نتایج تحقیقات جدید دانشمندان فرانسوی پیشنهاد میکند که مصرف رژیم غذایی پرچرب ممکن است باعث بروز تغییراتی در مغز و در نهایت، اضطراب و افسردگی شود. حتی اگر فرد رژیم غذایی خود را به سالم تغییر دهد، تغییرات متابولیک بازمیگردد اما مشکلات خلق و خو باقی میماند. این نتایج اولیه که از مطالعات روی موشها به دست آمده، حاکی از آن است که رژیم غذایی پرچرب با دیابت نوع 2 و اضطراب و افسردگی مرتبط است و این نوع رژیم غذایی اثرات درمانی ضدافسردگیها را هم کم میکند. این مطالعه در نشریه British Journa- of Pharmacology منتشر شده است. این محققان میگویند: «این مساله که آیا دیابت نوع 2 و دپرسیون ماژور ارتباط علیتی با هم دارند یا خیر، مورد چالش است. این مطالعه شواهد روشنی را فراهم آورده که این دو بیماری به خوبی با هم رابطه علیتی دارند، به خصوص اگر دیابت نوع 2 بوسیله مصرف طولانیمدت رژیم غذایی پرچرب حاصل شده باشد.» با در نظر گرفتن شیوع دیابت نوع 2 و دپرسیون ماژور، و عواقب آنها بر موربیدیتی، مورتالیتی و کیفیت زندگی، بهینهسازی درمانهای ضدافسردگی کنونی به شدت توصیه میشود.
محققان در این مطالعه، به 30 موش رژیم غذایی استاندارد، یا رژیم غذایی پرچرب یا یک رژیم غذایی که 60 درصد آن غنی از فروکتوز بود، به مدت 16 هفته خوراندند. وزن بدن موشها هفتگی پایش میشد. این موشها همچنین تحت آنالیزهای جامع متابولیک و رفتاری قرار گرفتند. سپس با استفاده از z-score، دادههای به دست آمده به یک عدد واحد تبدیل شدند. برای موشهای دریافت کننده رژیم غذایی استاندارد و پرچرب، از داروهای مهارکننده بازجذب اختصاصی سروتونین (escitalopram) به صورت زیرپوستی و به مدت 4 هفته با دوز فعال تجویز شد.
همانطور که انتظار میرفت، رژیم غذایی پرچرب با افزایش وزن بدن، هیپرگلیسمی، هیپرانسولینمی، و عدم تحمل گلوکز همراه شد. رژیم غذایی با فروکتوز بالا منجر به بروز خصوصیاتی شبیه دیابت نوع 2 شد، هرچند وزن بدن افزایش نیافت.
محققان دریافتند که ارتباطی میان پیشرفت سندرمهای متابولیک و رژیم غذایی پرچرب و علایمی شبیه اضطراب و افسردگی وجود دارد که در طول زمان پررنگتر میشود. همچنین رژیم غذایی پرچرب، سطح خارج سلولی سروتونین را در هیپوکامپوس کاهش میدهد.