لبنیات پرچربی ممکن است آنقدرها بد نباشند
به گزارش مدیکال دیلی این گروه پژوهشی به سرپرستی دکتر داریوش مظفریان به شاخصهای زیستی در خون در گردش و ۱۵ سال داده مربوط به ۳۳۳۳ فرد بزرگسال شرکتکننده در «بررسی سلامت پرستاران» و «بررسی پیگیری کارکنان بهداشتی» پرداختند.
این گروه کشف کردند که شرکتکنندگان با بالاترین میزان چربی لبنی در خونشان نسبت به افراد با کمترین میزان چربی لبنی در خونشان تا ۴۶ درصد کمتر در معرض خطر دچار شدن به دیابت هستند.
مظفریان درباره این نتایج گفت:«هیچ شاهد به دست آمده، از مطالعات آیندهنگر بر روی انسان در دست نیست که افرادی که لبنیات کمچربی میخورند، نسبت افرادی که لبنیات با چربی کامل میخورند، در وضعیت بهتری باشند.»
لبنیات پرچربی طعم مطبوعتری نسبت به لبنیات کمچربی دارند، اما در عین حال لبنیات پرچربی حاوی کالریهای بیشتری نسبت به لبنیات کمچربی است و بسیاری ازافراد میخواهند از اضافه وزن، یکی از عوامل خطرساز بسیار برای دیابت، پرهیز کنند.
بنابراین، بسیاری از افراد از لبنیات عادی به سوی لبنیات چربیگرفته یا کم چربی روی آوردند تا از خودشان در برابر دیابت محافظت کنند.
با این وجود، پژوهشهای گذشته همچنین گرایش به جایگزین کردن چربی با قند یا کربوهیدرات را در این موارد را نشان میدهند، اما قند و کربوهیدراتها هنگامی که موضوع خطر دیابت مطرح است، بیشتر از چربیها مقصر هستند.
بدتر اینکه فراوردههای لبنی کمچربی ممکن است به جلوگیری از اضافه وزن هم کمکی نکنند. برای مثال، سه سال پیش، پژوهشگران سوئدی بررسی را منتشر کردند که نشان میداد مردان سالمندی که شیر پرچربی، کره و خامه میخوردند، نسبت به مردانی که لبنیات پرچربی اندکی میخوردند یا اصلا از این نوع لبنیات مصرف میکردند، با احتمال بسیار کمتری در طول یک دوره ۱۲ ساله چاق شده بودند.
مظفریان و همکارانش با در نظر گرفتن همه این موارد یافتههایشان را تعدیل کردند.
آنان دریافتند که رابطه میان مصرف لبنیات پرچرب و خطر کمتر دچار شدن به دیابت بدون توجه به افزایش یا کاهش وزن همچنان برقرار است.
مظفریان میگوید این نتایج مقدماتی هستند و نباید بر اساس آنها توصیههای غذایی انجام داد