معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با تاکید بر عدم مصرف آجیلهای مانده و بیات اگرچه با قیمت نازل گفت: «نسبت به عواقب رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا در آجیلهای فلهای که در شرایط نامساعد نگهداری میشوند مراقب باشید.»
سمیره صباح با بیان اینکه آجیل بهعنوان محصولی که مصرفش درحال و هوای عید نوروز عمومیت بیشتری مییابد، افزود: «این محصول در صورت نگهداری در شرایط نامساعد، بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا بهخصوص قارچهـا اسـت.» وی با تاکید بر اینکه حتیالامکان باید از آجیلهای تازه خریداری کرد؛ تصریح کرد: «هرچه آجیل تازهتر باشد میزان آلودگیاش به قارچها مخصوصاً «آفلاتوکسین» که بهشدت بیماریزاست و میتواند زمینهساز بروز بدخیمیها شود کمتر است.» صباح با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو نظارتی بر محصولات فله ندارد؛ پیشنهاد کرد: «مردم خود را در مصرف آنها محدود کنند.» وی در توضیح بیشتر بیان کرد: «وقتی نگهداری آجیلهای فله طولانی میشود و امکان رشد قارچها در آن افزایش پیدا میکند طبیعتاً محصولات از سوی ما مرجوعی و مردودی تلقی میشود. لذا با اینکه امتیازات بهداشتی لازم را کسب نکرده است در زمانهای نزدیک به عید بهصورت فله و با قیمت پایین در بازار عرضه میشوند.»
صباح با بیان اینکه صرفاً نتایج آزمایشگاهی میتوانند سم آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچ را مشخص کند، گفت: «از طریق طعم، رنگ، بو و خصوصیات حسی آن نمیشود بهطور دقیق متوجه آجیلهای مشکلدار شد بنابراین توصیه جدی ما به مردم این است که تقاضای خود را از مراکز معتبر تهیه نمایند زیرا این آلودگیها هم میتواند در کوتاهمدت سلامتی افراد را تهدید کند و هم در درازمدت اثر تجمعی و انباشتگی و بیماریزا داشته باشد.»
ایفدانا