تولد سالیانه 15 میلیون نوزاد نارس در جهان
ایران در رتبه 75 مرگ و میر نوزادان
تاثیر عوامل اجتماعی بر سلامت نوزادان و مادران باردار


18 November 2020 ساعت: 11:11



همزمان با روزجهانی نوزدان نارس، وبینار و جشنواره‌‌ای ویژه این نوزادان از سوی انجمن علمی پزشکان نوازادن نارس ایران در رابطه با وضعیت این نوزادان در ایران، آمارهای جهانی، روش‌های مراقبتی از کودک و والدین، تربیت نیروی انسانی، مراقبت پرستاری ویژه این کودکان و .. برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سپید، ملیحه کدیور، دبیر کمیته آموزش مجازی انجمن علمی پزشکان نوزادان ایران، در وبینار روز جهانی نوزاد نارس، در رابطه با اهمیت این روز، اظهار کرد: «سالانه حدود 15 میلیون نوزاد نارس در جهان به دنیا می‌آیند که بار زیادی بر نظام‌های سلامت تحمیل می‌کند. باید توجه داشت که تولد و مراقبت از نوزادان نارس دارای ابعاد مختلف عاطفی، اقتصادی، اجتماعی، اخلاق و حقوقی قابل توجهی است. بر همین اساس افرادی که در حیطه پزشکی نوزادان فعالیت می‌کنند باید به این مساله نیز توجه داشته باشند.» وی افزود: « روز جهانی نوزادان نارس برای نخستین بار از سال 2008 از سوی بنیاد اروپایی مراقبت از نوزادان روز 17 نوامبر که سه نوازد سه‌قلو به صورت نارس در رم پایتخت ایتالیا به دنیا آمدند و فوت کردند پیشنهاده داده شد و تا سال 2013 حدود 60 کشور نیز به این گروه پیوسته برای شناسایی نوزادان نارس به تمامی جهان این روز را نام‌گذاری کردند.»

کدیور بیان کرد: «تشکیلات مرتبط با خانواده‌ها، بیمارستان‌ها و سازمان‌های با سلامت، سیاست‌گذاران باید اهمیت مراقبت از نوزادان نارس را دریافته و با همدیگر همکاری کنند.»

وی ادامه داد: « سازمان جهانی بهداشت، توصیه‌هایی برای برای پیش از تولد، زمان تولد و پس از تولد نوزادان نارس ارائه و اقداماتی بر اساس شرایط کشورهای مختلف معرفی کرده تا این کشورها بتوانند بر اساس امکانات خود، اقدامات را اجرایی کنند.»

عضو انجمن مجازی انجمن علمی پزشکان نوزادان ایران با بیان اینکه تنها نماد سازی و برگزاری جشن برای توجه به نوزادان نارس کفایت نمی‌کند، گفت: « یکی از مهمترین اقداماتی که می‌توان در این زمینه انجام داد حمایت از خانواده‌ها و آموزش دادن به آنها برای مراقبت از نوزادان نارس است. اگرچه ماه نوامبر را ماه آگاهی سازی و توجه به نوزادان نارس نام گذاری کرده‌اند اما باید پویشی برای آموزش پرسنل NICU و حمایت از خانواده‌ها با منابعی که در دسترس است داشته باشیم. آموزش حرفه‌مندانی که در امر مراقبت از نوزادان نارس هستند بسیار اهمیت دارد.»

وی یادآور شد: «پژوهش در زمینه‌های پزشکی و اجتماعی در مورد سلامت نوزادان نارس را نباید فراموش کرد، این پژوهش‌ها در هر سه عرصه محلی، منطقه‌ای و ملی دارای اهمیت بوده و باید مورد حمایت قرار گیرند.»

کدیور افزود: «در راستای سلامت بهداشتی این کودکان، پویش عدالت سلامت و استقرار برنامه‌های استراتژیک بر اساس مولفه‌های عدالت اجتماعی باید وجود داشته باشد تا بتوانیم نابرابری‌ها در حوزه سلامت را پایان دهیم.»

سزارین و نوزادان نارس

وی بیان کرد: «یکی از دلایل افزایش کودکان نارس افزایش سزارین‌هایی است که بی دلیل صورت می‌گیرد. متخصصان زنان و زایمان سزارین‌های الکتیو را بعد از 39 هفته کامل تجویز می‌کنند. زیر 37 هفته امکان تولد نوزادان نارس وجود دارد.»

دبیر آموزش مجازی انجمن علمی پزشکان نوزادان ایران اظهار کرد: « سلامت و توجه به نوزدان نارس نیازمند یک عزم ملی است که بتوان شرایط را بهتر از گذشته کرد برای این نوزادان و خانواده‌های آنها رقم زد.»

انوع نارسی در نوزادان

علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران نیز در ادامه این وبینار با بیان اینکه نوزادان نارس بیشتر از همه به کمک ما نیاز دارند، گفت: «نوزادانی که 37 هفته را گذرانده و متولد می‌شوند «ترم» و آنهایی که زیر 37 هفته هستند «نارس» خوانده می‌شوند. البته سی و هفتمین و سی هشمین هفته حاملگی نیز زمانی نیست که متخصصان زنان و زایمان بتوانند نوزاد را به دنیا بیاورند. هر چه قدر زمان زایمان را به تاخیر انداخت و در هفته سی‌و نهم یا چهلم به دنیا آورد مناسب‌تر بوده و عوارض آن کمتر است. نوزدان زیر 37 هفتگی را نارس به حساب می‌آورند ضمن اینکه تعداد نوزادانی که بعد از 32 هفته به دنیا می‌آیند بسیار زیاد هستند و نوزادانی که زیر 32 هفته هستند «شدیدا نارس» و به نوزادانی که زیر 27 هفته به دنیا می‌آیند «نرسیده» می‌گویند.»

رئیس انجمن علمی پزشکان نوزادان ایران ادامه داد: « نوزادانی که بین 34 تا 37 هفته به دنیا می‌آیند نوزادانی هستند که نزدیک ترم بوده و خیلی شبیه آنها هستند اما مشکلات آنها بسیار زیاد است. اگر این تفاوت‌ها تشخیص داده نشود سلامت این نوزادان به مخاطره می‌افتد. بر همین اساس متخصصان زنان و زایمان باید به این موارد توجه کنند.»

وضعیت مرگ و میر نوزادان و مادران در جهان و ایران

مرندی در ادامه با اشاره به آمارهای یونسیف در سال 2018، اظهار کرد: « تعداد 5.3 میلیون کودک زیر 5 سال و 6.2 میلیون کودک زیر 15 سال فوت می‌کنند که نزدیک 50 درصد آنان نوزادان هستند. مرگ و میر نوزادان در روز اول تولد بسیار بالا است و بیشترین دلیل آن نیز به زمان زایمان یا زمان‌های نزدیک به آن باز می‌گردد.»

وی ادامه داد: «290 هزار مادر در سال فوت می‌کنند که عمده آنها در کشوررهای زیر صحراهای افریقا رخ می‌دهد و در واقع مرگ و میر این مادران در این کشورها 50 برابر کشورهای متمکن است. مرگ و میر نوزادان آنها نیز ده برابر کشوره‌های متمکن است. وضعیت این کشورها عمدتا به دلیل استعمار و استثمار کشورهای قدرتمند به وجود آمده است.80 درصد مرگ و میر مادرهای باردار و کودکان زیر 5 سال در کشورهای زیر صحرای آفریقا و جنوب آسیا رخ می‌دهد.»

این متخصص اطفال در ادامه با بیان اینکه ایران از نظر مرگ و میر نوزادان در جهان رتبه 75 را دارد، اظهار کرد: « مرگ و میر نوزادان در نقاط مختلف ایران متفاوت است. نقاطی وجود دارند که شبیه کشورهای صنعتی است و از سوی دیگر نقاطی نیز وجود دارند که وضعیت بسیار بدتری دارند.»

مرندی با بیان اینکه نباید به علم و تکنولوژی بالایی که در اختیار داریم غره و از عوامل اجتماعی که بیشترین دلایل مرگ کودکان و نوزادن است غافل شد، گفت:«باید به این عوامل اجتماعی که 75 درصد علل اصلی سلامت را تشکیل می‌دهد توجه کرد. اگر به این عوامل توجه نکنیم مرگ و میر مادران و نوزادان بسیار بالا می‌رود.»

وی ادامه داد: «هنوز بسیاری از نوزادان و مادران باردار به دلیل بی‌توجهی به عوامل اجتماعی از بین می‌روند و حتی در صورت زنده به دنیا آمدن زندگی سعادتمند و ضریب هوشی بالایی ندارند.»

مرندی در ادامه با بیان اینکه عمده مرگ و میرهای نوزدان بین 32 تا 37 هفته بارداری رخ می‌دهد، گفت: « تعداد از زیادی از کودکان نارسا در این زمان متولد می‌شوند. شیر خشک برای نوزاد نارس سم است، نباید اجازه دهیم نوزداد نارسی که NICU حضور دارد غیر از شیر مادر چیز دیگری بخورد.»

وی تاکید کرد: « باید با روش‌هایی که وجود دارد از زود به دنیا آمدن نوزادان پیشگیری کرد. ضمن اینکه والدین باید توجه کنند که حاملگی‌ها خواسته باشد. مادرانی که بدون برنامه‌ریزی حامله می‌شوند ممکن است که کمتر به سلامت خود توجه کنند در نتیجه کودک او نارس به دنیا بیاید. مادران بیش از حد چاق یا لاغر نیز امکان تولد فرزند نارس دارند باید روی تغذیه مادر قبل از بارداری دقت کرد. عوامل خطر مانند فشار خون یا دیابت، اعتیاد، استرس، افسردگی و... نیز موجب به دنیا آمدن نوزادان نارس می‌شود.»

وی در مورد مادرانی که از طریق روش‌های درمان ناباروری حامله شده‌اند نیز گفت: « در این مادران احتمال زایمان زودرس و کودکان چندقلو وجود دارد و باید در این مورد دقت بیشتری به خرج داد. ضمن اینکه سزارین‌ یکی از عواملی است که می‌تواند موجب نارسی کودک شود. همچنین موجب عوارض دیگری مانند مرگ و میر کودکان نارس و مادران آنها می‌شود.» مرندی با تاکید بر لزوم آموزش نیروی انسانی توانا و آگاه برای پیشگیری نارس بودن کودکان و مراقبت از نوزادان نارس گفت: « امکانات مهم است اما مهارت نیروی انسانی برای مراقبت از نوزادان نارس بسیار مهمتر است.»

وی یادآور شد: «تغذیه و بهداشت محیط، تحصیلات برای سلامت مادر بسیار مهم است. ضمن اینکه فاصله گذاری مناسب برای حاملگی مجدد 12 تا 18 ماهگی است. کمتر از شش ماه بسیار خطرناک است.»

مرندی افزود: « ما به والدین آنطور که شایسته است در مراقبت از نوازدانشان اهمیت نمی‌دهیم، در NICU ها هنوز با آنان به عنوان مهمانان ناخوانده برخورد می‌کنیم. باید به والدین بیشتر بها داده و از آنها مراقبت کنیم.»

به گزارش سپید در ادامه این وبینار همچنین مطالبی در رابطه با مراقبت‌ها پرستاری ویژه نوزادان نارس، اهمیت تغذیه با شیر مادر، نوزادن نارس کشور در آیینه سامان برای شرکت کنندگان ارائه شد.

پس از وبینار روز جهانی نوزادان نارس‌، برندگان جشنواره نوزاد نارس که با موضوع مراقبت از نوزاد نارس در ایام کرونا جهت ایجاد امید در ایام سخت در بخش‌های هنری مختلف نیز مشخص و معرفی شدند.
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد