"نشت متادون به بازار مصرف" و پیگیری‌های نظام درمان اعتیاد
28 January 2017 ساعت: 17:1



رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت از طراحی سامانه‌ای برای کنترل نشت متادون به بازار مصرف خبر داد.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، حمیدرضا فتحی درخصوص جزییات سامانه «آی داتیس» که به منظور کنترل نشت متادون به بازار مصرف طراحی شده، گفت: در این سامانه، اطلاعات مراکز درمان نگهدارنده با آگونیست و کارکنان شاغل در آن و طرح درمانی بیمارانی که به مراکز درمان اعتیاد مراجعه می‌کنند، ثبت و میزان دوز تجویز شده، نوع دارو و ... مشخص می‌شود. در این سامانه امکان بررسی و کمک به ارتقای فرایندهای درمانی بیماران وجود دارد. نکته قوت این سامانه این است که اطلاعات بیماران در محل ورود در مرکز درمانی به کد منحصر به فردی تبدیل می‌شود و تمام فرآیندهای درمانی از این به بعد بر اساس این کد صورت می‌گیرد.
فتحی به اقدام سازمان غذا و دارو برای صدور فاکتور الکترونیک نیز اشاره کرد و گفت: به این ترتیب قابلیت حذف دفاتر و کاغذها در مراکز ایجاد شده است و تبادل اطلاعات آماری دارویی این مراکز و کنترل این موارد شفاف و تسهیل شده است. با این فرآیند و بعد از استقرار کامل هر دو سامانه، با کنترل کدهای منحصر به فردی که باید روی داروهای مخدر درج شود، امکان ردیابی داروها درتمام سطوح وجود دارد.
رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد وزارت بهداشت همچنین درخصوص علت بروز تخلف در برخی مراکز درمان نگهدارنده با آگونیست نیز گفت: برای ورود به این بحث شاید بهتر است کمی به عقب بازگردیم. شروع برنامه درمان نگهدارنده با آگونیست در کشور ما مرتبط با درمان اعتیاد نبود، بلکه به دلیل شیوع فزاینده اچ آی وی/ ایدز بودکه در آن سال‌ها روش اصلی انتقال این بیماری، تزریق مشترک بود. یکی از اقدامات موثر برای کاهش این آسیب نیز تغییر الگوی مصرف از تزریق به خوراکی بود.
وی ادامه داد: درآن سال‌ها نگرش کلی به این نوع از درمان، فقط طبی بود؛ ولی در ادامه بسته خدمت درمان با آگونیست برای کنترل و کاهش آسیب اختلال مصرف مواد شبه افیونی در کشور، بر اساس شواهد بین‌المللی و مطالعات کشوری طراحی شد که قسمتی از آن، مربوط به الزامات و نحوه مداخلات دارویی و بخش دیگر مربوط به مداخلات روانشناختی است، ولی در برخی مقاطع راه‌اندازی مراکز درمان با آگونیست براساس نیاز کشور و منطقه صورت نگرفت، درنتیجه در برخی مناطق و در برخی زمان‌ها با پراکندگی و استقرار نامناسب مراکز درمان نگهدارنده با آگونیست روبرو شدیم و متاسفانه امروز در برخی مناطق کشور، این سیر با نیاز تطابق نداشته و باعث ایجاد رقابت‌های ناسالم شده است که احتمالا خدشه‌ای برخدمات موثر این برنامه ایجاد می‌کند.
فتحی با بیان اینکه این نیاز و سطح‌بندی خدمات درمان اختلالات مصرف مواد در کشور درست اتفاق نیفتاده بود، افزود: این مراکز ابتدا ایجاد شدند، مجوز گرفتند، دوره دیدند، تاسیس شدند و بعد متوجه شدیم که در برخی مناطق، تعداد مراکز زیادتر از نیاز است. در عین حال، شکل نظارت بر خدمت، در برخی نقاط با ساختار وتوان ما تطابق نداشته‌ است؛ بنابراین میزان نظارتی که صورت گرفت کمتر از استاندارد مورد تاکید بود. به همین دلیل در فرآیندی که نظارت به درستی بر آن صورت نگیرد، خطا اتفاق می‌افتد. البته با این عبارت که همه مراکز درمان اعتیاد دچار مشکل هستند، موافق نیستم؛ این تعبیر کاملا بی‌انصافی است،‌ چون اطلاعات کاملی هم درباره آن نداریم.
فتحی درخصوص میزان نشت متادون از مراکز درمانی به بازار نیز اظهار کرد: هیچ اطلاعاتی از اینکه چه میزان متادون از مراکز درمانی به بیرون نشت کرده‌، وجود ندارد. در اینکه حجم دارویی که در بازار غیر قانونی وجود دارد صرفا قابل انتصاب به مراکز درمانی است، ابهامی است که با فرایندهای موجود قابل پاسخگویی نیست و فقط اتهام زدن‌های دوطرفه سیستم توزیع و مراکز خصوصی و دولتی وجود دارد که امیدواریم به زودی با اقدامات پیش بینی شده و در حال اجرا و همچنین مشارکت هر دو ساختار این موضوع نیز برطرف شود.
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد