جلوگیری از بروز تخلفات تجویز و فروش دارو با الکترونیکی شدن نسخه‌ها
17 April 2016 ساعت: 12:4



رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران با اشاره به مزایای طرح الکترونیکی شدن نسخه‌ها، گفت: «الکترونیکی شدن نسخ در کنترل سوءاستفاده از نسخه‌های دارو‌های اپیوئیدی یا همان داروهای افیونی بسیار موثر است و از خرید و فروش نسخه‌های برخی داروها که بدون تجویز ازسوی داروخانه فروخته می‌شود، جلوگیری می‌کند.»
به گزارش سپیدآنلاین، روزنامه فرهیختگان در این باره می‌نویسد: «به اعتقاد کارشناسان دارو و درمان در کشور، الکترونیکی شدن نسخه‌ها و ایجاد سیستم «ثبت» خرید دارو، علاوه‌براینکه مصرف دارو را در کشور کم می‌کند، این امکان را در اختیار پزشکان قرار می‌دهد تا پیشینه‌ای از وضعیت مصرف دارویی بیماران در اختیار داشته باشند؛ اطلاعاتی که می‌تواند در فرآیند درمان مفید باشد و از تداخل دارویی جلوگیری کند. این اتفاق در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته دنیا رخ داده است و نه‌تنها تمام نسخه‌ها به شکل الکترونیکی برای داروخانه‌ها ارسال می‌شود، بلکه نسخه کاغذی با جریمه و حتی مجازات زندان همراه است. ایرج خسرونیا رئیس انجمن متخصصان داخلی در این باره به «فرهیختگان» می‌گوید: «الکترونیکی شدن نسخ در کنترل سوءاستفاده از نسخه‌های دارو‌های اپیوئیدی یا همان داروهای افیونی بسیار موثر است و از خرید و فروش نسخه‌های برخی داروها که بدون تجویز از سوی داروخانه فروخته می‌شود، جلوگیری می‌کند.»
خسرونیا ادامه می‌دهد: «این روش ذخیره داروی داروخانه‌ها را کنترل می‌کند و اگر داروخانه‌ای بدون نسخه دارویی که نیازمند نسخه است را به متقاضی ارائه دهد، رصد خواهد شد و با این تخلف برخورد می‌شود. این در حالی است که اکنون این نظارت وجود ندارد و ما شاهدیم که برخی داروها که نیاز به نسخه پزشک دارد، مثل انواع آنتی‌بیوتیک‌ها،از سوی برخی داروخانه‌ها، بدون نسخه پزشک به افراد ارائه می‌شود.»
کاهش مصرف دارو
تجربیات جهانی نشان می‌دهد مصرف دارو پس از اجرای طرح الکترونیکی شدن نسخ پزشکی، حدود ۱۰درصد کاهش خواهد یافت. بر همین اساس چندی است که وزارت بهداشت نیز مجدانه به دنبال اجرای طرح الکترونیکی کردن نسخ پزشکی است؛ طرحی که تاکنون تنها در مورد برخی داروها اجرا شده است.
چندی‌پیش رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه الکترونیکی شدن نسخ پزشکی باعث کاهش مصرف دارو در کشور می‌شود، گفت: «تجویز و مصرف منطقی دارو به نفع بیمه‌ها است؛ به‌طوری که درحال حاضر در دو شهر از کشور برنامه آزمایشی تجویز منطقی دارو را ارائه کرده‌ایم که البته 6ماه است منتظریم بیمه‌ها برای شروع این برنامه به ما کمک کنند.»
اشاره رئیس سازمان غذا و دارو به اجرای طرح پزشک خانواده بود که چند سالی است در دو استان فارس و مازندران به اجرا درآمده است و قرار بود که در زمان اجرای این طرح، الکترونیکی شدن نسخه پزشکان نیز اجرا شود، اتفاقی که تاکنون رخ نداده است و به گفته مسئولان اجرایی این طرح، در این دو استان هنوز زیرساخت‌های نرم‌افزاری برای اجرای این طرح فراهم نشده است.
حمید خیری، عضو هیات‌مدیره انجمن داروسازان ایران در این باره به «فرهیختگان» می‌گوید: «مصرف برخی داروها در کشور بسیار بالاست. براساس مطالعاتی که در دنیا انجام شده، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها تا چند سال دیگر موثر نخواهد بود و باید برای کنترل تجویز این قبیل داروها چاره‌ای بیندیشیم.»
به گفته خیری، الکترونیکی شدن نسخ می‌تواند در کنترل، تجویز و مصرف دارو بین پزشکان و مصرف‌کننده‌ها موثر باشد. در همه جای دنیا داروی بدون نسخه(O.T.C) که برای تهیه آن نیاز به نسخه پزشک نیست، آمار مصرفی وجود ندارد، اما درباره داروهایی که نیازمند نسخه پزشک هستند، کنترل سختگیرانه‌ای وجود دارد.
معمولا در هر کشوری بنا بر متغیرهای گوناگون فهرستی از داروها در این دسته قرار می‌گیرند. این فهرست در کشورهای مختلف متفاوت است که به‌طور معمول شامل مکمل‌های غذایی، مسکن‌های پرکاربرد و بدون ایجاد وابستگی، ضدحساسیت‌ها و تب‌برها و ضداحتقان‌ها در این دسته از داروها قرار می‌گیرند. این عضو هیات‌مدیره انجمن داروسازان ادامه می‌دهد: «در حال حاضر تنها برخی داروها مثل داروهای انسولین که بیمار در مدت طولانی از دارویی با دوز مشخص استفاده می‌کنند، نسخه‌ها به صورت الکترونیکی از سوی بیمه مدیریت می‌شود؛ چراکه بیمار تنها می‌تواند تا حدی که پزشک براساس استاندارد مشخص کرده را با فرانشیز بیمه خریداری کند و از آن میزان بیشتر را به صورت آزاد تهیه کند.»
به گفته خیری، روند مصرف دارو و نیازها به سمتی است که باید نسخه‌ها الکترونیکی شود و به نظر می‌رسد این اتفاق تا چند سال دیگر در کشور رخ خواهد داد.
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد