بیماری‌های مرتبط با بارداری مادران فشارخون کودکانشان را در آینده افزایش می‌دهد

25 اردیبهشت 1404 ساعت: 22:2

یک بررسی جدید نشان می‌دهد کودکانی مادرانشان در دوران بارداری دچار مشکلات پزشکی بودند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشارخون بالا قرار دارند.

پژوهشگران آمریکایی در مقاله‌ای که در ژورنال JAMA Network Open منتشر شده است، می‌نویسند کودکان مادرانی که دوران بارداری چاق هستند، دیابت بارداری دارند یا فشارخونشان در طول بارداری بالا است باشند، در آینده فشارخون بالاتری خواهند داشت.


به گفته این پژوهشگران وجود فقط یکی از این عوامل خطرساز  در دوران بارداری کافی است تا کودک در فاصله ۲ تا ۱۸ سالگی فشارخون بالاتری داشته باشد.


شهره فرزان، محقق ارشد و استادیار علوم جمعیت و بهداشت عمومی در دانشکده پزشکی کک دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و پژوهشگر ارشد در این بررسی گفت: «یافتن عواملی که می‌توانیم در دوران بارداری و کودکی به آنها بپردازیم - و اجرای مداخلات زودهنگام - ممکن است کلید تغییر مسیر سلامت نسل‌های آینده باشد.»
این پژوهشگران برای این بررسی داده‌های تقریباً ۳۰ ساله از تقریباً ۱۲۵۰۰ جفت مادر و کودک در سراسر آمریکا را تجزیه‌وتحلیل کردند.


نتایج نشان داد که تقریباً نیمی از مادران (۴۴ درصد) حداقل یکی از این سه عامل خطرساز را در دوران بارداری دارند.


چاقی شایع‌ترین مشکل بود که تقریباً بیست و پنج درصد از کل مادران را دچار خود کرده بود، درحالی‌که فشارخون بالا در تقریباً ۱۴ درصد  از مادران و دیابت بارداری در کمتر از ۷ درصد آنها رخ داده بود.


یافته‌ها نشان داد که در کودکانی که از مادرانی با حداقل یک عامل خطرساز متولد شده‌اند، فشارخون سیستولی یا حداکثر به طور میانگین حدود ۴.۹ واحد بالاتر و فشارخون دیاستولی یا حداقل ۱.۹ واحد بالاتر است. فشارخون سیستولی یا حداکثر به فشارخون در طول ضربان قلب و فشارخون دیاستولی یا حداقل به فشار در فاصله ضربان‌های قلب اشاره دارد.


کودکانی که از مادرانی با دو عامل خطرساز متولد شده‌اند، با فشارخون حتی بالاتری مواجه شده بودند. به‌عنوان‌مثال، کودکانی که از مادرانی دچار فشارخون بالا متولد شده‌ بودند، به طور متوسط ۷.۳ واحد فشارخون سیستولی و ۴ واحد فشارخون دیاستولی بالاتری داشتند.


علاوه بر این، فشارخون در کودکانی که مادرشان حداقل یکی از این سه عامل خطرساز را داشتند، سریع‌تر افزایش می‌یافت - فشارخون سیستولیک ۰.۵ واحد در سال و فشارخون دیاستولیک ۰.۷ واحد در سال.


یافته‌های این بررسی نشان داد که دختران بیشتر از پسران و کودکان سیاه‌پوست بیشتر از کودکان سایر گروه‌های نژادی و قومی دچار بالا رفتن فشارخون می‌شوند.
در حال حاضر اکثر دستورالعمل‌های بالینی‌های غربالگری فشارخون را برای کودکانی که به‌طورکلی سالم به نظر می‌رسند، توصیه نمی‌کنند. اما به گفته این پژوهشگران یافته‌هایشان آشکارا نشان می‌دهد که حتی یک اختلاف کوچک فشارخون در اوائل زندگی می‌تواند در یک دوره طولانی‌تر تشدید شود.
منبع: هلث‌دی