صفحه 2
اولین تزریق داروی بیماران SMA انجام شد
همگام با سایر کشورهای جهان داروی بیماری آتروفی نخاعی عضلانی (SMA) در مرکز طبی کودکان با حمایت معاونت درمان و غذا داروی دانشگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
به گزارش سپید، بیماری آتروفی نخاعی عضلانی (SMA) از بیماریهای ژنتیک پیشرونده سیستم عصبی عضلانی است که در سالهای اخیر درمان دارویی نوین جهت پیشگیری از پیشرفت بیماری در جهان مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر در کشور ما بیمارانی با سن کمتر از دو سال میتوانند از پروژه درمان بهرهمند شوند.
در حال حاضر دو دارویی که وضعیت ژنتیک بیمار را تغییر میدهد و میتواند پروتئین مورد نیاز این بیماران را تأمین کند بصورت خوراکی و تزریقی وجود دارد که هفته گذشته داروی خوراکی بین بیماران توزیع شد.
گروهی از بیماران به داروی تزریقی نیاز دارند که اولین نوبت تزریق دارو شنبه در مرکز طبی کودکان انجام شد.
این دارو در پنج تزریق اول هر دو هفته یکبار انجام میشود و ششمین تزریق به فاصله چهار ماه از آخرین تزریق انجام خواهد شد. در طول این مدت وضعیت بالینی بیمار پیگیری و پایش میشود.
میزان اثرگذاری دارو بر روی بیمار با سن بیمار رابطه معکوس دارد یعنی هرچه سن کمتر باشد بیمار پاسخ بهتری خواهد گرفت. البته بیماران SMA در هر مرحلهای دارو را دریافت کنند کیفیت زندگی آنها بهتر خواهد شد.
همگام با سایر کشورهای جهان این دارو در مرکز طبی کودکان با حمایت معاونت درمان و غذا داروی دانشگاه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.فارس
شناسایی ۱۷ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیهای از شناسایی ۱۷ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور از روز جمعه تا شنبه خبر داد.
به گزارش سپید، در این اطلاعیه آمده است:
تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۴۷ هزار و ۱ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۵۷ هزار و ۸۷۵ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۹۱ هزار و ۵۴۱ نفر، دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۹۶ هزار و ۴۱۷ دوز رسید.
از روز جمعه تا شنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۱۰ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۳۸۹ نفر رسید.
متاسفانه دو نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۶۶۱ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۵ هزار و ۶۸۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
۷۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۵۴ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۱۷۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۹۳ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۵۴ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
صفحه 3
مدیرگروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد
کرونا عامل وفور و تشدید پارکینسون
بیمارانی که حتی پلک زدن برایشان سخت است
مدیرگروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن تشریح علائم و عوامل بروز پارکینسون، به نقش کرونا بر بروز این بیماری اشاره کرد و گفت: «کرونا توانست سبب وفور و تشدید پارکینسون شود.»
به گزارش سپید، فرزاد اشرافی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه پارکینسون دومین بیماری تخریبی یا اضمحلالی مغز پس از آلزایمر است، گفت: «با افزایش سن، شیوع پارکینسون هم افزایش مییابد. آمار شیوع این بیماری ۱۰۰ الی ۳۰۰ نفر در هر ۱۰۰هزار نفر است که بر اساس سن و جغرافیا این عدد شیوع میتواند متغیر باشد. همچنین شیوع بیماری پارکینسون در مردان اندکی بیش از زنان است.»
وی افزود: «در ساقه مغز قسمتی وجود دارد که تحت عنوان ماده سیاه شناخته میشود که مادهای شیمیایی به نام دوپامین ترشح میکند که به علل ناشناخته یا مصرف برخی داروها و سموم این ناحیه ترشح ماده شیمیایی دوپامین را که در کنترل و هماهنگی حرکات بدن نقش دارد از دست میدهد؛ بنابراین با کاهش این ماده شیمیایی علائم پارکینسون بروز پیدا میکند.»
مدیرگروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه علت عدم ترشح دوپامین و بروز پارکینسون ناشناخته است، اظهار کرد: «در برخی موارد علائم پارکینسون ناشی از مصرف برخی داروها و یا سموم است. مثلا مسمومیت با مونوکسید کربن، منگنز، الکل و مصرف برخی داروهای ضد روانپریشی میتواند علائم شبیه به بیماری پارکینسون ایجاد کند. یکی دیگر از عللی که علائم پارکینسون را ایجاد میکند، مصرف سموم دفع آفات نباتی است و کشاورزانی که از این سموم استفاده میکنند در ریسک علائم پارکینسون هستند.»
وی با بیان اینکه این بیماری با افزایش سن افزایش مییابد، گفت: «اصولا در سنین کمتر از ۵۰ سال بیماری رخ نمیدهد اما در ۱۰ درصد موارد فرم ژنتیکی بیماری در سنین کمتر از ۵۰ سال هم بروز پیدا میکند.»
وی درباره علائم بیماری پارکینسون تصریح کرد: «برخی علائم حرکتی و برخی دیگر غیرحرکتی است. علائم حرکتی که میتواند ناتوان کننده باشد شامل لرزش در یک سمت بدن است که بیشتر در یک دست ایجاد میشود. این لرزش زمانی ظاهر میشود که دست بیحرکت و در حالت استراحت است و زمانی که فرد قرار است کاری انجام دهد، لرزش از بین میرود. البته با پیشرفت بیماری ممکن است این لرزش به سمت مقابل بدن هم انتقال پیدا کند اما شروع علائم پارکینسون همواره یک طرفه است و هیچگاه در دو سمت آغاز نمیشود.»
وی افزود: «علامت دوم، کندی حرکات فرد مبتلا است. این کاهش سرعت حرکت اندامها میتواند حتی به اختلال بلع بیمار هم برسد و همین سبب میشود بزاق بیمار از دهان بیرون بیاید؛ زیرا تعداد بلع او کاهش یافته است. همچنین کندی حرکات در صورت هم دیده میشود، به این معنا که صورت بیمار بیروح است و حتی تعداد پلک زدن بیمار هم کم میشود؛ در واقع در حالت معمول هر فرد بین ۱۲ تا ۲۰ بار پلک میزند؛ اما در مبتلایان به پارکینسون تعداد پلک زدن کاهش مییابد.»
اشرافی علامت سوم بروز پارکینسون را سفتی اندام معرفی کرد و افزود: «همان سمتی که لرزش از آنجا شروع میشود ممکن است با سفتی اندام هم مواجه شود. این سفتی میتواند در عضلات شانه ایجاد شود که بیمار را دچار شانه درد کند که گاهی اوقات این عارضه با التهاب شانه اشتباه گرفته میشود. سفتی عضلات محوری بدن سبب خم شدن بیمار مبتلا به پارکینسون میشود. اختلال در راه رفتن، اختلال در تعادل، کند شدن راه رفتن از علائم بیمار است.»
وی افزود: «اما سایر علائم غیر حرکتی شامل اختلال شناختی تا ۳۰ درصد (اختلال حافظه)، اختلال خلقی افسردگی و اضطراب، توهم و هذیان به دنبال مصرف داروهای پارکینسون و افزایش سن که در موارد پیشرفته بیماری مشاهده میشود، اختلال و آپنه خواب، سندروم پای بیقرار، اختلال ادراری، اختلال گوارشی شامل نفخ شکم و یبوست، افت فشارخون و اختلالات بویایی است.»
مدیرگروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره شیوه تشخیص بیماری پارکینسون تصریح کرد: «تشخیص بر اساس شرح حال و معاینه پزشک مغز و اعصاب است. در برخی موارد که پزشک شک داشته باشد ممکن است نیاز به اسکن هستهای یا MRI مغز و سایر آزمایشات تخصصی احساس شود.»
این استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه باید به یاد داشته باشیم هر لرزشی به معنای پارکینسون نیست، اظهار کرد: «برخی لرزشهای خوشخیم ژنتیکی که شایعتر از پارکینسون است و در افراد جوان دیده میشود، دو طرفه است. همچنین مصرف خودسرانه و طولانی مدت داروهای ضد روانپریشی میتواند سبب لرزش، کندی و علائم شبیه به پارکینسون شود. برخی ضایعات و تودههای مغزی هم میتواند علائم مشابه پارکینسون داشته باشد. ورزشهایی که سبب ضربات متعدد به مغز شود هم سبب میشود کسانی که این ورزشها را انجام میدهند مستعد ابتلا به پارکینسون و آلزایمر باشند.»
وی افزود: «خوشبختانه با دارو درمانی میتوانیم علائم پارکینسون را کنترل کنیم، اما اگر لرزش فرد با دارو کنترل نشود در شرایط خاصی که متخصص مغز و اعصاب تشخیص میدهد ما میتوانیم بیمار را عمل کرده و داخل مغزش الکترود قرار دهیم تا لرزش را کنترل کنیم. البته عمل جراحی برای تمام بیماران توصیه نمیشود و برای کسانی توصیه میشود که لرزش مقاوم دارند و به دارودرمانی پاسخ نمیدهند. فرد مبتلا با درمان دارویی میتواند طول عمری تقریبا مشابه افراد عادی داشته باشد.»
وی در پاسخ به سوالی در خصوص عوارض بیماری کرونا بر پارکینسون تصریح کرد: «تجاربی که به دست آوردیم نشان داد در برخی افراد بعد از ابتلا به کرونا، علائم پارکینسون ظاهر شده است که مطالعات مختلفی میگوید شاید این افراد پیش از ابتلا به کووید۱۹ در مرحله پیش پارکینسون بودند و کرونا توانست بیماری پارکینسون آنها را نمایان کند؛ بنابراین کرونا توانست سبب وفور و تشدید پارکینسون شود.»
صفحه 4
صانعی، نایب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران تشریح کرد
چالشهای کمبود تجهیزات پزشکی
۸۵ درصد بیمارستانها نسیه میخرند
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران، در واکنش به کمبود تجهیزات و ملزومات پزشکی در بیمارستانها، به مقررات دست و پاگیر سازمانها و نبود نقدینگی اشاره کرد و توضیحاتی دارائه داد.
به گزارش سپید، ابوالفتح صانعی در گفتوگو با مهر، به دلایل بروز کمبود تجهیزات پزشکی در کشور اشاره کرد و گفت: «اگر دوره تأمین کالا در یک سیکل منطقی و قابل قبول یعنی از زمان درخواست صدور مجوز تا تأمین کالا، بیشتر از ۵ ماه زمان ببرد، با توجه به تعدد و تنوع این ملزومات یا به عبارت دیگر تعداد بسیار بالای IRC دچار کمبود در بعضی از این اقلام مهم میشویم. به ویژه اینکه باید توجه داشت همه تجهیزات و ملزومات پزشکی، مهم بوده و از اهمیت درمانی برخوردارند.»
وی در توضیح روند تأمین کالای پزشکی افزود: «یک تا دو ماه طول دوره زمانی تأمین ارز تا رسیدن به حساب کمپانی سازنده و یا فروشنده است که البته این مدت به دلیل محدودیتهای ناشی از شرایط تحریمها بعضاً خیلی طولانیتر هم میشود. بنابراین، ۳ تا ۳.۵ ماه فرصت هست تا مراحل آماده شدن کالا توسط کمپانی سازنده، حمل، ترخیص تا در دسترس مراکز درمانی یا بیماران قرار بگیرد و این در صورتی است که همه این مسیر به درستی و عدم بدشانسی وارد کننده طی و صورت بگیرد، چون به خصوص مسیر ارسال پول به حساب فروشنده چالشها و ریسکهای خود را هم به همراه دارد. ریسکی که مربوط به شرایط تحریم بوده و همه هزینه و خسارت این ریسک بر عهده و به دوش وارد کننده است.»
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران، در واکنش به برنامهریزی یا پیشبینی نیاز و اجتناب از کمبود تجهیزات و ملزومات پزشکی در کشور، به تقلیل و حذف مقررات اضافی یا موانع دست و پاگیر سازمانها و نبود نقدینگی، اشاره کرد و با عنوان این مطلب که مجوز گرفتن بیشتر از ۲۰ روز هزینه زمانی به همراه خواهد داشت، ادامه داد: «توقف تقریباً طولانی در مسیر بانک مرکزی برای تخصیص و تأمین ارز ترجیحی وجود دارد که علت آن نیز ناشی از محدودیت در تأمین این نوع ارز است. زیرا، این توقف را برای ارز نیمایی نداریم.»
وی با اشاره به محدودیت تعداد مورد نیاز کارشناس و عدم تناسب آن با نیاز حداقلی با این حجم از کار و اهمیت حیاتی این اقلام و یک سری مقررات اضافی و غیر ضروری در اداره کل تجهیزات پزشکی برای تسریع در تأمین کالا، به ویژه روی ارز نیمایی گفت: «همین موانع باعث میشود که زمان ۲۰ روزه برای ثبت سفارش و صدور مجوز، به بعضاً ۴ تا ۵ ماه برسد.»
عضو هیأت مدیره اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی، با عنوان این مطلب که حداقل ۱۰۰۰ شرکت تجهیزات پزشکی هر کدام چندین پرونده در اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو دارند، افزود: «کار کارشناسی، نیاز به بررسی و تمرکز دارد. از همین رو، بررسی تعداد زیاد پروندهها، به جای ۲۰ روز، به ۳ تا ۴ ماه میرسد. این در حالی است که زمان نوبت بررسی پرونده هم، گاهی حداقل یک الی ۲ ماه زمان میبرد.»
صانعی ادامه داد: «ظرفیت کارشناسان اداره کل تجهیزات پزشکی، هم با کفایت نیرو و تناسب کار فاصله بسیار زیادی دارد هم به صورت آشکار و پنهان آسیب جدی به روند تأمین به موقع این اقلام حیاتی وارد میکند و موجب افزایش قیمت تمام شده هم میشود. به نظر میرسد اداره کل تجهیزات پزشکی حدود ۷۰ درصد نیروی کارشناسی کم دارد.»
عضو هیئت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت تاکید کرد: «نکته قابل تأمل در موضوع کمبود نیروی کارشناسی، هزینه یا تعرفه بالای کارشناسی است که شرکتهای تجهیزات پزشکی بابت بررسی پروندهها به اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو پرداخت میکنند، اما تناسبی بین خدمات و این هزینه بالا وجود ندارد.»
وی افزود: «وجوهی که اداره کل تجهیزات پزشکی بابت خدمات کارشناسی و رگولاتوری از شرکتهای تجهیزات پزشکی میگیرد به نظر میرسد خیلی بیشتر از درآمدی است که در بودجه آن پیشبینی شده است، لذا از محل همین درآمد اضافی؛ میتواند کارشناس بیشتری استخدام و به خدمت بگیرند.»
صانعی ادامه داد: «این موانع و محدودیتها در اداره کل تجهیزات پزشکی، باعث میشود کالایی که باید حداکثر ظرف مدت ۵ ماه از زمان درخواست مجوز توسط وارد کننده تأمین شود، به ۸ الی ۹ ماه میرسد.»
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران و عضو هیئت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت اتاق، بر کوتاه شدن زمان تأمین کالا و تقلیل و حذف مقررات غیر ضروری در اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو به ویژه روی اقلام نیمایی تاکید کرد. تا ضمن سرعت لازم به تأمین این اقلام قبل از بروز بحران کمبود و پیشگیری از سردرگمی وارد کنندگان و همچنین کاهش قیمت تمام شده اقدام صحیح و اصلاحی کرد.
وی با عنوان این مطلب که وزارت بهداشت همواره و از گذشته دچار کمبود اعتبار بوده است، گفت: «قبل از تغییر سیاستهای ارزی، بدهی بیمارستانها به شرکتهای تجهیزات پزشکی، با تأخیر ۸ تا ۱۲ ماهه حتی بعضاً بیشتر میرسید امروز که قیمت کالاها نزدیک به ۶ برابر شده، قطعاً گرفتاریها و چالشها بیشتر شده است.»
عضو هیأت مدیره اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی، با اشاره به این موضوع که ۸۵ درصد مشتریهای شرکتهای تجهیزات پزشکی رابخش دولتی و عمومی تشکیل میدهند، افزود: «این دسته از مشتریهای شرکتهای تجهیزات پزشکی، نسیه خرید انجام میدهند.»
صانعی با عنوان این مطلب که پرداخت تسهیلات بانکها به شرکتهای تجهیزات پزشکی با توجه به حجم بالای بدهی مراکز درمانی به شرکتهای تأمین کننده کفایت نمیکند، گفت: «بانکها، بخش عمده تسهیلات را وثیقه میخواهند و از طرفی هزینه مالی شرکتها را به همراه دارد که امکان جبران و لحاظ این هزینه در قیمتها به علت محدودیتها و سخت گیری سازمان غذا و دارو در قیمتگذاری، امکان پذیر نیست.»
وی در همین زمینه به پیشنهاد شرکتهای تجهیزات پزشکی برای برون رفت از مشکلات تأمین مالی خرید تجهیزات پزشکی و ملزومات توسط مراکز درمانی که غالباً دانشگاهی و یا متعلق به نهادهای عمومی در کشور هستند، اشاره کرد و افزود: «ما معتقدیم که ارائه تسهیلات بانکی خیلی به اندازه کافی با توجه به اخذ وثیقه قابلیت استفاده نداشته یا به تناسب بالای این شکاف مشکل را حل نمیکند و این در حالی است که اصالتاً یا ماهیت مشکل به حوزه درمان به خصوص دولتی و وابسته بر میگردد، اما ما میتوانیم مشکل نقدینگی را به شکل دیگری حل کنیم. به طوری که شرکتهای تجهیزات پزشکی با استفاده از روش «برات»، با اعتباری که نزد کمپانی فروشنده دارند، نسبت به رفع مشکل نقدینگی اقدام کنند.»
عضو هیئت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت توضیح داد: «شرکتهای تجهیزات پزشکی میتوانند خودشان این ریسک را بپذیرند که با فروشنده بر سر خرید کالا توافق کنند که اول جنس را بفرستند و بعد از سه تا چهار ماه وجوه کالا را دریافت کنند.»
صانعی تاکید کرد: «ما معتقدیم که این روش به شدت در کمک به تأمین نقدینگی شرکتهای تجهیزات پزشکی مؤثر است و هیچ گونه بار مالی را متوجه دولت نمیکند.»
وی افزود: «ما به دفعات از وزارت صمت درخواست کردهایم اجازه بدهد که تاجر به تعهد خودش، از این روش استفاده کند و حتی حاضر شدهایم ریسک تغییر نرخ ارز نیمایی را نیز قبول کنیم تا بلکه بتوان گپ زمانی در تأمین تجهیزات پزشکی را تا حدودی پُر کنیم.»
صانعی در پاسخ به این سوال که آیا حذف ارز ترجیحی در روند تأمین کالاهای پزشکی مؤثر است یا خیر گفت: «ما معتقدیم که باید نقدینگی را درست کرد، زیرا دغدغه ما؛ نقدینگی مراکز درمانی است. بنابراین، فرقی ندارد که از طریق ارز ترجیحی باشد یا نیمایی. بلکه میخواهیم بیمارستانها به تناسب خرید، به موقع پول شرکتهای تجهیزات پزشکی را پرداخت کنند تا ما هم دچار مشکل کمبود نقدینگی نشویم.»
وی در پایان با عنوان این مطلب که تجارت بر این اصل استوار است که هر پروژه حداکثر در محدوده زمانی سه تا چهار ماه به سرانجام برسد، افزود: «متأسفانه همانطور که توضیح دادم وجود مقررات غیر ضروری گاه با ابهام و ایجاد سردرگمی چه برای واردکننده و چه مرجع مجوز دهنده و همچنین کمبود نقدینگی، باعث شده سرعت تأمین کالا به یک سال کاملاً غیر عادی برسد.»
صفحه 5
اسماعیلی، مشاور رسانهای سازمان غذا و دارو تشریح کرد
چرایی کمبود اسپریهای تنفسی
قیمتگذاری جدید برای برخی داروها
مشاور رسانهای سازمان غذا و دارو با اشاره به چرایی کمبود اسپریهای تنفسی، آخرین وضعیت بازار دارویی کشور را تشریح کرد.
به گزارش سپید، سجاد اسماعیلی در گفتوگو با ایلنا گفت: «افزایش قیمتی که در کمیسیون قیمتگذاری سازمان غذا و دارو صورت میگیرد، بر اساس مستنداتی است که شرکت دارویی ارائه میدهد که در آن اثبات کرده قیمت تولید نهایی با قیمت کنونی دارو همخوانی نداشته و عملاً قیمتی که بر روی دارو درج شده، کمتر از قیمت تمام شده دارو است. سازمان غذا و دارو بر اساس بررسی مستندات یک قیمت مورد توافق را در کمیسیون قیمتگذاری مطرح کرده و اعضای کمیسیون این قیمت جدید دارو را تصویب میکند.»
وی افزود: «پس از تصویب کمیسیون، قیمت جدید به شرکت تولیدکننده و سازمانهای بیمه جهت پوشش بیمهای دارو با قیمت جدید اعلام میشود. تعاملات سازمان غذا دارو با شورایعالی بیمه وجود دارد و نمایندگان این شورا نیز در کمیسیون قیمتگذاری دارو حضور پیدا میکنند. این تعاملات بیشتر شده و موجب سرعت گرفتن به روز رسانی قیمتها در سایت شرکتهای بیمه شده است.»
اسماعیلی تأکید کرد: «خط قرمز سازمان غذا و دارو افزایش پرداختی از جیب مردم است که با وجود قیمتگذاری جدید و افزایش قیمت برخی از داروها تغییری در پرداخت از جیب مردم رخ نخواهد داد. چنانچه قیمت دارو افزایش پیدا کند این افزایش برای مردم نبوده و چنانچه آنها با نسخه پزشک به داروخانه مراجعه کنند افزایش قیمتی را متحمل نخواهند شد و با همان قیمت قبل دارو را دریافت میکنند.»
اسماعیلی همچنین در مورد تعداد داروهایی که مشمول قیمتگذاری جدید میشوند نیز گفت: «در حال حاضر نمیتوان آمار دقیقی از اقلام دارویی که مشمول افزایش قیمت میشوند ارائه داد با توجه به بالا و پایین شدن هزینههای ریالی تولید به صورت کلی شرکتها درخواست تغییر قیمت را ارائه دادهاند، برخی از این درخواستها قبول خواهند شد برخی نیز قبول نمیشوند. شرکتهایی که درخواست آنها مورد قبول واقع میشود، درخواست آنها بر اساس محاسباتی است که در کمیسیون قیمتگذاری دارو مطرح میشود و مورد تصویب اعضای کمیسیون قرار میگیرد. این داروها در دستههای متعدد قرار میگیرند داروهای اخیر هم که اسامی آنها منتشر شد. بیشتر در حوزه آنتیبیوتیکها و مسکنها بودند این داروها با توجه به روز رسانی که در سایت شرکتهای بیمه شده، هزینه جدیدی برای بیمار دارای نسخه در پی نخواهند داشت.»
اسماعیلی همچنین در مورد کمبود اسپریها و کورتنهای تنفسی نیز اظهار کرد: «اسپریهای تنفسی با توجه به اینکه فرمولاسیونهای متفاوتی دارند بر همین اساس در دستههای متعدد قرار میگیرند، اسپریهای کورتنی نیز با توجه به اثری که بر وضعیت تنفسی بیمار میگذارند نیز متعدد هستند. از ۴۵ روز قبل ما در حوزه اسپریهای تنفسی به ویژه سالبوتامول دچار مشکل شدیم و در برخی اسپریهای کورتنی تکی مانند فلوتیکازون مشکل داشتیم اما در اسپریهای ترکیبی مانند سالبوتامول_ فلوتیکازون هیچ مشکلی نداشته و نداریم. در حال حاضر شرکتهای تولید کننده به صورت سه شیفت کاری در حال تولید سالبوتامول هستند. این شرکتها به دلیل مشکلاتی که در حوزه قطعات دستگاههای تولید داشتند در زمینه تولید این اسپریها دچار مشکل شدند با این حال این مشکلات رفع و اکنون شرکتها به چرخه تولید این اسپریها بازگشتهاند، از آن سو هم موضوع واردات را در دستور کار قرار دادهایم تا اگر بازار دارویی نتوانست با تولید داخل اشباع شود و از طریق واردات این کار انجام میشود. گزارشی که از داروخانه میرسد این است که کمبودی در حوزه سالبوتامول نداریم و بیشتر فلوتیکازول است که دچار کمبود است که برنامه واردات آن از سی روز قبل گذاشته شده و به صورت مستمر در حال واردات است و امیدواریم تا یک هفته آینده اشباع اینها در بازار محقق شود.»
اسماعیلی همچنین در مورد آخرین وضعیت آنتیبیوتیکهای کودکان در کشور نیز اظهار کرد: «تقریبا از دو هفته قبل وضعیت آنتیبیوتیکها در کردستان رو به بهبود رفته و موجودی قابل قبول شده و به سطح اشباع شدن میرسد. خوشبختانه در حال حاضر مشکلی در زمینه کمبود آنتیبیوتیک نداریم.»
مشاور رسانهای سازمان غذا و دارو در مورد عدم پرداخت تسهیلات بانکی به شرکتهای دارویی برای جبران کمبود نقدینگی آنها اظهار کرد: «بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار و ابلاغ به بانک مرکزی قرار شد 15 هزار میلیارد تومان به شرکتها داده شود برخی از بانکهای عامل در این رابطه همکاری نکرده و آنهایی هم که همکاری میکنند همکاری آنها بسیار کند است. مسئولین سازمان غذا و دارو برای اینکه شرکتها دچار مشکل نشوند هر روز پیگیر پرداخت این تسهیلات از بانک مرکزی است تا هرچه زودتر این نقدینگی تأمین شده و بتوانند مواد مورد نیاز را برای تولید دارو داشته و دچار مشکل در حوزه تولید دارو نشویم.»
اسماعیلی همچنین در رابطه با کمبود تجهیزات پزشکی در بیمارستانها نیز گفت: «حدود یک سال است که بیمه تأمین اجتماعی پرداختی به بیمارستانها نداشته و چون نقدینگی ندارند پولی برای خرید تجهیزات پزشکی ندارند این در حالیست که تجهیزات وجود داشته و کمبودی در این زمینه نیست.»
این مقام سازمان غذا و دارو در رابطه با نگرانیها در مورد سرنوشت طرح دارویار اظهار کرد: «طرح دارویار یک طرح ملی و مورد حمایت رئیس جمهور است. وزارت بهداشت نیز به عنوان متولی سلامت کشور پیگیر این موضوع است تا اجزای این طرح که باید همکاری کنند در مسیر این همکاری قرار بگیرند. برخی از نهادها مانند بانک مرکزی در حوزه تسهیلات و وزارت اقتصاد در حوزه گمرکات تأخیرهایی دارند و متأسفانه همکاری خوبی صورت نمیگیرد با این حال این طرح مورد حمایت شخص رئیس جمهور بوده و در حال پیگیری تأمین منابع مالی آن است. با توجه به یکدستی که در مدیریت کلان کشور نسبت به این طرح وجود دارد امید به استمرار و موفقیت این طرح هم بسیار زیاد است.»
صفحه 6
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت:
وزارت بهداشت با تعدیل نیرو در هر شکلی مخالف است
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «وزارت بهداشت با تعدیل نیرو در هر شکلی مخالف است.»
به گزارش سپید، بهروز رحیمی در جریان سفر به استان قم در دیدار با مسئولین استان و هیات رئیسه دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: «اتمام ۲ هزار پروژه بهداشتی را تا پایان سال در دستور کار داریم و اعتقاد داریم پروژههای عمرانی نیمه تمام حوزه بهداشت نباید بر زمین بماند بلکه با تکمیل هرچه سریعتر آن باید دغدغه مردم را مرتفع و نیازهای آنها در حوزه بهداشت را برطرف کنیم.»
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت در ادامه گفت: «در تلاش هستیم که فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص ارتقای حوزه بهداشت و نظام شبکه حتماً انجامشده و امیدواریم که با حمایت دولت منابع مناسبی برای آن تأمین شود و انتظار داریم که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در اختصاص مالیات دخانیات به حوزه سلامت در بودجه سال ۱۴۰۲ اقدامات لازم را انجام دهند.»
وی ضمن اشاره به اینکه استراتژی و تمرکز وزارت بهداشت به حوزه بهداشت است، خاطرنشان کرد: «نظام توزیع نیروی طرح در حوزه پزشکی، بهداشتمحور است.»
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت تأکید کرد: «ملاک استخدام در وزارت بهداشت پستهای سازمانی خالی نیست بلکه ملاک نیاز واقعی استانها و حوزههای مختلف است و وزارت بهداشت با تعدیل نیرو در هر شکلی مخالف است.»
وی از طرح پیشنهاد برای تبدیل وضعیت نیروهای طرحی دوران کرونا بدون آزمون در قالب طرح ساماندهی کارکنان دولت با حمایت مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: «برای جبران کمبود نیروی ناشی از بازنشستگی همکاران و برای تأمین نیروی موردنیاز پروژههای بهداشتی، درمانی و آموزشی قابل افتتاح تا پایان سال به بیش از 100 هزار نیرو نیازمندیم که امیدواریم سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری استخدامی نگاه ویژهای به حوزه سلامت مردم داشته باشند و مجوز موردنیاز برای آن را به وزارت بهداشت اختصاص دهند.»
رحیمی همچنین تصریح کرد: «در برخی از حوزهها ممکن است با تراکم نیرو روبرو باشیم در حالی که در حوزههای دیگر کمبود نیرو وجود داشته باشد که در حال بازطراحی در نوع و چیدمان نیروها و بازتوزیع آنها هستیم.»
وی همچنین توسعه زیرساختهای علمی و آمورشی را بسیار حائز اهمیت عنوان کرد.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به افزایش ظرفیت پذیرش در رشتههای پزشکی گفت: «زیرساختهای آموزشی نظام سلامت چه در حوزه دانشگاهی و چه در حوزه مراکز آموزشی درمانی نیازمند توسعه هستند که به طبع نیاز به تأمین فضای خوابگاهی برای دانشجویان نیز افزایش مییابد.»
رحیمی نگاه مدیریتی در حوزه منابع انسانی را نیازمند تغییر دانست و گفت: «باید از سرمایههای انسانی موجود استفاده بهینه صورت گیرد و مسیر ارتقای شغلی کارکنان تسهیل شده و به رفاهیات پرسنلی توجه ویژه شود چراکه تکریم کارکنان نظام سلامت منجر به ارتقا انگیزه و درنتیجه خدمت بهتر به مردم و جامعه میشود.»
وی در پایان استان قم را یک سرمایه برای اسلام، تشیع و ایران عنوان کرد و گفت: «تلاش میکنیم با حمایت مسئولین استانی و ظرفیت دانشگاه علوم پزشکی قم، پروژههای عمرانی این استان هرچه سریعتر برای مردم عزیز آماده بهرهبرداری شود.»وبدا
صفحه 7
صبور، نائب رئیس انجمن داروسازان تهران:
فروش داروی گیاهی در عطاریها تخلف است
نائب رئیس انجمن داروسازان تهران گفت: «عطاریها فقط مجاز هستند که گیاهان متفاوت را به صورت فلهای یا بستهبندی ارائه دهند اما نمیتوانند به حوزههای درمانی ورود کنند و داروهای گیاهی بفروشند.»
به گزارش سپید، بهمن صبور اظهارکرد: «تمامی مجوزهای داروخانه و حوزه سلامت از ناحیه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو صادر میشود اما عطاریها به هیچ عنوان زیر نظر وزارت بهداشت نیستند و از وزارت صمت مجوز میگیرند.»
وی افزود: «عطاریها فقط مجاز هستند که گیاهان متفاوت را به صورت فلهای یا بستهبندی ارائه دهند اما نمیتوانند به حوزههای درمانی ورود کنند و داروهای گیاهی بفروشند.»
نائب رئیس انجمن داروسازان تهران با تأکید بر اینکه طبق قانون، محل فروش و عرضه داروهای گیاهی داروخانه است، تصریح کرد: «متأسفانه نهادهای نظارتی ورود نمیکنند اما این مشکل یک بار برای همیشه حل شود چراکه با سلامتی و جان مردم سروکار دارد.»
صبور ضمن هشدار به مردم در خصوص مصرف فرآوردههای لاغری، ریزش مو و ترک اعتیاد گفت: «این فرآوردهها حاوی داروهای غیرمجاز بوده و عوارض زیادی دارند کما اینکه گزارشات و شکایات فراوانی نیز از عوارض این فرآوردهها به سازمان نظام پزشکی رسیده اما هنوز وزارت صمت ورودی نکرده است.»
وی اظهارکرد: «داروهای گیاهی مجوزدار به هیچ عنوان منع مصرف ندارند و در داروخانهها قابل ارائه هستند ضمن اینکه وزارت بهداشت نیز طب سنتی را از نظر علمی قبول دارد و در حال حاضر کلینیکهایی در قالب طب سنتی و زیر نظر وزارت بهداشت در راستای درمان و ارائه دارو فعالیت میکنند.»
به گزارش فارس، نائب رئیس انجمن داروسازان تهران یادآورشد: «برخی عطاریها، فرآوردههایی را به صورت کپسول و قرص به صورت فلهای عرضه میکنند که به هیچ عنوان استاندارد نیستند چون هر دارویی که ادعای درمان دارد باید آدرس تولیدکننده، مشخصات استاندارد، ماده موثره و تاریخ مصرف و انقضا و مجوزهای آن روی بروشور آن چاپ شده باشد که متأسفانه هیچ یک از این موارد رعایت نمیشود.»
صفحه 8
رئیس سازمان غذا و دارو مطرح کرد
کاهش ۵۰ درصد کمبودهای دارویی در یک ماه گذشته
ثبات وضعیت تامین دارو از زمستان امسال
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کمبودهای دارویی نسبت به ماه گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته، گفت: «تا پایان آذرماه میزان کمبودها کاهش مییابد و پس از آن برنامه بلندمدتی برای ثبات وضع تامین دارو داریم.»
به گزارش سپید، سید حیدر محمدی در گفتوگو با تسنیم درباره آخرین وضعیت کمبودهای دارویی اظهار کرد: «در یک ماه گذشته تامین مواد اولیه دارو تسریع شد؛ برخی داروهای کمیابشده وارد شدند و تولید برخی داروهای دچار کمبود شده، افزایش یافت؛ همچنین برخی اقلام دارویی مشمول اصلاح قیمت و کاهش مالیات بر ارزش افزوده شدند.»
وی افزود: «مجموع این تلاشها منجر به این شد که نسبت به ماه گذشته حدود 50 درصد کمبودهای دارویی کاهش یابد.»
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: «امیدواریم بتوانیم تا پایان آذرماه سال جاری به وضعیت مناسبی در زمینه تامین داروها و کاهش کمبودهای دارویی برسیم و پس از آن برنامه بلندمدتی برای ثبات وضعیت تامین دارو و جلوگیری از بروز کمبودهای جدید خواهیم داشت.»
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت:
حوزه جمعیت نیازمند آینده نگری است
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: «در زمینه تهدیدات موجود سلامت در حوزه جمعیتی نیاز به آیندهنگری داریم چراکه ممکن است در آینده مسائل و مشکلاتی را در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پیش رو داشته باشیم.»
به گزارش سپید، یونس پناهی در اجلاس معاونین فرهنگی دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور که به میزبانی قم در حال برگزاری است، اظهار داشت: «وظیفه معاونت تحقیقات و فناوری علاوه بر امور تحقیقی و پژوهشی توجه به امور اجتماعی، شناختی و علوم تربیتی است.»
وی توجه دانشگاهها به نسل پنج را مورد توجه قرار داد و گفت: «امروزه علاوه بر آموزش و پژوهش، مسئله محوری و حل مشکلات و همچنین تربیت مدیرانی که حل مسائل و مشکلات محیطی را محور تحصیل خود قرار دهند باید مورد توجه دانشگاهها قرار گیرد.»
به گزارش وبدا، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به تهدیدات سلامت در حوزه جمعیتی عنوان کرد: «در این زمینه نیاز به آیندهنگری داریم چراکه ممکن است در آینده، مسائل و مشکلاتی در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشیم.»
صفحه 9
پیشبینی افزایش چشمگیر مرگهای کرونایی در چین
بر اساس پیشبینیهای جدید مؤسسه سنجش و ارزیابی سلامت مستقر در ایالات متحده (IHME)، لغو ناگهانی محدودیتهای کرونایی در چین میتواند منجر به افزایش موارد ابتلا به کووید۱۹ و بیش از یک میلیون مرگ ناشی از این بیماری در طول سال ۲۰۲۳ میلادی در این کشور شود.
به گزارش سپید، طبق پیشبینیها، موارد ابتلا به کووید۱۹ در چین تا اوایل ماه آوریل ۲۰۲۳ به اوج خواهد رسید و فقط تا ابتدای این ماه (اواسط فروردین)، مجموع مرگ و میر چینیها بر اثر این بیماری به ۳۲۲ هزار مورد میرسد.
به گفته یکی از مقامات موسسه سنجش و ارزیابی مستقر در ایالات متحده، حدود یک سوم جمعیت چین تا آن زمان به این ویروس مبتلا خواهند شد.
مقامات بهداشتی چین از زمان کاهش محدودیتهای کرونایی هیچ مورد مرگ رسمی ناشی از ابتلا به کووید۱۹ را در این کشور گزارش نکردهاند. آخرین موارد مرگ و میر رسمی ناشی از عوارض ابتلا به این بیماری در سه دسامبر گزارش شده است.
تاکنون بر اساس آمارهای رسمی، مجموع تلفات ناشی از عوارض ابتلا به کووید۱۹ در چین از ابتدای همه گیری ۵۲۳۵ نفر بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات چین اخیرا محدودیتهای کرونایی را در این کشور کاهش دادهاند که این موضوع نگرانیهایی را در مورد افزایش آمار مبتلایان به کووید۱۹ و مرگ و میرهای ناشی از این بیماری در طول سال نو چینی که به زودی آغاز میشود، ایجاد کرده است.ایسنا
آمار جهانی کرونا
شناسایی بیش از ۶۵۷ میلیون بیمار کووید تاکنون
بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۵۷ میلیون و ۸۳ هزار و ۶۶۰ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۷۰ هزار و ۴۰ بیمار نیز تایید شده است.
به گزارش سپید، براساس جدول جهانی «ورلداُمتر»، آمریکا با بیش از ۱۰۱ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.
در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۸ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۲ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.
بنابر جدول بهروز شده در پایگاه اطلاعرسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارشهای رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشتهاند تا صبح روز شنبه به ترتیب به شرح جدول است.
همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۳۲۳ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۵۹ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.
روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد.
صفحه 10-11
ضعف بیمهها برای پوشش خدمات دندانپزشکی
مردم بیش از 90 درصد هزینههای دندانپزشکی را از جیب پرداخت میکنند
این روزها خدمان دندانپزشکی برای بسیاری از بیماران از یک نیاز ضروری به یک نیاز ثانویه تبدیل شده است. ضعف بیمههای پایه درمانی برای پوشش خدمات دندانپزشکی موجب شده است که بیشتر بار هزینههای درمان به دوش بیماران بیفتد. به همین دلیل، خیلی از بیماران فقط در شرایط اضطراری به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه میکنند. آنطور هم که در آمارهای رسمی اعلام شده است، مردم بیش از 90 درصد هزینههای دندانپزشکی را از جیب پرداخت میکنند.
مهدی کشاورز، دندانپزشک نیز در گفتگو با سپید به یکی دیگر از دلایل گران بودن خدمات دندانپزشکی اشاره میکند و میگوید: «دندانپزشکی یک رشته تجهیزمحور است. یعنی یک دندانپزشک بدون تجهیزات و مواد اولیه نمیتواند بسیاری از خدمات دندانپزشکی را به بیمارش ارائه دهد. با این وجود، هر روز شاهد گرانی یا کمبود یک نوع ماده اولیه دندانپزشکی هستیم. هر بار با تغییرات قیمت ارز، هزینههای مطبداری نیز دستخوش تغییر میشود. در چنین شرایطی کار کردن بسیار سخت و نامطمئن است، چون هیچ پیشبینی نسبت به هزینههای آینده مطب نداریم.»
وضعیت نامطلوب توزیع دندانپزشک در کشور
جامعه دندانپزشکی حدود 15 درصد کل جامعه پزشکی کشور را شامل میشود. در حال حاضر بالغ بر 42 هزار دندانپزشک در کشور وجود دارد. از این تعداد 37 هزار نفر دندانپزشک عمومی و 5 هزار نفر دندانپزشک متخصص هستند. مشکل عمده اینجاست که اغلب دندانپزشکان در کلان شهرهایی مانند تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و شیراز مشغول به فعالیت هستند.
مهدی کدخدازاده، دبیر شورای آموزش دندانپزشکی نیز با اشاره به وضعیت نامطلوب توزیع دندانپزشک در کشور، گفت: «در کشور توزیع نامتناسب دندانپزشک داریم. باید توزیع دندانپزشک را با بومیگزینی در مناطق محروم اصلاح کنیم. پیشنهاد ما این است در قالب ظرفیت دانشکدهها، توزیع نیروهای بومی دندانپزشکی را انجام دهیم. در نظر بگیرید که در تهران، بیشترین تعداد دندانپزشک را داریم، اما دسترسی مردم به خدمات دندانپزشکی به دلیل پایین بودن پوشش بیمهای این خدمات، مناسب نیست.»
همچنین وی با اشاره به مشکلات افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی دندانپزشکی، عنوان کرد: «مدتی است افزایش ظرفیت دندانپزشکی در کشور مورد بحث قرار گرفته است. ما با شورای عالی انقلاب فرهنگی طی جلساتی نظرات کارشناسی خود را ارائه کردهایم. برخی تعداد دندانپزشکانی که صرفا پروانه مطب دارند را دندانپزشک فعال حساب میکنند، در حالی که اساتید دانشگاهها، دندانپزشکان فعال در کلینیکها و ... ممکن است پروانه مطب نداشته باشند، اما در حوزه دندانپزشکی در حال ارائه خدمت هستند. برخی دندانپزشکان عمومی که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند نیز هنوز پروانه مطب نگرفتهاند.»
وی افزود: «به ازای هر 10 هزار نفر 5 دندانپزشک داریم و این آمار در ایالات متحده امریکا 6.1 است. با تعداد دانشجویی که الان پذیرش میکنیم، پیشبینی ما این است که در سال 1408 به سرانه برابر با آمریکا دست پیدا کنیم، اما سرانه دندانپزشک به تنهایی نمیتواند منجر به دسترسی مردم به این خدمات شود.»
دبیر شورای آموزش دندانپزشکی ادامه داد: «شاخصهای دیگری که به آن استناد میشود شاخص DMF است که شاخص تجربه پوسیدگی است که شامل پوسیدگی دندان، از دست دادن دندان و پرکردن آن است. همه مطالعات نشان میدهد وقتی تعداد دندانپزشکان را زیاد کنیم، شاخص تجربه پوسیدگی افزایش مییابد. بنابراین ما باید روی شاخصهای پیشگیری و بهداشت دهان و دندان کار کنیم و روی سیاست دندانهای عاری از پوسیدگی تمرکز کنیم، اما دوستان میگویند باید با تربیت دندانپزشک در این زمینه شاخصها را ارتقا دهیم که این تفسیر اشتباه است.»
افزایش تعداد دندانپزشک، راهگشا نیست
کارشناسان میگویند درمان در حوزه دندانپزشکی صرفا با افزایش دندانپزشک ممکن نیست. در اوایل انقلاب 5 دانشکده دندانپزشکی داشتیم و در سال 78 به 18 دانشکده رسید، اما الان بالغ بر 44 دانشکده دندانپزشکی و بیش از 16 هزار دانشجوی دندانپزشکی داریم. در این شرایط با افزایش تعداد دندانپزشک، درمانمحوری و تقاضای القایی نیز بیشتر میشود. همچنین به گفته مسئولان، بالغ بر دو هزار میلیارد تومان برای تاسیس هر دانشکده دندانپزشکی نیاز است و تربیت هر دانشجوی دندانپزشکی نیز بیش از یک و نیم میلیارد تومان در سال هزینه دارد.
بنابراین اگر بحث ارتقای سلامت جامعه باشد، مسیرش پیشگیری و بهداشت است. کارشناسان میگویند میتوان با تربیت نیروهای حدواسط، سلامت دهان و دندان مردم را ارتقا داد، نه اینکه با تربیت دندانپزشک این کار را انجام دهیم. اگر هدف ما ارتقای مسائل درمانی است، باید توجه کنیم که بیمه نقش خود را درست ایفا نمیکند.
درواقع افزایش ظرفیت دندانپزشکی باعث ارتقای سلامت دهان و دندان مردم نمیشود. همچنین تکنسینهای دهان و دندان نیز باید افزایش یابند، اما باید در سیستم سلامت جایگاه آنها را درست تعیین کنیم. الان دو هزار نفر تکنسین دهان و دندان داریم که قرار بوده جذب شوند، اما به دلیل اینکه بودجه در اختیار وزارت بهداشت قرار نگرفت این اتفاق صورت نگرفت. تربیت تکنسین نیز از سالهای پیش متوقف شده است.
صفحه 12-13
سپید گزارش میدهد
تهران و کرج در محاصره هوای آلوده
طبری، رئیس اورژانس تهران: آمار مأموریتهای اورژانس 10 تا 15 درصد افزایش پیدا کرده است
آلودگی هوای این روزها به اژدهای هفت سری تبدیل شده است که به نظر میرسد که تنها یک معجزه میتواند آن را از آسمان بسیاری از شهرهای ایران از جمله تهران و کرج محو کند. این وضعیت در حالی است که مدارس و دانشگاهها در برخی از مراکز استانی تعطیل و فعالیت آنها به صورت مجازی تداوم خواهد یافت.
در حالی آلودگی هوای تهران در دهمین روز متوالی تداوم یافته که بر اساس اعلام سازمان هواشناسی به نظر میرسد، این وضعیت حداقل تا سهشنبه تداوم داشته باشد. این سازمان با صدور هشدار نارنجی نسبت به سکون هوا و تداوم پایداری جوی و افزایش آلودگی هوا در تهران و کرج هشدار داد.
بر اثر این مخاطره کاهش کیفیت هوا در حد ناسالم برای تمام گروهها و در صورت عدم مهار منابع آلاینده ثابت و متحرک در مناطق پرتردد تا حد بسیار ناسالم پیشبینی میشود.
سازمان هواشناسی برای جلوگیری از آسیبها و مخاطرات ناشی از این شرایط جوی، کاهش تردد خودروها و کنترل فعالیت واحدهای صنعتی، مدیریت منابع آلاینده، تاکید بر عدم تردد غیرضروری برای تمام گروهها، پرهیز از فعالیت فیزیکی و ورزشی در فضای باز، اتخاذ تدابیر مدیریتی لازم برای جلوگیری از افزایش غلظت آلایندهها تا حد بسیار ناسالم را توصیه کرد.
در هشدار نارنجی رنگ سازمان هواشناسی پیشبینی میشود که پدیدهای جوی اثرات منفی به دنبال داشته باشد و خسارتهای احتمالی را سبب شود. هشدار نارنجی برای آمادهباش دستگاههای مسئول برای مقابله با یک پدیده خسارتزا صادر میشود.
این هشدار در حالی است که شاخص آلودگی هوا برای ذرات 2.5 میکرون و کوچکتر از آن در تهران 154 و ناسالم برای تمامی گروهها بوده است و همچنین این پیشبینی وجود دارد که طی 24 ساعت گذشته نیز کیفیت هوا برای تمامی گروهها همچنان ناسالم باشد.
در عین حال کرج روز گذشته آلودهترین شهر کشور بود. بر اساس اطلاعات مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست از هشت کلانشهر کشور امروز (۲۶ آذر) آلاینده شاخص هوای شهر کرج با آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون با عدد ۱۷۲ در وضعیت ناسالم قرار داشت. همچنین هوای اراک با شاخص ۱۱۳، اهواز با شاخص ۱۱۰ و مشهد با شاخص ۱۰۱ در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت.
لزوم ورود قوه قضاییه
وضعیت کنونی آلودگی هوا در این شهرها متهمان زیادی دارد، از خودروهای فرسوده تا متورسیکلتها، از سوختهای غیر استاندارد تا مازوت سوزی در نیروگاهها و از عدم معاینه موتورخانههای خانگی و در یک کلام عدم اجرای قانون هوای پاک که در روزهای گذشته برخی از نمایندگان مجلس و شورای شهر تهران خواستار ورود قوهقضاییه و برخورد با نهادهایی شدند که در اجرای این قانون قصور کردهاند. سوده نجفی رئیس کمیته سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران در این رابطه اظهار کرد: « سازمان محیط زیست متولی آلودگی هوا است اما به دلیل نقش سایر سازمان ها در موضوع آلودگی هوا مثل سوخت صنایع بزرگ و کارخانه ها و یا خودروهای فرسوده، سازمان های مسئول نیز طبیعتا درگیر موضوع میشوند، به همین منظور نیز قانونی به عنوان قانون هوای پاک وضع شده که وظایف هر کدام از دستگاه ها در آن مشخص شده است اما عزم جدی برای اجرا وجود ندارد که انتظار می رود قوه قضاییه به موضوع ورود و با سازمان های متخلف برخورد کند.»
افزایش مأموریتهای اورژانس
این وضعیت در حالی است که به گفته یحیی صالح طبری رئیس اورژانس تهران تنها در بازه نوزدهم تا بیست و یکم آذرماه هزار و 600 مأموریت قلبی و تنفسی توسط اورژانس تهران انجام شده است.
طبری در گفتوگو با سپید گفت: «تعداد مأموریتهای اورژانس تهران در این بازه زمانی برای بیماران قلبی و تنفسی هزا و 600 مأموریت بوده که در این میان 330 مورد در مراکز درمانی بستری شدهاند.»
وی افزود: «آمار مأموریتهای اورژانس برای بیماران قلبی و تنفسی نسبت به روزهای غیرآلوده 10 تا 15 درصد افزایش پیدا کرده است.»
طبری با بیان اینکه باید از هرگونه فعالیتی که منجر به افزایش آلودگی هوا میشود خود داری کرد تا شرایط به حالت مطلوب باز میگردد، گفت: « شهروندان باید تا حد امکان از خروج غیر ضروری در منزل و تردد بی مورد در معابر شهری خودداری کنند.»
وی افزود: «بیماران قلبی و تنفسی، مبتلایان به آسم، کودکان و سالمندان در فضاهایی باز فعالیت نکرده و تا حد امکان از حضور در سطح شهر خودداری کرده و در منزل استراحت کنند. همچنین کلیه ورزشکاران و شهروندان از هرگونه فعالیت فیزیکی و ورزشی از جمله دویدن، پیادهروی در این شرایط در هوای باز خودداری کنند.»
طبری بیان کرد: «نوشیدن مایعات به ویژه آب در شرایط آلودگی هوا نه تنها موجب شستشوی مایعات به ویژه آب در شرایط آلودگی نه تنها باعث شستشوی دستگاه گوارش میشود بلکه عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد، از طرفی با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش بخشی از آلودگیهای وارد شده به بدن توسط ادرار دفع میشود.»
رئیس اورژانس تهران یادآور شد: « ماندن در ترافیک و استنشاق هوای آلوده سرعت ابتلا به آسم را در میان کودکان افزایش میدهد، آلایندههای موجود در هوای خیابانهای پر رفتو آمد موجب کاهش سطح اکسیژن خون میشود بنابراین حدالمقدور در شرایط آلودگی هوا کودکان را در منزل نگهدارند و ضمن نگهداری کودکان در منزل، دربها و پنجرهها بسته نگهداشته شود.»
وی افزود: «هنگام آلودگی هوا باید از سبزیجات و میوههای تازه بیشتر استفاده شود، آنتیاکسیدانهای موجود در آنها نقش حیاتی در سلامت ریهها و کاهش اثرات آلایندههای هوا دارد. ماسکهای کاغذی معمولی و دستمال نمیتوانند مانع ورود آلایندههای هوا به سیستم تنفسی شوند. بنابراین استفاده از آنها توصیه نمیشود. لذا ماسکهای ویژهای که با عنوان p1 و p2 (سوپاپدار) که در داروخانهها عرضه میشوند برای این شرایط به ویژه برای افرادی که مجبور هستند در فضای باز فعالیت داشته باشند مناسب است.»
بازگشت آموزش به فضای مجازی
این شرایط در تهران موجب شد تا کمیته اضطرار آلودگی هوا فعالیت حضوری مدارس و دانشگاههای تهران را تا سه روز آینده تعطیل و آموزش را دوباره مجازی کند.
عابد ملکی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران در رابطه با مصوبات این جلسه این کمیته روز شنبه 26 آذرماه برگزار شد، گفت: «با توجه به تشدید آلودگی هوا و استمرار پایداری هوا روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه شنبه هفته جاری ۲۷ و ۲۸ و ۲۹ آذر ماه مدارس و دانشگاههای تهران در تمامی مقاطع به جز شهرستانهای فیروزکوه، دماوند و پردیس به صورت غیر حضوری دایر خواهند بود. مهدهای کودک و پیش دبستانیها در تهران به جز شهرستانهای فیروزکوه، دماوند و پردیس تعطیل خواهند بود.»
ملکی ادامه داد: «فروش طرح ترافیک برای این سه روز توسط شهرداری تهران متوقف خواهد شد و فروش ممنوع است همچنین نیاز است که شهروندان از ترددهای غیر ضرور خودداری کرده و در صورت لزوم حتما از ماسک مناسب N۹۵ استفاده کنند.»
وی تاکید کرد: «روسای ادارات نیز باید با مرخصی مادران دارای فرزند محصل موافقت کنند. از سوی دیگر فعالیت کارخانههای تولید شن و ماسه نیز تا روز چهارشنبه متوقف خواهد بود.»
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران این را هم گفت: «به وزارت کشور پیشنهاد داده میشود که ساعت کاری ادارات دو ساعت کاهش پیدا کند که در صورت تایید این موضوع ابلاغ میشود. این کار با هدف کاهش بار ترافیکی شهر انجام میشود.»
معاون استاندار تهران با تاکید بر اینکه تا کنون گزارشی مبنی بر استفاده از مازوت در نیروگاههای استان تهران به دست استانداری تهران نرسیده است، افزود: «با توجه به گزارش شهرداری تهران مبنی بر افزایش معنادار SO2 در برخی روزهای هفته گذشته مقرر شد در جلسه آینده کمیته اضطرار آلودگی هوا گزارشی از سوی محیط زیست، وزارت صمت و شرکت پخش و پالایش مبنی بر استفاده از سوخت گازوئیل با گوگرد بالا و یا سوخت بدون استانداردهای لازم در نیروگاهها و صنایع ارائه شود اما گزارشی از استفاده از مازوت و سوخت غیر استاندارد در نیروگاهها به ما ارائه نشده است.»
وی ادامه داد: «با توجه به اینکه فعالیتهای ورزشی عمومی در محیطهای باز تا روز چهارشنبه متوقف است فعالیتهای قهرمانی نیز تعطیل خواهد بود. بر همین مبنا احتمالا دیدار دو تیم استقلال و پرسپولیس در روز سه شنبه لغو خواهد شد و نیاز است که این موضوع به عنوان پیش آگاهی به فدراسیون فوتبال اعلام شود.»
به گفته ملکی، همچنین با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر پایداری هوا تا روز چهارشنبه ممنوعیت تردد شبانه کامیونها تا روز چهارشنبه اعمال خواهد شد و باید کامیونها از مبادی بیرون شهر ممنوعیت ترددشان اعمال شود. همچنین واحدهای تولید بتن، شن و ماسه و آسفالت فعالیتشان تا روز سه شنبه متوقف خواهد بود.
وی اظهار کرد: «شرکت پخش و پالایش باید نسبت به تامین گاز نیروگاهها و صنایع اقدام کند و ممنوعیت استفاده از نفت کوره و مازوت در تهران اعمال خواهد شد و محیط زیست و وزارت صمت نیز باید بر این موضوع نظارت و دقت لازم را داشته باشند. بی تردید اگر کسی این قانون را رعایت نکند به مردم معرفی خواهد شد.»
صفحه 14
صاحبان صنایع دارویی میگویند که احتمال بروز موج جدید کمبودهای دارویی در فصل پیش رو وجود دارد
زمستان سخت بازار دارو
کمبود نقدینگی، نوسان نرخ دلار و کسری انرژی مهمترین نگرانیهای صنایع دارو هستند
پاییز به آخر رسید و وعده وزیر بهداشت باز هم به سرانجام نرسید. بهرام عیناللهی که اوایل تابستان امسال وعده داده بود با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات مواد اولیه دارویی دارویی انگیزه قاچاق دارو از بین میرود و کمبودهای دارویی تا پایان تابستان برطرف میشود، نتوانست به تعهد خود عمل کند و با شروع پاییز کمبودهای دارویی گسترده و گستردهتر شد.
احضار وزیر بهداشت به مجلس و فشار نمایندگان سبب شد که او این بار وعده دیگری برای ساماندهی بازار دارو بدهد و پایان پاییز وعده دوم وزیر بهداشت شد. حالا پاییز به پایان رسیده و زمستان به عنوان پیک بازار مصرف دارو در راه است. فعالان صنعت دارو میگویند که جهش قیمت دلار و سایر هزینههای تولید، نگرانی برای سهمیهبندی گاز صنایع دارو و مهمتر از همه کمبود شدید نقدینگی عواملی هستند که احتمال موج بعدی کمبود دارو در بازار را تشدید میکنند.
گرفتاران کمبود نقدینگی
پاییز برای دولت سیزدهم پر چالش بود. وزارت نفت مدام درباره ناترازی انرژی و احتمال سهمیهبندی گاز صنایع خبر داد و از آنجا که حدود ۸۰ درصد نیروگاههای برق ایران با سوخت گاز کار میکنند، احتمال کمبود برق هم مطرح شد.
این اخبار برای فعالان صنایع نگرانیهای متعدد ایجاد کرد. کما اینکه جیرهبندی گاز برخی صنایع مانند فولاد و پتروشیمی کلید خورده است. از آن سو دلار در آذر امسال رکوردهای تاریخی قیمت را شکسته است و دیروز بهای هر قطعه اسکناس امریکایی در بازار تهران از ۳۹ هزار تومان عبور کرد.
مجموع این مسائل به همراه چشمانداز تیره احیای برجام بسیاری از صنایع ایران را در وضعیت دشواری قرار داده است.
در این میان خروجی وضعیت صنایع دارو به روشنی در بازار مشاهده شد. صنایعی که ماههاست با بیانضباطیهای متعدد سیاستگزاران دست و پنجه نرم میکند و حالا به شرایطی افتاده است که سادهترین اقلام دارویی در بازار کمیاب شده است.
این شرایط در حالی است که پیک مصرف دارو یعنی زمستان به زودی از راه میرسد و فعالان صنعت دارو میگویند احتمالا موج دیگری از کمبودهای دارویی در راه است.
جهش قیمت ارز و ریزش ارزش ریال اما بزرگترین گرفتاری فعالان صنعت دارو است. آنها میگویند که با شوکهای مالی مواجه شدهاند و همین مساله سبب بروز کمبود نقدینگی در صنایع دارو شده است.
کمبود نقدینگی کنار طلبهای بیمهای و رشد افسارگسیخته هزینهها سبب شده که صنایع دارو بیشتر از هر زمان دیگری نیاز به تسهیلات پیدا کند.
بر اساس طرح دارویار، طرحی که دولت سیزدهم با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کلید زد، بنا بود که تسهیلات ویژه بانکی تا سقف ۱۵ هزار میلیارد تومان به داروسازان پرداخت شود.
بر این اساس همچنین بنا بود بانکها اجازه داشته باشند پرداخت تسهیلات را از ۲۰ به ۴۰ درصد سرمایه پایه شرکتها افزایش دهند.
علاوه بر این فرمول دیگری هم برای ارائه تسهیلات بر اساس فروش شرکتها تعریف شد که بر مبنای آن بانکها مجاز بودند که به میزان ۹۰ درصد فروش سال قبل شرکتها، به آن شرکت تسهیلات بپردازند که بعد از اجرای دارویار و با ابلاغ معاون اول رییس جمهور، این عدد به ۲۰۰ درصد رسید. بر این اساس اعلام شد که بانکها میتوانند به جای ۹۰ درصد تا ۲۰۰ درصد فروش سال قبل شرکتهای داروسازی به آنها تسهیلات ارائه کنند.
با این حال فعالان صنایع دارو میگویند که بانکها از پرداخت تسهیلات به آنها طفره میروند و میگویند که روند پرداخت تسهیلات متوقف شده است.
محمد عبدهزاده، رییس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، چندی پیش در یک نشست خبری اعلام کرد که بزرگترین مشکل حال حاضر صنعت داروسازی کشور را بحث نقدینگی است و خطر کمبود نقدینگی بسیار بزرگتر از چیزی است که تصور میشود.
او با بیان اینکه با آزادسازی نرخ ارز نیاز به نقدینگی برای تامین نهادههای تولید و هزینههای جاری به شدت افزایش یافته و شرکتهای داروسازی نیاز جدی به تسهیلات بانکی دارند، این در حالی است که بانکها در این زمینه همکاری نمیکنند.
به گفته عبدهزاده، قیمت داروها باید ۲۳۰ درصد تغییر مییافت، اما در عمل ۵۴ تا ۷۰ درصد تغییر کرد و همین روند بود که باعث شد پنج سال پیاپی نرخ استهلاک از نرخ سرمایهگذاری در صنعت عقب بیفتد.
عباس کبریاییزاده، عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم در همان نشست گفت که دولت به شکلی عمل کرده که نیاز به نقدینگی صنعت دارو چند برابر شود و بعد به بانکها دستور تامین نقدینگی را میدهد، در حالی که آنها توان انجام این کار را ندارند.
او همچنین به عدم تحقق تسهیلات ۱۵ هزار میلیارد تومانی وعده داده شده به صنعت داروسازی اشاره و اظهار کرده است که ۱۳ بانک عامل قرار بود نقدینگی شرکتها را با ارائه تسهیلاتی افزایش دهند، اما هنوز ۱۱ بانک به تعهدات خود عمل نکردهاند. به طوری که از ۱۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده فقط حدود ۲.۵ تا ۳ هزار میلیارد تومان تحقق یافته است.
نوسان نرخ ارز و کسری انرژی گرفتاریهای مضاعف صنعت دارو
به جز این دلار دیروز رکورد تاریخی شکسته و از ۳۹ هزار تومان عبور کرد. اتفاقی که برای صاحبان صنایع به معنی ریزش ارزش سرمایه و تشدید هزینهها و در نتیجه تشدید کمبود نقدینگی است.
به جز این صنایع در زمستان پیش رو با بحران انرژی دست و پنجه نرم میکنند. در همین زمینه وزارت نفت از روند صعودی کسری گاز خبر داده است.
در سال ۹۹ وزارت نفت کسری گاز فصول سرد را حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیون مترمکعب برآورد کرد که در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب رسید و حالا کسری گاز فصول سرد سال جاری بین ۲۳۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب تخمین زده میشود.
جواد اوجی، وزیر نفت، سال گذشته درباره علت کسری گاز به رشد ۱۰ درصدی مصرف اشاره کرده و گفته بود کسری گاز سبب شده سطح ذخایر نیروگاههای برق هم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد کمتر شود.
امسال نیز کسری گاز تصاعدی بوده و بنا بر اعلام جلال نورموسوی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب کسری گاز در کشور وجود دارد.
کسری گازی که البته به معنی قربانی کردن صنایع به نفع مصرف خانگی است و میتواند وضعیت بازار دارو را در روزهای سر زمستان با چالش بیشتری مواجه کند.