نخستین مصاحبه اولین معاون اجتماعی وزیر بهداشت
19 April 2016 ساعت: 11:4



برای اولین بار در تاریخ، وزارت بهداشت صاحب معاونتی با عنوان معاونت اجتماعی شد، حالا اولین معاون اجتماعی وزیر بهداشت در اولین مصاحبه خود از اهمیت و برنامه‌های این معاونت و آسیب‌هایی که با غفلت از این حوزه رخ داده، می‌گوید.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایرنا، محمدهادی ایازی، که پیش از این در سمت قائم مقام وزیر بهداشت در امور مشارکت های مردمی فعالیت می‌کرد، حال با تصمیم وزیر بهداشت و موافقت سازمان مدیریت اولین معاون اجتماعی وزیر بهداشت شده است و در اولین مصاحبه خود در این سمت از اهمیت عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و غفلت‌های گذشته می‌گوید.
چرا معاونت اجتماعی در وزارت بهداشت تشکیل شد؟
ایازی: در دهه 60 که وزارت بهداشت با ادغام حوزه آموزش پزشکی با خدمات سلامت تشکیل شد و در بند 10 قانون تشکیل این وزارتخانه آمده بود که باید سازمان،‌ موسسه یا بنیادی در این مجموعه برای تسهیل و نظارت بر کار خیریه‌های مرتبط با سلامت تشکیل شود، اما بعد از 30 سال چنین نهادی تشکیل نشد و عملا خیریه‌های فعال در حوزه سلامت متولی نداشتند. علت آن نیز این بود که در سال‌های اخیر مجلس و دولت این نگاه را داشتند که سازمان جدید دولتی نباید تشکیل شود و در هر صورت این کار مهم روی زمین مانده بود.
انجمن‌ها و سازمان‌های مردم نهاد نقش بسیار مهمی در سلامت مردم دارند، همین الان مثلا انجمن حمایت از بیماران کلیوی 170 شعبه در کشور دارد یا انجمن دیابت27 شعبه دارد یا انجمن ام اس با کارهایی که انجام داده توانسته نزدیک به 240 میلیارد تومان به نظام سلامت کمک کند. همه این نهادها و انجمن ها از وزارت بهداشت مجوز می‌گیرند و با توجه به وسعت کار آ‌نها به هر حال ممکن است تخلفاتی هم وجود داشته باشد و باید جایی باشد که بر کار آنها نظارت کند.
آیا نهادی که بر کار انجمن‌ها و سازمان‌های غیردولتی حوزه سلامت نظارت کند، وجود نداشته است؟
ایازی: نه، چنین نهادی نبود تا در زمان مسئولیت دکتر هاشمی در وزارت بهداشت، حوزه قائم مقام وزیر بهداشت در امور مشارکت‌های مردمی تشکیل شد، اما این نگرانی وجود داشت که بعد از اتمام این دوره وزیر بعدی این حوزه را تعطیل کند و به امور دیگری بپردازد چون ساختاری برای پیگیری این موضوع در وزارت بهداشت ایجاد نشده بود. البته یک دهه قبل یک اداره برای نظارت بر سازمان‌های مردم نهاد بوده است که بعد از آن این اداره نیز تعطیل و این کار متوقف شد و عملا وزارت بهداشت خود را درگیر این کار نکرد.
غیر از امور سازمان‌های مردم نهاد چه امور دیگری در معاونت اجتماعی پیگیری می‌شود؟
ایازی: فعالیت معاونت اجتماعی 5 محور دیگر هم دارد، یک حوزه بسیار مهم دیگر خیرین سلامت و خیریه‌هایی است که در حوزه سلامت فعالیت می‌کنند و در مجموع 600 سازمان مردم نهاد و خیریه در حوزه سلامت فعال هستند که در گذشته هیچ متولی نداشتند.
حوزه بسیار مهم دیگر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت است که اتفاقا در سال‌های اخیر به شدت مورد تاکید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته است. این سازمان اعلام کرده که وزارتخانه‌های بهداشت کشورها حداکثر می‌توانند 25درصد سلامت مردم را مدیریت کنند، 75درصد سلامت مردم به عوامل اجتماعی مربوط است که مدیریت آن نیازمند کار بین بخشی در دستگاه‌های خارج از وزارت بهداشت است.
محور چهارم فعالیت معاونت اجتماعی وزارت بهداشت، حوزه «مسئولیت اجتماعی» است، همه بنگاه‌های اقتصادی، خودروسازان، بانک‌ها، وزارت نفت، وزارت نیرو و... که در کشور فعالیت اقتصادی دارند، کارخانه تاسیس می‌کنند، راه می‌سازند، نیروگاه یا شهرک می‌سازند،‌ باید نسبت به سلامت مردمی که بعد از فعالیت آنها در یک منطقه جدید تجمع پیدا می‌کند، یا از خدمات آنها استفاده می‌کنند، مسئولیت داشته باشند و خدماتی ارائه کنند،‌ این یعنی مسئولیت اجتماعی نهادهای اقتصادی در قبال سلامت مردم که این حوزه نیز تاکنون مغفول مانده و متولی نداشته است.
چرا وزارت بهداشت می‌خواهد متولی حوزه مسئولیت اجتماعی باشد؟
ایازی: چون می‌توانیم از این فرصت برای ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز سلامت مردم مثلا ایجاد خانه بهداشت استفاده کنیم. چرا از این فرصت استفاده نکنیم. مثلا بانک‌ها که این قدر شعبات خود را گسترش می‌دهند و تبلیغات می‌کنند چرا نباید بخشی از این هزینه‌ها را برای سلامت مردم خرج کنند.
محور بسیار مهم بعدی حوزه «فرهنگ سلامت» است، این با کار معاونت فرهنگی وزارت بهداشت که در حوزه دانشجویی است، کاملا متفاوت است، فرهنگ سلامت به مقوله سواد سلامت مردم می‌پردازند‌، یعنی اینکه مردم چقدر اطلاعات کافی برای حفظ سلامت خود دارند و چقدر به این دانسته‌ها عمل می‌کنند، ‌این حوزه نیز تاکنون متولی نداشته است و مبحث جدیدی است که ساختاری نداشته است.
اکنون این ساختار ایجاد شده است، معاونت اجتماعی چه زیر مجموعه‌ای دارد؟
ایازی: بله، برای این معاونت سه اداره کل و یک ستاد دارد، اداره کل سازمان‌های مردم نهاد، اداره کل خیرین و خیریه‌های سلامت و اداره کل مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت،‌ البته دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی نیز در معاونت اجتماعی وزارت بهداشت خواهد بود.
رئیس این شورا رئیس جمهوری است؟
ایازی: بله و دبیر آن وزیر بهداشت است.
سازمان مدیریت با تشکیل این معاونت موافقت کرده است؟
ایازی: بله آقای دکتر هاشمی و دکتر نوبخت در این مورد صحبت کرده و توافق کرده‌اند. ضمن اینکه از قبل نیز توافق بر این بود که وزارت بهداشت 9 معاونت داشته باشد و اکنون باتوجه به اهمیت و گستردگی حوزه امور اجتماعی موثر بر سلامت، این معاونت تشکیل شده است، آقای دکتر نمکی و دکتر واعظ مهدوی نیز در این مورد نظر موافق دارند و با بسیاری از وزرا و معاونین وزرای بهداشت سابق هم که صحبت کرده‌ایم همگی از این اتفاق خوشحال هستند.
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد