ویتامین D یا کلسیفرول یکی از ویتامینهای لازم برای بدن و از ویتامینهای محلول در چربی است که به رشد و استحکام استخوانها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک میکند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوانها کمک و از طریق ترجمه ژنهای هسته سلول به رشد سلول یاری میکند..
ویتامین D تنها نوع ویتامینی است که هورمون نیز محسوب میشود، این ویتامین برای محکم کردن استخوانها و دندانها مفید است و همچنین به حفظ قدرت عضلانی و جذب کلسیم بدن کمک میکند. منبع اصلی دریافت این ویتامین بهجز منابع گیاهی مثل غلات و حیوانی مثل ماهی ساردین، شیر و تخممرغ، نور آفتاب است. نور خورشید ازجمله منابع اصلی تامین کننده ویتامین D است و کمبود این ویتامین موجب شکلگیری امراضی ازجمله دردهای استخوانی و عضلانی میشود. زندگی آپارتماننشینی کمتر فرصتی برای قرار گرفتن در معرض آفتاب برای تولید ویتامین D گذاشته درحالیکه فقط با ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ماندن در زیر نور آفتاب، نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تامین میکند.
بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، حدود 75 درصد از افراد مبتلا به ضعف عضلانی دچار کمبود ویتامین D هستند. همچنین تحقیقات نشان داده که کمبود ویتامین D خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را دو برابر افزایش میدهد و اشخاصی که میزان دریافت ویتامین D در آنها ضعیف است بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری دیابت، چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی قرار دارند.
همچنین در بررسیهای اخیر روی زنان مبتلا به پوکی استخوان که به دلیل شکستگیهای استخوان لگن در بیمارستان بستریشدهاند، مشخصشده است در 50 درصد موارد این زنان با مشکل کمبود ویتامین D مواجه بودهاند. علائم کمبود ویتامین D در بسیاری اوقات مبهم و غیراختصاصی است و به همین علت در بسیاری اوقات دیر تشخیص داده میشود.
افراد مسن، سیگاریها و افرادی که کم در برابر نور آفتاب قرار دارند و کودکانی که فقط با شیر مادر تغذیه میشوند، بیشتر در معرض کمبود این ویتامین قرار دارند. بیماران روماتیسمی، افراد بالای 50 سال، بیماران مبتلا به بیماریهای کلیوی و افراد با پوست تیره نیز جزو افراد با خطر کمبود ویتامین D هستند. این ویتامین را میتوان بهصورت خوراکی یا تزریقی مصرف کرد.
منبع: WebMD
ویتامین D
میزان مجاز دریافتی روزانه (RDA)
مردان ۶۰۰ IU یا ۱۵ میکروگرم
زنان ۶۰۰ IU یا ۱۵ میکروگرم
کودکان بین ۴۰۰-۶۰۰ IU یا ۱۰ تا ۱۵ میکروگرم
منـابع
انواع قارچها
پنیر توفو
خاویار
جگر
سالامی
صدف
شیر
ماهی
کـارکـردها
جذب کلسیم را از رودهها میسر میکند
میزان کلسیم خون را تنظیم میکند
به ساخت استخوانهای جدید کمک میکند
به ترمیم استخوان شکسته کمک میکند
پوکی استخوان را از طریق کلسیم درمان میکند
واقعیتهایی درباره ویتامین D
آمریکاییهای آفریقاییتبار از کمبود بالاتر از ۸۲ درصد ویتامین D رنج میبرند
آمریکاییهای اسپانیاییتبار بیش از ۶۹ درصد کاهش ویتامین D دارند
پـنـیـر
24IU واحد در100گرم
تخـممـرغ
78IU واحد در100گرم
مـاهـی
759IU واحد در100گرم
شـیـر
150IU واحد در100گرم