کتاب فرهنگ اصطلاحات پزشکی و داروسازی در ادب فارسی منتشر شد
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایرنا، کتاب فرهنگ اصطلاحات پزشکی و داروسازی در ادب فارسی به همت مهدی محقق رئیس هیات مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتاب علوم انسانی (سمت) منتشر شده است.
نویسنده در این کتاب با اشاره به فراگیری مقدمات علوم تجربی و محض از سوی شعرای قدیم آورده است در این کتاب تلاش شده که کاربرد واژگان و اصطلاحات پزشکی و داروشناسی در اشعار برخی از شاعران بزرگ ایران با منابع و ماخذ معرفی شود. هدف از این کار بهرهگیری دانشجویان ادبیات و دانشجویان رشتههای علوم پزشکی و داروسازی عنوان شده است.
در بخشی از پیشگفتار کتاب میخوانیم: از آنجا که شاعران بزرگ فارسی در حوزه های علمیه اسلامی تربیت شده بودند، علاوه بر فنون ادبی و عربی و قواعد زبانی و بلاغی، از علوم دیگری ازجمله فلسفه، کلام، عرفان، طب، نجوم، گیاه شناسی و جانورشناسی آگاهی و اطلاع داشتند و اصطلاحات علوم یاد شده در اشعار و آثار آنان دیده می شود.
پزشکی اسلامی که ریشههای آن از یونان و هند و ایران اخذ و در ابعاد اخلاقی آن از قرآن و روایات استفاده شده، به صورتهای گوناگون در فرهنگ اسلامی وارد شده و در دسترس طلاب و دانشپژوهان قرار گرفته است. این میراث توانگر و توانمند، گاه بهصورت دائرهالمعارفهای طبی جلوهگری کرده، همچون «فردوس الحکمه» علی بن ربن طبری و «المعالجات البقراطیه» ابوالحسن احمد بن محمد طبری و «کامل الصناعه الطبیه» علی بن عباس مجوسی اهوازی و «حاوی» محمد بن زکریای رازی و «قانون» ابن سینا به زبان عربی و «هدایتالمتعلمین» ربیع بن احمد اخوینی بخاری و «یادگار و الاغراض الطبیه» و «ذخیره خوارزمشاهی» از سید اسماعیل جرجانی به زبان فارسی، و گاهی به صورت تک نامه که به آن «رساله مفرده» می گفتند، همچون کتاب «مالیخولیا» از اسحق بن عمران و النبض و التفسره از ابن رضوان و «الاغذیه» از اسحق بن سلیمان و «دیابیطس» از عبداللّطیف بغدادی.
نویسنده این کتاب معتقد است که با توجه به سرمایه غنی و جامع مسلمانان کمتر شاعری را مییابیم که اشاره به نام برخی از بیماریها، داروها یا اصطلاحات مربوط به طب و داروشناسی نداشته باشد. برخی از واژههای این کتاب بهصورت شرحالاسم از منابع لغت توضیح و گزارش از منابع اصیل پزشکی و داروشناسی تعریف شده است.
واژگان بررسی شده در این کتاب، شامل حوزههای علم طب و طبیب، ارکان، عناصر، اخلاط، مزاج و قوت، اندام ها و بعضی حرکات و حالات آنها، تندرستی و بیماری و سبب و عرض آن، نام مبتلایان به بیماریها، راههای شناخت بیماری، ابزارهای شناخت و درمان بیماری، مراحل تولّد و رشد، داروها اعم از گیاهی، معدنی، حیوانی و غذاها، ظروف و مکان نگهداری دارو، امور مرتبط با بیمار و بیماری مانند بیمارپرسی، داروخانه، بیمارستان و باورهای عامیانه درباره بیماریها و درمان آنها که این واژگان گاهی بهصورت مفرد و گاهی به صورت مرکب میآید، است.
کتاب فرهنگ اصطلاحات پزشکی و داروسازی در ادب فارسی با شمارگان یک هزار نسخه در 496صفحه، به بهای170هزار ریال به بازار نشر عرضه شده است.