محققان دانشگاهی طراحی کردند
نانوحسگری برای شناسایی نوعی ویروس سرطان زا
29 December 2018 ساعت: 12:12



محققان دانشگاهی در فاز آزمایشگاهی با استفاده از نانوذرات نورانی موفق به طراحی و ساخت نانو حسگری برای شناسایی نوعی ویروس سرطان‌زا در بدن شدند.
به گزارش سپیدآنلاین، محدثه زارعی قبادی، پژوهشگر پسادکتری دانشگاه تهران با اشاره به ویژگی‌های منحصربه‌فرد نانوساختارهای کربنی، گفت:‌ نانوساختارهای کربنی علاوه بر دارا بودن خصوصیات نوری و الکتروشیمیایی ویژه، قابلیت اتصال به زیست مولکول‌ها را دارند که می‌تواند عملکرد آنها را به‌طور قابل‌توجهی بهبود بخشد. از این‌ رو نانوساختارهای کربن به‌طور گسترده در حوزه‌های مختلف پزشکی کاربردی از جمله زیست‌حسگرها، دارورسانی و تحویل ژن استفاده می‌شوند.

وی افزود: بر این اساس در این مطالعه از روش‌های ساده برای سنتز "کربن دات" و نانوذره‌ مغناطیسی آهن پوشش‌دار شده با طلا استفاده شد و سپس این نانوذرات در یک طراحی ساده، برای شناسایی ویروس HTLV-I مورد استفاده قرار گرفتند.

زارعی قبادی در ادامه گفت: ویروس انسانی لنفوسیت T نوع اول یا HTLV-I اولین ویروس سرطان‌زای شناخته‌شده‌ انسانی است، این ویروس عامل نوعی سرطان خون به نام لوسمی سلول T بالغین (ATL) و چندین بیماری دیگر است. مناطق بومی این ویروس، جزایر کارائیب، ژاپن، آمریکای جنوبی، آفریقای مرکزی و جنوب هندوستان هستند و در ایران نیز استان خراسان و به‌خصوص شهر مشهد به‌عنوان یک منطقه اندمیک با شیوع ۵ درصد گزارش شده‌است؛ از این رو هم‌اکنون تشخیص آلودگی در مراکز انتقال خون کشور و به‌خصوص در شهر مشهد توسط یک فرایند پرهزینه انجام می‌شود. بنابراین، طراحی زیست حسگرهای کارآمد برای شناسایی ارزان‌قیمت این ویروس ضروری به نظر می‌رسد.

این محقق دانشگاهی تصریح کرد: انتقال انرژی بین نقاط کربنی و نانوذرات مغناطیسی آهن پوشش داده شده با طلا سازوکار عملکرد این نانوحسگر را تشکیل می‌دهد، به این‌صورت که همپوشانی طیف نشری نقاط کربنی و طیف جذبی نانوذرات مغناطیسی آهن پوشش داده شده با طلا، فاصله‌ چند نانومتری بین نانوذرات دهنده و گیرنده‌ انرژی و همچنین برهمکنش دوقطبی- دوقطبی شرایط لازم را برای عملکرد مطلوب این نانوحسگر فراهم می‌کند.

وی در ادامه با اشاره به مراحل سنتز نانوحسگر و آزمون‌های مورد استفاده جهت ارزیابی کارایی آن، گفت: ابتدا نانوذرات کربن دات با قطر ۱.۵ نانومتر و نانوذره‌ مغناطیسی آهن پوشش‌دار شده با طلا با قطر حدود ۹۰ نانومتر سنتز شدند. سپس دو کاوشگر الیگونوکلئوتیدی اختصاصی که مکمل بخش‌های ابتدایی و انتهایی توالی ویروس هدف هستند، طراحی و سنتز شدند. در ادامه از روش‌های پراکندگی نور دینامیکی (DLS) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای تعیین اندازه‌ نانوذرات، از طیف‌سنجی مادون‌قرمز تبدیل فوریه برای شناسایی گروه‌های عاملی روی نانوذرات و از طیف‌سنجی مرئی-فرابنفش و فلوئورسانس برای تعیین عملکرد زیست حسگر و تشخیص هدف استفاده شد.

زارعی در پایان خاطر نشان کرد: حد تشخیص این زیست‌حسگر برای تشخیص ویروس هدف، ۱۰ نانومولار و ناحیه‌ خطی بین ۱۰ تا ۳۲۰ نانومولار است.

به گزارش سپیدآنلاین، نتایج این تحقیقات که از سوی دکتر محدثه زارعی قبادی پژوهشگر پسادکتری در مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران در گروه تحقیقاتی دکتر هدایت‌الله قورچیان و با همکاری دکتر سید حمیدرضا مژگانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، دکتر مهدی نوروزی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر فریبا دشتستانی و دکتر فاطمه حکیمیان از محققان مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک و دکتر امیر یادگاری محقق دانشگاه مارکیت آمریکا اجرایی شده، در مجله‌ Scientific reports با ضریب تاثیر ۴.۱۲۲ منتشر شده‌ است.
ایسنا
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد