ترجمه: یوسف صالحی
اگر کودک در سن رشد یا نوجوان محصل دارید و یا حتی در دوران بارداری و شیردهی هستید باید بدانید که تغذیه مناسب همواره نقش بسیار پررنگی در بهبود عملکرد مغز و افزایش قدرت حافظه دارد. برخورداری از تغذیه مناسب در سنین کودکی و نوجوانی به تقویت حافظه و افزایش تمرکز کمک میکند. این تغذیه مناسب به مادران باردار یا شیرده هم کمک میکند تا فرزندان باهوشتری را به دنیا بیاورند. از اینرو، در ادامه به بررسی بهترین و مهمترین مواد غذایی که به بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه کمک میکنند، میپردازیم.
بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه کدامند؟
هرچند که نمیتوان عملکرد ارگانهای حیاتی بدن را فقط به مصرف یک گروه از مواد غذایی محدود کرد، اما تحقیقات فراوانی ثابت کردهاند که مصرف منظم خوراکیهای سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ به بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه، افزایش تمرکز و حتی بهبود خلقوخو کمک میرساند. انواع ماهیهای چرب، گردو و بذر کتان درواقع مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا-۳ را در خود جای دادهاند. شما میتوانید روزی ۲ عدد گردو و هفتهای ۲ بار ماهی چرب برای کمک به بهبود عملکرد سلولهای مغزی مصرف کنید. از طرف دیگر، محققان بر این باورند که دریافت روزانه آنتیاکسیدانهای قوی (مانند انواع ویتامینها) از طریق مصرف میوهها و سبزیهای تازه هم بر بهبود عملکرد مغز تاثیر مثبت دارد.
بهترین میانوعدهها برای بهبود عملکرد مغز کدامند؟
بعضی از والدین این سوال را مطرح میکنند که بهتر است چه نوع میانوعدهای را بهمنظور تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز برای کودک یا نوجوان خود در نظر بگیرند؟ در میان نوشیدنیهای مختلف، انواع نوشیدنیهای برپایه چای سبز و شکلات تلخ میتوانند به تقویت حافظه کمک کنند. در میان خوراکیهای مختلف هم مصرف مغزدانههای خام، مرکبات، شکلات تلخ، تخممرغ آبپز و میوههای تازه فصل بر بهبود عملکرد مغز و افزایش قدرت حافظه تاثیر دارد. بنابراین، والدین عزیز میتوانند این خوراکیها را در میانوعده کودک یا نوجوان خود بگنجانند.
بهترین نوشیدنی برای تقویت حافظه کدام است؟
شاید بتوان گفت که چای سبز در میان نوشیدنیهای مختلف، تاثیر بیشتر و بهتری بر بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و افزایش تمرکز دارد. چای سبز حاوی نوعی اسید آمینه به نام التیانین است. این اسید آمینه خاص به بهبود عملکرد سیستم مغزیـعصبی کمک میکند، باعث افزایش آرامش میشود و تحریکپذیری عصبی را کاهش میدهد. از طرف دیگر، چای سبز سرشار از پلیفنولها و آنتیاکسیدانهای قوی است که از سلولهای مغزی در برابر زوال عقل محافظت میکند و مانع از ابتلا به بیماریهای تخریبکننده نورونهای مغزی میشود.
آیا تخممرغ به بهبود قدرت حافظه کمک میکند؟
بله همینطور است. تحقیقات ثابت کردهاند که تخممرغ یکی از بهترین منابع غذایی برای دریافت فولات، کولین و انواع ویتامینهای گروه B (مخصوصا B6 و B12) است. کولین نوعی ریزمغذی بسیار ضروری است که به تنظیم خلقوخو و تقویت حافظه کمک میکند. از طرف دیگر، ویتامینهای گروه B که بهوفور در تخممرغ یافت میشوند، میتوانند احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند زوال عقل یا آلزایمر را کاهش بدهند. محققان ثابت کردهاند که فولات و ویتامین B12 موجود در تخممرغ تا حد قابلتوجهی میتواند از ابتلا به افسردگی پیشگیری کند و باعث بهبود عملکرد مغز شود. به همین دلیل هم مصرف تخممرغ آبپز (بدون روغن) برای میانوعده کودکان و نوجوانان در سن رشد بسیار مهم است.
کدام ویتامین برای تقویت حافظه اهمیت بیشتری دارد؟
همه ویتامینها و املاح میتوانند بر بهبود عملکرد مغز و قدرت حافظه تاثیر مثبت داشته باشند. اما در میان ویتامینهای مختلف، ویتامین C بهعنوان یکی از قوی ترین آنتیاکسیدانها برای حفظ سلامت مغز شناخته شده است. مصرف منظم و روزانه خوراکیهای حاوی ویتامین C میتواند بر افزایش تمرکز، قدرت حافظه و حفظ سلامت مغز تاثیر بگذارد. از طرف دیگر، این ویتامین بهعنوان یک آنتیاکسیدان قدرتمند از طریق مبارزه با رادیکالهای آزاد در بدن باعث پیشگیری از آسیبدیدگی سلولهای مغزی میشود. تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف فراوان خوراکیهای سرشار از ویتامین C با حمایت از سلولهای مغزی، احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند اسکیزوفرنی، اختلال افسردگی شدید و حتی اضطراب را کاهش میدهد. این ویتامین در مقادیر بالایی در خوراکیهایی مانند مرکبات، فلفل دلمهای، کیوی، گوجه فرنگی، پیاز خام و توت فرنگی وجود دارد.
بهترین ادویه برای بهبود عملکرد مغز کدام است؟
در میان ادویههای مختلف، زردچوبه یکی از بهترین گزینهها برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز است. زردچوبه ماده فعالی به نام کورکومین دارد که بهراحتی از سدّ خونی مغزی عبور میکند و مستقیما وارد مغز میشود. کورکومین نوعی ترکیب آنتیاکسیدانی و یک ماده ضدالتهابی بسیار قوی است. به همین دلیل هم دریافت منظم آن میتواند برای بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه مفید باشد. حتی بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که دریافت منظم کورکومین به بهبود حافظه و پیشگیری از پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به آلزایمر هم کمک میکند و باعث پیشگیری از ابتلا به افسردگیهای شدید میشود. برای دریافت کورکومین لازم و مورد نیاز بدن میتوانید زردچوبه را در ۱۰ دقیقه پایانی پخت غذا به انواع غذاها اضافه کنید یا اینکه با تشخیص پزشک و زیر نظر متخصص تغذیه یا پزشک خانواده، مصرف کپسولهای زردچوبه را با دوز مشخص و برای مدتزمان معین در برنامه غذاییتان داشته باشید.
منبع:Health Line