همافزایی اضطراب کرونا و کنکور
به گزارش سپید از زمانی که کنکور در ایران برای ورود به دانشگاهها در نظر گرفته شد، همواره برای بسیاری سدی محکم و خلل ناپذیر جلوه میکرد.
کنکور تا پیش از کرونا استرس و اضطرابهای خود را داشت. با کرونا این استرس چند برابر شده است. اگر نگاهی به کامنتهای بسیاری از افراد در ذیل پستهای توئیتری افرادی مانند کیانوش جهانپور مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت یا علیرضا وهاب زاده مشاور مطبوعاتی وزیر بهداشت بیفکنیم این نگرانی به وضوح دیده میشود. کامنتهایی با این عنوان که کنکور را عقب بندازید، یا با کنکور کرونا را به جمع داوطلبان نبرید. به ظاهر مسئولان وزارت بهدشت مخاطب این کامنتها هستند. در باطن اما مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری مخاطبان اصلی را تشکیل میدهند.
جابجایی تاریخهای برگزاری
برپایی کنکور یا عدم برپایی آن از همان روزهای نخست شیوع کرونا مطرح بود. در اواخر بهمنماه با اعلام شیوع ویروس کرونا در کشور، مدارس و دانشگاهها تعطیل شد. در همین حال برای داوطلبان آزمونهای سراسری سنجش در مناطق متعدد کشور مشکلات بسیاری به وجود آمد. این موضوع موجب شد برای مردم به ویژه داوطلبان این آزمونهای سراسری آسیبهای روحی و روانی به وجود آید. سعید نمکی وزیر بهداشت در همان روزهای نخست دستور تعویق کنکور ارشد و دکتری را صادر کرد.
سازمان سنجش که مجری برگزار کننده آزمون های سراسری کشور است در پی بررسی های صورت گرفته در شورای سنجش و پذیرش با تغییر زمان برگزاری کنکور کارشناسی ارشد 99 و آزمون دکتری ۹۹ موافقت کرد. علی رغم این موضوع تصمیمی برای کنکور سراسری 99 به دلیل اینکه تاریخ برگزاری آن تیرماه اعلام شده بود اتخاذ نشد چرا که سرنوشت بیماری در آن زمان مشخص نبود.
27 فرودین ماه بود که اولین اظهار نظر در مورد کنکور سراسری از سوی رئیس سازمان سنجش منتشر شد. ابراهیم خدایی در آن زمان اعلام کرد: « در مورد آزمون سراسری طبق مصوبات، ۲۰ روز بعد از پایان امتحانات سال ششم متوسطه یعنی کلاس ۱۲ آزمون سراسری باید برگزار شود. بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، آزمونهای کارشناسیارشد و دکتری نیز خرداد ماه برگزار خواهد شد.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور یادآور شد: «سناریوی مبتنی بر حذف فرآیندهای زمانبر آزمون سراسری، از جمله مواردی است که برای آنها برنامهریزی شده است.این فرآیندها گاهی مربوط به انتخاب رشته و آزمونهای عملی در برخی رشتههای هنری، تربیت بدنی و... است.»
وی با بیان اینکه نباید اظهارنظرها در مورد آزمون سراسری به تشویش اذهان عمومی منجر شود، گفت: «سازمان سنجش آموزش کشور با همه دستگاههای مسئول در زمینه آموزش و پرورش و آموزش عالی، هماهنگی کامل دارد.»
پس از این اظهارات، علی اکبر حقدوست معاون آموزشی وزیر بهداشت با اشاره به ارائه تقویم آزمونها به ستاد ملی کرونا، گفت: «معمولاً ستاد ملی مقابله با کرونا زمانهای پیشنهادی را بررسی میکند و در صورتی که مغایرتی با سایر موضوعات نداشته باشد آن را نهایی میکند.»
حقدوست در همان زمان در رابطه با احتمال تعویق کنکور سراسری به مهر گفت:« مصوبه قبلی ستاد ملی مقابله با کرونا این بود که کنکور سراسری حداقل باید ۲۰ روز پس از امتحانات نهایی برگزار شود. همچنان این مصوبه برقرار است. هر زمان، تقویم نهایی امتحانات دوره متوسطه از سوی وزارت آموزش و پرورش اعلام شود کنکور ۲۰ روز پس از آن برگزار میشود.»
سعید نمکی وزیر بهداشت نیز پیش از معاون خود نیز در این رابطه گفت: «بسیاری در مورد برگزاری کنکور در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری سوال داشتند اما امروز و فردا با همکارانمان برآورد میکنیم که در درستترین زمان که کمترین آسیب را به فرزندان ایران وارد کند، برگزار کنیم. گرچه ممکن است تاخیر در برگزاری کنکور، باعث ایجاد اضطراب شود اما تاخیر را اگر به قیمت تامین سلامتی آیندگان کشور باشد را با جان و دل میپذیریم.»
تاریخ اعلامی کنکور بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا
نه آزمون ارشد و دکتری در خردادماه برگزار شد و نه کنکور سراسری 20 روز پس از پایان امتحانات مدارس برپا شد. این تاریخها در روز 16 اردیبهشتماه از سوی ستاد ملی کرونا تغییر کرد. بر اساس مصوبه نهایی ستاد ملی مقابله با کرونا زمان کنکور سراسری سال ۹۹ از ۱۲ و ۱۳ تیرماه به ۳۰ و ۳۱ مردادماه ۹۹ منتقل شد. بر همین اساس آزمون دکتری تخصصی سال ۹۹ که قرار بود در ۹ خرداد برگزار شود در ۲۶ تیر برگزار میشود. به همین ترتیب آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۹ نیز که پیش از این قرار بود در روزهای ۲۲ و ۲۳ خردادماه برگزار شود به روزهای ۲ و ۳ مرداد موکول شد.آزمون کاردانی فنی حرفهای جمعه ۱۴ شهریور و آزمون کاردانی به کارشناسی نیز قرار است جمعه ۱۴ شهریور برگزار میشود.
فاطمه زرینآمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور نیز در همان زمان تاریخ جدید را غیر قابل تغییر دانست. در زمانی که این تاریخها مصوب شد این پیشبینی وجود داشت که موج بیماری فرو بکاهد. خرداد رفت، تیر آمد و کرونا همچنان باقی است. آمارهای جدید از بیماری نیز نشان میدهد که این بیماری در مرداد هم همچنان اسب خود را سرکشانه میتازاند و قرار است این تازیدن با سرنوشت یک میلیون و 391 هزار نفر داوطلب ورود به دانشگاهها همزمان شود. علاوه بر این آزمونها، آزمون دستیاری پزشکی نیز قرار است در 16 مرداد برگزار شود.
کنکور برگزار میشود حتی در شهرهای قرمز
با توجه به قرمز شدن وضعیت بسیاری از استانهای کشور، نگرانی در مورد برگزاری کنکور همچنان بر جای خود باقی است، اما درب سازمان سنجش همچنان بر پاشنه خود میچرخد.فاطمه زرینآمیزی سخنگوی این سازمان در این رابطه اظهار کرد:« زمان آزمون های ملی کشوری از جمله کنکور دکتری، کنکور کارشناسی ارشد و کنکور سراسری سال ۹۹ با هماهنگی با ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا تعیین شد و تمام داوطلبان از این زمان بندی آگاه بودند و سازمان سنجش آموزش کشور نیز برای هر آزمون دو نوبت مهلت تغییر و ویرایش حوزه امتحانی برای داوطلبان در نظر گرفت.»
وی افزود: «از همین رو دلیلی برای تغییر زمان آزمونهای سراسری کشوری وجود ندارد و کنکورها حتی در شهرهای با وضعیت قرمز بیماری کرونا نیز با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار میشوند.»
پروتکلهای بهداشتی کنکور از زبان سخنگوی سنجش
سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان برگزاری آزمونها گفت: «فاصله صندلی های داوطلبان نسبت به گذشته بیشتر شده است و در برخی حوزهها این فاصلهها حداقل ۱.۲ متر شده و در برخی دیگر از حوزهها تا ۱.۶ متر هم افزایش یافته است. ضمن اینکه تعداد سالنها و حوزههای امتحانی بیشتر شده و دقت شده است که فضای مناسب برای ورود به حوزه امتحانی درنظر گرفته شود که مشکل ازدحام بوجود نیاید.» وی اظهار کرد: «علاوه بر اینکه مسائل بهداشتی رعایت میشوند، عوامل اجرایی نیز توجیه شدهاند و پروتکلهای مربوطه نیز در زمانهای برگزاری آزمونها نیز به تمامی مراکز امتحان و عوامل اجرایی ابلاغ میشوند.»
زرین آمیزی یادآور شد: «داوطلبان و عوامل اجرایی بدون ماسک نمیتوانند وارد حوزه شوند و هر داوطلب باید وسایل خودش را همراه داشته باشد و از دیگران وسیلهای نگیرد. پروتکلها و ملزومات بهداشتی که هر داوطلب باید همراه داشته باشد به داوطلبان پیامک میشود و داخل حوزه ها نیز بنرهایی برای اطلاع رسانی بیشتر زده میشود.»
سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور بیان کرد: «داوطلبان نگران برگزاری آزمون نباشند و شرایط بهداشتی حتی در شهرهای با وضعیت قرمز بیماری کرونا بیش از گذشته رعایت میشود تا آزمونها در کمال صحت و سلامت برگزار شود.»
طرحی جدید برای کنکور 99 میآید
در همین حال روز گذشته احمد حسین فلاحی سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به تسنیم گفت: «گزارشها و پیامهای متعددی از مردم، والدین داوطلبان و داوطلبان کنکور امسال مبنی بر نگرانیها از شرایط بحران کرونا دریافت کردهایم که مستلزم تمهیداتی است. برای پاسخ به نگرانی داوطلبان کنکور سال 99 و رفع دغدغهها از بابت شیوع بیماری کرونا، پیشنهاد طرحی از سوی تعدادی از اعضای کمیسیون برای تعویق در برگزاری کنکور سال 99 مطرح شده و در حال تدوین آن هستند.»
وی افزود: «براساس این طرح، نمایندگان مجلس خواستار تعویق در برگزاری کنکور 99 از سوی سازمان سنجش شدهاند.طرح نمایندگان برای تعویق در برگزاری کنکور سال 99، در یکی از جلسات این هفته کمیسیون مورد بررسی قرار میگیرد.»
نتایج کنکور و زمان ثبت نام در دانشگاهها
اما تنها برگزاری آزمون نیست که موجب نگرانی برای داوطلبان و خانوادهها است. زمان اعلام نتایج و نحوه حضور و ثبت در دانشگاهها پس از اعلام نتایج نیز نگرانی مضاعفی است که برای این افراد وجود دارد. به گزارش سپید، ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور به مهر گفت: ـ آزمونهای کشوری از جمله کنکور سراسری ۹۹، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری تخصصی به زمانهای جدید در تیر و مرداد موکول شده و همین موجب میشود که برای اعلام نتایج مجبور به فشردهسازی فرآیندهای آزمونها باشیم.»
وی افزود: «رشتههای هنری و پذیرش دانشگاه فرهنگیان و رشته تربیت بدنی به آزمونهای عملی نیاز دارد و ضمن اینکه فرآیند مصاحبه در آزمون دکتری تخصصی هم فرایندی زمانبر است.»
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: «مصاحبههای دکتری بر اساس برنامههای زمانبندی که دانشگاهها اعلام میکنند انجام میشود و سعی میکنیم تمامی برنامههای زمان بر از جمله مصاحبهها، انتخاب رشته، آزمونهای عملی و سایر فرآیندها را فشرده سازی کنیم و با تغییراتی در برنامههای زمانی، بتوانیم نتایج را سریعتر از حالت معمول اعلام کنیم.»
وی تاکید کرد: «دانشگاهها بر اساس وضعیت خود و شرایط کشور میتوانند ترم خودشان را از مهرماه یا از بهمن ماه آغاز کنند. سازمان سنجش در زمینه آغاز سال تحصیلی موضوعی را اعلام نمیکند.»
نتایج آزمونهای سازمان سنجش تا پایان مهر اعلام میشود
خدایی یادآور شد: با توجه به تمامی این اقدامات سازمان سنجش نتایج آزمونهای کشوری اعم از کنکور سراسری، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری تخصصی سال ۹۹ را تا پایان مهرماه ۹۹ اعلام میکند.»
تکیلف آزمونهای پزشکی
سیدسعید هاشمی نظری ، رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی نیز گفت: «آزمونهای کشوری در حوزه علوم پزشکی در تابستان برگزار میشود و سعی میشود که اعلام نتایج در مهرماه انجام شود. سعی داریم تا نیمه اول مهرماه نتایج آزمونهای ارشد گروه پزشکی و دکتری تخصصی گروه پزشکی را اعلام کنیم.»
نتایج آزمونهای وزارت بهداشت تا نیمه اول مهر اعلام میشود
هاشمی نظری اظهار کرد: «اما شروع سال تحصیلی به دانشگاهها بر میگردد و ممکن است هر دانشگاهی با توجه به وضعیت خود در بیماری کرونا، مهرماه دانشجوی جدید نگیرد و در بهمن ماه دانشجویان جدید را بپذیرد. در هر صورت مرکز سنجش آموزش پزشکی تمام تلاش خود را برای اعلام نتایج آزمونهای ارشد و دکتری در نیمه اول مهرماه انجام میدهد.»
وی یادآور شد: «آزمون کارشناسی ارشد گروه پزشکی مصاحبه ندارد اما فرآیند آزمون دکتری تخصصی گروه پزشکی به دلیل مصاحبهها ممکن است کمی بیشتر به طول بیانجامد.»
اعلام نتایج دستیاری تا آخر شهریورماه
رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی درباره آزمون دستیاری پزشکی گفت: با توجه به اینکه دستیاران پزشکی از مهرماه باید دوره خود را آغاز کنند سعی میشود نتایج آزمون دستیاری پزشکی تا آخر شهریور ماه اعلام شود.