با توجه به شواهد فزایندهای که امروزه در دسترس قرار دارند، در این مقاله توضیح خواهیم داد که چرا گلوتن برای هر فردی مضر است و به نظر میرسد زمان آن رسیده تا شاهد تغییر جهانی به سوی رژیم غذایی بدون گلوتن باشیم.
شاید سوالی که در ابتدا مطرح شود، این باشد که آیا واقعا شواهد کافی وجود دارند تا این چنین تغییر بزرگی در رژیم غذایی هر فرد، فعالیتهای کشاورزی و تولید مواد غذایی ایجاد شود؟ شاید به جرات بتوان به این سوال پاسخ مثبت داد. زیرا شواهد فزایندهای در حوزه پزشکی دیده میشود که نتیجه آنها چیزی نیست، جز یک گزاره خبری: «گلوتن یک توکسین جهانی است.»
گلوتن! واقعا این همه سر و صدا در مورد چیست؟ آیا ایده زندگی بدون گلوتن فقط یک شور و شوق است یا یک دیوانگی؟ آیا این یک هوس است که به زودی از سر میگذرد؟ یا اینکه یک واقعیت است؟
پاسخ نگران کننده آن است که، گلوتن برای همه ما بد است و همه، من و شما، باید رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشیم. به بیان دیگر، گلوتن باید از تمامی زنجیره غذایی انسان بهطور کامل حذف شود.هرچند این اظهارات غیرمعمول هستند، آخرین مطالعات پزشکی از این ایده حمایت میکنند. پیشبینیهای کنونی بر حذف گلوتن از همه مواد غذایی کمپانیهای تولیدی معتبر تاکید دارند.
این حقیقت دشواری است که هر کسی به درک آن برسد. زیرا نان و دیگر محصولات برگرفته از گندم، اساس و پایه رژیم غذایی ما برای هزاران سال بوده است. این یافته که رژیم غذایی اصلی ما مضر است، تقریبا غیرقابل باور به نظر میرسد.
تغییرات سریع در درک بشری
20 سال پیش، هر فردی به سختی در مورد وجود گلوتن اطلاعاتی داشت. امروزه، تقریبا اغلب افراد در مورد آن مطالبی شنیده و میدانند که ماده پروتئینی موجود در گندم و بعضی دیگر از غلات است. اما بسیاری از افراد در مورد مضرات آن آگاه نیستند و نمیدانند گلوتن چه بر سر آنها میآورد. بیشتر مردم فکر میکنند بیماری ناشی از گلوتن برای دیگری اتفاق میافتد و نه خودشان! این یک فکر خطرناک است.
حدود 40 سال قبل، در آموزش پزشکی، گلوتن و بیماری سلیاک به عنوان یک برچسب خوب محسوب میشد و به سختی، برای فردی یک مشکل مرتبط با گلوتن تشخیص گذاشته میشد. در آمریکا، هرگونه بیماری مرتبط با گلوتن، قاطعانه بهوسیله جامعه پزشکی تکذیب میشد.
به هرحال، همه چیز به سرعت و بهطور اساسی تغییر پیدا کرده است. محققان اکنون نشان دادهاند که صدمه رودهای در اثر بیماری سلیاک، در حداقل یک درصد افراد جامعه رخ میدهد و تعداد بیماران متاثر از بیماری سلیاک در طول 50 سال گذشته، 4 برابر شده است. از سوی دیگر، تعداد پزشکانی که به این نتیجه میرسند که گلوتن بهطور بالقوه برای هر فردی مضر است، رو به افزایش است. «هر فرد»، یعنی من و شما!
از پروفسور آلسیو فاسانو (Alessio Fasano)، یکی از محققان برجسته در زمینه بیماری سلیاک، پرسیده شد: «آیا هر فردی باید گلوتن مصرف کند؟» وی پاسخ داد که هیچ فردی نمیتواند گلوتن را هضم کند و حساسیت به گلوتن یا سندرم گلوتن، میلیونها و میلیونها فرد را درگیر میکند. وی ادامه داد: «ما همچنین میدانیم که 18 میلیون فرد مبتلا به یک پاسخ ایمنی به نام حـسـاسـیـت بـه گـلوتن یا glute- sensitivityهستند که به تازگی کشف شده است. بیمارانی که مبتلا به این وضعیت هستند، میتوانند تا 100 علامت را یدک بکشند و بسیاری از این علایم، شبیه بیماری سلیاک است. تفاوت این سندرم و بیماری سلیاک در آن است که حساسیت به گلوتن سیستم ایمنی را درگیر نمیکند تا به دیواره روده بیمار حمله کند.
در شماره آینده، به سوالات بسیار مهمی که در این رابطه مطرح هستند، پاسخ داده خواهد شد.
Gree- Med Info