دیابت نوع 2 به طور فزایندهای در سراسر جهان در حال گسترش است، اضافه وزن مهمترین عامل خطر بوده و این امر بیانگر این نکته است که رژیم غذایی و دیگر عوامل مرتبط با شیوه زندگی نقش مهمی در ابتلا به دیابت نوع 2 دارند. پژوهشهای قبلی نشان دادهاند که کنترل وزن، ورزش و غلظت بالای اسید لینولئیک سرم، با کاهش خطر ابتلا به دیابت در ارتباط است. با این حال، یافتهها در مورد چگونگی تاثیر مصرف کم ماهی یا اسیدهای چرب بلند زنجیره امگا 3 روی خطر ابتلا به دیابت بسیار ضد و نقیض بوده است.
به طور کلی وجود یک نقش محافظتی در جمعیت آسیایی مشاهده شد، در حالی که در مطالعات اروپا و آمریکا ارتباط مشابهی مشاهده نشده و حتی برخی از مطالعات مصرف زیاد ماهی را با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط دانستهاند.
بر این اساس محققان فنلاندی مطالعهای را با هدف بررسی ارتباط غلظت اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 در سرم با بروز دیابت نوع 2 طراحی کردند. بدین منظور محققان در سال 1989-1984 غلظت اسید چرب امگا-3 سرم را در 2212 مرد 60-42 ساله اندازهگیری کرده و این افراد را به مدت 3/19 سال مورد پیگیری قرار دادند. در طول این مدت 422 مرد به دیابت نوع 2 مبتلا شدند.
بر اساس غلظت اسید چرب بلند زنجیرهی امگا-3 سرم، شرکت کنندگان به 4 گروه تقسیم شدند. در مردان با بالاترین میزان غلظت اسید چرب امگا-3 در سرم نسبت به مردان با پایینترین میزان سرمی اسید چرب امگا-3 خطر ابتلا به دیابت نوع 2، حدود 33 درصد کمتر بود.
طبق نتایج حاصل از این مطالعه، غلظت اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 در سرم، به عنوان بیومارکر مصرف ماهی، با کاهش بلندمدت خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط بود.
نکته عملی: کنترل وزن، افزایش فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب، مهمترین توصیهها در زمینه پیشگیری از دیابت هستند. یک رژیم غذایی مناسب و متعادل به منظور حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریهای مختلف مانند دیابت باید حاوی حداقل دو وعده ماهی در هفته باشد. ماهیهای چرب مانند ساردین و سالمون از منابع غنی اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 به شمار میروند.
منبع: Your Doctor
دیابت نوع 2 به طور فزایندهای در سراسر جهان در حال گسترش است، اضافه وزن مهمترین عامل خطر بوده و این امر بیانگر این نکته است که رژیم غذایی و دیگر عوامل مرتبط با شیوه زندگی نقش مهمی در ابتلا به دیابت نوع 2 دارند. پژوهشهای قبلی نشان دادهاند که کنترل وزن، ورزش و غلظت بالای اسید لینولئیک سرم، با کاهش خطر ابتلا به دیابت در ارتباط است. با این حال، یافتهها در مورد چگونگی تاثیر مصرف کم ماهی یا اسیدهای چرب بلند زنجیره امگا 3 روی خطر ابتلا به دیابت بسیار ضد و نقیض بوده است.
به طور کلی وجود یک نقش محافظتی در جمعیت آسیایی مشاهده شد، در حالی که در مطالعات اروپا و آمریکا ارتباط مشابهی مشاهده نشده و حتی برخی از مطالعات مصرف زیاد ماهی را با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط دانستهاند.
بر این اساس محققان فنلاندی مطالعهای را با هدف بررسی ارتباط غلظت اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 در سرم با بروز دیابت نوع 2 طراحی کردند. بدین منظور محققان در سال 1989-1984 غلظت اسید چرب امگا-3 سرم را در 2212 مرد 60-42 ساله اندازهگیری کرده و این افراد را به مدت 3/19 سال مورد پیگیری قرار دادند. در طول این مدت 422 مرد به دیابت نوع 2 مبتلا شدند.
بر اساس غلظت اسید چرب بلند زنجیرهی امگا-3 سرم، شرکت کنندگان به 4 گروه تقسیم شدند. در مردان با بالاترین میزان غلظت اسید چرب امگا-3 در سرم نسبت به مردان با پایینترین میزان سرمی اسید چرب امگا-3 خطر ابتلا به دیابت نوع 2، حدود 33 درصد کمتر بود.
طبق نتایج حاصل از این مطالعه، غلظت اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 در سرم، به عنوان بیومارکر مصرف ماهی، با کاهش بلندمدت خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط بود.
نکته عملی: کنترل وزن، افزایش فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب، مهمترین توصیهها در زمینه پیشگیری از دیابت هستند. یک رژیم غذایی مناسب و متعادل به منظور حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریهای مختلف مانند دیابت باید حاوی حداقل دو وعده ماهی در هفته باشد. ماهیهای چرب مانند ساردین و سالمون از منابع غنی اسید چرب بلند زنجیره امگا-3 به شمار میروند.
منبع: Your Doctor