محققان بیش از 50 سال است که دریافتهاند مصرف جو میتواند سبب کاهش کلسترول خون و در نتیجه کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی شود. مطالعات انجام شده تا به امروز روی اثر جو بر روی میزان کلسترول بد یا LDL تمرکز کردهاند که میتواند با رسوب در دیواره رگهای خونی سبب ایجاد لخته خون شود.
با این حال شواهد نشان میدهد که دو مارکر دیگر میتوانند به منظور ارزیابی دقیقتر خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی مورد استفاده قرار گیرند. این دو مارکر عبارتند از: کلسترول غیر HDL یا non-HDL که کلسترول تام منهای کلسترول خوب یا HDL است و آپولیپوپروتئین B (آپو B) که حمل کننده کلسترول بد در خون است. این امر به خصوص در مورد بیماران مبتلا به سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 صدق میکند. زیرا این بیماران به طور معمول دارای LDL بالا نیستند.
به تازگی بررسیها نشان داده که مصرف فیبر جو میتواند سبب کاهش این 3 مارکر شود. به گفته محققان جو یک منبع غذایی غنی از بتا گلوکان است. بتا گلوکان یک فیبر محلول است و به نظر میرسد که مسئول اثرات سودمند جو باشد. اولین مطالعه در این مورد در سال 1963 به چاپ رسید و نشان داد که جایگزین کردن نان سفید با نان حاوی جو سبب کاهش کلسترول LDL میشود.
در این راستا به تازگی محققان 58 مطالعه (شامل 4000 نفر از سراسر جهان) را ارزیابی کردند که در آنها اثر رژیم غذایی غنی از بتا گلوکان جو بررسی شده بود.
نتایج نشان داد رژیم غذایی غنی شده با 5/3 گرم فیبر بتا گلوکان که از جو به دست آمده میتواند سبب بهبود متوسط کلسترول LDL و همچنین non-HDL و آپو B شود.
منبع: Your Doctor