جزئیات حادثه کلینیک سینا مهر در صحن علنی شورای شهر
پنج روز پس از آتشسوزی در کلینیک درمانی سینا واقع در خیابان شریعتی تهران که 19 جانباخته و 15 مصدوم بر جای گذاشت، شورای شهر تهران جلسه صحن علنی روز گذشته خود را به بررسی این موضوع اختصاص داد.
4 مقصر حادثه کلینیک درمانی سینا معرفی شدند
هشت نفر از کادر پزشکی در بازداشت
6 July 2020 ساعت: 10:7
هشت نفر از کادر پزشکی در بازداشت
6 July 2020 ساعت: 10:7
پنج روز پس از آتشسوزی در کلینیک درمانی سینا واقع در خیابان شریعتی تهران که 19 جانباخته و 15 مصدوم بر جای گذاشت، شورای شهر تهران جلسه صحن علنی روز گذشته خود را به بررسی این موضوع اختصاص داد.
به گزارش خبرنگار سپید، پیروز حناچی شهردار تهران در این جلسه با اشاره به حضور خود در ساعات اولیه حادثه اظهار کرد: «دراین هنگام اقدامات اولیه اطفای حریق شروع شده بود و اعلام شد در طبقه چهارم و پنجم ساختمان متاسفانه تعدادی از کادر درمان فوت شدهاند. حادثه تلخی که اگر از آن درس نگرفته باشیم جای تاسف دارد. در حادثه پلاسکو نیز با چنین شرایطی مواجه بودیم به شکلی که ساختمانی که برای کار دیگری طراحی شده بود از آن استفاده دیگری میشد و تغییر کاربری در بسیاری از واحدهای آن اتفاق افتاده و واحدها به انبار و تولیدی لباس تبدیل شده بودند. برهمین اساس، آتش نشانی نه اطلاعات کاملی از ساختمان و نه تجهیزات کافی داشت. امروز شرایط فرق کرده، تجهیزات سنگین و سبک آتش نشانی با آن روز (حادثه پلاسکو) قابل مقایسه نیست و حدود ۳۳ هزار پلاک پرخطر در تهران شناسایی شده که در حقیقت مهمترین ساختمانهای پرخطر شهر هستند.»
خلاء قانونی در تبدیل پلاکهای مسکونی به کلینیکهای پزشکی
حناچی در ادامه با بیان اینکه از سال ۱۳۷۶ اجرای مقررات ملی ساختمان در کشور اجباری شده است گفت: «یک خلاء وجود دارد که ریشه در قانون دارد به شکلی که در سال ۱۳۳۴ و در قانون شهرداریها به مطب پزشکان اجازه حضور در فضاهای مسکونی داده شده است. این در حالی است که در آن هنگام اکثر خانهها در تهران ویلایی بود؛ لذا اجازه تبدیل یک اتاق به مطب پزشکی داده شده است. بعدها اجازه داده میشود در پلاکهای مسکونی، کلینیکها شکل بگیرند که این ساختمان نیز از همین موارد است که در سال ۱۳۷۹ پایان کار مسکونی دریافت میکند و بعد به یک کلینیک سپرده میشود و در ادامه بسیاری از فضاها همچون بام این ساختمان تغییر کرده است.»
وی تاکید کرد: «این ساختمان رای ماده ۱۰۰ را نیز داشته و در هنگام وقوع حادثه، آتشنشانی کمتر از ۵ دقیقه در محل حاضر شده اما با توجه به مواد و تجهیزات درون ساختمان و انفجار ناشی از مواد انبار شده، این آتش سوزی از حالت عادی خارج شده بود. یکی از نگرانیها در این آتشسوزی انفجار مخزن گاز هلیوم بود که به حمدالله این اتفاق رخ نداد. باید از این حادثه درس بگیریم.»
وی ادامه داد: «۴۰ درصد پلاکهای موجود در شهر تهران پس از انقلاب نوسازی شدند و بخش عمدهای از آنها اگر به درستی استفاده شوند جای نگرانی نیست. در قوانین تعارضاتی دیده میشود که «استفاده غیرمتناسب از ساختمانهای مسکونی» از جمله آنها است. بر همین اساس در حال حاضر در دولت و در کمیسیون کلانشهرها لایحهای در دستور کار است که در قالب آن بیمه اجباری برای ساختمانهاا دنبال میشود تا با ورود بیمه، کنترل مقررات ملی ساختمان محقق شود.»
شهردار تهران با بیان اینکه شهرداری به کیلینیک سینا مهر شمیران اخطار داده بود گفت: «سیستم قضایی نیز اجازه اعمال اخطار را داده اما اجازه پلمپ وجود نداشته است. در شرایط موجود شاید سیستم اجباری بیمه برای این ساختمانها موثر باشد. در تمام دنیا اگر آتش نشانی به ساختمانی اخطار بدهد و مورد توجه قرار نگیرد، در هنگام ورود حادثه بیمه خسارتی پرداخت نمیکند و باید با حضور بیمه و کنترل ساختمان، حلقه مفقوده چنین حوادثی را مرتفع کنیم.»
وی افزود: «این حادثه در ساعتی به وقوع پیوست که جمعیت اصلی از ساختمان خارج شده بودند. در کنار این حادثه تلخ، اتفاق خوبی توسط یک جوان رامهرمزی روی داد که ۱۰ تا ۱۲ نفر با کمک وی از طریق پشت بام از محل حادثه سالم خارج شدند.»
حناچی با تاکید بر اینکه این حادثه را مراجع قضایی پیگیری میکنند، گفت: «برای این ساختمان ۴ اخطاریه صادر شده بود اما باید کارهای جدی کرد و قوانین موجود اصلاح شود. امیدواریم و تلاش خواهیم کرد این اصلاح قوانین را انجام دهیم و این کار را از طریق نمایندگان مجلس تا رسیدن به نتیجه پیگیری خواهیم کرد.»
شهردار تهران همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سازمان آتش نشانی سه اخطاریه از نظر ایمنی به مالک ابلاغ کرده و یک اخطاریه نیز شهرداری در مورد ماده ۱۰۰ به این کلینیک داده بود، گفت: «بعد از پلاسکو تا کنون ۳۳ هزار پلاک در معرض خطر را شناسایی کردهایم که ممکن است حداکثر هزار و 500 پلاک دیگر به آن اضافه شود، ما این ساختمانها را شناسایی کردهایم اما اگر از لحاظ حقوقی پشتیبانی نشویم، نتایج خوبی حاصل نمیشود.»
چهار متولی حادثه کلینیک سینا مهر
محسن هاشمی رفسنجانی رئیس شورای اسلامی شهر تهران هم در این جلسه با بیان اینکه هفته گذشته حادثه آتش سوزی کلینیک سینا مهر، دل همه شهروندان تهرانی و ایرانی را به درد آورد، گفت: «۱۹ نفر از شهروندان فوت کردند. شورا وظیفه خود دانست این موضوع را تا حصول نتیجه بررسی کند و از همان ابتدا جلسات هم اندیشی خود را آغاز کرد و در کمیسیون سلامت و خدمات شهری این موضوع به خوبی پیگیری شد.»
وی افزود: «در جلسه کمیسیون تخصصی با اعضای شورا و شهردار تهران مقرر شد همه طرفهای درگیر، تقصیرها و قصورهای خود را بپذیرند. در وقوع این حادثه چهار دستگاه متولی بودهاند؛ وزارت بهداشت، شهرداری، وزارت کار و مالک ساختمان مسئولیتهایی داشتهاند که باید هر کدام پاسخگوی عملکردشان باشند.»
هاشمی رفسنجانی یادآور شد: «در تهران پس از حادثه پلاسکو، ۳۳ هزار ساختمان ناایمن شناسایی شدند اما به تنهایی امکان مقابله با این ساختمانها را نداریم لذا مقرر شد تا با همکاری دستگاه قضایی این مشکل رفع شود. در این راستا و در مسیر ایمن سازی ساختمانها تنها ۲۰۰ ساختمان ایمن شده است و ۳ هزار ساختمان هم در مسیر ایمنسازی قرار دارند اما ۲۹ هزار ساختمان هیچ اقدامی انجام ندادهاند.»
وی افزود: «مردم باید بدانند که آیا ساختمانی که قصد ورود به آن را دارند ایمن هست یا خیر؛ باید سامانه سوت زنی در شهرداری تهران برای اعلام ساختمانهای ناایمن را تشکیل دهیم.»
هشت عضو کادر پزشکی در بازداشت
در ادامه، ناهید خداکرمی عضو کمیسیون سلامت محیط زیست شورای شهر تهران نیز در رابطه با این حادثه اظهار کرد: «متاسفانه در این حادثه 17 نفر از جانباختگان جزو کادر پزشکی بوده که سه نفر آنها از پزشکان حاذق کشور بودند.»
وی افزود: «همچنین 8 نفر از کادر پزشکی به دلیل این حادثه در حال حاضر بازداشت هستند در حالی که کمترین نقش را در بروز حریق و انفجار کلینیک داشتهاند.» این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: «این کلینیک دارای پروانه بود پس حتما مجوزهای لازم را کسب کرده است. از طرفی افراد شاغل در آن بیمه بودهاند پس نشان میدهد اداره کار تا کنون ایرادی از کلینیک نگرفته است.»
وی افزود: «کلینیک سینا مهر برای فعالیت درمانی مجوز داشته و حادثه در آن به وقوع پیوسته است. حال همه میگویند ما پیش از این اخطار داده بودیم. معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی بازدیدهای سختگیرانه از کلینیکها دارند و حتی اگر تعرفهها بیش از معمول دریافت شود پروانه تعزیراتی تشکیل میدهند. حال این سوال مطرح است که چرا مشکلات این کلینیک گزارش نشده است.»
خداکرمی ادامه داد: «گزارشها نشان میدهد همه فعالیتها در این کلینیک مجاز بوده و کسی نمیپرسد اگر استاندارد نبوده چرا فعالیتش ادامه داشته است؟ چرا مجوز در صورت استاندارد نبودن باطل نشده و مجموعه نیز پلمب در آن صورت نگرفته است.»
وی تاکید کرد: «پزشکان بیگناهترین افراد در بروز این حادثه بودهاند که در حال حاضر تنها آنها در حال بازداشت هستند.»
تفاوت کلینیک با مطب
بر اساس این گزارش علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران نیز با انتقاد از تغیر کاربری ساختمان کلینیک گفت: «ساختمان این کلینیک مسکونی بوده ، اخطار هم دریافت کرده و رای قطعی ماده 100صد هم داشته است. این که گفته میشود مطب پزشکان استثنا است مطلب درستی است اما این کلینیک متفاوت از این موضوع است. کلینیکی که بخشهای اداری دارد و اگر غیر از این بود شهرداری شکایت نمیکرد و پرونده را به کمیسیون ماده 100صد ارسال نمیکرد. در یک دفتر 50 متری که دو جوان کار میکنند شهرداری روزی دو بار سرکشی میکند و نسبت به تغییر کاربری آن اخطار میدهد. ولی این کلینیک به همان شکل به کار خود ادامه میدهد. لذا باید در این رابطه توضیح داده شود. هیچ خلاء قانونی وجود ندارد و موضوع کاملا روشن است.»
اعطا در ادامه اظهار کرد: «من از وزارت کار تعجب میکنم برابر رای قطعی ماده 100 تغییر کاربری از مسکونی به بهداشتی و اضافه بنا انجام شده است. وزارت کار برای بررسی ضوابط فنی باید مامورین خود را برای سرکشی اعزام کند و این مامورین میتوانند اعلام تخلف کرده و پیگرد کارفرما از دستگاه قضا را خواستار شوند. بازرسین وزارت کار باید علاوه بر بررسی این موضوع اعلام تخلف کنند لذا به لحاظ قانونی تمامی ابعاد موضوع روشن است.»
جزئیات تخلفات
زهرا صدراعظم نوری دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران در رابطه با بررسی جزئیات حادثه آتش سوزی کلینیک سینا مهر گفت: «سازمان آتش نشانی از ۳۳ هزار ساختمان پر خطر و میان خطر بازدید داشته و اخطاریههای لازم را صادر کرده است. ۲۶ درصد حریقها مربوط به ساختمان است و ۵۴ درصد حریقهای ساختمانی مربوط به کاربریهای مسکونی است. ساختمان ۵ طبقه کلینیک سینامهر کاربری مسکونی داشته و به دلیل تغییر کاربری مطابق با رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ مالک مکلف به بهره برداری مجاز از ملک بوده است.»
وی در رابطه با تخلفات صورت گرفته در ملک کلینیک سینا مهر گفت: «مسقف کردن حیاط جنوبی با پروفیل سبک و سقف غیر اساسی به منظور ایجاد سایبان، تبدیل ۴۰۵ متر مربع مسکونی به مرکزبهداشتی و درمانی در زیر زمین به مساحت ۷ متر مربع و آسانسور بهداشتی و درمانی به مساحت ۷ متر مربع، تبدیل ملک مسکونی به اداری در طبقات همکف، اول، دوم به مساحت ۶۱۵ متر و ۷۵ متر راه پله اداری به عنوان خلاف مازاد تراکم از جمله تخلفات ساختمانی این کلینیک است که به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارسال شده است.»
وی ادامه داد: «کمیسیون ماده صد رای به تعطیلی و یا قلع احداثات زاید و اعاده به وضعیت مجاز ظرف دو ماه و همچنین تخریب و جمع آوری پروفیل سبک و سقف غیر اساسی را داده است.»
صدراعظم نوری در تشریح اقدامات سازمان آتش نشانی نیز گفت: «بازدید و صدور دستور العمل ایمنی در سال ۹۴ ، صدور نامه استنکاف از اجرای دستور العمل در سال ۹۶ ، بازدید مجدد در سال ۹۷ و صدور اخطاریه در سال ۹۷ از جمله اقدامات این سازمان برای جلوگیری از وقوع حادثه بوده است. مالک مدعی شده که گزارش فوق با واقعیت تطابق ندارد و براساس تجربیاتش و نه اصول سازمان آتش نشانی نسبت به ایجاد دو دستگاه شلنگ آب آتش نشانی با پمپ فشار قوی و چندین کپسول اقدام کرده است.»
وی یادآور شد: «ساعت ۲۰:۴۶ دقیقه آتش سوزی گسترده در مرکز سینا به سامانه ۱۲۵ آتش نشانی اعلام میشود در نخستین مرحله آتش نشانان ۴ ایستگاه ۶، ۶۴، ۸۸ و ۱۰۵ را به محل حادثه اعزام میکنند. برابر مستندات موجود نخستین تیم آتش نشانی حدود ۵ دقیقه بعد از اعلام به محل رسیده و عملیات خود را آغاز میکنند.»
این عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که به دلیل انفجارهای پی در پی در محل جنوبی ساختمان دسترسی آتش نشانان سخت و از طریق پشت بام و نورگیر طبقه سوم اقدام به ورود میکنند افزود: «آتش نشانان پس از حدود ۴۵ دقیقه به افراد مسدود شده دسترسی پیدا کرده و از طریق پشت بام این افراد را به بیرون انتقال دادند. ۲۰ نفر از این افراد نجات یافته و متاسفانه ۱۹ نفر فوت شدند.»
وی تاکید کرد: «بهرهبرداری غیر اصولی از حیاط، دپو نامناسب سیلندرهای اکسیژن و نیتروژن، عدم وجود پله فرار اضطراری، تصرف پشت بام با ایجاد کاربری دفتر اداری و دپوی مواد قابل اشتعال، حذف نورگیر در طبقات و ایزوله کردن اتاقهای عمل در طبقه آخر، عدم حوزهبندی حریق در سقف کاذب طبقات که در نتیجه هنگام حریق دود به طبقات نفوذ میکند، عدم طراحی نامناسب سیستم اعلام اطفای حریق مناسب و غیر فعال بودن آن هنگام وقوع حادثه، قرار گرفتن جعبه حدود ۱۰ کولر گازی، نصب غیر اصولی کولر آبی بر روی سقف انبار فلزی غیر مجاز، اجرای دیوارههای جدا کننده و بازسازی فضای داخلی مجموعه با مصالح قابل اشتعال، سیم کشی غیر اصولی در مجموعه و قرار گرفتن تابلوی برق در راه پله از جمله موارد نا ایمنی موجود در این ساختمان بوده است.»
خلاء قانونی در تبدیل پلاکهای مسکونی به کلینیکهای پزشکی
حناچی در ادامه با بیان اینکه از سال ۱۳۷۶ اجرای مقررات ملی ساختمان در کشور اجباری شده است گفت: «یک خلاء وجود دارد که ریشه در قانون دارد به شکلی که در سال ۱۳۳۴ و در قانون شهرداریها به مطب پزشکان اجازه حضور در فضاهای مسکونی داده شده است. این در حالی است که در آن هنگام اکثر خانهها در تهران ویلایی بود؛ لذا اجازه تبدیل یک اتاق به مطب پزشکی داده شده است. بعدها اجازه داده میشود در پلاکهای مسکونی، کلینیکها شکل بگیرند که این ساختمان نیز از همین موارد است که در سال ۱۳۷۹ پایان کار مسکونی دریافت میکند و بعد به یک کلینیک سپرده میشود و در ادامه بسیاری از فضاها همچون بام این ساختمان تغییر کرده است.»
وی تاکید کرد: «این ساختمان رای ماده ۱۰۰ را نیز داشته و در هنگام وقوع حادثه، آتشنشانی کمتر از ۵ دقیقه در محل حاضر شده اما با توجه به مواد و تجهیزات درون ساختمان و انفجار ناشی از مواد انبار شده، این آتش سوزی از حالت عادی خارج شده بود. یکی از نگرانیها در این آتشسوزی انفجار مخزن گاز هلیوم بود که به حمدالله این اتفاق رخ نداد. باید از این حادثه درس بگیریم.»
وی ادامه داد: «۴۰ درصد پلاکهای موجود در شهر تهران پس از انقلاب نوسازی شدند و بخش عمدهای از آنها اگر به درستی استفاده شوند جای نگرانی نیست. در قوانین تعارضاتی دیده میشود که «استفاده غیرمتناسب از ساختمانهای مسکونی» از جمله آنها است. بر همین اساس در حال حاضر در دولت و در کمیسیون کلانشهرها لایحهای در دستور کار است که در قالب آن بیمه اجباری برای ساختمانهاا دنبال میشود تا با ورود بیمه، کنترل مقررات ملی ساختمان محقق شود.»
شهردار تهران با بیان اینکه شهرداری به کیلینیک سینا مهر شمیران اخطار داده بود گفت: «سیستم قضایی نیز اجازه اعمال اخطار را داده اما اجازه پلمپ وجود نداشته است. در شرایط موجود شاید سیستم اجباری بیمه برای این ساختمانها موثر باشد. در تمام دنیا اگر آتش نشانی به ساختمانی اخطار بدهد و مورد توجه قرار نگیرد، در هنگام ورود حادثه بیمه خسارتی پرداخت نمیکند و باید با حضور بیمه و کنترل ساختمان، حلقه مفقوده چنین حوادثی را مرتفع کنیم.»
وی افزود: «این حادثه در ساعتی به وقوع پیوست که جمعیت اصلی از ساختمان خارج شده بودند. در کنار این حادثه تلخ، اتفاق خوبی توسط یک جوان رامهرمزی روی داد که ۱۰ تا ۱۲ نفر با کمک وی از طریق پشت بام از محل حادثه سالم خارج شدند.»
حناچی با تاکید بر اینکه این حادثه را مراجع قضایی پیگیری میکنند، گفت: «برای این ساختمان ۴ اخطاریه صادر شده بود اما باید کارهای جدی کرد و قوانین موجود اصلاح شود. امیدواریم و تلاش خواهیم کرد این اصلاح قوانین را انجام دهیم و این کار را از طریق نمایندگان مجلس تا رسیدن به نتیجه پیگیری خواهیم کرد.»
شهردار تهران همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سازمان آتش نشانی سه اخطاریه از نظر ایمنی به مالک ابلاغ کرده و یک اخطاریه نیز شهرداری در مورد ماده ۱۰۰ به این کلینیک داده بود، گفت: «بعد از پلاسکو تا کنون ۳۳ هزار پلاک در معرض خطر را شناسایی کردهایم که ممکن است حداکثر هزار و 500 پلاک دیگر به آن اضافه شود، ما این ساختمانها را شناسایی کردهایم اما اگر از لحاظ حقوقی پشتیبانی نشویم، نتایج خوبی حاصل نمیشود.»
چهار متولی حادثه کلینیک سینا مهر
محسن هاشمی رفسنجانی رئیس شورای اسلامی شهر تهران هم در این جلسه با بیان اینکه هفته گذشته حادثه آتش سوزی کلینیک سینا مهر، دل همه شهروندان تهرانی و ایرانی را به درد آورد، گفت: «۱۹ نفر از شهروندان فوت کردند. شورا وظیفه خود دانست این موضوع را تا حصول نتیجه بررسی کند و از همان ابتدا جلسات هم اندیشی خود را آغاز کرد و در کمیسیون سلامت و خدمات شهری این موضوع به خوبی پیگیری شد.»
وی افزود: «در جلسه کمیسیون تخصصی با اعضای شورا و شهردار تهران مقرر شد همه طرفهای درگیر، تقصیرها و قصورهای خود را بپذیرند. در وقوع این حادثه چهار دستگاه متولی بودهاند؛ وزارت بهداشت، شهرداری، وزارت کار و مالک ساختمان مسئولیتهایی داشتهاند که باید هر کدام پاسخگوی عملکردشان باشند.»
هاشمی رفسنجانی یادآور شد: «در تهران پس از حادثه پلاسکو، ۳۳ هزار ساختمان ناایمن شناسایی شدند اما به تنهایی امکان مقابله با این ساختمانها را نداریم لذا مقرر شد تا با همکاری دستگاه قضایی این مشکل رفع شود. در این راستا و در مسیر ایمن سازی ساختمانها تنها ۲۰۰ ساختمان ایمن شده است و ۳ هزار ساختمان هم در مسیر ایمنسازی قرار دارند اما ۲۹ هزار ساختمان هیچ اقدامی انجام ندادهاند.»
وی افزود: «مردم باید بدانند که آیا ساختمانی که قصد ورود به آن را دارند ایمن هست یا خیر؛ باید سامانه سوت زنی در شهرداری تهران برای اعلام ساختمانهای ناایمن را تشکیل دهیم.»
هشت عضو کادر پزشکی در بازداشت
در ادامه، ناهید خداکرمی عضو کمیسیون سلامت محیط زیست شورای شهر تهران نیز در رابطه با این حادثه اظهار کرد: «متاسفانه در این حادثه 17 نفر از جانباختگان جزو کادر پزشکی بوده که سه نفر آنها از پزشکان حاذق کشور بودند.»
وی افزود: «همچنین 8 نفر از کادر پزشکی به دلیل این حادثه در حال حاضر بازداشت هستند در حالی که کمترین نقش را در بروز حریق و انفجار کلینیک داشتهاند.» این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: «این کلینیک دارای پروانه بود پس حتما مجوزهای لازم را کسب کرده است. از طرفی افراد شاغل در آن بیمه بودهاند پس نشان میدهد اداره کار تا کنون ایرادی از کلینیک نگرفته است.»
وی افزود: «کلینیک سینا مهر برای فعالیت درمانی مجوز داشته و حادثه در آن به وقوع پیوسته است. حال همه میگویند ما پیش از این اخطار داده بودیم. معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی بازدیدهای سختگیرانه از کلینیکها دارند و حتی اگر تعرفهها بیش از معمول دریافت شود پروانه تعزیراتی تشکیل میدهند. حال این سوال مطرح است که چرا مشکلات این کلینیک گزارش نشده است.»
خداکرمی ادامه داد: «گزارشها نشان میدهد همه فعالیتها در این کلینیک مجاز بوده و کسی نمیپرسد اگر استاندارد نبوده چرا فعالیتش ادامه داشته است؟ چرا مجوز در صورت استاندارد نبودن باطل نشده و مجموعه نیز پلمب در آن صورت نگرفته است.»
وی تاکید کرد: «پزشکان بیگناهترین افراد در بروز این حادثه بودهاند که در حال حاضر تنها آنها در حال بازداشت هستند.»
تفاوت کلینیک با مطب
بر اساس این گزارش علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران نیز با انتقاد از تغیر کاربری ساختمان کلینیک گفت: «ساختمان این کلینیک مسکونی بوده ، اخطار هم دریافت کرده و رای قطعی ماده 100صد هم داشته است. این که گفته میشود مطب پزشکان استثنا است مطلب درستی است اما این کلینیک متفاوت از این موضوع است. کلینیکی که بخشهای اداری دارد و اگر غیر از این بود شهرداری شکایت نمیکرد و پرونده را به کمیسیون ماده 100صد ارسال نمیکرد. در یک دفتر 50 متری که دو جوان کار میکنند شهرداری روزی دو بار سرکشی میکند و نسبت به تغییر کاربری آن اخطار میدهد. ولی این کلینیک به همان شکل به کار خود ادامه میدهد. لذا باید در این رابطه توضیح داده شود. هیچ خلاء قانونی وجود ندارد و موضوع کاملا روشن است.»
اعطا در ادامه اظهار کرد: «من از وزارت کار تعجب میکنم برابر رای قطعی ماده 100 تغییر کاربری از مسکونی به بهداشتی و اضافه بنا انجام شده است. وزارت کار برای بررسی ضوابط فنی باید مامورین خود را برای سرکشی اعزام کند و این مامورین میتوانند اعلام تخلف کرده و پیگرد کارفرما از دستگاه قضا را خواستار شوند. بازرسین وزارت کار باید علاوه بر بررسی این موضوع اعلام تخلف کنند لذا به لحاظ قانونی تمامی ابعاد موضوع روشن است.»
جزئیات تخلفات
زهرا صدراعظم نوری دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران در رابطه با بررسی جزئیات حادثه آتش سوزی کلینیک سینا مهر گفت: «سازمان آتش نشانی از ۳۳ هزار ساختمان پر خطر و میان خطر بازدید داشته و اخطاریههای لازم را صادر کرده است. ۲۶ درصد حریقها مربوط به ساختمان است و ۵۴ درصد حریقهای ساختمانی مربوط به کاربریهای مسکونی است. ساختمان ۵ طبقه کلینیک سینامهر کاربری مسکونی داشته و به دلیل تغییر کاربری مطابق با رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ مالک مکلف به بهره برداری مجاز از ملک بوده است.»
وی در رابطه با تخلفات صورت گرفته در ملک کلینیک سینا مهر گفت: «مسقف کردن حیاط جنوبی با پروفیل سبک و سقف غیر اساسی به منظور ایجاد سایبان، تبدیل ۴۰۵ متر مربع مسکونی به مرکزبهداشتی و درمانی در زیر زمین به مساحت ۷ متر مربع و آسانسور بهداشتی و درمانی به مساحت ۷ متر مربع، تبدیل ملک مسکونی به اداری در طبقات همکف، اول، دوم به مساحت ۶۱۵ متر و ۷۵ متر راه پله اداری به عنوان خلاف مازاد تراکم از جمله تخلفات ساختمانی این کلینیک است که به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارسال شده است.»
وی ادامه داد: «کمیسیون ماده صد رای به تعطیلی و یا قلع احداثات زاید و اعاده به وضعیت مجاز ظرف دو ماه و همچنین تخریب و جمع آوری پروفیل سبک و سقف غیر اساسی را داده است.»
صدراعظم نوری در تشریح اقدامات سازمان آتش نشانی نیز گفت: «بازدید و صدور دستور العمل ایمنی در سال ۹۴ ، صدور نامه استنکاف از اجرای دستور العمل در سال ۹۶ ، بازدید مجدد در سال ۹۷ و صدور اخطاریه در سال ۹۷ از جمله اقدامات این سازمان برای جلوگیری از وقوع حادثه بوده است. مالک مدعی شده که گزارش فوق با واقعیت تطابق ندارد و براساس تجربیاتش و نه اصول سازمان آتش نشانی نسبت به ایجاد دو دستگاه شلنگ آب آتش نشانی با پمپ فشار قوی و چندین کپسول اقدام کرده است.»
وی یادآور شد: «ساعت ۲۰:۴۶ دقیقه آتش سوزی گسترده در مرکز سینا به سامانه ۱۲۵ آتش نشانی اعلام میشود در نخستین مرحله آتش نشانان ۴ ایستگاه ۶، ۶۴، ۸۸ و ۱۰۵ را به محل حادثه اعزام میکنند. برابر مستندات موجود نخستین تیم آتش نشانی حدود ۵ دقیقه بعد از اعلام به محل رسیده و عملیات خود را آغاز میکنند.»
این عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که به دلیل انفجارهای پی در پی در محل جنوبی ساختمان دسترسی آتش نشانان سخت و از طریق پشت بام و نورگیر طبقه سوم اقدام به ورود میکنند افزود: «آتش نشانان پس از حدود ۴۵ دقیقه به افراد مسدود شده دسترسی پیدا کرده و از طریق پشت بام این افراد را به بیرون انتقال دادند. ۲۰ نفر از این افراد نجات یافته و متاسفانه ۱۹ نفر فوت شدند.»
وی تاکید کرد: «بهرهبرداری غیر اصولی از حیاط، دپو نامناسب سیلندرهای اکسیژن و نیتروژن، عدم وجود پله فرار اضطراری، تصرف پشت بام با ایجاد کاربری دفتر اداری و دپوی مواد قابل اشتعال، حذف نورگیر در طبقات و ایزوله کردن اتاقهای عمل در طبقه آخر، عدم حوزهبندی حریق در سقف کاذب طبقات که در نتیجه هنگام حریق دود به طبقات نفوذ میکند، عدم طراحی نامناسب سیستم اعلام اطفای حریق مناسب و غیر فعال بودن آن هنگام وقوع حادثه، قرار گرفتن جعبه حدود ۱۰ کولر گازی، نصب غیر اصولی کولر آبی بر روی سقف انبار فلزی غیر مجاز، اجرای دیوارههای جدا کننده و بازسازی فضای داخلی مجموعه با مصالح قابل اشتعال، سیم کشی غیر اصولی در مجموعه و قرار گرفتن تابلوی برق در راه پله از جمله موارد نا ایمنی موجود در این ساختمان بوده است.»
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد