رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره:
کرونا بیشترین آسیب را به سلامت روان زد
9 May 2021 ساعت: 18:5



رئیس سازمان نظام روانشناسی گفت: «در مواجهه با شیوع موج چهارم کرونا، سلامت روان مردم را خوب ارزیابی نمی‌کنم و پساکرونا وضعیت بدتر هم می‌شود.»
به گزارش سپید،‌ محمد حاتمی تصریح کرد: «از نظر روانشناسی افراد شرایط استرس‌زایی را تجربه می‌کنند. الان مردم تنهایی را تجربه کرده و به دلیل این تنهایی نمی‌توانند مسائل خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.»

رئیس سازمان روانشناسی تاکید کرد: «قبل کرونا ما با یکسری افرادی ارتباط داشتیم و مسائل و مشکلاتمان را با آنها در میان می‌گذاشتیم. الان این جریان تمام شده و همه در غار خود تنها هستند.»

حاتمی اظهار داشت: «به همین دلیل وضعیت سلامت روان مردم را خوب ارزیابی نمی‌کنیم. در همین رابطه مسئولان و ارگان‌ها مثل خود صدا و سیما باید برای افزایش سلامت روان مردم برنامه‌هایی را در نظر بگیرند.»

وی با بیان اینکه برخی از مردم ادراک خطر پایینی دارند خاطرنشان کرد: «به همین دلیل این افراد مهارت مقابله‌ای خوبی ندارند و ترس غیرمنطقی‌شان تبدیل به اختلال از جمله وسواس می‌شود. پساکرونا اختلالات روانی و آسیب‌های اجتماعی را بیشتر شاهد خواهیم بود.»

حاتمی اضافه کرد: «۶ هزار مرکز مشاوره و حدود هزار کلینیک در کشور داریم و تحقیقات نشان داده از شیوع کرونا میزان مراجعه به این مراکز افزایش داشته است.»

رئیس سازمان روانشناسی و مشاوره تاکید کرد: «روزانه ۱۰۰ هزار مشاوره در کشور انجام می‌شود که بیشترین آن در خصوص رابطه والدین با فرزندان بوده است. اصولا اختلالات روانی مزمن هستند و مردم با آن زندگی می‌کنند و زمانی مراجعه می‌کنند که دیر شده است.»

وی افزود: «به همین دلیل مسئولین سلامت روان مردم را در نظر بگیرند یا اگر مردم نشانه‌های روانشناختی مثل وسواس، بیش فعالی، افسردگی و... را مواجه شدند به مراکز مشاوره مراجعه کنند. عدم رسیدگی به سلامت روان جامعه مشکلات و ناهنجاری‌های اجتماعی از جمله اعتیاد را به دنبال خواهد داشت.»

وی در‌بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به وضعیت کودکان و نوجوانان در دوران کرونا خاطرنشان کرد: «بچه‌ها رشدشان در فضای اجتماعی شکل می‌گیرد. به همین دلیل بحث آموزش و پرورش در این میان مهم است. این سازمان ۳۱ هزار مشاور دارد که آنها می‌توانند با روان‌شناسان سازمان نظام روانشناسی همکاری و تعامل داشته باشند. اگر خانواده یا معلمین مسئله حادی دارند به آنها در دفاتر خدمات روان و مشاوره مراجعه کنند. چراکه یادگیری مهارت‌های ارتباطی و مقابله‌ای می‌تواند به آنها در مواجهه با کودکان و دانش آموزان و حتی در زندگی‌شان کمک کند. البته این مهارت‌ها بر اساس اقلیم و خانواده‌ها متفاوت خواهد بود.»

رئیس سازمان روانشناسی کشور اظهار داشت: «روانشناس یعنی راهکار و راه حل دادن نه قضاوت و نصحیت کردن. به همین دلیل با حضور روان‌شناسان در مدارس می‌توان غربالگری سلامت روان انجام داد. اگر غربالگری و پیشگیری انجام شود می‌توان فرزندان سالم از نظر سلامت روان را حفظ کرد، در مورد گروه آسیب دیده به موقع مداخله و برای آنکه مشکل اختلال روان دارد بحث بهسازی روانی را انجام داد.»

وی اضافه کرد: «برای اینکار نیاز به همکاری هیئت دولت و مجلس با آموزش و پرورش داریم تا  فرهنگ مراجعه به روانشناس و مشاور برای دانش آموز و معلم و والدین در آموزش و پرورش نهادینه شود و مدارس از حضور یک روانشناس در مدرسه بهره‌مند شوند.»

حاتمی گفت: «مهم‌ترین پیشنهاد ما این است که تمام پروتکل‌ها نیازمند پیوست سلامت روان هست تا توصیه‌های لازم روانشناختی با توجه به نیاز اقشار جامعه صورت بگیرد. به همین دلیل نیاز است ستاد ملی کرونا با سازمان نظام روانشناسی همکاری و پیوست سلامت روان تدوین و در اختیار اقشار مختلف جامعه قرار بگیرد.»

وی در‌ بخش دیگری تصریح کرد: «خیلی افراد سرنوشت مردم دست آنها است، به همین دلیل مسئولان نیازمند این هستند هنگام تصمیم گیری یک روانشناس در کنارشان حضور داشته باشد. به ویژه مسئولان در سطح کلان که حوزه تصمیم گیری و اختیاراتشان گسترده‌تر است.»

حاتمی تاکید کرد: «بعضی از سخنرانی‌ها در شرایط کرونا تاثیرات منفی می‌گذارد. در شرایط غیرعادی کرونا مردم شرایط هوشیاری ندارند و همین باعث سوءبرداشت آنها می‌شود.»

رئیس سازمان نظام روانشناسی همچنین اضافه کرد: «بخشی از مردم، عزیزان خود را در شرایط کرونا از دست دادند. یکی از شیوه‌های روانشناسی سوگ این است که از دست دادن عزیزی را با دوستان و اطرافیان به اشتراک بگذاریم که در این وضعیت این مسئله محقق نمی‌شود. در چنین شرایطی فرد تنها شده و در خود فرو می‌رود و چه زمان این برون فکنی شود مشخص نیست. یک ‌بخش آسیب از این ناحیه است. یک‌بخش دیگر هم افرادی هستند که دچار کرونا شده و مشکلات شدیدی را تجربه کرده‌اند، در این میان اختلال استرس را تجربه می‌کنند.»

وی با اشاره به یکی دیگر از اقشار آسیب پذیر کرونا گفت: ‌«بخش دیگر کادر درمان ما هستند که خودشان مصون از آسیب نبوده‌اند. چون مستقیما با بیمار و فوت شدگان در ارتباط هستند. البته کارهایی در زمینه سلامت روان آنها شده اما باید این افراد جدی زیر نظر روانشناس قرار بگیرند.»

به گزارش ایرنا، حاتمی در پایان گفت: «از زمان کرونا مراجعه در فضای مجازی برای رصد اطلاعات روانشناسی دو برابر شده است. شبکه‌های مجازی هم فرصت هستند هم تهدید. به همین دلیل هم شبکه‌های مجازی را باید تبدیل به فرصت و هم مردم را باید قانع کنیم که برخی سودجویی‌ها در این فصا و اطلاعات اشتباه می‌تواند بر روی سلامت روان افراد اثرات مخربی بگذارد.»
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد