صفحه 2
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا:
مردم در مجامع و فضاهای سربسته حتما از ماسک استفاده کنند
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: «آخرین وضعیت کرونا در دنیا و ایران نشان داد که در هفتههای گذشته، میزان ابتلا و مرگ و میر بر اثر زیرسویههای اومیکرون در اکثر کشورهای دنیا، بدون تغییر بوده اما در روزهای اخیر در ایران و برخی از کشورها، شاهد افزایش موارد ابتلا، بستری در بیمارستان و مرگ و میر هستیم.»
به گزارش سپید، حمیدرضا جماعتی در حاشیه هشتادمین جلسه کمیته علمی کشوری کرونا اظهار داشت: «افزایش میزان ابتلا و مرگ و میر کرونا در یکی دو هفته اخیر در چند کشور به ویژه چین، ژاپن، آلمان، اسپانیا، هلند و اندونزی مشاهده شده است.»
وی افزود: «برخی کشورها علیرغم افزایش موارد ابتلا و مرگ و میر کرونا، متاسفانه گزارشی از این افزایش موارد و همچنین نوع سویههای غالب ارائه نمیکنند اگرچه در کشورهای دیگر مشخص شده که آن کشورهایی که گزارش نمیکنند، میزان ابتلا و مرگ و میر افزایشی داشتهاند. در چین، ژاپن و اندونزی در بین کشورهای آسیایی و همچنین آمریکا، میزان مرگ و میر، بستری در بیمارستانها در چند هفته اخیر، به طور چشمگیری افزایش یافته است.»
جماعتی ادامه داد: «در آمریکا طبق اطلاعات ارائه شده، مرگ و میر حدود دو هزار نفری در طول یک هفته ثبت شده که این آمار نسبت به هفتههای قبل از آن، افزایشی است. در کشور ما نسبت به سایر کشورها، وضعیت کرونا نسبتا بهتر است، البته به نظر میرسد از چند هفته پیش، زیرسویههای جدید اومیکرون به ایران وارد شده که برخی از این زیرسویهها از جمله XBB1.5 میتواند مهم باشد چراکه رو به افزایش بوده است.»
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با بیان اینکه در ایران هنوز زیرسویه BA.5 غالب است، گفت: «بر اساس آخرین گزارشها، حدود 88 درصد زیرسویههای غالب در ایران مربوط به BA.5 بوده اگرچه زیرسویه BA.2.75 نیز در ایران مشاهده شده و حدود 4.4 درصد از زیرسویههای شناسایی شده را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر BA.4 که در برخی کشورها غالب است در کشور ما حدود 1.5 درصد بوده است.»
وی خاطرنشان کرد: «یکی از زیرسویههایی که در حال افزایش است و نگرانیهایی را ایجاد کرده، CH.1.1 است و شاید روند افزایشی آن در برخی کشورها موجب نگرانی سایر کشورها شود. در کشورهای اطراف، چین نیز زیرسویه غالب، BQ.1.1 بوده که در حال افزایش است و شاید زیرسویه غالب در چین نیز همین باشد.»
جماعتی از عدم واکسیناسیون افراد پرخطر و سالمندان و فعالیت گروههای ضد واکسن به عنوان عواملی برای افزایش موارد مرگ و میر در چین یاد کرد و گفت: «این عوامل باعث شده که میزان واکسیناسیون در نوبتهای یادآور، رشد چندانی نداشته باشند البته زیرسویههای جدید، مرگ و میر بالایی ندارند اما این عوامل، زمینه ساز مرگ و میر بالا در چین شده است.»
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا تصریح کرد: «باتوجه به گزارشهای پراکنده از افزایش بستری در برخی بیمارستانهای کشور و بخشهای مراقبتهای ویژه، به نظر میرسد که در هفتههای آینده، شاهد روند افزایش یابنده کرونا و مرگ و میر این بیماری در ایران باشیم.»
وی گفت: «بنظر میرسد که وارد موج هشتم کرونا شدهایم اما شاید طی یکی دو هفته آینده، از نظر افزایش موارد مرگ و میر و بستری بیماران شاهد رشد چشمگیری باشیم و بنظر میرسد موج هشتم تا روزهای پایانی سال ادامه داشته باشد و پس از آن، روند کاهشی را داشته باشیم.»
وی با اشاره به توصیههای کمیته علمی برای موج هشتم کرونا یادآور شد: «مردم در مجامع و فضاهای سربسته حتما از ماسک استفاده کنند و شیوهنامههای بهداشتی به ویژه تهویه مناسب، رعایت فاصله فیزیکی و شستوشو و ضدعفونی کردن دستها، دوباره باید مورد توجه قرار گیرد. در مورد استفاده از ماسک در فضاهای باز، تاکید زیادی نداریم اما استفاده از آن در وسایل نقلیه عمومی به ویژه مترو، اتوبوس، هواپیما، فروشگاههای بزرگ، سالنها، مدارس و دانشگاهها، مورد تاکید و توصیه است.»
جماعتی با بیان اینکه تزریق یک نوبت یادآور واکسن کرونا برای افراد پرخطر و سالمندان، حتما باید انجام شود، گفت: «افرادی که علائم مختصر و خفیف بیماری را دارند که در زیرسویههای جدید ممکن است علائم گوارشی بیشتر مشاهده شود، توصیه بر این است که حداقل 5 روز در منزل، قرنطینه شود و در صورت از بین رفتن علائم بالینی، به محل کار خود مراجعه کنند. در مورد علائم شدیدتر، قرنطینه به مدت یک هفته تا ده روز توصیه میشود و در صورتی که نیاز به بستری شدن فرد در بیمارستان باشد، بر اساس تجویز و نظر پزشک متخصص، این کار انجام میشود.»
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا از بازنگری دستورالعمل کشوری پیشگیرانه و درمان کرونا در موج هشتم خبر داد و افزود: «بازنگری و بهروزرسانی اطلاعات دستورالعمل در کارگروه درمانی کمیته علمی کرونا، در دستور کار قرار گرفته اما بر اساس گزارشها، همان اقدامات درمانی که برای زیرسویه اومیکرون انجام میشد، در شرایط کنونی نیز قابل انجام است. اگر بیماری نیاز به بستری داشته باشد، توصیه بر بستری و اقدامات درمانی از جمله تجویز استرویید و رمدسیویر است.»
وی تاکید کرد: «در اکثر دستورالعملهای کرونا هنوز هم اعتقاد بر اثربخشی داروی رمدسیویر برای برخی بیماران با توجه به شرایط بیماریشان، وجود دارد حتی در مقالات جدید، داروی خوراکی رمدسیویر نیز در چند روز اول ابتلا به بیماری برای بیماران متوسط تا شدید، میتواند موثر باشد و موجب کاهش درگیری و مرگ و میر شود.»
جماعتی بر ضرورت رصد مسافران برخی کشورهای پرخطر به ویژه در فرودگاههای بینالمللی تاکید کرد و گفت: «مسافران کشورهایی که ابتلا به زیرسویههای جدید اومیکرون در آنها بیشتر است، حتما اگر علائمی داشته باشند باید جداسازی و حداقل 5 روز در منزل، قرنطینه شوند و براساس سیستم پیگیری در صورت بهبود حال عمومی، به جامعه برگردند. در مواردی که مسافری نیاز به بررسی بیشتر دارد، بهتر است که تست سریع برای آنها انجام شود در غیر این صورت، براساس علائم بالینی، میتوان عمل کرد گرچه این اقدامات ممکن است نتواند اثربخشی چندانی داشته باشد چراکه زیرسویههای جدید اومیکرون از چند هفته پیش به کشور وارد شده و در حال چرخش است.»
وی یادآور شد: «به همراه داشتن تست پیسیآر منفی از سوی مسافران خارجی، مهم و مورد توصیه است البته اگر این کار انجام نشده باشد، در مورد کشورهای پرخطر و با میزان بالای ابتلا به زیرسویههای جدید اومیکرون، نیاز است که تست سریع کرونا برای آنها انجام شود و افراد دارای علائم، حداقل 5 روز در منزل، قرنطینه شوند.»وبدا
شناسایی ۹۶ بیمار جدید کووید۱۹ در کشور
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیهای از تزریق ۱۳ هزار د.ز واکسن کرونا از روز یکشنبه تا دوشنبه در کشور خبر داد.
به گزارش وبدسپیدا، در این اطلاعیه آمده است:
تا کنون ۶۵ میلیون و ۱۵۵ هزار و ۹۹۶ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۵ هزار و ۳۲۷ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۶۸۹ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۴۴ هزار و ۱۲ دوز رسید.
از روز یکشنبه تا دوشنبه۱۳ هزار و ۳۹۵ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
همچنین بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۹۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و ۴۲ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار و ۳۰۹ نفر رسید.
متاسفانه ۵ نفر از بیماران کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۴ هزار و ۶۹۳ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون ۷ میلیون ۳۳۶ هزار و ۲۲۰ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
۱۰۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۵۴ میلیون و ۷۷۹ هزار و ۳۳۰ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۶۲ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۸۲ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
صفحه 3
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تشریح کرد
۴ سویه اصلی در گردش کرونا در ایران
خبری از غافلگیری نیست
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به آغاز موج هشتم کرونا در کشور گفت: «احتمالا با توجه به تشخیص سویههای جدیدی که قدرت سرایت بالایی دارند، در یک ماه آینده افزایش موارد مبتلایان را به صورتی مشخص خواهیم داشت.»
به گزارش سپید، شهنام عرشی در گفتوگو با ایسنا گفت: «در حال حاضر مدتی است که در مناطقی از جهان بویژه در آمریکای جنوبی، ژاپن و کره جنوبی موارد همهگیری کرونا افزایش یافته است و همینطور چون فصل تعطیلات اول سال میلادی است و مسافرتهای وسیعی توسط مردم جهان انجام میشود، نگرانی این است که مجددا موجهای کرونا را در جاهای مختلف جهان داشته باشیم.»
وی افزود: «۹۹.۷ درصد سویههایی که اکنون در دنیا وجود دارد انواع مختلف اومیکرون است. BA۵ تا پیش از این معمولا سویه غالب بود که اکنون در حال جایگزینی با BQ۱ است. حدود سه یا چهار سویه اولیه کرونا نیز اکنون در حد بسیار پایین و حتی صفر است و بسیار بعید است که مثلا سویه ووهان، دلتا، آلفا و... را مجددا مشاهده کنیم؛ خاصیت ویروس این است که وقتی سویه جدید بروز میکند جایگزین سویههای قبلی میشود. درحال حاضر سویههای در گردش کرونا در ایران نیز شامل BA۵، BA۲.۷۵ و BQ۱ و XBB است.»
عرشی با تاکید بر لزوم برنامههای افزایش مراقبت و پایشهای مبادی مرزی اظهار کرد: «وزارت بهداشت حتی زمانی که موارد کرونا بسیار پایین بود هم پایشهای مرزی خود را کاهش نداد و با اینکه شاید خیلی از کشورها برای ورود مسافران شرط تست منفی کرونا و تزریق واکسن را برداشته بودند ما همچنان دستورالعمل تست منفی کرونا و تزریق واکسن را دنبال میکردیم که همچنان هم ادامه دارد. در صورتی که فردی با علائم کرونا به مبادی مرزی کشور برسد نیز باید به عنوان مراقبت سندرومیک از او نمونه گرفته شود. به طور کلی مراقبتهای ما تعطیل نشده بود اما بسته به موقعیت بیماری با شدت و ضعفهایی روبرو بوده است.»
وی تاکید کرد: «درحال حاضر با گذشت تقریبا سه سال از شیوع کرونا دیگر کشور در شرایط آمادگی کامل به سر میبرد و صحبتی از غافلگیری نیست. طبیعتا تمام افرادی که علائم بیماری دارند با تشخیص پزشک مورد آزمایش و تست قرار میگیرند و ما برنامه افزایش تستها را داریم اما، نکته مهمتر این است که در جهت پیشگیری اقدام کنیم. از این رو استفاده از ماسک بویژه در کسانی که علائمی از سرماخوردگی دارند کاملا ضروری است و امیدواریم مانند اوایل شیوع بیماری مردم استفاده از ماسک را جدی بگیرند.»
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره زمان بروز پیک جدید کرونا توضیح داد: «زمانی اعلام میکنیم پیک بیماری آغاز شده است که افزایش موارد بیماری به شکل واضح به وقوع بپیوندد. در حال حاضر موج جدید بیماری آغاز شده است که این وقتی اتفاق میافتد که با سویه جدید مواجه شده باشیم؛ هر چند شاید به علت علائم کم ابتلا به سویههای جدید به سرعت تشخیص داده نشود زیرا علائم بروز بیماری با این سویهها ضعیف است و دیگر ممکن است پزشکان تستهای تشخیصی تخصصی را انجام ندهند. در واقع با اینکه تازه گردش دو سویه BQ۱ و XBB را اعلام کردهایم اما معنایش این نیست که این دو سویه به تازگی وارد کشور شدند، زیرا همانطور که گفتم بیماری علائم کمی ایجاد میکند که حتی شاید مشابه سرماخوردگی باشد که در این صورت پزشک انجام تست را ضروری نمیداند و این سبب میشود دیرتر متوجه بیماری شویم.»
وی افزود: «وقتی موارد جدید ابتلا به سویههای جدید یک در میلیون باشد، طبیعتا لازم است ما یک میلیون تست انجام دهیم تا اینها را تشخیص دهیم. در حال حاضر به حدی رسیدهایم که مثلا در ۱۰۰ نمونه اخذ شده، سه یا چهار مورد را پیدا کردهایم پس این موج مدتها است که آغاز شده است اما نمیتوان گفت در حال حاضر با پیک بیماری مواجه هستیم.»
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره پیشبینیها از زمان وقوع پیک موج جدید کرونا ادامه داد: «احتمالا با توجه به تشخیص سویههای جدیدی که قدرت سرایت بالایی دارند، در یک ماه آینده افزایش موارد مشخصی داشته باشیم؛ ضمن اینکه بعید نیست با توجه به سفرها در آغاز سال نو میلادی افزایش موارد را داشته باشیم، اما امیدواریم همانند موج هفتم، این موج هم شدت و حدت بالایی نداشته باشد.»
وی درباره تغییر معیار رنگبندی کرونایی شهرها گفت: «از نظر ما در حوزه بهداشت باید تغییراتی در این زمینه صورت گیرد که با وضعیت موجود مطابقت داشته باشد؛ اما جزئیات موضوع در اختیار معاونت پژوهشی وزارت بهداشت است.»
عرشی در خصوص علائم بروز بیماری با سویههای BQ۱ و XBB تصریح کرد: «علائم با علائم سویههای قبلی تفاوت زیادی ندارد فقط چون درگیری کمتری در ریه ایجاد میکند احتمالا علائم گلودرد، آبریزشبینی، علائم گوارشی و ... را مشاهده کنیم.»
وی در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال ترکیب BQ۱ با سایر سویههای اومیکرون و بروز جهشی جدید اظهار کرد: «پیشبینی در این خصوص نداریم ولی جهشهای مختلفی از بیماری رخ میدهد؛ به عنوان مثال الان سویههای اومیکرون بیش از ۳۰۰ نوع مختلف دارد، اما فقط برخی قدرت همهگیری فراگیری مانند BQ۱ دارند و برخی دیگر قدرت کمتری دارند.»
وی در خصوص BQ۱ توضیح داد: « BQ۱ سویهای از اومیکرون است که از نظر شدت و حدت نسبت به سایر سویهها کشنده نیست؛ اما قدرت سرایت و ایمنیگریزی بالایی دارد و به همین دلیل دارد جایگزین سایر سویهها میشود.»
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا برای ردیابی سویه BQ۱ نیاز به کیتهای تشخیصی تخصصی وجود دارد یا خیر؟، تصریح کرد: «همان کیتهای تشخیصی اولیه، بیماری را تشخیص میدهد اما برای تشخیص نوع سویه که برای مراقبت اپیدمیولوژیک لازم است، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و انستیتو پاستور پایش، دیدهوری و بررسی ژنومیک ویروس را انجام میدهند و نتایج را به سازمانهای بینالمللی هم اعلام میکنیم.»
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در خصوص تزریق دوزهای یادآور واکسن کرونا گفت: «تمامی مراکز بهداشتی وزارت بهداشت واکسن تزریق میکنند و آخرین توصیه ما این است که افراد بالای ۱۸ سال باید سه دوز واکسن تزریق کنند و اگر افرادی هستند که هنوز دوز یادآور واکسن را تزریق نکردند باید اقدام کنند. از طرفی افراد بالای ۶۰ سال و بیماران زمینهای (در گروه سنی بالای ۱۸ سال) که از تزریق آخرین دوز واکسنشان ۶ ماه گذشته است باید یک دوز یادآور واکسن تزریق کنند. همه واکسنهای داخلی به اندازه کافی در دسترس است و هر زمانی که نیاز به واردات واکسن باشد طبیعتا اقدامات مقتضی انجام خواهد شد.»
وی در پاسخ به این سوال که افراد برای تزریق واکسن باید به کدام مراکز مراجعه کنند؟ توضیح داد: «مردم میتوانند به مراکز شبکه بهداشتی که قبلا هم اقدام به تزریق واکسن میکردند، مراجعه کنند. همچنین با مراجعه به سایت دانشگاههای علوم پزشکی هر شهر، اطلاعات تکمیلی برای مراکز واکسیناسیون وجود دارد که میتوانند بر اساس آن اقدام کنند و یا با مراکز بهداشتی شهرستان خود که برای دریافت سایر خدمات هم به آنجا مراجعه میکنند، در تماس باشند تا از آخرین اطلاعات پیرامون محل تزریق واکسن کرونا آگاه شوند.»
وی افزود: «تاکید ویژه ما در گروههای سنی پایین بویژه دانشآموزان این است که اگر کودک علائمی از بیماری داشت والدین با هماهنگی پزشک حتما از فرستادن او به مدرسه خودداری کنند. در این زمینه از آموزش و پرورش هم خواستهایم که سختگیری نکنند تا کودک در خانه مانده و هم خودش استراحت کند و هم باعث ابتلای سایرین به بیماری نشود.»
عرشی گفت: «در حال حاضر توجه به توصیههای کمیته علمی کرونا و متخصصان برای رعایت پروتکلهای بهداشتی اهمیت فراوانی دارد. همچنان توصیه میشود افراد از حضور در اماکن شلوغ و سربسته آنهم بدون داشتن ماسک خودداری کرده و همواره توصیههایی نظیر شستوشوی دستها، تکمیل دوزهای واکسیناسیون، حفظ فاصلهگذاری فیزیکی و ... را جدی بگیرند.»
صفحه 4
رئیس کل سازمان نظام پرستاری:
بازگشت به کار 17 هزار پرستار ایام کرونا نیاز به مصوبه مجلس ندارد
نیازمند 100 هزار پرستار هستیم
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: «ما به 100 هزار پرستار، با توجه به ظرفیت فعلی نیاز داریم که البته این مسئله به معنی بیکار پرستاران فعلی نیست، بلکه باید به این ظرفیت اضافه شود که میتوانیم از فارغالتحصیلان این رشته سالانه این تعداد پرستار را جذب کنیم.»
به گزارش سپید، محمد میرزابیگی به تشریح آخرین تحولات و اقدامات صورت گرفته در حوزه پرستاری کشور پرداخت.
وی ابتدا وضعیت موجود پرستاران کشور را تشریح کرد و گفت: «ما به 100 هزار پرستار، با توجه به ظرفیت فعلی نیاز داریم که البته این مسئله به معنی بیکار پرستاران فعلی نیست، بلکه باید به این ظرفیت اضافه شود که میتوانیم از فارغالتحصیلان این رشته سالانه این تعداد پرستار را جذب کنیم.»
میرزابیگی ادامه داد: «جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا روز شنبه برگزار شد؛ در این جلسه متعاقب جلسهای که روز پرستار سال جاری با حضور رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار و نیازهای جامعه پرستاری از جمله لزوم برگشت نیروهای طرحی و تمدید طرح ایام کرونا مطرح شد، در خصوص وضعیت 17 هزار پرستار فعال در ایام کرونا تصمیمگیری شد.»
وی گفت: «یکی از قلههای افتخار برای کشور ما در ایام کرونا این است که عید سال 99 که با شیوع کرونا دچار کمبود نیروی جوان متخصص پرستاری شدیم، با استمداد از جامعه پرستاری، تعدادی از جوانان دهه هفتادی که حتی طرحشان شروع نشده بود و یا طرحشان تمام شده بود و میتوانستند در خانه و در امنیت و سلامت باشند، داوطلبانه با همان حقوق طرحی ادامه کار دادند تا نجاتبخش مردم باشند.»
رئیس سازمان نظام پرستاری با یادآوری اینکه مسئولان وقت که فداکاری این پرستاران را دیدند، گفتند اینها مستحق استخدام هستند، گفت: «اکنون شاهد بیاخلاقی هستیم که همین عزیزان را اخراج و خانه نشین کردهاند. وقتی گزارش این بیاخلاقیها به مقام معظم رهبری رسید فرمودند اینها کارگر فصلی نیستند و اگر اینها برنگردند و شغلشان تأمین امنیت نشود در بزنگاههای بعدی ضربه خواهیم خورد. وقتی این مسئله در روز پرستار به رئیس جمهور گزارش شد، ایشان نیز موافقیت خودشان را برای جذب اعلام کردند.»
وی افزود: «دو روز پیش جمعبندی شد تا سازمان نظام پرستاری، سازمان امور اداری و استخدامی، وزارت بهداشت و مجلس با محوریت دفتر رئیس جمهور نحوه برگشت 17 هزار پرستار ایام کرونا را تبیین کنند و بتوان امنیت شغلی برای این پرستاران فراهم کرد.»
رئیس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: «در جلسه ستاد ملی کرونا مقرر شد کمیته منتخبی به دستور رئیس جمهور تشکیل شود؛ این کمیته باید تشکیل و مقررات جذب پرستاران را تبیین کند. البته ممکن است مسئولی با دیدگاه قبلی اظهاراتی مغایر با این مسئله بیان کند اما این نظرات خروجی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا نیست.»
میرزابیگی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا منظور شما صحبتهای رئیس سازمان امور استخدامی است؟ گفت: «بله؛ صحبتهای ایشان خروجی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا نیست.»
میرزابیگی در واکنش به این سؤال که آیا روند جذب و بازگشت پرستاران به سر کار طولانی خواهدبود؟ گفت: «این اقدام از مرحلهای که انکار محض میشد به مرحله قبول و کمک برای تحقق آن رسیده و بنا شده تا جلسه آینده ستاد ملی کرونا این کمیته منتخب نتیجه را اعلام کند. البته بخشی از اقدام باید در مجلس صورت گیرد که این کار شاید کمی طولانی باشد اما جذب 17 هزار نفری که در ایام کرونا کار کردهاند موضوع بحث ما است و نیاز به تأیید مجلس ندارند و در ستاد ملی کرونا در خصوص نحوه جذب آنها تصمیمگیری خواهدشد.»
وی در خصوص قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری نیز گفت: «این مسئله از سال 86 اجرایی نشده بود تا اینکه بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری و ورود مجموعه نظام پرستاری خوشبختانه بودجه این قانون سال قبل تعیین و پنج هزار و 200 میلیارد تومان توسط مجلس به آن اختصاص یافت، آئیننامههای آن هم در دولت و مجلس تدوین شد و دستورالعملهای اجرایی نیز تدوین شده است.»
رئیس سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: «اگر بخواهیم تعرفهگذاری را در یک جمله تعریف کنیم، یعنی ثبت خدمات در سیستم HIS به نام پرستار و با مهر سیستم ثبت خدمات. کارانهای که پرستاران دریافت میکنند بر اساس k پرستاری و ارزش نسبی خدمات تعیین میشود که این مراحل انجام شده، اما چون خدمات پرستاران کامل ثبت نمیشود، دولت به صورت علیالحساب پولی را به حساب پرستاران واریز کرده است.»
میرزابیگی گفت: «90 درصد صحبتهای ما با حوزه معاونت توسعه وزارت بهداشت و کلیت وزارت بهداشت یکی است. سالانه تعدادی از پرستاران بازنشسته میشوند و باید نیروی جدید جذب شود. همچنین توسعه بخشها و بیمارستانها را داریم که باید نیرو جذب کنند، اما از سال 1399 علیرغم توسعه بیمارستانها، نیروی جایگزین جذب نشده است.»
وی تصریح کرد: «البته مسئله جذب نیروی جدید پرستاری از جذب 17 هزار پرستاری که در ایام کرونا کار کردهاند، جداست. جذب این 17 هزار نفر را هم رهبر انقلاب، هم رئیس جمهور و هم مسئولان دولت قبل تأیید کردهاند و همه میگویند باید به کار برگردند، اما این اقدام نیاز به قانون دارد که ستاد ملی کرونا در سطحی است که میتواند قانون این کار را وضع کند.»
میرزابیگی تصریح کرد: «اعتماد مردم و نیروهای جوان باید جلب شود تا در شرایط مشابه استقبال مشابه از خدمت صورت گیرد که با بازگشت این نیروها بدون آزمون این اتفاق میافتد. آزمون این نیروها در ایام کرونا بوده است. فردی که این مدت در بخش کرونا کار کرده را در هیچ کجای دنیا کنار نمیگذارند، اما ما داریم این نیروها را از دست میدهیم. این رفتار، قدرناشناسی و بداخلاقی است که علیرغم رشادتی که به خرج دادند، به نوعی بداخلاقی مدیریتی صورت گرفته و پرستاران اخراج میشوند.»
وی تأکید کرد: «سازمان امور اداری و استخدامی و مجموعههای دانشگاهی باید بیشتر همراهی کنند؛ دانشگاهها میتوانستند صبر کنند و حتی با قرارداد کوتاه مدت این نیروها را تا زمان تعیین تکلیف نگه دارند.»
میرزابیگی درباره مهاجرت پرستاران نیز خاطرنشان کرد: «این برخوردها با پرستاران به طور قطع علت مهمی برای جستوجوی کار در جایی غیر از ایران خواهد بود. به دلیل نوع آموزشهایی که پرستاران ما در 200 دانشکده پرستاری کشور دیدهاند، از پرستاران ایران در همه جای دنیا استقبال میکنند. این پرستاران در بدترین شرایط کار کردهاند. اکنون کشورهای خارجی نیروهای ما را میبرند و موج مهاجرت پرستاران نگرانکننده است؛ این رفتارها موج مهاجرت را تندتر و برجستهتر میکند و باید تجدیدنظر اساسی شود و رفتارهایی جاذبهدار صورت گیرد تا پرستاران در وطن خودشان بمانند و خدمت کنند.»سازمان نظام پرستاری
صفحه 5
رئیس نظام پزشکی مسجد سلیمان:
به زودی شاهد زمین گیر شدن نظام سلامت با این تعرفههای ناعادلانه هستیم
رئیس نظام پزشکی مسجد سلیمان با اظهار تاسف از اینکه اکثر مراکز درمانی و پاراکلینیک به دلیل عدم همخوانی درآمد و هزینهها به سمت تعطیلی و ورشکستگی میروند، گفت: «با این شیوه تعیین تعرفهها که با قیمت واقعی و تمام شده خدمات فاصله زیادی دارد؛ بزودی شاهد زمین گیر شدن نظام سلامت خواهیم بود.»
به گزارش سپید، غلامرضا خواجه پور در گفتوگو با سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه فعالیت در حوزه پزشکی وابسته به ملزومات و تجهیزات مصرفی بوده که آن هم متاثر از نوسانات ارزی است، اظهار کرد: «هر روز شاهد افزایش هزینههای مراکز درمانی، مطبها و مراکز پاراکلینیک هستیم که عدم همخوانی درآمد و هزینههای جاری موجب شده اغلب مراکز درمانی و پاراکلینیکی به سمت تعطیلی و ورشکستگی سوق داده شوند.»
وی افزود: «واقعی نبودن تعرفهها و افزایش هزینهها فعالیت در حوزه پزشکی را برای همکاران طاقتفرسا نموده به طوری که خیلی از پزشکان به مشاغل دیگری روی آورده یا از کشور مهاجرت میکنند.»
وی ادامه داد: «حقوق همکاران بخش دولتی بسیار پایین بوده و کارانه آنها با فاصله بالای یکسال پرداخت میشود و از سوی دیگر انجام اعمال جراحی نیز صرفه اقتصادی ندارد و همین امر سبب کاهش کیفیت خدمات میشود.»
رئیس نظام پزشکی مسجد سلیمان با اشاره به خودگردان بودن مراکز درمانی بخش خصوصی نیز بیان کرد: «مالیاتهای پلکانی، افزایش حقوق و دستمزد پرسنل، اجاره بهای سنگین، افزایش هزینههای مصرفی و حاملهای انرژی و ... موجب شده اغلب همکاران به انجام کارهای زیبایی روی آورده تا بتوانند معیشت خود را تامین کنند.»
خواجه پور با اشاره به دیرکرد پرداخت سازمانهای بیمهگر گفت: «با اجرای طرح نسخهنویسی الکترونیک و با وجود قطعیهای مکرر اینترنت هم پزشکان و هم بیماران دچار مشکلات عدیده شدهاند اما پرداختها به موقع انجام نمیشود و انگیزهای برای همکاران باقی نمانده است.»
وی راهکار برون رفت از مشکلات فعلی را تعیین تعرفهها بر اساس بهای تمام شده خدمات عنوان کرد و ادامه داد: «همواره تعرفههای پزشکی از تورم موجود در جامعه عقبتر بوده و سازمانهای بیمهگر نیز مابهالتفاوت هزینهها را پرداخت نمیکنند در حالی که اگر بیمهها 70 درصد تعرفه بخش خصوصی را پرداخت کنند میزان پرداخت از جیب بیماران نیز کمتر خواهد شد.»
رئیس نظام پزشکی مسجد سلیمان با اظهار اینکه جامعه پزشکی خواهان افزایش پرداخت از جیب بیماران نیست، خاطرنشان کرد: «باید منابع بیمهای تقویت شده و تعرفهها نیز بر اساس بهای تمام شده خدمات تعیین شود؛ در غیر اینصورت شاهد زمین گیر شدن نظام سلامت و افت کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی خواهیم بود.»
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران تشریح کرد
جزییات نسخهنویسی الکترونیک در مراکز درمانی
مطالبات معوق نداریم
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران آخرین وضعیت نسخهنویسی الکترونیک و همچنین پرداخت مطالبات در مراکز درمانی و بخش دارویی را تشریح کرد.
به گزارش سپید، مهدی رضایی در گفتوگو با مهر، در خصوص آخرین وضعیت روند تکمیل نسخهنویسی الکترونیک گفت: «خوشبختانه گام اصلی برای اجرای نسخهنویسی الکترونیکی سراسری از دی ماه سال ۱۴۰۰ به صورت رسمی برداشته شد، لذا این روند همچنان ادامه دارد؛ درحال حاضر میانگین ۹۸ تا ۹۹ درصد نسخ ارسال شده به سازمان بیمه سلامت از طرف شرکای کاری به صورت الکترونیکی است.»
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران افزود: «موارد استثنا طبق قانون تعریف شده و دستورالعملی توسط وزارت بهداشت برای مراکز ارائه دهنده خدمت تدوین شده است؛ موارد استثنا شامل قطعی برق، اینترنت و حوادث غیرمترقبه است؛ لذا در چنین شرایطی پذیرش نسخ کاغذی در دستور کار قرار میگیرد.»
وی با بیان اینکه در شرایط استثنا تمامی مراکز ارائه دهنده خدمت و سازمانهای بیمهگر موظف به استفاده از نسخه کاغذی درکنار نسخه الکترونیک جهت جلوگیری از ایجاد هرگونه خلل در ارائه خدمات هستند، تصریح کرد: «اصل روند نسخه الکترونیک به صورت مستمر همچنان ادامه دارد، اما استراتژی سازمانهای بیمهگر به ویژه سازمان بیمه سلامت ایران پس از اجرای مستمر نسخه الکترونیک دچار تغییراتی متناسب با نیاز روز شده است.»
رضایی ادامه داد: «به عنوان مثال در گذشته با توجه به اسناد بالادستی در شورایعالی اجرایی به عنوان بالاترین مرجع تصمیمگیری در دولت الکترونیک در کارگروه سلامت مقرر شده بود که در سازمانهای بیمهگر پس از استقرار نسخه الکترونیکی تنها به زیرساختها پرداخته شود؛ یعنی بستری فراهم شود که شرکتهای دانش بنیان و اپلیکیشنهای بخش خصوصی به عنوان میان افزارها ورود پیدا کرده و بتوانند وارد بازار کسب و کار شوند، به عبارتی با ایجاد رقابت و تنوع، سرویسهای لازم بین ارائه دهندگان خدمت و زیرساختهای نسخ الکترونیکی سازمانهای بیمهگرقرار گیرند.»
وی با بیان اینکه طی این مدت بیش از ۱۵۰ شرکت دانش بنیان نرمافزاری، یا شرکتهای فناوری اطلاعات و اپلیکیشنها وارد نسخهنویسی شدند، تصریح کرد: «انتظار میرفت که با حضور این شرکتها پنلهای نسخهنویسی سازمانهای بیمهگر به تدریج محدودتر شده و مستقیم خدمات نسخهنویسی توسط سازمانهای بیمهگر ارائه نشود؛ به عبارت دیگر استراتژی بر این بود که تنها زیرساخت نسخهنویسی الکترونیکی داشته باشیم و واسطهها با مراکز ارائه دهنده خدمت، مطبها و مؤسسات وارد مذاکره شوند. اما موارد طبق برنامهریزی اولیه پیش نرفت و در حال حاضر حدود ۳۰ درصد نسخ توسط شرکتهای بخشهای خصوصی صادر میشود و حدود ۷۰ درصد نسخ الکترونیک ارسالی همچنان روی پنلهای سازمانهای بیمهگر است.»
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، با اشاره به اینکه در سال جاری مقرر شد که بازنگری در پنلهای نسخهنویسی سازمان صورت گیرد، افزود: «یکی از مهمترین دلایل عدم استقبال مراکز دهنده خدمت و پزشکان از سامانههای بخش خصوصی عدم اعتماد به اپلیکیشنها به جهت حفاظت از اطلاعات بیماران بود، لذا توسعه پنلها در دستور کار قرار گرفته است؛ امیدواریم تا دو ماه آینده این تغییرات در پنلها ایجاد شود.»
رضایی با بیان اینکه در حال حاضر از خدمات نسخه الکترونیکی، نسخ دارویی در دسترس پزشکان و بیمه شدگان قرار میگیرد، تاکید کرد: «به دنبال توسعه این خدمات و تعمیم آن به سایر خدمات از جمله دسترسی به گزارشات مربوط به آزمایشگاه، تصویربرداری، پاتولوژی و سایر خدمات هستیم. با تحقق این موضوع گام مهمی در تشکیل پرونده الکترونیک برداشته میشود.»
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران، درباره وضعیت نسخه کاغذی در کشور گفت: «مبنا توسعه خدمات الکترونیک است و تمامی اهرمهای تشویقی بر سیستم تبادل الکترویک قرار دارد، تنها در شرایط استثنا طبق قانون و دستورالعمل و ایجاد مشکل در زیرساختها، این اجازه وجود دارد که نسخه کاغذی صادر شود.»
وی درباره آخرین وضعیت پرداخت مطالبات داروخانهها و یارانه دارو افزود: «خوشبختانه یکی از اولویتهای سازمان بیمه سلامت ایران طی یکسال و نیم گذشته پرداخت به موقع مطالبات بوده است، به ویژه پس از ارائه خدمات الکترونیکی و تبادل الکترونیک رسیدگیها به صورت آنلاین و سریع انجام میشود، به طوری که در خدمات سرپایی و بخش دارویی مطالبات معوق نداشته و پایان هر ماه تسویه حساب صورت میگیرد.»
صفحه 6
معاون درمان وزارت بهداشت عنوان کرد
هماهنگی معاونتهای بهداشت و درمان اولویت اجرای پزشکی خانواده
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: «یکی از اولویتهای اجرای پزشکی خانواده در کشور، هماهنگی معاونتهای وزارت بهداشت به ویژه بهداشت و درمان است چراکه اتصال سطوح یک و دو و سه که تا پایان سال در شهرهای کمتر از 20 هزار نفر اجرا میشود، نیازمند همکاری و تعامل این دو معاونت است.»
به گزارش سپید، سعید کریمی در اجلاس معاونان بهداشت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور که در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران برگزار شد، اظهار داشت: «در شهرهای کمتر از 20 هزار نفر، طرح پزشکی خانواده در سطح یک خدمات، تا حد زیاد اجرا شده که نیازمند اتصال به سطوح دو و سه، نظام ارجاع و بازخوراند است.»
وی افزود: «در سطح دو خدمات، نقشههای ارجاع، بازنگری شده و در حال حاضر دقیقا مشخص است که از هر شهر و مرکز جامع سلامت اگر نیاز به ارجاع باشد، باید به کدام مرکز درمانی، ارجاع انجام شود. در مرحله اول، ارجاع سطح دو، اختیاری است و اگر بیماری در مازندران بوده و برای دریافت خدمات سطح دو به استان دیگری مراجعه کند، اجباری در کار نیست چراکه هر کاری با اجبار باشد، شکست میخورد و به تدریج، رفتار باید اصلاح شود.»
معاون درمان وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: «باید نوبت گیری الکترونیک برای بیماران با هماهنگی خودشان انجام شود. در سیستمهای HIS بیمارستانی، حتما نوبت گیری الکترونیکی بررسی میشود و باید امکان نوبت گیری الکترونیک از سطح یک به سطح دو برای بیماران، فراهم شود البته به تدریج، بخش خصوصی نیز در ارجاع سطح دو خدمات، فعال میشوند و فقط محدود به بیمارستانهای دولتی نیست.»
کریمی از نهایی شدن نقشه ارجاع از سطح دو به دو و دو به سه خبر داد و گفت: «مشوقهایی برای پرداختی فرانشیز بیمارانی که از مسیر ارجاع مراجعه میکنند در نظر گرفته شده و هماهنگیهایی با سازمان برنامه و بودجه در این زمینه داریم. از سوی دیگر نیز برای تیم پزشکی، مشوقهایی تعریف خواهد شد.»
به گزارش وبدا، وی پایداری منابع در اجرای طرح پزشکی خانواده را بسیار مهم ارزیابی و خاطرنشان کرد: «منابع این طرح باید پایدار باشد تا با شکست و کمبود منابع، روبرو نشود. امیدواریم تا پایان سال، اتصال کامل سطوح یک، دو و سه خدمات را در شهرهای کمتر از 20 هزار نفر فراهم کنیم و در سال جدید نیز به شرط تامین پیش نیازها، پزشکی خانواده در شهرهای بیشتر از 20 هزار نفر نیز اجرا میشود.»
مدیرکل منابع انسانی وزارت بهداشت عنوان کرد
«آموزش»؛بخش مهمی از طرح پزشکی خانواده
مدیرکل منابع انسانی وزارت بهداشت گفت: «کار کردن در حوزه بهداشت لذت بخش و نیازمند عشق و علاقه فراوان است. اقدامات بزرگی در حوزه بهداشت کشور انجام شده که قدردان همه تلاشگران این حوزه هستیم.»
به گزارش سپید، سیفالله مرادی در اجلاس معاونان بهداشت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران اظهار داشت: «آموزش و توانمندسازی منابع انسانی در طرح پزشکی خانواده بر عهده ما است. طرح پزشکی خانواده در بسیاری از کشورهای دنیا اجرا و منجر به اصلاح سبک زندگی شده است.»
وی «آموزش» را بخش مهمی از طرح پزشکی خانواده عنوان کرد و افزود: «ممکن است در انتخاب نیروها نقش زیادی نداشته باشیم اما در آموزش آنها، اثرگذار هستیم. دورههای آموزشی در ارزشیابی کارکنان، حق شغل و ارتقای رتبه آنها، دارای امتیازات خاصی است و به ازای هر ساعت، امتیازاتی در نظر گرفته شده است.»
مدیرکل منابع انسانی وزارت بهداشت یادآور شد: «آموزشهای بدو خدمت به صورت یک کتاب، تهیه شده که در مراحلی مانند شروع خدمت، انتصاب پستهای مدیریتی، تمدید قرارداد و تبدیل وضعیت کاربرد دارد و گذراندن آن به میزان 180 ساعت، الزامی است.»
مرادی خاطرنشان کرد: «در شش ماهه اول سال 1400 تعداد دورههای آموزشی وزارت بهداشت 256 مورد بود که در شش ماهه اول امسال به 292 مورد افزایش یافته است. دورههای پزشکی خانواده با هماهنگی معاونت بهداشت را میتوان به عنوان دورههای آموزشی تعریف کرد.»
وی یادآور شد: «سال گذشته معاونت بهداشت وزارت بهداشت 10 دوره آموزشی برای کارکنان، پیشنهاد کرده بود که مصوب و اجرا شد اما در سال جاری، تعداد مصوب دورههای پیشنهادی این معاونت به 32 دوره رسیده و به دانشگاههای علوم پزشکی، ابلاغ شده است.»وبدا
صفحه 7
مالیات پزشکان متعهد به خدمت در مناطق محروم صفر میشود؟
رئیس کمیته سلامت الکترونیک مجلس با بیان اینکه درآمد پزشکان مناطق محروم بسیار پایین و در حد کارمندی است، گفت: «چه اشکالی دارد مالیات پزشکانی که در مناطق محروم خدمت میکنند را صفر کنیم؟»
به گزارش سپید، فاطمه محمدبیگی اظهارکرد: «پزشکان در مناطق محروم با مشکلات عدیدهای مواجه هستند از جمله اینکه شهرهایی که در آن خدمت میکنند بسیار کوچکند و خیلی اوقات استفاده کامل از تخصص این پزشکان نمیشود.»
وی افزود: «اگر شرایطی فراهم شود که پزشک در شهرهای اطراف متعهد به خدمت، خدماتی اضافهتر ارائه کند هم به ماندگاری پزشک در منطقه کمک میشود و هم اینکه امنیت شغلی برای پزشک ایجاد خواهد شد.»
رئیس کمیته سلامت الکترونیک مجلس با ارائه پیشنهاداتی در این خصوص گفت: «با توجه به عدم درک صحیح از موقعیت پزشکانی که در مناطق محروم خدمت میکنند لازم است که موانع شغلی این پزشکان برطرف و در جهت حمایت از آنها و استقرار خانواده آنها در محل خدمت اقدام عاجل شود.»
محمدبیگی با بیان اینکه تنها پزشکان هستند که سه برابر زمان تحصیل خود باید در یک منطقه متعهد به خدمت شوند، افزود: «سختی کار پزشکان در مناطق محروم موجب فرسودگی شدید و مشکلات روحی در آنها خواهد شد کمااینکه سنجشها نیز نشان میدهد این پزشکان به دلیل دوری از خانواده دچار مشکلات استرسی و عصبی شدند.»
وی با بیان اینکه بسیاری از پزشکانی که در مناطق محروم خدمت میکنند دچار مشکلات خانوادگی و عدم فرزندآوری هستند، افزود: «در حال حاضر آماری که از تعداد فرزندان پزشکان وجود دارد خیلی مناسب نیست که دلیلش هم شرایط کاری آنهاست.»
رئیس کمیته سلامت الکترونیک مجلس با بیان اینکه سیاست گذاران هنوز به درک کاملی از مسائل و مشکلات حوزه پزشکی نرسیدند، گفت: «این مسئله به ضرر مردم تمام میشود چون موجب افزایش مهاجرت پزشکان به خارج از کشور به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهد شد.»
محمدبیگی با بیان اینکه درآمد پزشکان مناطق محروم بسیار پایین و در حد کارمندی است مطرح کرد: «چه اشکالی دارد که مالیات پزشکانی که در مناطق محروم خدمت میکنند را صفر کنیم؟»
کند شدن بیماری اماس با سلولهای بنیادی
یک مطالعه جدید نشان میدهد که افراد مبتلا به بیماری اماس میتوانند از نوعی پیوند سلولهای بنیادی بهره ببرند.
به گزارش سپید، یک تحقیق جدید، آخرین نگاه به یک درمان جایگزین بالقوه برای برخی از بیماران مبتلا به اماس است که با استفاده از سلولهای بنیادی خون فرد برای راه اندازی مجدد سیستم ایمنی معیوب او انجام میشود.
مطالعات نشان دادهاند که این رویکرد ممکن است برای برخی از بیماران در مراحل اولیه اماس مفید باشد.
اکنون، یافتههای جدید نشان میدهند که همین امر میتواند در مورد برخی از بیماران در مرحله دوم بیماری که به عنوان MS پیشرونده ثانویه شناخته میشود، صادق باشد.
محققان دریافتهاند که در میان بیش از ۲۰۰۰ بزرگسال ایتالیایی مبتلا به اماس پیشرونده ثانویه، افرادی که تحت درمان با سلولهای بنیادی قرار گرفتهاند، در طول ۵ سال بهتر از افرادی که از داروهای استاندارد استفاده میکردند، عمل کردند.
در مجموع، ۶۲ درصد در مقایسه با ۴۶ درصد از بیمارانی که دارو مصرف میکردند، وضعیتشان وخیمتر نشده بود. تعداد کمی، یعنی ۱۹ درصد در مقایسه با ۴ درصد گروه دارو حتی در طول پنج سال بهبود یافتند.
کارشناسان گفتهاند که این یافتهها به شواهدی مبنی بر نویدبخش بودن رویکرد سلولهای بنیادی میافزایند.باشگاه خبرنگاران جوان
صفحه 8
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس خبر داد
تاکید اعضای کمیسیون بر یکپارچگی نظام سلامت
ضرورت تخصیص بودجه کامل طرح دارویار و رفع ایرادات نظام ارجاع و پزشک خانواده در بودجه ۱۴۰۲
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس گفت: «بیمه ناباروری، سازمانهای اورژانس و انتقال خون، بیمه سلامت، بیماران خاص و صعبالعلاج و اجرای برنامه پزشک خانواده از جمله مباحث مهم حوزه سلامت است که بودجه آنها در محل هدفمندی یارانهها پیشبینی شده و اعضای کمیسیون و مسئولان وزارت بهداشت در نشست روز دوشنبه کمیسیون تاکید داشتند که باید بودجه آنها به تفکیک مشخص تا نیازمندیها برطرف شود.»
به گزارش سپید، زهرا شیخی در گفتوگو با خانه ملت، در تشریح نشست روز دوشنبه، 12 دی ماه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از استماع گزارش معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش در مورد منابع و مصارف بودجه 1401 و وضعیت بودجه بخش سلامت در لایحه بودجه 1402 کل کشور خبر داد و گفت: «رحیمی توضیحاتی در مورد وضعیت بودجهبخش سلامت در لایحه بودجه سال آینده ارائه کرد در واقع بیمه ناباروری، سازمانهای اورژانس و انتقال خون، بیمه سلامت برای افرادی که هنوز بیمه نشدند و بودجه بیماران خاص و صعبالعلاج و اجرای برنامه پزشک خانواده از جمله مباحث مهم حوزه سلامت است که بودجه آنها در محل هدفمندی یارانهها پیشبینی شده بنابراین اعضای کمیسیون و مسئولان وزارت بهداشت معتقد بودند که باید این بودجه به تفکیک مشخص تا نیازمندیها برطرف شود.»
وی افزود: «یکی از نگرانیها و دغدغههای مطرح شده بحث بودجه طرح دارویار بود زیرا اعتبار این مهم 71 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود اما تنها 6 هزار میلیارد تومان آن تخصیص یافته است که آن هم به بخش خصوصی پرداخت شد و هنوز به دانشگاهها و وزارت بهداشت مبلغی تعلق نگرفته است بنابراین اعضای کمیسیون تاکید داشتند که تحقق بودجه، به موقع و در راستای قانون باشد.»
نماینده مردم اصفهان در مجلس یازدهم ادامه داد: «نمایندگان کمیسیون بهداشت بر این باورند که اگر قرار است در حوزه سلامت موفقیتی داشته باشیم نیاز به اعتبارات و منابع پایداری داریم که اطمینانبخش باشد ضمن اینکه باید حواسمان باشد که اگر قرار است از هزینههای اضافی جلوگیری و منابع درست و در جای خود هزینه شود امورات مردم در حوزه بهداشت و درمان در سیستم نظام ارجاع و پزشک خانواده انجام شود یعنی هر خدمتی که قرار است برای فرد ارزانتر تمام شود باید در این سیستم تعریف شود بنابراین باید ایرادات نظام ارجاع و پزشک خانواده در برنامههای آتی حل و فصل و نقشه و برنامه دقیق ارائه شود.»
رئیس فراکسیون دیپلماسی سلامت و سبک زندگی سالم یادآور شد: «از نظر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نظام سلامت نظامی یکپارچه است بنابراین حوزه آموزش، پژوهش، درمان و حتی مقوله پیشگیری و بهداشت باید به درستی کنار هم تعریف شوند زیرا واگذاری این مباحث به دستگاههای دیگر، کار را در مرحله اجرا و نظارت کار با مشکل مواجه میکند بنابراین پیشنهاد میشود پراکندگی بودجهای که وجود دارد یکپارچه اتفاق بیفتد.»
وی افزود: «نماینده سازمان برنامه و بودجه در نشست اعلام کرد که منابع طرح تحول، بیمه سلامت و پزشک خانواده به جدول 7 بودجه منتقل شده و بحث تغذیه دانشجویی، طب ایرانی و ناباروری در بودجه 1402 دیده شده و تملک هم رشد خوبی دارد.»
با ابلاغ وزیر بهداشت؛
رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت منصوب شد
وزیر بهداشت در ابلاغی، سید رضا مظهری را به عنوان رییس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت منصوب کرد.
به گزارش سپید به نقل از وبدا، متن این ابلاغ به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر سیدرضا مظهری
خدمتگزاری در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فرصتی مغتنم و نعمتی بزرگ است که خداوند متعال به بندگان خویش اعطاء فرموده است و شکر نعمت است که از این فرصت گرانقدر در جهت خدمت به مردم شریف میهن اسلامی نهایت استفاده بعمل آید. در این راستا و باتوجه به سوابق ارزنده جنابعالی، به موجب این ابلاغ به عنوان «رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات» منصوب میشوید. انتظار دارد ضمن هماهنگی با معاونتهای ذیربط و با بهرهگیری از توان نیروهای ارزشی اقدامات لازم را در بکارگیری فناوری اطلاعات در مجموعه نظام سلامت بعمل آورید.
امید است با اتکال به خداوند متعال، حمایت و پشتیبانی دولت مردمی، فساد ستیز و عدالت محور و با استفاده از نیروهای متخصص، متعهد و انقلابی در انجام این رسالت خطیر موفق و موید باشید.
صفحه 9
کرونا در جهان
ثبت ۲۴۰ هزار ابتلای جدید
بنابر جدیدترین آمار جهانی کرونا، مجموع مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در دنیا تاکنون به ۶۶۵ میلیون و ۳۰۳ هزار و ۳۴۳ نفر رسیده و مرگ شش میلیون و ۶۹۸ هزار و ۱۶۶ بیمار نیز تایید شده است.
به گزارش سپید، براساس آمار رسمی ارائه شده در جدول جهانی «ورلداُمتر«، از روز یکشنبه تا دوشنبه کرونا در جهان جان ۵۶۹ نفر را گرفته است. همچنین ۲۳۹ هزار و ۶۲۳ ابتلای جدید جهانی نیز به ثبت رسیده است.
آمارها در عین حال نشان میدهد که ژاپن با ثبت ۲۴۷ فوتی بیشترین شمار مرگهای کووید را در جهان داشته است.
همچنین آمریکا با بیش از ۱۰۲ میلیون مبتلا و عبور از ۱.۱ میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست کشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد.
در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از ۳۹ میلیون مبتلا تا این لحظه رکورددار ابتلا در بین کشورهای قاره سبز است و روسیه با گذشتن از آمار ۳۹۳ هزار قربانی، همچنان بالاترین رقم مرگ و میر کرونایی را در میان کشورهای اروپایی دارد.
بنابر جدول بهروز شده در پایگاه اطلاعرسانی «ورلداُمتر»، شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری در ۱۰ کشوری که طبق گزارشهای رسمی بالاترین آمارها را تاکنون داشتهاند تا ظهر روز دوشنبه به ترتیب به شرح جدول است.
همچنین ایران با مجموع هفت میلیون و ۵۶۱ هزار و ۲۱۳ مورد ابتلا و ۱۴۴ هزار و ۶۸۸ مورد فوت ناشی از بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر در رتبه هجدهم در جدول جهانی کرونا قرار دارد.
روند افزایش آمار ابتلا به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۲۹ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی میگیرد.
فرانسه:
تمام کشورهای اروپا از مسافران چین تست کرونا بگیرند
همزمان با افزایش شیوع کووید۱۹ در چین، فرانسه از تمام کشورهای اتحادیه اروپا درخواست کرد تا از مسافرانی که از چین به اروپا میآیند، تست کرونا بگیرند.
به گزارش سپید، در حال حاضر فرانسه، ایتالیا و اسپانیا تنها کشورهای اتحادیه اروپا هستند که الزام به تست کرونا از مسافران از مبدا چین را انجام میدهند.
این در حالی است که همه مقامات اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل پیش از کریسمس بر سر این موضوع به توافق نرسیدند و مذاکرات بیشتر اتحادیه اروپا قرار است در هفته پیشرو برگزار شود.
فرانسه از روز یکشنبه از مسافرانی که از چین میآیند، میخواهد تا نتیجه منفی تست کرونای خود را ارائه دهند و بهطور تصادفی نیز از آنها آزمایش میگیرد.
فرانسوا براون، وزیر بهداشت فرانسه در فرودگاه شارل دوگل پاریس گفت: «فرانسه برای اعمال این روش در سراسر اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد.»
براون در پاسخ به این سوال که یک مسافر از مبدأ چین که مبتلا به کرونا است میتواند به یکی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا برود و از آنجا بدون کنترل به فرانسه سفر کند، گفت: «به همین دلیل است که ما در سراسر اتحادیه اروپا باید هماهنگ باشیم تا کارآمدی بالاتر رود.»
اقدامات جدید تا ۳۱ ژانویه در فرانسه برقرار خواهد بود. هر هفته شش پرواز از چین به سمت فرانسه انجام میشود و اگر پروازهای هنگکنگ نیز به آن اضافه شود به ۱۰ پرواز میرسد.
به گزارش یورونیوز، در صورت مثبت شدن آزمایشِ هر یک از مسافران، آنها باید به مدت هفت روز خود را قرنطینه کنند.ایسنا
صفحه 10-11
فعالیت ۹۵ درصد پزشکان بر اساس تعرفههای حداقلی
رئیس سازمان نظام پزشکی: تعرفهها باید بر اساس قیمت تمام شده لحاظ شود، اما سالهاست این قانون اجرایی نمی شود
قاطبه جامعه پزشکی از تعرفههای فعلی، ناامید و سرخورده هستند. بسیاری از آنها تاکید دارند که اصلا بحث سود بیشتر و درآمدزایی بالاتر نیست، بلکه بحث این است که با وجود تعرفههای فعلی، امکان ادامه خدمت باکیفیت وجود ندارد. آنها میگویند با وجود تعرفههای فعلی، احتمال تعطیلی بسیاری از مراکز تشخیصی و درمانی وجود دارد که در آن صورت، هم مردم و هم جامعه پزشکی از این شرایط پیش آمده، متضرر خواهند شد. اعتراض دامنهدار جامعه پزشکی و نامهنگاری متعدد انجمنهای پزشکی با مسئولان نیز تاکنون نتوانسته است این مشکل را برطرف کند. کارشناسان میگویند اگر تغییر تعرفهها اعمال نشود، بخش زیادی از مردم را از خدمات بهداشتی و درمانی باکیفیت، محروم نگه داشتهایم.
در همین راستا، محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور هم با بیان اینکه در کنار هر پزشک نمی توان یک پلیس قرار داد گفت: «۹۰ تا ۹۵ درصد پزشکان بر اساس تعرفههای حداقلی که مطابق با قیمت تمام شده نیست فعالیت میکنند و ممکن است مانند تمامی رشتهها ۵ درصد از پزشکان نیز مرتکب جرم زیرمیزی شوند که در این رابطه باید زیرساختهای لازم برای جلوگیری از این ناهنجاری اجتماعی فراهم و هوشمندسازی در دستور کار قرار گیرد و جرائم و قوانین بازدارنده باشد.»
وی در مورد بحث زیرمیزی پزشکان به ایسنا یادآور شد: «تامین زیرساختها وظیفه حاکمیت، قوای سهگانه، نهادهای نظارتی و معاونتهای درمان دانشگاهها است و در تمامی حوزهها به دنبال پیگیری این موضوع هستیم.»
وی با یادآوری اینکه تعرفهها باید بر اساس قیمت واقعی محاسبه شود و این موضوع نص صریح قانون است اظهار کرد: «تعرفه خدمات درمانی و تشخیصی باید بر اساس قیمت تمام شده لحاظ شود اما سالها است این قانون اجرایی و عملیاتی نمی شود و در این رابطه میطلبد سامانههای نظارتی اصلاح شود و قوانین هم بازدارنده باشد.»
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور تاکید کرد: «دامن زدن رسانهای به موضوع زیرمیزی پزشکان باید کنترل و مدیریت شود. تعداد پزشکانی که این جرم را مرتکب میشوند اندک است و ۹۰ تا ۹۵ درصد پزشکان بر اساس تعرفههای حداقلی که مطابق با قیمت تمام شده نیست فعالیت میکنند و ممکن است مانند تمامی رشتهها ۵ درصد از پزشکان نیز تخلفاتی را مرتکب شوند.»
رئیسزاده گفت: «اگر به طور مداوم موضوع زیرمیزی در رسانهها منتشر شود آیا مشکل حل میشود؟ بی شک حل نمی شود و جز خدشه دار کردن اعتبار جامعه پزشکی و ظلم به ۹۵ درصد پزشکان هیچ نتیجهای در پی ندارد. بنابراین میطلبد هیاهوی رسانهای این موضوع کاهش یابد و به صورت زیرساختی این مشکل را حل کنیم که ما در حال پیگیری این موضوع هستیم.»
ضرورت بازگشت حق تعرفهگذاری
همچنین پیشتر نیز اسماعیل ایدنی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، تاکید کرده بود: «یکی از مطالبات اصلی جامعه پزشکی، بازگشت نظام تعرفهگذاری در حوزه خدمات پزشكی به سازمان نظام پزشکی است. در هر جایی كه تعرفهگذاری با دخالت نمایندگان صنف انجام شود، امكان تحقق، نظارت و رعایت حقوق مصرف كننده، بهتر انجام میشود. اگر به دنبال حفاظت مالی از بیماران هستیم و هدفمان پیشگیری و اجتناب از دریافتهای غیرمتعارف در ارائه خدمات پزشكی است، نباید نظام تعرفهگذاری را از سازمان نظام پزشكی خلع كنیم. اتفاقا بیشترین پرداختی از جیب مردم، مربوط به زمانی بود كه حق تعرفهگذاری از سازمان گرفته شد. اولین گام در این زمینه، تقاضا از دولت و مجلس شورای اسلامی برای بازگرداندن حق تعرفهگذاری به نظام پزشكی از یك طرف و تعرفهگذاری با شرایط پیشبینی شده در قانون از طرف دیگر است.»
درواقع قرار بود حق تعرفهگذاری بخش خصوصی به طور موقت از سازمان نظام پزشکی گرفته شود، اما حالا بیش از یک دهه است که تعرفههای پزشکی از سوی شورای عالی بیمه و هیات دولت، تعیین و ابلاغ میشود. برخی از نمایندگان جامعه پزشکی میگویند این اتفاق موجب شده است که منافع بخش خصوصی فعال در نظام سلامت نادیده گرفته شود و ورشکستگی در کمین بسیاری از فعالان این بخش باشد. سازمان نظام پزشکی انتظار دارد که حق تعرفهگذاری دوباره به این سازمان بازگردانده شود.
همچنین ارائهدهندگان خدمات تشخیصی، بهداشتی و درمانی انتظار دارند که تعرفهها منطبق بر واقعیتهای اقتصادی جامعه رشد کند. نباید از خاطر برد که بر اساس آمارهای سازمان نظام پزشکی، روزانه سه درخواست برای تعطیلی مطب، ثبت میشود که در صورت اصلاح نشدن تعرفهها، فرآیند تعطیلی مطبها نیز تشدید خواهد شد.
قیمت تمام شده خدمات پزشکی نیز بسیار بالاتر از تعرفههایی است که تعیین میشود. با توجه به تعرفهها، کیفیت ارائه خدمات نیز افت پیدا میکند. در این شرایط، برخی مراکز درمانی و تشخیصی هم به مرز ورشکستگی رسیدهاند و نمیتوانند تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کنند.
همچنین با وجود تعرفههای فعلی، دغدغههای مالی جدی برای بسیاری از پزشکان ایجاد شده است که بر کیفیت کارشان هم تاثیر میگذرد. از یک طرف، پزشکان طرحی به نقاط صفر مرزی اعزام میشوند و در دوران مقابله با کرونا نیز بار بزرگی بر دوش جامعه پزشکی افتاد، اما در مقام عمل، تعرفههای غیرواقعی برای خدمات آنها تعیین میشود. تامینکنندگان تجهیزات پزشکی نیز قیمت بسیاری از تجهیزات مورد نیاز جامعه پزشکی را چند برابر افزایش دادهاند، اما تعرفههای جامعه پزشکی تغییر محسوسی نداشته است.
صفحه 12-13
سپید گزارش میدهد
برابری هزینههای تحمیلی اعتیاد با بودجه نظام سلامت
در حالی مواد مخدر خود منشأ بسیاری از بیماریها است، که هزینه آن بر اقتصاد کشور تقریبا برابر با بودجه سلامت کشور است
مصرف مواد مخدر در ایران هزینههای بسیاری را بر بار اقتصاد کشور و نظام سلامت میگذارد. علاوه بر آن هزینههای زیاد انسانی و اجتماعی نیز برای کشور دارد. خانوادههای بسیاری متلاشی و سلامت روان بسیاری از آنها نیز دچار اختلال میشود این علاوه بر بیماریهای مختلفی است که اعتیاد برای افراد به دنبال دارد.
هر فرد دارای اعتیاد به طور متوسط روزانه حدود 150 هزار تومان مواد مخدر مصرف میکند این بدین است که روزانه این مقدار پول از سبدهای مصرفی خانوار همچون سبد غذایی و سبد سلامت کم میشود و چه بسا هزینه مضاعفی نیز بر این سبدها تحمیل کند. علاوه بر آن گفته میشود که سالانه بیش از 167 هزار میلیارد تومان است برای اینکه بدانیم این عدد چه هزینه هنگفتی است کافی است بدانیم که اعتبارات نظام سلامت امسال 174 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود. با مقایسه این دو مقدار باید گفت که هزینه تحمیلی مواد مخدر بر اقتصاد کشور تقریبا برابر با بودجه سلامت، یعنی یکی از ارکان اصلی امنیت عمومی است.
در این میان به گفته مقامات ستاد مبارزه با مواد مخدر چهار میلیون و 800 نفر مصرفکننده مستمر و غیرمستمر مواد مخدر در ایران وجود دارند که با در نظر گرفتن بعد خانوار آنها 15 میلیون نفر در ایران به نوعی درگیر مواد مخدر در ایران هستند. در همین حال دو میلیون و 800 هزار نفر معتاد رسمی در کشور حضور دارند که به صورت تفننی مواد مصرف میکنند. از آن سو تخمین زده میشود که بیش از یک میلیون و 400 هزار نفر نیز معتاد شناسایی نشده وجود داشته باشد.
سازمان ملل متحد برآورد کرده است، بیش از 11 میلیون نفر در جهان مواد مخدر تزریق میکنند که نیمی از آنها به هپاتیت C مبتلا هستند. مواد شبه افیونی همچنان بیشترین بانی ابتلا به بیماریهای مربوط به مصرف مواد هستند. دو ماده شبه افیونی که بیشترین استفاده را برای درمان اختلالات مصرف مواد شبه افیونی دارند، متادون و بوپرونورفین، در دو دهه اخیر بیشتر در دسترس بودهاند. میزان در دسترسی این مواد برای مصرف پزشکی از سال 1999، شش برابر شده است و از 557 میلیون دوز در روز به 3 هزار و 317 میلیون تا سال 2019 رسیده است.
مواد مخدر و بیماریهای مزمن
تقریبا تأثیر مواد مخدر بر بروز بیماریهایی مانند هپاتیت، سرطان روده بزرگ، بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای عفونی دیگر مانند ایدز و ... ثابت شده است. از اوایل دهه 80 میلادی، مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر دو برابر شده است. آمارها نشان می دهد که امروز از بین هر چهار نفر، یک نفر بر اثر عوارض ناشی از مصرف الکل، تنباکو و مواد افیونی جان خود را از دست میدهند.انواع مختلف سرطان، اور دوز، و رفتارهای غیر معقول پس از مصرف مواد از جمله عواملی هستند که باعث مرگ معتادان می شوند. همچنین مصرف مواد مخدری که خلوص بالایی نداشته و با مواد افزودنی نامشخص ترکیب می شوند نیز میزان عوارض مصرف و مرگ ناشی از آن را افزایش داده است.
تخمین زده شده است که حدود 67 درصد از معتادان تزریقی به بیماری هپاتیت C مبتلا هستند و اغلب آنها به علت استفاده از سرنگهای آلوده ناقل این ویروس، به این بیماری مبتلا شدهاند.
داروهای جدید درمان مواد مخدر در زندان
میزان مصرف مواد مخدر در ایران در حالی است که «۹۲ درصد کشفیات تریاک جهان مربوط به ایران است که براساس اعلام رسمی سازمان ملل است. ۵۹ درصد کشفیات مورفین جهان و ۲۷ درصد کشفیات هروئین جهان مربوط به ایران است.» این گفتههای اسکندر مؤمنی دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در نشست تخصصی مسئولان مبارزه با مواد مخدر است که روز گذشته برگزار شد.
مومنی در این نشست با بیان اینکه پشت این اعداد یعنی کشفیات، تلاشهای بزرگی وجود داشته است، گفت: «در یکسال گذشته ۱۲ شهید و ده ها جانباز را تقدیم کردهایم و نیروی انتظامی ۸۶ درصد کشفیات را به خود اختصاص داده است. ایران نه مبدا تولید و نه، تنها مقصد مصرف است. ما در مسیر ترانزیت مواد مخدر هستیم و ما بیش از هزار تن کشفیات مواد مخدر را داریم و در ۲۰ سال گذشته تولید مواد مخدر با حمایت امریکاییها در افغانستان ۵۰ برابر شده است امسال نیز در مبارزه حدود ۴۰ درصد شهدا کمتر شده و ۲۳ درصد ضربه به تلفات بیشتر شده است.»
مؤمنی همچنین با بیان اینکه اقدامات پیشگیرانه از مصرف مواد مخدر، درمان معتادان و توانمندسازی و بازگشت معتادان به اجتماع را با همکاری دستگاههای عضو پیگیری میکنیم، گفت: «هم اکنون ۴۰ هزار مدرسه تحت پوشش برنامه یاریگران زندگی هستند که قرار است به ۸۰ هزار مدرسه افزایش یابد، زیرا ما در کنار کشوری قرار داریم که اقتصاد خرد آن نابود شده و آنها را به تولید مواد مخدر وابسته کردهاند و ما چارهای نداریم جز اینکه در کنار مقابله و مبارزه، به پیشگیری و بازدارندگی درونی برای ایمنی جامعه بپردازیم. »
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به حوزه درمان گفت: «در حوزه درمان شیوهها و داروهای نوینی تولید شد و به مدت یکسال در سازمان زندانها آزمون شد و این شیوه و داروی جدید نتایج خوبی داد. بیش از ۷۰ درصد از رفتارهای پرخطر و گرایش مجدد به مواد مخدر در این شیوه کمتر شد. همچنین با استفاده از ظرفیتهای مردمی در حوزه توانمندسازی در ۵ استان مجمع خیرین راه اندازی شد.»
وی درباره قانون مبارزه با مواد مخدر نیز گفت: «در حوزه قانون گذاری نیز نیاز به روزآمدی قانون داریم. لایحه اصلاح قانون تقدیم به مجلس میشود و امید است هم در اصلاح قانون و هم برنامه هفتم توسعه و بودجه ۱۴۰۲ جایگاه ویژهای برای مبارزه با مواد مخدر در این حوزه پیش بینی شود. »
تغییر الگوی مصرف و انحرافهای اجتماعی
یکی از مسائل نگران کننده در امر مصرف مواد مخدر که مشکلات بسیاری را برای سلامت روان به وجود میآورد تغییر الگوی مصرف است، به گفته علیرضا کاظمی قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر علیرضا کاظمی، قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر نیز در این نشست مواد مخدر دارای پیچیدگیهای بسیاری از کشت، تولید، توزیع تا علل گرایش است. امروزه الگوی مصرف مواد مخدر نیز تغییر یافته و شاهد مصرف مواد صنعتی و مواد ترکیبی هستیم.بدون برنامه دقیق و مشخص نمیتوانیم مسیر مبارزه با موادمخدر را طی کنیم، هم در لایههای ستادی و هم در لایههای دستگاهها و برنامههای عملیاتی باید آموزشهای لازم را بدهیم.
تهیه و توزیع مواد مخدر تقریبا در همه کشورها جرم محسوب میشود با این حال باید دانست ایکه موادمخدر منشاء بروز بسیاری از رفتارهای مجرمانه بوده و به گفته علی جمادی معاون قضایی دادستانی کل کشور، در پروندههای کیفری، اکثر پروندهها به نوعی با موادمخدر ارتباط دارند.
جمادی در این رابطه گفت: «امروزه نقش موادمخدر در کج رویها و انحرافات اجتماعی بر کسی پوشیده نیست، موادمخدر عاملی برای توطئه علیه کشورها و نیز سست کردن اعتقادات مذهبی افراد است. مهمتر از جرمانگاری که در قانون مبارزه با مواد مخدر برای افرادی که به کشت خشخاش مشغولند تا افرادی که آن را برداشت و موادمخدر را تولید میکنند، باید گفت که موادمخدر منشاء بروز بسیاری از رفتارهای مجرمانه است و در پروندههای کیفری، اکثر پروندهها به نوعی با موادمخدر ارتباط دارند.»
رییس کمیته ملی حقوقی قضایی ستاد مبارزه با موادمخدر بیان کرد: «در اهمیت مبارزه هوشمند و دانش بنیان با موادمخدر همین بس که در سیاستهای کلی مبارزه با موادمخدر رهبری بر مبارزه فراگیر و قاطع علیه کلیه فعالیتها و اقدامات غیرقانونی مرتبط با موادمخدر و روانگردان و پیشسازهای آنها از قبیل کشت، تولید، ورود، صدور، نگهداری و عرضه مواد تاکید شده است.»
صفحه 14
رییس کمیسیون بهداشت مجلس نسبت به شرایط پیش روی بازار دارو هشدار داد
روزگار سخت دارو
حسینعلی شهریاری میگوید که اگر دولت مطالبات صنعت دارو را تسویه نکند کمبود نقدینگی در این صنعت و کمبود دارو در بازار تشدید میشود
در شرایطی که دولت یکی از وخیمترین شرایط اقتصادی کشور را پشت سر میگذارد، هر روز هشدار تازهای از بازار داروی ایران به گوش میرسد و احتمال تشدید کمبودهای دارویی در آن مطرح میشود. حالا حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت مجلس نسبت به عدم تسویه بدهی دولت به صنایع دارو و کمبود نقدینگی در این صنعت هشدار داده است.
ماههای سخت پیش روی بازار دارو
دی به نیمه نزدیک میشود و دولت سیزدهم هنوز نتوانسته لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را به مجلس ببرد. تاخیر بیش از حد معمول دولت برای تنظیم برنامه بودجه سال آینده از نظر بسیاری از کارشناسان به این دلیل است که دولت برای تراز کردن دخل و خرج کشور دچار مشکلات گسترده شده است.
از یک سو آینده مبهم و تیره و تار گفتگوهای احیای برجام فروش نفت را دشوارتر از همیشه کرده است و از سوی دیگر قیمت نفت در بازار جهان رو به کاهش است و همین مساله چشمانداز بازار نفت ایران را با نگرانی مواجه کرده است.
به جز این با رشد خیرهکننده نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مردم، قطعی اینترنت، ناآرامیهای اجتماعی و احتمال بروز پیک هشتم کرونا رکود سنگینی بر بازارهای ایران سایه افکنده است و کار دولت را برای گرفتن مالیات بیشتر از اقتصاد راکد دشوار کرده است.
همین موضوع باعث شده که دولت اقدام به فروش اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۲۳ درصد کند تا بلکه بتواند بخشی از نقدینگی مردم را به جبران کسری بودجه خود جذب کند. اتفاقی که از نظر کارشناسان به استقراض از آیندگان تعبیر میشود و البته با سودی که تقریبا نصف رقم تورم است، به نظر نمیآید که دولت در این زمینه هم توفیق چندانی به دست آورد.
در این شرایط و تنگنای مالی دولت، حالا بازار ایران هم با کمبود گسترده دارو مواجه شده است.
وزارت بهداشت درباره وضعیت دارو اما اظهارات متناقض داشته است و در عین آنکه سازمان غذا و دارو پیشبینی کرده که صنایع دارو به دلیل کمبود نقدینگی تا بهمن امسال دچار کاهش تولید شوند و کمبود دارو تشدید شود، از کاهش کمبودهای دارویی به ۱۰۹ قلم دارو هم خبر داده است!
با این حال رییس کمیسیون بهداشت مجلس در این زمینه باور دیگری دارد و میگوید که چنانکه شرکتهای بیمه بدهی خود را با صنایع دارو تسویه نکنند ماههای پیش رو، شرایط سختتری در انتظار بازار دارو است.
در همین زمینه رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: «۱۱ هزار میلیارد تومان به شرکتهای دارویی بدهکاریم و علیرغم اینکه مسئولان وزارت بهداشت میگویند مشکلی در زمینه دارو وجود ندارد، وقتی طلب کسانی که باید دارو را تولید و توزیع کنند، پرداخت نشود و سرمایه در گردش نداشته باشند، با مشکل مواجه خواهیم شد.»
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در برنامه صبحانه ایرانی در مورد آمادگی کشور از لحاظ ذخایر دارویی برای مقابله با موج جدید کرونا، گفت: «تلاشهایی برای رفع کمبودهایی دارویی انجام شد و وضعیت بهتر شد و مسئولان بهداشت و درمان هم اعلام میکنند که آمادگی لازم وجود دارد.»
او افزود: «اما در حال حاضر ۱۱ هزار میلیارد تومان به شرکتهای دارویی بدهکاریم و بدهی آنها پرداخت نشده و ما نگران این موضوع هستیم؛ علیرغم اینکه مسئولان وزارت بهداشت میگویند مشکلی وجود ندارد، اما وقتی طلب کسانی که باید دارو را تولید و توزیع کنند پرداخت نشود و سرمایه در گردش نداشته باشند به مشکل برمیخوریم.»
نماینده مردم زاهدان در مجلس یازدهم تاکید کرد: «به طور قطع اگر طلب شرکتهایی دارویی به موقع پرداخت نشود نگرانی جدی وجود دارد که در مورد دارو با مشکل مواجه شویم؛ ما هشدارهای لازم را دادیم و مشکلات را به سران قوا منتقل کردیم و به صورت مکتوب هم در اختیار رسانهها قرار دادیم تا در زمان مناسب اطلاع رسانی انجام شود در این رابطه در مهرماه ۱۴۰۰ نخستین مکاتبه در مورد مشکلات دارویی را داشتیم و هشدارهای لازم را دادیم و سه ماه قبل هم به سران سه قوه نامه نوشتیم که بحران دارویی در پیش خواهد بود، اما متاسفانه پس از بروز مشکل به فکر رفع مشکل هستیم و پیشگیری در اولویت قرار نمیگیرد.»
البته چندی پیش سازمان غذا و دارو خبر داد که بخشی از مطالبات داروخانههای بیمارستانی را تسویه کرده است.
بر این اساس حیدر محمدی، رییس سازمان غذا و دارو در حاشیه بازدید از چند داروخانه پایتخت گفت که تلاش میکنیم کمبودها را زیر ۱۰۰ قلم نگه داریم و سپس با اشاره به برنامه افزایش تولید در کنار واردات دارو تاکید کرد زمانی که نیاز داخل تأمین شد، واردات دارو متوقف میشود.
محمدی با اشاره به مشکلات داروخانههای بیمارستانی، گفت: «تلاش میکنیم ۱۰ هزار میلیارد اعتبار به بیمارستانها تزریق کنیم تا بتوانند بدهی خود را پرداخت کنند و بیماران برای تهیه دارو به بیرون از بیمارستان نروند.»
با این حال به نظر میرسد که بدهیها سنگینتر از آن است که جوابگوی نیاز صنایع دارو به نقدینگی باشد.
بدهی ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت به صندوقهای بیمه
در این میان سازمانهای بیمهای هم به مطالبات سنگین خود از دولت اشاره کرده و بابت آن شاکی هستند. آنها علت تاخیر برای تسویه مطالبات صنعت دارو را بدهی سنگین دولت به شرکتهای بیمهای میدانند.
چندی پیش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از گرفتاری صندوق تامین اجتماعی به دلیل بدهی سنگین دولت گفت و توضیح داد: «جامعه هدف این وزارتخانه بسیار گسترده است و ۵۵ درصد از مردم بیمهپرداز صندوق تامین اجتماعی هستند.»
صولت مرتضوی با بیان اینکه صندوقهای ما از طلبکارهای عمده دولت هستند گفت: «دولتها در سنوات گذشته تعهدات گستردهای برای صندوقها از جمله تامین اجتماعی ایجاد کرده اند، اما منابع آن تامین نشده است. چیزی حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان مطالبات انباشته گذشته مجموعه صندوقهای ما از دولت بوده که همه بارش روی دوش این دولت افتاده است.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: «در یک بازه زمانی دولت سیزدهم ۸۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای گذشته تامین اجتماعی را پرداخته کرده است.»
مرتضوی با اشاره به اینکه خوشبختانه در لایحه تقدیمی بودجه ۱۴۰۲ نیز پیشبینیهای لازم هم از محل تهاتر نفت و هم از محل واگذاری سهام شرکتها صورت گرفته است گفت: «امیدواریم در سال آینده بخش دیگری از مطالبات به جامانده از سالهای گذشته را از دولت دریافت کنیم.»
با این شرایط مشخص نیست که وضعیت بازار داروی ایران به چه سرنوشتی دچار شود. خاصه آنکه شرایط نااطمینانی در اقتصاد ایران موجب تشدید خروج سرمایه از ایران شده است و مطابق گزارش بانک مرکزی در دهه ۹۰ چیزی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است و البته این روند ادامه دارد.