روزنامه 3 دی 1401

3 دی 1401 ساعت: 12:10

صفحه 2-3

بازنشر گفت‌و‌گوی روزنامه سپید با مرحوم دکتر عباس شیبانی به مناسبت درگذشت این پزشک نامدار ایرانی

خداحافظی با الگوی ساده زیستی و جوانمردی

عباس شیبانی در 91 سالگی درگذشت. این پزشک سرشناس ایرانی در سال ۱۳۱۰ در تهران دیده به جهان گشود. از اعضای مؤسس نهضت آزادی ایران و عضو پیشین مجلس و همچنین شورای شهر تهران بود.

شیبانی در سال ۱۳۲۹ فعالیت سیاسی خود را شروع کرد. در سال ۱۳۳۵ در تظاهرات حمایت از جمال عبدالناصر دستگیر و از دانشکده پزشکی نیز اخراج شد. او در سال ۱۳۴۷ به دانشگاه بازگشت و تحصیلات پزشکی خود را به اتمام رساند. مرحوم شیبانی سال‌ها در زندان‌های شاه به سر برد و با ۹ بار محکومیت ۱۳ سال از عمر خود را در زندان گذراند. او پس از انقلاب در هیئت دولت موقت شورای انقلاب، علی‌رغم رشته تحصیلی خود، وزیر کشاورزی شد.

او عضو شورای انقلاب اسلامی ایران، نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی، وزیر کشاورزی، مشاور آیت الله عباس لطفیان سرگزی در مؤسسه آموزش عالی و پژوهشکده صحیفه سجادیه و رساله حقوقیه، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی (۵ دوره، ۱۹ سال)، رئیس دانشگاه تهران، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دوره دوم (یکی از رقبای محمدعلی رجایی) و دوره پنجم (تنها رقیب اکبر هاشمی رفسنجانی)، عضو شورای شهر تهران (۳ دوره، ۱۴ سال) بود.

عباسی شیبانی از دوره دوم تا چهارم عضو شورای شهر تهران بود. در دوره پنجم   سالن جلسات شورای اسلامی شهر تهران به‌ نام "عباس شیبانی" نام گذاری شد. او در سال هایی که عضو شورای شهر تهران بود جزو نخستین اعضایی بود که به صحن می آمد و بارها درخصوص تاخیر در ورود به صحن شورای شهر به اعضا تذکر می داد. او یک تذکر همیشگی داشت که در تمام سال هایی که عضو شورای شهر تهران بود آن را تکرار کرد. او خواستار خروج یک دستگاه خودروی فرسوده از ناوگان پایتخت به ازای شماره‌گذاری هر خودروی جدید توسط پلیس راهنمایی و رانندگی بود.

در مراسم رونمایی از تندیس عباس شیبانی مرحوم  محمود دعایی با اشاره به سابقه آشنایی خود با دکتر شیبانی در سال های اولیه دهه ۴۰ خورشیدی گفت: «ایشان جزو معدود افراد غیر روحانی بود که عصر برخی روزها برای دیدن دوستانشان به حجره کرمانی ها در مدرسه فیضیه قم می آمد و آشنایی من با ایشان از آنجا آغاز شد. پس از حادثه هفتم تیر و شهادت چهار تن از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای با شیبانی به مدت پنج دوره در مجلس در کسوت نمایندگی مردم تهران همکار شدیم و در این مدت ساده زیستی و بی نیازی وی به دنیا از مهمترین ویژگی های متمایزکننده از سایرین بود. ساده زیستی و پرهیز از دنیا به حدی در شیبانی بود که حتی در طول دوران ۲۰ ساله نمایندگی مجلس شخصی به یاد ندارد که وی حتی از امکانات اولیه مانند غذاخوری نمایندگان هم استفاده کرده باشد.» 

سید رضا صالحی امیری هم در آن مراسم، شیبانی را نماد اخلاق نامید و گفت: «ریشه مشکلات امروز جامعه ما گم شدن اخلاق در روزگار ماست.»

حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت وقت در یادداشتی اختصاصی در روزنامه سپید نوشت: «من ایشان را یکی از بهترین انسانهای روی زمین می دانم.»

آنچه در ادامه از نظرتان می‌گذرد، بازنشر گفت‌وگوی دکترعباس شیبانی با روزنامه سپید است. 

 سپید: آقای دکتر، خودتان را چطور معرفی می‌کنید؟

 من اصولا آدم پرحرفی نیستم. ترجیح می‌دهم سوال‌تان را مطرح کنید تا جواب دهم. 

سپید: از محل و زمان تولد و خانواده‌تان بگویید.

 متولد سال ۱۳۱۰ در تهران هستم. پدرم هدایت‌اله و مادرم فاطمه شیبانی بودند. تمام مدت تحصیل را نیز در تهران بوده‌ام. 

سپید: کی وارد دانشگاه شدید؟

 سال ۱۳۳۲ وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شدم، البته چون به تناوب به دلیل فعالیت سیاسی به زندان می‌افتادم، سال ۱۳۵۰ فارغ ‌التحصیل شدم. البته سال ۱۳۴۰ درسم تمام شده بود ولی پایان‌نامه را در سال ۱۳۵۰ به اتمام رساندم. 

سپید: چه زمانی ازدواج کردید؟

 سال ۱۳۴۸ ازدواج کردم. 

سپید: حاصل آن؟

 یک دختر و دو نوه است. 

سپید: همسرتان از شیوه زندگی شما گله‌ای نداشتند؟

 نه، ایشان کاملا همراه من بودند. مرتب در زندان برای ملاقات می‌آمدند. او همیشه حامی و در کنار من بود. 

سپید: دخترتان چطور؟

 مادرش او را به خوبی پروراند. او هم با من همراهی می‌کرد و شکایتی نداشت. حالا هم دبیر دبیرستان است و زندگی خوبی دارد. خدا را شکر، میان من و همسرم هیچ مساله‌ای نبود. 

سپید: انگیزه شما در آن سال‌ها چه بود؟

 در اساس، حکومت را صالح نمی‌دانستیم و مبارزه با سلطه آنان را تکلیف می‌دانستیم. 

سپید: هیچ‌گاه مشکلات، نامرادی‌ها و نارفیقی‌ها شما را خسته نکرد؟

 این طور نبود که مشکلات نباشد ولی اصلا من توقعی نداشتم که نداشتن یا نرسیدن به آنها ناراحتم کند. مبارزان اسلامی کمتر می‌بریدند. هیچ‌وقت مایوس نشدم چون دنبال منافعی نبودم. 

سپید: در فواصل زندان‌ها چه کار می‌کردید؟

 من دانشجوی پزشکی بودم و در این فاصله دوباره به سر کلاس و دانشکده برمی‌گشتم. رییس دانشکده پزشکی مرحوم دکتر حفیظی از من به خوبی حمایت می‌کرد، اکثر استادان بطور عمومی مبارز بودند و کمک می‌کردند. حکومت بیشتر دلش می‌خواست که ما زودتر از دانشگاه خارج شویم. 

سپید: چرا اخراجتان نکردند؟

 بهانه‌ای برای اخراج نداشتند، مگر اینکه فعالیت‌های سیاسی را بهانه می‌کردند که این موضوع به صلاح خودشان نبود. 

سپید: با این حال مسوولیت‌هایی‌هم داشتید؟

 بله، پیش از پیروزی انقلاب در شورای انقلاب بودم. مدتی وزیر کشاورزی، پنج دوره نماینده مجلس شورای اسلامی و حال هم که به عنوان نماینده مردم در شورای شهر تهران هستم. 

سپید: در این مسوولیت‌ها زمانی که کارها آن طور که می‌‌خواستید پیش نمی‌رفت، چه می‌کردید؟

 به واسطه آنچه تصمیم می‌گرفتم و انجام نمی‌شد، به خدا پناه می‌بردم. به هر حال با آموزه‌هایی که از بزرگان دین آموخته بودم، با دستورات امام علی(ع) ناامید و مایوس نشدم. 

سپید: واقعیات موجود برای جوانان پزشک را از نزدیک لمس کرده‌اید؟

 واقعیت این است که حرفه پزشکی، حرفه مقدسی است و کسانی که به این راه می‌روند، بایدبه این نکته توجه کنند. اغلب پزشکان باید بپذیرند که درآمد بالایی ندارند. به طور معمول در رشته‌های داخلی درآمدهای آن‌چنانی وجود ندارد و تعداد اندکی از پزشکان هستند که درآمدهای بالا دارند. بسیاری از پزشکان نمی‌توانند زندگی مرفهی داشته باشند و در یک سطح معمولی زندگی می‌کنند. البته من زیاد کار پزشکی نمی‌کردم و با حقوق خودم و همسرم زندگی ساده‌ای داشتیم. در اصل ایشان بودند که خرج تراشی نمی‌کردند و قانع بودند. 

سپید: به نظرتان جوانان این حرف را می‌پذیرند؟

 جوانان باید در انتخاب همسر دقت کنند تا مساله و اختلافی ایجاد نشود. آنها باید توقعات خود را از زندگی پایین بیاورند و ابتدا فکر کرده و بعد ازدواج کنند. 

سپید: دختر خودتان چطور، همین کار را کرد؟

 بله. دامادم دکتر داروساز است و در زندگی همین شیوه را ادامه دادند. 

سپید: دشوارترین مساله برایتان چیست؟

 ما نتوانستیم آن اسلامی را که می‌خواستیم پیاده کنیم. ما دلمان می‌خواست الگویی پیاده کنیم که همه راه بگیرند. البته من خودم کسی نبودم، بزرگانی که پیروشان بودیم، این هدف را داشتند. در مجموع جمهوری اسلامی توانسته تا حدی کارهایی انجام بدهد ولی به هر حال ما به خیلی از اهداف خود نرسیدیم. 

سپید: در سال‌های پس از انقلاب دوران متفاوتی مانند جنگ، سازندگی و اصلاحات راتجربه کرده‌اید. آیا در حال حاضر مشکلات تفاوتی کرده است؟

 البته مشکلات امروز تفاوت‌هایی جزیی با آن زمان دارد. ولی به هر حال مشکلات همیشه هست و روال کار تقریبا یکی است و همیشه کمبودهایی بوده که از دستمان کاری برنمی‌آمده است. برای درخواست‌ها و مطالبات مردم تلاش می‌کردیم. اما هنوز فقر عمومی و مشکلات بسیاری در درمان مردم باقی مانده است. 

سپید: سرگرمی شما چیست؟

 مطالعه کتاب. 

سپید: چه کتاب‌هایی؟

 کتاب‌های سیاسی- اعتقادی. از زمانی که زندان بودم، علاقه‌مند به مطالعه تفسیر قرآن شدم که هنوز هم ادامه دارد. اغلب تفاسیر را مطالعه کرده و می‌کنم. 

سپید: فوتبال دوست دارید؟ طرفدار تیمی هستید؟

 دنبال فوتبال نیستم. دوست ندارم و فرصت هم ندارم. در جوانی بسکتبال بازی می‌کردم. به هر حال در ورزش مهارتی ندارم. 

سپید: موسیقی چطور؟

 از موسیقی چیز زیادی نمی‌دانم ولی موسیقی سنتی را قبول دارم. 

سپید: شعر، سینما، تئاتر را دوست دارید؟

 جد مادری من هر هفته جلسات شعرخوانی و بحث ادبی داشتند و من در آن جلسات پذیرایی می‌کردم و مطالبی به گوشم می‌خورد. 

سپید: این جلسات سبب ایجاد علاقه به پیگیری شعر در شما نشد؟

 راستش مبارزه و بعد مسوولیت‌های اجرایی فرصت باقی نگذاشتند ولی سعدی و حافظ را دوست دارم. سینما هم اوایل می‌رفتم ولی الان هیچ فرصتی ندارم. برادرم هم در تئاتر فعالیت‌هایی داشت و گاهی دعوت می‌کرد و گه‌گاه می‌رفتیم. 

سپید: و حرف آخر؟

 واقعیت این است که پزشکان باید به وضع موجود اقتصادی خود راضی باشند. دنبال مسایل علمی بوده و مطالعه کنند. دنبال درآمدهای خیلی بالا نباشند، به سرنوشت خود راضی بوده و بدانند که خدا برایشان بهترین را می‌خواهد. شاید ثروت برایشان خیری به همراه ندارد که خدا به آنها نداده است.

 

 

 

 

صفحه 4

احتمال ورود موج جدید کرونا به کشور

مدیر دفتر بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نسبت به احتمال ورود موج جدید کرونا به کشور هشدار داد.

به گزارش سپید، شهنام عرشی درباره وضعیت کرونا در ایران و جهان گفت: «نزدیک به دو ماه است که در کشور موج کرونا و موارد ابتلای آنچنانی نداشتیم هرچند در برخی مناطق جهان مثل اروپا و امریکا و همینطور جنوب شرقی آسیا و کشورهایی مثل چین و ژابن به دفعات موج‌های کرونا رخ داد.»

وی افزود: «همانطور که پیش از این هم اعلام شده بود، در حال حاضر نگرانی داریم و منتظر موجی احتمالی کرونا هستیم، مخصوصا پس از تعطیلات سال نوی میلادی و افزایش سفرهای خارجی که در این باره انجام می‌شود این احتمال و نگرانی وجود دارد در کشورهای مختلف از جمله ایران موج جدید کرونا خود را نشان دهد.»

عرشی این را هم گفت که پیش‌بینی می‌شود موج جدید کرونا در کشور به شدت و حدت موج‌های قبلی نباشد.

مدیر دفتر بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در خاتمه با تاکید بر اینکه کرونا در هیچ جای جهان تمام نشده و این پاندمی همچنان ادامه دارد، به هموطنان توصیه کرد که علاوه بر واکسیناسیون و رعایت بهداشت فردی، از ماسک استفاده کنند به خصوص در فضاهای بسته که تهویه هوای مناسب وجود ندارد.

براساس گزارش وزارت بهداشت، آمار بیماران کرونا در کشور  ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۶۸۸ و شمار جان باختگان این بیماری نیز در کشور  ۱۴۴ هزار و ۶۷۳ نفر است.

 

شناسایی ۲۱ بیمار جدید کووید19

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای از شناسایی ۲۱ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور خبر داد.

به گزارش سپید، متن این اطلاعیه به شرح زیر است:

تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۴۰۶ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۵۷۴ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۳۹۵ هزار و ۸۹۵ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۰۵ هزار و ۸۷۵ دوز رسید.

از روز پنج‌شنبه تا جمعه ۲ دی ماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۱۴ نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۶۸۸ نفر رسید.

 متاسفانه یک نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست داد و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۶۷۳ نفر رسید.

خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۵ هزار و ۸۶۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

۶۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۵۴ میلیون و ۷۱۲ هزار و ۷۷۶ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

 

 

 

صفحه 5-6

رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد

چرایی شیوع مجدد کرونا در چین

تشریح شرایط کووید در ایران

رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ضمن تشریح چرایی وضعیت شیوع مجدد کرونا در چین، درباره شرایط این بیماری در کشورمان نیز توضیح داد.

به گزارش سپید، شهنام عرشی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت شیوع کرونا در چین گفت: «موضوع شیوع مجدد کرونا در چین، بحث واریانت جدیدی نیست، بلکه موضوع این است که کشور چین برای مدت‌های مدیدی تا همین اواخر، سیاست کووید صفر را پیگیری می‌کرد؛ به این معنا که شیوع کرونا باید در حد صفر باشد. به همین دلیل هم هر کسی که در این کشور به کرونا مبتلا می‌شد، قرنطینه جدی در کل آن منطقه اعمال می‌کردند.»

وی افزود: «ظاهرا به نظر می‌رسد که در ماه‌های اخیر چین از این سیاست دست برداشته و مقداری این سیاست را کنار گذاشتند. زیرا نتیجه بخش نبوده است. درباره آمار واکسیناسیون هم وقتی سیاست کرونای صفر را در نظر می‌گیرید، مقداری میزان واکسیناسیون هم کاهش می‌یابد؛ حال اکنون که سیاست کرونای صفر در چین به نتیجه مطلوب نرسیده و آن را کنار گذاشتند، طبیعتا به نظر می‌آید که نسبت به خیلی از کشورها، سطح ایمنی در چین پایین آمده است.»

عرشی ادامه داد: «باتوجه ‌کرد که در کشورهایی مانند کشور ما و خیلی از کشورهای دیگر، همزمان که واکسیناسیون را پیگیری کرده و در سطح بالایی اجرا می‌کردند، از آنجایی که قرنطینه مطلق هم ایجاد نشده بود، عده‌ای به صورت طبیعی به کرونا مبتلا می‌شدند. در کشور خودمان هم شاهد بودیم که حتی کسانی که واکسن تزریق کرده بودند، حتی در چند نوبت با درجاتی از خفیف بودن، به کرونا مبتلا شده بودند و انتقاد می‌کردند که ما واکسن تزریق کردیم، اما به کرونا مبتلا شدیم. در حالی که هم وزارت بهداشت و هم سازمان‌های بین‌المللی هیچگاه اعلام نکردیم که تزریق واکسن، از ابتلا پیشگیری می‌کند. مطلقا در طی سه سال گذشته این موضوع مطرح نشده، بلکه همواره اعلام کردیم که واکسیناسیون باعث می‌شود که شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از آن کاهش یابد.»

وی ادامه داد: «بنابراین واکسیناسیون انجام شد، شدت بیماری کاهش یافته بود و افراد به نوع خفیف‌تر بیماری مبتلا می‌شدند. در عین حال ابتلا به کرونا هم باعث شد که درجات متفاوتی از ایمنی و مقاومت ایجاد شود. بنابراین اکنون در کشور خودمان هم گروه عظیمی را داریم که واکسینه شده و ایمنی دارند و هم گروه‌های مختلفی به بیماری به صورت خفیف مبتلا شدند و بنابراین سطح ایمنی مقبولی وجود دارد. این در حالی است که به نظر می‌رسد در چین این اتفاق نیفتاده است. اکنون هم که سیاست‌شان شکست خورده، افراد مستعد بیشتری برای ابتلا به کرونا در چین وجود دارد. طبیعتا پیش‌بینی می‌شود که هم میزان ابتلا و هم میزان مرگ‌میر در چین افزایش یابد. ضمن اینکه کشور چین جمعیت سالمند بالایی هم دارد.»

عرشی همچنین گفت: «قسمت دیگر موضوع این است که سازمان جهانی بهداشت، هیچگاه از آماری که چین درباره میزان ابتلا و مرگ ناشی از کرونا ارائه داده، راضی نبوده و خیلی هم روی صحت آمار چین اطمینان نداشتند که از آغاز موج کرونا ظاهرا درباره شفاف‌سازی کشور چین سوالاتی داشتند، اما اکنون هم هشداری که سازمان جهانی بهداشت داده، این بوده که به نظر می‌آید موجی در حال شروع و شیوع است و به نظر می‌آید که آمار و اطلاع‌رسانی چین، هم درباره سویه‌های در گردش و هم درباره میزان ابتلا و مرگ، واقعی نیست.»

وی افزود: «حال دلیل اینکه سازمان جهانی بهداشت این هشدار را مطرح می‌کند، این است که داریم به سال نو میلادی نزدیک می‌شویم و مسافرت‌های زیادی در کشورهای دنیا و به ویژه در جنوب شرق آسیا اتفاق می‌افتد و این بسیار نگران‌کننده است؛ چراکه آمار درستی ندارند و هشدار را به همین دلیل داده‌اند. ضمن اینکه از حدود شش الی هفت ماه قبل، هم سازمان جهانی بهداشت و هم در کشور خودمان ما بارها اعلام کردیم که مجامع علمی پیش‌بینی می‌کنند که احتمال دارد در اواخر پاییز و اوایل زمستان موجی از کرونا را داشته باشیم. هرچند که پیش‌بینی می‌شود که این موج شدت و حدت کمی داشته باشد، اما به هر حال موجی خواهد بود. زیرا ذات ویروس‌های سرماخوردگی، شیوع در فصل زمستان است که در و پنجره‌ها بسته است، هوا سرد است، رطوبت هوا پایین آمده و محیط را برای تکثیر انواع   ویروس‌های سرماخوردگی از جمله کرونا را فراهم می‌کند.»

عرشی با بیان اینکه در آنفلوآنزا هم خوشبختانه در کشور، در موارد حداقل این بیماری قرار داریم و موجی را که اوایل پاییز آغاز شد، گذراندیم، گفت: «آغاز زودهنگام آنفلوآنزا در کشور، باعث شد که اگر موج کرونایی هم در کشور اتفاق بیفتد، این دو موج باهم مخلوط نشود.»

وی با بیان اینکه در کشورمان چندین ماه است که در کف کرونا هستیم، گفت: «با این حال نگرانی‌مان به قوت خود باقی است و مجدداً هشدار می‌دهیم و خواهش می‌کنیم که در فضاهای سربسته و جایی که تهویه مناسب نیست، مردم‌ تا حد امکان از ماسک استفاده کرده، فاصله را رعایت کنند و همچنین شست‌وشوی مرتب دست‌ها را هم توصیه می‌کنیم. در عین حال کسانی که واکسیناسیون‌شان را کامل نکردند، آن را تکمیل کنند. امیدواریم موج جدیدی از کرونا نیاید و اگر هم می‌آید با حداقل بیاید.»

عرشی تاکید کرد: «ضمن اینکه ما یک نگرانی مضاعف دیگری هم داریم؛ آخرین موجی که در اروپا حدود دو ماه قبل شاهد آن بودیم، با سویه‌هایی بود که فعلا تاکنون در کشور ما نیامده یا هنوز آن را شناسایی نکردیم. معمولا سویه‌هایی که در اروپا شایع می‌شد را یک ماه بعد در ایران می‌دیدیم، اما هنوز پیک آخرین شیوع کرونا در اروپا را در کشورمان ندیدیم که دلایل متعددی دارد که یکی از آن‌ها سطح ایمنی و واکسیناسیونی بود که در کشور انجام شد.»

وی با بیان اینکه ویروس کرونا می‌تواند هر زمان به صورت غیرمنتظره خودش را نشان دهد، گفت: «اکنون شایع‌ترین سویه‌ای که در کشور داریم، BA۵ است که در دنیا هم شایع بود، اما در طول چند هفته گذشته در دنیا شیوع BA۵ از ۴۰ درصد به کم‌تر از ۲۰ درصد رسیده است. سویه بعدی که در اروپا هم شیوعش افزایش یافته و آخرین موج را با آن داشتند، سویه BQ۱ است که در کل دنیا از حدود ۲۰ درصد به ۳۵ درصد رسیده است و اکنون دارد جای BA۵ را پر می‌کند و البته موجش را در اروپا گذرانده است.»

عرشی گفت: «طبق اطلاعات فعلی سویه BQ۱ از نظر شدت و حدت مانند اُمیکرون است. البته شیوعش بیشتر است. به طور کلی از نظر شدت و حدت و کشندگی و ابتلا مانند سویه‌های اُمیکرون است. واریانت جدیدی خارج از واریانت‌های نگران‌کننده فعلی که BA۵، BQ۱، XBB و... است، تاکنون سویه جدید نگران‌کننده‌ای گزارش نشده و اگر هم در چین سویه جدیدی ایجاد شده باشد که البته بعید است، آن را گزارش نداده‌اند.»

عرشی درباره بروز موج دوم آنفلوآنزا نیز گفت: «موج دومی که همیشه از آنفلوآنزا داریم، اصلا ممکن است به صورت موج خودش را نشان ندهد، بلکه به صورت افزایش موردی سرماخوردگی‌ها خودش را در فصل زمستان در دی ماه نشان می‌دهد. موج دوم آنفلوآنزا، آنطور که موج اول به صورت فراگیر شایع شد، نیست. موج دوم و احیانا موج سوم در آنفلوآنزا زمانی واضح خودش را نشان می‌دهد که بعد از ۱۰ تا ۱۵ سال ویروس تغییرات وسیعی کرده باشد. امسال چنین تغییراتی خوشبختانه نداشتیم و همان تغییرات جزئی سالانه را داشت. بنابراین موج اول را واضح شاهد بودیم، اما موج دوم و سوم خفیف‌تر خواهد بود و نگرانی نداریم. با این حال توصیه می‌کنیم که افراد بالای ۶۰ سال که واکسن آنفلوآنزا تزریق نکردند، حتما واکسیناسیون را انجام دهند. زیرا بیشترین میزان ابتلا و مرگ را در این گروه سنی داریم.»

وی درباره میزان مرگ ناشی از آنفلوآنزا در کشور طی سال جاری گفت: «معمولا میزان مرگ و میر ناشی از آنفلوآنزا را در جمع‌بندی پایان سال اعلام می‌کنیم. مجموعا از نظر آماری حدس می‌زنیم که مجموعا در سال جاری، تاکنون حدود ۲۰۰ نفر فوت ناشی از آنفلوآنزا داشتیم، اما آمار دقیق آن را در پایان سال ارائه می‌کنیم.»

 

 

 

صفحه 7

اقدامات اورژانسی هنگام مسمومیت با مونوکسید کربن

رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان حکیم وجود جریان کافی هوا را بهترین راه پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن برشمرد و تاکید کرد: «اولین اقدام در هنگام مسمومیت با مونوکسید کربن، خارج کردن مصدوم از محل حادثه و اکسیژن رسانی است.»

به گزارش سپید، شاهین شادنیا با اشاره به مخاطرات مسمومیت با مونوکسید کربن گفت: «مونوکسیدکربن گازی بی‌رنگ، بی‌بو و فاقد اثرات تحریکی است بنابراین درصورتی که در محیطی تولید شود به هیچ عنوان متوجه وجود این گاز نمی‌شویم.»

وی افزود: «بسیاری افراد از مونوکسید کربن (co) به عنوان قاتل خاموش یاد می‌کنند زیرا هیچ اثر ظاهری از حضورش  در محیط مشخص نمی‌شود.»

به گفته این استاد دانشگاه تمام وسایلی که پدیده احتراق در آنها رخ می‌دهد در صورت عدم وجود اکسیژن کافی می‌توانند باعث تولید گاز مونوکسید کربن شوند.

وی بهترین راهکار برای پیشگیری از بروز مسمومیت با این گاز را وجود جریان کافی هوا در محیط عنوان کرد و گفت: «اگر در محیطی از وسیله گرمایشی استفاده می‌کنیم حتما باید جریان هوای کافی در آن فضا وجود داشته باشد.»

شادنیا خاطرنشان کرد: «جریان هوای کافی باعث خارج کردن گازهای سمی از محیط می‌شود. همچنین سبب وجود میزان مناسب اکسیژن در محیط و در نتیجه مانع تولید گاز مونوکسید کربن می‌شود.»

وی روشن کردن گاز پیک نیکی در وسایل نقلیه سنگین یا در ساختمان‌های نیمه کاره و استفاده از بخاری‌های بدون دودکش در فضاهای بسیار کوچک را از جمله مواردی برشمرد که می‌توانند منجر به بروز مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شود.

شادنیا با اشاره به اینکه میل ترکیبی گاز مونوکسید کربن با هموگلوبین خون ۲۰۰ برابر بیشتر از اکسیژن است، گفت: «گاز مونوکسید کربن وقتی از طریق تنفس وارد ریه‌ها و سپس جریان خون می‌شود با اکسیژن برای اتصال به هموگلوبین رقابت می‌کند.»

به گفته وی این گاز پس از اتصال به هموگلوبین، انتقال اکسیژن در بدن را مختل می‌کند و اکسیژن رسانی به سلول‌ها دچار اختلال می‌شود.

شادنیا افزود: «بافت‌هایی نظیر مغز و قلب که نیاز بیشتری به اکسیژن دارند در مسمومیت با مونوکسید کربن بیشترین آسیب را می‌بینند. بنابراین در مسمومیت با مونوکسید کربن بیشترین آسیب را در این دو ارگان مشاهده می‌کنیم.»

شادنیا با اشاره به نشانه‌های مسمومیت با این گاز گفت: «معمولا تظاهرات بالینی در فرد مصدوم با یکسری علائم غیراختصاصی نظیر تهوع و استفراغ شروع می‌شود و بیمار دچار خواب آلودگی و لتارژی یا بی‌قراری می‌شود.»

به گفته وی فرد مسموم دچار درد و ضعف عضلانی می‌شود و درصورت تداوم تماس با گاز مذکور دچار کاهش سطح هوشیاری، کما، تشنج، ایست قلبی و درنهایت مرگ می‌شود.

رییس بخش مسمومان بیمارستان لقمان مشاهده علائمی شبیه به آنفلوانزا را یکی از نشانه‌هایی عنوان کرد که باید با مشاهده آن به وجود گاز مونوکسید کربن مشکوک شویم و گفت: «بسیاری افراد می‌گویند زمانی که وارد منزل یا محل کار خود می‌شوند علایمی نظیر آنفلوانزا شامل بدن درد، کوفتگی و درد عضلانی را تجربه می‌کنند و زمانی که از آن محیط  خارج می‌شوند این علایم رفع می‌شود.»

به گفته وی وقتی چنین شرح حالی را می‌شنویم حتما باید به وجود گاز مونوکسید کربن در آن محیط مشکوک شویم.

این استاد دانشگاه بهترین راهکار در هنگام مسمومیت با مونوکسید کربن را خارج کردن مصدوم از محیط حادثه برشمرد و افزود: «بلافاصله باید بیمار را در هوای آزاد و در معرض اکسیژن قرار دهیم و سریعاً فرد مصدوم را به اولین مرکز درمانی رساند.»

شادنیا همچنین بر ضرورت باز کردن پنجره‌ها در محل حادثه تاکید کرد تا جریان هوا برقرار شده و از مسمومیت سایر افراد جلوگیری شود.

رییس‌ بخش مسمومان بیمارستان لقمان با اشاره به درمان این مسمومان گفت: «تجویز اکسیژن مهم‌ترین درمان در این بیماران است. بنابراین پس از قرار دادن بیمار در هوای آزاد در اولین فرصت باید با اورژانس تماس گرفته و بیمار را به نزدیک‌ترین مرکز درمانی رساند.»

وی خاطرنشان کرد: «به جز اکسیژن‌رسانی هیچ داروی اختصاصی برای درمان مسمومیت با مونوکسید کربن وجود ندارد. در بیمارستان نیز اکسیژن‌رسانی مهم‌ترین اقدامی است که برای این افراد انجام می‌شود.»

شاهین شادنیا در خاتمه سخنان خود از هموطنان خواست در صورت مشاهده مسمومیت با مونوکسید کربن، زمان را تلف نکرده و بلافاصله مصدوم را از محیط خارج کرده و به مرکز درمانی منتقل کنند.فارس

 

 

صفحه8

نخستین دستگاه آنژیوگرافی عروق مغزی کشور در مشهد به بهره‌برداری رسید

نخستین دستگاه آنژیوگرافی عروق مغزی کشور (نورولب بای پلین) با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مشهد به بهره‌برداری رسید.

به گزارش سپید، بهرام عین‌اللهی روز جمعه در حاشیه افتتاح بخش نورولب بای پلین آنژیوگرفی بیمارستان قائم(عج) مشهد افزود: «این دستگاه، یکی از دستگاه‌های مهم و پیشرفته است که می‌تواند وضعیت عروق مغز را به صورت سه بعدی نمایش دهد.»

عین‌اللهی افزود: «به این ترتیب فردی که دچار سکته مغزی می‌شود را با امکانات پیشرفته روز دنیا به خصوص طی سه تا ۶ساعت اول سکته می‌توان نجات داد و با توجه به تشخیص پزشک انجام اقدامات لازم و موثر ممکن می‌شود.»

وی اضافه کرد: «علاوه بر آن در بیمارانی که به صورت انتخابی هستند نیز می‌توان تشخیص بیماری‌ها در عروق مغز را انجام داد.»

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بدون اشاره به قیمت این دستگاه افزود: «این دستگاه از طریق پرداخت ارز ترجیحی خریداری شده و فعلا در زمینه خرید دستگاه‌های پیشرفته پزشکی هنوز ارز ترجیحی ماندگار است و حذف نشده است و در سال آینده نیز تداوم دارد و به این ترتیب خرید و برخورداری دستگاه‌های پیشرفته مانند «بای پلین» در تمام کشور امکان پذیر است.»

عین‌اللهی تاکید کرد: «البته باید نیروی انسانی متخصص در کنار این دستگاه حضور داشته باشد زیرا کار با دستگاه صرفا از این طریق ممکن است.»

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «با اجرای طرح دارویار و برداشتن ارز ترجیحی در حوزه دارو، بیمه‌ها اختلاف قیمت را پرداخت می‌کنند اما در زمینه دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی گران‌قیمت این امکان را ندارد.»

عین‌اللهی افزود: «سطح خدمات پزشکی خراسان رضوی بسیار خوب بوده و دانشگاه پیشرفته علوم پزشکی مشهد هم تمامی خدمات درمانی را به نحو احسن ارائه می‌دهد و منطقه شرق کشور از مناطقی است که از میزان رضایتمندی بالایی در خدمات درمانی برخوردار بوده است.»

وی اضافه کرد: «طی پنج‌شنبه و جمعه مرکز ناباروری نوید در بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) کاشمر و دستگاه آنژیوگرافی مغزی بیمارستان قائم(عج) مشهد به بهره‌برداری رسید که این موضوع نشان از توجه همزمان به موضوعات فرزندآوری و درمان اثربخش بیماران دارد.»ایرنا

 

 

 

صفحه 9-10

رییس انجمن حمایت از بیماران سوختگی:

بیماران سوخته «تریبون» ندارند

سالی ۳۰ هزار نفر دچار سوختگی جدی می‌شوند

رئیس انجمن حمایت از بیماران سوختگی با انتقاد از وضعیت نامناسب و عدم توجه به بیماران سوختگی گفت: «این معضل سیزدهمین بار بیماری است، اما بودجه‌ای که به سوختگی اختصاص می‌دهند حتی در رتبه صدم هم قرار نمی‌گیرد و وزارت بهداشت کلا صورت مسئله «سوختگی» را برای خود پاک کرده و به آن اهمیتی نمی‌دهد که بیمار سوخته در چه بیمارستانی بستری است و چه مشکلاتی دارد؟»

به گزارش سپید، محمدجواد فاطمی در گفت‌وگو با ایسنا، به بهانه روز حمایت از بیماران دچار سوختگی گفت: «برای امسال با توجه به وضعیت موجود تنها برنامه عیادت از بیماران سوختگی در بیمارستان‌ها را انجام می‌دهیم و دیگر شعاری برای روز حمایت از بیماران سوختگی اعلام نکردیم هرچند که به این شعار فکر کرده بودیم. بر این اساس تنها برای روز اول دی ماه در مراکز سوختگی سراسر کشور هماهنگ کردیم که همراهان ققنوس (بیماران بهبود یافته از سوختگی) به عیادت بیماران سوختگی فعلی بستری در بیمارستان بروند و علاوه بر اینکه به آنها یک پکیج تغذیه‌ای می‌دهند درباره آموزش هم با آنها صحبت کنند.»

وی درباره اینکه آیا روز حمایت از بیماران سوختگی به طور رسمی وارد تقویم رسمی کشور شده است یا خیر؟، اظهار کرد: «موضوع انتخاب عنوان این روز به شورای‌عالی انقلاب فرهنگی رسیده است اما هنوز وارد تقویم رسمی نشده است. قطعا ورود روز حمایت از بیماران سوختگی به تقویم رسمی کشور سبب می‌شود تا وظایفی برای ارگان‌های مرتبط با این روز تعریف شود؛ به عنوان مثال مدارس، صدا و سیما، آتش‌نشانی، اداره استاندارد و... همگی برنامه‌هایی اجرا خواهند کرد. امیدواریم به زودی با ورود این روز به تقویم ملی مردم را نسبت به موضوع مهم سوختگی و اهمیت آن بیش از گذشته آگاه کنیم.»

رییس انجمن حمایت از بیماران سوختگی ادامه داد: «قصد داشتیم تا شعار امسال «یک‌تومان هزینه کنیم؛ ۳۰ تومان سود ببریم» باشد که اعلام نشد اما، علت این انتخاب این بود که مطالعات به ما نشان داده است سرمایه‌گذاری به میزان یک تومان در پیشگیری از سوختگی تا ۳۰ تومان از هزینه‌های سوختگی و درمان آن کم می‌کند و این یعنی اگر به آموزش و پیشگیری بیشتر اهمیت دهیم سودی ۳۰ برابری در زمینه سوختگی متوجه کشور می‌شود.»

فاطمی در خصوص اصلی‌ترین مشکلاتی که بیماران سوختگی با آن مواجه هستند، تصریح کرد: «سوختگی با فقر رابطه دارد و معمولا افرادی می‌سوزند که تمکن مالی ندارند؛ چراکه از وسایلی استفاده می‌کنند که استاندارد نیست و یا آموزش خوبی ندیده و سطح تحصیلات کمتری دارند یا در جاهایی زندگی می‌کنند که برای گرمایش از شعله مستقیم استفاده می‌کنند مانند بخاری و اجاق در چادر عشایر و... بنابراین؛ سوختگی یک بیماری برای قشر ضعیف و کمتر برخوردار جامعه است. این قشر وقتی می‌سوزد امکان درمان کمتری هم دارد چراکه بیمارستان‌های سوختگی استانداردی حتی در پایتخت هم نداریم و همان بیمارستان‌های موجود در کشور هم امکانات و پرسنل کافی ندارند و بیمارستان‌های خصوصی هم‌بخش سوختگی ندارند.»

وی افزود: «ما به پانسمان‌های نوین دسترسی نداریم و عوارض بیماران و تعداد مرگ و میر بیماران سوختگی بسیار بالا است. بیمار سوختگی حتی پس از ترخیص از بیمارستان هم حامی ندارد و با مشکلات زیادش در جامعه رها می‌شود؛ به همین دلیل اکنون مهم‌ترین چالش سوختگی همان عدم آگاهی و فقر افراد است‌؛ اما در شرایط فعلی حتی فقر افزایش یافته است یعنی خط فقر بر عددی قرار گرفته است که تعداد بسیار زیادی از هموطنان ما زیر خط فقر زندگی می‌کنند، پس تعداد سوختگی‌ها هم به گواه آمار افزایشی شده است. سوای این امر بودجه‌ای که به سوختگی اختصاص داده می‌شود به هیچ وجه همانند تورم افزایش نیافته است و انواع پانسمان‌هایی که قبلا برخی بیماران می‌توانستند تهیه کنند بسیار گران شده است.»

فاطمی افزود: «مشکلات به حدی در زمینه بیماران سوختگی افزایش یافته است که حتی بیمارستان‌های سوختگی توان ارائه میان‌وعده به بیماران خود و توان تامین پانسامان ندارند. در واقع ما روز به روز به روش‌های قدیمی‌تر بازمی‌گردیم که باعث عوارض و مرگ و میر بیشتر بیماران هم می‌شود؛ بنابراین بیماران سوختگی با چهار چالش مهم فقر، مشکلات جسمی (چسبندگی، خارش، اسکار، درد، نازیبا شدن قسمت‌های سوخته و...)، مشکلات روحی و افسردگی به واسطه بیماری و ایزوله شدن و مشکلات اجتماعی روبرو هستند؛ چرا که جامعه معمولا رفتار خوبی با بیماران دچار سوختگی ندارد و حتی ممکن است به بیمار سوختگی شغل هم ندهند.»

رییس انجمن حمایت از بیماران سوختگی تاکید کرد: «بار بیماری‌ها یعنی هزینه‌ای که هر بیماری به کشور تحمیل می‌کند و در مورد سوختگی می‌دانیم که این معضل سیزدهمین بار بیماری است اما بودجه‌ای که به سوختگی اختصاص می‌دهند حتی در رتبه صدم هم قرار نمی‌گیرد و وزارت بهداشت کلا صورت مسئله سوختگی را برای خود پاک کرده و به آن اهمیتی نمی‌دهد که بیمار سوخته در چه بیمارستانی بستری است؟ چه مشکلاتی دارد؟ و یا حتی چگونه جانش را از دست می‌دهد؟»

وی علت عدم توجه به بیماران سوختگی را اینگونه شرح داد: «بیمار سوختگی از قشر ضعیف است که صدا و تریبون ندارد. آنها می‌سوزند و از جامعه طرد می‌شوند و در نهایت می‌میرند و نمی‌توانند مانند سایر بیماران صدای خود را به جایی برسانند؛ صدای سایر بیماران به این دلیل به گوش می‌رسد که در میان آنها بعضا فرد متمول هم وجود دارد که به واسطه آن افراد، صدای قشر ضعیف هم شنیده شود اما صدای فقرا شنیده نمی‌شود.»

وی با تاکید بر اینکه در ایران حتی یک تخت استاندارد سوختگی هم وجود ندارد، اظهار کرد: «این در حالی است که با این وضعیت و بودجه کم، با تعداد زیاد بیماران سوختگی هم مواجه می‌شویم. در بیمارستان‌های بسیار قدیمی و نامناسب به بیمار خدمت می‌دهیم به شکلی که حتی در پایتخت گاهی تا شش بیمار سوختگی در یک اتاق کنار هم بستری می‌شوند که این موضوع اصلا استاندارد نیست. این درحالی است که حداقل از سال ۱۳۸۰ قرار بود یک بیمارستان سوختگی در منطقه کن تهران ساخته شود که بعد از ۲۱ سال تنها سازه آن ساخته شده است و همین یک مورد نشان دهنده وضعیت نامناسب موضوع سوختگی است. از رسانه‌ها خواهش دارم که صدای این بیماران باشند.»

فاطمی ادامه داد: «ما حتی در مراکز استانی و شهرهای بزرگ هم بیمارستان سوختگی نداریم‌. الان تعداد تخت سوختگی به نسبت جمعیت بسیار پایین است. باید بخشی تحت عنوان بخش ویژه سوختگی داشته باشیم که این را هم نداریم و گاهی در برخی مراکز بدترین قسمت بیمارستان با کمترین امکانات به بخش سوختگی اختصاص یافته است؛ چون این‌بخش درآمدی برای بیمارستان‌ها ندارد و برعکس هزینه‌زا هم خواهد بود. مثال روشن این امر این است که حتی در تهران از میان سه دانشگاه علوم پزشکی بزرگ، تنها دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان تخصصی سوختگی دارد و دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی حتی زیر بار تخصیص یک‌بخش سوختگی در یک بیمارستان زیر مجموعه خود نمی‌روند. سازمان تامین اجتماعی نیز با بیش از ۲۰۰ بیمارستان فعال در سراسر کشور حتی یک تخت سوختگی ندارد؛ چون این تخت برایش هزینه است و سوددهی ندارد. در بُعد کلان هم نهادی وجود ندارد که سازمان تامین اجتماعی با این حجم از بیمه شده را موظف به داشتن تخت سوختگی کند.»

وی درباره آمار بروز سوختگی در کشور تصریح کرد: «سالانه ۳۰ هزارنفر سوختگی‌های جدی دارند که مجبور به بستری در بیمارستان‌ها می‌شوند که حدود ۳۰۰۰ نفر آنها جان خود را از دست می‌دهند. از ۲۷ هزارنفر باقی مانده هنگام ترخیص حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد افراد دچار درجات مختلف از کار افتادگی می‌شوند. سالانه حدود ۱۳ هزارنفر، فرد از کار افتاده به جامعه اضافه می‌شود چون از بروز سوختگی جلوگیری نمی‌کنیم.»

رییس انجمن حمایت از بیماران سوختگی با اشاره به سهم بالای شیوع سوختگی در میان مردان اظهار کرد: «در موارد بعدی بچه‌ها و خانم‌ها قرار دارند اما وقتی یک بچه دچار سوختگی می‌شود، سال‌های بیشتری با سوختگی مواجه است و اگر فوت کند سالهای بیشتری از عمر مفید یک انسان تبدیل به مرگ می‌شود؛ پس مراقبت از کودکان در برابر سوختگی اهمیت بالایی دارد که شایع‌ترین علت سوختگی کودکان هم عدم مراقبت والدین و مربیان از کودکان است. سوختگی در خانم‌ها هم مرگ و میر بالایی دارد که علت آن این است که از خانم‌ها مراقبت کمتری به عمل می‌آید. بیشترین بروز سوختگی در خانم‌ها و بچه‌ها در خانه است. ایران از نظر تعداد جمعیت و سطح اجتماعی_ اقتصادی در موضوع سوختگی رتبه بالایی دارد.»

وی در خصوص پوشش بیمه‌ای درمان سوختگی گفت: «از آنجا که بیمه‌ها نیز به درآمد و سود خود فکر می‌کنند با تمام تلاشی که کردیم نتوانستیم آنها را مجاب کنیم پوشش خود را افزایش دهند. حتی در زمان تصدی دکتر قاضی زاده هاشمی در وزارت بهداشت، ایشان نامه و درخواست ما را مستقیم برای شورای عالی بیمه فرستادند اما بیمه‌ها زیر بار نمی‌روند؛ چون سوختگی برایشان هزینه ایجاد می‌کند. الان پانسمان‌های سوختگی مفید که می‌توانند از مرگ و میر بیماران کم کنند و عوارض را کاهش دهند بیمه نیستند و این پانسمان‌ها آنقدر هم گران هستند که عموما اکثر بیماران نمی‌توانند آن‌ها را تهیه کنند. در عین حال خیلی از جایگزین‌های پوست، اغلب پمادهایی که جای سوختگی را ترمیم می‌کند و حتی لباس سوختگی که یکی از واجبات بیماران است، تحت پوشش بیمه نیست.»

وی با تاکید بر اینکه حل مشکل سوختگی در ایران از راه پیشگیری می‌گذرد، اظهار کرد: «درست است که مشکلات زیاد درمانی و بازتوانی داریم که باید به شکل موازی برطرف شوند، اما مهم‌ترین نکته این است که مردم ما فرهنگ ایمنی و پیشگیری از حوادث را تقویت کنند. باید در خرید وسایل گرمایشی، وسایل پخت پز، وسایل برقی و حتی خانه دقت کافی داشته باشند که ایمن خرید کنند. مردم باید اصول استفاده از کپسول آتش‌نشانی را بدانند و سیستم اعلام و اطفای حریق در منازل خود داشته باشند و بدانند که اینها هزینه نیست بلکه سرمایه‌گذاری برای سلامت خودشان است. بیمار سوختگی حق دارد شغل داشته باشد و توسط دیگران دوست داشته شود.»

 

 

 

صفحه 11

مجموع مبتلایان کرونا در جهان از ۶۶۰ میلیون نفر گذشت

بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۶۰ میلیون و ۴۱۷ هزار و ۴۱۹ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۸۱ هزار و ۲۲۱ بیمار نیز تایید شده است.

به گزارش سپید، براساس جدول جهانی «ورلداُمتر»، آمریکا با بیش از ۱۰۲ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.

در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.

بنابر جدول به‌روز شده در پایگاه اطلاع‌رسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارش‌های رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشته‌اند تا صبح روز جمعه به ترتیب به شرح جدول است.

همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۰ هزار و ۶۶۷ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۷۲ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.

روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۸ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

 

موج تازه کرونا در ژاپن و افزایش مبتلایان و فوتی‌ها

وزارت بهداشت ژاپن روز پنج‌شنبه ۱۸۴ هزار و ۳۷۵ مبتلای جدید به کرونا را در سراسر این کشور شناسایی و تایید کرد که تنها در این روز ۳۳۹ نفر در اثر این ویروس در ژاپن جان باخته‌اند.

به گزارش سپید، این وزارتخانه همچنین روز پنج‌شنبه ۱۸ هزار ۸۲۰ مبتلای جدید در توکیو را گزارش کرد که نسبت به یک هفته گذشته ۱۱۳۳ نفر بیشتر بود.

آمار نشان می‌دهد که این رقم برای هفتمین روز پیاپی نسبت به همین روز در هفته پیش از آن افزایش یافته است.

به گزارش شبکه ان اچ کی، وزارت بهداشت ژاپن همچنین فوت ۱۸ نفر بر اثر کرونا در توکیو را گزارش کرد.ایسنا

 

 

صفحه 12-13

مسببان کمبود نیرو در بیمارستان‌ها چه نهادهایی هستند؟

جذب نیروی سلامت برای رفع کمبود نیروی انسانی از حوزه اختیارات وزارت بهداشت، خارج شده است

معضل کمبود نیروی انسانی به خصوص پرستار در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی یک مشکل اساسی است که به خصوص در بحران کرونا بیش از گذشته آسیب می‌زند. هنوز استاندارد مشخصی درباره تعداد نیروی انسانی در مراکز درمانی کشور تعریف و اجرا نشده است. بحث تعیین استاندارد نیروی انسانی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. به طور مثال اینکه سیستم سلامت کشور در مقابل هر تخت بیمارستانی چه تعداد نیرو انسانی باید داشته باشد، هنوز مشخص نیست. 

نیاز است در خصوص استاندارد نیروی انسانی، کار اساسی و کارشناسی صورت بگیرد و بر اساس آن برنامه‌ریزی شود. وقتی یک مرکز یا موسسه سلامت راه اندازی می‌شود، لازم است تامین نیروی انسانی آن با توجه به تعداد تخت یک استاندارد مشخص  داشته باشد، اما این استاندارد اکنون وجود ندارد.

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار هم در گفتگو با سپید به ضرورت حیاتی جذب پرستاران جدید سخن می‌گوید و یادآور می‌شود: «تا قبل از کرونا هم با کمبود شدید پرستار مواجه بودیم؛ طوری که نسبت پرستار به جمعیت در ایران، نصف حداقل استانداردهای جهانی است. با بحران کرونا، نیاز به خدمات پرستاری تشدید شد. یک بیمار مبتلا به کرونا، نیاز به خدمات 24 ساعته مراقبت پرستاری دارد، در حالی که یک بیمار که جراحی انجام داده است، نیاز به چهار ساعت مراقبت پرستاری دارد. در کشورهای توسعه یافته روی جذب کادر پرستار در دوران کرونا تمرکز کردند، اما چنین حساسیتی در کشور ما وجود ندارد. در نظر بگیرید اگر حتی سالانه 10 هزار پرستار جدید جذب شود، فقط وضعیت موجود حفظ می‌شود که این کار را هم انجام ندادند.»

او تاکید می‌کند: «با وجود آنکه حدود 50 هزار پرستار بیکار داریم، اما برنامه‌ریزی علمی و بلندمدتی برای جذب آنها وجود ندارد. کادر پرستاری ما خسته و فرسوده شده‌اند. الان هر پرستار به جای چند نیرو کار می‌کند. محصول این فشار کاری، این خواهد بود که خطای پزشکی بالا می‌رود. پرستار تا حدی توان دارد. اگر فشار به جامعه پرستاری افزایش پیدا کند و نیروهای تازه نفس جذب نشوند، آمار مرگ و میر هم بالا می‌رود.»

کمبود شدید نیروی انسانی در بخش بالین

آنطور هم که مهر گزارش داده، کمبود نیروی انسانی در بخش بالین، مهم‌ترین چالش وزارت بهداشت برای عبور از مشکلات پیش‌روی حوزه سلامت است که تامین آن از عهده وزارتخانه خارج است. وزارت بهداشت به عنوان یک دستگاه خدماتی، همواره با دو چالش بزرگ مواجه بوده است که باعث شده در روند خدمت به مردم، با موانع و مشکلاتی مواجه شود.

کمبود منابع مالی و انسانی، دو معضل قدیمی وزارت بهداشت است که هرگز به طور کامل، رفع و رجوع نشده است. به طوری که در مقاطعی، شاهد تزریق بودجه به اندازه نیاز وزارتخانه بوده‌ایم؛ اما در مقطع دیگر، این تزریق بودجه به گونه‌ای نبوده که پاسخگوی نیازهای حوزه سلامت کشور بوده باشد.

در موضوع نیروی انسانی نیز وضعیت وخیم‌تر از کمبود منابع بوده است. به طوری که شاهد اضافه کاری‌های اجباری نیروهای بخش بالین در بیمارستان‌ها هستیم. با این حال، شرایط وزارت بهداشت در موضوع کمبود نیروی انسانی در بخش بالین، بحرانی است.

بنابر اعلام مدیران حوزه پرستاری، بیمارستان‌های کشور نیازمند حداقل ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری هستند تا وضعیت به شرایط عادی نزدیک شود، زیرا آنچه در حال حاضر مشاهده می‌کنیم، کمتر از یک پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی است.

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در روزهای گذشته نامه‌ای به رئیس جمهور نوشت و از مشکلات کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت، گلایه کرد.

در بخشی از نامه رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، آمده است: برخی دستگاه‌ها مانند سازمان امور استخدامی و سازمان برنامه و بودجه، بدون در نظر گرفتن مصالح کشور و نظام در شرایط موجود و بدون استفاده از نظر متخصصان امر و سازمان‌های مردم نهاد قانونی، تصمیمات ناپخته و ناراضی کننده می‌گیرند.

شهریاری عنوان داشته است که «چطور ۱۷ هزار جوان پرستار و کادر بهداشت و درمان کشور و مدافعان سلامت دهه هفتادی و نزدیک به دهه هشتادی ما اعم از آقا و خانم در ایام کرونا در پاسخ به استمداد مسئولان وقت؛ مصالح کشور را در حدی تشخیص دادند که راضی شدند جانشان را کف دست بگیرند و بدون چشم‌داشت در ایام کرونا با ترک خانه؛ عزیزان و خانواده خود؛ در بیمارستان‌ها مستقر شوند و با پوشیدن لباس‌های زجرآور و ماسک‌های محدود کننده هوا و غذا و، ظرف دو سه ماه مملکت را از بن بست کرونا در بیاورند و مسئولان وقت هم با دیدن این حرکت بی‌بدیل تاریخی به همه آنها وعده استخدام بدهند، اما اکنون که هنوز هم از اتمام کرونا اطمینان نداریم با رفتار مسئولان همین دستگاه‌ها با عدم تشخیص اقتضائات کشور و عدم قدرشناسی متقابل، نه تنها استخدام نشوند بلکه در این شرایط اقتصادی و اجتماعی توسط مسئولان فعلی از کار بیکار و خانه نشین شوند! در حالی که این عزیزان حتی در پیک‌های کرونایی جز همان حقوق بسیار مختصر سربازی و شرکتی و طرحی، هیچ مزایای دیگری هم نداشتند.»

در همین حال، بهروز رحیمی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، ضمن تاکید بر مخالفت وزارت بهداشت با تعدیل نیرو، گفت: «ملاک استخدام در وزارت بهداشت پست‌های سازمانی خالی نیست، بلکه ملاک نیاز واقعی استان‌ها و حوزه‌های مختلف است و وزارت بهداشت با تعدیل نیرو در هر شکلی مخالف است.»

وی از طرح پیشنهاد برای تبدیل وضعیت نیروهای طرحی دوران کرونا بدون آزمون در قالب طرح ساماندهی کارکنان دولت با حمایت مجلس خبر داد و افزود: «برای جبران کمبود نیروی ناشی از بازنشستگی همکاران و برای تامین نیروی مورد نیاز پروژه‌های بهداشتی، درمانی و آموزشی قابل افتتاح تا پایان سال ۱۴۰۱، به بیش از ۱۰۰ هزار نیرو نیازمندیم که امیدواریم سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی، نگاه ویژه‌ای به حوزه سلامت مردم داشته باشند و مجوز مورد نیاز برای آن را به وزارت بهداشت اختصاص دهند.»

به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، در سال جاری تاکنون ۷۰۰ پروژه بهداشتی و درمانی و آموزشی توسط وزارت بهداشت، افتتاح شده و قرار است ۲۰۰۰ پروژه دیگر نیز تا پایان سال مورد بهره‌برداری قرار گیرد. این در حالی است که برای راه‌اندازی این پروژه‌ها، می‌بایست نیروی انسانی مورد نیاز تامین شود.

به نظر می‌رسد، وزارت بهداشت که به عنوان دستگاه متولی سلامت در کشور شناخته می‌شود، اختیار لازم برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز را در مراکز بهداشتی و درمانی ندارد و باید مجوزهای آن را، دو سازمان دولتی صادر کنند که تفاوت نگاه آنها در حوزه سلامت، باعث شده تا وزارت بهداشت همواره از معضل کمبود نیروی انسانی رنج ببرد.

 

 

 

صفحه 14-15

سپید گزارش می‌دهد

چتر محدود بیمه بر سر انبوه جمعیت سالمندی

نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان کارگری: سیاست‌گذاران سلامت و رفاه و بیمه‌های پایه از افزایش جمعیت سالمندان تأمین خدمات مراقبتی و سلامت برای آنان غفلت می‌کنند

افزایش سالمندان و همزمان تعداد بازنشستگان در کشور همزمان باید زنگ آماده‌باش را برای صندوق‌های رفاهی، بازنشستگی، درمانی و بیمه‌ها را به صدا در آورد. 

 20 سال آینده جمعیت سالمندان کشور به دو برابر میزان فعلی خواهد رسید بر همین میزان تعداد افرادی که از چرخه فعالیت مولد خارج می‌شوند نیز افزایش پیدا می‌کنند، این بدین معنی است که هم از تعداد افرادی که حق بیمه پرداخت می‌کنند کاسته می‌شود و هم اینکه بر تعداد افرادی که باید مستمری و خدمات درمانی دریافت کنند افزوده می‌شود. این شرایط در حالی است که هنوز بسیاری از سالمندان، از پوشش بیمه‌ای مناسبی برخوردار نبوده و بسیاری از آنان برای سلامت خود مجبور به پرداخت هزینه‌های گزافی هستند. در چنین شرایطی بسیاری از بیمه‌های تکمیلی سقف‌های محدودی برای این خدمات دارند. این موضوع موجب شده است تا نگرانی در مورد آینده افزایش پیدا کند. این در شرایطی است که در حال حاضر نیز انتقادات زیادی به ارائه خدمات سلامت به این افراد به ویژه افراد تحت پوشش تأمین اجتماعی وجود دارد.

افزایش سقف بیمه تکمیلی

در این شرایط سازمان تأمین اجتماعی سقف خدمات بیمه‌ای را افزایش داد و میر هاشم موسوی مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی از افزایش 80 درصدی تعهدات در بیمه تکمیلی خبر داد. موسوی با اشاره به تاکید دولت در توسعه خدمات بیمه‌ای بازنشستگان گفت: «امسال با تلاشی که درکانون عالی بازنشستگان صورت گرفت قرارداد بیمه تکمیلی افزایش تعهد داشته است.»

او با اشاره به اینکه برای توسعه خدماتی مراکز بهره‌مندی از مراکز خدمات درمانی افزایش یافته است گفت: «این تعهدات در بیمه تکمیلی ۸۰ درصد افزایش یافته است و افزایش قیمتی که در خدمات درمانی نیز اتفاق افتاد، باعث شد این قرارداد حدود ۱۲۰ درصد رشد یابد.»

موسوی با اشاره به نیاز‌های درمانی به عنوان اولویت اصلی بازنشستگان افزود: «باوجود اینکه مشکلاتی در تامین منابع داشته‌ایم، ولی چون این اولویت اصلی ماست به آن پرداختیم.»

مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی گفت: «با توجه به کمبود منابع تلاش کردیم همچنان مثل سال گذشته ۵۰ درصد سهم بیمه تکمیلی را سازمان تامین اجتماعی تقبل کند. سهم بیمه تکمیلی سال گذشته ۹۱ هزار تومان بود که ۴۵ هزار و پانصد تومان، سازمان تقبل کرد و امسال رقم قرارداد باتوجه به افزایش تعهدات به ۲۰۵ هزار تومان، ۱۰۲ هزار و پانصد تومان را سازمان تقبل کرده است و درتلاشیم با این قرارداد بیمه تکمیلی، بازنشستگان دغدغه‌ای برای تامین منابع خدمات درمانی نداشته باشند.»

چالش تفاوت تعرفه

این در شرایطی است که همچنان تفاوت تعرفه خدمات پزشکی در مراکز تأمین اجتماعی با دیگر مراکز نیز به گفته مسولان تأمین اجتماعی همچنان یک چالش مهم برای ارائه خدمت به سالمندان و بازنشستگان است. داریوش پناهی‌زاده مشاور معاون درمان سازمان تأمین‌اجتماعی در این رابطه گفت: «در بحث درمان چند موضوع باید پیگیری شود. یکی از این مباحث اصلاح تعرفه پزشکان است که به عنوان علت‌العلل بسیاری از مشکلات تلقی می‌شود. اصلاح تعرفه‌ها پیگیری شده و با نظر موافق مدیرعامل محترم سازمان، مراحل پایانی خود را طی می‌کند.»

پناهی‌زاده در ادامه یکی از مشکلات اساسی مراکز ملکی را تعرفه‌گذاری خدمات پزشکان و تفاوت تعرفه مورد عمل در مراکز درمانی تأمین اجتماعی با مراکز دانشگاهی ذکر کرد و گفت: «یکسان‌سازی تعرفه پزشکان در مراحل نهایی است و این امر می‌تواند گام مهمی در جذب پزشکان بیشتر در بخش درمان سازمان تأمین‌اجتماعی و ارائه خدمات بیشتر و بهتر به بیمه‌شدگان باشد.ما باید با استفاده از پتانسیل‌های موجود، بهترین خدمات درمانی را ارائه دهیم تا بیماران به‌ویژه سالمندان، دغدغه درمان و هزینه درمان را نداشته باشند.»

ضعف نظام بیمه در خدمت به سالمندان و بازنشستگان

علیرضا حیدری، نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان کارگری(بازنشستگان تأمین اجتماعی) کشور در گفت‌وگو با سپید در مورد وضعیت بیمه‌ای و خدمات درمانی به بازنشستگان اظهار کرد: «بر اساس بندهای الف و ب ماده 3 قانون تأمین اجتماعی در مورد الزام به ارائه خدمت در بیماری‌ها، حوادث، زایمان و .. را شامل می‌شود. در سال 1368 این قانون تصویب شد، به دنبال آن ارائه خدمات درمانی به جامعه کارگری و بازنشستگی تأمین اجتماعی که تا پیش از آن از تنها از طریق وزارت بهداری آن زمان ارائه می‌شد، تفکیک و سازمان تأمین اجتماعی متولی تأمین درمان  خریدار آن برای این اقشار شد. پس از آن یک شبکه تولید و تأمین درمان را راه‌اندازی کرد که امروز این شبکه نزدیک 270 تا 280 بیمارستان، مرکز درمانی، درمانگان، کلینک، پلی‌کینیک، آزمایشگاه و غیره را در اختیار دارد و همزمان یک بخش خرید خدمت نیز دارد که از مراکز دولتی و دانشگاهی خدمات درمانی را خریداری می‌کند.»

وی افزود: «اگر ماده 3 قانون تأمین به طور جامع و کامل اجرا شود، بیمه شده تأمین اجتماعی به ویژه بازنشستگان نیازی به بیمه‌های تکمیلی درمان ندارند، این بیمه‌ها همان بیمه‌های پایه با طراز قیمتی بالاتر هستند. به عبارتی دیگر فرد وقتی بیمه تکمیلی را انتخاب می‌کند یک هزینه بیمه‌ای بیشتر را پرداخت می‌کند تا بتواند از شبکه درمان خصوصی استفاده کند. این شبکه درمانی در مراکز خصوصی با تعرفه‌ بیمه‌های پایه با سازمان‌های بیمه‌گر قرارداد نمی‌بندند چرا که هم قانون اجازه داده تا سقف چند برابر تعرفه مراکز دولتی از مراجعین خود هزینه دریافت کند. اگر قرار باشد با بیمه‌ها وارد قرارداد شوند، با شرکت‌هایی تفاهم می‌کنند که بیش از تعرفه‌ دولتی این هزینه را به آنها پرداخت کنند، بر همین اساس قانون به بیمه‌های پایه نیز اجازه نمی‌دهد که بالاتر از تعرفه‌های دولتی هزینه‌ای را به این مراکز پرداخت کنند به همین دلیل بیمه‌های تجاری وارد قرار داد با این مراکز می‌شوند.»

این کارشناس بیمه و رفاه در ادامه با بیان اینکه حوزه سلامت کشور از محل مصوبات شورای عالی بیمه در حال آسیب پذیری است، گفت: «وقتی برای خدمات مشابه به ویژه در جزء حرفه‌ای نرخ تعرفه‌های متفاوتی تصویب می‌شوند این پیام ارسال می‌شود که ارائه خدمات به بخش غیر دولتی منتقل شود تا بتوان وجوه بیشتری برای این خدمات دریافت شود.»

حیدری در ادامه با اشاره به افزایش جمعیت سالمندی و بازنشستگی نیز اظهار کرد: «این افراد دو نیاز نگهداری و اخذ خدمات سلامت دارند، این افراد به دلیل کاهش توانایی جسمی نیازمند این هستند که نظام سلامت و رفاه ساز و کاری برای نگهداری و مراقبت از آنها به وجود آورد. بسیاری از خانواده‌ها ممکن است توانایی این مراقبت از آنها را نداشته باشند به همین دلیل تجارب کشورهای دیگر این را می‌گوید باید برای این افراد مراکزی راه‌اندازی شود تا بتوانند از این افراد مراقبت کنند در این شرایط ارائه خدمات سلامت نیز واجد اهمیت است به همین دلیل موضوع توسعه طب سالمندی نیز در کنار مراقبت از سالمندان و بازنشستگان اهمیت بسیار زیادی دارد. متأسفانه هم سیاست‌گذار و هم نهادهای بیمه‌گر نسبت به این موضوع غفلت کرده و به این توجه ندارند که ناگهان با انبوهی از سالمندان مواجه می‌شوند که از هیچ پوششی برخوردار نبوده و اساسا خدماتی منطبق بر نیازهای آنان فراهم نشده است.»

وی ادامه داد: « به نظر می‌رسد از بعد حاکمیتی حتی از نگاه سازمان‌های بیمه‌گر که باید منافع بیمه‌ شده را به صورت کامل و جامع ببیند نیاز است قوانینی وضع شود تا بتوانند خدمات درمانی و مراقبتی به بازنشستگان و سالمندان که در آینده نزدیک بسیار مورد نیاز است ارائه دهند.»

حیدری در مورد توانایی منابع صندوق‌ها برای پوشش بازنشستگی و سالمندی در آینده نیز گفت: «توسعه خدمات مراقبتی و ارائه خدمات سلامت نیز شاید نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر و مشارکت نهادهای دیگر مانند شهرداری‌ها و سازمان بهزیستی است چرا که در آینده گستره خدمات افزایش پیدا می‌کند که این فراتر از توانایی یک سازمان بیمه‌گر خواهد بود. این احتمالا نیاز به یک قانون مدون و یک ساختار جدید خواهد داشت تا این خدمات به صورت جامع و کامل ارائه شود.»  

 

 

 

صفحه 16

سازمان‌های بیمه‌ای برخلاف گزارش بیماران هرروز ادعاهای بزرگتری درباره خدمات‌شان منتشر می‌کنند

حمایت کاغذی

یکی از معاونان بیمه سلامت می‌گوید گزارش‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه حدود ۶۰ درصد هزینه‌های سلامت از جیب بیماران پرداخت می‌شود

پوشش بیمه‌ای ۳۹۰ قلم دارو جدیدترین ادعای سازمان تامین اجتماعی است. هر بار این عدد درشت‌تر می‌شود و در گزارش شرکت‌های بیمه‌ای به انواع گسترده‌ای از خدمات و حمایت‌های بیمه‌ای اشاره می‌شود اما در عمل بیماران ناراضی هستند و می‌گویند که داروخانه‌‌ها و مراکز درمانی و تشخیصی تحت پوشش بیمه‌ها از قبول نسخه و پویرش با بیمه سر باز می‌زنند.

پوشش بیمه‌ای ۳۹۰ قلم دارو

در گزارش‌های شرکت‌های بیمه‌ای هربار عدد خدمات و حمایت‌ها درشت و درشت‌تر می‌شود و البته بیماران به همان نسبت ناراضی‌تر.

بر اساس آخرین گزارش سازمان تامین اجتماعی بیش از نیمی از ایرانیان تحت پوشش این سازمان بیمه‌ای هستند و نرخ پوشش بیمه‌های تامین اجتماعی از ۷۳ درصد گذشته است.

آنگونه که اخیرا مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده تنها در قالب طرح دارویاری بیش از ۳۹۰ قلم دارو با هدف کاهش پرداختی از جیب مردم ذیل تعهدات بیمه‌ای قرار گرفته‌اند.

به گزارش ایسنا، سازمان تامین‌اجتماعی به دو شیوه درمان مستقیم از طریق مراکز ملکی درمانی و نیز غیر مستقیم از طریق خرید خدمت، نیازهای درمانی بیمه‌شدگان را تامین‌ می‌کند.

این نهاد براساس قانون موظف است کلیه تعهدات درمانی بیمه‌شدگان را از بخش‌های دولتی و در صورت نیاز از بخش خصوصی با رعایت تعرفه‌های رسمی تامین کند.

از این‌رو سازمان تامین اجتماعی علاوه بر درمان مستقیم که باید صفر تا ۱۰۰ خدمات در مراکز ملکی به صورت رایگان ارائه شود، باید با خرید خدمت از سایر مراکز اعم از بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، مراکز پاراکلینیک، پزشکان و دندانپزشکان، پاسخگوی نیازهای درمانی بیمه‌شدگان است.

میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اخیرا و در سفری که به همدان داشته، گفته است که «در بحث درمان  ۱۰۰ درصد جامعه تحت پوشش بیمه‌های درمانی هستند ضمن اینکه  در چند ماه گذشته با دستور رئیس جمهور به حوزه سلامت حدود پنج تا شش میلیون نفر از جمعیت کشور که بیمه درمانی نداشتند تحت پوشش بیمه درمانی قرار گرفتند. همچنین در قالب طرح دارویاری بیش از ۳۹۰ قلم دارو به بیمه ها و تحت تعهدات بیمه‌ای برای کاهش پرداختی‌ها از جیب مردم اضافه شده است.»

به گفته او در دولت سیزدهم بیماری‌های خاص تحت پوشش کامل بیمه درمانی   و خدماتی قرار گرفته‌اند و انواع دارو و خدمات مورد نیاز برخی  بیماری‌ها به تعهدات بیمه‌ای اضافه شده است. علاوه بر این در بحث فرزندآوری ۱۰۰ درصد خدمات ناباروری به دلیل هزینه‌های بالای خدمات ناباروری تحت پوشش خدمات بیمه درمانی قرار گرفته‌اند.

مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی همچنین به توسعه مراکز درمانی ملکی این سازمان اشاره کرده و گفته است که ۲۰ درمانگاه قبل از انقلاب به ۴۰۰ مرکز درمانی تخصصی و فوق تخصصی مستقیم تامین اجتماعی افزایش پیدا کرده است و حدود ۵۳ درصد جامعه تحت پوشش تامین اجتماعی هستند که  خدمات بیمه‌ای متنوع به آنها ارائه می‌شود.

پرداخت ۶۰ درصد هزینه‌های سلامت از جیب مردم

روی کاغذ پوشش بیمه‌ای ایرانیان عالی به نظر می‌رسد اما در واقعیت ماجرا چیز دیگری است.

در اواخر فروردین امسال یکی از مدیران بیمه‌ای اعلام کرد که گزارش‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد چیزی حدود ۶۰ درصد هزینه‌های درمانی از جیب بیماران پرداخت می‌شود.

معاون بیمه خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت گفت که متاسفانه متناسب با رشد تورم، بیمه‌ها و دولت سهم بیشتری در حوزه سلامت نداشتند؛ بنابراین این مابه‌التفاوت از جیب مردم پرداخت شده است.»

مهدی رضایی به ایسنا توضیح داد: «بر اساس استنادات قطعی و آخرین آماری که بر اساس حساب ملی سلامت در سال ۱۳۹۷ منتشر شده است، پرداختی از جیب مردم در هزینه‌های سلامت حدود ۴۲ تا ۴۵ درصد ذکر شده است‌ و سهم بیمه‌ها و دولت هم حدود ۵۵ درصد ذکر شده است و پس از آن آمار رسمی دیگری منتشر نشده است.»

او افزود: «اما بر اساس اطلاعات غیر رسمی وزارت بهداشت که ما هم با بررسی‌های میدانی و بررسی آمارنامه‌های دارویی در سامانه‌های خود تا حد زیادی آن را قبول داریم، در حال حاضر سهم پرداختی از جیب مردم در هزینه‌های سلامت حدود ۶۰ درصد است.»

او افزود: «با این حساب مجموع سهم دولت و بیمه‌ها در پرداخت این هزینه‌ها ۴۰ درصد است. این درحالی است که طبق قانون برنامه ششم توسعه کشور، هدف‌گذاری شده بود تا در هزینه‌های سلامت سهم مردم به ۲۵ درصد و سهم دولت و بیمه‌ها به ۷۵ درصد برسد؛ اما عکس این موضوع در حال حاضر رخ داده است. در مورد آمار رسمی هم فکر می‌کنیم قطعا عدد ۴۲ درصد سهم مردم در پرداختی‌ها با توجه به گذشت حدودا ۳ سال زمان، تغییر کرده است. متاسفانه متناسب با رشد تورم، بیمه‌ها و دولت سهم بیشتری در حوزه سلامت نداشتند؛ بنابراین این مابه‌التفاوت از جیب مردم پرداخت شده است.»

داروخانه‌ها بلاتکلیف بیمه‌ها

در داروخانه‌ها هم پس از اجرای طرح دارویار وضعیت پوشش بیمه‌ای داروها وخیم‌تر شده است. بیماران می‌گویند با حذف ارز ترجیحی دارو و جهش قیمت اقلام دارویی گاهی یک نسخه ساده سرماخوردگی بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان آب می‌خورد اما داروخانه‌ها زیر بار فروش نسخه با دارو نمی‌روند.

داروخانه‌ها در مقابل می‌گویند که شرکت‌های بیمه‌ای مطالبات آنها را با تاخیر طولانی پرداخت می‌کنند و داروخانه‌ها برای تامین نیازهایشان دچار کسری نقدینگی شده‌اند.

در همین زمینه نایب رئیس انجمن داروسازان تهران با بیان این که قرار بود در طرح دارویار مطالبات داروخانه ها ظرف مدت یکماه تسویه شود؛ گفت: «علیرغم گذشت چند ماه از اجرای این طرح هنوز مطالبات داروخانه ها پرداخت نشده و اگر بازپرداخت‌ها به موقع نباشد، شاهد ورشکستگی و کمبود کاذب دارو به دلیل عدم تامین نقدینگی خواهیم بود.

بهمن صبور در گفت و گو با خبرنگار اداره کل روابط عمومی این انجمن با اشاره به این که جامعه داروسازی با کلیت طرح دارویار موافق بوده و تمام قد برای اجرای این طرح همکاری نمود؛ توضیح داد: «پاشنه آشیل طرح دارویار سازمان‌های بیمه‌گر به ویژه تامین اجتماعی است که با توجه به پیش‌بینی‌های انجام شده و سابقه بیمه‌ها در بازپرداخت مطالبات داروخانه‌ها، متاسفانه با وجود گذشت چند ماه از اجرای طرح دارویار هنوز پرداخت‌های داروخانه‌ها انجام نشده و مطالبات ماهیانه به ویژه در مراکز خاص از نظر عددی دو برابر افزایش یافته است.»

او افزود: «بیشتر داروخانه‌ها با بیمه تامین اجتماعی سر و کار دارند و پس از اجرای طرح دارویار ۶۰ درصد مطالبات آن هم تا تیرماه پرداخت شده و به صراحت بیان می‌کنند که اعتبارات مالی لازم برای بازپرداخت را ندارند.»

نایب رئیس انجمن داروسازان تهران ادامه داد: «در طرح دارویار قرار بر این بود که مطالبات داروخانه‌ها ظرف مدت یک ماه تسویه شود اما هنوز شاهد چنین چیزی نیستیم و اگر وضعیت موجود به همین شکل ادامه پیدا کند ، داروخانه‌های بخش خصوصی نقدینگی لازم برای خرید دارو از تامین‌کننده‌ها را ندارند.»

صبور با اشاره به حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت در برخی اقلام دارویی گفت: «سهم بیمار با افزایش قیمت داروها ثابت مانده اما بالارفتن حجم نقدینگی توان خرید دارو از شرکت‌های تامین کننده را از داروخانه‌ها و شرکت‌های پخش سلب نموده و عملا موجب ایجاد سیکل معیوب در زنجیره تامین و خرید دارو شده است.»

او با تاکید بر این که بیمه‌ها باید نسبت به تعهدات خود برای تسویه یک ماهه مطالبات داروخانه‌ها در طرح دارویار پایبند باشند؛ تاکید کرد: «برخی از آیتم‌ها طرح دارویار به ویژه در زمینه پرداخت‌ها نیازمند بازنگری است زیرا در صورت عدم تامین اعتبارات شاهد کسری‌های کاذب در تهیه اقلام دارویی خواهیم بود. همچنین بیمه‌های مکمل نیز در این طرح دیده نشده‌اند که با وجود افزایش قیمت‌ها در بازپرداخت هزینه‌ها به بیماران دچار مشکلات عدیده هستند.»

مشابه این توضیحات درباره مراکز درمانی تحت پوشش شرکت‌های بیمه‌ای نیز قید می‌شود و البته بیمه‌ها هم بدهی سنگین دولت به سازمان‌های بیمه‌ای را بهانه می‌کنند و به ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی اشاره دارند. با این حال دولت هم برخلاف توصیه کارشناسان اقتصادی حاضر به رها کردن تصدی‌گری در سازمان‌های بیمه‌ای و صندوق‌های بازنشستگی نیست و دامنه این دخالت‌ها و تصدی‌گری‌ها حتی به شرکت‌های تولید و توزیع دارو و داروخانه‌ها هم رسیده است