«  آذر 1403    »
شیدسچپج
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
روزنامه 17 دی 1401

17 دی 1401 ساعت: 13:10


صفحه 2

قرص جدید برای بیماران کووید۱۹ در راه است

بیماران کووید۱۹ به زودی می‌توانند یک قرص ضد ویروسی جدید داشته باشند که برای محافظت در برابر بیماری شدید، می‌توانند از آن مصرف کنند.

به گزارش سپید، این قرص که VV۱۱۶نام دارد، در آزمایش فاز ۳ در چین، مانند Paxlovid در افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری‌های شدید قرار داشتند، مؤثر بود.

«رن ژائو» یکی از نویسندگان این مطالعه از دانشگاه شانگهای جیائو تونگ، گفت: «این آزمایش یک موفقیت بزرگ بود.»

مشابه رمدسیویر تزریقی ضد ویروسی، قرص VV۱۱۶هنوز توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تأیید نشده است.

متخصصان پزشکی پیشنهاد کردند که ممکن است ابتدا به مطالعه بیشتر در یک گروه بزرگ‌تر و متنوع از بیماران نیاز داشته باشد تا به دنبال عوارض جانبی نادر بگردند و ببینند که چگونه در برابر انواع سویه‌های اومیکرون که از زمان انجام کارآزمایی ظاهر شده‌اند، عمل می‌کند.

به گفته محققان، به نظر می‌رسد این دارو به خوبی Paxlovid است، اما کم‌تر اذیت کننده است.

این کارآزمایی عوارض جانبی کم‌تری را برای بیماران نشان داد. افرادی که این دارو را مصرف کردند حدود ۶۷٪ عوارض جانبی را گزارش کردند، در مقایسه با ۷۷٪ از کسانی که Paxlovid مصرف کردند و همچنین واکنش‌های کم‌تری با سایر داروها مانند داروهای درمان کننده بی‌خوابی، تشنج یا فشار خون بالا نشان داد.

تعداد کم‌تری از بیماران در این کارآزمایی سطح تری‌گلیسیریدشان (چربی در خون که خطر بیماری قلبی یا سکته را افزایش می‌دهد) افزایش یافت؛ ۱۱ درصد در مقایسه با ۲۱ درصد مصرف کننده داروی Paxlovid.

در آزمایش VV۱۱۶، بیش از ۳۸۰ نفر این دارو را برای حدود پنج روز مصرف کردند. گروهی با تعداد مشابه Paxlovid مصرف کردند.

بیماران VV۱۱۶چهار روز پس از شروع درمان بهبود یافتند. برای گروه دریافت کننده Paxlovid، بهبودی در پنج روز اتفاق افتاد.

از آنجایی که Paxlovid می‌تواند باعث آسیب کبدی در بیمارانی که قبلاً مشکلات کبدی داشتند، شود و همچنین می‌تواند با استاتین‌ها و داروهای قلبی واکنش منفی نشان دهد، این داروی جدید بسیار امیدوار کننده است.مهر

 

کرونا جان ۵ ایرانی دیگر را گرفت

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اعلام آخرین وضعیت شیوع کرونا در ایران، از جان باختن پنج بیمار دیگر از روز پنج‌شبنه تا جمعه بر اثر ابتلا به کووید۱۹ خبر داد.

به گزارش سپید، مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در تشریح آخرین آمارهای ابتلا، مرگ‌ومیر و واکسیناسیون کرونا در ایران اعلام کرد:

تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۶۰ هزار و ۴۲۸ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۸ هزار و ۴۸۶ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۵۳ هزار و ۲۸۰ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۸۲ هزار و ۱۹۴ دوز رسید.

از روز پنج‌شنبه تا جمعه ۱۶ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۷۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۴۱ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار و ۷۰۱ نفر رسید.

متاسفانه ۵ نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۷۰۴ نفر رسید.

خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۶ هزار و ۳۶۶ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۱۴۸نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۵۴ میلیون و ۸۱۰ هزار و ۸۴۶ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

 

صفحه 3

«کراکن»؛ آیا سویه جدید کرونا نگران‌کننده است؟

سویه جدید ویروس کرونا که برای نخستین بار در سال گذشته شناسایی شد، این روزها به سرعت به سویه غالب در ایالات متحده تبدیل شده و با نامی که برای آن انتخاب شده، ترسناک جلوه کرده ولی آیا این سویه که تا کنون در ۲۹ کشور جهان شناسایی شده، خطرناک است؟ 

به گزارش سپید، سویه XBB.1.5  از نوادگان سویه اومیکرون XBB است که از ترکیب دو سویه پیشین با عناوین BA.2.75 و BA.2.10.1 به وجود آمده است.

نامگذاری غیررسمیِ این سویه با عنوان «کراکن» (Kraken) که در شبکه اجتماعی توییتر از سوی «ریان گریگوری»، یکی از متخصصان زیست‌شناسی فرگشتی پیشنهاد و فراگیر شد با هدف تشبیه قدرت این سویه جدید با هیولای دریایی اساطیری صورت گرفت، با این حال سازمان جهانی بهداشت این نام را برای این سویه مطرح نکرده است.

همچنین اگرچه بنابر اعلام کارشناسان این سازمان، سویه XBB.1.5  بشدت مسری است اما هنوز در این باره که طیف مرگ و میر ناشی از آن تا چه اندازه‌ است، اطلاعات کافی وجود ندارد.

سویه اصلی یعنی اومیکرون XBB برای اولین بار در اکتبر گذشته شناسایی شد و بلافاصله موجی از ابتلا را در کشورهایی از جمله سنگاپور و هند به راه انداخت.

در حالی که سویه XBB.1.5  در ابتدای دسامبر گذشته (حدود یک ماه قبل) تنها در ۱ درصد از کل موارد ثبت شده کووید در ایالات متحده سهم داشت، تخمین‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا نشان می‌دهد که این سویه در ابتدای ژانویه (از شش روز قبل) عامل ۴۱ درصد از کل ابتلاها بوده و این نرخ در برخی ایالت‌های شمال شرقی به بالای ۷۰ درصد نیز رسیده است.

ماریا ون کرخوو، مسئول فنی بخش کووید۱۹ در سازمان جهانی بهداشت، روز چهارشنبه در جریان یک کنفرانس خبری اعلام کرد که XBB.1.5  سرایت‌پذیرترین زیرسویه شناسایی شده کروناست.

البته سرایت XBB.1.5  در برخی کشورها نیز همچنان با سرعت کمی همراه است. به طوری که از نیمه دسامبر گذشته تا کنون تنها ۴ درصد ابتلاها در انگلیس ناشی از انتقال سویه XBB.1.5  است و در کانادا نیز موارد شناسایی شده همچنان انگشت‌شمار است. چین هم که اخیرا با موج سنگینی از ابتلا به ویروس کرونا مواجه بوده، مدعی است که تنها سه مورد از ابتلا به سویه جدید را در شانگهای ثبت کرده است.

به گزارش یورونیوز، XBB.1.5  مانند سایر سویه‌ها دانشمندان را نگران کرده زیرا نشانه‌هایی از فرار آن از سد سیستم ایمنی بدن مشاهده شده است. این بدان معناست که این سویه توانایی فرار از مصونیت طبیعی یا محافظت ایجاد شده توسط واکسن‌های موجود را دارد و افرادی را که از یک دوره قبلی ابتلا به بیماری کووید بهبود یافته‌اند، دوباره مبتلا می‌کند. با این حال داده‌ها در مورد شدت و وخامت بیماری کووید در اثر ابتلا به سویه XBB.1.5  و افزایش خطر مرگ محدود است.ایسنا

 

صفحه 4

معاون سازمان نظام پرستاری خبر داد

ورود بودجه تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به سرانه سالانه سلامت

معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری با اشاره به قرار گرفتن بودجه تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سرانه سالانه سلامت از سال آتی گفت: «امیدواریم به دنبال این خبر مسرت ‌بخش دیگر دغدغه این ‌بخش هم رفع شود و لازم نباشد به دنبال تامین منابع مالی باشیم.»

به گزارش سپید، حمیدرضا عزیزی در گفت‌وگو با ایسنا گفت: «در اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری علی‌رغم گذشت حدود ۱۵ سال از تصویب این قانون، چالش اصلی ما تامین منابع طرح بود و برای امسال هم تلاش بسیار زیادی کردیم که بالاخره بودجه ۵۲۰۰ میلیارد تومانی طرح تصویب شود اما بحث اصلی ما این بود که تعرفه‌ خدمات پرستاری باید مثل سایر تعرفه‌ها نظیر ویزیت، تجهیزات، ‌ هتلینگ و... در سرانه سلامت قرار گیرد که هر سال متناسب با تورم و افزایش سایر تعرفه‌ها، این بخش هم بودجه پایداری برای اجرا داشته باشد.»

وی افزود: «اتفاق خوب و مهمی که اخیراً رخ داده این است که وزارت بهداشت، ‌سازمان برنامه و بودجه و دولت مقرر کردند که تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری از سال ۱۴۰۲ در سرانه سلامت دیده شود. امیدواریم به دنبال این خبر مسرت‌ بخش دیگر دغدغه این ‌بخش هم رفع شود و لازم نباشد ما به دنبال تامین منابع مالی باشیم.»

معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری درباره بودجه تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سال ۱۴۰۲‌ اظهار کرد: «پس از کارشناسی‌های صورت گرفته عدد بودجه مورد نیاز به مجلس شورای اسلامی اعلام شده است و منتظر تایید نهایی آن هستیم. باید با اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری وضعیت معیشتی پرستاران بهتر شده و عدالت در پرداختی‌های نظام سلامت نیز محقق شود.»

معاون سازمان نظام پرستاری در خصوص آخرین وضعیت پرداخت‌ها ذیل تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری بیان کرد: «حدود یک سوم بودجه در نظر گرفته شده برای اجرای این قانون توسط سازمان برنامه و و بودجه به سازمان‌های بیمه‌گر پرداخت شده است. از این میزان در مقطعی بویژه در بیمارستان‌های وزارت بهداشت پرداخت‌هایی علی‌الحساب به پرستاران صورت گرفت که آنها هم مبنای درستی نداشت و از جهاتی حتی شکاف‌ها و اختلافات دریافتی را بیشتر هم کرد. امیدواریم تا قبل از اتمام سال جاری سازمان برنامه و بودجه دو سوم بقیه بودجه طرح را هم پرداخت کند تا بتوان گفت قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سال ۱۴۰۱ به شکل کامل اجرا شده است.»

وی افزود: «در پرداختی‌های صورت گرفته طی مدت اخیر پرستاران کلا ۳ ماه بر اساس تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری دریافتی داشته‌اند که میانگین برای سه ماه حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت کرده‌اند. این سه ماه که بابت آن پرداخت‌هایی به پرستاران صورت گرفت مربوط به سال ۱۴۰۱ بوده است.»

عزیزی تاکید کرد: «امیدواریم با دیده شدن بودجه تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سرانه سلامت از سال آتی دیگر شاهد مشکلاتی که امسال با آنها درگیر بودیم، نباشیم.»

 

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت:

پوشش بیمه‌ای ناباروری در ‌بخش بستری ۹۰ درصد و در ‌بخش سرپایی ۷۰ درصد است

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: «بسیاری از خدمات و حمایت‌های بیمه‌ای در حوزه ناباروری در‌ بخش دولتی به میزان ۱۰۰ درصد است. در مجموع هم در ‌بخش بستری ۹۰ درصد خدمات ناباروری و در ‌بخش دارو و سرپایی ۷۰ درصد خدمات پوشش داده می‌شود‌.»

به گزارش سپید، محمد مهدی ناصحی با تاکید بر جدی بودن حمایت‌های بیمه سلامت از زوجین نابارور گفت: «آذربایجان غربی بهترین خدمات را در حوزه درمان ناباروری ارائه داده و اقدامات قابل قبول است.»

وی افزود: «حمایت‌های بیمه‌ای در سطح مناسبی بوده و اعتبارات قابل قبولی نیز برای این مساله تخصیص داده شده است؛ لذا با حضور میدانی و شنیدن نقطه نظرات همکاران اصلاحات لازم انجام می‌شود.»

ناصحی با بیان اینکه بیمه سلامت ایران با توجه به مصوبات قانونی حمایت‌های لازم از زوجین نابارور را انجام می‌دهد، تصریح کرد: «بسیاری از خدمات و حمایت‌های بیمه‌ای در حوزه ناباروری در ‌بخش دولتی به میزان ۱۰۰ درصد است. در مجموع هم در ‌بخش بستری ۹۰ درصد خدمات ناباروری و در ‌بخش دارو و سرپایی ۷۰ درصد خدمات پوشش داده می‌شود‌.»

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران اظهار داشت: «آذربایجان غربی از استان‌های خوب در ارائه خدمات به زوجین نابارور است، لذا مقرر شده اگر مشکل اعتباری و منابع وجود داشت؛ در مدت زمان سریع‌تری کمک‌های لازم صورت گیرد تا مردم دچار مشکل نشوند.»

به گزارش ایلنا، ناصحی گفت: «خوشبختانه پرداختی‌های سازمان بیمه سلامت به روز بوده و هیچ مشکلی در تامین منابع به ویژه برای بیماران صعب‌العلاج وجود ندارد، ضمن اینکه ارائه خدمات به گروه‌های دیگر بیماران تحت پوشش سازمان ادامه خواهد داشت.»

 

صفحه 5

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی عنوان کرد

تدوین نظام نوین رتبه‌بندی مراکز آموزش عالی علوم پزشکی کشور

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) از تهیه نظام نوین رتبه‌بندی مراکز آموزش عالی علوم پزشکی کشور خبر داد و گفت: «این نظام با توجه به ویژگی‌های مثبت تمام رتبه‌بندی ها تهیه می‌شود.»

به گزارش سپید، احسان شریفی پور در گفت‌گو با مهر افزود: «مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) یک مرکز منحصربفرد است از این نظر که در درون فرآیندهای جاری و کلان حوزه آموزش پزشکی وزارت بهداشت باید به عنوان یک قوه متفکر، نیازها و چالش‌های جاری و راهبردی را کشف کند و با بکارگیری نخبگان که در سطح کشوری بتوانند شواهد مناسب را برای تصمیم گیران فراهم کنند، عمل کند.»

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) افزود: «یکی از برنامه‌های مرکز نصر موضوع رتبه‌بندی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور است. اگر رتبه‌بندی بر مبنای عملکرد بهتر باشد به شور و اشتیاق در فضای دانشگاهی کمک می‌کند. از همین رو باید یک رتبه‌بندی فعال از نظر نقش آفرینی، تأثیر، کارکرد در حیطه‌های مورد انتظار ایجاد کنیم.»

وی گفت: «در مرکز راهبردی مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) در حال کار بر روی این رتبه‌بندی هستیم. این رتبه‌بندی با رتبه‌بندی‌های گذشته متفاوت و جامع‌تر است و بحث‌های دانشجویی و فرهنگی، پژوهش و فناوری و بحث‌های آموزش را در برمی گیرد و پویا‌تر از رتبه‌بندی های قبلی است.»

شریفی پور خاطرنشان کرد: «در این زمینه تمامی متدولوژی رتبه‌بندی‌های دانشگاهی دنیا را در قالب یک کتاب نقد کرده‌ایم و ویژگی‌های مثبت و منفی تمام رتبه‌بندی‌ها را ذکر کرده‌ایم. در مجموع به دلیل اینکه آموزش پزشکی در ایران یک نظام آموزشی منحصربفرد است که آموزش و درمان و بهداشت در هم ادغام شده‌اند و اهداف و چشم‌انداز متفاوتی را از یک نظام آموزشی صرف دنبال می‌کند، از همین رو نیاز به یک رتبه‌بندی ویژه خود دارد که به سمت ارزش‌های تأثیرگذاری اجتماعی و مسئولیت اجتماعی حرکت کند.»

وی گفت: «مرکز نصر یک نظام رتبه‌بندی ویژه دانشگاه‌های علوم پزشکی را با توجه به ویژگی‌های مثبت تمام رتبه‌بندی‌ها تهیه می‌کند که در عین کاربردی بودن بتواند داشبورد اطلاعاتی ایجاد کند و هر وزیر و معاون و تصمیم‌گیری بتواند سریع و متقن به رتبه‌بندی دانشگاه‌های علوم پزشکی دسترسی داشته باشند.»

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی (نصر) افزود: «این رتبه‌بندی قرار است برای اولین بار به انجام برسد و در مسیر تهیه آن مشکلاتی هم البته وجود دارد اما در نهایت در حال راه‌اندازی یک نظام نوین رتبه‌بندی تمام دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت بهداشت است. این نظام نوین رتبه‌بندی می‌تواند قابلیت ارائه برای کشورهایی که شباهت‌های نظام آموزشی با ما دارند را نیز داشته باشد.»

 

صفحه 6

آمار جهانی کرونا

آمریکا و ۵ کشور اروپایی در لیست مناطق پُرمبتلا

بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۶۷ میلیون و ۴۷۶ هزار و ۲۳۶ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۷۰۷ هزار و ۱۴۳ بیمار نیز تایید شده است.

به گزارش سپید، در حال حاضر در جدول جهانی کرونا، آمریکا به همراه پنج کشور اروپایی شامل فرانسه، آلمان، ایتالیا، انگلیس و روسیه، شش جایگاه را در لیست ۱۰ کشور اول کرونایی در جهان اشغال کرده‌اند.

همچنین بر اساس آمار رسمی ارائه شده در جدول جهانی «ورلداُمتر»، از روز پنج‌شنبه تا جمعه کرونا در جهان جان ۱۶۰۳ نفر را گرفته است. همچنین ۴۸۱ هزار و ۶۹۲ ابتلای جدید جهانی نیز به ثبت رسیده است.

آمارها در عین حال نشان می‌دهد که ژاپن با ثبت ۳۳۴ فوتی، بیشترین شمار مرگ‌های کووید را در جهان داشته و پس از آن آلمان با ۲۶۲ فوتی بالاترین تلفات را ثبت کرده است. همچنین با افزایش تعداد مبتلایان در روزهای اخیر در ژاپن مجموع آمار بیماران کووید در این کشور از ۳۰ میلیون نفر گذشت.

همچنین آمریکا با بیش از ۱۰۳ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.

در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.

بنابر جدول به‌روز شده در پایگاه اطلاع‌رسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارش‌های رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشته‌اند تا ظهر روز جمعه به ترتیب به شرح جدول است.

همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۱ هزار و ۶۲۴ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۹۹ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.

روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۹ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

 

صفحه 7-8

افزایش نگران کننده شیب مهاجرت پزشکان

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور: شیب مهاجرت پزشکان رو به افزایش و باعث نگرانی است. همه باید کمک و همکاری کنند که شیب مهاجرت پزشکان به حالت قبل برگردد

در شرایطی که هزینه‌های مادی و معنوی گسترده‌ای برای تربیت جامعه پزشکی صرف شده است، اما به دلایل مشکلات زیرساختی متعدد، برخی پزشکان ترجیح می‌دهند که عطای طبابت در ایران را به لقایش ببخشند. مشکلات معیشتی، دغدغه‌های کاری حل نشده و کاهش قدرت خرید پزشکان باعث شده است که گروهی از پزشکان، راهی کشورهای دیگر شوند. 

محمد رئیس‌زاده، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور هم ضمن هشدار نسبت به افزایش مهاجرت پزشکان گفت: «بحث مهاجرت جامعه پزشکی از قدیم وجود داشته و موضوع جدیدی نیست. میزان مهاجرت این قشر نسبت به سایر اقشار کمتر بوده، اما به دلیل هزینه‌های بالای تربیت دانشجو، خروج حتی یک پزشک برای کشور خسارت‌بار است. شیب مهاجرت پزشکان رو به افزایش و باعث نگرانی است. همه باید کمک و همکاری کنند که شیب مهاجرت پزشکان به حالت قبل برگردد.»

وی در خصوص اقدامات انجام شده برای جلوگیری از مهاجرت پزشکان و ماندگاری آنها در کشور افزود: «مجلس در 5 اردیبهشت ماه قانون تسهیل مجوزهای کسب و کار را در راستای تسهیل فضای کسب و کار و مجوزها تصویب کرد. بحث امتیازات لازم برای اخذ پروانه مطب یکی از مشکلاتی بود که پزشکان و فارغ‌التحصیلان جوان در اغلب رشته‌ها با آن مواجه بودند. یعنی بسته به محل خدمت بین 2 تا 5 سال طول می‌کشید که فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی امتیازات لازم برای اخذ مجوز مطب را کسب کنند. بر اساس قانون مذکور و پیگیری‌های مداوم سازمان نظام پزشکی و موافقت و همراهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امتیازات لازم برای اخذ پروانه مطب در کلان شهرهای اصفهان، مشهد، تبریز و شیراز از ۳۶۰ امتیاز به ۲۵۰ و همچنین امتیاز لازم برای اخذ پروانه مطب در سایر مراکز استان‌ها از ۲۵۰ امتیاز به ۱۷۰ امتیاز کاهش یافته است. این اقدام گام بسیار بزرگی به منظور تسهیل امتیاز اخذ پروانه مطب برای فارغ‌التحصیلان جوان است که در پیشگیری از مهاجرت پزشکان بسیار موثر است.»

رئیس سازمان نظام پزشکی اظهار کرد: «وقتی فضای کسب و کار برای پزشکان مهیا نباشد مجبور به مهاجرت می‌شوند و با این اقدام تا حدودی مهاجرت‌ها مدیریت خواهد شد. یعنی پزشکان در همان زمانی که تعهدات ضریب k را باید انجام دهند عموما همان امتیازات لازم را می‌توانند کسب و برای اخذ مجوز اقدام کنند. پزشکان بالای 75 سال نیز برای تمدید پروانه مطب نیاز به امتیازات بازآموزی لازم داشتند که با هماهنگی‌های صورت گرفته با وزارت بهداشت، اخذ این امتیازها را به نصف کاهش دادیم تا همکاران پیشکسوت با توجه به سن‌شان درگیر شرکت در برنامه‌های بازآموزی نشوند.»

وی از مجلس خواستار توجه به تدوین بسته‌های تشویقی برای ماندگاری پزشکان جوان در مناطق محروم شد و گفت: «می طلبد مواردی مانند کاهش یا معافیت مالیاتی، ارائه تسهیلات مسکن و خرید خودرو یا افزایش ضرایب بیمه‌ای برای پزشکان فعال در مناطق محروم در دستور کار قرار گیرد و به جای اقدامات سلبی اقدامات ایجابی انجام شود تا ماندگاری پزشکان در مناطق محروم افزایش یابد. یکی از دغدغه‌های جدی ما سطح دسترسی مردم به پزشکان در مناطق محروم است. بنابراین در کنار اقدامات انجام شده باید اقدامات دیگری هم انجام شود تا میزان دسترسی مردم با مشکل مواجه نشود.»

همچنین پیشتر نیز علی سالاریان، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی، هشدار داده بود: «آمار مهاجرت پزشکان، زنگ خطری برای مسئولان است تا با فراهم کردن بسترهای لازم، بهبود شرایط و اصلاح نواقص، آمار مهاجرت را کاهش دهند تا با توجه به هزینه‌ای که کشور برای تربیت یک فرد از جامعه پزشکی متقبل می‌شود، مانع مهاجرتشان شوند. هرچند عدد دقیقی را نمی‌توانیم بگوییم، اما آمار مهاجرت پزشکان بالاست و متاسفانه شرایط کاری مطلوبی برای جامعه پزشکی فراهم نشده است. باتوجه به استقبال بسیاری از کشورها از نیروی پزشک به ویژه در سال‌های اخیر که پاندمی کرونا در جهان شایع شده است، صنوف مختلف جامعه پزشکی ترجیح می‌دهند که مهاجرت کنند.» 

وی افزود: «در بخش بین‌الملل سازمان نظام پزشکی برای گواهی «گود استندینگ» که درارتباط با مهاجرت یا ادامه تحصیل داده می‌شود، ماهانه با تعداد زیادی از مراجعات مواجه هستیم، به طوری که حدس زده می‌شود، سالانه حدود سه هزار پزشک از کشور مهاجرت کنند که این مساله به هیچ وجه برازنده کشور ما نیست. تمام جامعه پزشکی عاشق مملکتشان هستند و به پزشکی عشق می‌ورزند. دوست دارند در این فضا کار کنند و اگر حداقل‌ها فراهم باشد این کار را انجام می‌دهند.»

سالاریان عنوان کرد: «همیشه اینگونه بوده است که وقتی شرایط مطلوبِ زیستی، امکانات رفاهی و حداقل‌های معیشتی فراهم باشد، میل به مهاجرت کمتر می‌شود. میزان ویزیت در سال‌های قبل را اگر با سال‌های اخیر مقایسه کنیم، می‌بینیم درآمد پزشکان بسیار افت کرده است. پزشکان معمولا سال‌های از دست رفته عمر زیادی دارند، یعنی اگر یک فرد عادی در ۲۲ تا ۲۵ سالگی وارد بازار کار می‌شود، یک پزشک حداقل ده سال دیرتر از او وارد بازار کار می‌شود.» 

وی یادآور شد: «قدرت خرید یک پزشک تقریبا یک چهارم یا یک پنجم شده است. در کنار آن وسایل و تجهیزات پزشکی نیز بسیار گران شده و اجاره مطب‌ها بسیار بالا رفته است. اینها باعث می‌شود، نتوانند در بخش خصوصی کار کنند. در بخش دولتی نیز دستمزدها کم است. بنابراین مهاجرت را ترجیح می‌دهند. فکر می‌کنم دستمزد پزشکان نسبت به پنج سال قبل حدود دو برابر و نیم شده باشد، اما میزان تورم شاید هزینه‌ها را ده برابر کرده باشد. همین باعث شده است که مشکلات معیشتی پیدا کنند.»

سالاریان گفت: «مساله مهم دیگر این است که مسئولان معمولا قشر کوچکی از پزشکانی که معروف هستند و درآمد بالایی داشته و مراجعان زیادی دارند را مثال می‌زنند و می‌بینند. در حالی که تعداد پزشکان مملکت چند ده هزار نفر است و این عده قلیل که بیشتر مورد توجه و معروف هستند، شاید از چند صد عدد تجاوز نکنند. مشکل این است که ما نتوانستیم شرایط کاری مطلوبی برای اکثریت جامعه پزشکی فراهم کنیم.»

عواقب حمایت نکردن از پزشکان فعال در دوران کرونا

در دوران نبرد با کرونا، بسیاری از پزشکان جوان و رزیدنت‌ها در صف اول ارائه خدمت به بیماران بودند. خیلی از آنها با دستمزدهای پایین در مراکز درمان کرونا مشغول به کار بودند و بار بزرگی را از دوش مراکز درمانی برداشتند. بسیاری از کارشناسان سلامت تاکید دارند که میزان دستمزد این پزشکان جوان با مجموعه وظایف سنگین آنها همخوانی ندارد. آنها می‌گویند وقتی یک پزشک جوان از جان و سلامتش گذشته است و فداکارانه در مراکز درمان کرونا خدمت می‌کند، حداقل باید شرایطی فراهم باشد که تامین معیشت او دچار مشکل نشود.

حتی آن گروه از پزشکان جوان هم که به طور مستقیم در مراکز درمان کرونا فعالیتی نداشتند، مصون از بیماری کرونا نبودند. آنها مراکز درمانی را در دوران کرونا ترک نکردند و همچنان هم پای کار هستند. صاحبنظران نظام سلامت بر این نکته اتفاق نظر دارند که باید تسهیلات مناسبی هم در اختیار این گروه از پزشکان جوان قرار بگیرد تا با فراغ خاطر و دلگرمی به ادامه کار بپردازند. با توجه به سرمایه‌های هنگفتی که برای آموزش پزشکان جوان صرف شده، حمایت نکردن از آنها بعد از فارغ‌التحصیلی، ممکن است پزشکان جوان را به شغل‌های دیگری بکشاند و یا اینکه آنها را راهی کشورهای دیگر کند.

 

صفحه 9-10

لزوم بازگشت به پروسه جدی گرفتن پروتکل‌های بهداشتی

نوادگان اومیکرون سوار بر موج هشتم

به گفته کارشناسان، سرایت پذیرترین زیرسویه کرونا به سرعت در حال فراگیر شدن در کشورهای جهان است

با شناسایی سویه‌های جدید کرونا در کشور، موج هشتم این بیماری هم در ایران آغاز شد. اگر چه هنوز در آمارهای اعلامی روزانه تغییر چندانی دیده نمی‌شود با این حال زنگ هشدار از سوی مسئولین وزارت بهداشت و کارشناسان به صدا درآمده است.

بیش از یک هفته‌ است که وزارت بهداشت از آغاز موج جدید کرونا در کشور خبر می‌دهد، موجی که بار دیگر زیرشاخه‌های اومیکرون قرار است رقم بزنند. اگرچه در حال حاضر تغییر چندانی در موارد روزانه ابتلا صورت نگرفته است با این حال به گفته سخنگوی ستاد ملی کرونا در هفته‌های آینده باید در انتظار «افزایش مبتلایان» بود، امری که می‌تواند نگران کننده باشد چرا که موج جدید این بیماری در کشورهای دیگر با افزایش تعداد مبتلایان عملا آنها را در بحران فروبرده است. 

در همین حال نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز پاز شروع دوباره بحران ابراز نگرانی کرد و گفت: «هیچ بعید نیست که طی یک ماه آینده کرونا مجدداً دامن‌گیر کشور ما شود.  با توجه به فصل سرما و شرایط موجود افزایش گردش ویروس و شیوع سویه‌های جدید کرونا، احتمال شیوع مجدد افزایش یافته است. همانطور که ناظران و کارشناسان داخلی و بین‌المللی تاکید دارند، ‌خطر شیوع کرونا همچنان باقی است و هیچ کسی ادعای پایان کرونا را مطرح نمی‌کند و خیز کرونا که در شرق و غرب دنیا در حال رخداد است، این موضوع را به اثبات می‌رساند.»


سویه‌های کرونا و موج‌های جدید

این اولین بار نیست که ایران در گیر موج‌های کرونا می‌شود، کشور تا امروز هفت موج این بیماری را با شدت و ضعف‌های مختلف پشت سر گذاشته است. در این میان موج پنجم شدیدترین و مرگبارترین، موج هفتم کم‌رمق‌ترین بود. هر یک از این موج‌ها را هم سویه‌های مختلفی از ویروس رقم زدند. در موج پنجم سویه دلتا غالب بود و در موج ششم، اومیکرون و در موج هفتم نیز زیر سویه‌هایی از اومیکرون در کشور غالب شده بودند. اکنون نیز با توجه به اینکه در کشورهایی که این موج در آنها آغاز شده زیرسویه‌های جدید(XBBو BQ.1) اومیکرون غالب شده‌اند، همین زیر سویه‌ها که در ایران مشاهده شده‌اند موجب موج هشتم خواهند شد. این را هفته گذشته سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد.

با این حال علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در صفحه شخصی خود در اینستاگرم در این رابطه نوشت:« از ایران هم زیر شاخه‌های BQ.1 و XBB احتمالا افزایش موارد کووید و خیزش پیش را با این دو زیر سویه مرتبط خواهیم ساخت، اما باید بدانیم که خیزش کووید عمدتا ممکن است با ورود واریانت جدید مرتبط نباشد و معمولا خیزها با کاهش ایمنی نسبت به کووید رخ میدهد. در کل در اکثر نقاط دنیا زیرشاخه های BQ.1، BQ.1.1 با شیوع بیشتر و XBB با شیوع کمتر در حال گردش هستند. این سویه‌های جدید بسیار مسری هستند و همچنین، هر دوی آنها به نظر می‌رسد که آنتی‌بادی‌های مونوکلونال را بی‌اثر می‌کنند، که این داروها در کمک به محافظت از افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف در برابر کووید مهم هستند.»

وی افزود: «عفونت‌ و بیماری قبلی که بسیاری از ما را در ایران در طی دو خیز ششم و هفتم درگیر کرده و علاوه بر آن واکسیناسیون نسبتا گسترده چه به صورت دوره اولیه و دوزهای بوستر بعدی، تا حدودی میتواند جمعیت ایران را مصون کرده و از شدت بروز پیک بلند را بکاهد. همچنین در هر دوی این زیر سویه‌ها، هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که بتوانند برخلاف خیزش دلتا سال قبل، بیماری وخیم‌تر و جدی‌تری حتی نسبت به پیشینیان اومیکرون خود ایجاد کنند.»

وی یادآور شد: «در آینده هم، BQ.1، XBB و سایر واریانت‌های امروزی از بین خواهند رفت، اما واریانت‌های جدید جایگزین آنها خواهند شد. این یک روند تکاملی است و تا زمانی که واکسن «پان‌کرونا» ساخته شده و تجویز شود، ادامه خواهد داشت. ما ممکن است مجبور شویم به زدن دوزهای بوستر عادت کنیم، همانند آنچه در مورد آنفلوانزا رخ داده است. زندگی با کووید شاید بخشی از زندگی ما در آینده باشد.»    

 

نوپدید کراکن  و نگرانی جدید

  تنها این دو زیر سویه نیستند که اکنون دنیا را درگیر خود کرده‌‌اند. کراکن یا نوپدید XBB.1.5  در حال حاضر بر نگرانی‌ها افزوده است. این زیر سویه که در آخرین روزهای سال 2022 شناسایی شد در حال تبدیل به سویه غالب در برخی از کشورهای جهان است. 

 XBB.1.5  از مشتقات سویه اومیکرون XBB است که از ترکیب دو زیر سویه پیشین با نام‌های BA.2.75 و BA.2.10.1 به وجود آمده است. 

بر اساس اعلام کارشناسان  سازمان جهانی بهداشت، سویه XBB.1.5  بشدت مسری است اما هنوز در این باره که طیف مرگ و میر ناشی از آن تا چه اندازه‌ است، اطلاعات کافی وجود ندارد.. به گزارش سپید  و به نقل از ایسنا، زیر سویه XBB برای اولین بار در اکتبر گذشته شناسایی شد و بلافاصله موجی از ابتلا را در کشورهایی از جمله سنگاپور و هند به راه انداخت.

در حالی که زیر سویه XBB.1.5  در ابتدای دسامبر گذشته (حدود یک ماه قبل) تنها در ۱ درصد از کل موارد ثبت شده کووید در ایالات متحده سهم داشت، تخمین‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا نشان می‌دهد که این سویه در ابتدای ژانویه (از شش روز قبل) عامل ۴۱ درصد از کل ابتلاها بوده و این نرخ در برخی ایالت‌های شمال شرقی به بالای ۷۰ درصد نیز رسیده است. 

ماریا ون کرخوو، مسئول فنی بخش کووید۱۹ در سازمان جهانی بهداشت، روز چهارشنبه در جریان یک کنفرانس خبری اعلام کرد که XBB.1.5  سرایت‌پذیرترین زیرسویه شناسایی شده کروناست. البته سرایت XBB.1.5  در برخی کشورها نیز همچنان با سرعت کمی همراه است. به طوری که از نیمه دسامبر گذشته تا کنون تنها ۴ درصد ابتلاها در انگلیس ناشی از انتقال سویه XBB.1.5  است و در کانادا نیز موارد شناسایی شده همچنان انگشت‌شمار است. چین هم که اخیرا با موج سنگینی از ابتلا به ویروس کرونا مواجه بوده، مدعی است که تنها سه مورد از ابتلا به سویه جدید را در شانگهای ثبت کرده است.

 XBB.1.5  مانند سایر سویه‌ها دانشمندان را نگران کرده زیرا نشانه‌هایی از فرار آن از سد سیستم ایمنی بدن مشاهده شده است.  این بدان معناست که این سویه توانایی فرار از مصونیت طبیعی یا محافظت ایجاد شده توسط واکسن‌های موجود را دارد و افرادی را که از یک دوره قبلی ابتلا به بیماری کووید بهبود یافته‌اند، دوباره مبتلا می‌کند. با این حال داده‌ها در مورد شدت و وخامت بیماری کووید در اثر ابتلا به سویه XBB.1.5  و افزایش خطر مرگ محدود است.

اگرچه موج جدید در ایران آغاز شده و دو زیر سویه BQ.1 و XBB نیز شناسایی شده‌اند اما هنوز خبری از XBB.1.5  نیست و همچنان سویه غالب در کشور BA.5 است. بر همین اساس به نظر می‌رسد که مسئولان وزارت بهداشت نگرانی چندانی در رابطه با این موج نداشته باشند اگرچه دستور پایش مرزها صادر شده است. شهنام عرشی رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در این گفت: «اولویت اول ما برای مراقبت های مرزی، نظارت بیشتر بر مرزهای هوایی است و دستوراتی را برای تشدید نظارت های بهداشتی بر مسافران پروازهای ورودی به کشور، بخصوص مسافران هوایی کشورهایی که آمار شیوع کرونا در آنها بالا رفته است و پرواز مستقیم به ایران دارند، صادر کرده‌ایم. »

وی همچنین یادآور شد: «بیش از 99 درصد موارد جدید ابتلا به کرونا در جهان، مربوط به زیرسویه‌های مختلف اومیکرون است. زیرسویه‌های جدیدی که اخیرا در کشورهای مختلف گسترش یافته‌اند و چند نمونه از موارد ابتلا به آنها در ایران نیز شناسایی شده است، همگی زیرسویه اومیکرون هستند که سرایت پذیری آنها از اومیکرون اولیه که موج زمستانه سال گذشته را ایجاد کرد، تا حدودی بیشتر است، ولی شدت بیماری‌زایی آنها در حد همان اومیکرون است. بنابراین انتظار نداریم که گسترش این زیرسویه‌ها مرگ‌ومیر بالایی به همراه داشته باشد، مگر در افرادی که هیچ گاه واکسن نزده‌اند یا دچار بیماری‌های زمینه‌ای و ضعف ایمنی هستند و مدت زیادی از تزریق آخرین دوز واکسن آنها می‌گذرد.» 

وی تصریح کرد: «در موج هشتم کرونا انتظار بالا رفتن شدید آمار مرگ‌ومیر روزانه را نداریم، ولی انتظار داریم که در هفته های آتی آمار مبتلایان روزانه تا حدودی بالا برود، زیرا واکسیناسیون نمی تواند جلوی ابتلا به کرونا را بگیرد، ولی می تواند شدت بیماری زایی و آمار مرگ‌ومیر را کاهش دهد. به همین دلیل، در موج قبلی کرونا که افراد زیادی در کشورمان واکسن زده بودند، مرگ‌ومیر بالایی از کرونا در کشورمان ثبت نشد و امیدواریم در این موج نیز همین اتفاق رخ دهد.»

 

صفحه 11

ادعاهای ضد و نقیض درباره موجودی دو داروی پایه در بازار ایران ادامه دارد

ذخایر مبهم آنتی‌بیوتیک و سرم

سازمان غذا و دارو برخلاف برخی گزارش‌ها مدعی شده است که کمبود آنتی‌بیوتیک و سرم رفع شده است

در حالی که سازمان غذا و دارو مدعی شده است کمبود سرم و آنتی‌بیوتیک رفع شده است همچنان گزارش مقامات دیگر حاکی از کمبود این دو قلم دارو در ایران است و جالب اینکه گاهی این ادعاهای ضد و نقیض توسط مدیران سازمان غذا و دارو بیان شده است!

کمبود سرم و آنتی‌بیوتیک رفع شد

پس از شیوع گسترده کمبود دارو در بازار ایران حیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو مدعی شده است که کمبود سرم و آنتی‌بیوتیک رفع شده است.

 این در حالی است که در هفته اول دی ماه رجایی، مدیر امور دارویی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفتگو با شبکه خبر توضیح داد که کمبودهای دارویی و از جمله کمبود آنتی‌بیوتیک همچنان وجود دارد.

او گفته بود که همچنان کمبود برخی دارو‌های آنتی‌بیوتیک وجود دارد، ولی پزشکان می‌توانند دارو‌های جایگزین را برای بیماران تجویز کنند.

در همین زمینه رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه دارو‌های کرونا و هم واکسن کرونا به وفور در کشور وجود دارند، گفت: «تا پایان دی ماه مجموع تامین سرم در کشور افزایش پیدا می‌کند و مشکلی از بابت تامین آن نداریم.»

به گزارش ایسنا حیدر محمدی درباره وضعیت ذخایر سرم و داروهای کرونا با توجه به شروع موج هشتم این بیماری و هشدارها نسبت به افزایش مبتلایان در روزهای آتی، گفت: «در حوزه سرم تا پایان آبان و آذر مجموعا ۲۰ میلیون سرم تامین کردیم. باید توجه کرد که تولید سرم در کشور در حدود ۱۴.۵ میلیون عدد بود که در دی ماه به ۱۶.۵ میلیون سرم رسیده است. واردات‌مان هم حدود چهار میلیون است. بر این اساس تا پایان دی ماه مجموع تامین سرم در کشور افزایش پیدا می‌کند و مشکلی از بابت تامین سرم نداریم.»

او افزود: «در حوزه آنتی‌بیوتیک‌ها هم با واردات بیش از هفت میلیون سوسپانسیون آنتی‌بیوتیک، کمبود مرتفع شده و موجودی‌مان در این حوزه نیز خوب است و ان‌شاءالله تا پایان سال مشکلی نداریم.»

محمدی درباره وضعیت داروهای کرونا مانند رمدسیویر، فاویپیراویر و... نیز گفت: «درباره رمدسیویر موجودی‌مان خیلی بالاست و ذخیره بالایی داریم. در زمینه فاویپیراویر هم ذخیره خوبی داریم. باتوجه به اینکه در سال ۱۴۰۱ مصرف‌مان خیلی کم بوده، پیش‌بینی‌مان این است که نسبت به شدیدترین حالت کرونا که در مرداد ماه ۱۴۰۰ بود، موجوی‌مان تا چند ماه جواب می‌دهد و در بدترین حالت بیماری نیز موجودی‌مان بسیار خوب است. به طور کلی در حوزه داروهای کرونا موجودی خوبی داریم و همه این داروها از طریق تولید داخلی تامین می‌شوند.»

محمدی با بیان اینکه در حوزه کرونا هم در زمینه دارو و هم در زمینه واکسن همه از طریق تولید داخلی تامین می‌شوند، گفت: «هم داروهای کرونا و هم واکسن کرونا به وفور وجود دارد و هیچ مشکلی هم نداریم. حتی می‌توانیم در زمینه واکسن‌های کرونای تولید داخلی‌مان، صادرات هم انجام دهیم. البته به جز واکسن‌های کرونای تولید داخلی، مقداری موجودی سینوفارم هم داریم.»

او در ادامه درباره وضعیت ذخایر دارویی کشور نیز گفت: «در دی ماه ذخایر دارویی‌مان نسبت به مهر ماه افزایش قابل توجهی پیدا کرد. به طوری که ذخایر موجودی اقلام دارویی بالای شش ماه کشور به ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است. به این معنا که ۶۰ درصد ذخایر دارویی‌مان بالای شش ماه موجودی دارند.»

ادعاهای ضد و نقیض درباره ذخایر داروهای پایه

ادعای رفع کمبود آنتی‌بیوتیک و سرم در حالی مطرح می‌شود که پیش از این هم سازمان غذا و دارو این ادعا را مطرح کرده اما خود این سازمان در تاریخی دیگر این ادعا را نقض کرده است!

پیش از این در ۱۹ آبان سال ۱۴۰۱ حیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو به ایسکانیوز گفته بود که کمبود سرم رفع شده است.‌

او با اشاره به مصرف ماهانه ۱۴ میلیون واحد سرم گفته بود که «در حال حاضر تولید کننده‌های سرم در کشور بسته به میزان مواد اولیه‌ای که در دسترس‌شان باشد، ماهیانه ۱۴ تا ۱۵ میلیون عدد تولید را انجام می‌دهند و همچنین بسته به شرایط و نیاز کشور، حدودا یک تا دو میلیون عدد هم واردات ماهیانه انجام می‌شود. به این ترتیب به دنبال اقدامات انجام شده، مشکل کمبود سرم رفع شده است و البته تا زمانی که سرم در بازار دارویی به وفور نرسد، واردات را ادامه می‌دهیم.»

او افزود: «دو شرکت سرم‌سازی نیز در فاز نهایی راه‌اندازی هستند که امیدواریم تا پایان امسال وارد زنجیره تولید سرم در کشور شوند. به این ترتیب با وارد شدن آنها به زنجیره، حداقل دو تا سه میلیون عدد به ظرفیت سرم سازی در کشور اضافه می‌شود. بعد از راه‌اندازی این دو شرکت اگر مشکلی پیش نیاید، صادرات سرم را نیز در برنامه داریم.»

محمدی تاکید کرد: «همان‌طور که اشاره کردم در مورد سرم‌ها کمبود رفع شده و قطعا در مراکز درمانی و بیمارستان ها موجود است، البته ممکن است در برخی مراکز سرپایی مقداری کمتر باشد که این موضوع به دلیل مدیریت توزیع توسط سازمان غذا و دارو است.»

رییس سازمان غذا و دارو همچنین در پاسخ به سوالی درباره کمبودهای آنتی‌بیوتیک در همین تاریخ گفته بود که «میزان کمبودهای آنتی‌بیوتیک مقداری در مهر ماه و اوایل آبان ماه افزایشی بود و این موضوع تحت تاثیر مشکلاتی نظیر مالیات بر ارزش افزوده و همچنین چالش نقدینگی صنعت و ... ایجاد شد. البته مالیات بر ارزش افزوده که قبلا ۹درصد با ارز نیمایی بود با دستور معاون اول رییس جمهور برای کالاهای اساسی و دارو به یک درصد کاهش یافت.»

او افزود: «با اصلاح ارز ترجیحی برای دارو و رفع شدن این مشکلات و تسهیلاتی که شورای پول و اعتبار برای دارو مصوب کرد، این مشکلات مرتفع شده و تقریبا یک هفته‌ است که شیب کمبودهای آنتی‌بیوتیک در کشور نزولی است و پیش بینی این است که ظرف چند هفته آینده به شدت کمبودها کاهش یابد؛ مگر کمبودهایی که مشکل جهانی داشته باشند؛ چراکه برخی از اقلام در سطح جهانی کمبود دارند و ممکن است تولید داخل آن را هم نداشته باشیم.»

ادعای رفع کمبود آنتی‌بیوتیک و سرم در آبان ماه در شرایطی مطرح شد که در آذر ماه سازمان غذا و دارو این ادعای خود را نقض کرد!

در ۲۷ آذر امسال رییس سازمان غذا و دارو درباره کمبود سرم به باشگاه خبرنگاران گفته بود که افزایش استفاده از سرم شست و شو باعث کمبود آن در داروخانه‌ها شده است.

او توضیح داده بود: «امسال تولید سرم ۳میلیون افزایش پیدا می‌کند که امیدواریم به اندازه نیاز مردم باشد. ما در تولید سرم مشکلی نداریم و دلیل کمبود آن نیاز بیش از حد مردم است و ما پیش‌بینی کرده بودیم که واردات مشکلات کمبود دارو را حل کند اما متاسفانه این چنین نشد و هنوز داروخانه‌ها با کمبود سرم مواجه هستند.»