وزیر رفاه در برنامه دستخط:
وزیر رفاه آخرین وضعیت طرح تجمیع بیمهها، بدهی بیمهها به بیمارستانها، آزمایشات غربالگری ژنتیک در برنامه ششم توسعه، حذف یارانه سه دهک بالا و پردرآمد جامعه و وضعیت اشتغال در کشور را تشریح کرد.
اگردستم باز شود فقرا را بیمه تکمیلی رایگان میکنم/وزارت بهداشت درشورایعالی بیمه یکرنگ نبود
6 January 2017 ساعت: 17:1
6 January 2017 ساعت: 17:1
وزیر رفاه آخرین وضعیت طرح تجمیع بیمهها، بدهی بیمهها به بیمارستانها، آزمایشات غربالگری ژنتیک در برنامه ششم توسعه، حذف یارانه سه دهک بالا و پردرآمد جامعه و وضعیت اشتغال در کشور را تشریح کرد.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، علی ربیعی در برنامه تلویزیونی دستخط درباره حذف یارانه سه دهک بالا و پردرآمد جامعه اظهار کرد: تعبیری داریم به آن می گوییم دام مسیر طی شده است یا حالت چرخدندهای یعنی وقتی چرخدنده را میچرخانید بازگرداندن دشوار است. کاری را از ابتدا بنیانگذاری میکنید و میتوانید این بنیانها را به نحوی بگذارید که موثرتر عمل کند.
وی تصریح کرد: تحلیلهای زیادی پیرامون یارانهها وجود دارد. من فکر میکنم مسیری درست نرفت. ما میتوانستیم یارانهها را در کاهش فقر بهتر بکار بگیریم. به جامعه نمیتوان شوکهای یکباره دهیم. چیزی که به جامعه داده شد و به آن عادت کرد باید به مرور آن را جدا کنید.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در باره اینکه در حال حاضر اطلاعات سه دهک بالای جامعه جمع آوری شده است یا خیر؟ گفت: تقریبا حدود 80 درصد اطلاعات جمع آوری شده و البته رئیسجمهور تاکید داشتند که در اطلاعات مالی افراد سرک کشیده نشود.
ربیعی در ادامه در پاسخ به این سوال که عدم ورود در اطلاعات مالی افراد روال عادی در تمام کشورهاست یا خیر؟ اظهار کرد: در خیلی از کشور ها اینگونه نیست و خیلی کشورها هم این روش وجود دارد؛ البته در کشور ما ناامنی روانی شدید است. برخی کشور ها که نظام مالیاتی قوی دارند زمانیکه فرد مالیات خود را اظهار نکند از زندگی مالی و اقتصادی ساقط میشود. در کشور ما یکی از مشکلات ناامنی روانی است.
وی همچنین گفت: نمیخواهم وارد مسائل تودرتو شوم ولی این ناامنی روانی در حوزه آسیبها هم کار دست ما میدهد. بنابراین وقتی سراغ حساب مردم میروید ناامنی روانی میدهید و حرکات اقتصادی غیر قابل پیشبینی اتفاق میافتد که آثار زیانبار آن بر اقتصاد ما بیشتر است.
وزیر رفاه در ادامه افزود: تا رسیدن به بلوغ مالیاتی که در آن همه شهروندان ایرانی احساس کنند، مالیات حقی است که جامعه بر گردن هر فردی دارد، مسیر فرهنگی نسبتا طولانی داریم. ربیعی ادامه داد: از سال گذشته توانستیم یارانه 4 میلیون نفر را حذف کنیم و البته تعدادی را بازگرداندیم و آن تعدادی که نگرفته بودند، بازگرداندیم.
وی در ادامه ضمن بیان آنکه حدود 7میلیون نفر درآمد بسیار بالایی دارند،گفت: این افراد رفتارهای غیرقابل کنترل اقتصادی هم دارند؛ از نظر منطقه شهرنشینی و خیلی جهات دیگر نیز کاملا مشخص هستند.
وزیر رفاه با بیان آنکه این قشر تقریبا یک دهم جمعیت کشور هستند، گفت: از سوی دیگر حدود یک دهک جمعیت ما تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند؛به طوریکه اگر به این گروه کمک نکنیم با تغذیه و حتی بحران تغذیه روبرو میشوند. ما داریم به این افراد کمک میکنیم.
ربیعی همچنین خاطر نشان کرد: طبقه متوسط در دنیا یک تعریفی دارد که در کشور ما این تعریف تا حدی مغشوش شده است. یکسری افراد در جامعه ما از نظر اقتصادی فرودست هستند و از نظر منزلت اجتماعی و فرهنگی فرادست هستند. این در کشور ما یک پدیده است. طبقه متوسط فرهنگی خود یک پدیده در کشور ما است. اینها از نظر فرهنگی کاملا ارتقا پیدا کردند، تحصیلات بالا دارند ولی از نظر اقتصادی معیشت های قوی ندارند، تا جاییکه با یک سرطان سرنوشت خانواده عوض میشود.
ربیعی همچنین در پاسخ به برخی ادعاها مبنی بر اینکه دولت میخواهد از شیب انتخابات ریاست جمهوری رد شود و بعد یارانهها را حذف کند، گفت: مشکلی که در ایران داریم آنست که خیلی ها همه چیز را سیاسی تحلیل میکنند. این آسیب میزند. من واقعا نتوانستم و واقعا به خودم اجازه ندادم به این صدکبندی که دیدم خیلی دستکاری کنم تا اطلاعاتم تکمیل شود.
وی افزود: اکنون کاری که انجام میدهیم آنست که برای "سه تا، سه میلیون" نفر پیامک میزنیم و تماس برقرار میکنیم که بدانید شما مشمول حذف خواهید شد و اگر اعتراضی دارید بفرمایید؛ این روال نیز ادامه پیدا خواهد کرد و اکنون پایگاه اطلاعاتی ما قویتر شده است. وی افزود: بنابراین 3میلیون نفر در گام بعدی باید آماده باشند؛اما با آنها تعامل برقرار میکنیم و اعتراضات را می گیریم.
وزیر رفاه در ارتباط با وضعیت اشتغال در کشور و با توجه به آنکه رئیسجمهور هم در 6 ماه اخیر در این حوزه ابراز نگرانی کرده و بیکاری را بزرگترین معضل کشور می داند، گفت: خیلی از وزرای کار اظهار کردند که مسئول نیستند، اما من شانه خالی نکردم. به عنوان این که سیاستهای بازار کار را باید دنبال کنم مسئولیت خود را قبول دارم منتها همه میدانند اشتغال یک پدیده فرا دستگاهی و حتی بالاتر از فرادستگاهی، فرا قوهای است.
ربیعی در ادامه در خصوص چرایی وضعیت کنونی اشتغال در کشور نیز گفت: یک علت آنست که در کشور رکود طولانی مدت داشتیم. از سال 80 به 91 میرسیم منحنی پائین میآید. زیرا زمانیکه شما رکود طولانی دارید و سرمایهگذاری صورت نمیگیرد بیش از 80 درصد بودجه در بودجه جاری رفت و منابع در بخشهایی سرمایهگذاری شد که اشتغال نداشت و جواب نداد. مثلا ده تا فولاد 800 هزار تنی درست کردیم که یکی یکی تعطیل شدند.
وی در ادامه تاکید کرد: کاملا با این نظریه مخالفم که فکر کنیم در صورت رشد حتما اشتغال داریم، نه این که رشد اشتغال نمیآورد، ولی اینکه ما صبر کنیم بعد از رشد بلافاصله و بدون مداخلات اشتغال رخ دهد فرضیه صحیحی نیست؛ الان سوال می کنند که چرا این رشد محسوس نیست؟ زیرا معمولا دوره های تاریخی اقتصاد تا دو الی سه سال در دوره های بعدی خود تاثیر میگذارد. از 84 تا 87 هنوز منحنی وضع بدی ندارد و روبه بالا است.
ربیعی افزود: من امسال را سال پایه برای دولت میدانم. واقعا سال صفر تعریف میکنیم. سال شکوفایی دولت است. سال آینده را سال جهش میدانم. یک بحث خصلت رشد است. رشد آثار کوتاه مدت ندارد. این واقعیتی است که هیچ برنامه رشدی بلافاصله بهخصوص در اشتغال آثار کوتاه مدت ندارد. وقتی تئوری رشد بدون اشتغال را تعریف کردیم که برخی از کشورهای اروپائی از این صحبت کرده بودند برای خیلی ها این بحث غریب بود.
وی ادامه داد: به دورهای خوردیم که موج دوم صنعت رو به افول است. الان موج سوم، موج کوچک-متوسطها بوده و موجی است که در حوزههای دانشی و فناوری است. این موج سوم صنعت است، دولت ما، درست به ریزش نیروی کار مواجه شد. از طرف دیگر من معتقدم ظرفیتهای ما آمادگی نداشتند که وارد موج سوم شویم. یعنی در موج سوم ایجاد اشتغال، هم ظرفیت داشتیم و هم آمادگی نداشتیم.
ربیعی همچنین با اعلام آنکه در هفته آتی شورای عالی اشتغال برگزار خواهد شد، گفت: جزئیات نظریه و تئوری اشتغالی که درحال حاضر مصوب و آن را دنبال می کنیم در این جلسه مطرح خواهد شد ؛همچنین امسال هم برای اولین بار هزار میلیارد تومان در بودجه گذاشتیم.
ربیعی ادامه داد: معتقدم پاشیدن پول اشتغال ایجاد نمیکند. ولی پول نیاز است نه به آن سنتهایی که ما بیاییم وامهای بزرگ دهیم و وام ها را تکرار کنیم. اینجا چنین خبری نیست. من اتفاقا گفتم سیاست قطره چکانی و دقیقا روی آن جاهایی که خودمان شناسائی کردیم. الان در بهار 95 نرخ مشارکت ما به سال 84 رسیده است.
وی ادامه داد: از سال 84 همین طور نرخ مشارکت در کشور فروکش می کند؛ مثلا در فصل بهار نرخ مشارکت به 40 درصد هم رسید . دو درصد و خردهای تو متوسط سال ها مانرخ مشارکتمان بالا آمد، نرخ مشارکت یعنی این که افرادی بخواهند بیایند بگویند به ما کار دهید و این ناشی از امید جامعه است. برای وزیر کار خوشایند نیست ولی برای کل نظام سیاسی خوشایند است،البته برای من خوشایند است .
وزیر رفاه ادامه داد: در یک سال 700 هزار شغل ایجاد کردیم و 500 هزار بیکار داشتیم یعنی یک میلیون و دویست و خردهای شغل باید ایجاد میکردیم. ربیعی افزود: درحال حاضر برای حدود یک میلیون نفرباید شغل ایجاد کنیم که اگر ایجاد شود تازه نرخ بیکاری قبلی را تجربه میکنیم. مردم باید بدانند که این تعداد شغل واقعا دارد ایجاد میشود و ایجاد شده است. الان تقریبا یک سال طول کشید. 7 استان این را به شکل آزمایشی اجرا کردیم. الان در کردستان اجرا شده است.
وزیر رفاه درخصوص " بیمه بیکاری" نیز گفت: در حال حاضر تقریبا دو میلیون نفر از خدمات بیمهی بیکاری استفاده میکنند. البته اینها ورود و خروج دارند. ربیعی در ادامه در این خصوص که چرا وی و وزیر بهداشت مستقیم با یکدیگر صحبت نمی کنند، گفت: برای همه وزرای دولت احترام قائل هستم و برای آقای هاشمی هم احترام زیادی قائل هستم. هر کسی که در این دوره تاریخی آمده برای کشور خدمت کند قابل احترام است. به خاطر ندارم تاکنون در رسانه یا جایی دیگر چیز بدی گفته باشم و به خودم اجازه نمیدهم در منظر افکار عمومی چیزی بگویم، البته اختلاف در شیوه کار ممکن است وجود داشته باشد؛ چه فایده دارد من بگویم دولت پول من را دیر داد. هدفمندی یارانه نداد. مردم مگر دولت هستند؟ مردم می گویند بین خود حل کنید و پول بگیرید.
وی افزود: اعتقادی به طرح مسئله در اینجا ندارم و تجربه دیرین من در جاهای مختلف دولت که کار کردم، میدانم دوره های مختلف فشار هست و میگذرد. ممکن است افراد کمتر این تجربه را کرده باشند. اجازه دهید من اصلا وارد شخصیت کسی نشوم. من همه را دوست دارم آقای قاضی زاده هم برای من قابل احترام هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا درست است که قرار بود 5 میلیون بیمه شوند در حالی که 11 میلیون دفترچه بیمه گرفتند؟ گفت: هیچ جایی اسم 5 میلیون نفر نیست؛بلکه آنها نیازمندان بودند زیرا پیش بینی میشد که افراد نیازمند 5 میلیون نفر هستند.
ربیعی ادامه داد: امسال در بیمه سلامت به بیش از 16 هزار میلیارد تومان نیاز داریم که با همین وضع طی کنیم. سرانه هر نفر در دفترچه بیمه 35 هزار تومان است. فرض کنیم 5 میلیون اضافه میکردیم آن کسری کجا و این کجا! نوعی آدرس غلط دادن است.
وزیر رفاه ادامه داد: همچنین وقتی گفته بودند نیازمندان را بیمه کنیم، پیشبینی ما بین 5 و 7 میلیون نفر بود؛ در حالیکه وقتی وارد عمل شدیم 10 تا 11میلیون نفر بودند؛ البته الان همپوشانیها را گرفتیم و همینجا اعلام میکنم که هیچ دفترچه همپوشانی دیگر وجود نخواهد داشت؛در واقع در تجدید دفترچه دیگر همپوشانیها وجود نخواهد داشت زیرا الان نمیتوانیم بگوییم دفترچه را بدهید ولی موقع تمدید دیگراین هم پوشانی ها رخ نخواهد داد.
ربیعی در ادامه با بیان آنکه در حال حاضر با توجه به بانک های اطلاعاتی و حذف هم پوشانی ها حدود 2 میلیون نفر از افرادی که دارای همپوشانی بودند، حذف شدند، گفت: همه اینها مشخص شدند و از 11 میلیون به 9 میلیون نفر رسیدیم و باز هم به شناسایی ها ادامه میدهیم.
ربیعی ضمن بیان آنکه پرافتخارترین کاری که کردیم بیمه همین ده میلیون افراد نیازمند بود، گفت: اصلا طرح تحول سلامت برای افراد فقیر بود و قرار بود همه ایرانیان را بیمه کنیم. اصلا بنا بیمه همه ایرانیان بود؛ اصلا فرض کنید بیمه نمی کردیم. مگر قانون برنامه تکلیف نکرده بود هر کسی دفترچه ندارد و نیازمند است بیمه شود؟ ما اینها را بیمه کردیم و شیرینی طرح تحول سلامت برای آدمهای فقیری بود که صاحب دفترچه سلامت شدند. من چطور بیرحمانه اینها را قطع کنم؟ من نمی کنم. برای چه باید قطع کنیم؟
ربیعی در ادامه عنوان کرد: با کمال صداقت میگویم، هیچگاه وزارت بهداشت در شورای عالی بیمه یکرنگ نبوده است. من همیشه پشتش بودم. هیچگاه یکرنگ نبود. همه رای دادیم به آن چیزی که فکر می کردیم باید کار درست شود؛ همچنین آنکه هزینه ماندن پزشکان در بیمارستانها را نیز ما متحمل شدیم؛ در واقع تعرفهها را افزایش دادیم که البته نمیخواهم بگویم کار بدی کردیم. مورد نیاز ساختار نظام سلامت بود. اشتباه در این بود که منابع و مصارف را یکسان نکردیم.
وی ادامه داد: من فکر میکنم اگر دستم باز شود باید فقرا را بیمه تکمیلی رایگان هم بکنم. همچنین امسال بازنشستگان را در هر دو سازمان، با توجه به سن بازنشستگی و فشار بیماری، بیمه تکمیلی کردم. حتی دولت پول نداد از جای دیگر تامین کردم. اینها را بیمه تکمیلی کردم شاید این نقد را میپذیرم که به عنوان رئیس شورای عالی بیمه اعتماد به گفتهای کردم که کارشناسان اعلام کرده و گفتند بار مالی این میزان است و خوب محاسبه نکرده بودیم. من خطا کردم و اعتراف میکنم و البته بعد از آن ما در دولت در هدفمندی گرفتار شدیم. پولی که به دست آمد روی آن گذاشتیم تا یارانه را بدهیم. ما از هدفمندی نتوانستیم پولی به طرح تحول بدهیم. من درک می کنم.
وی درخصوص بدهی بیمه ها به بیمارستانها نیز گفت: رقم آن 11 هزار میلیارد تومان است که اگر 8 تا را بدهیم با 3 هزار یا 4 هزار میلیارد تومان به سال بعد میرویم که با دکتر روحانی و نوبخت صحبت کردم و برای آن هم تدبیری خواهیم اندیشید.
ربیعی ادامه داد: در کشور پروژههای فنی راحت اجرا کردیم. سد ساختیم. من اسم این پروژهها را فنسی گذاشتم. فنس میکشید و ساختمان درست میکنیم و خوب اینها را بلد هستیم و دانش اینها را خوب داریم. ما پروژه اجتماعی سخت اجرا می کنیم. این طرح یک پروژه اجتماعی بود.
وزیر رفاه در پاسخ به اینکه آیا از ابتدا با طرح تحول سلامت موافق بودید یا خیر؟ گفت: در دورانی که در مرکز تحقیقات استراتژیک بودیم یکی از بحثهایی که مینوشتیم نظریه بیمه برای همه ایرانیان بود و من طرح تحول را از نگاه بیمه میدیدم. هنوز هم نوشتههایم وجود دارد.
وی در ادامه به اجباری شدن آزمایشات غربالگری ژنتیک در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: اگر امکانش باشد غربالگری ژنتیک برای فقرا و مناطق محروم را رایگان میکنیم؛نمیگویم خیلی پول نیست ولی بالاخره وظیفه داریم زیرا این طرف فرهنگ لازم را ندارد. ربیعی افزود: درحال حاضر غربالگری شنوایی و بینایی خوب و تا 90 درصد پیش رفته است. کل استانها را پوشش میدهیم اما در غربالگری ژنتیک در آغاز راه هستیم.
ربیعی درخصوص "خط فقر" نیز گفت: فقر واقعا یک مفهوم ذهنی است. من در کلاس آمدم و گفتم چه کسی تلویزیون ندارد؟ من ابتدا که درس میدادم لیسانس بودم و در جایی مربی بودم و درس میدادم. یک دوره کسی تلویزیون رنگی نداشت. خط فقر را یک بار با سبد اندازه میگیرند. یک بار با مسکن اندازه میگیرند؛ من نمیخواهم رقمی بگویم. چون مجادلهانگیز است.
وی تصریح کرد: ما برای خود خط فقری داریم که محاسبه میکنیم و فقر شدید و فقر مطلق را اندازهگیری میکنیم. جاییکه افراد مورد تعرض و تهدید غذایی هستند نوعی فقر است. الان سعی بر این است که به جای این مجادلات شوم حداقل دستمزد را افزایش دهم. یعنی واقعا دستمزد را به تورم پیشی دهیم و این دستاورد کمی نبوده است. حداقلهای بازنشستگی را تکان دادیم و واقعا یکباره نمیشود کاری کرد.
وی در ادامه عنوان کرد: می دانم که درحال حاضر حدود 50 و خردهای درصد از بازنشستگان تامین اجتماعی ما حداقل دستمزد هستند و حداقل دستمزد 820هزار تومان است. ربیعی در پاسخ به آنکه آیا میتوان 850هزار تومان را خط فقر در نظر گرفت، گفت: خیر، زیرا واقعا فرق دارد. کسی که خانه دارد یا ندارد، متفاوت است، چون آخرین سنجش را الان ندارم نمی خواهم حرف بیسندی بزنم.
وی تصریح کرد: تحلیلهای زیادی پیرامون یارانهها وجود دارد. من فکر میکنم مسیری درست نرفت. ما میتوانستیم یارانهها را در کاهش فقر بهتر بکار بگیریم. به جامعه نمیتوان شوکهای یکباره دهیم. چیزی که به جامعه داده شد و به آن عادت کرد باید به مرور آن را جدا کنید.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در باره اینکه در حال حاضر اطلاعات سه دهک بالای جامعه جمع آوری شده است یا خیر؟ گفت: تقریبا حدود 80 درصد اطلاعات جمع آوری شده و البته رئیسجمهور تاکید داشتند که در اطلاعات مالی افراد سرک کشیده نشود.
ربیعی در ادامه در پاسخ به این سوال که عدم ورود در اطلاعات مالی افراد روال عادی در تمام کشورهاست یا خیر؟ اظهار کرد: در خیلی از کشور ها اینگونه نیست و خیلی کشورها هم این روش وجود دارد؛ البته در کشور ما ناامنی روانی شدید است. برخی کشور ها که نظام مالیاتی قوی دارند زمانیکه فرد مالیات خود را اظهار نکند از زندگی مالی و اقتصادی ساقط میشود. در کشور ما یکی از مشکلات ناامنی روانی است.
وی همچنین گفت: نمیخواهم وارد مسائل تودرتو شوم ولی این ناامنی روانی در حوزه آسیبها هم کار دست ما میدهد. بنابراین وقتی سراغ حساب مردم میروید ناامنی روانی میدهید و حرکات اقتصادی غیر قابل پیشبینی اتفاق میافتد که آثار زیانبار آن بر اقتصاد ما بیشتر است.
وزیر رفاه در ادامه افزود: تا رسیدن به بلوغ مالیاتی که در آن همه شهروندان ایرانی احساس کنند، مالیات حقی است که جامعه بر گردن هر فردی دارد، مسیر فرهنگی نسبتا طولانی داریم. ربیعی ادامه داد: از سال گذشته توانستیم یارانه 4 میلیون نفر را حذف کنیم و البته تعدادی را بازگرداندیم و آن تعدادی که نگرفته بودند، بازگرداندیم.
وی در ادامه ضمن بیان آنکه حدود 7میلیون نفر درآمد بسیار بالایی دارند،گفت: این افراد رفتارهای غیرقابل کنترل اقتصادی هم دارند؛ از نظر منطقه شهرنشینی و خیلی جهات دیگر نیز کاملا مشخص هستند.
وزیر رفاه با بیان آنکه این قشر تقریبا یک دهم جمعیت کشور هستند، گفت: از سوی دیگر حدود یک دهک جمعیت ما تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند؛به طوریکه اگر به این گروه کمک نکنیم با تغذیه و حتی بحران تغذیه روبرو میشوند. ما داریم به این افراد کمک میکنیم.
ربیعی همچنین خاطر نشان کرد: طبقه متوسط در دنیا یک تعریفی دارد که در کشور ما این تعریف تا حدی مغشوش شده است. یکسری افراد در جامعه ما از نظر اقتصادی فرودست هستند و از نظر منزلت اجتماعی و فرهنگی فرادست هستند. این در کشور ما یک پدیده است. طبقه متوسط فرهنگی خود یک پدیده در کشور ما است. اینها از نظر فرهنگی کاملا ارتقا پیدا کردند، تحصیلات بالا دارند ولی از نظر اقتصادی معیشت های قوی ندارند، تا جاییکه با یک سرطان سرنوشت خانواده عوض میشود.
ربیعی همچنین در پاسخ به برخی ادعاها مبنی بر اینکه دولت میخواهد از شیب انتخابات ریاست جمهوری رد شود و بعد یارانهها را حذف کند، گفت: مشکلی که در ایران داریم آنست که خیلی ها همه چیز را سیاسی تحلیل میکنند. این آسیب میزند. من واقعا نتوانستم و واقعا به خودم اجازه ندادم به این صدکبندی که دیدم خیلی دستکاری کنم تا اطلاعاتم تکمیل شود.
وی افزود: اکنون کاری که انجام میدهیم آنست که برای "سه تا، سه میلیون" نفر پیامک میزنیم و تماس برقرار میکنیم که بدانید شما مشمول حذف خواهید شد و اگر اعتراضی دارید بفرمایید؛ این روال نیز ادامه پیدا خواهد کرد و اکنون پایگاه اطلاعاتی ما قویتر شده است. وی افزود: بنابراین 3میلیون نفر در گام بعدی باید آماده باشند؛اما با آنها تعامل برقرار میکنیم و اعتراضات را می گیریم.
وزیر رفاه در ارتباط با وضعیت اشتغال در کشور و با توجه به آنکه رئیسجمهور هم در 6 ماه اخیر در این حوزه ابراز نگرانی کرده و بیکاری را بزرگترین معضل کشور می داند، گفت: خیلی از وزرای کار اظهار کردند که مسئول نیستند، اما من شانه خالی نکردم. به عنوان این که سیاستهای بازار کار را باید دنبال کنم مسئولیت خود را قبول دارم منتها همه میدانند اشتغال یک پدیده فرا دستگاهی و حتی بالاتر از فرادستگاهی، فرا قوهای است.
ربیعی در ادامه در خصوص چرایی وضعیت کنونی اشتغال در کشور نیز گفت: یک علت آنست که در کشور رکود طولانی مدت داشتیم. از سال 80 به 91 میرسیم منحنی پائین میآید. زیرا زمانیکه شما رکود طولانی دارید و سرمایهگذاری صورت نمیگیرد بیش از 80 درصد بودجه در بودجه جاری رفت و منابع در بخشهایی سرمایهگذاری شد که اشتغال نداشت و جواب نداد. مثلا ده تا فولاد 800 هزار تنی درست کردیم که یکی یکی تعطیل شدند.
وی در ادامه تاکید کرد: کاملا با این نظریه مخالفم که فکر کنیم در صورت رشد حتما اشتغال داریم، نه این که رشد اشتغال نمیآورد، ولی اینکه ما صبر کنیم بعد از رشد بلافاصله و بدون مداخلات اشتغال رخ دهد فرضیه صحیحی نیست؛ الان سوال می کنند که چرا این رشد محسوس نیست؟ زیرا معمولا دوره های تاریخی اقتصاد تا دو الی سه سال در دوره های بعدی خود تاثیر میگذارد. از 84 تا 87 هنوز منحنی وضع بدی ندارد و روبه بالا است.
ربیعی افزود: من امسال را سال پایه برای دولت میدانم. واقعا سال صفر تعریف میکنیم. سال شکوفایی دولت است. سال آینده را سال جهش میدانم. یک بحث خصلت رشد است. رشد آثار کوتاه مدت ندارد. این واقعیتی است که هیچ برنامه رشدی بلافاصله بهخصوص در اشتغال آثار کوتاه مدت ندارد. وقتی تئوری رشد بدون اشتغال را تعریف کردیم که برخی از کشورهای اروپائی از این صحبت کرده بودند برای خیلی ها این بحث غریب بود.
وی ادامه داد: به دورهای خوردیم که موج دوم صنعت رو به افول است. الان موج سوم، موج کوچک-متوسطها بوده و موجی است که در حوزههای دانشی و فناوری است. این موج سوم صنعت است، دولت ما، درست به ریزش نیروی کار مواجه شد. از طرف دیگر من معتقدم ظرفیتهای ما آمادگی نداشتند که وارد موج سوم شویم. یعنی در موج سوم ایجاد اشتغال، هم ظرفیت داشتیم و هم آمادگی نداشتیم.
ربیعی همچنین با اعلام آنکه در هفته آتی شورای عالی اشتغال برگزار خواهد شد، گفت: جزئیات نظریه و تئوری اشتغالی که درحال حاضر مصوب و آن را دنبال می کنیم در این جلسه مطرح خواهد شد ؛همچنین امسال هم برای اولین بار هزار میلیارد تومان در بودجه گذاشتیم.
ربیعی ادامه داد: معتقدم پاشیدن پول اشتغال ایجاد نمیکند. ولی پول نیاز است نه به آن سنتهایی که ما بیاییم وامهای بزرگ دهیم و وام ها را تکرار کنیم. اینجا چنین خبری نیست. من اتفاقا گفتم سیاست قطره چکانی و دقیقا روی آن جاهایی که خودمان شناسائی کردیم. الان در بهار 95 نرخ مشارکت ما به سال 84 رسیده است.
وی ادامه داد: از سال 84 همین طور نرخ مشارکت در کشور فروکش می کند؛ مثلا در فصل بهار نرخ مشارکت به 40 درصد هم رسید . دو درصد و خردهای تو متوسط سال ها مانرخ مشارکتمان بالا آمد، نرخ مشارکت یعنی این که افرادی بخواهند بیایند بگویند به ما کار دهید و این ناشی از امید جامعه است. برای وزیر کار خوشایند نیست ولی برای کل نظام سیاسی خوشایند است،البته برای من خوشایند است .
وزیر رفاه ادامه داد: در یک سال 700 هزار شغل ایجاد کردیم و 500 هزار بیکار داشتیم یعنی یک میلیون و دویست و خردهای شغل باید ایجاد میکردیم. ربیعی افزود: درحال حاضر برای حدود یک میلیون نفرباید شغل ایجاد کنیم که اگر ایجاد شود تازه نرخ بیکاری قبلی را تجربه میکنیم. مردم باید بدانند که این تعداد شغل واقعا دارد ایجاد میشود و ایجاد شده است. الان تقریبا یک سال طول کشید. 7 استان این را به شکل آزمایشی اجرا کردیم. الان در کردستان اجرا شده است.
وزیر رفاه درخصوص " بیمه بیکاری" نیز گفت: در حال حاضر تقریبا دو میلیون نفر از خدمات بیمهی بیکاری استفاده میکنند. البته اینها ورود و خروج دارند. ربیعی در ادامه در این خصوص که چرا وی و وزیر بهداشت مستقیم با یکدیگر صحبت نمی کنند، گفت: برای همه وزرای دولت احترام قائل هستم و برای آقای هاشمی هم احترام زیادی قائل هستم. هر کسی که در این دوره تاریخی آمده برای کشور خدمت کند قابل احترام است. به خاطر ندارم تاکنون در رسانه یا جایی دیگر چیز بدی گفته باشم و به خودم اجازه نمیدهم در منظر افکار عمومی چیزی بگویم، البته اختلاف در شیوه کار ممکن است وجود داشته باشد؛ چه فایده دارد من بگویم دولت پول من را دیر داد. هدفمندی یارانه نداد. مردم مگر دولت هستند؟ مردم می گویند بین خود حل کنید و پول بگیرید.
وی افزود: اعتقادی به طرح مسئله در اینجا ندارم و تجربه دیرین من در جاهای مختلف دولت که کار کردم، میدانم دوره های مختلف فشار هست و میگذرد. ممکن است افراد کمتر این تجربه را کرده باشند. اجازه دهید من اصلا وارد شخصیت کسی نشوم. من همه را دوست دارم آقای قاضی زاده هم برای من قابل احترام هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا درست است که قرار بود 5 میلیون بیمه شوند در حالی که 11 میلیون دفترچه بیمه گرفتند؟ گفت: هیچ جایی اسم 5 میلیون نفر نیست؛بلکه آنها نیازمندان بودند زیرا پیش بینی میشد که افراد نیازمند 5 میلیون نفر هستند.
ربیعی ادامه داد: امسال در بیمه سلامت به بیش از 16 هزار میلیارد تومان نیاز داریم که با همین وضع طی کنیم. سرانه هر نفر در دفترچه بیمه 35 هزار تومان است. فرض کنیم 5 میلیون اضافه میکردیم آن کسری کجا و این کجا! نوعی آدرس غلط دادن است.
وزیر رفاه ادامه داد: همچنین وقتی گفته بودند نیازمندان را بیمه کنیم، پیشبینی ما بین 5 و 7 میلیون نفر بود؛ در حالیکه وقتی وارد عمل شدیم 10 تا 11میلیون نفر بودند؛ البته الان همپوشانیها را گرفتیم و همینجا اعلام میکنم که هیچ دفترچه همپوشانی دیگر وجود نخواهد داشت؛در واقع در تجدید دفترچه دیگر همپوشانیها وجود نخواهد داشت زیرا الان نمیتوانیم بگوییم دفترچه را بدهید ولی موقع تمدید دیگراین هم پوشانی ها رخ نخواهد داد.
ربیعی در ادامه با بیان آنکه در حال حاضر با توجه به بانک های اطلاعاتی و حذف هم پوشانی ها حدود 2 میلیون نفر از افرادی که دارای همپوشانی بودند، حذف شدند، گفت: همه اینها مشخص شدند و از 11 میلیون به 9 میلیون نفر رسیدیم و باز هم به شناسایی ها ادامه میدهیم.
ربیعی ضمن بیان آنکه پرافتخارترین کاری که کردیم بیمه همین ده میلیون افراد نیازمند بود، گفت: اصلا طرح تحول سلامت برای افراد فقیر بود و قرار بود همه ایرانیان را بیمه کنیم. اصلا بنا بیمه همه ایرانیان بود؛ اصلا فرض کنید بیمه نمی کردیم. مگر قانون برنامه تکلیف نکرده بود هر کسی دفترچه ندارد و نیازمند است بیمه شود؟ ما اینها را بیمه کردیم و شیرینی طرح تحول سلامت برای آدمهای فقیری بود که صاحب دفترچه سلامت شدند. من چطور بیرحمانه اینها را قطع کنم؟ من نمی کنم. برای چه باید قطع کنیم؟
ربیعی در ادامه عنوان کرد: با کمال صداقت میگویم، هیچگاه وزارت بهداشت در شورای عالی بیمه یکرنگ نبوده است. من همیشه پشتش بودم. هیچگاه یکرنگ نبود. همه رای دادیم به آن چیزی که فکر می کردیم باید کار درست شود؛ همچنین آنکه هزینه ماندن پزشکان در بیمارستانها را نیز ما متحمل شدیم؛ در واقع تعرفهها را افزایش دادیم که البته نمیخواهم بگویم کار بدی کردیم. مورد نیاز ساختار نظام سلامت بود. اشتباه در این بود که منابع و مصارف را یکسان نکردیم.
وی ادامه داد: من فکر میکنم اگر دستم باز شود باید فقرا را بیمه تکمیلی رایگان هم بکنم. همچنین امسال بازنشستگان را در هر دو سازمان، با توجه به سن بازنشستگی و فشار بیماری، بیمه تکمیلی کردم. حتی دولت پول نداد از جای دیگر تامین کردم. اینها را بیمه تکمیلی کردم شاید این نقد را میپذیرم که به عنوان رئیس شورای عالی بیمه اعتماد به گفتهای کردم که کارشناسان اعلام کرده و گفتند بار مالی این میزان است و خوب محاسبه نکرده بودیم. من خطا کردم و اعتراف میکنم و البته بعد از آن ما در دولت در هدفمندی گرفتار شدیم. پولی که به دست آمد روی آن گذاشتیم تا یارانه را بدهیم. ما از هدفمندی نتوانستیم پولی به طرح تحول بدهیم. من درک می کنم.
وی درخصوص بدهی بیمه ها به بیمارستانها نیز گفت: رقم آن 11 هزار میلیارد تومان است که اگر 8 تا را بدهیم با 3 هزار یا 4 هزار میلیارد تومان به سال بعد میرویم که با دکتر روحانی و نوبخت صحبت کردم و برای آن هم تدبیری خواهیم اندیشید.
ربیعی ادامه داد: در کشور پروژههای فنی راحت اجرا کردیم. سد ساختیم. من اسم این پروژهها را فنسی گذاشتم. فنس میکشید و ساختمان درست میکنیم و خوب اینها را بلد هستیم و دانش اینها را خوب داریم. ما پروژه اجتماعی سخت اجرا می کنیم. این طرح یک پروژه اجتماعی بود.
وزیر رفاه در پاسخ به اینکه آیا از ابتدا با طرح تحول سلامت موافق بودید یا خیر؟ گفت: در دورانی که در مرکز تحقیقات استراتژیک بودیم یکی از بحثهایی که مینوشتیم نظریه بیمه برای همه ایرانیان بود و من طرح تحول را از نگاه بیمه میدیدم. هنوز هم نوشتههایم وجود دارد.
وی در ادامه به اجباری شدن آزمایشات غربالگری ژنتیک در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: اگر امکانش باشد غربالگری ژنتیک برای فقرا و مناطق محروم را رایگان میکنیم؛نمیگویم خیلی پول نیست ولی بالاخره وظیفه داریم زیرا این طرف فرهنگ لازم را ندارد. ربیعی افزود: درحال حاضر غربالگری شنوایی و بینایی خوب و تا 90 درصد پیش رفته است. کل استانها را پوشش میدهیم اما در غربالگری ژنتیک در آغاز راه هستیم.
ربیعی درخصوص "خط فقر" نیز گفت: فقر واقعا یک مفهوم ذهنی است. من در کلاس آمدم و گفتم چه کسی تلویزیون ندارد؟ من ابتدا که درس میدادم لیسانس بودم و در جایی مربی بودم و درس میدادم. یک دوره کسی تلویزیون رنگی نداشت. خط فقر را یک بار با سبد اندازه میگیرند. یک بار با مسکن اندازه میگیرند؛ من نمیخواهم رقمی بگویم. چون مجادلهانگیز است.
وی تصریح کرد: ما برای خود خط فقری داریم که محاسبه میکنیم و فقر شدید و فقر مطلق را اندازهگیری میکنیم. جاییکه افراد مورد تعرض و تهدید غذایی هستند نوعی فقر است. الان سعی بر این است که به جای این مجادلات شوم حداقل دستمزد را افزایش دهم. یعنی واقعا دستمزد را به تورم پیشی دهیم و این دستاورد کمی نبوده است. حداقلهای بازنشستگی را تکان دادیم و واقعا یکباره نمیشود کاری کرد.
وی در ادامه عنوان کرد: می دانم که درحال حاضر حدود 50 و خردهای درصد از بازنشستگان تامین اجتماعی ما حداقل دستمزد هستند و حداقل دستمزد 820هزار تومان است. ربیعی در پاسخ به آنکه آیا میتوان 850هزار تومان را خط فقر در نظر گرفت، گفت: خیر، زیرا واقعا فرق دارد. کسی که خانه دارد یا ندارد، متفاوت است، چون آخرین سنجش را الان ندارم نمی خواهم حرف بیسندی بزنم.
برچسب ها
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد