صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
اکستنشن مژه؛ جذاب اما پرعارضه!

دکتر امیرهوشنگ احسانی
متخصص پوست‌و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
اکستنشن مژه می‌تواند زیبایی مضاعفی به چشم‌ها بدهد و به شما کمک کند که اعتمادبه‌نفس بیشتری به‌دست بیاورید. البته تمدید اکستنشن مژه در طولانی‌مدت می‌تواند هزینه زیادی داشته باشد، درحالی که به میزان مشخصی از رسیدگی هم نیاز دارد و بدون عوارض جانبی احتمالی هم نیست. برخلاف مژه مصنوعی، اکستنشن مژه به شیوه‌ای طراحی شده است که راه‌حلی با ماندگاری زیاد برای زیباسازی مژه‌های طبیعی شما باشد. اکستنشن مژه باید به‌صورت تک‌به‌تک روی مژه‌های طبیعی قرار بگیرد و این کار هم باید توسط افرادی با مجوزهای معتبر انجام شود. اکستنشن مژه از عناصر طبیعی (مانند ابریشم یا موی طبیعی حیوانات) یا الیاف مصنوعی و پلاستیکی ساخته می‌شود. توجه داشته باشید که با استفاده از اکستنشن مژه دیگر به استفاده از ریمل نیازی نخواهید داشت. همچنین شما می‌توانید نوع اکستنشن مژه را طوری انتخاب کنید که حالت بلندتر و براق‌تری داشته باشد. در ادامه این مطلب به مباحث مربوط به عوارض جانبی اکستنشن مژه اشاره خواهیم کرد.


اکستنشن مژه و عوارض جانبی احتمالی
اکستنشن مژه می‌تواند جلوه خوبی به چشم‌ها بدهد، اما اینطور نیست که هیچ خطری برای پوست و چشم‌ها نداشته باشد. بنابراین بسیار مهم است که اکستنشن مژه توسط یک تکنسین باتجربه و دارای مجوزهای معتبر انجام شود و این کار هم در سالن‌های زیبایی باکیفیتی صورت بگیرد که شرایط بهداشتی مطلوبی دارند.
جدی گرفتن همین نکات اولیه به شما کمک می‌کند تا از مشکلاتی مانند عفونت ناشی از ابزارهای به‌خوبی استریل‌نشده یا مشکلاتی مانند استفاده بی‌رویه تکنسین از چسب مخصوص اکستنشن مژه جلوگیری کنید. همچنین بسیار مهم است که چشم‌های خود را درحین فرایند اکستنشن‌گذاری کاملا بسته نگه دارید تا مانع از ورود چسب یا بخار چسب به درون چشم‌ها شوید. اگر چسب یا بخار چسب اکستنشن مژه به درون چشم‌ها وارد شود، احتمال دارد که با طیف وسیعی از واکنش‌های منفی مواجه شوید، از آبریزش چشم‌ها تا سوختگی جدید و خطرناک در ناحیه چشم‌ها.


عوارض جانبی برای پوست و چشم‌ها
چسب‌هایی که برای چسباندن اکستنشن مژه روی مژه‌های طبیعی کاربرد دارند، حاوی عناصر و ترکیبات شیمیایی‌ای هستند که می‌توانند آسیب‌زا یا تحریک‌کننده باشند. اگر در حین فرایند اکستنشن‌گذاری دچار واکنش‌های منفی نسبت به مواد شیمیایی شوید، احتمال دارد که در عرض دو تا سه روز با عوارض جانبی مختلفی برخورد کنید. این عوارض جانبی به این ترتیب هستند:
چشم‌های شدیدا قرمزشده
سوختگی
خارش
درد
بثورات پوستی
قرمزی یا التهاب در چشم‌ها یا پلک‌ها
تورمی که می‌تواند شدید هم باشد
بعضی از عناصری که کاربرد رایجی در چسب‌های اکستنشن مژه دارند، عبارتند از لاتکس، سلولز گام، سیانواکریلات‌ها، اسید بنزوئیک و فرمالدهید (با غلظت بسیار کم). بعضی از عناصر یافت‌شده در جداکننده‌های اکستنشن مژه هم به این ترتیب هستند: فرمالدهید، پروپیلن گلیکول و ژرانیول.
افراد مختلف همواره حساسیت‌های متفاوتی نسبت به مواد شیمیایی دارند. سازمان‌های معتبر جهانی توصیه می‌کنند که هرگز از چسب‌هایی که حاوی فرمالدهید هستند (نوعی ماده تحریک‌کننده و بالقوه سمی) برای اکستنشن‌گذاری استفاده نکنید. البته عناصر دیگری هم هستند که می‌توانند باعث تحریکات پوستی یا برانگیختن واکنش‌های آلرژیک شوند. اگر در زمینه اکستنشن مژه تازه‌کار هستید، اساسا پوست حساسی دارید یا درگیر آلرژی‌های مختلفی هستید، بهتر است که بدون احتیاط سراغ اکستنشن مژه نروید. درواقع ابتدا باید یک تست پوستی محدود با مواد و عناصر اکستنشن مژه و چسب آن انجام بدهید تا مشخص شود که آیا پوست شما دچار واکنش‌های منفی خاصی خواهد شد یا نه.


عوارض جانبی برای مژه‌های طبیعی
اکستنشن مژه می‌تواند شرایطی را به‌وجود بیاورد که درنهایت مژه‌های طبیعی شما بشکنند و بریزند یا این‌که نازک و آسیب‌پذیر شوند. البته اگر از دستکاری، مالیدن یا فشار دادن چشم‌ها خودداری کنید، تا حدود زیادی از این مشکل جلوگیری خواهید کرد. هرچقدر که نحوه برخورد شما با مژه‌های اکستنشن‌شده ملایم‌تر و آرام‌تر باشد، احتمال آسیب‌رسانی به مژه‌های طبیعی هم کمتر خواهد شد.
به یاد داشته باشید که درحین فرایند اکستنشن‌گذاری، مژه‌های پایینی و خط مژه‌های پایینی با پَد خاصی پوشانده خواهد شد که ممکن است روی آن چسب هم وجود داشته باشد. تکنسین شما روی پلک‌ها و اطراف آن کار خواهد کرد. اگرچه این روند باعث عارضه جانبی نمی‌شود، اما اگر می‌خواهید که احتمال مشکلات مختلف را به حداقل ممکن برسانید، می‌توانید درباره این موضوع هم با تکنسین مشورت کنید.


درمان عوارض جانبی اکستنشن‌ مژه
اگر پس از جای‌گذاری اکستنشن‌ با تحریک‌شدگی خفیف چشم‌ها مواجه شدید، می‌توانید از ترفندهای خانگی و ساده برای تسکین این احساس آزاردهنده استفاده کنید. این ترفندها به ترتیب زیر هستند:
کمپرس سرد
کرم هیدروکورتیزون موضعی
قطره چشم آلرژیک
محصولات آنتی‌هیستامین خوراکی
چه زمانی به متخصص مراجعه کنیم؟
هرگونه علائمی که بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول بکشد، به ارزیابی و بررسی توسط متخصصان نیاز دارد. اگر علائم شما شدید باشند (مانند تورم شدید، درد زیاد یا احساس خارش زیاد در ناحیه پلک‌ها و چشم‌ها)، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
دریافت درمان مناسب برای آسیب‌دیدگی چشم‌ها بسیار مهم است. اگر شما دچار واکنش آلرژیک شده باشید، پزشک می‌تواند از قطره چشم تجویزی برای کمک به کاهش علائم شما استفاده کند و این قطره را در اختیار شما بگذارد. اگر دچار عفونت شده باشید، معمولا به مصرف آنتی‌بیوتیک نیاز خواهید داشت. هم عفونت‌ها و هم واکنش‌های آلرژیک می‌توانند علائم شبیه به یکدیگر داشته باشند. پس مراجعه به پزشک متخصص به شما اطمینان می‌دهد که درمان متناسب با مشکل واقعی‌تان را دریافت خواهید کرد.
اگر احساس ناراحتی زیادی در چشم‌ها داشته باشید یا دچار واکنش آلرژیک شده باشید، به احتمال زیاد باید اکستنشن‌ مژه را بردارید. ایمن‌ترین راهکار برای جداسازی اکستنشن‌ مژه، این است که چنین کاری توسط یک تکنسین حرفه‌ای و باتجربه انجام شود. بنابراین پیشنهاد می‌شود که به‌هیچ‌وجه در خانه برای جداسازی اکستنشن‌ مژه اقدام نکنید.


اکستنشن‌ مژه برای چه‌کسانی نامناسب است؟
قبل از هرگونه اقدام برای استفاده از اکستنشن‌ مژه، ابتدا شرایط خودتان را ارزیابی کنید تا معلوم شود که آیا شما کاندیدای خوبی برای انجام دادن این فرایند هستید یا نه. پس اگر هریک از شرایط زیر را دارید، از اکستنشن‌ مژه دور بمانید:
وجود تحریکات پوستی یا بریدگی و مشکلات مشابه در ناحیه پلک‌ها
سابقه واکنش‌های منفی چشمی یا پوستی نسبت به محصولاتی مانند لوازم آرایشی مخصوص چشم‌ها، قطره چشم یا داروهای چشمی.
آلرژی داشتن به لاتکس یا هریک از عناصر استفاده‌شده در چسب یا محصولات مخصوص جداسازی اکستنشن‌ مژه
مبتلا بودن به آلوپسی آره‌آتا
قرار داشتن در جریان شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی
ابتلا به اختلال تریکوتیلومانیا (یا اختلال کندن موها)
چه زمانی باید فرایند اکستنشن‌ مژه را متوقف کرد؟
ابتدا یک تست پوستی محدود را مثلا روی بازو انجام دهید تا مشخص شود که پوست شما با عناصر و مواد اکستنشن‌ مژه مشکلی ندارد. اگر به یک سالن جدید مراجعه می‌کنید یا محصول جدیدی را برای اولین‌بار امتحان می‌کنید، حتما این نکته احتیاطی را جدی بگیرد.
فرایند اکستنشن‌ مژه باید با احساس راحتی و آرامش انجام بگیرد. اگر درحین اکستنشن‌‌گذاری با هرگونه حالت غیرعادی مانند خارش، سوختگی یا جراحت مواجه شدید، فرایند کار را متوقف کنید تا دلیل واکنش شما ارزیابی شود. به‌علاوه، اگر با یک تکنسین حرفه‌ای و باتجربه در یک محیط استاندارد و دارای مجوزهای بهداشتی همکاری کنید، احتمال ابتلا به عفونت را هم تقریبا به صفر می‌رسانید. پس حتما تکنسین و سالن زیبایی را با دقت بررسی کنید. بااین‌حال، اگر چیزی درست به نظر نرسید یا نکته منفی خاصی را مشاهده کردید، حتما فرایند کار را متوقف کنید.
نکته مهم دیگر این است که اگر تکنسین چشم‌های شما را به‌درستی برای فرایند اکستنشن‌ مژه آماده نکرد، حتما ادامه فرایند را فورا متوقف کنید. براساس استانداردهای جهانی معتبر، مژه‌های پایینی و پلک بالایی باید ابتدا تمیزکاری و سپس پوشانده شوند تا به‌خوبی دربرابر چسب اکستنشن‌ از آنها محافظت شود. همچنین توصیه می‌شود که اگر تکنسین از چسب ناخن برای کار با مژه‌ها استفاده کرد، حتما فرایند کار را متوقف کنید.


نهایی شدن اکستنشن‌ مژه چقدر طول می‌کشد و چقدر ماندگاری دارد؟
اکستنشن‌ مژه جزو فرایندهای جزئیات‌محور است و درنتیجه کامل شدن آن بین ۲ تا ۴ ساعت طول می‌کشد. چشمی که روی آن کار می‌شود، باید در طول این فرایند کاملا بسته و تا حد امکان نیز بی‌حرکت بماند. هر مژه اکستنشن، با استفاده از چسب مخصوصی که دربرابر آب، تعریق و چربی مقاوم است، به تک‌به‌تک مژه‌ها متصل می‌شود. نکته مهم این است که اکستنشن‌ مژه هرگز نباید به پوست چسبانده شود و همچنین نباید فقط روی چند مژه جمع شود. هر تار اکستنشن‌ مژه فقط برای چسباندن به یک تار از مژه‌های طبیعی طراحی شده است.


اگر به هیچ‌کدام از مواد اولیه موجود در اکستنشن‌ مژه حساسیت نداشته باشید، اکستنشن‌ مژه هیچ احساس آزاردهنده‌ای برای شما ایجاد نخواهد کرد. بااین‌حال، پس از اکستنشن‌ مژه نباید چشم‌ها را دستکاری کنید. نگهداری روزانه از اکستنشن‌ مژه معمولا شامل باز کردن گره مژه‌ها می‌شود. همچنین احتمال دارد که تکنسین از شما بخواهد که نوع محصولاتی که با چشم‌ها و صورت شما تماس دارند را عوض کنید. بعضی از محصولات و شوینده‌ها یا پاک‌کننده‌های برپایه ذرات روغنی می‌توانند چسب اکستنشن‌ مژه را سریع‌تر از حالت عادی تجزیه کنند و درنتیجه نیاز به ترمیم اکستنشن‌ مژه را ضروری می‌سازند. به‌علاوه، شما باید از اکستنشن‌ مژه در برابر فشار آب (هنگام دوش گرفتن، شنا کردن و شستن صورت) جلوگیری کنید تا احتمال شل شدن و تجزیه چسب اکستنشن‌ مژه را به حداقل برسانید.
مژه‌های طبیعی در طی یک دوره ۴ تا ۹ هفته‌ای رشد می‌کنند و درنتیجه اکستنشن‌ مژه هم بلندتر می‌شود. در این مدت احتمال دارد که مراجعه به تکنسین برای ترمیم اکستنشن‌ مژه لازم باشد. بنابراین تکنسین می‌تواند مژه‌های اکستنشن‌شده ضعیف و شل‌شده را جدا کند و مژه‌های شما همچنان یکدست و شاداب به نظر برسند.