ناتو پشت ترکیه را خالی کرد
28 November 2015 ساعت: 13:11



همانطور که انتظار می‌رفت ناتو درنشست اضطراری سه‌شنبه شب خود، از ترکیه اعلام حمایت کرد اما گزارش‌های منتشر شده حاکی از آن است که در میان اعضای ناتو اختلاف نظر جدی درباره حمایت از آنکارا وجود دارد و آنها علاقه‌ای ندارند که وارد درگیری روسیه و ترکیه شوند.
ناتو با تکرار مواضع قبلی خود مبنی بر حمایت از ترکیه و حق این کشور برای دفاع از مرزهای خود، از روسیه و ترکیه خواست که از ایجاد تنش بیشتر خودداری کنند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در کنفرانس مطبوعاتی گفت: «در شرایط کنونی ما خواستار آرامش و تنش‌زدایی هستیم. دیپلماسی و تنش‌زدایی مسائلی مهم برای حل این مسئله به شمار می‌روند.»
استولتنبرگ همچنین خواهان مذاکرات بیشتر میان مسکو و آنکارا برای حل و فصل این وضعیت شد و گفت: جامعه بین الملل باید جلوی تکرار وقوع تصادفات این‌چنینی را بگیرد، هر چند ناتو تلاش کرد موضع منسجمی در حمایت از ترکیه اتخاذ کند
اما گزارش‌های منتشر شده حاکی از اختلاف جدی اعضای ناتو درباره اقدام ترکیه در ساقط کردن جنگنده روسی است. سرگئی لاوروف گفت: ما می‌دانیم بیانیه‌ای که توسط دبیر کل ناتو قرائت شد، مورد توافق همه اعضا نبود. وزیر خارجه روسیه خاطر نشان کرد: « ارزیابی ناخوشایندی از عملکرد ترکیه [در میان اعضای ناتو] وجود داشت اما اتحاد منسجم متحدان که به خوبی شناخته شده است، [بر بیانیه‌] غالب شده است.»
راشا تودی هم به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد: اعضای ناتو پس از نشست فوری درباره سقوط جنگنده روسی توسط ترکیه نتوانستند حمایت واحدی از ترکیه نشان دهند. این منابع همچنین گفتند که نگرانی جدی در میان اعضا درباره رفتار ترکیه وجود داشت و آنها درباره محل سقوط هواپیما اختلاف داشتند. راشا تودی همچنین به نقل از یک منبع نزدیک به ناتو گزارش داد: « در جریان بحث درباره حادثه سوخو24 اختلافات جدی وجود داشت و بعضی نمایندگان درباره شکایت ترکیه خیلی محتاط و کم حرف بودند.»
همچنین رویترز به نقل از دیپلمات‌های ناتو که در نشست حضور داشتند، گزارش داد: « در حالی که هیچ‌کدام از نمایندگان 28 عضو صریحاً از روسیه حمایت نکرده‌اند اما عده‌ای از اینکه ترکیه هواپیمای روسی را بیرون از حریم هوایی خود اسکورت نکرده، ابراز نگرانی کردند.»
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان در سخنانی در پارلمان این کشور به صورت ضمنی اقدام ترکیه را سرزنش کرد. وی با اشاره به اینکه «شرایط پس از اقدام ترکیه در سرنگونی هواپیمای روسی پیچیده‌ شده است، هر کسی حق دفاع از خود در برابر تجاوز را دارد»، تاکید کرد: «ترکیه باید از هر اقدامی که به وخامت اوضاع منجر می‌شود، خودداری کند.»
امریکایی‌ها نیز در ظاهر بر حق ترکیه برای دفاع از مرزهای خود تاکید کردند اما با اشاره به اینکه این هواپیما در خاک سوریه مورد اصابت قرار گرفته ادعای ترکیه را به نوعی تکذیب کردند.
به نظر می‌رسد ترس از واکنش روسیه و نبود حمایت جدی از ترکیه در میان اعضای داعش باعث نرم شدن مواضع مقامات ترکیه شده است. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه روز چهارشنبه گفت که مقامات نظامی کشورش نمی‌دانستند که هواپیمای سرنگون شده متعلق به روسیه بوده و فکر می‌کردند تعلق به سوریه دارد. وی با اشاره به اینکه «ما نمی‌خواهیم روابط خود را با روسیه بحرانی کنیم»، اظهار داشت: «ترکیه پیش از اعلام روسیه درباره هویت جت پیش از سرنگونی آن اطلاع نداشت.»
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد