روزنامه 18 دی 1401

18 دی 1401 ساعت: 14:10


صفحه 2


اسماعیلی، مشاور رسانه‌ای رئیس سازمان غذا و دارو تشریح کرد

وضعیت تامین «آنتی‌بیوتیک»، «سرم» و «داروهای اختصاصی کرونا» برای مقابله با موج هشتم

مشاور رسانه‌ای رئیس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت تامین داروهای اختصاصی کرونا، آنتی‌بیوتیک و سرم برای مقابله با موج هشتم کووید۱۹ در کشور توضیح داد.

به گزارش سپید، سجاد اسماعیلی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت تامین آنتی‌بیوتیک و سرم در کشور گفت: «باید توجه کرد که تا پایان آذر سال ۱۴۰۱، حدود ۱۱ میلیون شربت آزیترومایسین، ۹ میلیون شربت آموکسی‌سیلین و ۱۰ میلیون شربت کواموکسی‌کلاو تامین کردیم. در حالی که شربتی مانند کواموکسی‌کلاو در کل سال ۱۴۰۰، دو میلیون عدد توزیع شده است، اما در ۹ ماهه ۱۴۰۱ حدود ۱۰ میلیون از این شربت تامین و توزیع شده است که نسبت به ۱۲ ماهه ۱۴۰۰، بالغ بر پنج برابر بیشتر بوده است.»

وی افزود: «همچنین تا پایان آذر ماه امسال حدود ۹ میلیون عدد هم شربت سفکسیم تامین و توزیع شده که این رقم در کل ۱۲ ماهه ۱۴۰۰، سه میلیون و ۵۰۰ هزار عدد بوده است.»

اسماعیلی ادامه داد: «این افزایش‌ها در تامین و توزیع آنتی‌بیوتیک‌ها، نشان می‌دهد که سرعت تامین و توزیع محصولات و فراورده‌های دارویی که برای فصول سرد سال و برای بیماری‌هایی چون سرماخوردگی، بعضا در آنفلوآنزا، کرونا و ... و در موارد سرپایی تجویز می‌شود، افزایش پیدا کرده است. در عین حال این سرعت تامین همچنان رو به افزایش است که هم از مسیر تولید داخلی انجام می‌شود که شرکت‌های تولیدکننده به صورت سه شیفت در حال تولید هستند و هم از مسیر واردات تامین می‌شوند. باتوجه به اینکه موج هشتم کرونا را در پیش داریم، مسیر واردات همچنان باز است و مجوزهای واردات هم برای آنتی‌بیوتیک‌ها و هم برای سرم صادر می‌شود. بر این اساس اگر در زمان موج کرونا این داروها تجویز شوند، مشکلی برای مردم ایجاد نمی‌شود.»

مشاور رسانه‌ای رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه طبق بازدیدهای میدانی از داروخانه‌ها، خوشبختانه مشکل داروخانه‌های خصوصی و شهری بابت تأمین این داروها رفع شده است، گفت: «در زمینه سرم هم همین اتفاق رخ داد. به طوریکه حدود ۱۲۵ میلیون واحد سرم تا پایان آذر ۱۴۰۱ توزیع کردیم که این رقم در کل سال ۱۴۰۰، حدود ۱۱۵ میلیون عدد بود. بر این اساس در ۹ ماهه اول ۱۴۰۱، میزان تامین سرم بیش از ۱۲ ماهه سال گذشته بوده که به دلیل افزایش سرعت تامین در سه ماهه اخیر بوده است و همچنان این روند افزایشی ادامه دارد.»

اسماعیلی با بیان اینکه واردات سرم همچنان بر اساس نیاز کشور و پیش‌بینی‌هایی که درباره کرونا انجام می‌شود، ادامه دارد، گفت: «بر این اساس کار واردات سرم را ادامه می‌دهیم تا ذخایر دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان‌های ما و همچنین بیمارستان‌های خصوصی و مراکز سرپایی افزایش یابد تا بتوانیم مانند موج‌های قبلی بدون کم‌ترین مشکلی تامین داروهای مورد نیاز را داشته باشیم.»

وی درباره نحوه توزیع آنتی‌بیوتیک‌ها و سرم در داروخانه‌ها گفت: «پیش از این توزیع آنتی‌بیوتیک‌ها و سرم را هدفمند کردیم تا تجویز آن کنترل شود. زیرا این داروها عمدتا در بیمارستان‌ها و موارد بستری تجویز می‌شوند، اما متاسفانه تجویز این داروها در موارد سرپایی بی‌رویه بود. به همین دلیل طی چند ماه گذشته عمدتا توزیع را در بیمارستان‌ها و داروخانه‌های دولتی متمرکز کردیم، اما اکنون این محدودیت بسیار کم شده و سرم در داروخانه‌های خصوصی هم توزیع می‌شود.»

وی با بیان اینکه بنابراین انشاالله در موج هشتم کرونا در زمینه تأمین سرم و آنتی‌بیوتیک‌ها مشکلی نداریم، گفت: «باتوجه به روند تامین و توزیعی که انجام می‌شود، انشاالله در تامین این داروها مشکلی نخواهیم داشت.»

اسماعیلی درباره وضعیت تامین داروهای اختصاصی کرونا نیز گفت: «برای داروهای اختصاصی کرونا هم برنامه‌ریزی لازم انجام شده و از قبل دپوهایی وجود دارد و مشکلی نداریم. در ادامه هم بر حسب صلاح‌دید کشور و نیازهای احتمالی آینده، بابت تأمین این داروها تصمیم‌گیری‌ می‌شود. اکنون مشکلی در زمینه داروهای اختصاصی کرونا نداریم. برای همه این موارد برنامه‌ریزی و پیش‌بینی‌های لازم در حال انجام است.»

وی گفت: «رئیس سازمان غذا و دارو چند روز پیش، به تمام شرکت‌های تولیدکننده اعلام کردند که میزان تولیدشان را بیش از این افزایش دهند و اگر سقف تولیدات‌شان در همین حد بوده و امکان افزایش ندارند، حتما به سازمان اعلام کنند تا برنامه‌ریزی واردات انجام شود. این تعامل با شرکت‌ها در حال انجام است.»

اسماعیلی درباره وضعیت ذخایر  واکسن کرونا نیز گفت: «در حوزه واکسن کرونا هیچ مشکلی نداریم. واکسن‌های کرونای تولید داخل به خوبی در سال گذشته امتحان‌شان را پس دادند و توانستند در کنار واکسن‌های وارداتی مردم را از ابتلای شدید به کرونا و بستری شدن محافظت کنند. اکنون هم واکسن کرونا به میزان کافی در انبارهای مراکز بهداشتی موجود است و مردم می‌توانند بدون دغدغه مراجعه کرده و نوبت‌های یادآور واکسن را هم دریافت کنند.»



شناسایی ۱۰۷ بیمار جدید کرونا در کشور

۲ بیمار دیگر جان باختند

به دنبال شناسایی سویه‌های جدید اومیکرون در کشور، از هفته گذشته و بعد از چند ماه آرامش کرونایی، مجدداً موارد شناسایی بیماران جدید کرونا در کشور سه رقمی شده؛ مسئولان نسبت به افزایش شمار مبتلایان در روزهای آتی هشدار می‌دهند و نسبت به رعایت موارد بهداشتی و تکمیل واکسیناسیون به ویژه در گروه‌های پرخطر تاکید دارند.

به گزارش سپید، در همین راستا و طبق آخرین وضعیت رنگ‌بندی کرونایی شهرها که جمعه از سوی وزارت بهداشت اعلام شد، شمار شهرهای در وضعیت آبی کاهش و بر تعداد شهرهای در وضعیت زرد افزوده شده است. در مجموع در حال حاضر هیچ شهرستانی در وضعیت قرمز نیست، هفت شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۰۱ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۴۰ شهرستان هم در وضعیت آبی قرار دارند.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از روز جمعه تا شنبه ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۰۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۶۵ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار و ۸۰۸ نفر رسید.

همچنین متاسفانه ۲ نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۴۴ هزار و ۷۰۶ نفر رسید.

خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۴۰۷ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۱۵۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در ‌بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون نیز ۵۴ میلیون و ۸۱۸ هزار و ۱۹۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

همچنین تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۶۰ هزار و ۷۸۸ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۱۰۵ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۶۰ هزار و ۱۹۸ نفر دُوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۹۰ هزار و ۹۱ دوز رسیده است. از روز جمعه تا شنبه نیز ۷ هزار و ۸۹۷ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.ایسنا



صفحه 3


رئیس شورای‌عالی نظام پرستاری:

مسئولان مشخص کنند استاندارد مورد قبول‌شان برای استخدام پرستاران چقدر است؟

رئیس شورای‌عالی نظام پرستاری گفت: «مسئولینی که باید پاسخگوی استخدام پرستاران باشند مشخص کنند که میزان استاندارد مورد قبول آنها چقدر است و بر چه اساسی مجوز استخدام پرستاران را صادر نمی‌کنند؟»

به گزارش سپید، شمس‌الدین شمسی با اشاره به اینکه بسیاری از نیروهای پرستاری طرحی فعال در دوران کرونا خانه‌نشین شده‌اند، ‌اظهار کرد: «نیروهای طرحی که در دوران کرونا، ایثار کردند و در وضعیت بحرانی کشور حاضر شدند که در بیمارستان‌های آلوده به کرونا حضور یابند باید به کار بازگردانده شوند. اگر مسئولان به قول خود درباره استخدام پرستاران عمل نکنند؛ کشور در بحران‌ها و بزنگاه‌ها دچار مشکل خواهد شد.»

وی افزود: «تعداد زیادی از پرستاران طرحی در ایام کرونا به این بیماری و عوارض ناشی از آن دچار شدند و برخی پرستاران نیز به شهادت رسیدند که نشان‌دهنده ایثار و فداکاری پرستاران است و اهمیت استخدام آن‌ها و لزوم عمل مسئولین به وعده‌های‌شان را روشن می‌سازد.»

شمسی ادامه داد: «پرستارانی که حاضر شدند از جان و سلامتی خود بگذرند و در بحران کرونا به داد کشور و بیماران برسند، باید مورد توجه قرار بگیرند و استخدام شوند اما هنوز مشخص نیست که وضعیت استخدامی آن‌ها چگونه خواهد شد.»

رئیس شورای‌عالی نظام پرستاری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «کشور با چه میزان کمبود در تعداد نیروهای پرستاری مواجه است؟» بیان کرد: «اگر حتی حداقل استاندارد نیروی انسانی را به میزان حداقل دو پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی نیز در نظر بگیریم؛ در این صورت، بیش از 100 هزار پرستار در کشور کم داریم. تعداد نیروهای پرستاری در بیمارستان‌ها بسیار کم است و این در حالی است که بیماران بستری‌شده نیاز به مراقبت دارند و نبود پرستاران باعث کاهش کیفیت ارائه خدمات به بیماران شده و آسیب به سلامت آنان می‌رساند.»

شمسی ضمن گلایه از مسئولین سازمان امور اداری و استخدامی بابت عدم صدور مجوز جذب پرستاران عنوان کرد: «این سؤال مطرح است که آیا مسئولین سازمان امور اداری و استخدامی مخالف سلامت مردم هستند که مجوز استخدام برای پرستاران صادر نمی‌کنند؟ باید کنترل شود که بیشتر مجوزهای استخدامی صادرشده برای وزارت بهداشت، صرف به کارگیری نیروهای پرستاری شود.»

به گزارش فارس، وی با بیان اینکه حداقل نیاز بیمارستان‌های ما به نیروهای گروه پرستاری 100 هزار نفر است تا نیاز حداقلی بیمارستان‌ها جبران شود، بیان کرد: «مسئولینی که باید پاسخگوی استخدام پرستاران باشند مشخص کنند که میزان استاندارد مورد قبول آنها چقدر است و الان در چه وضعیتی از بابت نیروی انسانی پرستاری قرار داریم؟ و بر چه اساسی مجوز استخدام پرستاران را صادر نمی‌کنند؟»

شمار مبتلایان به مالاریا در سیستان و بلوچستان به حدود ۱۲۰۰ نفر رسید

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: «یک‌هزار و ۱۹۱ مورد مالاریا از ابتدای امسال تاکنون در محدوده شهرهای زیرپوشش این دانشگاه در سیستان و بلوچستان شناسایی شده که ۹۰۷ مبتلا ایرانی و ۲۸۴ مبتلا غیرایرانی بوده است.»

به گزارش سپید، مهدی زنگنه در گفت‌وگو با ایرنا اظهار داشت: «امسال بدلیل بارندگی صورت گرفته و ترددهای غیرقانونی اتباع خارجی و قاچاق سوخت از مرزهای شرقی، موارد بروز بیماری مالاریا نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی یافته بطوری که بیشترین تعداد به ترتیب با ۷۹۲ نفر در سراوان، ۳۱۷ نفر سیب و سوران و ۴۹ نفر در زاهدان به ثبت رسیده است.»

وی ادامه داد: «با توجه به اندمیک بودن بیماری مالاریا در سیستان و بلوچستان در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت و خانه‌های بهداشت روستایی لام خون مالاریا و در برخی مراکز میکروسکوپیست‌های مالاریا و کیت تشخیص سریع این بیماری وجود دارد.»

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: «علاوه ‌بر توزیع پشه بند همکاران ما در مراکز بهداشتی، این دانشگاه اقدام به مه پاشی کانون‌های شیوع مالاریا، سمپاشی روستاهای درگیر، توزیع بسته آموزشی و نصب بنر در سطح روستاها و همچنین برگزاری جلسات هماهنگی با دهیاری‌ها و شوراهای اسلامی و آموزشی برای روستاییان این شهرستان اقدام شده است.»

وی بیان کرد: «افرادی که دارای تب، لرز، ضعف بدن، سردرد و سابقه تردد در مناطق مرزی پاکستان را دارند حتما به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند زیرا تاخیر در شناسایی و عدم درمان بیماری مالاریا باعث مرگ فرد مبتلا می‌شود.»

زنگنه اظهارداشت: «هم‌اینک در مراکز خدمات جامع سلامت در سیستان و بلوچستان کیت‌های تشخیص سریع بیماری مالاریا وجود دارد.»

وی با اشاره به اینکه آموزش همگانی مهم‌ترین رکن فعالیت‌های مبارزه با مالاریا است، گفت: «آشنایی مردم با راه‌های انتقال و علائم بیماری باعث شناسایی به موقع افراد مبتلا و کاهش چرخش انگل مالاریا در منطقه خواهد شد.»

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دانشگاه در سال‌های اخیر حذف انتقال محلی بیماری مالاریا در محدوده تحت پوشش این دانشگاه بود، افزود: «این مهم به لطف توسعه زیرساخت‌های لازم و همچنین برخورداری مناطق روستایی از برق پایدار و اقدامات مداخله‌ای دانشگاه به دست آمده است.»

وی تصریح کرد: «بیماری مالاریا تقریبا در تمام شهرهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مشاهده شده و بدنبال این افزایش؛ موارد بستری در بیمارستان‌ها نیز افزایش پیدا که براساس آزمایش‌های انجام شده از هر ۲ نوع انگل‌های ویواکس و فالسیپاروم است.»



صفحه 4

درمان پارکینسون با کشف جدید

دانشمندان مولکولی کلیدی در پیشرفت پارکینسون را شناسایی کردند و این کشف می‌تواند بلافاصله به فرصت‌های جدیدی برای توسعه دارو منجر شود.

به گزارش سپید، محققان دانشگاه علوم و بهداشت اورگان آمریکا دریافتند که آدنوزین، یک انتقال‌دهنده عصبی، به‌عنوان ترمزی بر روی دوپامین، یکی دیگر از انتقال‌دهنده‌های عصبی که در کنترل حرکتی نقش دارد، عمل می‌کند، این یافته‌ها نشان می‌دهد که آدنوزین و دوپامین در یک سیستم پویایی فشاری-کششی در مغز عمل می‌کنند.

محقق ارشد هینینگ ژونگ، دانشمند دانشگاه علوم و بهداشت اورگان می‌گوید: «دو مدار عصبی وجود دارد؛ یکی که به کنش عمل کمک می‌کند و دیگری که مانع از عمل می‌شود. دوپامین مدار اول را برای فعال کردن حرکت تقویت می‌کند و آدنوزین ترمزی است که مدار دوم را تقویت می‌کند و تعادل را به سیستم می‌آورد.»

این کشف پتانسیل پیشنهاد راه‌های جدیدی را بلافاصله برای تولید دارو جهت درمان علائم بیماری پارکینسون دارد. بیماری پارکینسون یک اختلال حرکتی است که اعتقاد بر این است که در اثر از بین رفتن سلول‌های تولید کننده دوپامین در مغز ایجاد می‌شود.

دانشمندان مدت‌ها گمان می‌کردند که دوپامین تحت‌ تاثیر پویایی مخالف سیگنال‌های عصبی در جسم مخطط است. جسم مخطط، منطقه‌ای مهم از مغز است که حرکت همراه با پاداش، انگیزه و یادگیری را میانجیگری می‌کند. جسم مخطط همچنین اولین ناحیه مغزی است که در بیماری پارکینسون با از دست دادن سلول‌های تولیدکننده دوپامین تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

تیانی مائو، دیگر دانشمند دانشگاه علوم و بهداشت اورگان بیان کرد: «مردم برای مدت طولانی گمان می‌کردند که باید این سیستم فشاری-کششی وجود داشته باشد.»

در تحقیق جدید، محققان برای اولین بار به‌وضوح و به‌طور قطعی آدنوزین را به‌عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی که در جهت مخالف با دوپامین عمل می‌کند، نشان دادند.

در این تحقیق که روی موش‌ها انجام شد، از کاوشگرهای پروتئینی دستکاری شده ژنتیکی جدیدی استفاده شده است که به‌تازگی در آزمایشگاه‌های ژونگ و مائو ساخته شده‌اند. نمونه‌ای از این فناوری، ماه گذشته در تحقیقی که نتایج آن در مجله Nature Methods منتشر شده است، برجسته شد.

قابل ذکر است، آدنوزین همچنین به‌عنوان گیرنده‌ای که کافئین روی آن اثر می‌کند، شناخته شده است.

مائو گفت: «قهوه از طریق همان گیرنده‌ها در مغز ما عمل می‌کند. نوشیدن قهوه، ترمز اعمال شده توسط آدنوزین را بالا می‌برد.»

یافته‌های این تحقیق در مجله Nature منتشر شده است.ایسنا



سازمان غذا و داروی آمریکا داروی جدید آلزایمر را تایید کرد

سازمان غذا و داروی آمریکا داروی ساخت شرکت‌های «ایزای» و «بیوژن» را که به کُند شدن روند بیماری آلزایمر کمک می‌کند، تایید کرده است.

به گزارش سپید، رویترز جمعه شب نوشت که این دارو با نام تجاری Leqembi به بازار می‌آید و هدف از تجویز آن کاهش روند بیماری آلزایمر است.

سازمان غذا و داروی آمریکا تجویز این دارو را بویژه برای بیمارانی که در مراحل اولیه آلزایمر هستند، مجاز کرد.

پیشتر تلاش شرکت‌های دیگر برای تولید دارویی در این زمینه با شکست مواجه شده بود. موفقیت شرکت ژاپنی ایزای و کمپانی بیوژن آمریکا یک دستاورد ویژه در زمینه کمک به بیماران آلزایمری به شمار می‌آید.

«جوی اشنایدر» استاد عصب‌شناسی در دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس گفت: «این دارو موجب درمان نمی‌شود و روند وخامت حال بیمار را متوقف نمی‌کند اما روند پیشرفت بیماری آلزایمر را به میزان قابل توجهی کُند می‌کند.»

وی افزود: «به همین دلیل، بعضی بیماران می‌توانند ۶ ماه یا یک سال بیشتر زنده بمانند.»

به نوشته آسوشیتدپرس، حدود ۶ میلیون نفر در آمریکا و سایر نقاط دنیا به آلزایمر مبتلا هستند. این بیماری بتدریج بخش‌های مختلف مغز را که مربوط به حافظه، استدلال، ارتباطات و کارهای روزانه هستند، مورد حمله قرار می‌دهد.ایرنا


 صفحه 5

فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران مطرح کرد

کمیاب شدن اسپری‌های تنفسی وارداتی در ایران

نایب رئیس انجمن داروسازان ایران ضمن تاکید بر کاهش میزان کمبود انواع آنتی‌بیوتیک در کشور گفت: «در حال حاضر اسپری‌های تنفسی وارداتی بخصوص انواع کورتونی آنها دچار کمبود شده است و بیماران به سختی می‌توانند این اسپری‌ها را در داروخانه‌ها پیدا کنند.»

به گزارش سپید، کمبودهای دارویی که در ابتدای پاییز امسال یعنی حدود سه تا چهار ماه بعد از آغاز اجرای طرح دارویی جدید وزارت بهداشت در اقلام مختلف نظیر سرم، آنتی‌بیوتیک، شربت‌های کودکان، داروهای شیمی درمانی و داروهای مورد نیاز بیماران خاص به اوج خود رسیده بود، در هفته‌های اخیر تا حد زیادی کم‌تر شده است، اما با این وجود، بازار دارویی کشور همچنان در بعضی اقلام دچار کمبودهای محسوسی است که از جمله این اقلام می‌توان به داروهای اعصاب و روان و البته اسپری‌های تنفسی مورد نیاز مبتلایان آسم اشاره کرد که بخصوص در شرایط تشدید آلودگی هوا، نیاز به مصرف آنها افزایش یافته است، اما بیماران به سختی آنها را در داروخانه‌ها پیدا می‌کنند.

البته سید علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با ایلنا تاکید دارد که کمبود اسپری‌های تنفسی صرفا مربوط به هفته‌های اخیر که آلودگی هوای کلانشهرها تشدید شده، نیست و چند ماهی است که بعضی انواع این اسپری‌ها دچار کمبود شده‌اند.

وی در توضیح بیشتر گفت: «در حال حاضر اسپری‌های تنفسی تولید داخل نظیر اسپری استنشاقی سالبوتامول، چندان دچار کمبود نیستند، اما اسپری‌های تنفسی وارداتی بخصوص انواع کورتونی آنها نظیر مومتازون و بکلومتازون دچار کمبود محسوسی شده‌اند. البته این داروها هنوز نایاب نشده‌اند، اما به صورت سهمیه‌ای به داروخانه‌ها تحویل داده می‌شوند و بیماران برای پیدا کردن آنها باید به چندین داروخانه مراجعه کنند.»

نایب رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: «اسپری‌های تنفسی مورد نیاز بیماران آسم، بدون ارائه نسخه پزشک به بیماران تحویل داده نمی‌شود، اما با توجه به تشدید شرایط آلودگی هوا، ممکن است بیماران بعضا نیاز پیدا کنند که این داروها را به صورت آزاد تهیه کنند که البته با توجه به حذف ارز ترجیحی دارو در ماه‌های اخیر، در چنین شرایطی قیمت اسپری تنفسی برای این بیماران بسیار گران تمام می‌شود، بنابراین برای تمام بیماران به صرفه است که حتما با نسخه الکترونیک به تهیه این داروها بپردازند.»

وی افزود: «تشدید آلودگی هوا تاثیر محسوسی در افزایش مصرف اسپری‌های تنفسی داشته و به کمبود این اسپری‌ها دامن زده است. البته اساسا در حال حاضر، بخش زیادی از اقلام دارویی تا حد و اندازه‌های مختلفی دچار کمبود هستند و کمیاب شدن داروها صرفا مربوط به اسپری‌های تنفسی نیست، اما اکنون شرایط به گونه‌ای است که بیماران آسم برای یافتن اسپری‌های مورد نیاز خود صرفا باید به داروخانه‌های دولتی و مرجع مراجعه کنند و بعید است که بتوانند این اسپری‌ها را در سایر داروخانه‌ها پیدا کنند.»

فاطمی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به نامه انجمن علمی روانپزشکان خطاب به رئیس جمهور درباره کمبود داروهای اعصاب و روان اشاره کرد و گفت: «در نامه انجمن علمی روانپزشکان به کمبود 40 نوع دارو اشاره شده است که اگر شکل‌های مختلف این داروها را حساب کنیم، تقریبا می‌توان گفت دچار کمبود 60 قلم داروی حوزه اعصاب و درمان هستیم. البته میزان این کمبود در داروهای مختلف متفاوت است و در بعضی موارد مشکل چندان حاد نیست، اما در هر صورت اکنون کمبود نسبی داروهای اعصاب و روان در داروخانه‌ها مشاهده می‌شود که این مساله، مشکلاتی را برای بیماران این حوزه ایجاد کرده است.»

نایب رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: «داروهای آرام‌بخش، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد جنون و داروهای خواب‌آور از جمله اقلام دارویی هستند که به استناد نامه انجمن علمی روانپزشکان دچار کمبود شده‌اند؛ البته با توجه به اینکه ‌بخش زیادی از این داروها سال‌هاست در داخل کشور تولید می‌شود، در حال حاضر کمبود شدیدی در این داروها مشاهده نمی‌شود، اما در برخی انواع خارجی داروهای اعصاب و روان دچار کمبود هستیم که البته وضعیت کمیاب شدن این داروها مانند اسپری‌های تنفسی خارجی بحرانی نیست.»

وی در ادامه تاکید کرد: «چون اغلب داروهای اعصاب و روان قابل جایگزین شدن هستند و اگر یک دارو دچار کمبود شود، می‌توان از نوع مشابه آن دارو به صورت موقت استفاده کرد، کمبود این داروها معمولا به صورت یک مشکل حاد به چشم نمی‌آید، ولی چون در حوزه آنتی‌بیوتیک‌ها دست ما برای جایگزین کردن دارو به اندازه داروهای اعصاب و روان باز نیست، معمولا کمبودها در آن حوزه به صورت شدیدتری خود را نشان می‌دهند.»

فاطمی همچنین درباره آخرین وضعیت کمبود آنتی‌بیوتیک در ایران توضیح داد: «اوایل پاییز امسال وضعیت انواع آنتی‌بیوتیک‌ها بحرانی بود و بسیاری از انواع این داروها کاملا نایاب بودند، اما خوشبختانه با واردات برخی انواع آنتی‌بیوتیک از هند و البته راضی کردن کارخانجات داخلی توسط دولت به تولید دوشیفته یا سه‌شیفته آنتی‌بیوتیک، کمبودهای شدید چند ماه گذشته تا حد زیادی بهتر شده است، البته درباره برخی انواع آنتی‌بیوتیک هنوز به وضعیت قابل قبول نرسیده‌ایم.»

وی در توضیح بیشتر گفت: «کاهش تولید آنتی‌بیوتیک‌ها در تابستان و ابتدای پاییز، به دلیل این بود که بعد از حذف ارز ترجیحی از مواد اولیه دارویی در تیرماه امسال، تولید این داروها برای کارخانجات داخلی به صرفه محسوب نمی‌شد، اما با توجه به اینکه آبان ماه امسال، قیمت دارو با توافق بین وزارت بهداشت و تولیدکنندگان افزایش یافت، تولید آنتی‌بیوتیک‌ها برای کارخانجات داخلی به‌صرفه‌تر شد و اکنون وضعیت این داروها به وخامت مهر و آبان امسال نیست.»

فاطمی با تاکید بر اینکه شربت‌های کودکان مرگ‌بار هندی وارد ایران نشده است، عنوان کرد: «اخیرا یک شرکت دارویی هندوستان، انواعی از شربت‌های سوسپانسیون ضد سرماخوردگی، ضد سرفه و ضد حساسیت را تولید کرده و به برخی کشورهای جنوب شرق آسیا، آسیای میانه و آفریقا صادر کرده است که به دلیل وجود مشکل در میزان اتیلن گلایکول موجود در آن‌ها، این شربت‌ها متاسفانه باعث مرگ تعداد زیادی از کودکان شده است. ولی خوشبختانه این شربت‌ها به هیچ وجه وارد ایران نشده است و شربت‌هایی که کشورمان در ماه‌های اخیر وارد شده، شربت‌های خشک آنتی‌بیوتیک بوده است که اصلا اتیلن گلایکول در آنها وجود ندارد.»

وی در پایان تصریح کرد: «شربت‌های هندی که در برخی کشورها باعث مرگ کودکان شده، از نوع آنتی‌بیوتیک نبوده است، اما ایران در ماه‌های اخیر برخی انواع آنتی‌بیوتیک را از هند وارد کرده است که اساسا فرمول تولید آنها با شربت‌های دیگر متفاوت است، بنابراین خیال مردم راحت باشد که شربت‌های هندی موجود در ایران هیچ مشکلی ندارد و به تایید مراجع بهداشتی کشور رسیده است.»



صفحه 6

معاون بهداشت وزارت بهداشت:

دانشکده‌های بهداشت باید پیشتاز آینده‌نگری و برنامه‌‌ریزی نظام سلامت باشند

معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «دانشکده‌های بهداشت باید پیشتاز آینده‌نگری و برنامه‌‌ریزی برای نظام سلامت کشور باشند.»

به گزارش سپید، حسین فرشیدی با بیان ای