا به هموفیلی A در سال ۲۰۱۷ تائیدیه FDA و در سال ۲۰۱۸تائیدیه EMA را دریافت کرده است، افزود: «این دارو در بیش از ۱۱۵ کشور جهان مجوز مصرف گرفته است که در ایران نیز پس از انجام مطالعات مدلسازی اقتصادی و تایید به صرفه بودن و هزینه اثربخشی بالا نسبت به روند درمانی کنونی که به معنی کاهش هزینههای درمان نیز بوده، در سال ۱۴۰۱ مجوز واردات و مصرف در بیماران هموفیلی A شدید واجد مهارکننده با تیتر بالا که خونریزیهای مکرر آنها به درمانهای معمول پاسخ نداده است را دریافت کرد.»
وی اظهار داشت: «اولین محوله از داروی امیسیزوماب از طریق گمرک فرودگاه امام خمینی وارد کشور شد و با نظارت و همکاری وزارت بهداشت دسترسی بیماران هموفیلی A دارای شرایط دریافت دارو به آن فراهم خواهد شد.»
رئیس انجمن ترومبوز و هموستاز ایران در مورد نوع A بیماری هموفیلی گفت: «هموفیلی A یک اختلال خونریزی دهنده نادر و ارثی مرتبط با کروموزوم X است که با کمبود فعالیت فاکتور انعقادی ۸ (FVIII) شناخته میشود و میتواند منجر به خونریزیهای خودبهخودی مکرر یا خونریزیهای طولانی متعاقب تروما گردد، که خونریزیهای مکرر، به ویژه در مفاصل، میتواند منجر به آسیبهای پیشرونده و غیر قابل برگشتی شود که در نهایت موجب کاهش تحرک، افزایش مرگ و میر و کاهش کیفیت زندگی بیمار میشود.»
وی ادامه داد: «هموفیلی A شایعترین شکل هموفیلی است که ۸۰ تا ۸۵ درصد موارد را با حدود ۳۲۰ هزار مبتلا در سراسر جهان تشکیل میدهد. شیوع تخمینی، ۱۲.۱ مورد در هر ۱۰ هزار مورد برای همه شدتهای هموفیلی A است که در کشور ما نیز این عدد یکسان است.»
عشقی تصریح کرد: «یکی از مشکلات این بیماران گسترش مهارکنندهها بعد از مصرف مداوم فاکتور ۸ است است که منجر به افزایش قابل توجه تبعات بیماری، هزینه سرسام آور بار درمانی و در نهایت میزان مرگ و میر بیماران میشود و در در این دسته از بیماران در مقایسه با بیماران مبتلا به هموفیلی نوع A بدون مهارکنندهها، مدیریت خونریزیها دشوارتر بوده که این امر موجب میشود علاوه بر کاهش کیفیت زندگی (از دست دادن روزهای تحصیلی، کاری و فعالیتهای اجتماعی) و افزایش هزینههای درمان، آسیب مفصلی و نیاز به مداخله جراحی در آنان بیشتر باشد.»
وی گفت: «نه تنها پیشگیری از خونریزی، بلکه درمان ضروری خونریزی در این دسته از بیماران مستلزم تزریقات وریدی مکرر روزانه و پرهزینه دارویی میباشد که به ویژه در کودکان منجر به افت کیفیت زندگی و در نهایت در بسیاری از موارد معلولیتهای متعدد میگردد.»
رئیس انجمن ترومبوز و هموستاز ایران ادامه داد: «داروی امیسیزوماب نخستین داروی تزریقی زیرجلدی است که با فواصل تزریقی طولانی در مطالعات مختلف جهانی سبب کاهش چشمگیر خونریزی، ارتقا کیفیت زندگی و کاهش واضح معلولیتهای مفصلی در این بیماران میشود.»
به گفته عشقی، امید فراوانی است که با شروع و گسترش مصرف بجای علمی و تحت نظارت مراکز جامع درمانی هموفیلی، این دارو سبب کاهش روزافزون معلولیتها همزمان با کاهش هزینه درمان این بیماران در کشور شود.
قابل ذکر است، داروی امیسیزوماب به عنوان اولین داروی تزریقی زیر جلدی برای پیشگیری (Prophylaxis)از خونریزی در بیماران مبتلا به هموفیلی A در سال 2017 تائیدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و در سال 2018 نیز تائیدیه آژانس دارویی اروپا (EMA) را دریافت نموده است. سازمان غذا و داروی ایران نیز این دارو را در سال 1401 در بیماران دارای مهارکننده باتیتر بالا که به درمانهای فعلی پاسخ مناسب نمی دهند مورد تائید قرار داد. این دارو در مدت زمان کوتاه توانست تائیدیه بیش از 115 کشور را دریافت نماید (115 کشور با تائیدیه برای بیماران هموفیلی A شدید دارای مهارکننده فاکتور8 و بیش از 100 کشور برای بیماران هموفیلی A شدید فاقد مهارکننده فاکتور8 ) و در حال حاضر بیش از 18 هزار بیمار هموفیلی A در دنیا در حال استفاده از این دارو میباشند.
صفحه 9
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد:
سرپا ماندن نظام سلامت در گرو واقعی شدن قیمت خدمات پزشکی است
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه میخواهیم نظام سلامت بر اساس بندهای قانونی سر پا مانده و سلامت همگانی به صورت عادلانه برای تمام اقشار مردم برقرار باشد، گفت: «به همین دلیل و برای آسیب ندیدن سلامت مردم؛ خواستار واقعی شدن قیمت خدمات هستیم.»
به گزارش سپید، علیرضا صداقت در گفتوگو با سازمان نظام پزشکی، با اشاره به اینکه تعرفه در نظام سلامت ابزاری تولیتی به منظور سیاستگذاری، رفتارسازی و دستیابی به اهداف مورد نظر در راستای دستیابی به پوشش همگانی سلامت است، اظهار کرد: «یعنی هر اتفاقی که با تعریف گفته شده مغایرت داشته و سلامت تهدید شود، تعرفه وظیفه خودش را انجام نداده است.»
وی افزود: «کسی که خدمات را ارائه میدهد، میگوید من با تعرفهای که دریافت میکنم، نمیتوانم کیفیت خوبی از خدمات را ارائه بدهم. این یکی از اتفاقاتی است که میتواند تعرفه را مختل کند. اگر قرار است که پوشش همگانی سلامت داشته باشیم، هر پزشک باید یک مریض را 15 دقیقه ویزیت کند، اما این اتفاق نمیافتد.»
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه اعضای جامعه پزشکی وجدان کاری دارند اما افزایش 300 درصدی اجاره بهاء مطب، افزایش 5 درصدی هزینه پرسنل و دوبرابر شدن قیمت تجهیزات پزشکی، مانع ارائه خدمات مطلوب به بیماران میشود، تصریح کرد: «در نظر بگیرید قانونی را که دولت گذاشته و ما به این قوانین میگوییم قیمت تمام شده خدمات؛ به عبارت دیگر سود خدمات با قیمت تمام شده خدمات جمع میشود، یعنی اگر پزشک در مطبش یک وسیله دو میلیاردی دارد جزو سود خدمات به شمار نمیآید و استفاده از آن به منزله استهلاک در نظر گرفته میشود.»
صداقت ادامه داد: «نگرانی ما از آن جاست که دستیابی به پوشش همگانی سلامت دچار اختلال شود. اگر این چاشنی حذف ارز ترجیحی 4200 را هم به این موضوع اضافه کنیم بنگاههای اقتصادی ما مثل کلینیکهای بزرگی که به صورت موسسات اداره میشوند مانند آزمایشگاهها دچار مشکلات اساسی خواهند شد. آزمایشگاهی که کیت را 4200 تومان خریداری میکرده اما در حال حاضر باید این کیت را با 20 هزار تومان بخرد؛ یا باید از گردونه ارائه خدمت خارج شود یا به روشهای قدیمی منسوخ شده در آزمایشات روی بیاورد.»
وی با اشاره به اینکه اصل 43 قانون اساسی دولت را موظف به تامین نیازهای اساسی مردم از جمله بهداشت و درمان کرده است، اظهار کرد: «چون دولت تامین نیازهای اساسی مردم را بر عهده دارد، پس آن تعرفه که ابزار تولیتی است در اختیار دولت است. ماده 90 قانون توسعه مصوب سال 1385 دولت را ملزم به کاهش سهم خانوارهای کم درآمد و آسیبپذیر ازهزینههای بهداشت و درمان میکند و در نتیجه آن پدیدهای به نام بیمه همگانی دارد کم کم شکل میگیرد. ما باید این پدیده را فراگیر کنیم و هزینههای درمان را برای افراد کم درآمد کم کنیم. بیمه باید 70 درصد هزینه را متحمل شود و بیمار 30 درصد را پرداخت کند، اما قانون مصوب سال 1373 بیمه همگانی گفته است که برای افراد کم درآمد کمتر از یک درصد است.»
عضو هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی مشهد گفت: «در سال 1351 اولین تعرفه بزرگ امور پزشکی و اولین تعرفهگذاری بخش خدمات بهداشتی درمانی کشور بنیان گذاشته شد. در آن زمان یک قانونی بوده است که بند ۵ و ۶ آن قانون، تامین خدمات درمانی مستخدمین دولت بوده و نهادی شبیه به سازمان نظام پزشکی وابسته به همین قانون این خدمات را در همراهی با دولت تعیین میکردند. پس جدید هم نیست یعنی اینطور نیست که بگوییم تازه میخواهیم این قوانین را در کشور داشته باشیم؛ این تعرفهگذاری تا سال ۷۳ بود. از سال ۷۳ که قانون بیمه همگانی خدمات درمانی آمده روند تعرفهگذاری شکل و شمایل جدیدی پیدا کرده است.»
وی اضافه کرد: «تعرفههای خدمات درمانی بر اساس تشخیص قیمتهای واقعی و نرخ سرانه حق بیمه درمانی مصوب، به پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت با تایید شورایعالی بیمه به تایید هیئت وزارت علوم میرسد. در این ماده قیمتهای واقعی تمام شده خدمات و نرخ سرانه حق بیمه مصوب مبنای تعرفهها است؛ یعنی در مراجعه به قانون به قیمت تمام شده خدمات رجوع کنید. در ۲۰ سال گذشته هرگز قیمت تمام شده خدمات را از سازمان نظام پزشکی نگرفتند در صورتی که قانون میگوید باید قیمت تمام شده خدمات را طلب کنید.»
صداقت با بیان اینکه ما به قانون بهعنوان حبل متین اعتقاد کامل داریم، اذعان کرد: «بنده بهعنوان رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد، خراسان رضوی و متولی سه استان خراسان و چه رئیس کل سازمان نظام پزشکی هرگز حرف از فراوانی نزده و نمیزنیم. شورایعالی سازمان نظام پزشکی قیمت تمام شده خدمات را اعلام کرده و اسمی از تعرفه نبرده اما رسانهها نام آن را تعرفه گذاشتهاند.»
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه میخواهیم نظام سلامت بر اساس بندهای قانونی سر پا مانده و سلامت همگانی به صورت عادلانه برای تمام اقشار مردم برقرار باشد، گفت: «به همین دلیل و برای آسیب ندیدن سلامت مردم؛ خواستار واقعی شدن قیمت خدمات هستیم.»
وی خاطرنشان کرد: «ترفند دیگری که بیمهها در بحث بعضی از نسخهها و آزمایشگاهها از آن استفاده میکنند خارج کردن خدمات از حوزه خودشان است؛ به عنوان مثال صرفا برای دور شدن از رقم ۷۰ درصد به پزشکان میگویند فلان دارو را تجویز نکن؛ در صورتی که هیچ قانونی اجازه اینکار را به بیمه نداده است.»
وی با اشاره به اینکه در صورتی میتوانیم به سلامت همگانی برای جامعه دست پیدا کنیم که پرونده الکترونیک تشکیل و نظام ارجاع مبتنی بر آن اصلاح شود، بیان کرد: «تبیین راهنماهای بالینی، خرید درست تمام خدمت توسط بیمه بهعنوان خریدار و به حداقل رسیدن ارتباط مالی پزشک و بیمار از دیگر الزامات رسیدن به سلامت همگانی برای جامعه است.»
صداقت یادآور شد: «مصوبه شورایعالی بر اساس اعداد و ارقام سازمانهای بیمه پایه است نه مردم. این اتفاقات باعث شده که چهل درصد خدمات از جیب مردم پرداخت شود. اعتقاد داریم اگر بهای خدمات درمانی به سمت واقعی شدن نرود، آسیبی که به نظام سلامت وارد میشود غیرقابل جبران خواهد بود.»
صفحه 10-11
پزشکی لوکس در صدر انتخاب دستیاران تخصصی
استقبال به تحصیل در رشتههای مادر مثل داخلی، اطفال، طب اورژانس و بیهوشی به شدت کاهش یافته است
عدم هماهنگی و نامتوازن بودن فرآیند پذیرش دانشجویان دوره دستیاری، موجب نگرانی بسیاری از کارشناسان سلامت شده است. در این بین، کارشناسان سلامت نسبت به خطر حرکت به سمت «پزشکیِ لوکس» هشدار دادهاند.
پیشتر نیز محمد رئیسزاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ضمن هشدار نسبت به افزایش علاقه دانشجویان پزشکی برای تحصیل در رشتههای لوکس تاکید کرده بود: «رشتههایی که در معرض ریسک هستند را باید به صورت خاص ببینیم و شرایطشان را تسهیل کنیم؛ در غیر این صورت تمایل برای ورود به این رشتهها کاهش یافته و دچار مشکل میشویم. در حوزه رشتههای تخصصی رشتههایی مانند جراحی اطفال، جراحی قلب اطفال و ... متقاضی کمی برایشان وجود دارد. در حالی که اینها رشتههای سنگینی هستند. در برخی رشتههای پایه مانند بیهوشی، جراحی عمومی، رشتههای داخلی و... نیز چون وضعیت بازار کارشان با دریافتیهایشان تناسب ندارد، تمایل دانشجویان برای ورود به این رشتهها کمتر است؛ یا سراغ بسیاری از رشتههای بهاصطلاح لوکس میروند یا فرد ترجیح میدهد تا با همان وضعیت پزشک عمومی کار کند و درآمد داشته باشد.»
وی تاکید کرد: «به عنوان مثال وقتی جراح اطفال نداشته باشید، مجبور هستید که بیمار را برای انجام جراحی به خارج از کشور اعزام کنید که هزینهای ۱۰ برابر ایران دارد یا اینکه پزشک خارجی بیاورید که در این صورت باز هم باید پول آنچنانی بپردازید. باید به دلار پول دهید و هزینهها چندین برابر میشود.»
رئیسزاده تاکید کرد: «اگر خدایی نکرده قرار باشد مردممان را برای درمان به خارج از کشور اعزام کنیم، هزینههای درمانی به طور میانگین ۱۰ برابر هزینههای داخل کشور است. به عنوان مثال یک عمل قلب باز در کشور ما هر عددی که باشد، اگر خدایی نکرده مجبور شویم که بیمار را در همین کشورهای اطراف و منطقه عمل کنیم، هزینهاش به طور میانگین ۱۰ برابر میشود. ما نمیخواهیم به این وضعیت برسیم.»
همچنین رضا آریانپور، عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت مجلس هم به بررسی علل افزایش مهاجرت پزشکان و خالی ماندن برخی از رشتههای پزشکی در کشور پرداخت و گفت: «مهاجرت پزشکان تا حدودی با سایر رشتهها متفاوت است. رشته پزشکی، در عرصه بینالمللی خواهان دارد و برای همین رقابت در آن نیز زیاد است. باید درک کنیم که حفظ نیرو در چنین شرایطی دشوار است. با این حال ما در کشور به جای اینکه در برابر این مکش بایستیم، جوانان را به سمت مهاجرت سوق میدهیم و فضای موجود علیه پزشکان، انگیزه کادر درمان برای ماندن در ایران را از بین میبرد.»
بیتوجهی به رشتههای پزشکی مادر
تخصص بیهوشی در تمام دنیا تخصص ویژه و حیاتی است که متخصصان این رشته در قسمت اورژانس، بخشهای مراقبتهای ویژه، اتاق عمل و دیگر قسمتهای بیمارستان خدمت میکنند. با وجود اهمیت حیاتی این رشته مادر، آمارها حاکی از آن است که این رشته تخصصی با استقبال سرد متقاضیان ادامه تحصیل مواجه شده؛ طوری که اغلب ظرفیت پذیرش در این رشتهها خالی مانده است.
علیرضا سلیمی، فعال صنفی جامعه متخصصان بیهوشی و مراقبتهای ویژه ایران هم با اشاره به خالی ماندن ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته تخصصی بیهوشی گفت: «پزشکان جوان بعد از گذراندن دوره پزشکی عمومی حاضر به انتخاب رشته بیهوشی نیستند، افرادی هم که جایگاه علمی خوبی دارند به فکر مهاجرت هستند. این مسئله اینقدر حاد است که بیش از ۷۰ درصد از صندلیهای تخصصی رشته بیهوشی خالی مانده است. از طرف دیگر متخصصان با سن بالاتر از ۵۰ سال ما که در اوج تجربه و توانمندی هستند و معمولا کمتر کسی در این سن به مهاجرت فکر میکند، در فکر رفتن به کشورهای دیگر هستند.»
وی تاکید کرد: «تخصص بیهوشی جزو تخصصهای مادر، کلیدی و پایه است و هر بیمارستانی نیاز به متخصص بیهوشی دارد. متخصص بیهوشی علاوه بر کار در اتاق عمل، وظیفه رسیدگی به بیماران بسیار بدحال را در بخشهای مراقبت ویژه و اورژانس دارد. این تخصص از آن دسته تخصصهایی است که برای روزهای سخت مثل مواقع زلزله، سیل و یا همهگیریهایی مثل کووید-19 بسیار ضروری است و جزو تخصصهایی است که در خط اول درمان قرار میگیرد. در نتیجه برای هر کشوری جزو تخصصهای پایه محسوب میشود که نقش حیاتی و کلیدی دارد.»
سلیمی ادامه داد: «در تمام دنیا به واسطه اینکه رشته بیهوشی، رشته پراسترسی است و متخصصان این رشته کار کلیدی انجام میدهند، اجر و قرب و درآمد بالایی برای متخصصان این رشته در نظر میگیرند، ولی در ایران متاسفانه به خاطر سوءمدیریت چند دههای، رشتههای مادر مثل داخلی، اطفال، طب اورژانس و بیهوشی ضعیف شدهاند و جایگاه خود را از دست دادهاند.»
وی افزود: «طبیعی است هر رشته و صنفی فارغ از اینکه مربوط به هر حوزهای باشد اول از همه باید یک چرخه اقتصادی سالم و مطمئن داشته باشد که متاسفانه در این رشته میزان زحمت و استرس و حساسیت کار با میزان درآمد همخوانی ندارد. اگر درآمد متخصصان بیهوشی را در ایران با سایر کشورهای دنیا مقایسه کنیم همکاران ما درآمد پایینی دارند.»
صفحه12-13
سپید گزارش میدهد
بیدار شدن غول کرونا در شرق آسیا؛ ابهام در مورد ایران
در حالی موج کرونا در چین در حال افزایش است که هنوز در مورد موج جدید این بیماری در ایران ابهام وجود دارد
در حالی که مدتی بود کرونا آتشبسی یک طرفه را به بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران اعلام کرده بود و سازمان جهانی بهداشت هم با مشاهده این وضعیت در حال برداشتن وضعیت اضطرار بیماری بود اما به نظر میرسد که این آتشبس پایان یافته و برخی از کشورها را دوباره وارد بحران کرده است.
با آغاز زمستان در بسیاری از کشورهای جهان، کرونا هم پس از مدتی سپرانداختن، دوباره شال و کلاه کرده و شمشیر به کمر بسته تا بار دیگر قدرت نمایی کند. نمودارهای بیماری در بسیاری از کشورهای جهان از نزولی بودن تغییر حالت داده و و در وضعیت صعودی قرار گرفتهاند. این در حالی است که هم اکنون برخی از کشورها نیز وارد بحران دوباره بیماری شدهاند.
کرونا در سرزمین مادری و هشداری برای جهان
کرونا در چین سرزمینی که در سه سال قبل برای نخستین بار در آنجا مشاهده شد و پس از آن مرزها را در نوردید و تبدیل به یک پاندمی شد اکنون در روزهای پایانی سال 2022 دوباره در این کشور در حال قدرت نمایی بوده و بحران تازهای را در این کشور آغاز کرده است. این امر حتی موجب هشدار سازمان جهان بهداشت شد. تدروس آدهانوم دبیرکل سازمان جهانی بهداشت (WHO) روز چهارشنبه اعلام کرد که در مورد افزایش گزارشهای مربوط به بیماری شدید کرونا در سراسر چین بسیار نگران است. دبیرکل این سازمان همچنین هشدار داد که تاخیر در واکسیناسیون میتواند منجر به مبتلا شدن تعداد زیادی از افراد آسیبپذیر در چین شود.
آدهانوم گفت: «سازمان جهانی بهداشت در مورد شدت کووید در چین بهویژه در مورد وضعیت پذیرش در بیمارستانها و بخش مراقبتهای ویژه، به اطلاعات بیشتری نیاز دارد تا بتواند ارزیابی جامعی از خطر گسترش کووید شدید داشته باشد.»
این در حالی است که برخی از کارشناسان این سازمان همچنین هشدار دادهاند که گسترش کنترل نشده کووید19 در چین میتواند باعث ظهور گونههای جدیدی شود که ممکن است پیشرفتهای جهانی برای مهار این بیماری همهگیر را با خطر مواجه کند.
گسترش دوباره بیماری در چین را بسیاری به دلیل شکست سیاست کووید صفر میدانند که پس از کاهش محدودیتها و آزادسازیها در این کشور موجب افزایش موارد دوباره بیماری در این کشور شد. بر اساس سیاست کووید صفر هر فردی که در این کشور به کرونا مبتلا میشد، قرنطینه جدی در کل آن منطقه اعمال میکردند. بر همین اساس واکسیناسیون جدی گرفته نمیشد و بسیاری از افراد نیز در معرض این ویروس قرار نمیگرفتند و همزمان با واکسیناسیون ایمنی جامعه افزایش پیدا نمیکرد و همین موضوع موجب مبتلایان و گردش بالای ویروس در بین شهروندان چینی است. البته به گفته کارشناسان چینی خوشبختانه هنوز واریانت جدیدی دراین کشور مشاهده نشده است با این حال میزان ابتلا در این کشور بسیار بالا گزارش شده است.
افزایش موارد جهانی کرونا
وضعیت هشدار آمیز بیماری کرونا در چین در حالی است که آمارهای جهانی نیز نشان از رشد دوباره بیماری در آستانه سال نو میلادی در بسیاری از کشورها دارد. در شرق آسیا، متخصصان ژاپنی نسبت به شیوع همزمان کرونا و آنفلوآنزا زمستان هشدار دادهاند و در ایران نیز هشدارهای ضد و نقیضی نسبت به شیوع مجدد بیماری در ایران وجود دارد.
همزمان با این موضوع بر اساس آمارهای جهانی، مجموع مبتلایان به بیماری کووید در جهان تاکنون به ۶۶۱ میلیون و ۳۱۴ هزار و ۵۴ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۸۴ هزار و ۸۵۸ بیمار نیز تایید شده است، این در حالی است که به اذعان برخی از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت تعداد درگذشتگان ناشی از این بیماری حداقل بیش از دو برابر این رقم است.
در 24 ساعت گذشته کرونا در جهان جان هزار و ۵۳۴ نفر را گرفته و در برخی کشورهایی که در لیست ۱۰ کشور با بالاترین نرخ ابتلا هستند، آمار فوتیهای ۲۴ ساعت گذشته، سه رقمی شده است. بر این اساس ژاپن با ثبت ۳۱۵ فوتی جدید، بالاترین تعداد تلفات کرونایی را در شبانهروز گذشته گزارش کرده و پس از آن برزیل با ۲۸۲ فوتی، آمریکا با ۱۶۵ فوتی، فرانسه با ۱۵۸ فوتی و آلمان با ۱۵۷ فوتی جدید، جزو کشورهایی هستند که آمار سه رقمی قربانیان را در ۲۴ ساعت اخیر ثبت کردهاند.
همچنین آمریکا با بیش از ۱۰۲ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۶۸۸ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۷۳ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.
کرونا در ایران؛ پیک جدید یا تداوم آرامش فعلی
کرونا در ایران طی سه ماه اخیر تقریبا روند آرام و ثابتی را داشت و در این وضعیت هم اکنون نیز تداوم دارد. این در حالی است که همانطور که گفته شد پیشبینیهای ضد و نقیضی در مورد آینده این بیماری در ایران وجود دارد. برخی پیشبینی پیک جدیدی در زمستان دارند و برخی دیگر احتیاط را چاشنی نظر خود میکنند.
مسعود یونسیان عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا در این رابطه اظهار کرد: «در بررسی مستندات موجود هیچ شاهدی دال بر اینکه چه زمانی موج کرونا خواهیم داشت و یا شدت آن چه قدر خواهد بود مشاهده نشد. چند مؤلفه وجود دارد که ممکن است تعیین کند که آیا موج جدیدی در راه است یا خیر؟ نخستین مؤلفه تغییرات در واریانت کنونی در سطح جهانی و منطقهای است که در سطح جهانی چنین چیزی را به وضوح مشاهده نکردیم. در سطح منطقهای، در اروپا به ویژه در آلمان و فرانسه واریانت جدیدی حکمفرما است. در منطقه خاورمیانه اطلاعات دقیقی از اینکه چه واریانتی غالب است، نداریم.»
وی ادامه داد: «مؤلفه دوم، موضوع ایمنی ما است، اگرچه بسیاری از صاحبنظران این موضوع را مطرح میکنند که اگرچه ممکن است که سطح آنتیبادیهای ما کاهش پیدا کند، اما در مواجهه با ویروس بلافاصله بدن میتواند سطح ایمنی خود را تقویت کند و پاسخ مناسبی ارائه دهد با این وجود شواهدی دال بر اینکه این سطح ایمنی افت کرده باشد وجود ندارد.»
عضو کمیته علمی کرونا افزود: «مولفه سوم هم نحوه رفتار ما است. در این چند ماه گذشته شرایط مناسب و خوبی نداشتیم و اکنون نیز شرایط تغییری نکرده است. با وجود این مؤلفهها هنوز دلیلی نمیبینم تا تاریخی را تعیین و بگوییم در فلان تاریخ با موجی از بیماری روبهرو خواهیم شد. اگر یک پیشبینی انجام داده و این پیشبینی به حقیقت نپیوندد ما اعتماد عمومی را از دست خواهیم داد. باید سعی کرد که اعتماد جامعه را به دست آوریم و آن را حفظ کنیم.»
نظر این اپیدمیولوژیست در حالی است که حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای به رئیس جمهور نسبت به شیوع مجدد کرونا در ایران ابراز نگرانی کرد. همزمان با این موضوع، شهنام عرشی سرپرست دفتر بیماریهای واگیر نیز از احتمال موج جدیدی در ایران ابراز نگرانی کرد. وی در این رابطه گفت: « نزدیک به دو ماه است که در کشور موج کرونا و موارد ابتلای آنچنانی نداشتیم. این در حالی است که در برخی مناطق جهان مانند اروپا و آمریکا و همینطور جنوب شرقی آسیا و کشورهایی مثل چین و ژاپن به دفعات موجهایی از کرونا رخ داده است.»
عرشی یادآور شد: «بر این اساس در حال حاضر نگرانی داریم و منتظر موج احتمالی کرونا هستیم. به ویژه بعد از تعطیلات سال نوی میلادی و با افزایش سفرهای خارجی که در این زمان انجام میشود. این احتمال و نگرانی وجود دارد که در کشورهای مختلف از جمله ایران موج جدید کرونا خود را نشان دهد.»
صفحه 14
وضعیت تامین ارز برای واردات دارو چندان شفاف نیست
ابهام ارزی
وزیر بهداشت برخلاف برخی فعالان بازار دارو مدعی است که مشکلی بابت تامین ارز واردات دارو وجود ندارد
وضعیت ارز دارو مبهم است. حالا دوباره درست در شرایطی که قیمت دلار رکوردهای تاریخی را در بازار ارز شکسته و به نیمه کانال قیمت ۴۰ هزار تومان رسیده است، برخی فعالان بازار ارز نسبت به تامین مالی واردات دارو و مواد اولیه دارو ابراز نگرانی میکنند. این مساله در شرایطی رخ میدهد که برخی مقامات اقتصادی هم به صورت تلویحی گفتهاند که دولت برای تامین ارز دارو در تنگنا است.
هرچند که بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت این موضوع را تکذیب کرده و مدعی شده است که بانک مرکزی حدود ۳.۷ میلیارد دلار ارز واردات دارو اختصاص داده است اما فعالان بازار دارو میگویند که آنها نگران تداوم روند پرداخت ارز دارو به صورت کافی هستند و به طور ویژه نسبت به تامین مالی واردات اقلام دارویی در سال آینده ابراز نگرانی میکنند.
پرداخت ارز دارو با مشکل مواجه است؟
مشکلات تامین ارز دارو دوباره سر زبانها افتاده است. آن هم درست در شرایطی که رکوردهای تازه قیمت در بازار ارز میشکند و دلار در بازار آزاد به ۴۰ هزار و ۵۰۰ تومان هم رسیده است.
جهش قیمت دلار و تاخیر دولت برای تنظیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ و تقدیم آن به مجلس سبب شده که گمانهزنیهایی مبنی بر دست تنگ دولت و گرفتاری تامین ارز مطرح شود.
هرچند که دولت به صورت مستقیم این موضوع را تایید نکرده است اما اشارات تلویحی برخی مقامات اقتصادی حاکی از مشکلات دولت برای تامین ارز دارو بوده است.
در همین زمینه چندی پیش احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد از تخصیص بیش از سه میلیارد دلار ارز برای واردات مواد اولیه دارو و برخی داروها خبر داد و گفت: «علاوه بر تخصیص ارز برای رفع فوری مشکلات صنعت دارو، ثبت سفارش اقلام مرتبط با آن نیز با فوریت و ظرف ۲۴ ساعت انجام و تعیین تکلیف می شود.»
او با اشاره با مشکلات اخیر در حوزه تخصیص ارز برای دارو گفت: «اقدمات خوبی در این زمینه انجام شد و رییس بانک مرکزی اعلام کرد که بیش از سه میلیارد دلار برای واردات مواد اولیه دارو تامین شده است.»
به جز این اخیر یکی از مقامات بانک مرکزی هم صحبتهایی درباره تامین ارز دارو داشته است که از سوی رسانهها به گرفتاریهای کمبود ارز در حوزه دارو تعبیر شد.
در همین زمینه وبسایت خبری فردای اقتصاد از قول مدیرکل عملیات ارزی بانک مرکزی نوشت که «هر چند در حال حاضر امکان تامین ارز نداریم اما دنبال این هستیم که برای تامین ارز به منظور مصارف وزارت بهداشت اقدام کنیم.»
شیوا راوشی که درجلسه کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای بررسی وضعیت دارو در کشور ازجمله داروهای بیماران خاص حاضر شده بود در پاسخ به سوال روحالامینی مبنی بر اینکه آیا بانک مرکزی نمیتواند ۱۰۰ میلیون یورو برای تامین دارو، اختصاص دهد، گفت: «تلاش خواهیم کرد هر مبلغی که در حد مقدور باشد را اعلام کنیم؛ کل مبلغ پروژه کواکس ۲۵۰ میلیون دلار بوده که بخشی از آن مصرف شده و از وزارت بهداشت خواستیم این قرارداد را مطالعه کند تا ما بتوانیم مابقی مبلغ را برگردانیم؛ ما در جریان این قرارداد نیستیم و در حوزه وظایف ما نیست و به راحتی نمیتوان مابقی پول را برگرداند زیرا قرارداد مربوط به بیماری کرونا بوده است.»
وزیر بهداشت: مشکل ارزی نداریم
با این حال وزیر بهداشت مشکلات در خصوص تامین ارز دارو را رد کرده است. بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایلنا در این زمینه گفت: «در خصوص تامین ارز دارو مشکلی نداریم از هنگامی که آمدیم ارز دارو را از حالت ارز ترجیحی به ارز نیمایی تغییر دادیم و مشکلات ارزی ما بسیار کمتر شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه گفت: «سال گذشته ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار ارز ترجیحی برای دارو مصرف شده است که امسال مصارف شاید به نصف برسد و وضعیت ارزیمان خوب است.»
او درباره اینکه با وجود تحریمها وضعیت تامین داروهای بیماران خاص چگونه است، گفت: «تحریمها در بعضی از شرکتها وجود دارد و به سختی کار انجام میدهیم، تحریمها از سوی کشورهای غربی از جمله سوئیس وجود دارد و در تلاش هستیم آنها را برطرف کنیم البته در داخل هم برخی از این داروها را تولید میکنیم.»
بانک مرکزی: ۳.۳ میلیارد دلار ارز دارو پرداختیم
در همین زمینه بانک مرکزی هم گزارش داده است که از ابتدای سال جاری تاکنون سه میلیارد و ۳۴۰ میلیون دلار ارز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص داده شده است.
بانک مرکزی همچنین تاکید کرده است که تامین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی و ضروری کشور همواره از اولویتهای بانک مرکزی بوده است و در این بین کالاهای حوزه سلامت اعم از دارو و تجهیزات پزشکی از اهمیت بیشتری برخوردارند و در این راستا و بهمنظور مساعدت و تسریع در تامین اقلام مرتبط با بهداشت و سلامت جامعه، تفاهمنامهای در تاریخ ۲۸ فروردینماه امسال بین بانک مرکزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر دستگاههای ذیربط امضا شد. بر این اساس بانک مرکزی متعهد به اختصاص و تامین ارز از محل منابع خود به کالاهای اعلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد که تاکنون از این محل برای ثبت سفارشهای اعلامی وزارت بهداشت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار تخصیص ارز انجام شده است.
همچنین با توجه به حساسیت و فوریت تامین کالاهای حوزه بهداشت و درمان، تخصیص ارز از محل سامانه نیما نیز بدون وقفه انجام میشود که از این محل نیز تاکنون بیش از ۲ میلیارد و ۴۰ میلیون دلار تخصیص ارز صورت گرفته است.
بانک مرکزی در ادامه تاکید کرده است که با لحاظ فوریت و ارجحیت در تامین ارز کالاهای حوزه بهداشت و درمان، درخواستهای ارز ثبت شده توسط متقاضیان را در مدت ۲۴ ساعت در سامانه مربوطه تایید کرده و در مسیر همکاری مستمر خود با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همواره در تامین ارز کالاهای این حوزه و در نتیجه ایجاد امنیت و آرامش جامعه از این منظر، اهتمام ویژه معمول میدارد.
چالشهای ارزی برای واردات دارو در حالی خبرساز شده است که دولت سیزدهم از ۲۳ تیر ماه امسال ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو را حذف کرده و اعلام کرد که به منظور از بین بردن فساد در این بخش این تصمیم را گرفته است. هرچند که عده زیادی معتقد هستند که دولت این اقدام را ناظر بر کسری بودجه خود انجام داده است اما با این حال همچنان موضوع تامین ارز دارو در هاله نگرانی است و چشمانداز دقیقی پیرامون ذخایر ارزی برای دارو وجود ندارد.
گفتنی است که دولت در سالهای پیش چیزی حدود ۵ تا ۶ میلیارد دلار برای واردات دارو و مواد اولیه دارویی ارز پرداخت میکرد که با برگشت تحریم ایران پس از خروج امریکا از برجام میزان ارز پرداختی برای واردات دارو سیر کاهشی به خود گرفت. به طوری که در حال حاضر میزان ارز پرداختی برای واردات دارو و مواد اولیه دارویی تقریبا به حدود نصف سالهای پیش رسیده است.