ترجمه:
ندا احمدلو
براساس آخرین آمارها، اطلاعات و پژوهشهای ثبتشده توسط متخصصان حوزه تغذیه، صنایع غذایی و سرآشپزان برجسته جهان در موسسه goodhousekeeping مشخص شده است که بعضی از عادتهای غذایی میتوانند در گروه عادتهای غذایی سالم و ترندشده در سال ۲۰۲۵ برای افرادی که میخواهند سبک زندگی سالمتری داشته باشند، قرار بگیرند. براساس همین آمارها، بعضی از مواد غذایی هم در گروه مواد غذایی سالم و ترندشده ۲۰۲۵ قرار دارند که میتوانند بهراحتی در یک رژیم سالمخواری گنجانده شوند.
به عبارت سادهتر، متخصصان حوزه تغذیه و صنایع غذایی به همه افرادی که میخواهند سبک زندگی سالم و الگوی غذایی مناسبی در سال جدید داشته باشند، توصیه میکنند که از ترندهای غذایی و سلامتمحور امسال پیروی کنند. مهمترین این ترندها شامل موارد زیر هستند که در مطلب صفحه «سفره سالم» این هفته می توانید بخوانید.
1. استفاده بیشتر از نانهای خمیرترش
نانهای خمیرترش جزو سنتیترین انواع نان در سراسر جهان هستند که در طول یک دهه گذشته، توجه تعداد بیشتری از افراد را به خود جلب کردهاند. نانهای خمیرترش با استفاده از خمیرترشهایی شکل میگیرند که در طول یک فرایند طولانیمدت آماده میشوند. این خمیرترشها حاوی اسید لاکتیک فراوانی هستند و به بدن کمک میکنند که مواد مغذی بیشتری را جذب کند. از طرف دیگر، نانهای معروف به نان خمیرترش بهدلیل داشتن مقادیر قابل قبولی از پری بیوتیکها میتوانند بر سلامت میکروبیوم روده تاثیر بگذارند و به حفظ سلامت سیستم گوارشی کمک کنند. تقریبا از سال ۲۰۲۰، پخت نان خمیرترش در سراسر جهان رواج بیشتری پیدا کرد و این روزها همه تجهیزات آشپزخانهای مربوط به تولید نانهای خمیرترش بهوفور در بازار و با قیمت مناسب یافت میشوند. درست کردن نانهای خمیرترش در خانه اصلا کار سختی نیست و همه افراد با یادگیری تهیه این مدل از نان و مصرف آن میتوانند به حفظ سلامت خود کمک کنند.
2. حفظ تعادل آب در بدن
متخصصان تغذیه بر این باورند که پیشگیری از کمآب شدن بدن، اگر مهمترین راه حفظ سلامت نباشد، حداقل یکی از مهمترین اصول پایهای برای حفظ سلامت است. متاسفانه، ماشینی شدن زندگی، کمبود وقت و استرسهای روزانه همگی باعث شدهاند که بسیاری از افراد نوشیدن آب ساده در طول روز را فراموش کنند. با اینحال، حفظ آب بدن به بهبود کیفیت خواب، بهبود خلقوخو و بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک میکند. حتی بسیاری از تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف آب کافی در طول روز باعث بهبود عملکرد مغز و افزایش تمرکز یا هوشیاری در طول روز میشود. از اینرو، متخصصان تغذیه و صنایع غذایی، نوشیدن آب و پیشگیری از کمآبی بدن را در گروه ترندهای تغذیهای سلامتمحور در سال ۲۰۲۵ آوردهاند. علاوه بر اینها و براساس توصیه متخصصان تغذیه، افرادی که فعالیت زیادی در طول روز دارند، بهتر است که ۱ تا ۲ لیوان از آب ساده روزانه را با مقداری آب لیموترش تازه، آب پرتقال تازه و طبیعی یا آب طبیعی سایر مرکبات ترکیب کنند. همین ترفند میتواند الکترولیتهای از دسترفته بدن در اثر تعریق را جبران کند. اساسا به همه کسانی که با نوشیدن آب ساده مشکل دارند، توصیه میشود که بهجای حذف آب از برنامه روزانه خودشان، آن را با انواع میوهها، سبزیها یا صیفیهای تازه فصل طعمدار کنند تا بتوانند راحتتر آب بنوشند. مثلا این افراد میتوانند چند تکه کوچک خیار، مرکبات، نعناع، توت فرنگی، سیب یا حتی یک تکه کوچک دارچین را به لیوان آب شان اضافه کنند تا طعم بهتری به آب بدهند.
3. جدی گرفتن استفاده از منابع پروتئینی
از دیگر عادتهای غذایی ترندشده در سال ۲۰۲۵، جدی گرفتن استفاده کافی از منابع غذایی حاوی پروتئین بهعنوان یک درشتمغذی ضروری برای بدن است. پروتئین در ساخت و ترمیم عضلات بدن همواره نقش برجستهای دارد، به حفظ تعادل هورمونها کمک میکند و برای حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن هم بسیار ضروری است. از اینرو، اگر میخواهید که رژیم غذایی سلامتمحوری داشته باشید، باید مصرف روزانه منابع پروتئینی باکیفیت را در رژیم غذایی خود داشته باشید. شیر و لبنیات کمچرب، انواع گوشتهای سفید و قرمز، سویا و محصولات آن مانند توفو، حبوبات و تخممرغ جزو بهترین منابع غذایی برای دریافت پروتئین باکیفیت هستند. از آنجایی که تنوع بسیار زیادی در منابع غذایی حاوی پروتئین وجود دارد، بنابراین شما بهراحتی میتوانید این درشتمغذی ارزشمند و مهم را طبق یک برنامه روزانه دریافت کنید.
4. اهمیت دادن بیشتر به پوره میوهها
این ترند غذایی بیشتر برای کودکان مطرح میشود. یعنی والدینی که میخواهند سبک زندگی سالم و الگوی غذایی سلامتمحوری را برای کودک خود در نظر بگیرند، میتوانند بیشتر روی پوره میوهها حساب باز کنند. پوره میوهها، سبزیها و صیفیها درواقع مقادیر بالایی از ویتامینها، املاح و آنتیاکسیدانها را در خود جای دادهاند. این پورهها شیرینی دلچسبی دارند و مصرف آنها برای کودک بسیار ساده است. از طرف دیگر، گنجاندن پوره میوهها، سبزیها و صیفیها در برنامه غذایی کودکان به شکلگیری ذائقه آنها برای مصرف خوراکیهای سالمتر در دوران بزرگسالی کمک میکند.
منبع: womenshealthmag، goodhousekeeping، abcnews