صفحه 2
حقازلی، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تاکید کرد
تزریق دوز یادآور واکسن کرونا
لزوم تشدید مراقبتهای مرزی
عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با تاکید بر لزوم تشدید مراقبتهای مرزی برای جلوگیری از ورود افراد بیمار به کشور گفت: «این موضوع با توجه به کاهش بار بیماری در کشور نسبت به گذشته کمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ در حالی که باید پایانههای مرزی بویژه در مورد کسانی که از آسیای جنوب شرقی وارد کشور میشوند به شکل دقیق رصد شود.»
به گزارش سپید، مهرداد حقازلی در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضیعت بروز کرونا در دنیا و ایران گفت: «در قسمتی از کشورهای دنیا بویژه در آسیای شرقی و چین شاهد افزایش قابل توجه بروز بیماری بودهایم ولی تاکنون این افزایش منجر به افزایش گزارش بروز مرگ و میر نشده است.»
وی تاکید کرد: «این موج از بیماری هنوز در قسمتهای غربی که به سمت ایران است خود را بروز نداده و خوشبختانه ما نسبت به چند هفته و چند ماه گذشته تغییری در بروز موارد بیماری در کشور نداشتهایم، ولی این انتظار وجود دارد که طی چند هفته آتی موارد کرونای کشور ما هم افزایشی شود.»
حقازلی افزود: «همچنان سویه غالب کرونا در ایران اومیکرون BA۴ و BA۵ است اما، در بُعد جهانی صبحت از کرونای BQ۱ مطرح میشود که هنوز اطلاعات دقیقی از آن وجود ندارد اما طبق آخرین گزارشات سازمان جهانی بهداشت که منتشر شده است به نظر میرسد که BQ۱ هم از نظر بیماریزایی خیلی تفاوتی با سویه اومیکرون ندارد.»
وی با تاکید بر لزوم تشدید مراقبتهای مرزی برای جلوگیری از ورود افراد بیمار به کشور تصریح کرد: «این موضوع با توجه به کاهش بار بیماری در کشور نسبت به گذشته کمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ درحالی که باید پایانههای مرزی بویژه در مورد کسانی که از آسیای جنوب شرقی وارد کشور میشوند به شکل دقیق رصد شود.»
وی افزود: «در عین حال خود مردم هم میزان مراقبت، فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را به شکل محسوسی کاهش دادهاند که توصیه میشود مجددا بر رعایت پروتکلهای بهداشتی اهتمام ورزند.»
دبیر بورد داخلی کمیته علمی کرونا در پاسخ به سوالی درباره پیشبینی از بروز موج هشتم کرونا بیان کرد: «با توجه به واکسیناسیون صورت گرفته به نظر نمیرسد دیگر مانند گذشته موجهای گستردهای از کرونا را تجربه کنیم، اما افزایش بروز محدود بیماری ممکن است.»
حقازلی همچنین گفت: «افزایش بروز بالای بیماری در چین به علت تغییر ناگهانی سیاستهای کنترلی بیماری است اما کشورهای دیگر احتمالا با توجه به شواهد فعلی، پیکی مشابه چین را تجربه نمیکنند اما این نکته مهم است که بدانیم در مورد کرونا هیچ پیشبینی قطعی نخواهد بود.»
وی درباره تزریق دوزهای یادآور واکسن کرونا تاکید کرد: «در حال حاضر توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که اگر یکسال از آخرین تزریق واکسن افراد گذشته است حتما برای تزریق دوز یادآور اقدام کنند و خوشبختانه در کشور ما هم واکسن به میزان کافی وجود دارد.»
روش درمانی جدید برای یک علامت شایع کووید
متخصصان دانشگاه «ییل» میگویند توانستهاند «مه مغزی» را که یکی از شایعترین علائم کووید مزمن است در هشت بیمار مبتلا به این عارضه برطرف کنند.
به گزارش سپید، به این بیماران ترکیبی از «گوانفاسین»، داروی معمول برای ایدیاچدی (اختلال کمتوجهی - بیشفعالی) و آنتی اکسیدانی موسوم به «ان-استیلسیستئین انایسی» که در انگلیس عمدتا برای درمان بیشمصرفی پاراستامول و بیماریهای ریوی کاربرد دارد، تزریق کردند.
این روش درمانی تاکنون فقط روی تعداد کمی از مبتلایان به کووید مزمن آزمایش شده است که عمدتا هم زن بودهاند. البته محققان گفتند این مطالعه برای اجرای آزمایشهای بالینی گستردهتر نویدبخش به نظر میرسد.
این متخصصان معتقدند که ترکیب این داروها میتواند فورا برای میلیونها مبتلا به کووید مزمن مفید واقع شود.
بنا بر اعلام سازمان ملی خدمات سلامت انگلیس، مه مغزی حسی شبیه آثار کمخوابی یا استرس دارد. این سازمان علائم معمول مه مغزی را ضعف تمرکز، احساس سردرگمی، از حد معمول کندتر فکر کردن، افکار مبهم، فراموشی، ناتوانی در پیدا کردن کلمات و خستگی ذهنی فهرست کرد.
به گزارش نشریه ایندیپندنت، جزئیات بیشتر این مطالعه در مجله گزارشهای عصبایمنیشناسی (Neuroimmunology Reports) منتشر شده است.ایسنا
شناسایی ۶۰ بیمار جدید کووید19
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیهای از شناسایی ۶۰ بیمار جدید کرونایی از روز سهشنبه تا چهارشنبه در کشور خبر داد.
به گزارش سپید، در این اطلاعیه آمده است:
تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۵۱ هزار و ۱۱۲ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۲۱۵ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۱۲۰ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۴۴۷ دوز رسید.
از روز سهشنبه تا چهارشنبه ۷ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۶۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۳۲ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۹۴۷ نفر رسید.
از روز سهشنبه تا چهارشنبه هیچ یک از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست ندادند و مجموع جان باختگان این بیماری، در عدد ۱۴۴ هزار و ۶۷۷ نفر ماند.
خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۶ هزار و ۳۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
۷۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۵۴ میلیون و ۷۴۴ هزار و ۶۶۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۷۶ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۶۹ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
صفحه 3
از سوی معاون درمان وزارت بهداشت ابلاغ شد؛
آمادگی ارائه خدمات درمانی برای افزایش احتمالی موارد کووید۱۹ در بیمارستانهای کشور
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخشنامهای به روسای دانشگاه/ دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور بر ضرورت آمادگی ارائه خدمات درمانی برای افزایش احتمالی موارد کووید۱۹ در بیمارستانهای کشور تاکید کرد.
به گزارش سپید به نقل از وبدا، این بخشنامه به شرح زیر است:
روسای محترم دانشگاه/دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور
با توجه به شیوع مجدد بیماری کووید19 در برخی از کشورها و احتمال افزایش موارد بیماری در کشور لازم است موارد زیر برای آمادگی هرچه بیشتر ارائه خدمات درمانی به بیماران مراجعه کننده به بیمارستانها مورد تاکید و اقدامات لازم انجام گردد.
-ظرفیتهای موجود تشخیصی درمانی کلیه بیمارستانهای تحت پوشش بررسی شوند. در صورت نیاز، مسیرهای خدمت و مسیر ارجاع و مراجعه بیماران سرپایی/بستری (به تفکیک بزرگسال و اطفال) بازبینی شوند.
-مانور مدیریتی واحد تریاژ در کلیه بیمارستانها درخصوص نحوه اجرای تریاژ دو لایه براساس دستورالعمل کشوری تریاژ ( ESI-IV ) صورت گیرد.
-تشکیل تیم مدیریت بحران بیمارستان با محوریت بیماری کووید19 (ریاست، مدیریت و معاونین بیمارستان، ریاست بخش اورژانس و مدیر پرستاری بیمارستان) و بررسی و تحلیل شرایط و مداخله به هنگام انجام شود.
-تیم نظارتی ستاد معاونت درمان دانشگاه /دانشکده میزان آمادگی بیمارستانها را بررسی و نکات قابل بهبود را پیگیری و اصلاح نمایند.
-هماهنگی عملیاتی معاونتهای درمان، بهداشت و توسعه دانشگاه/ دانشکده به منظور موارد زیر انجام شود:
.اطلاعرسانی به مردم در سطح منطقه تحت پوشش درخصوص احتمال بروز موج جدید بیماری
.هماهنگی با واحد مدیریت بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی/ شبکه بهداشت و درمان شهرستان برای رصد روزانه بروز موارد ابتلا سرپایی و افزایش ظرفیتهای تشخیصی
.شناسایی، مدیریت ارجاع و پذیرش بیماران مطابق اندیکاسیونهای ارجاع از مراکز جامع سلامت و مطابق نقشه ارجاع کشوری منطبق بر برنامه پزشکی خانواده
-اقدامات تشخیص درمانی مطابق با آخرین پروتکل درمانی کووید19 و درصورت ابلاغ بخشنامههای بعدی براساس آنها انجام شود.
-آگاهی بخشی و نظارت بر تجویز منطقی آنتیبیوتیکها و رعایت پروتکلهای درمانی بیماریهای ویروسی بیماران سرپایی و بستری و پیشگیری از مقاومت آنتیبیوتیکی؛ از طریق تشکیل مستمر کمیته کنترل عفونت بیمارستانی مورد پایش و بررسی قرار داده شود.
-داروهای موردنیاز درمان کووید19 مطابق آخرین پروتکل درمانی ابلاغی و سایر داروها و لوازم مصرفی برآورد و پیشبینی های لازم انجام شوند. دسترسی و نحوه اکسیژن درمانی مطابق پروتکل استاندارد نظارت شود.
-مدیریت ارجاع و انتقال بین مراکز درمانی با هماهنگی واحد EOC و ستاد مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه/دانشکده (115) انجام شود.
-آموزش/ بازآموزی مستمر کارکنان درمانی و پشتیبانی برای حسن اجرای پروتکلهای پیشگیری و درمانی انجام شود.
-وسایل حفاظت فردی متناسب با تعداد و نوع ارائه خدمات کارکنان برآورد و پیشبینی های لازم انجام شود. استفاده از آنها توسط واحد کنترل عفونت بیمارستان آموزش/ بازآموزی و نظارت شوند.
-درصورت افزایش موارد بستری، مدیریت تخت، تیم تنفسی و ترخیص ازبخش ویژه مورد تاکید قرار داده شود.
-اطلاعات مورد نیاز (شامل بیماران سرپایی، بستری، آمارهای فوت مشکوک، محتمل و قطعی) در تمامی ایام هفته (شامل روزهای تعطیل) کماکان در سامانههای مربوطه ثبت شوند. مسئولیت صحت، دقت و به هنگامی ثبت اطلاعات، به عهده رئیس بیمارستان میباشد.
-گزارش روزانه شامل آمار مراجعین (سرپایی و بستری) و شاخصهای مربوطه توسط تیم مدیریت بیمارستان و ستاد دانشگاه/ دانشکده بررسی و نیاز به افزایش ظرفیت و امکانات موجود براساس روند مراجعین، تصمیمگیری و اجرا شود.
سخنگوی وزارت بهداشت:
زیر سویه BQ.1 بیاید، موج هشتم شکل میگیرد
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه وزارت بهداشت موارد بیماری، شرایط کلی استانها و بیمارستانها را تحت رصد داشته و آمادگی مقابله با هر گونه موج احتمالی کرونا را دارد، گفت: «در این زمینه، دستورالعملهای لازم به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ و اقدامات مقتضی برای مقابله با موج احتمالی، مورد تاکید قرار گرفته است.»
به گزارش سپید، پدرام پاک آیین در گفتوگو با وبدا با اعلام این مطلب اظهار داشت: «چنانچه زیرسویه BQ.1 در ایران شناسایی شود، به احتمال قوی شاهد موج هشتم کرونا در کشور خواهیم بود؛ هر چند ممکن است رفتار این زیرسویه شدید یا عینا مشابه رفتاری که در سایر نقاط دنیا داشته، نباشد.»
وی افزود: «در حال حاضر دو زیر سویه BA.5 و BQ.1 با قابلیت انتقال بالایی که دارند، مسئول موارد ابتلا در بیش از ۷۰ درصد مبتلایان در آمریکا هستند؛ این زیرسویهها علائم خفیفی شبیه سرماخوردگی ایجاد میکنند که مشابه سایر علائمی است که در زیر سویههای مختلف اومیکرون نیز دیده شده است.»
دستیار رسانهای وزیر بهداشت یکی از دلایلی که ورود موج کرونا به ایران تقویت میکند را سفرهای اتباع ایرانی مقیم غرب کره زمین همزمان با سال نو میلادی به کشور دانست و گفت: «تحقیقاتی که درباره بار بیماریها در جهان شده، آمادگی برای ورود زیر سویه جدید اومیکرون به کشور را توصیه میکند.»
پاک آیین خاطرنشان کرد: «در ایران مراجعین سرپایی بیمارستانی کووید19 در هفته اخیر نسبت به هفته قبل تقریبا 9 درصد و مراجعین بستری در هفته اخیر نسبت به هفته قبل، تقریبا 6.6 درصد کاهش یافته است.»
صفحه 4
رئیس سازمان غذا و دارو:
۵۰ درصد کمبودهای دارویی رفع شد
تداوم واردات آنتیبیوتیک و سرم
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: «کمبودهای دارویی تا پایان آذر ۵۰ درصد در کشور رفع شده و واردات سرم و آنتیبیوتیک تا پایان سال ادامه دارد.»
به گزارش سپید، سید حیدر محمدی در گفتوگو با ایرنا افزود: «با توجه به کمبودهای دارویی که از ابتدای سال در کشور بهوجود آمد، سازمان غذا و دارو برای ۱۷ مورد مجوز واردات صادر کرد و به فوریت ظرفیت تولید شرکتهای دارویی افزایش یافت و علاوه بر واردات، سعی داریم کمبودهای دارویی را تا پایان سال تا درصد زیادی برطرف کنیم.»
وی اظهار داشت: «از تابستان امسال تاکنون چهار میلیون عدد سرم وارد کردیم و ۶ میلیون عدد آنتیبیوتیک نیز از طریق واردات نیاز بازار برطرف شده و تا وقتی که به ذخیره پایدار برسیم، واردات همچنان ادامه دارد.»
محمدی با بیان اینکه نیاز کشور به سرم ۲۰ میلیون عدد است، ادامه داد: «۱۴ میلیون عدد سرم تامین شده و ۶ میلیون عدد دیگر از طریق واردات در حال انجام است.»
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه قطرههایبینی به وفور در بازار دارویی موجود است، تصریح کرد: «اکنون برای تهیه قطرههای چشمی با کمبود مواجه هستیم و فقط ۲ شرکت تولیدکننده این قطره هستند که سعی داریم از روشهای مختلف نیاز داخلی را بهزودی تامین کنیم.»
وی یادآور شد: «در شورای امنیت ملی مصوب شد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است از طریق واردات نیاز مردم به دارو را تامین کند تا زمانی که موجودی دارو پایدار شود.»
محمدی تاکید کرد: «حوزه مصرف منطقی و پایش مصرف کالای سلامت محور و حوزههای مرتبط با آن تضعیف شده و باید تقویت شود. همواره معتقد بودم این حوزه در جایگاه واقعی خود قرار ندارد و باید بسیاری از دادههای علمی و مطالعاتی بخشهای فارماکواپیدمیولوژی (همهگیرشناسی دارویی)، تداخلات و تشابهات در این حوزه انجام میشد.»
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به حوزه مصرف منطقی و پایش مصرف کالای سلامت محور که کاملا علمی و فنی است، اظهار داشت: «سیاست سازمان غذا و دارو توسعه و تقویت این حوزه بود ولی با وجود این تصمیمات مغفول ماند و از چرخه سیاستگذاری سازمان فاصله گرفت و در اتفاقات اخیر و در زمان کمبود و تامین دارو جای خالی آن مشخص بود.»
محمدی درباره داروهای مرتبط با کرونا افزود: «ظرفیت تولید داروهای مرتبط با کرونا بالاست و با توجه به ذخایری که در این باره داریم، صادرات به کشورهای همسایه نیز انجام شده و در صورت همهگیری مجدد موج جدید کرونا که این روزها وزارت بهداشت هشدار میدهد، مشکلی برای تامین داروهای کرونا نداریم.»
رفع کمبود ۱۱۴ قلم دارو در کشور
ذخایر دارویی بالای ۶ ماه به ۶۰ درصد رسید
مشاور رسانهای رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کمبود بحرانی داروها از ۲۲۰ قلم به ۱۰۶ قلم در ماه جاری رسیده، گفت: «ذخایر دارویی بالای ۶ ماه در کشور ما به بالای ۶۰ درصد رسید.»
به گزارش سپید، سجاد اسماعیلی با بیان اینکه سازمان غذا و دارو تعریف مشخصی ازکمبودهای دارویی دارد، اظهار کرد: «در صورتی که یک دارو بر اساس نام ژنریک آن دچار کمبود باشد آن را کمبود میدانیم. داروهای وارداتی که مشابه تولید داخلی دارند جزو کمبودها به حساب نمیآیند.»
وی ادامه داد: «کمبودهای زیر یک ماه که به عنوان کمبودهای بحرانی تلقی میشود؛ در حال حاضر از 220 قلم در ماه گذشته به 106 قلم دارو در ماه جاری رسیده است.»
اسماعیلی با بیان اینکه سازمان غذا و دارو در حال تلاش برای افزایش موجودی داروهای دچار کمبود است، اضافه کرد: «ذخایر دارویی بالای 6 ماه در کشور ما به بالای 60 درصد رسیده به این معنی که ذخیره بیش از 60 درصد داروهای موجود در کشور، به اندازه نیاز 6 ماه و بیشتر، رسیده است و در تلاش هستیم که تأمین داروهای حیاتی بهبود یابد.»
مشاور رسانهای رئیس سازمان غذا و دارو درباره نحوه پایش کمبودهای دارویی در کشور اظهار کرد: «در زمینه پایش کمبودهای دارویی و مدیریت رخدادهای زنجیره تأمین دارو، سازمان غذا و دارو از چند بخش استعلام میگیرد؛ یکی از این بخشها، سامانه تیتک است که اگر شرکتی دارو را کمتر از میزان موردنیاز تأمین کند؛ اخطار کمبود آن به سازمان غذا و دارو داده میشود. همچنین معاونتهای غذا و داروی استانها نیز آمار کمبودهای سطح عرضه در هر استان را جمعآوری و گزارش آن را به صورت هفتگی به سازمان غذا و دارو اعلام میکنند.»
وی افزود: «داروخانهها و انجمن داروسازان و توزیعکنندگان دارو نیز گزارش میزان کمبودهای دارویی را به سازمان غذا و دارو ارسال میکنند.»تسنیم
خواهر حمید قرهحسنلو لغو حکم اعدام برادرش را تایید کرد
فاطمه قرهحسنلو، خواهر حمید قرهحسنلو ضمن تایید خبر لغو اعدام برادرش گفت: «خانواده دکتر صبح چهارشنبه از لغو حکم اعدام حمید مطلع شدند.»
به گزارش سپید، فاطمه قرهحسنلو خواهر حمید قرهحسنلو در گفتوگو با اعتمادآنلاین ضمن تایید خبر آزادی برادرش گفت: «خانواده دکتر صبح چهارشنبه از لغو حکم اعدام حمید مطلع شدند. خوشبختانه پس از بررسی اسناد و مدارک مشخص شد که حکم محاربه برادرم درست نبوده است و این حکم لغو شد.»
وی در ادامه گفت: «در تلاش هستیم تا بیگناهی کامل حمید و همسرش ثابت شود. در حال حاضر حمید راهی زندان خواهد شد و خانواده احتمالا از این پس خواهند توانست با او دیدار کنند.»
وی درباره احتمال آزادی حمید قرهحسنلو با قرار وثیقه گفت: «در فاصلهای که تا دادگاه بعدی وجود دارد، احتمال آزادی موقت حمید با وثیقه وجود دارد. البته این موارد از احتمالات است و تا زمان تعیین وثیقه نمیتوان با قطعیت صحبت کرد. اما ما امیدواریم که حمید با سپردن وثیقه تا زمان صدور حکم نهایی موقتا آزاد شود.»
صفحه 5
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر مطرح کرد
۳۷ داروخانه فعال هلال احمر در کشور
جبران ۴۰ درصد کمبودهای دارویی
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر با اشاره به تولید شبانهروزی دارو در جمعیت هلال احمر از رفع برخی کمبودها در حوزه دارو خبر داد.
به گزارش سپید؛ پیمان نامدار با اشاره به فعال بودن داروخانههای هلال احمر در سطح کشور گفت: «وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و جمعیت هلال احمر با استفاده از تمامی ظرفیتها تلاش میکنند تا نیازهای جامعه را برطرف کرده تا مردم با کمبودی مواجه نباشند.»
وی افزود: «جمعیت هلال احمر هم اکنون ۳۷ داروخانه فعال در سطح کشور دارد که عمده آنها داروهای بیماران خاص را توزیع میکنند که در این حوزه خوشبختانه کمبودها برطرف شده و آن ۴۰۰ قلم دارویی که نیاز بود تا بیشتر مورد توجه قرار گیرند، تامین و تولید آنها در دستور کار قرار گرفت و تا به این لحظه ۴۰ درصد کمبودها جبران شده است.»
این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر خاطرنشان کرد: «تدابیری اندیشیده شده تا کمبودهای دیگر نیز در ماه آتی برطرف شده و مردم به شکلی آسانتر به نیازهای دارویی خود دست پیدا کنند.»
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر ادامه داد: «هلال احمر در حوزه دارو همراه و حامی وزارت بهداشت است و از دو طریق تولید و واردات به یاری این مجموعه شتافته است. ارتباط جمعیت هلال احمر با صلیب سرخ جهانی سبب شده تا دارو با قیمت مناسب وارد شده و به دست هموطنان برسد.»
بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر، وی افزود: «هم اکنون در شرکت سهاهلال با استفاده از تمامی ظرفیتها تولید دارو به صورت شبانه روزی انجام میشود و یک لحظه نیز خط تولید متوقف نمیشود تا دارو با تعداد بیشتری در داروخانهها عرضه شود.»
نامدار تصریح کرد: «جمعیت هلال احمر در هماهنگی با وزارت بهداشت توانست محمولههای آنتیبیوتیک را از منابع معتبر وارد کشور کند و مشخصا هر زمان که نیاز باشد باز هم در راستای رفع نیازهای مردم این اقدام را انجام خواهد داد.»
معاون تحقیقات وزارت بهداشت خبر داد
تحقیقات محققان ایرانی برای تولید رادیو داروها
داروهای جدید رونمایی خواهد شد
معاون تحقیقات وزارت بهداشت از رونمایی داروهای جدید فناورانه خبر داد.
به گزارش سپید، یونس پناهی در گفتوگو با فارس در پاسخ به این پرسش که تحقیقات در حوزه داروهای رادیوتراپی در چه وضعیتی قرار دارد، اظهار داشت: «تعدادی از دانشگاههای کشور مثل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، تبریز ماموریتهایی در زمینه تحقیق بر روی داروهای جدید و فناورانه دارند.»
وی ادامه داد: «در فن بازار پیشرو و ایام دهه فجر تعدادی از داروهای فناورانه و جدید رونمایی خواهد شد و بنا داریم دارویی که رونمایی میکنیم مجوز خود را دریافت کرده باشد و بازار آن وجود داشته باشد و پس از رونمایی، دارو وارد چرخه مصرف شود نه اینکه بعد رونمایی به دنبال مجوز باشیم.»
معاون تحقیقات وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: «چند دانشگاه کشور از جمله دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، تهران، بندرعباس و ساری در حال تحقیق بر روی رادیو داروها هستند که امیدواریم این داروها به زودی به تولید برسند.»
به گفته پناهی تحقیق بر روی داروهای نوترکیب نیز ادامه دارد که این داروها باعث خواهند شد عوارض درمان بیماری نیز کاهش یابد.
مرکز سنجش آموزش پزشکی اعلام کرد
آغاز ثبت نام پنجاهمین آزمون دستیار تخصصی از 10 دی ماه
ثبت نام برای پنجاهمین دوره آزمون دستیار تخصصی از ساعت 12 ظهر روز شنبه ۱۰ دی ماه 1401 آغاز می شود.
به گزارش سپید به نقل از وبدا، مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور در اطلاعیهای اعلام کرد ثبت نام و دفترچه راهنمای پنجاهمین دوره آزمون دستیار تخصصی از ساعت 12 ظهر روز شنبه 10 دی ماه تا ساعت 24 روز شنبه 17 دی ماه 1401 بر روی سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی فعال میشود.
متقاضیان میبایست با مطالعه دقیق دفترچه راهنمای آزمون، نسبت به ثبت نام در مهلت مقرر اقدام نمایند.
صفحه 6
شناسایی ۱۹۰۰ نوزاد دارای اختلال شنوایی طی هشت ماه
آمار پشتنوبتیهای بهزیستی برای «کاشت حلزون» تا پایان سال صفر میشود
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور از شناسایی ۱۹۰۰ نوزاد دارای اختلال شنوایی طی هشت ماه سال جاری خبر داد و گفت: «برخی از این نوزادان در صورت نیاز برای انجام کاشت حلزون به وزارت بهداشت معرفی میشوند که تاکنون نوزادانی که به این وزارتخانه معرفی شدهاند این خدمت را دریافت کردهاند.»
به گزارش سپید، افروز صفاریفرد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اقدامات مداخلهای شنوایی برای پیشگیری از معلولیت شنوایی نوزادان که در قالب یک طرح از سال ۱۳۸۴ در دستور کار سازمان بهزیستی قرار گرفته است، اظهار کرد: «براساس این طرح نوزادان باید تا یک ماهگی مورد غربالگری شنوایی قرار گیرند، تا سه ماهگی تشخیص اختلال شنوایی برایشان انجام شود و تا ۶ ماهگی نیز مداخلات توانبخشی دریافت کنند تا از عوارض ناشی از اختلالات شنوایی همچون اختلالات گفتاری، ارتباطی و شناختی و... در امان باشند.»
وی با اشاره به ۶۳۰ واحد غربالگری شنوایی فعال در سطح کشور گفت: «از زمان ابتدای اجرای این طرح حدود ۱۳ میلیون نوزاد تحت پوشش این برنامه قرار گرفتند که حدود ۳۸ هزار نوزاد دارای اختلال شنوایی شناسایی شدهاند.»
به گفته معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، در ۸ ماه سال جاری نیز برای ۶۶۵ هزار نوزاد غربال شنوایی صورت گرفت که از این تعداد ۱۹۰۰ نوزاد دارای اختلال شنوایی شناسایی شد.
صفاریفرد با اشاره به اینکه سالانه حدود ۳۰۰۰ نوزاد دارای اختلال شنوایی در کشور شناسایی میشود، تاکید کرد: «در صورت نیاز به سمعک، توسط ادیولوژیستها سمعک برای افراد تجویز میشود یا برای کاشت حلزون به وزارت بهداشت معرفی خواهند شد.»
وی با اشاره به وضعیت کاشت حلزون و پشتنوبتیها برای انجام این عمل گفت: «هر سه ماه یکبار لیست نوزدان نیازمندِ انجام کاشت حلزون از سوی بهزیستی به وزارت بهداشت ارائه میشود چراکه این وزارتخانه در تلاش است پشتنوبتی برای دریافت خدمت کاشت حلزون را به صفر برساند، به طوریکه در حال حاضر لیست تمامی نوزدان نیازمند به انجام کاشت حلزون در ۶ ماهه اول سال به این وزارتخانه ارائه شده است.»
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: «تاکنون نوزادانی که به منظور انجام کاشت به وزارت بهداشت معرفی شدهاند خدمت خود را دریافت کردهاند، اما از وضعیت کاشت حلزون افرادی با سن بالاتر اطلاعی در دست بهزیستی نیست.»
صفاریفرد با بیان اینکه براساس اطلاعات موجود به تعداد کافی پروتز برای کاشت حلزون تهیه شده و معاونت درمان وزارت بهداشت بر به صفر رساندن پشتنوبت کاشت حلزون تاکید دارد، یادآور شد: «قرار است تا اواخر زمستان امسال آمارهای کاشت حلزون به صفر برسد.»
وی در خصوص پرداخت هزینه کاشت حلزون نیز گفت: «اخیرا کاشت حلزون به صورت رایگان توسط وزارت بهداشت انجام میشود اما پیش از این بخشی از هزینه کاشت حلزون توسط بهزیستی و بخشی توسط خانواده پرداخت میشد.»
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد که کاشت حلزون مشروط بر اینکه نوزاد بعد از عمل کاشت تربیت شنیداری و خدمات توانبخشی شنیداری و گفتاری را دریافت کند، تاثیرگذار است. با کاشت حلزون میتوان گفتار را به کودک بازگرداند و مشکلات ارتباطی او را برطرف کرد. باید توجه شود افرادی که از انجام کاشت حلزون جواب نگرفتهاند، یا خدمات توانبخشی بعد از کاشت را دریافت نکردهاند یا در سنین بالای ۵ سال عمل کاشت برایشان انجام شده است؛ زیرا شانس بهبودی برای افرادی که در سن بالای ۵ سال این عمل را انجام میدهند کمتر است.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت:
فقط ۶۱ درصد مبتلایان «فشارخون بالا» از بیماری خود مطلع هستند
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت با اعلام اینکه ۶۱.۵ درصد مبتلایان به «فشارخون بالا» از بیماری خود اطلاع دارند، عوامل موثر بر کاهش فشارخون را تشریح کرد.
به گزارش سپید، علیرضا مهدوی در گفتوگو با تسنیم، درباره میزان شیوع فشارخون در ایران اظهار کرد: «در سال 1400 مطالعهای با هدف بررسی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر در کشور انجام شد و نتایج آن نشان داد که میزان شیوع فشارخون در ایران در جمعیت بالای 18 سال کشور 32 درصد است.»
وی با بیان اینکه میزان شیوع فشارخون در سال 1400 نسبت به سال 95 افزایش یافته، افزود: «منظور از فشارخون بالا، فشارخون بالای 140 بر 90 میلی متر جیوه است که به صورت پایدار باشد.»
مهدوی ادامه داد: «میزان بروز فشارخون در جمعیت مردان 31 و در زنان 33 درصد است.»
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت درباره میزان اطلاع بیماران مبتلا به پرفشاری خون از بیماری خود تصریح کرد: «آگاهی از فشارخون در کشور ما 61.5 درصد است به این معنا که 61.5 درصد افرادی که مبتلا به فشارخون بالا هستند، از بیماری خود اطلاع دارند؛ همچنین مطالعات نشان داده که میزان آگاهی از ابتلا به فشارخون در زنان ایرانی بیش از مردان است.»
وی با بیان اینکه میزان پوشش درمان فشارخون بالا در کشور ما 52 درصد است، خاطرنشان کرد: «حدود 42 درصد افرادی که تحت درمان قرار دارند، کنترل مطلوب فشارخون را دارند.»
مهدوی اصلاح شیوه زندگی و مصرف داروهای فشارخون را از عوامل موثر در درمان این بیماری عنوان و تصریح کرد: «کاهش مصرف نمک و چربی، مصرف روزانه میوهها و سبزیجات و افزایش فعالیت بدنی و مصرف داروهای فشارخون باعث کنترل این بیماری میشود.»
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: «میزان مجاز استفاده از نمک، روزانه کمتر از 5 گرم است. همچنین افراد مبتلا به فشارخون همواره باید فعالیت بدنی کافی یعنی حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط تا زیاد در طول هفته (در سه تا پنج نوبت) داشته باشند که این کار روی بهبود عملکرد سیستم قلب و عروق اثر دارد و باعث کاهش فشارخون میشود. پایبندی به درمان و مصرف منظم داروهای فشارخون نیز باعث کنترل این بیماری میشود.»
وی تاکید کرد: «مردم برای اندازهگیری فشارخون خود میتوانند به خانهها و مراکز بهداشت و مراکز جامع سلامت مراجعه کنند.»
صفحه 7
دبیر شورای راهبری گردشگری سلامت:
خارجیها بیشتر برای عمل زیبایی به ایران سفر میکنند
دبیر شورای راهبری گردشگری سلامت کشور گفت: «بیشترین بیماران خارجی ایران از کشورهای عراق، افغانستان، عمان، آذربایجان و بحرین هستند که تا پیش از کرونا بیش از یک میلیارد دلار درآمد وارد کشور کردند. بیشترین مراجعه این بیماران برای عمل زیبایی، پیوند اعضا، چشمپزشکی و درمان ناباروری است.»
به گزارش سپید، دیاکو عباسی با اشاره به برنامهریزی ایران در یک افق چهار ساله برای رسیدن به درآمد سالیانه ۳,۵ میلیارد دلار در حوزه گردشگری سلامت (درمانی و تندرستی) اظهار کرد: «گردشگران این حوزه با دو هدف درمان و تندرستی بیشتر از کشورهای عراق، افغانستان، عمان، آذربایجان، قطر و بحرین برای عملهای زیبایی، پیوند اعضا، کبد، چشمپزشکی، درمان ناباروری با آیویاف، قلب و عروق، تندرستی و آب درمانی به ایران سفر میکنند.»
وی بدون آنکه به بازه زمانی مشخصی اشاره کند، تعداد ویزاهای درمانی صادر شده از سوی وزارت امور خارجه را ۳۵۰ هزار ویزا اعلام کرد و با این احتمال که آمار رسمی کمتر از آمار واقعی مراجعه بیماران خارجی به ایران باشد، تخمین زد آمار اصلی بین۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار نفر است و در ادامه گفت: «این افراد (معمولا) با ویزای درمان به کشور نمیآیند و به مراکز و کلینکهای فاقد مجوز و زیرپلهای مراجعه میکنند.»
به گفته دبیر شورای راهبری گردشگری سلامت کشور، تعداد بیمارستانهای دارای مجوز IPD، که بیمار خارجی میپذیرند، ۲۱۰ واحد و مراکز آب درمانی ۴۰۰ عدد در سراسر کشور است و ۶۰۰ دفتر گردشگری نیز مجوز فعالیت گردشگری سلامت دارند.
عباسی اضافه کرد: «شیراز، مشهد، یزد، تبریز، ارومیه، اهواز، رامسر، اردبیل، کرمانشاه، تهران، اصفهان و سنندج بیشترین ظرفیت را در حوزه گردشگری سلامت دارند.»
وی همچنین گفت: «بخش گردشگری پزشکی تا پیش از همهگیری کرونا حدود یک تا یکمیلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار درآمد داشته است.»
دبیر شورای راهبری گردشگری سلامت کشور معتقد است: «گردشگران حوزه پزشکی حدود چهار برابر دیگر گردشگران هزینه میکنند و بین ۸ تا ۱۳هزار دلار متوسط هزینهکرد گردشگرانی است که با هدف درمان وارد ایران میشوند.»
وی در عین حال اظهار کرد که ایران هنوز به مقصد گردشگری سلامت تبدیل نشده است و در طول چند سال گذشته نتوانستیم در سطح بینالمللی بازارسازی کنیم و زیرساختهای لازم را برای فعالان این حوزه در بازارهای هدف ایجاد کنیم.
عباسی با بیان اینکه در مسیر برندسازی ملی گردشگری سلامت نیز گامهای خوبی برداشته نشده است، گفت: «برند گردشگری سلامت ایران در بازارهای هدف به خوبی شناخته نشده است. برای برندینگ و تبلیغات از طریق حضور پررنگتر در پلتفرمهای بینالمللی برنامه جدی داریم که کسبوکارها، شرکتها و مراکز درمانی را معرفی کنیم و برند گردشگری سلامت را در سطح بینالمللی بشناسانیم.»ایسنا
ژاپن به دنبال طبقهبندی جدید «کووید۱۹»
مقامات بهداشتی ژاپن اعلام کردند که دولت، طبقهبندی مجدد کووید-۱۹ به عنوان یک بیماری عفونی همتراز با آنفلوآنزای فصلی را مدنظر قرار خواهد داد.
به گزارش سپید، این تغییر رویکرد در طبقهبندی کووید در گروه بیماریهای عفونی به مقامات امکان میدهد تا پیامدهای همهگیری کرونا بر فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی را کاهش دهند.
ژاپن یک سیستم طبقه بندی پنج سطحی برای بیماریهای عفونی دارد که «سطح یک» به عنوان شدیدترین در نظر گرفته میشود. در این دسته بندی بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رده «دو» و آنفلوآنزا در رده «پنج« قرار دارند.
برخی از مقامات دولتی میگویند که دستهبندی کووید-۱۹ باید در اولین فرصت در فصل بهار به رده پنج کاهش یابد. آنها برای محقق کردن این هدف به کاهش نرخ مرگ و میر در میان مبتلایان به زیرسویه اومیکرون که در حال حاضر سویه غالب است، اشاره میکنند.
با این حال برخی از اعضای هیئت کارشناسی کرونای وزارت بهداشت ژاپن میگویند که برای این اقدام هنوز خیلی زود است.
به گزارش شبکه ان اچ کی، در صورت انجام این تغییر، بیماران کووید-۱۹ باید برخی از هزینههای پزشکی و بستری در رده پنج را بپردازند. این در حالیست که انجمن پزشکی ژاپن از دولت میخواهد که بدون توجه به کاهش رده این بیماری، تمام هزینههای آن را متقبل شود.ایسنا
صفحه 8
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تشریح کرد
جزئیات واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی
غربالگری «سل» پناهندگان از بهمنماه
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت جزئیات اجرای کمپین واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی که از دهم دی ماه آغاز میشود را تشریح کرد.
به گزارش سپید، سید محسن زهرایی در گفتوگو با ایسنا گفت: «کشور ما به دلیل برخورداری از موقعیت خاص جغرافیایی طی ۴ دهه گذشته پذیرای خیل عظیمی از مهاجرین و پناهندگان کشورهای دیگر خصوصا کشور افغانستان بوده است؛ همچنین طبق گزارشات دریافتی طی سالهای اخیر مواردی از مهاجرت اتباع کشور پاکستان و عراق نیز به کشور وجود داشته است.»
وی افزود: «در واقع بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت کشور، حدود یک میلیون پناهنده مجاز در کشور ساکن هستند که حدود ۹۷ درصد این افراد پناهنده از افغانستان و مابقی پناهنده عراقی و یا سایر کشورها هستند.»
وی با اشاره به اینکه فقط حدود ۴ درصد (۳۷ هزار پناهنده) از این افراد در کمپهای رسمی وزارت کشور ساکن هستند، تصریح کرد: «مهاجرین غیر ایرانی عموما در مناطق شهری و روستایی در بین جمعیت ایرانی ساکن هستند.»
زهرایی ادامه داد: «با توجه به وضعیت بهداشتی _ درمانی جمعیت اتباع غیر ایرانی ساکن در کشور، نیازهای بهداشتی این جمعیت از بدو ورود در اولویت کاری وزارت بهداشت بوده و ما همیشه در جهت ارتقای شاخصهای بهداشتی در این جمعیت مهاجر برنامهریزی کردهایم. اعتقاد نظام سلامت کشور به ایجاد سلامتی پایدار در کشور باعث شده که ارائه خدمات بهداشتی از جمله واکسیناسیون اتباع غیر ایرانی (اعم از مجاز و غیرمجاز) همچون هموطنان ایرانی برابر و رایگان بوده و مبتنی بر ارزشهای دینی، کرامت انسانی و اصول اخلاقی خدمترسانی در حوزه بهداشت به این گروه هم دقیقا مشابه ایرانیان باشد.»
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تاکید کرد: «بررسیهای انجام شده در دو مطالعه در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۷ نشان دهنده این است که پوشش واکسیناسیون کودکان ایرانی بین ۹۷.۶ تا ۹۸درصد متغیر بوده اما پوشش واکسیناسیون کودکان غیر ایرانی ساکن در کشور ۸۷.۵ تا ۹۰درصد بوده است؛ این در حالی است که واکسیناسیون در کشور بدون توجه به ملیت افراد و به شکل یکسان و به صورت رایگان انجام میشود و این موضوع نشان دهنده نیاز جدی به آموزش و اطلاعرسانی برای فرهنگسازی ضرورت واکسیناسیون کودکان در اتباع غیر ایرانی است.»
وی افزود: «از سوی دیگر پوشش واکسیناسیون در افغانستان حدود ۶۵ درصد و در پاکستان زیر ۸۰ درصد است؛ بنابراین همه ساله طغیان بیماری سرخک (در سال جاری بیش از ۶۲ هزار مورد ابتلا) و همچنین تداوم بیماری فلج اطفال را در این دو کشور شاهد هستیم و تردد بالای افراد از کشورهای همسایه به ایران، سبب ورود این بیماریها به کشور ما و آسیب دیدن سلامت افراد میشود.»
زهرایی با اشاره به اینکه طی سال جاری میلادی ۲۱۴ مورد بیماری سرخک در کشور شناسایی شدهاند که بیش از ۵۰درصد آنها افراد غیر ایرانی بودند، اظهار کرد: «مابقی مبتلایان هم در اثر تماس با بیماران یاد شده مبتلا شدهاند. نکته قابل توجه این است که اکثر مبتلایان به بیماری در گروه سنی زیر ۱۵ سال هستند.»
وی در خصوص وضیعت بروز سرخک در سال آتی تصریح کرد: «پیشبینی میکنیم سال آینده نیز همچنان خطر ورود بیماری سرخک به کشور بالا باشد؛ به همین دلیل انجام عملیات واکسیناسیون تکمیلی در درجه اول سبب حفظ سلامت اتباع غیر ایرانی و در نهایت سلامت کل جامعه در کشور خواهد شد.»
وی افزود: «سوءتغذیه بویژه کمبود ویتامین A عموما سبب تشدید علائم بیماری سرخک و افزایش خطر عوارض جدی و حتی مرگ مبتلایان به سرخک میشود؛ به همین دلیل ذیل این طرح در برخی مناطق نسبت به تجویز ویتامین A به شکل مکمل نیز به صورت همزمان با واکسیناسیون اقدام خواهد شد.»
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره ابعاد دیگر طرح واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی تصریح کرد: «از سوی دیگر با توجه به اینکه بررسیها نشان داده است که شیوع بیماری سل در اتباع غیر ایرانی چند برابر بیشتر از اتباع ایرانی است و شناسایی سریع بیماری سل در این افراد میتواند ضمن کمک به بهبود سریع بیمار، خطر انتشار به سایرین را نیز به حداقل برساند، به همین دلیل در این برنامه طی یک دوره ۳ ماهه از ابتدای بهمن ۱۴۰۱ غربالگری بیماری سل نیز انجام میشود.»
وی در خصوص جزئیات دیگر این طرح توضیح داد: «برنامهریزی این عملیات با هماهنگی معاونت بهداشت وزارت بهداشت و اداره کل اتباع و مهاجرین وزارت کشور و همچنین مشارکت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل UNHCR و صندوق کودکان سازمان ملل UNICEF انجام شده است. اجرای عملیات توسط کارکنان معاونت بهداشتی در ۲۷ دانشگاه علوم پزشکی از شنبه ۱۰ دی ماه آغاز خواهد شد.»
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره اهداف این برنامه متذکر شد: «از مهمترین اهداف انجام این کمپین، آگاهی رسانی و جلب مشارکت جمعیت غیر ایرانی جهت مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی (خانه بهداشت یا پایگاه سلامت) است؛ به نحوی که آدرس، محل و ساعت کار مرکز بهداشت را مطلع شوند و از انواع خدمات بهداشتی رایگان از جمله واکسیناسیون و ضرورت و فواید آن که به همه افراد اعم از ایرانی و غیر ایرانی ارائه میشود، آگاه شوند. این امر سبب میشود پس از اتمام کمپین تا مدت طولانیتری از فواید کمپین بهرهمند شویم.»
وی با بیان اینکه کمپین در دو مرحله انجام میشود، تاکید کرد: «مرحله اول از ۱۰ دی ماه ۱۴۰۱ با عملیات واکسیناسیون تکمیلی آغاز میشود و مرحله دوم از بهمن ۱۴۰۱ لغایت فروردین ۱۴۰۲ با هدف غربالگری و بیماریابی سل انجام خواهد شد. پس از مدت زمانی که به آموزش و اطلاعرسانی (چهره به چهره، نصب بیلبورد، بنر، پارچهنویسی و حضور در مساجد و مراکز تجمعی) اختصاص داده شده است، تیمهای عملیاتی (۲ نفر شامل یک کارشناس بهداشتی به همراه یک فرد آموزش دیده افغان) به صورت خانه به خانه در مناطق از پیش تعیین شده نسبت به آموزش خانوادهها در زمینه اهمیت واکسیناسیون و فواید آن برای سلامتی اقدام میکنند.»
زهرایی ادامه داد: «برای این افراد معرفینامه معتبر به تایید مرکز بهداشت شهرستان محل اجرای برنامه صادر شده است. این افراد خانوادهها را تشویق میکنند که صرف نظر از سابقه واکسیناسیون افراد زیر ۱۵ سال خانواده، برای دریافت واکسیناسیون تکمیلی (با قطره خوراکی واکسن فلج اطفال و واکسن دوگانه سرخک و سرخجه) و در مواردی که واکسیناسیون انجام نشده برای دریافت واکسنهای ضروری برنامه واکسیناسیون کشور، به خانههای بهداشت و یا پایگاههای سلامت شهری مراجعه کنند. همزمان پایگاههای ثابت (خانههای بهداشت/پایگاههای سلامت) نیز پذیرای اتباع غیر ایرانی برای ارائه خدمات کمپین خواهند بود.»
وی افزود: «به دلیل تفاوت در گروه هدف و نحوه مداخله و برای جلوگیری از تداخل فعالیتها، به نحوی برنامهریزی شده تا کمپین واکسیناسیون تا انتهای دی ماه ۱۴۰۱ به اتمام برسد. هدف مورد انتظار این عملیات دستیابی و تحت پوشش بردن حداقل ۲ میلیون اتباع غیر ایرانی و ارائه واکسیناسیون به حدود ۵۰۰ هزار نفر گروه سنی زیر ۱۵ سال آنان است.»
وی با اشاره به اینکه بدیهی است در کانونهای با جمعیت غالب غیر ایرانی، خانوادههای ایرانی هم ساکن هستند، گفت: «در مناطق پرخطر که امکان ضعف پوشش واکسیناسیون منطقه بالا است، توصیه میشود این افراد نیز مشابه با اتباع غیر ایرانی تحت پوشش عملیات قرار گیرند.»
به گفته زهرایی، عملیات واکسیناسیون تکمیلی در مناطق تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی در جدول با محوریت ارائه خدمات به اتباع غیر ایرانی انجام میشود.
صفحه 9
فوتیهای کرونا در جهان مجدد ۴رقمی شد
بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۶۲ میلیون و ۹۷۶ هزار و ۸۱۳ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۸۹ هزار و ۳۳۱ بیمار نیز تایید شده است.
به گزارش سپید، براساس آمار رسمی ارائه شده در جدول جهانی «ورلداُمتر»، از روز سهشنبه تا چهارشنبه کرونا در جهان جان ۱۲۵۰ نفر را گرفته و پس از چندین ماه، تعداد فوتیهای آن در دنیا دوباره چهار رقمی شده است. این در حالیست که روز پیش از آن، مجموع فوتیهای کووید در جهان حدود ۷۰۰ نفر بوده است. همچنین ۴۸۸ هزار و ۳۹۱ ابتلای جدید جهانی نیز به ثبت رسیده است.
در عین حال آمار فوق حاکی از آن است که ژاپن با گزارش بیش از ۲۰۲ هزار ابتلای جدید و ۲۷۱ فوتی جدید، بیشترین آمار مبتلایان و مرگ و میر کرونایی در جهان را داشته است.
همچنین آمریکا با بیش از ۱۰۲ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.
در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.
بنابر جدول بهروز شده در پایگاه اطلاعرسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارشهای رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشتهاند تا ظهر روز چهارشنبه به ترتیب به شرح جدول است.
همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۸۸۷ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۷۷ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.
روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد.
اوجگیری کرونا در چین
صف بیماران در مقابل بیمارستانها
مقامات بهداشتی چین روز چهارشنبه از افزایش چشمگیر بیماران کووید و ازدحام در بیمارستانهای این کشور همزمان با کاهش محدودیتهای کرونایی خبر دادند.
به گزارش سپید، به نظر میرسد اوجگیری آمار مبتلایان به کووید در چین که آخرین کشورِ کاهشدهنده محدودیتهای کرونایی با تغییر رویکرد به سمت درمان این عفونت به عنوان یک بیماری بومی بوده، منجر به ازدحام در بیمارستانها و فشار مضاعف بر کادر درمان و چالش کمبود امکانات درمانی شده است.
این کشور در یک تغییر ناگهانی از سیاست کووید صفر در اوایل ماه جاری میلادی، شروع به برچیدن سختترین مقررات قرنطینه و آزمایشهای گسترده کرونایی کرد تا اقتصاد آسیب دیده خود را احیا کند.
به گفته برخی از کارشناسان بهداشت بینالمللی، این اقدام که پس از انتقادهای گسترده به محدودیتها انجام شد، به این معنی است که کووید-۱۹ در حال حاضر بدون کنترل در این کشور در حال گسترش است و احتمالا روزانه میلیونها نفر را مبتلا میکند.
به گزارش شبکه چنل نیوز ایشیا، عصر روز سهشنبه صفهای طولانی از بیماران در داخل و خارج اورژانس بیمارستانها و کلینیکهای مجاور آنها تشکیل شده و به بیشتر افرادی که با آمبولانسها وارد شدند، کپسول اکسیژن برای کمک به تنفسشان وصل شده است.
یکی از کارکنان داروخانه بخش اورژانس گفت: «تقریبا همه این بیماران مبتلا به کووید-۱۹ هستند.»
رسانههای داخلی اعلام کردند که بیشتر بیماران بدحال را سالمندان خصوصا آنهایی که واکسن نزده یا بیماری زمینهای دارند، تشکیل میدهند. همچنین در حالی که آمار رسمی تنها یک مورد مرگ ناشی از کووید-۱۹ را در هفت روز منتهی به دوشنبه نشان میدهد اما کارشناسان بهداشت بینالمللی پیشبینی میکنند که در سال آینده حداقل یک میلیون مرگ ناشی از کووید-۱۹ در چین رخ خواهد داد.
صفحه 10-11
ضرورت قانونمند شدن تصویب تعرفههای خدمات پزشکی
شکوهی، عضو شورای عالی نظام پزشکی: تعرفههای غیرواقعی منجر به بروز رفتارهای غیرعرفی میشود که با دستورالعمل و بخشنامه حل نخواهد شد
یکی از دغدغههای اصلی جامعه پزشکی، وجود تعرفههای غیرمنطقی است که هر ساله بر سر تعیین آن بحثهای زیادی صورت میگیرد، اما در نهایت آن چه از سوی هیات وزیران مصوب میشود، مورد رضایت جامعه پزشکی واقع نمیشود، زیرا هزینهها و درآمدها با یکدیگر همخوانی ندارد. نظام سلامت یکی از پرمراجعهترین حوزهها در کشور از نظر ارائه خدمت به مردم است. کارشناسان سلامت میگویند این حوزه نیازمند یک جراحی بزرگ و اساسی است تا نه مردم در تامین نیازهای سلامت خود و دریافت خدمات درمانی دچار چالش شوند و نه جامعه پزشکی به عنوان ارائه دهنده خدمت، دغدغه تامین مواد مصرفی و تجهیزات پزشکی و همچنین دغدغه تامین معاش خود را داشته باشد.
فرجود شکوهی، عضو شورای عالی نظام پزشکی هم با تاکید بر این که تعرفههای خدمات پزشکی باید مبتنی بر واقعیتهای اقتصادی جامعه و متناسب با میزان تورم سالیانه تعیین شود، گفت: «تصویب تعرفه باید قانونمند باشد، در غیر این صورت تعرفهها واقعگرایانه نخواهد بود و یک نوع تبعیض از دلِ آن به وجود خواهد آمد و منجر به نابسامانی و عدم یکنواختی در اجرا خواهد شد.»
وی با بیان این که اصولا واقعی کردن تعرفهها در راستای تورم، به نفع مردم است گفت: «تعرفههای غیرواقعی منجر به بروز رفتارهای غیرعرفی میشود که با دستورالعمل و بخشنامه حل نخواهد شد، زیرا اصولا اقتصاد، دستور بردار نیست.»
عضو شورای عالی نظام پزشکی با اظهار تاسف از این که همین تعرفههای حداقلی نیز ضمانت اجرایی ندارند، گفت: «بیمههای پایه از بیست سال پیش تاکنون هزینه حداقلِ مدالیتهها را پرداخت میکنند و چشمانشان را بر روی واقعیاتِ پیشرفت علم و تکنولوژی و مدالیتههای بهروز و نوین بستهاند. از طرف دیگر بیمههای تکمیلی نیز در همین تعرفههای مصوب، دخل و تصرف میکنند و گاهی تا نصف مبلغ تعیین تعرفه را پرداخت کرده و هزینه بسیاری از مدالیتههای جدید را نمی پردازند.»
وی افزود: «این دو ظلمی آشکار به مردم و نیز مراکز توانبخشی و فیزیوتراپی است، زیرا باوجود بیمه بودن بسیاری از مردم، باز هم باید متحمل هزینههای زیادی شوند. در توانبخشی سالمندان نیز به خاطر نادیده گرفتن نگاه جامعگرایانه متاسفانه یک وضعیت تبعیض آمیز در جامعه به وجود آمده است. با توجه به اعلام رسمی مرکز آمار کشور که اعلام کرده تورم نقطه به نقطه در آذر ماه سال جاری بالای ۴۸ درصد است، تورم در جامعه پزشکی بواسطه استهلاک سرمایه و افزایش قیمت مواد مصرفی و تجهیزات، بیشتر از میزان تورم رسمی کشور است.»
شکوهی گفت: «دولت باید بیمههای پایه و بویژه تکمیلی را موظف کند تا برحسب تعرفههای مصوب با مراکز درمانی و مطبها اقدام به عقد قرارداد کنند. متاسفانه این کار صورت نمی گیرد و باز به نوعی مردم مابهالتفاوت هزینهها را از جیب خود میپردازند. باید سلامت را به عنوان یک پدیده سرمایهگذاری نگاه کنیم. اگر میخواهیم نظام سلامت کشور به جایگاه واقعی خودش نزدیک و خدمات با کیفیت در اختیار مردم قرار گیرد، باید حق تعرفهگذاری به متولی واقعی آن یعنی سازمان نظام پزشکی کشور بازگردانده شود.»
عضو شورای عالی نظام پزشکی اضافه کرد: «خدمات گروههای پزشکی و توانبخشی، بخصوص خدمات فیزیوتراپی، همه اقشار جامعه را از نوزادان گرفته تا بزرگسالان، در بر میگیرد. بنابراین در تعیین تعرفهها باید جامعنگرایانه اقدام کرد، زیرا بدون استثنا همه اقشار سالمند نیاز به استفاده از خدمات مداوم توانبخشی در رشتههای فیزیوتراپی، کاردرمانی، بینایی سنجی، شنوایی شنایی، گفتار درمانی، ارتوپدی فنی همچنین خدمات تغذیه و کایروپراکتیک دارند و طبیعی است که اقشار مرفه، دغدغه استفاده از این خدمات را ندارند.»
وی اظهار کرد: «سالمندان در قشر متوسط و ضعیف به خاطر عدم حمایتِ نهادهای ذیربط، از این خدمات محرومند. با توجه به این که کشورمان در مسیر سالمندی قرار دارد، در آیندهای نزدیک، این مهم به عنوان یک معضل بزرگ اجتماعی در کانون خانوادهها خود را نشان میدهد که باید فکری جدی برای آن شود. هر اقدامی که بتواند منجر به کاهش پرداخت از جیب مردم نسبت به دریافت خدمات درمانی شود مطلوب است. رویکرد دولتی کردن ارائه خدمات درمانی نیز بر خلاف اصول متعدد قانون اساسی و مصالح عالی نظام سلامت کشور است. تجربه نیز ثابت کرده که اصولا دولتها در ارائه این گونه خدمات، ابتر و ناتوانند.»
شکوهی با اشاره به راهکارهای رفع این معضل گفت: «بهترین راهکار پیشنهادی این است که یک نهاد واسط مابین دانشکدههای توانبخشی، بهزیستی، خیرین سلامت، بخش خصوصی و بخشی از بودجه اوقاف شهرستانها ایجاد شود و بودجههای دولتی هم به این نهاد تعلق گیرد. وقتی مردم آثار مثبت این مجموعه را شاهد باشند، بیشتر کمک کرده و امور به درستی پیش خواهد رفت.»
ضرورت واقعی دیدن تعرفههای پزشکی
محمدباقر حیدری، عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی کشور هم با اشاره به اینکه تعرفه واقعی خدمات پزشکی، اجرای اصولی نظام ارجاع و پرونده الکترونیک سلامت باید سه اولویت اصلی نظام سلامت کشور باشد، گفت: «چیدن این پازل کنار هم برای تکمیل پرونده سلامت هر ایرانی ضروری است.»
وی عنوان کرد: «تعرفه پزشکی در کشور ما هر ساله فقط یکبار افزایش مییابد و این میزان هم واقعی نیست. این در حالی است که ویزیت پزشکان در افغانستان ۱۷ دلار است. دولت باید با در نظر گرفتن هزینههای جانبی مانند اجاره مطب، آب، برق و گاز و با استفاده از نظر کارشناسان، تعرفه پزشکی را تعیین کند. نمیتوان از جامعه پزشکی توقع خدمات کشورهای پیشرفته را داشت، ولی برای آن هزینه نکرد.»
عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به اینکه پزشکان تمایل دارند هیچ گونه داد و ستد مالی با بیماران و عموم مردم نداشته باشند، ادامه داد: «جامعه پزشکی همیشه همراه مردم بوده و هست. جامعه پزشکی معتقد است صفر تا صد هزینههای درمان را بیمه و مابهالتفاوت آن را دولت باید پرداخت کند تا فشاری به مردم وارد نشود.»
وی بر اجرای طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده تاکید کرد و افزود: «این طرح به صورت ناقص اجرا شد، در صورتی که اگر پرونده الکترونیک سلامت هر ایرانی تکمیل باشد و نظام ارجاع به خوبی اجرا شود، پزشک خانواده تمام نیازمندیهای بیمار را تشخیص داده و نیازی نیست مردم بدون دلیل به متخصص و فوق تخصص مراجعه کنند. از این طریق نظام سلامت در کشور باید چنان مطمئن عمل کند که هر کارمند یا کارگری که دچار بیماری میشود با خیال راحت و به پشتوانه بیمههای قدرتمند، به سیستم درمانی مراجعه و خدمات مورد نیاز خود را دریافت کند.»
صفحه 12-13
کرونا؛ موج جدید و واکسیناسیون کم رمق
مختاری آزاد استاد ویروس شناسی: اگرچه هنوز در کشور BA.5 غالب است اما BAF.7 و BQ.1.1 نیز در کشور مشاهده شده است
به نظر میرسد که موج جدید کرونا به زودی وارد ایران خواهد شد انتظار برای موج جدید دوباره با نگرانی از میزان واکسیناسیون کرونا و تأثیر گذاری این واکسنها بر سویههای و زیر سویههای جدید همراه شده است.
در حالی موج جدید کرونا با سویه و زیرسویههای مختلف بسیاری از کشورهای جهان را دربر گرفته و احتمال شیوع این موج جدید در ایران بسیار است نگرانیهایی در مورد واکسیناسیون کرونا وجود دارد. در یکسو از فاصله زمانی آخرین دوز واکسن افراد بیش از شش ماه میگذرد و همین موضوع موجب کاهش ایمنی ناشی از واکسن افراد شده و از طرف دیگر مشخص نیست که آیا واکسنهای کنونی میتوانند اثرگذاری لازم را در برابر این زیر سویهها داشته باشند، یا اثر آنها تضعیف شده است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۵۱ هزار و ۱۱۲ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۲۱۵ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۱۲۰ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۱۳ هزار و ۴۴۷ دوز رسید.
آنچه در آمار اعلام شده دیده میشود این است که هنوز درصد نسبتا چشمگیری علیرغم گذشت زمان بسیار زیادی از آغاز واکسیناسیون همگانی حتی یک دوز واکسن هم تزریق نکردهاند و از آن سو جمعیت افرادی که دو دوز واکسن تزریق نکردهاند با افرادی که یک دوز واکسن تزریق کردهاند، فاصله معنا داری دارند. نکته قابل توجه و نگران کننده هنوز تعداد افرادی که دوز سوم یا چهارم این واکسن را تزریق کردهاند به اندازه نصف تعداد افرادی که یک دوز واکسن را تزریق کردهاند نیست. همین موضوع نگرانیهای بسیاری را موجب شده است.
اگرچه این میزان واکسیناسیون را بسیاری از جمله مسئولان وزارت بهداشت دلیل کاهش بروز کرونا در کشور میدانند با این حال آنها نیز با توجه به میزان کنونی واکسیناسیون نگران روزهای آینده هستند که موج جدید کرونا با سویههای جدید از راه خواهند رسید. همین موضوع موجب شد تا شخص وزیر بهداشت از مردم درخواست کند که مردم حداقل سالانه یک دوز واکسن کرونا تزریق کنند.
بهزاد عیناللهی در این رابطه اظهار کرد: «واکسیناسیون کاری بسیار ساده و برای همه به آسانی قابل انجام است. از مردم تقاضا داریم که سالانه یک بار واکسن کرونا را تزریق کنند و اگر فردی امسال، واکسن کرونا را تزریق نکرده حتما به این کار اقدام کند. تا وقتی کرونا از بین نرفته، لازم است هر سال مانند آنفلوآنزا، واکسن تزریق شود. همچنین افرادی که پرخطر و دارای بیماریهای زمینهای یا ضعف سیستم ایمنیاند و یا سالمندان، در صورت حضور در تجمعات، حتما از ماسک استفاده کنند. در حال حاضر که سه ماه است میزان مرگ و میر کرونا در کشور، یک رقمی و برخی روزها صفر است، بهترین زمان واکسیناسیون است.»
عیناللهی با بیان اینکه تا کنون حدود ۱۵۶ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است، ادامه داد: «در ماههای اخیر، سرعت واکسیناسیون کاهش چشمگیری یافته و امیدواریم با وضعیت کنونی کرونا، مردم از واکسیناسیون استقبال کنند.»
این نگرانی در حالی است که سخنگوی وزارت بهداشت نیز سخنان وزیر را مورد تأکید قرار داد و گفت: «مطابق آخرین مصوبه کمیته ملی واکسیناسیون کرونا، به کلیه افراد بالای ۱۸ سال که دارای بیماری زمینهای بوده و ششماه از آخرین واکسن آنها گذشته، توصیه اکید میشود هر چه سریعتر نسبت به تزریق دوز یاد آور اقدام کنند. متاسفانه میزان مراجعه روزانه برای واکسیناسیون کمتر از ۵۰۰۰ نفر و ناکافی است و از رسانه ها و مردم می خواهیم موضوع واکسیناسیون را جدی بگیرند.»
وزارت بهداشت در حالی نگرانی موج جدید و میزان واکسیناسیون است که به گفته یک استاد ویروس شناسی در حال حاضر سویههای جدیدی که برخی از کشورها را درگیر موج جدید بیماری کردهاند در ایران نیز مشاهده شدهاند بر همین اساس بهتر است افراد دوزهای تکمیلی واکسن را انجام دهند.
ساب واریانتهای جدید در ایران
طلعت مختاری آزاد، استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با سپید با بیان اینکه واکسن موجب میشود تا افراد در صورت ابتلا به کرونا، بیماری را به صورت شدید نگیرند، گفت: «بر اساس دستورالعمل کشوری دو هفته قبل که افراد بالای 18 سال که شش ماه از آخرین دوز واکسن آنها گذشته است و به ویژه آنهایی که بیماری زمینهای دارند حتما واکسن تزریق کنند. این دستورالعمل برای زمانی بود که هنوز این سویههایی که کشورهای اروپایی، آمریکایی، چین و هند را درگیر کرده بود در ایران شناسایی نشده بودند حال ما اینها را در ایران مشاهده کردهایم و ممکن است دستورالعمل واکسیناسیون تغییر کند.»
وی افزود: «واکسن ممکن است جلوی ابتلا را نگیرد اما از ابتلای شدید و مرگ و میر را میگیرد. واکسن وجود دارد اما مردم استقبال نمیکنند. افرادی که بیش از شش ماه از تزریق واکسن آنها گذشته است باید این واکسن را تزریق کرده تا ابتلای شدید به این بیماری در امان باشند.»
مختاریآزاد همچنین یادآور شد: «ما انتظار را داشتیم که پس از جام جهانی این واریانتهایی که اکنون در چین، هند و برخی کشورهای دیگر هستند نیز وارد ایران شوند که این اتفاق رخ داده است. اگرچه هنوز در کشور BA.5 غالب است اما BAF.7 و BQ.1.1 نیز در کشور مشاهده شده است. لذا با توجه به این امر تزریق واکسن و مراعات بهداشت فردی ضرروی است.»
موج جدید واکسن جدید میخواهد؟
هربار که موج جدیدی از کرونا با سویهها و زیر سویههای جدید شیوع پیدا میکرد بسیاری از کارشناسان نگران تأثیر این واکسنها بر روی واریانتهای جدید بودند و برخی واکسنسازها نیز در پی واکسنسازهای جدیدی بودند که بتوانند بیشترین اثرگذاری را بر روی این ساب واریانتها داشته باشند. اگرچه برخی از کشورها همچنان واکسنهای موجود خود را مورد استفاده قرار داده و در کنترل بیماری تا حدودی موفق بودند. با این حال برخی از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که باید در فکر واکسنهای جدید بود. بر همین اساس اگرچه موج جدید با تأکید دوباره بر واکسیناسیون کرونا همراه شده است اما پرسشی که وجود دارد این است که آیا واکسنهای موجود توانایی مقابله با ساب واریانتهای جدید کرونا را دارند یا خیر؟
حمید سوری استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این رابطه به ایلنا، گفت: « نیاز است که واکسنهای جدیدی تولید شود تا با واریانتهای غالب مقابله کنند. الان با توجه به اینکه نظام مراقبت ژنومیک در کشور نداریم نمیتوانیم تشخیص دهیم که چه وارایانتی در کشور غالب است از سوی دیگر تعداد تستهایی که در کشور برای سنجش ژنتیکی انجام میشود چنان محدود و کم است که نمیتواند نماینده شرایط در کل کشور باشد لذا با توجه به اینکه وضعیت ویروس را به لحاظ ژنتیکی نمیدانیم طبیعتا میزان اثر بخشی واکسنهای موجود بر آنها را نیز نمیدانیم. برای تولید واکسنهای جدید باید نخست واریانتهای غالب را بشناسیم. به نظر میرسد شرکتهای واکسنسازی هم فعالیت خاصی را در این حوزه ندارند.»
این اپیدمیولوژیست تأکید کرد: «کرختی و خواب زمستانی و عادی انگاری کامل نباید در جامعه ایجاد شود و این یک خطر جدی برای خیزش بیماری است. تنها مؤلفهای که به آن دلخوش کردهایم خود ویروس و کاهش بیماریزایی آن است که هیچ تضمینی برای آن هم وجود ندارد و واریانت جدید ممکن است از سطح کشندگی بالایی برخوردار باشد. کووید19 یک بیماری نوپدید است و نمیتوانیم آن را با آنفلوآنزای قرن بیستم مقایسه کرده و با الگوی آن پیش برویم. در بسیاری از کشورها پایش های مختلف صورت گرفته و همچنان آمادگی خود را برای هر خیزی از بیماری حفظ کردهاند. در کشور ما هم با توجه به اینکه اثر بخشی واکسنها کاهش پیدا کرده و احتمال خیز جدید بیماری باید آمادگی خود را بالا ببریم.»
صفحه 14
کاهش قیمت دارو منتفی شد
عهد نابستن از آن به که ببندی و نپایی!
قیمت دارو بر خلاف وعده دولت به نرخ شهریور ۱۴۰۰ برنمیگردد
دارو ارزان نمیشود و قیمتها به نرخهای سال گذشته برنمیگردد. این موضوع را یکی از مقامات سازمان بازرسی کل کشور گفته است. دولت سال گذشته و زمان تنظیم بودجه امسال گفته بود که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات دارو، قیمت دارو به سطح نرخهای شهریور سال ۱۴۰۰ برمیگردد. حالا نه تنها دارو ارزان نشد که افزایش قیمت را هم تجربه کرده است و از آن سو کمبودهای دارویی در بازار تشدید شده است.
قیمت دارو عقبگرد نمیکند
دولت سیزدهم همچنان مشغول تنظیم بودجه سال ۱۴۰۲ است و درست یکسال از زمانی میگذرد که کابینه ابراهیم رییسی وعده داده بود با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو در سال ۱۴۰۱ قیمت دارو ارزان میشود و نرخها به سطح شهریور سال ۱۴۰۰ برمیگردد. اتفاقی که در عمل رخ داد و قیمت دارو جهش داشت.
تا جایی که نمایندگان مجلس بارها نسبت به جهش قیمت دارو انتقاد کردند.
در همین زمینه محمدجواد نیکبین، نماینده مجلس به فارس گفت که حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ و حتی ۷۰۰ درصد به قیمت دارو افزوده شده است و با این وجود باز هم با کمبود دارو مواجه هستیم.
او تاکید کرده بود که قطعا افرادی در پشت پرده این ماجرا به دنبال کسب سودهای کلان هستند.
نیکبین، همچنین تاکید کرده بود: «افزایش قیمت دارو بر خلاف قانون است؛ زیرا قانون اجازه نمیدهد که در این شرایط اقتصادی که مردم با آن مواجه هستند باز هم افزایش قیمت داشته باشیم.»
او ضمن انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در مدیریت بحران دارویی در کشور گفت که دستگاههای نظارتی مثل وزارت اطلاعات، تعزیرات حکومتی، سازمان غذا و دارو باید به وظیفه خود عمل کنند و بر عملکرد کارخانجات تولید دارو نظارت داشته باشند.»
این نماینده مجلس یازدهم درباره وضعیت بحران دارو در حوزه انتخابیهاش، گفت: «وضعیت دسترسی مردم به دارو و مخصوصا آنتیبیوتیک در کاشمر، خلیل آباد و بردسکن فاجعه است و مردم را با مشکلات متعددی درگیر کرده است. البته این شرایط فقط مختص به حوزه انتخابیه ما نیست و این شرایط در تمام کشور حاکم شده است.»
حالا که سال سخت بازار دارو رو به اتمام است و حدود یکسال از وعده دولت برای کاهش قیمت دارو میگذرد بازرس بهداشت و درمان سازمان بازرسی کل کشور درباره بازگشت قیمت دارو به شهریور سال ۱۴۰۰ گفته است که این موضوع منتفی است.
ایروان مسعودیاصل، بازرس بهداشت و درمان سازمان بازرسی کل کشور در یک برنامه تلویزیونی به موضوع قیمت دارو اشاره کرد و گفت: «با پیشنهاد دولت که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ پیشنهاد شده، بازگشت قیمت دارو به شهریور ۱۴۰۰ منتفی شد.
او با اشاره به درآمد دولت حاصل از مابهالتفاوت قیمت ارز ترجیحی و ارز نیما دارو افزود: «مابهالتفاوت ارز به سازمانهای بیمهگر تزریق میشود تا از این طریق مانع از افزایش هزینههای دارو برای مردم شوند.»
به گزارش مهر مسعودی اصل تاکید کرده است علت عدم بازگشت قیمت دارو به شهریور ۱۴۰۰، افزایش هزینههای تولید عنوان شده است.
کمبود ۱۰۶ قلم دارو در بازار ایران
حالا نه تنها دارو در بازار ایران ارزان نشده که کمبودهای دارویی تشدید شده است. هرچند که وزارت بهداشت در واکنش به کمبود اقلام دارویی مواضع متفاوتی داشته و گاهی به کل کمبود دارو را منکر شده است اما سازمان غذا و دارو چندی پیش از احتمال تشدید کمبودهای دارویی تا بهمن امسال خبر داد و حالا خبر میدهد که کمبودهای دارویی که به ۱۰۶ قلم کاهش داشته است.
سازمان غذا و دارو در توضیح علت اختلاف آماری این سازمان در توضیح کمبودهای دارویی اعلام کرده است که کمبودهای دارویی تعریف دارد و برند وارداتی دارویی که مشابه تولید داخل دارد جزو کمبودها محسوب نمیشود. هرچند که فعالان بازار دارو این تعریف را قبول ندارند و میگویند زمانی میتوان گفت کمبود دارویی وجود ندارد که بیماران به هر داروی مناسب و تجویز شده دسترسی کافی داشته باشند.
با این حال مشاور رسانهای رییس سازمان غذا و دارو به مهر توضیح داده است که پایش کمبودهای دارویی از سه مسیر صورت میگیرد و میزان ذخایر دارویی بالای ۶ ماه در کشور به ۶۰ درصد رسیده است.
او گفت: «کمبودهای دارویی تعریف دارد و برند وارداتی دارویی که مشابه تولید داخل دارد جزو کمبودها محسوب نمیشود.»
اسماعیلی افزود: «کمبودهای دارویی زیر یک ماه کشور از ۲۲۰ قلم به ۱۰۶ قلم رسیده است.»
او در تشریح پایش کمبودهای دارویی در کشور، گفت: «استعلام سازمان غذا و دارو، از طریق سامانه تیتک، معاونتهای غذا و داروی استانها و در نهایت، از طریق شرکتهای پخش دارو و داروخانهها، انجام میشود.»
و البته یک مقام مسئول در جمعیت هلال احمر هم به همین رسانه اعلام کرده است که تدابیری اندیشیده شده تا کمبودهای دارویی دیگر نیز در ماه آتی برطرف شده و مردم به شکلی آسانتر به نیازهای دارویی خود دست پیدا کنند.
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر با اشاره به تولید شبانه روزی دارو در جمعیت هلال احمر از رفع برخی کمبودها در حوزه دارو خبر داد.
پیمان نامدار با اشاره به فعال بودن داروخانههای هلال احمر در سطح کشور گفت: «وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و جمعیت هلال احمر با استفاده از تمامی ظرفیتها تلاش میکنند تا نیازهای جامعه را برطرف کرده تا مردم با کمبودی مواجه نباشند.»
او افزود: «جمعیت هلال احمر هم اکنون ۳۷ داروخانه فعال در سطح کشور دارد که عمده آنها داروهای بیماران خاص را توزیع میکنند که در این حوزه خوشبختانه کمبودها برطرف شده و آن ۴۰۰ قلم دارویی که نیاز بود تا بیشتر مورد توجه قرار گیرند، تأمین و تولید آنها در دستور کار قرار گرفت و تا به این لحظه ۴۰ درصد کمبودها جبران شده است.
این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر تاکید کرد: «تدابیری اندیشیده شده تا کمبودهای دیگر نیز در ماه آتی برطرف شده و مردم به شکلی آسانتر به نیازهای دارویی خود دست پیدا کنند.»
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر ادامه داد: «هلال احمر در حوزه دارو همراه و حامی وزارت بهداشت است و از دو طریق تولید و واردات به یاری این مجموعه شتافته است. ارتباط جمعیت هلال احمر با صلیب سرخ جهانی سبب شده تا دارو با قیمت مناسب وارد و به دست شهروندان برسد.»
او افزود: «هم اکنون در شرکت سهاهلال با استفاده از تمامی ظرفیتها تولید دارو به صورت شبانه روزی انجام میشود و یک لحظه نیز خط تولید متوقف نمیشود تا دارو با تعداد بیشتری در داروخانهها عرضه شود.»
نامدار تاکید کرد: «جمعیت هلال احمر در هماهنگی با وزارت بهداشت توانست محمولههای آنتیبیوتیک را از منابع معتبر وارد کشور کند و مشخصاً هر زمان که نیاز باشد باز هم در راستای رفع نیازهای مردم این اقدام را انجام خواهد داد.»
هرچند که این وعدهها ماههاست تکرار میشود و همچنان بیماران از مشکلات متعدد خود برای دسترسی به دارو خبر میدهند.