امیرعباس فتاحزاده
مدیرمسوول
با توجه به برپایی پویش ملی «نه به تصادف!» در سراسر کشور و لزوم ارزیابی اثربخشی این پویش، طبعا ضروری است کارشناسان به مقایسه آمار خسارات و مرگ و میر تصادفات نوروز ۱۴۰۴ با ۱۴۰۳ بپردازند اما در مقام مقایسه باید به نکات مهمی توجه داشت. برخی از این نکات عبارتند از:
۱. مبنای عرفی مقایسه از روز ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین است. با توجه به کبیسه بودن سال ۱۴۰۳، طبیعی است که باید در مقایسه توجه کافی به یک روز بیشتر را در نظر داشت. یعنی بجای ۲۰ روز در نوروز ۱۴۰۳، ۲۱ روز در نوروز ۱۴۰۴ در نظر داشت.
۲. نوروز ۱۴۰۳ تماما در ماه مبارک رمضان قرار داشت اما امسال ۱۱ فروردین مصادف با عید سعید فطر است. بخش قابل ملاحظهای از مردم ایران برای بهره بردن از آثار معنوی ماه مبارک رمضان در ماه رمضان سفر نمی کنند. قابل پیشبینی است که این عده در آن بخش تعطیلات نوروز که همزمان با پایان ماه مبارک رمضان و حلول عید سعید فطر است مبادرت به سفر کنند. سال گذشته این عده در ۲۲ تا ۲۴ فروردین ۱۴۰۳ مبادرت به سفر کردند.
۳. در مقایسه با سال گذشته امسال بیش از یک و نیم میلیون نو گواهینامه داشتیم. طبعا حضور این عزیزان در تعداد تصادفات اثر دارد هر چند مطابق قانون محدودیتهای رانندگی در جاده برای این عزیزان وجود دارد.
۴. در مقایسه با سال گذشته بیش از یک میلیون خودرو جدید وارد جادههای کشور شده است که متغیر تاثیرگذاری است.
۵. در مقایسه با سال گذشته خودروها بخصوص خودروهای سنگین یک سال فرسودهتر شدهاند و بخش قابل ملاحظهای از خودروهای فرسوده از رده خارج نشدهاند. این خود به تنهایی متغیر تاثیرگذاری است.
۶. تفاوت آثار مربوط به تغییرات وضعیت آب و هوا و ناپایداریها جوی در سال گذشته و امسال باید بهعنوان یک متغیر موثر در تصادفات مورد توجه قرار گیرد.
طبعا همه مسوولان، بخصوص مسوولان پلیس راهور و وزارت بهداشت، به سفرهای پرحجم پیش روی معطوف به بازه زمانی بین ۱۰ تا ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ توجه کافی مبذول دارند. قابل پیش بینی است که در این روزها پرتعدادترین ترددها و تصادفات و بیشترین امار مرگ و میر ثبت خواهد شد. جا دارد از وزارت بهداشت و پلیس راهور و سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رسانهها اعم از مطبوعات و پایگاههای خبری و خبرگزاریها و فعالان فضای مجازی که بیشترین اهتمام محسوس را در راستای پویش نه به تصادف ورزیدهاند، قدردانی کنیم و همزمان از وزارت راه شهرسازی و راهداریها، شوراهای شهر و روستا و شهرداریها و بیمه مرکزی و شرکتهایی همچون همراه اول و ایرانسل و کلا بخش خصوصی بخواهیم تا مسوولانهتر و فعالتر با مساله تصادفات برخورد کنند.
البته انتظار میرود با توجه به تاکیدات شخص رییس جمهور محترم، پس از برگزاری مرحله اول پویش ملی «نه به تصادف!»، همه مردم و رسانه ها به مطالبه جدی برای انجام اقدامات موثر توسط دستگاههای اجرایی در راستای کاهش امار تصادفات بپردازند. یادمان نرود سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۰۰۴۵ نفر را در تصادفات از دست دادیم. این یک فاجعه ملی است که به هیچ وجه قابل جبران نیست. بیایید دست در دست هم با تصادفات مبارزه کنیم. اگر همه با هم بخواهیم حتما موفق خواهیم شد. یادمان باشد در داستان ضحاک هر روز جان دو جوان قربانی این عنصر پلید میشد اما در تصادفات، ملت ایران هر روز بیش از ۵۵ قربانی می دهند.