مطالعهای جدید نشان میدهد ترکیبات موجود در کاکائو، چای و بعضی سبزیجات میتواند جلوی از دست دادن حافظه را بگیرد. نتایج به دست آمده میگوید، این ترکیبات موجب افزایش ارتباطات و به دنبال آن افزایش جریان خون در نواحی از مغز میشود که برای حافظه ضروری است.
این مطالعه نشان میدهد، مصرف فلاونونها از دست رفتن حافظه خفیف را در افراد مسن معکوس میکند. مطالعهی اخیر که با استفاده از تصاویر مغزی و تستهای مربوط به حافظه انجام شده بر پایهی کارهای قبلی صورت پذیرفته که نشان میداد فلاونونهای بهدستآمده از دانهی کاکائو، ارتباطات نورونی را در شکنج سینوسی مغز موش، بخشی از مغز که در شکلگیری حافظه دخالت دارد، افزایش میدهد. محققان میگویند:«میزان فلاونون مصرفشده در این مطالعه بسیار بیشتر از میزان آن در یک قطعه شکلات است. بنابراین مصرف بیش از حد شکلات لزوما به معنای سلامت بیشتر و تقویت حافظه نیست.»
اسکات آ اسمال، استاد نورولوژی و مدیر مرکز تحقیقات آلزایمر دانشکده پزشکی کلمبیا گفت: «این امر میتواند مردم را خوشحال و از طرفی سلامت آنها را به خطر بیندازد.»
او گفت: «این مطالعهی جدید، اولین شاهد مستقیم مبنی بر تخریب مغز با افزایش سن به دلیل وقوع تغییرات در شکنج سینوسی مغز (ناحیهای در هیپوکامپ)، است.» مطالعات قبلی، ارتباط بین تغییرات در این ناحیه از مغز و از دست رفتن طبیعی حافظه را نشان داده بود ولی تحقیقات دانشگاه کلمبیا یک ارتباط سببی را نشان میدهد. اسمال، نویسنده ارشد این مطالعه گفت:«این مطالعه با احتمال قویتری ثابت میکند که وقوع تغییرات در شکنج سینوسی مغز منبع تغییرات آناتومیک مرتبط با از دست دادن حافظه وابسته به سن است». او گفت این مطالعه همچنین نشان میدهد، رژیم غذایی که جریان خون را به مغز افزایش دهد در کاهش یا معکوس کردن زوال شناختی وابسته به سن نقش دارند. این مطالعه شامل بررسی 37 فرد سالم در محدودهی سنی 50 تا 69 سال بود. این افراد به صورت اتفاقی تحت رژیم غذایی حاوی مقدار بالای فلاونون به میزان 900 میلیگرم در روز یا مقدار کمفلاونون حاوی 10 میلیگرم در روز قرار گرفتند. تصاویر مغزی حجم خون داخل شکنج سینوسی مغز و تستهای حافظه تاثیر رژیم غذایی را ارزیابی کردند. اسمال گفت یک شکلات معمولی حاوی 40 میلیگرم فلاون میباشد. به نظر میرسد این ترکیبات ارتباطات و فعالیت متابولیک را در شکنج سینوسی مغز افزایش میدهد و بهاینترتیب پیر شدن سیناپسها یا ارتباطات بین نورونها در این نواحی مغز کاهش پیدا میکند. هرچند این کاهش ارتباطی با از دست دادن مزمن حافظه و مرگ سلولها در بیماری آلزایمر ندارد.
منبع: Washingto- Post
ترجمه: مهسا شیرانی